marți, octombrie 19, 2021

Ministerul scumpirilor

Acum trei luni explicam în 15 puncte de ce se va scumpi energia. Toata lumea știe că orice creștere de preț la energie duce la scumpirea tuturor produselor, la scumpirea vieții, la inflație.

Să recapitulez de ce s-a scumpit și de ce se va mai scumpi energia:

 1. Lipsa investițiilor în industria energetică înseamnă tehnologie veche și necompetitivă cu randamente mici, ceea ce duce la creșterea importurilor.
 2. Randamentele scăzute ale energie regenerabile pe care l-am demonstrat în articolele de aici și aici.
 3. Costul de transport și distribuție precum și serviciile de sistem sunt nejustificat de mari.
 4. Creșterea prețului certificatului de CO2. Să nu uităm că energia din cărbune este penalizată cu 0,91 tone de CO2 ce se elimina în atmosfera, adică cu aproximativ 50 de euro / MWh.
 5. Piața de energie, despre care am scris săptamâna trecută este defectuos organizată.
 6. Energia hidro se va scumpi deoarece lacurile sunt nedecolmatate de 30 de ani. Aici nu pot să nu ridic problema cheltuirii aiurea a banilor din Hidroelectrica: cum să cumperi un parc eolian vechi de 7 ani la preț de nou în loc să ai grijă de lacurile de acumulare nedecolmatate și de intalațiile neretehnologizate? (Chiar nimeni nu se sesizează la institutiile în drept pentru subminarea economiei naționale?)
 7. Cheltuirea aiurea a ajutoarelor de stat acordate companiilor gen CEO, CEH
 8. Rețelele de transport sunt vechi, uzate fizic și moral (în primul rând cele de gaze și mai apoi cele de energie electrică)
 9. Amânarea impardonabil de mult a deciziei de extragere a gazelor din Marea Neagră.
 10. Creșterea importurilor de energie electrică înseamnă prețuri mai mari și …
 11. … de fapt un import mascat de gaze rusești, prelucrate în altă țară care încasează taxele și impozitele.
 12. Avem producătorii de energie. Produsul lor trece prin mai multe tranzacții pe „piața liberă” la care brokerii (furnizorii) din energie își pun de mai multe ori comisioane până să ajungă la consumatorul final.
 13. Managementul politizat și deprofesionalizat al companiilor de stat (care produc 71% din totalul energiei din România) înseamnă pierderi într-un final.
 14. Politizarea excesivă a ministerului de resort ce duce la lipsa de viziune, neprofesionalism și introducerea agendelor grupurilor de interese nelegitime în politicile naționale.
 15. Îndepărtarea specialiștilor și implicit a gândirii critice, tratată ca „delict de opinie” sau „deviaționism” de la „linia partidului”.

Energia s-a scumpit și nu pentru a-mi da mie dreptate ci pentru că legile economiei nu acționeză după declarațiile mai-marilor momentului.

Abia așteptam să se încheie prima jumătate de an pentru a vedea cât de valabile sunt dorințele verbalizate ale decidentilor energiei românești și cât de mari le sunt realizările. Așa că am scos din site-ul Transelectrica datele ianuarie – iunie 2021 pentru a trage concluzii.

Iar am importat mai mult decat am exportat, contrar declarațiilor sforăitoare ale oficialilor, care se laudă că a plouat mai mult și hidro a produs mai mult în iunie pentru că nedecolmatarea lacurilor face capacitățile lacurilor, adică rezervele să fie mult mai mici.

Asociația Energie Inteligentă m-a scutit de efortul de a analiza prețurile de pe piața OPCOM: prețurile de pe piața pentru ziua următoare (PZU) au crescut cu 181% între iunie 2020 și iunie 2021. Tot din studiul dumnealor aflăm că importurile au crescut cu 23%. Dar nu este tot! Geopolitica energiei regionale (la care se pricepe toata lumea din minister, ca la semințele sparte la meciurile ce se televizează) a contribuit și ea la scumpirea gazelor Gazprom și prin renunțarea la conductele ce traversează Ucraina (despre care am scris aici și aici).

Între timp Ministerul Scumpirilor a mai ratat câteva miliarde de euro prin gafa numită PNRR. Este evident că acest rateu va genera regrete în buzunarele consumatorilor. Nu are rost să mai adăugăm că se vor face doi ani de când ni se spune că Strategia Energetică e gata într-o lună. Va reamintesc că aceasta lipsește din 2008 și că toți ministrii perindați se fac vinovați de subminarea economiei naționale. (oare ultima variantă din sertarul din stânga a ministrului de resort ține seama de ultimile cerințe ale UE de modificare a PNIESC-ului?)

Dacă se va mai scumpi energia? Bineînțeles! Deja s-au încheiat contracte bilaterale cu livrare la iarnă ce au pret de peste 400 lei / MWh, specialiștii din piață așteptându-se la depășirea pragului de 100 euro / MWh. Prețurile vor crește în continuare atât timp cât cererea este mai mare decât oferta. Nu prea se poate face nimic pentru a stopa creșterile de preț ale energiei.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Energia este o marfa speciala, trebuie sa produci cat consumi. Cand cererea depaseste productia/oferta, ca la orice marfa apare cresterea pretului. Acesta va creste pana cand cererea si oferta se echilibreaza. Cum in energie o investitie intr-o centrala securitara se face in minim 2-3 ani, crestere pretului va continua. In plus cum certificatele de CO2 au ajuns o marfa si au aparut la tranzactionare fondurile de investitii acestea vor creste si mai multnpretul tonei de CO2 care va duce in sus pretul energiei produse in baza.
  Cat despre Hidroelectrica asa e, arunca banii pe geam ca sa securizeze interesele clientelei politice.

 2. Articolul este atit de (perfect) ,,constatativ”, incit nu mai este nimic de comentat!Ar fi de adaugat, ca fara un proiect de tara cu obiectivul reindustrializarii, peste 5 ani autorul va constata aceasi situatie in energetica Romaniei.
  La constatare era nevoie probabil si de o mica solutie.

 3. Ha, ha, ha…

  Nu va crește nimic! Iecologiștii ce mișună ca gândacii pe forumuri încep deja să-și tragă panouri solare pe balcoane deci, se vor decupla curând de la rețeaua de electricitate publică. Tot ei se apucă deja să se îndoape vegan cu fasole organică. La iarnă vor produce cantități înfricoșătoare de biogaz ce vor băga Gazpromu’ în faliment. Și oricum cu ocazia încălzirii globale iernile românești vor fi începând de anul viitor cam așa ca-n Curacao, deci nu va fi nevoie de niciun fel de încălzire…

  P.S.; În ipoteza puțin probabilă că afară ar putea fi înorat, sau că s-ar produce acel fenomen astronomic extrem de rar numit „noapte” (când lumina solară e obstrucționată de rotirea pământului în jurul propriei axe), dl, Neamțu Țiganu recomanda odninioară călduros iecologiștilor să-și instaleze panourile solare prin pivnițe și să le încarce de la becuri :)

  După cum bine vedeți există câte o soluție „verde” la orice…

 4. „Eterna și fascinant de proastă administrație politizată a României” care, prin sinergia faptelor politicienilor și a sicofanților lor sinecuriști, mână cetățenii aburiți cu promisiuni prin meandrele concrete ale mereu măritelor prețuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărții „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

Criză economică sau nu? Furtuna Perfectă necesară unui ”crash”

Semne de criză economică sunt tot timpul. Într-un sens, crize economice, mai mult sau mai puțin extinse, la nivel de ramură, la...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.