luni, octombrie 18, 2021

Ministrul Daniel Breaz- un veritabil pericol public

Nu a fost de ajuns că dl. Daniel Breaz, profesor, chiar și rector la Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia, a fost însărcinat, cu ocazia remanierii guvernamentale din noiembrie 2018, cu misiunea de desăvârșire a operațiunii al cărei obiect pare să fie acela de face praf cultura națională.
Operațiune de-a dreptul criminală, începută în vremea ministeriatelor catastrofale ale altor doi nepricepuți. Domnii Lucian Romașcanu, habarnamist, îngâmfat și autosuficient notoriu, și George Ivașcu, altminteri bun și brav director al Teatrului Metropolis, dar care la conducerea Ministerului nu a făcut nimic, dar absolut nimic notabil. Mai mult ca sigur, nu s-a priceput.
Pare-se că premierul Viorica Vasilica Dăncilă s-a gândit că sus-numitul domn ot Alba Iulia nu a comis suficiente gafe rușinoase și nu oricum, ci în cascadă, în calitatea de ministru al Culturii și Identității Naționale. Începând cu stâlcirea permanentă, încăpățânată a limbii române, continuând cu decorarea generalului Marin Dragnea, tristă parte supraviețuitoare din divizia de tristă amintire Tudor Vladimirescu ai cărei componenți au înconjurat Palatul Regal în ziua de 30 Decembrie 1947 spre a-l sili pe Regele Mihai să semneze actul de abdicare, și încheind cu prăpăstiile debitate referitoare la consumul de carte din România și la imposibilitătea stimulării în vreun fel al acestuia. Cu asta spălându-se rușinos pe mâini, dar dând o dovadă peremptorie a limitelor sale intelectuale. Avem de-a face cu considerații evident descalificante nu doar pentru condiția de demnitar cu rang înalt, ci îndeosebi pentru statutul de profesor universitar al celui căruia astfel de aberații i-au ieșit pe gură. Așa că doamna premier s-a gândit să-i dea ocazia Breazului cu pricina să se facă de pomină și să desăvârșească aruncarea în derizoriu și a postului de ministru al Educației, propunându-l interimar acolo, îndată după concedierea intempestivă a doamnei Ecaterina Andronescu. Reamintesc că statutul cu pricina a fost și el puternic șubrezit în timpul guvernării PSD-ALDE de lamentabila prestație a altor doi agramați notorii, posesori, numai ei și bunul Dumnezeu știind cum, de diplome universitare. E vorba despre neuitații și inenarabilii domni Liviu Pop-Genunche și Valentin Popa-Panglică. Acesta din urmă cocoțat în funcție și cu sprijinul umilitor și slugarnic a bună parte dintre rectorii universităților din România.
L-am văzut luni seara la Jurnalul de seară de la Televiziunea Digi 24 pe dl. Daniel Breaz. Fusese invitat de realizatorul Cosmin Prelipceanu ca să discute atât despre situația politică actuală, despre criza provocată de PSD care ține cu dinții de putere cât și despre condițiile jenante, în totală discordanță cu promisiunile electorale ale PSD din cursul campaniei electorale din anul 2016, în care a început noul an școlar în România. L-am ascultat pe dl. Breaz și pe măsură ce discuția avansa mi s-au accentuat, aproape fizic, revolta, rușinea că un astfel de individ cu valoare zero, total lipsit de coloană vertebrală care s-a întrecut pe sine în a linguși omnisciența d-nei Dăncilă ocupă astfel de demnități în ierarhia Statului român. Preț de 50 de minute cât respectivul ins a ocupat ecranul televizorului am fost încercat de o acută senzație de rău.
Dl. Breaz este, fără drept de apel, un diletant, un ambuscat, un uzurpator al însăși ideii de competență. Personajul cu pricina funcționează indubitabil și la modul bravissim în chip de argument în favoarea ideii că actualul guvern trebuie să plece cât mai repede. Dl. Breaz nu este altceva decât o mașină de vorbe, de sloganuri, de minciuni, de aberații. Un om contrafăcut, lipsit de orice urmă de substanță intelectuală. Ar fi funcționat perfect în vremea lui Dej și Stalin, ar fi făcut o carieră sigură debitând lozinci în timpul lui Nicolae Ceaușescu, se ghiftuiește acum în noua eră a ticăloșiilor PSD și a corifeilor acestora, indiferent că aceștia se cheamă Dragnea sau Dăncilă.
Iată însă că marți dimineață am aflat una și mai gogonată. Și anume că același domn Breaz ar fi debitat tot în cursul fatidicei zile de 9 septembrie, cu ocazia festivităților prilejuite de deschiderea noului an școlar, enormitatea că notele obținute de un profesor la examenul de titularizare nu contează. Că nu ar avea nici o relevanță pentru gradul de pregătire al acestuia. Că altele ar fi etapele și procedurile care îl validează pe un absolvent de facultate ca având aptitudinile și abilitățile necesare de a accede pe o perioadă teoretic nedeterminată la catedră. Dl. ministru, fie el și interimar, ori este complet rupt de realitate, ori zicând gugumănia cu pricina a vrut să își arate solidaritate cu colegul său Bogdan Matei, de la Tineret și Sport, căzut cu brio la examene ce țin de meseria pe care pretinde diploma lui universitară că ar ști-o, ori îndeplinește și la acest capitol la fel de dizgrațios, respingător și de slugarnic ordinele și indicațiile prețioase primite din partea minunatei doamne Dăncilă. Insa care nu pierde nici o ocazie de a se face de râs și în relație cu care Breazul în chestiune funcționează în chip de replică. La fel de tragi-comică. Sau, încă și mai grav, dl. Breaz este pur și simplu iresponsabil și reprezintă ceea ce se cheamă un pericol public.
Dl. Breaz, deși profesor și, încă și mai îngrijorător, chiar rector, pare-se că nu a auzit vreodată de ceea ce se cheamă educație continuă. Permanentă. De faptul că peste tot în lumea civilizată profesorii sunt supuși unor testări periodice menite să le revalideze statutul. Dl. Breaz preferă să ignore faptul că învățământul superior românesc este supus de ani buni (răiÎ de zile unui proces de degradare continuă, că în interiorul lui au înflorit corupția, fabricile de diplome, emiterea acestora pe bandă rulantă, fără reală acoperire în pregătire. În ceea ce se cheamă simplu și românește știință de carte. D-lui Daniel Breaz pare-se că puțin îi pasă ă examenele de dobândirea a Definitivatului și a feluritelor alte grade didactice s-au degradat și ele în cel mai inadmisibil mod cu putință. I-am sugerat o dată doamnei Andronescu să facă o cercetare simplă. Să analizeze cât de mare este ecartul între notele primite de unul și același candidat la tot mai insignifiantul și compromisul examen de definitivare în învățământ și la cel de titularizare. Singurul rămas cu adevărat serios.
Nu știu dacă în scurtul ei mandat d-na Ecaterina Andronescu a avut vreme să facă asta. D-na Andronescu nu a dat curs nici propunerii de a înființa o clasă specială de liceu seral în care să fie înscriși obligatoriu mulți dintre colegii ei de partid cu funcții, chiar cu doctorate. Clasă din care dl. ministru interimar al Educației ar trebui obligat prin decret prezidențial să facă parte. D-lui Daniel Breaz nu îi reiterez sugestia. Pentru simplul motiv că sper să fie silit să plece cât mai repede din ambele posturi ministeriale. Cu care în cel mai evident chip cu putință nu are nimic de-a face. La fel cum sper, pentru binele Universității 1 Decembrie, ca dl. Breaz să nu câștige un nou mandat de rector. Nu de alta, dar domnia-sa este, repet, un veritabil pericol public. Un impostor. Un fake.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. „Preț de 50 de minute cât respectivul ins a ocupat ecranul televizorului am fost încercat de o acută senzație de rău.”

    L-am văzut și eu. Doar că nu am avut tăria să rezist 50 de minute. Fire gingașă cum sunt, la a treia greșeală de exprimare a d-lui D. Breaz în limba domniei-sale maternă am schimbat postul TV.

  2. Sper ca rememorez corect, dl Tariceanu ii lua apararea ministrului `pamblica` de la educatie motivul fiind ca nu e specialist in limba romana. Fenomenul coruperii limbii materne este ingrijorator, chiar endemic. I-am trimis in scris madamei Dancila sfatul sa deschida o scoala serala de gramatica la Palatul Victoria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

Ce înseamnă AUKUS?

Pentru a înţelege contextul semnării pactului AUKUS, este necesar a înţelege contextul relaţiilor dintre Australia şi China. În 2020 relaţiile dintre cele...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.