joi, aprilie 22, 2021

Ministrul Daniel Breaz- un veritabil pericol public

Nu a fost de ajuns că dl. Daniel Breaz, profesor, chiar și rector la Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia, a fost însărcinat, cu ocazia remanierii guvernamentale din noiembrie 2018, cu misiunea de desăvârșire a operațiunii al cărei obiect pare să fie acela de face praf cultura națională.
Operațiune de-a dreptul criminală, începută în vremea ministeriatelor catastrofale ale altor doi nepricepuți. Domnii Lucian Romașcanu, habarnamist, îngâmfat și autosuficient notoriu, și George Ivașcu, altminteri bun și brav director al Teatrului Metropolis, dar care la conducerea Ministerului nu a făcut nimic, dar absolut nimic notabil. Mai mult ca sigur, nu s-a priceput.
Pare-se că premierul Viorica Vasilica Dăncilă s-a gândit că sus-numitul domn ot Alba Iulia nu a comis suficiente gafe rușinoase și nu oricum, ci în cascadă, în calitatea de ministru al Culturii și Identității Naționale. Începând cu stâlcirea permanentă, încăpățânată a limbii române, continuând cu decorarea generalului Marin Dragnea, tristă parte supraviețuitoare din divizia de tristă amintire Tudor Vladimirescu ai cărei componenți au înconjurat Palatul Regal în ziua de 30 Decembrie 1947 spre a-l sili pe Regele Mihai să semneze actul de abdicare, și încheind cu prăpăstiile debitate referitoare la consumul de carte din România și la imposibilitătea stimulării în vreun fel al acestuia. Cu asta spălându-se rușinos pe mâini, dar dând o dovadă peremptorie a limitelor sale intelectuale. Avem de-a face cu considerații evident descalificante nu doar pentru condiția de demnitar cu rang înalt, ci îndeosebi pentru statutul de profesor universitar al celui căruia astfel de aberații i-au ieșit pe gură. Așa că doamna premier s-a gândit să-i dea ocazia Breazului cu pricina să se facă de pomină și să desăvârșească aruncarea în derizoriu și a postului de ministru al Educației, propunându-l interimar acolo, îndată după concedierea intempestivă a doamnei Ecaterina Andronescu. Reamintesc că statutul cu pricina a fost și el puternic șubrezit în timpul guvernării PSD-ALDE de lamentabila prestație a altor doi agramați notorii, posesori, numai ei și bunul Dumnezeu știind cum, de diplome universitare. E vorba despre neuitații și inenarabilii domni Liviu Pop-Genunche și Valentin Popa-Panglică. Acesta din urmă cocoțat în funcție și cu sprijinul umilitor și slugarnic a bună parte dintre rectorii universităților din România.
L-am văzut luni seara la Jurnalul de seară de la Televiziunea Digi 24 pe dl. Daniel Breaz. Fusese invitat de realizatorul Cosmin Prelipceanu ca să discute atât despre situația politică actuală, despre criza provocată de PSD care ține cu dinții de putere cât și despre condițiile jenante, în totală discordanță cu promisiunile electorale ale PSD din cursul campaniei electorale din anul 2016, în care a început noul an școlar în România. L-am ascultat pe dl. Breaz și pe măsură ce discuția avansa mi s-au accentuat, aproape fizic, revolta, rușinea că un astfel de individ cu valoare zero, total lipsit de coloană vertebrală care s-a întrecut pe sine în a linguși omnisciența d-nei Dăncilă ocupă astfel de demnități în ierarhia Statului român. Preț de 50 de minute cât respectivul ins a ocupat ecranul televizorului am fost încercat de o acută senzație de rău.
Dl. Breaz este, fără drept de apel, un diletant, un ambuscat, un uzurpator al însăși ideii de competență. Personajul cu pricina funcționează indubitabil și la modul bravissim în chip de argument în favoarea ideii că actualul guvern trebuie să plece cât mai repede. Dl. Breaz nu este altceva decât o mașină de vorbe, de sloganuri, de minciuni, de aberații. Un om contrafăcut, lipsit de orice urmă de substanță intelectuală. Ar fi funcționat perfect în vremea lui Dej și Stalin, ar fi făcut o carieră sigură debitând lozinci în timpul lui Nicolae Ceaușescu, se ghiftuiește acum în noua eră a ticăloșiilor PSD și a corifeilor acestora, indiferent că aceștia se cheamă Dragnea sau Dăncilă.
Iată însă că marți dimineață am aflat una și mai gogonată. Și anume că același domn Breaz ar fi debitat tot în cursul fatidicei zile de 9 septembrie, cu ocazia festivităților prilejuite de deschiderea noului an școlar, enormitatea că notele obținute de un profesor la examenul de titularizare nu contează. Că nu ar avea nici o relevanță pentru gradul de pregătire al acestuia. Că altele ar fi etapele și procedurile care îl validează pe un absolvent de facultate ca având aptitudinile și abilitățile necesare de a accede pe o perioadă teoretic nedeterminată la catedră. Dl. ministru, fie el și interimar, ori este complet rupt de realitate, ori zicând gugumănia cu pricina a vrut să își arate solidaritate cu colegul său Bogdan Matei, de la Tineret și Sport, căzut cu brio la examene ce țin de meseria pe care pretinde diploma lui universitară că ar ști-o, ori îndeplinește și la acest capitol la fel de dizgrațios, respingător și de slugarnic ordinele și indicațiile prețioase primite din partea minunatei doamne Dăncilă. Insa care nu pierde nici o ocazie de a se face de râs și în relație cu care Breazul în chestiune funcționează în chip de replică. La fel de tragi-comică. Sau, încă și mai grav, dl. Breaz este pur și simplu iresponsabil și reprezintă ceea ce se cheamă un pericol public.
Dl. Breaz, deși profesor și, încă și mai îngrijorător, chiar rector, pare-se că nu a auzit vreodată de ceea ce se cheamă educație continuă. Permanentă. De faptul că peste tot în lumea civilizată profesorii sunt supuși unor testări periodice menite să le revalideze statutul. Dl. Breaz preferă să ignore faptul că învățământul superior românesc este supus de ani buni (răiÎ de zile unui proces de degradare continuă, că în interiorul lui au înflorit corupția, fabricile de diplome, emiterea acestora pe bandă rulantă, fără reală acoperire în pregătire. În ceea ce se cheamă simplu și românește știință de carte. D-lui Daniel Breaz pare-se că puțin îi pasă ă examenele de dobândirea a Definitivatului și a feluritelor alte grade didactice s-au degradat și ele în cel mai inadmisibil mod cu putință. I-am sugerat o dată doamnei Andronescu să facă o cercetare simplă. Să analizeze cât de mare este ecartul între notele primite de unul și același candidat la tot mai insignifiantul și compromisul examen de definitivare în învățământ și la cel de titularizare. Singurul rămas cu adevărat serios.
Nu știu dacă în scurtul ei mandat d-na Ecaterina Andronescu a avut vreme să facă asta. D-na Andronescu nu a dat curs nici propunerii de a înființa o clasă specială de liceu seral în care să fie înscriși obligatoriu mulți dintre colegii ei de partid cu funcții, chiar cu doctorate. Clasă din care dl. ministru interimar al Educației ar trebui obligat prin decret prezidențial să facă parte. D-lui Daniel Breaz nu îi reiterez sugestia. Pentru simplul motiv că sper să fie silit să plece cât mai repede din ambele posturi ministeriale. Cu care în cel mai evident chip cu putință nu are nimic de-a face. La fel cum sper, pentru binele Universității 1 Decembrie, ca dl. Breaz să nu câștige un nou mandat de rector. Nu de alta, dar domnia-sa este, repet, un veritabil pericol public. Un impostor. Un fake.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. „Preț de 50 de minute cât respectivul ins a ocupat ecranul televizorului am fost încercat de o acută senzație de rău.”

    L-am văzut și eu. Doar că nu am avut tăria să rezist 50 de minute. Fire gingașă cum sunt, la a treia greșeală de exprimare a d-lui D. Breaz în limba domniei-sale maternă am schimbat postul TV.

  2. Sper ca rememorez corect, dl Tariceanu ii lua apararea ministrului `pamblica` de la educatie motivul fiind ca nu e specialist in limba romana. Fenomenul coruperii limbii materne este ingrijorator, chiar endemic. I-am trimis in scris madamei Dancila sfatul sa deschida o scoala serala de gramatica la Palatul Victoria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta

Rezumatul în 10 puncte: Pentru a mai putea conduce lumea și în secolul XXI, SUA trebuie să câștige...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

Apocalipsă amânată: Modelele climatice actuale supraestimează semnificativ viitoarele creșteri ale nivelului oceanic. Câteva considerații despre credibilitatea lor

Narațiunile apocaliptice actuale despre Armagedonul climatic conțin mai multe scenarii de groază, dintre care topirea ghețarilor și creșterea nivelului oceanic ocupă un...

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro