luni, septembrie 25, 2023

Ministerul scumpirilor

Acum trei luni explicam în 15 puncte de ce se va scumpi energia. Toata lumea știe că orice creștere de preț la energie duce la scumpirea tuturor produselor, la scumpirea vieții, la inflație.

Să recapitulez de ce s-a scumpit și de ce se va mai scumpi energia:

  1. Lipsa investițiilor în industria energetică înseamnă tehnologie veche și necompetitivă cu randamente mici, ceea ce duce la creșterea importurilor.
  2. Randamentele scăzute ale energie regenerabile pe care l-am demonstrat în articolele de aici și aici.
  3. Costul de transport și distribuție precum și serviciile de sistem sunt nejustificat de mari.
  4. Creșterea prețului certificatului de CO2. Să nu uităm că energia din cărbune este penalizată cu 0,91 tone de CO2 ce se elimina în atmosfera, adică cu aproximativ 50 de euro / MWh.
  5. Piața de energie, despre care am scris săptamâna trecută este defectuos organizată.
  6. Energia hidro se va scumpi deoarece lacurile sunt nedecolmatate de 30 de ani. Aici nu pot să nu ridic problema cheltuirii aiurea a banilor din Hidroelectrica: cum să cumperi un parc eolian vechi de 7 ani la preț de nou în loc să ai grijă de lacurile de acumulare nedecolmatate și de intalațiile neretehnologizate? (Chiar nimeni nu se sesizează la institutiile în drept pentru subminarea economiei naționale?)
  7. Cheltuirea aiurea a ajutoarelor de stat acordate companiilor gen CEO, CEH
  8. Rețelele de transport sunt vechi, uzate fizic și moral (în primul rând cele de gaze și mai apoi cele de energie electrică)
  9. Amânarea impardonabil de mult a deciziei de extragere a gazelor din Marea Neagră.
  10. Creșterea importurilor de energie electrică înseamnă prețuri mai mari și …
  11. … de fapt un import mascat de gaze rusești, prelucrate în altă țară care încasează taxele și impozitele.
  12. Avem producătorii de energie. Produsul lor trece prin mai multe tranzacții pe „piața liberă” la care brokerii (furnizorii) din energie își pun de mai multe ori comisioane până să ajungă la consumatorul final.
  13. Managementul politizat și deprofesionalizat al companiilor de stat (care produc 71% din totalul energiei din România) înseamnă pierderi într-un final.
  14. Politizarea excesivă a ministerului de resort ce duce la lipsa de viziune, neprofesionalism și introducerea agendelor grupurilor de interese nelegitime în politicile naționale.
  15. Îndepărtarea specialiștilor și implicit a gândirii critice, tratată ca „delict de opinie” sau „deviaționism” de la „linia partidului”.

Energia s-a scumpit și nu pentru a-mi da mie dreptate ci pentru că legile economiei nu acționeză după declarațiile mai-marilor momentului.

Abia așteptam să se încheie prima jumătate de an pentru a vedea cât de valabile sunt dorințele verbalizate ale decidentilor energiei românești și cât de mari le sunt realizările. Așa că am scos din site-ul Transelectrica datele ianuarie – iunie 2021 pentru a trage concluzii.

Iar am importat mai mult decat am exportat, contrar declarațiilor sforăitoare ale oficialilor, care se laudă că a plouat mai mult și hidro a produs mai mult în iunie pentru că nedecolmatarea lacurilor face capacitățile lacurilor, adică rezervele să fie mult mai mici.

Asociația Energie Inteligentă m-a scutit de efortul de a analiza prețurile de pe piața OPCOM: prețurile de pe piața pentru ziua următoare (PZU) au crescut cu 181% între iunie 2020 și iunie 2021. Tot din studiul dumnealor aflăm că importurile au crescut cu 23%. Dar nu este tot! Geopolitica energiei regionale (la care se pricepe toata lumea din minister, ca la semințele sparte la meciurile ce se televizează) a contribuit și ea la scumpirea gazelor Gazprom și prin renunțarea la conductele ce traversează Ucraina (despre care am scris aici și aici).

Între timp Ministerul Scumpirilor a mai ratat câteva miliarde de euro prin gafa numită PNRR. Este evident că acest rateu va genera regrete în buzunarele consumatorilor. Nu are rost să mai adăugăm că se vor face doi ani de când ni se spune că Strategia Energetică e gata într-o lună. Va reamintesc că aceasta lipsește din 2008 și că toți ministrii perindați se fac vinovați de subminarea economiei naționale. (oare ultima variantă din sertarul din stânga a ministrului de resort ține seama de ultimile cerințe ale UE de modificare a PNIESC-ului?)

Dacă se va mai scumpi energia? Bineînțeles! Deja s-au încheiat contracte bilaterale cu livrare la iarnă ce au pret de peste 400 lei / MWh, specialiștii din piață așteptându-se la depășirea pragului de 100 euro / MWh. Prețurile vor crește în continuare atât timp cât cererea este mai mare decât oferta. Nu prea se poate face nimic pentru a stopa creșterile de preț ale energiei.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Energia este o marfa speciala, trebuie sa produci cat consumi. Cand cererea depaseste productia/oferta, ca la orice marfa apare cresterea pretului. Acesta va creste pana cand cererea si oferta se echilibreaza. Cum in energie o investitie intr-o centrala securitara se face in minim 2-3 ani, crestere pretului va continua. In plus cum certificatele de CO2 au ajuns o marfa si au aparut la tranzactionare fondurile de investitii acestea vor creste si mai multnpretul tonei de CO2 care va duce in sus pretul energiei produse in baza.
    Cat despre Hidroelectrica asa e, arunca banii pe geam ca sa securizeze interesele clientelei politice.

  2. Articolul este atit de (perfect) ,,constatativ”, incit nu mai este nimic de comentat!Ar fi de adaugat, ca fara un proiect de tara cu obiectivul reindustrializarii, peste 5 ani autorul va constata aceasi situatie in energetica Romaniei.
    La constatare era nevoie probabil si de o mica solutie.

  3. Ha, ha, ha…

    Nu va crește nimic! Iecologiștii ce mișună ca gândacii pe forumuri încep deja să-și tragă panouri solare pe balcoane deci, se vor decupla curând de la rețeaua de electricitate publică. Tot ei se apucă deja să se îndoape vegan cu fasole organică. La iarnă vor produce cantități înfricoșătoare de biogaz ce vor băga Gazpromu’ în faliment. Și oricum cu ocazia încălzirii globale iernile românești vor fi începând de anul viitor cam așa ca-n Curacao, deci nu va fi nevoie de niciun fel de încălzire…

    P.S.; În ipoteza puțin probabilă că afară ar putea fi înorat, sau că s-ar produce acel fenomen astronomic extrem de rar numit „noapte” (când lumina solară e obstrucționată de rotirea pământului în jurul propriei axe), dl, Neamțu Țiganu recomanda odninioară călduros iecologiștilor să-și instaleze panourile solare prin pivnițe și să le încarce de la becuri :)

    După cum bine vedeți există câte o soluție „verde” la orice…

  4. „Eterna și fascinant de proastă administrație politizată a României” care, prin sinergia faptelor politicienilor și a sicofanților lor sinecuriști, mână cetățenii aburiți cu promisiuni prin meandrele concrete ale mereu măritelor prețuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărții „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro