vineri, decembrie 6, 2024

Ministrul Toader, membru al Guvernului Dăncilă, are ”exigențe”

Motto:

”Influențele primite de pretutindeni au făcut din intelectualitatea noastră un fel de peticărie de metaluri variate, cu atât mai răsunătoare cu cât sunt mai asemenea cu tinicheaua.”

Nichifor Crainic[1]

Miercuri, 25 iulie ac., premierul României în conferință de presă la Podgorica (românește ”Podgorița”, ca să înțeleagă toată lumea din aparatul premierului) alături de premierul micii republici (care l-a revoltat pe Donald Trump cu pretențiile sale încă nerostite de a beneficia cândva, la nevoie, de art.5 din statutul alianței denumită Organizația Tratatului Atlanticului de Nord – dar aceasta este o altă poveste) Muntenegru, Duško Marković, s-a găsit să uite numele capitalei ce-o găzduia și să-și dea țanțoșă cu presupusul că ar fi la Priștina[2], adică tocmai capitala Kosovo.

Gazdele au ezitat puțin între perplexitate și tentația de a izbucni în râs, pentru că renumele doamnei V. V. Dăncilă, de mare gafeuză, i-o luase se pare înainte, dar s-au dovedit la înălțime și, deși nu le-a căzut prea bine să fie confundați cu republica separatistă a albanezilor kosovari încă nerecunoscută oficial de București (printre alte capitale), au făcut tot posibilul să limiteze proporțiile gafei în ochii muntenegrenilor și, de ce nu, al ex-iugoslavilor în general.

În seara de marți, la postul de știri ”Antena 3”, ministrul agriculturii, Petre Daea, un alt gafeur de marcă al recentelor guverne PSD, a ținut să se distingă în ochii telespectatorilor postului (despre a căror reacție în fața alegațiilor sale, făcute cu o seninătate deplină, mărturisesc că aș avea curiozitatea să aflu dacă a fost obiectul vreunei măsurători sociometrice) făcând următoarele – incredibile! – afirmații: ”…Porcii se incinerează, este o muncă extraordinară. Acolo este ca la Auschwitz. Efective de porci care se asomează, trec în partea cealaltă și se pun pe foc, o fac medicii veterinari care sunt la limita rezistenței…”.

Ambele gafe, atât cea a ministrului agriculturii, cât și cea a premierului, au aruncat asupra imaginii și intereselor externe ale României pete de neșters și…era să spun nemeritate. Da, ele sunt nemeritate atunci când le analizăm din perspectiva cetățeanului onest, crunt dezamăgit de politicienii pe care-i votează o dată la patru ani, doar pentru ca să afle că ”n-a ieșit bine nici de această dată”. A cetățeanului onest care, între ianuarie 2017 și februarie 2018 (când s-a consemnat ultima demonstrație de amploare din Capitală) a încercat, prin acțiuni pașnice în stradă să repare consecințele votului din noiembrie 2016, dar nu a reușit.

Dar astăzi nu vreau să mă opresc prea mult asupra miniștrilor de mai sus, ce pot fi acuzați cel mult că nu înțeleg că ocupă fraudulos, cu voie de la clica de partid, dar și din proprie voință, locul în guvern al unor persoane educate și bine pregătite, care să poată face față actului de guvernare și să nu fie atât de puțin mobilate intelectual încât să devină o mare rușine pentru țara lor atunci când deschid gura în public.

De asemenea, nu vreau să insist asupra faptului că, dacă nu pot aduce valoare guvernării, în schimb personajele amintite mai sus se înscriu fără nicio rușine pe lista demnitarilor care le acordă urmașilor lor câte o sinecură la stat[3], așa cum este cazul domnului Victor Dăncilă, angajat consilier la Curtea de Conturi, sau al doamnei Dana Florentina Daea, angajată la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, o instituţie din subordinea ministerului condus de tatălui său.

Mă voi opri, în schimb, cu analiza asupra ministrului justiției, domnul Tudorel Toader, un personaj care face figură de intelectual, și încă rasat, care nu ezită să folosească zeflemeaua superioară pentru a transmite public ”fine” analize juridice, considerând, sub pavăza aproape impenetrabilă a orgoliilor sale universitare, că nu există nimeni în România care să-i poată oferi o lecție de drept.

Iar dacă totuși există cineva care să îndrăznească, să zicem, de-un exemplu, așa, la-ntâmplare c-ar fi vorba de procurorul (DNA, quelle horreur!) Alexandra Lăncrănjan, prea puțin inspirată (poate la rândul său puțin orgolioasă ca să-nțeleagă că nu este cazul să intre într-o dispută în contradictoriu cu un astfel de intelectual de rasă ce nu acceptă să fie combătut cu argumente pe o platformă de socializare), atunci cu siguranță respectiva persoană va afla neîntârziat că ministrul e cel care are ultimul cuvânt: Inspecția Judiciară![4]

De ce se-ntâmplă să afirm că domnul Tudorel Toader este un intelectual rasat și ce are a face acest lucru cu poziția sa actuală de ministru, urmează cât de repede să vă lămuresc, desigur. În primul rând apelez la CV-ul domniei sale. Eu am folosit ca referință CV-ul publicat de Camera Deputaților[5] și trebuie să mărturisesc că l-am luat de bun, deși site-ul ”Aktual24” a publicat un material sub semnătura domnului Victor Gheja[6], ce mă avertizează că domnul ministru a avut unele scăpări în redactarea sumarului existenței domniei sale:

”Liceul Unirea din Focșani, absolvit de Tudorel Toader, nu era unul de matematică-fizică așa cum minte el în CV, ci era de fapt un liceu industrial cu profil auto, iar absolvenții primeau calificarea de șoferi, desigur dacă treceau examenul auto. Chiar începând cu anul 1977 când partidul a vrut desființarea liceului, clădirea fiind afectată la cutremur, instituția a fost mutată de la ministerul Învățământului la ministerul Transporturilor care a și reabilitat clădirea.

Liceul a rămas cu profil auto până după anul 1990. Toader era elev in clasa a XI-a în 1977 dar probabil visa și el să fie elev la cel mai bun liceu din Focșani, cel de matematică-fizică, ‘Alexandru Ioan Cuza’ așa că a mințit puțin în CV. Specialist în drept penal, Toader știe că nu riscă nimic că doar nu e infracțiunea de fals că nu l-a angajat nimeni la minister pe baza liceului absolvit.

Dar nu am dat curs avertismentului, pentru că eu însumi am absolvit un liceu cu profil tehnic și nu văd nimic rău în acest lucru. Ce-i drept, deși liceul meu era la 50 de metri de cel de matematică-fizică, evident mai bine cotat, mărturisesc că nu m-am gândit niciodată să pretind că aș fi absolvit dincolo de gardul liceului meu, la cel vecin. Dar nici ministru nu am ajuns.

În fine, chiar dacă domnul Toader a pornit într-adevăr CV-ul cu stângul, formulând o ușoară inexactitate, mai apoi domnia sa a absolvit totuși Facultatea de Drept la Iași și, de asemenea, a obținut un doctorat în științe juridice.

Cariera și-a început-o ca procuror în Panciu, între anul 1986 și octombrie 1990. Atunci a decis că este suficient câtă experiență a adunat la munca de jos prin târgușorul Panciului și a decis că pasul către o carieră universitară i se potrivește mult, dar mult mai bine.

Observ totuși, înainte de-a trece mai departe, că în calitatea sa de procuror în Republica Socialistă România, undeva într-un orășel din Moldova, experiența (și expertiza) domniei sale, obținută în anchete și nu din spatele teoriilor de la catedră, nu-l prea recomandă să ofere lecții unor procurori de mari parchete specializate din zilele noastre. Dar – și subliniez – aceasta este părerea mea proprie, deci absolut, dar absolut subiectivă!

Mai departe. Relativ repejor, domnul Toader ocupă diverse funcții academice:

▪între 1993 și 1995 este secretar științific al Consiliului Facultății de Drept de la Iași;

▪în 1995 (la frumoasa vârstă de 35 de ani) devine prodecan al Facultății de Drept de la Iași și membru în Senatul Universității ”Al. I. Cuza”;

▪în anul 2004 decan al Facultății de Drept din Iași;

▪în anul 2005 director al Școlii doctorale din cadrul Facultății de Drept de la Iași;

▪în anul 2016 devine rector al Universității ”Al. I. Cuza”.

În calitate de profesor de drept, Tudorel Toader predă la discipline cum sunt: (i) criminologie, (ii) drept penal român, (iii) drept penal european și, în fine (iv) cursul privind infracțiunile prevăzute de legile speciale.

Între anii 1991 și 2006 domnul ministru Toader a fost și avocat în cadrul Baroului Iași, dar eu unul nu am aflat dacă a pledat în calitatea sa de penalist și ce anume procese ar fi câștigat. Dar ne poate lămuri chiar domnia sa ori alte persoane cu inimă mare care au știință despre activitatea domniei sale ca avocat – nu de alta, dar și experiența de avocat ar putea fi un atu atunci când ești chemat să evaluezi (ca un profesionist, vorba domnului Codrin Ștefănescu[7]) alți confrați ce ar urma să devină manageri în parchetele specializate din cadrul Ministerului Public.

După ce, în septembrie 2006, Tudorel Toader și-a suspendat activitatea în cadrul Baroului Iași, domnia sa a fost numit judecător la Curtea Constituțională și, în mai 2014, Guvernul României (Victor Ponta) l-a desemnat ca reprezentant al României la Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, cunoscută drept Comisia de la Veneția.[8]

Domnul Tudorel Toader vorbește limba română foarte bine (cu elocvență, aș adăuga eu) și la nivel mediu limbile franceză și engleză. Domnia sa a mai absolvit și Colegiul Național de Apărare, deci se cheamă că are cunoștințe bune în domeniul securitar. Este distins cu Ordinul Național ”Steaua României” în grad de cavaler (conferit de Traian Băsescu, în anul 2012) și Ordinul ”Sfinții împărați Constantin și Elena” al Bisericii Ortodoxe Române (conferit de Patriarhul Daniel, în același an de grație, 2012).

Acum, după ce am încheiat prezentarea examinatorului, trebuie să menționez că toate aceste date ar trebui să ne fie tuturor de folos pentru a înțelege ce anume stă în spatele anunțului Ministerului Justiției[9] – știut fiind faptul că, după ce dosarele celor patru candidați la șefia DNA au fost acceptate, miercuri, 25 iulie ac. s-a derulat etapa interviului cu ministrul justiției:

”În cadrul procesului de selecție s-a apreciat că niciunul dintre candidați nu îndeplinește cerințele necesare desemnării pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție. În cadrul programului managerial sau pe parcursul interviului, nici un candidat nu a prezentat suficiente elemente de plan fundamentate pe o analiză a situației actuale care să permită, ulterior, un proces obiectiv şi transparent de evaluare a performanțelor manageriale.

Dacă nu ați înțeles exact ce anume vrea să spună comunicatul ministerului, nu sunteți singurul/singura. O cheie de deslușire a misterului ne oferă un alt intelectual de marcă al științelor dreptului, domnul Lucian Bolcaș[10]: ”Este o măsură a exigenței. Și din punct de vedere psihologic pot să fie caracterizați și cei care se înscriu printre primii la asemenea concursuri, cei care-și doresc continuitatea într-un sistem. Sunt o serie întreagă de criterii care la un profesor universitar cum este ministrul Justiției valorează foarte mult. Exigențele sporite, mai ales în materia aceasta în care e vorba de soarta oamenilor, de viața oamenilor, niciodată nu sunt inutile.

Ei bine, poate că așa și este. Este îmbucurător faptul că domnul Bolcaș înțelege că exigențele sporite caracterizează guvernul lui V. V. Dăncilă, Petre Daea și Tudorel Toader (printre alții). Dar să vedem, mai întâi de toate, cine au fost candidații care miercurea trecută nu au satisfăcut exigențele intelectuale și manageriale ale ministrului Tudorel Toader, examinatorul:

(i) Marius Iacob, fostul prim procuror-șef adjunct al Parchetului General, care a devenit adjunctul Laurei Codruța Kovesi în iulie 2013, propus fiind de ministrul justiției din acel moment, Robert Cazanciuc;

(ii) Cristian Lazăr, în prezent adjunctul Secţiei de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție;

(iii) Elena Grecu, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în prezent şef de serviciu în structura centrală a DNA;

(iv) Florentina Mirică, șef al Direcției de combatere a corupției din cadrul DNA, ce-i drept promovată în această funcție de Laura Codruța Kovesi.

De fapt în ce constă examenul/interviul[11] care, iată, i-a lăsat repetenți pe patru dintre procurorii cu funcții manageriale ai Ministerului Public – care, de bine, de rău, au în spate anchete serioase soldate cu condamnări în instanță – se poate vedea în tabelul de mai jos:

Susținerea proiectului privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției – prezentarea sintetica a structurii DNA;

– identificarea unor eventuale disfuncții si vulnerabilități în activitatea DNA si a soluțiilor propuse pentru prevenirea și înlăturarea acestora;

– propuneri pentru îmbunătățirea activității manageriale a DNA;

– compatibilitatea proiectului cu rolul și funcțiile Ministerului Public

Verificarea aptitudinilor manageriale si de comunicare Capacitatea de organizare, asumarea responsabilităților, rapiditatea în luarea deciziilor, rezistența la stres, autoperfecționarea, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie și planificare pe termen scurt, mediu și lung, inițiativa in modernizarea managementului DNA, capacitatea de adaptare rapidă, capacitatea de relaționare și comunicare, capacitatea și disponibilitatea de a lucra în echipă
Prezentarea viziunii asupra modului de organizare a DNA Promovarea intereselor generale ale societății și apărării ordinii de drept, precum și a drepturilor și libertăților cetățenilor
Verificarea cunoștințelor specifice funcției
Verificarea aspectelor legate de motivația, conduita, integritatea și deontologia profesională

Dacă din cei patru enumerați anterior niciunul nu a reușit să treacă de testul schițat mai sus, mă întreb, asemeni domnului Zegrean, cum se face că sunt totuși în funcție și au rezultate? Ceva nu se potrivește aici. Adică, fie examinatorul nu a fost mulțumit de prestațiile candidaților pentru că, de fapt, nici nu urmărea acest lucru, fie sunt slab pregătiți – ori eu nu cred nicio clipă acest lucru.

După interviul cu răspunsuri destul de penibile date de actualul șef al DIICOT, Felix Bănilă[12], preluat în direct de televiziuni, care a ajuns totuși șeful acestui important parchet specializat, de această dată ministrul justiției (spre deosebire de CSM) a preferat să desfășoare interviurile fără prezența presei. Eu am o bănuială asupra motivului lipsei de transparență, dar prefer ca fiecare dintre dumneavoastră să găsească propriul răspuns.

Am mă opresc aici cu analiza circului examinării candidaților la șefia DNA. Vedem acum cine este examinatorul, nu ca om politic, ci ca profesionist al dreptului, ca intelectual, știm cine au fost candidații și – cel puțin teoretic – care au fost exigențele interviului. Nu cred nicio secundă că nu putea fi ales dintre cei patru un profesionist care să conducă DNA. Nu cred că cel puțin unul dintre cei patru nu putea formula răspunsurile necesare pentru a dovedi că poate conduce acest parchet specializat.

Dacă a fost totuși o problemă, aceasta este la examinator. Și este o problemă nu doar de exigență politică, ci și de statut intelectual. De orgoliu – orgoliul pseudo-profesionistului, cum spunea Nichifor Crainic?, o ”peticărie de metaluri variate, cu atât mai răsunătoare cu cât sunt mai asemenea cu tinicheaua” – care a încălecat puțina patină a profesionistului cu rugina măririi de sine: ”…lăsați pe mine c-o rezolv eu, și de nu v-o place…!

Da, oameni buni, într-un guvern care-i dă pe V. V. Dăncilă și Petre Daea, Tudorel Toader a inventat exigența maximă pentru a selecta procurorul șef al DNA.

Hai să vedem ce va ieși în toamnă. Să auzim numai de bine!

PS. Oameni de bine îmi spun că, de fapt, Tudorel Toader a tras de timp pentru că în toamnă ar urma să fie schimbat guvernul V. V. Dăncilă prin moțiune de cenzură, în urma trădării lui Călin Popescu Tăriceanu și a ALDE. Odată înlăturat de la frâiele guvernării actualul șef al Camerei Deputaților, ministrul Tudorel Toader își va schimba atitudinea, va redeveni adevăratul profesionist consacrat, pentru că nu va mai avea de suportat presiuni. Si va alege pe cine trebuie la DNA, un procuror șef valoros. Sincer? Nu cred o iotă din acest scenariu. Dumneavoastră faceți cum credeți.

NOTE____________


[1] Din articolul ”Iisus în țara mea”, publicat în Revista ”Gândirea”, nr.11-12/5 ianuarie 1923

[2] https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/gafa-dancila-a-confundat-capitala-muntenegrului-cu-cea-a-kosovo-in-timpul-conferintei-de-presa-969819

[3] https://stirileprotv.ro/stiri/politic/unde-lucreaza-copiii-politicienilor-parintii-recunosc-ca-ii-recomanda-sustinerea-politica.html

[4] http://www.gandul.info/stiri/inspectia-judiciara-procuror-dna-replici-facebook-tudorel-toader-abuzul-in-serviciu-17360054

[5] http://www.cdep.ro/pdfs/guv201706/CV_Toader.pdf

[6] http://www.aktual24.ro/prof-univ-dr-tudorel-toader-mintit-cv-ul-oficial-incearca-sa-ascunda-faptul-ca-si-calificare-de-sofer/

[7] https://adevarul.ro/news/politica/codrin-Stefanescu-cred-toader-luat-decizie-profesionista-curiosi-vedem-urmatorul-lot-candidati-1_5b5aec5fdf52022f75b0d57a/index.html

[8] http://www.mediafax.ro/social/judecatorul-cc-tudorel-toader-este-reprezentantul-romaniei-la-comisia-de-la-venetia-12667292

[9] https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22589041-tudorel-toader-respins-cei-patru-candida-efia-dna.htm

[10] https://www.dcnews.ro/procuror-ef-dna-toader-lovitura-totala-bolca-prima-explica-ie_604497.html

[11] http://www.ziare.com/stiri/dna/ministrul-toader-a-anuntat-noul-calendar-pentru-desemnarea-sefului-dna-decizia-finala-in-septembrie-1523125

[12] https://stirileprotv.ro/justitie/procurorii-diicot-se-revolta-impotriva-numirii-lui-felix-banila-reactia-lui-tudorel-toader.html

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

  1. El este cel care a demis-o pe Codruta Kovesi printr-un rechizitoriu halucinant, ca in procesele politice comuniste. Abuz de putere si incalcarea principiului independentei puterilor in stat.

  2. Intelectualului de renume planetar i-au trebuit 4 ani de când a terminat liceul industrial până a reuşit să intre la Drept.

    • Au fost concursuri de împrejurări. Exact cum este acum ăsta pentru șefia DNA. Noul DNA ar trebui să-și pună pe siglă o lopată și o mistrie, lopata pentru îngropat dosare, mistria pentru clădit altele, iar coana Justițica să aibă într-o mînă o sabie și în cealaltă un telefon în locul balanței. Ca să priceapă tot prostu’ care-i treaba cu DNA-ul, justiția independentă și celelate vrăjeli cu statul de drept.

  3. Politizarea anulează conținutul și – probabil – intenția autorului !
    Este de-a dreptul înspăimântătoare afirmația potrivit căreia o demonstrație de stradă ar trebui să schimbe rezultatul unor alegeri libere !
    Păcat – mare păcat să o diavolească/nazisto-stalinistă politizare afectează chiar și demersuri bazate pe fapte corecte !

    • @Cremenalul
      Recunosc, ați inserat o ipoteza „cremenala” in comentariu, care sa demoleze demersul din articolul meu, dar nu ajuta cu nimic sa ma acuzați pur si simplu de politizare.
      Politizare – Dex (on-line): „a orienta ceva in sens politic”. Vi se pare ca articolul meu vrea sa orienteze pe cineva in sens politic? Atunci cum definiți acțiunile la care se refera articolul in conținutul sau?
      Ele ce sunt? Guvernare legitima? Episodul Podgorica? Faptul ca Ministerul Agriculturii nu a prevenit proliferarea pestei africane si acum nu poate tine fenomenul sub control, cu implicații transfrontaliere? Execuția bugetara scăpată de sub control? Felul in care a fost numit procurorul sef DIICOT? Primirea lui Sinzo Abe? Momentul de la Constanta cu premierul Estoniei? Episodul cu ambasada din Israel? Gestionarea cursurilor de vara de la Tușnad, unde Orban poate spune orice-i trece prin cap fara nicio replica?
      Bine ca ați văzut ca eu politizez. Altfel ce se făcea bietul cititor?

    • @Cremenarul
      Si ar mai fi ceva. Eu am spus „sa repare consecințele votului din noiembrie 2016”. Mai citiți o data, ca sa va fie clar.
      Unde am scris eu ca demonstrațiile trebuiau sa schimbe rezultatul alegerilor? Ca nu înțeleg?
      Sau dvs. va faceți ca nu înțelegeți ce-am scris si îmi distorsionați (oarecum cu intenție as zice) mesajul?

    • „Politizarea anulează conținutul și – probabil – intenția autorului !”

      https://www.scribd.com/document/372212965/RAPORT#from_embed

      Am citit raportul și cred că sunteți prea dur în afirmații.

      Este adevărat că este politizat, iar prin concluziile sale și efectele pe care le-a indus a politizat nu doar actul de justiție, ci Justiția în ansamblu. Dar, chiar dacă aceasta a fost intenția autorului Tudorel Toader, dincolo de lipsa de competență demonstrată este vădită și reaua intenție. Spre exemplu, domnia-sa face trimitere la declarații ale reprezentanților Comisiei Veneția, GRECO și ai ambasadelor statelor occidentale, răstălmăcindu-le în mod evident manipulatoriu și scoțându-le din context, ba chiar dându-le un sens de-a dreptul contrar celui evident!

      Dar, de la acestea și până la afirmația dumneavoastră că dl T Toader este autor al unei politizări „diavolească/nazisto-stalinistă” este o mare distanță. Nu știu dacă faptele sale sunt corecte, precum spuneți, dar spusele domniei-sale în mod sigur contrazic pe cei care susțin că dl T Toader ar fi un profesionist în domeniul dreptului. Pare a fi doar un politruc ajuns prin conformism în funcții importante.

      • In ultimele 3-4 luni Contributors a fost penetrat de o grupare platita ce livreaza mesaje prefabricate, cu 2 scopuri:
        a) semanarea indoielii printre cititorii ocazionali
        b) derutarea discutiei spre subiectul artificial introdus.

        Este aceeasi tehnica folosita pentru intoxicarea HN.

        Tactica cea mai buna pentru a stopa acest asalt este ignorarea.

        Daca le raspunzi, discutia va devia spre subiectul ales de ei, se va radicaliza si va servi in final la demonizarea celor care au intrat muscat momeala si au intrat in dialog.

        Ei sunt oricum usor de identificat prin imbecilitatea naturala a mesajelor postate.

        E adevarat insa ca atat toleranta naturala a comentatorilor Contributors cat si obisnuinta de a raspunde la mesaje conduc la unele succese ale postacilor platiti, in sensul de a atinge macar partial obiectivele asumate (in special b).

        Mai sunt si alte semne ale acestei incercari de intoxicare, va las placerea de a le descopri singuri.

        Daca exista totusi tentatia de a raspunde, dupa parerea mea, cel mai bine se poate raspunde re-iterand punctele tari ale articolului, fara insa a face referire la cele postate de guguman (ignorare prin reorientare).

        Consilierii lor sunt experimentati, dar ei sunt de fapt niste retardati, ca sa nu mai spun cam ce parere au copiii lor despre ei. Nu e deloc de laudat sa spui lucruri in care nu crezi. Imi este tare mila de ei, probabil ca iau pastile ca sa poata dormi.

  4. @Delia, @Emil, @Vasile
    Personajul este reprezentativ pentru o întreagă tipologie, un fel de specie care mereu ajunge cumva să decidă în numele poporului nostru.
    Îl putem arăta cu degetul, îi putem găsi hibele din CV sau putem să urmărim cu dezgust prestația sa pretins morală, etică și profesionistă. Dar nu-l vom descuraja nici pe el, nici pe cei asemeni domniei sale.
    Acești oameni nu se „dau la fund” decât atunci când simt că este „groasă” și, cum nu obișnuiesc să-și pună pielea la saramură, au grijă singuri să dispară din atenția publică.
    De aici și întrebarea firească: de ce are atât de mult curaj și cum poate fi pus la locul său un pseudo-intelectual (pus pe rele) de tipul lui Tudorel Toader? Sunt mai multe tipuri de răspunsuri, de la cel firesc, instituțional (dacă statul român și instituțiile sale ar funcționa), la cel civic, cetățenesc.
    Dar răspunsul civic a începput să slăbească. Și cât reacția cetățenilor rămâne slabă, domnul Toader va demola justiția cu talent și abnegație, pentru că simte că poate și – mai mult chiar – îi și face multă plăcere.

    • Trebuie indepartati prin orice mijloace, asa cum faceau stramosii lor cu cei pe care-i vedeau dusmani.
      Altfel paradoxul va dainui si domni de-a pururi.

    • Asa este. Sinistru.
      Separarea puterilor in stat nu este aparata prin lege? Nu pot ca cred ca demiterea arbitrara a Codrutei Kovesi exclusiv datorita dorintei, interesului si bunului plac al unui ministru, a fost legala, cand sunt atat de strigatoare abuzul de putere si incalcarea independentei justitiei.

  5. Nu avem nevoie de prea multa informatie de fundal pentru a observa ca TT este o nulitate cu pretentii (prostul nu e prost destul daca nu e si fudul). Scopul lui si al celor care l-au instalat este sa desctructureze o institutie, DNA, care a reusit sa functioneze eficient pana acum, in folosul unei bande de hoti, mincinosi si tradatori.

  6. Asa guvern de mazete politice nu cred sa fi avut, vreodata, Romania.
    Dar ar fi si nefiresc, pana la urma, ca un ministru al cabinetului Dancila sa se ridice, in vreun fel, deasupra nivelului sefului sau. Ce pretentii putem avea de la un ministru, daca prim-ministru (adica superiorul tuturor ministrilor) este doamna Dancila?!…
    Elitele care ne conduc astazi nu pot fi altfel decat partidele pe care le reprezinta si nu pot fi altfel decat alegatorii acestor partide. E firesc, e democratic, e-n legea firii, nu stiu ce ne tot miram atat.
    Incompetentza, suficientza, analfabetism functional, arivism, materialism, nepotism, marginire spirituala si intelectuala, educatie aproximativa, orgoliu nemasurat, viclenie, tupeu fenomenal si altele asemenea – in anumite medii, toate acestea sunt considerate calitati, sunt apreciate si incurajate.
    Acuma, ma intreb si eu, ca prostul: daca domnul Tudorel Toader este asa un expert in „procesele obiective şi transparente de evaluare a performanțelor manageriale”, de ce nu implementeaza domnia sa aceste procese mai intai in guvern, la onor-colegii ministri, ai domniei sale? Pana la urma, puterea exemplului este cea mai convingatoare si mai susceptibila de a genera emulatie, in societate.
    Haidi, bre, dom’ ministru, alt motiv nu gasisi?… Chiar crezi ca ambalajul poate face produsul mai bun, daca produsul pute?…
    Daca tot e sa fim transparenti, haideti sa publicam, integral, interviurile pentru sefia DNA! Ce ziceti?

  7. Este posibil ca, inainte de a fi judecata pentru crima, o persoana sa fi fost gasita VINOVATA pentru una dintre faptele prevazute in art.428 Codul de Procedura Penala privind arestul preventiv (ALTE motive decat crima si celelalte fapte penale) si sa fi fost condamnata la inchisoare preventiva.
    Este fals sa se spuna ca acea persoana a facut inchisoare nevinovata.

    Daca mai apoi persoana respectiva a fost gasita nevinovata pentru crima, ea este lasata in libertate (nu este trimisa la inchisoare).
    De remarcat ca ACEEASI persoana a fost judecata de doua ori, pentru vini DIFERITE. A fost nevinovata de crima si a fost VINOVATA in baza art 428 CPP si a facut inchisoare (arest preventiv).
    * Tudorel Toader afirma ca in Romania exista NEVINOVATI care au facut INCHISOARE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Felea
Cristian Felea
Doctor în ştiinţe inginereşti, domeniul: „Mine, Petrol şi Gaze” - Universitatea din Petroşani. Ofițer SRI în rezervă Colaborator al publicaţiei „Revista Minelor”

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro