miercuri, iunie 19, 2024

Mintea cea de pe urma. Opozitia accepta consultarile de la Cotroceni


Imi propusesem sa scriu un articol despre  „nesimtirea” opozitiei in cazul refuzului de a participa la discutiile de la Cotroceni propuse de presedintele tarii. N-a mai fost cazul. Inteleg din declaratiile copresedintilor Ponta si Antonescu ca vor onora invitatia adresata de seful statului, decizia formala urmand a fi luata sambata, dupa consultarile din USL.

La ultima intalnire de acest fel a participat doar PSD, Crin Antonescu declarand ca PNL  va participa doar in caz de razboi, calamitati sau schimbarea guvernului. Adica situatii exceptionale. Ca si-a schimbat opinia e foarte bine.

Posibil sa fi contat  si amenintarea abia voalata a presedintelui Basescu care a declarat: „Dacă au în perspectivă să vină la guvernare, cred că ar trebui să răspundă pozitiv unei propuneri de dialog. Dacă decizia este să rămână în opoziţie şi după 2012, sigur, va fi un refuz, pentru că nu te interesează viitorul sau nu eşti atât de responsabil de viitor atunci când îţi propui să rămâni în opoziţie”.

Adica, mai clar spus, daca doriti guvernarea  dupa alegerile din 2012, atentie cum va raportati la initiativele celui care nominalizeaza premierul!

Cum sondajele de opinie nu le sunt tocmai favorabile, cum coalitia de guvernare nu da semne de descompunere, cum zecile de parlamentari ai puterii dispusi sa treaca la USL n-au facut  coada in Kiseleff, Ponta si Antonescu au revenit la sentimente mai nobile fata de presedintele Basescu.

Asa ca sefii opozitiei, Ponta si Antonescu, isi schimba strategia. Parasesc registrul  „Gica contra” si accepta invitatia presedintelui la consultari. Care nu mai este „raul absolut”, „spiritul malefic” de care trebuie eliberata tara, etc.

Pe de alta parte, opozitia a inteles ca argumentele presedintelui in favoarea reorganizarii administrative a tarii nu sunt de neglijat in ochii populatiei. Si inca nu s-a inteles totul.

Sa iau exemplul inspectoratelor scolare. Acum exista 41 de inspectorate mari (plus cele de sector in Bucuresti), care insumeaza vreo 2000 de salariati. Care gestionau reteaua scolara, personalul din invatamant (incadrari, transferuri, examene de titularizare, numirea directorilor, etc.), inspectii si controale periodice, ordonator de credite, achizitii de manuale si inca multe altele.

Prin efectul Legii Educatiei Nationale, multe dintre aceste atributii trec in sarcina scolilor sau primariilor (politica de personal, finantarea, achizitiile, angajarea directorilor, gestionarea retelei scolare). Adica descentralizare, depolitizare, ducerea deciziei la cei pe care ii afecteaza. Cu alte cuvinte, subsidiaritate. In loc de 2000 de functionari ar fi suficienti 50×8=400 de salariati. De cinci ori mai putini. Care se vor ocupa doar de urmarirea implementarii Legii Educatiei Nationale, de organizarea examenelor de absolvire (de fapt si aceasta activitate poate fi externalizata), de olimpiade si cam atat. Bazinul de functii destinat clientelei s-a micsorat de cinci ori. E ceva!

De fapt, miza este mult mai mare. Destructurarea retelelor de interese clientelare, partinice, inclusiv ale PDL, asa cum ne arata radiografia excelenta facuta recent judetului Teleorman, unde stapanul feudal este Liviu Dragnea, de la PSD. Daca multiplicam cu 41 cele petrecute in acest judet, avem imaginea clara a Romaniei de azi.

Reactia furibunda a opozitiei si tacerea cvasi vinovata a PDL ne arata ca lovitura cu reorganizarea teritoriala a fost naucitoare pentru toti politicienii. Isi fac calcule, isi calculeaza repozitionari, noi contacte, conexiuni, relatii, etc. Ce dosare or fi in lucru la DNA, de care nu stie nimeni? Dar ascultarile realizate de SRI, ce spun si despre cine?

De fapt, ce sanse are opozitia sa se opuna acestei noi initiative legislative, privind reorganizarea teritoriala? Aproape niciuna. Dupa 11 asumari reusite ale guvernului, pe diferite legi, fara defectiuni din partea parlamentarilor puterii, este foarte probabil sa urmeze inca una. Acum sau la toamna. Inca un esec al opozitiei de a bloca actiunile coalitiei aflate la guvernare. Ceeace ar conduce la decredibilizarea USL  in ochii propriilor simpatizanti. Sa justifici un esec, treaca mearga, dar 12? E deja prea mult.

Faptul in sine spune ca nu mai sunt siguri pe o victorie electorala zdrobitoare. Ca accepta esecul campaniei de discreditare si decredibilizare a presedintelui Basescu. Ca in afara celor doua posturi tv de stiri, putine alte institutii media le joaca in struna. Si-au dat seama ca suspendarea presedintelui este o himera, iar posibilitatea ca acesta sa nu accepte ca o uniune castigatoare in alegeri sa-si impune premierul, cand in Constitutie scrie ca un partid castigator cu mai mult de 50% da automat premierul, este reala.

Sa vedem acum daca experienta de politician versat a presedintelui ii da suficente argumente sa obtina aprobarea reformarii si modernizarii in continuare a Romaniei. Inclusiv modificarea Constitutiei. Prin negocieri abile, insotite de promisiuni, inclusiv aceea ca va parasi postul in decembrie 2012, pentru a permite recuplarea alegerilor generale cu cele prezidentiale. Probabil le va spune franc celor doi sefi ai opozitiei: daca vedeti viitorul tarii asa cum il vad eu, nu va fi nicio problema sa va incredintez guvernarea in 2012.

Atata timp cat actuala coalitie aflata la guvernare ramane unita, fara tradari, Traian Basescu are toate sansele sa-si realizeze proiectele.

Nu cred ca stie cineva ce asi mai are in maneca presedintele. Dar faptul ca opozitia si-a schimbat atitudinea ma face sa cred ca unii cam banuiesc. Cei cu musca pe caciula!

Nici nu cred ca presedintele ar fi lansat aceasta campanie,  fara sanse de reusita, cel putin de 50%. Sa speram ca va reusi.

Distribuie acest articol

137 COMENTARII

 1. @Dle Vlaston

  Dvs stiti ce e aia democratie? Ca nu pare.

  1. deci daca intre doi „nebuni” (basecu pe de o parte si cuplul ponta antonescu pe de alta parte) unii sunt mai putin nebuni pt ca de data asta interesul tarii primeaza inseamna ca „primul nebun” e de aplaudat.

  2. care sondaje nu le sunt favorabile opozitiei? Alea facute la pdl care si ele ii dau castigatori dar il ridica nitel pe boc? Nu vi se pare cam mare „minciunica”?

  3. Despre democratie acuma:

  Cu „Adica, mai clar spus, daca doriti guvernarea dupa alegerile din 2012, atentie cum va raportati la initiativele celui care nominalizeaza premierul!” ati demonstrat contrariul.

  4. Subsidiaritatea dvs ascunde „centralizare politica” locala. Acolo unde „posturile politice” se ocupa si mai usor.
  Bine ca ati ramas doar la „inspectorate”.

  5. Din nou despre pozitia dvs fata de democratie:

  „Reactia furibunda a opozitiei si tacerea cvasi vinovata a PDL ne arata ca lovitura cu reorganizarea teritoriala a fost naucitoare pentru toti politicienii. Isi fac calcule, isi calculeaza repozitionari, noi contacte, conexiuni, relatii, etc. Ce dosare or fi in lucru la DNA, de care nu stie nimeni? Dar ascultarile realizate de SRI, ce spun si despre cine?”

  DNA-ul utilizat politic, SRI-ul utilizat politic. Va felict dle Vlaston. Nu ma asteptam sa gasesc in dvs un „adulator” al perioadei ante 90.

  Pt o reorganizare e nevoie de referendum nu de „pohta ce pohteste” a unui singur om. Tot de democratie tine si asta.

  6. Asumarile de raspundere le considerati „reusite” pt guvernare iar pt opozitie esecuri. Foarte interesanta pozitionare inversa conceptului de democratie.

  7. Cuplarea alegerilor nu este nici ea democratica.

  8. E bine ca va bazati pe „asii din manecile largi” ale presedintelui. Asi de factura pur comunista si total nedemocratica. DNA, SRI si alte servicii.

  • Din pacate clasa politica, inclusiv PDL, nu doreste modernizarea si reformarea Romaniei. Daca se va face „cu forta”, cum scriam in articolul precedent, n-ar fi prima data in istorie cand unul sau mai multi conducatori fac ce trebuie pentru viitorul tarii. Cu mijloacele pe care le au la indemana. Spusele dv. ar fi valabile daca in ultimii 21 de ani mecanismele parlamentare ne-ar fi dus spre o pozitie a tarii mai buna. Dar abia am scapat de o criza, posibil sa vina altele. Dar stati linistit. Tot cu aprobarea unei majoritati parlamentare se va face ceva, daca se va face. Iar parchetul si SRI am vazut ca actioneaza neutru. Ultimii doi au fost de la PDL.

   • 1. Cred ca o schimbare de asemenea amploare trebuie legitimata prinr-un REFERENDUM NATIONAL si nu printr-o asumare a raspunderii guvernului.
    2. D-le Vlaston, eu in 2012 zic sa recunoastem meritele guvernului, sa le strangem mana si sa mai alegem si pe altii. Eu m-am saturat de guvernul asta „destept” si „capabil”.
    3. Nu cred ca se vrea binele Romaniei ci binele Partidului si a oamenilor din Partid (PDL).

    • Romanii de 20 de ani tot schimba si degeaba.Acum cand totusi se misca ceva suntem toti speriati.Este reactia specifica oamenilor slabi,lasi si fara curajul de a vedea si de a-si decide viitorul.Noua de asta ne este frica ,de viitor.Nu ma intereseaza politica dar nici nu accept caricaturile opozitiei care doar latra si atat,sti proverbul:cainii latra caravana trece.Eu sper ca aceasta caravana(Romania) sa treaca pe langa cainii care latra.

   • Din cate vad,dumneavoastra sunteti mai implicat politic chiar decat oamenii PDL…Am un prieten foarte bun-PDL-(acum pus director al SC Electrica…nu spun unde)care este de 100 de ori mai corect si realist decat dvs.Sunteti cumva „platit la articol”?Aveti niste ‘articole’care ii face de rusine pana si pe cantaretii ‘epocii de aur’.

   • @Dle Vlaston

    1. Clasa politica nu stie sa „reformeze” nu ca nu vrea. Pt ei „reforma” reprezinta doar creatia unor „institutii” dupa chipul si asemanarea lor „politica” si mai ales umana.

    2. Argumentul dvs cu „parlamentarismul” care ne-ar fi adus intr-o situatie mai buna in ultimii 21 de ani e fals. Stiti foarte bine ca la mijloc este vorba de „politica de cadre” a partidelor. Acolo ar trebui „reforma” nu la „anularea” parlamentarismului. Care „aprobare” a majoritatii? A celei „cumparabile”? Cred si eu ca e cam scump sa ai 500 si ceva de parlamentari ca sa poti sa-ti „cumperi” majoritatea? Mai bine mai putini ca sa coste partidele mai putin. Nu am scapat de nici o criza. Suntem inca in cea economica iar cea morala tine de zeci de ani. Parchetul prinde „plevusca” de la pdl iar mail-urile lui kovesi catre presa dau masura „echidistantei” parchetului. SRI-ul e cel care face inregistrarile la ordin. Nenea codlea o sa fie probabil in curand ridicat in grad inca odata.

  • sriul nu actioneaza politic, este in subordinea presedintelui ceea ce logic raporteaza si face ce ii zice presedintele, ceea ce cam asa este si in sua din cate stiu eu, acuma nah ca la noi base e presedinte si unora nu le place asta este. se mai intampla, la fel a fost si cand a fost ilici la putere…sper sa reuseasca basescu sa faca ce si`a propus.

  • Din nefericire, uneori schimbarile se impun si cu forta. Nu este calea cea mai buna, nu este democratic, fiecare raspunde pentru calea aleasa in impunerea ideilor sale, dar numai timpul valideaza alegerile facute de noi. SI cred ca forta schimbarii si schimbarea cu forta acum sunt necesare. Regret, dar cum spuneam cateodata este necesara forta!

 2. Domnule Vlaston, o reactie de respingere a acestei initiative de catre populatia din judetele care urmeaza a fi desfintate ati luat in calcul?
  Locuiesc intr-un oras resedinta de judet care urmeaza sa fie desfintat si sunt impotriva acestei masuri. Vom muri incet, asa cum mor celelalte orase si municipii lipsite de resurse financiare. Astept sa vad cum se finalizeaza aceasta initiativa si ma gandesc sa caut variante de a migra spre orasul care va fi resedinta noului judet.
  Tot ceea ce argumentati in sustinerea acestei masuri administrative are un singur scop justificarea initiativei, fara constientiza realele implicatii a acestei masuri pentru oameni. Sunt curios sa vad cum 50 de inspectori vor reusi sa coordoneze activitate acestui mamut. Este numai un aspect pus sub semnul intrebarii din miile de probleme care sunt generate de aceasta initiativa.

  • pot, ca nu vor avea sarcinile pe care le au azi. Cheltuielile cu functionarea statului se pot reduce daca ducem deciziile la comunitati. Iar economic, fostele resedinte de judet pot inflori in continuare. Fara amestecul clientelei, de data asta. Mai cinstit.

   • Ce sarcini vor avea viitoarele inspectorate scolare? inspectii? cercuri pedagocice? sau numai munca e birou? Comunitatile cu cine vor conduce si coordona activitatea din invatamant? Nu va fi nevoie de o structura specializata?

    Domnule Vlaston, va vad destul de matur, incercati sa va amintiti de timpul raioanelor si a regiunilor si discrepanta economica dintre centru si periferie. Banii vor fi la centru si distribuiti tot clientelar, nu imi fac iluzii in acest sens, chiar daca presedintele si dumneavoastra incercati sa ma convingeti de contrariu.

    • Nu, in privinta scolilor Legea spune clar: resursa umana se angajeaza direct in scoli, fara inspectorate, inclusiv directorii, banii merg direct in scoli prin finantarea per capita, achizitiile se fac direct de scoli, Doar reparatiile mari se fac de catre primarii. Atunci, dispar serviciile de personal din inspectorate, serviciile tehnico-financiare, ramane doar inspectia, examenle de absolvire (odata pe an) si olimpiadele.

     • D-le Vaston, finantarea pe cap de elev e o mare eroare. Asa cum a distrus invatamantul superior va distruge si ce a mai ramas din preuniversitar. SI nu vorbesc asa de amorul artei ci am discutat cu 2 directori de scoli. Pacat ca nu reusiti sa intelegi asta…

     • Pentru TIM

      Daca s-ar adauga si criteriile de performanta pentru profesori alaturi de sistemul la plata per elev, cred ca toata lumea ar avea de castigat.

      Ca sa fiu explicit: nu este important pentru scoala respectiva numai numarul de elevi atrasi, dar si cati reusesc sa treaca intr-o forma superioara de invatamant, eventual cati isi gasesc loc de munca in specializarea lor, nivelul notelor/calificativelor obtinute la verificarile nationale, s.a….

   • Aici e problema,ca nu se intelege inca ce presupune cu adevarat o asemenea reorganizare.De fapt e o reforma ampla a administratiei,cu delegarea majoritatii prerogativelor institutiilor judetene catre primarii.Majoritatea o vad doar ca o simpla reducere a numarului de judete ,cu consecinta ca resedinta noii regiuni va fi,geografic,mult mai departe de localitatea de domiciliu,de unde necesitatea de a face sute de kilometri pentru a obtine o stampila..Realitatea e ca Basescu doreste o administratie descentralizata la maximum,axata pe cresterea rolului primariilor si pe scaderea rolului administratiei centrale.Treaba asta el o coace de vrei trei ani,cel putin.Sint ungur,si am urmarit cu atentie luarile sale de pozitie cind era intrebat referitor la autonomia locala .A spus-o in repetate rinduri ca doreste autonomie locala,dar nu una bazata pe coloratura etnica,ci una croita la fel pentru toata tara,ca va fi o autonomie „la fel in Harghita ca si la Vaslui sau la Calarasi”,mai tineti minte?Descentralizarea in cazul Romaniei e absolut necesara,cred ca pina si USL-ul isi da seama ca asa nu se poate merge mai departe multa vreme,problema eram insa noi,ungurii.Nu puteai sa oferi autonomie Calarasiului si sa i-o refuzi Harghitei sau Covasnei,dar problema era ca daca i-o ofereai Harghitei sau Covasnei sareau cei tentati sa puncteze apelind la retorica nationalista ca se federalizeaza Romanica..

    • Da, eu imi aduc aminte stimate boros sandor! Si sunt foarte incantat de „federalizarea”asta, fiind si eu natiune conlocuitoare. O singura obiectie: stampila aia care nu mai trebuie s-o iei de la resedinta de judet, de unde o iei? Pentru ca niocaieri nu s-a spus ca se va elimina etapa asta a procurarii unor documente de la o usa astatului pentru a le dona la o alta usa a aceluiasi stat.

     Sa luam un exemplu pe marginea articolului. Postul ala din invatamant, finantat per capita la scoala jenerala din Vascautii din dos, cum poate fi creat? daca directorul scolii vrea un post de profesor de ingleza pentru scolarii sai, de unde ia banii sa-l plateasca? De la primarie, de la minister, de la CAP-ul din comuna sau de la orasul infratit … legea ofera toate aceste posibilitati si inca multe altele. In realitate insa, tot ministerul ramane tartorul! Deci cerere si expunere de motive, delegatie la centru, un „zambet” larg adresat vreunei secretare care deschide usa vreunui director din minister, basca o recomandare de la inspectorul regional samd. Daca inainte treaba mergea irbisin, totul de sus in jos, acum jumatate va merge de jos in sus … dar jumatatea aia mare, care le dadea bataie de cap celor de la centru. Daca vor sa-si plaseze cunoscutii, inca o pot face … doar ei au painea si cutitul!

 3. Hm. Si daca Basescu se tine de cuvant si renunta la doi ani de mandat, cine va incredinta USL guvernarea? Tot Basescu, dupa alegerile prezidentiale?

 4. „Traian Basescu are toate sansele sa-si realizeze proiectele.” Spuneti-mi macar unul dintre proiectele realizate de Basescu. Omu’ asta sta rau atunci cand tragi linia dupa el. Transporturile, pe care le-a pastorit mai mult de 10 ani sunt varza. La Bucuresti, in cei 4 ani singura treaba a fost ca a dat liber la „ciordit” terenuri. Ca pres, amanarea (deocamdata) intrarii in Schengen arata ca el si camarila lui nu sunt bagati in seama acolo unde se fac jocurile.

   • domnule vlaston, nu ati raspuns la intrebarea lui marian. descrieti unul dintre proiectele minunate ale lui basescu, pe care acesta sa il fi dus la bun sfarsit. lipsa unui raspuns concret, echivaleaza cu o recunoastere a inexistentei unui astfel de proiect, sau a faptului ca vorbiti fara sa aveti idee …

  • Cateva din ce imi aduc eu aminte de acum 7-11 ani din Bucuresti:
   – lucrarile la drumuri mutate noaptea. Ziceau ziaristii pe atunci ca venea Basescu noaptea cu o cafea in mana sa vada daca muncitorii muncesc sau dorm.
   – interdictia tirurilor in interiorul orasului. Nu l-a luat nimeni in serios si spre surpriza lor toate tirurile inclusiv cele cu marfuri perisabile au fost oprite de jandarmi la intrarea in Bucuresti.
   – pasajul Basarab. Blocat de PSD in interesul bucurestenilor evident.
   – strangerea cainilor de pe strazi. A sarit si Brigitte Bardot sa-i apere.
   – tramvaiul 41 facut in regim de metrou de suprafata.
   – chioscurile de la fiecare colt de strada care faceau tot Bucurestiul sa arate ca piata Rahova, pe langa ca faceau evaziune fiscala 100%. Nu vedeai vreun bon fiscal. Nu se poate sa nu-ti aduci aminte scenele cu unii legati cu lanturi de ghereta si buldorezul care ii lua cu totul.

   Si pe atunci urlau disperati PSD, ONG-uri si sindicate, dar peste zgomotul asta de fond Basescu a facut ce stia ca trebuie facut.

   La presedentie sunt prea multe de zis. Spun doar UE si DNA + SRI + procurorul general care sunt subordonate presedintelui si se vad clar ca functioneaza bine si peste toate partidele politice.

   • @ion-
    Vad ca te-ai chinuit sa scornesti cate ceva,dar dai multe „stiri” inventate in beciul din Modrogan…
    Sa inteleg ca bese este un erou ca mergea sa bea cafea noaptea cu „muncitorii” asfaltangiilor care erau „pe mana” cu el??Ha,ha,ha!
    Despre caini ce sa mai spun?!Sunt peste tot…
    DNA+SRI+procurorul general(de fapt purtatorul de cuvant al basescului,care ascunde plangerea penala in cazul anastase)sunt foarte „bune” pentru ca se executa intocmai si la timp la comanda „democratului” care scufunda tara…

   • ioane,

    cu toata simpatia, cele enumerate, cu exceptia Pasajului Basarab, nu sunt proiecte. Alea sunt niste dispozitii, pentru care sunt necesare poate 15 minute. Proiect ar fi fost, de exemplu, o centura de autostrazi in jurul Bucurestiului, care ar fi eliminat automat interesul TIR-urilor de a intra in city. Asta e de fapt modul nordatlantic de rezolvare al unor probleme: posibilitatea de a atinge rezultatul scontat prin metode legale si confortabile, iar nu prin lacatul de la podul cu slanina.

    Pasajul Basarab exista deja ca proiect, dar Basescu a gasit finantare pentru demararea lucrarilor si l-a trecut prin Consiliu. E meritul sau, insa de finalizat l-a finalizat un altul, desi la PGMB i-a urmat un discipol al sau. Nu ti se pare curios?
    Si inca ceva ciudat: de ce enumeri doar realizari (nu proiecte) din vremea cand fuse primar? Ca presedinte e de 7 ani si ar trebui sa fie mai multe.

 5. UDMR tocmai a declarat ca nu sustine actuala impartire administrativa.

  Mai puteti oare sa va sustineti parerea ca „Atata timp cat actuala coalitie aflata la guvernare ramane unita, fara tradari, Traian Basescu are toate sansele sa-si realizeze proiectele.”?

  Oare cu ce-ar putea Basescu sa-i ademeneasca sau sa-i constranga pe UDMR-isti pt a accepta aceasta impartide administrativa?

  • Nu stiu, dar calcule si-a facut sigur. UDMR vrea 12 judete. Ei bine, o sa aiba 10 in final, probabil. Sau va avea statutul minoritatilor la schimb. Am vazut ca presedintele a evitat sa intre in problemele de negociere ale coalitiei.

 6. diferenta intre institutiile statului care erau folosite politic ante 90 si cele de azi e enorma d le Shadow ,stiti foarte bine ca cele de atunci erau in slujba unui grup cam in genul celor care il slujeau pe vantu pe la fni,cele de azi fac servicii transparente (vezi stenogramele)si lupta pentru lichidarea coruptiei care ne sufoca.e o mare diferenta.eu cred ca lupta cu acest flagel numit hotie trebue sa foloseasca tooate armele posibile legale pentru a fi lichidat.daca cineva dintre demnitari poate fi santajat pentru a vota o lege care nu il avantajeaza, pe mine nu ma deranjeaza cum nu ma deranjeaza nici daca e bagat in puscarie.daca scopul e in favoarea noastra a contribuabilului atunci mijloacele sant corecte.sant un om care aproape ca adora diferenta de opinie pentru ca e chitesenta democratiei,dar nu pot sa accept parerea ca unul singur e rau si se lupta de nebun sa nu fie banul nostru cheltuit aiurea iar ceilalti care sant plini de bani si de putere sant partea buna.felicitari d le vlaston

  • Pana cand „domnul” basescu si familia sa nu poate explica de unde are o avere asa de uriasa,sa nu vorbiti de anticoruptie…ca nu este decat o gluma proasta.

  • @Dle Popa
   Nu sunt diferente intre institutiile statului ante 90 si azi. Atunci exista „vinovatul suprem” – cei care se opuneau partidului si a grupului de oameni care aveau puterea iar azi se schimba „vinovatul suprem” cand se schimba „puterea”. Mereu „vinovatii” sunt „opozantii”.
   Absolut ca si dvs armele folosite in totalitatea trebuie sa fie legale altfel titulatura de „stat de drept” dispare.

   Sunt tare curios care ar fi „scopul” in favoarea dvs. Chiar nu va prindeti ca in spatele „luptei politice” este o lupta intre baroni? Cine sa „apuce” loc la „robinetul” de resurse? Care este in cazul asta „scopul” favorabil dvs? In favoarea dvs ca cetatean ar lucra numai institutii independente si apolitice nicidecum „politice”. Altfel „scopul” fiecarui nou partid sau alianta ajunsa la putere va fi mereu in detrimentul dvs si va viza doar oamenii „opozitiei”. Nu imi fac „iluzii” ca mergand pe „precedentele” deja create de „jocul prezidential dea-nprostalea” si de „institutiile” centralizate si aflate sub „tutela” prezidentiala cei care vor veni la putere vor face la fel.

 7. Eu vad in toate aceste calcule (ne ducem/nu ne ducem la consultari, modificam constitutia/nu o modificam, etc) un singur impediment: POPORUL! Adica EU. EU nu ma mai duc la vot. Si asa nu cred ca o sa treaca niciun fel de referendum de modificare a constitutiei (chiar daca ala renunta la 2 ani de sefie sau ailalti nu mai arunca cu laturi in toate partile). EU, votantul, m-am saturat. Vreau sa fiu lasat in pace, vreau sa NU imi schimb buletinul, permisul, actele de cadastru, acte aditionale la diverse contracte, etc din cauza ca un BOC vrea el sa faca regiune ungureasca ca sa nu fie demis. Nu ma mai intereseaza. Astfel, ambalajul oricat de frumos colorat al modificarii constitutiei nu imi va lua nici ochiii si nici votul.

 8. Frumos articol…inca o data ati pus punctul pe i! Opozitia trebuia sa se miste ca de nu chiar ca „ii ciuruim si in 2012″. Problema majoritatii insa e fragila…..actuala propunere nu e agrata de UDMR…..cu negocieri cu opozitia PDL-USL ar trece prin parlament acest act legislativ oricum v-a fi, insa nu pe placul UDMR. Dar, ce ne facem cu urmatoarele voturi respectiv cu viitorul actualei aliante? Nu crdeti ca UDMR are sa iese de la guvernare daca nu primesc regiunile cum si le doresc? Miza e mare pentru ei, in actuala regiune ” CENTRU” sunt minoritari, insa in varianta de 16 regiuni sunt majoritari in cele 3 judete, argumentatie de autonomie….visul UDMRist de la conducere. Poate nu le mai dam nici legea minoritatilor?
  Hmm…cam mult de calculat….ma bazez pe sfatuitorii D-lui Basescu!!!

 9. dle profesor, ati fost din nu lucid si asta deranjeaza. Comentez: A. regiunile sunt obligatorii (tratatul de aderare) B. pana si PSD recunoaste propunand regiuni PESTE judete C. acum un an cand se discuta despre unicameral obiectia majora a PSD era ca din 2013 oricum va trebui organizat un parlament al regiunilor, ergo sa se transforme senatul in camera a regiunilor. D. I.Olteanu le-a aratat pisica vrbind de asumarea raspunderii in lipsa unui acord. E. Marirea atributiilor (si mai ales a bugetelor) comunelor este doctrinar aia neagra a neo-marxistilor si sa nu uitam ca PDL are azi 1000 de primari (ipoteza: acesti 1000 nu vor fi dezradacinati de USL) F. vrbind numai de canalul Siret-Baragan, care judet isi poate asuma azi responsabilitatea acestui proiect si din care fonduri? numai un buget REGIONAL poate asigura cofinantarea necesara. G. iar costurile preschimbarii INSTANTANEE a dcumentelor e o gogorita (faute de mieux).In definitiv sunt inca in circulatie documente de identitate RPR si RSR, iar in Italia sunt in circulatie NOUA tipuri de placute de circulatie.

 10. „Imi propusesem sa scriu un articol despre „nesimtirea” opozitiei”
  Incepandu-va articolul cu fraza asta ati spulberat orice pretentii de impartialitate pe care le-ati mai fi avut! :)
  Deci a priori si fara o analiza preliminara va pregateati temeinic sa infierati cu sfanta manie proletara nemernicia opozitiei in a-l ignora pe tovarasul base!
  Cand colo ce sa vezi, opozitia v-a dat planurile peste cap de a trebuit sa stergeti bunatate de articol si sa scrieti altul! :D
  V-am intrebat ieri, continui si astazi: Referendum pentru consultarea populatiei in legatura cu reimpartirea tarii cand se face?
  Poate binevoiti sa si raspundeti, eventual sa justificati de ce n-ar fi nevoie…

  • De ce ar trebui un referendum? Dar pentru alte schimbari importante s-a facut referendum? De exemplu pentru schimbarea structurii si organizarii invatamantului. Daca e sa fie asa, am tine-o numai in referendumuri, unul pe luna.
   Lasand gluma la o parte reorganizarea teritoriala e o treaba de departe mai importanta. Dar opinia generala ar putea sa fie sa nu se schimbe nimic. Ca e mai comod. Dar mult mai scump.

   Nu inteleg de ce va obositi sa-mi cititi articolele?

   • Dar nu e nici o oboseala maestre!
    Din contra, imi face placere sa va combat! :)
    Chiar va consider o persoana de buna credinta, va aparati pana in panzele albe convingerile, indiferent ce va spun altii.
    Eu unul urmaresc cu mare amuzament acrobatiile logice din ce in ce mai spectaculoase facute intru justificarea prostiilor tot mai mari ale tovarasului!

    • @garett. Referendumul (cf. constitutiei) trebuie sa aiba DOAR da/nu ca raspunsuri. Deci ce intrebam ACUM populatia? daca vrea reimpartirea? habar n-am raspunsul dar am impresia ca vom obtine cateva milioane de raspunsuri diferite! nu cumva ar trebui ajuns intai la o negociere (cate, cum si mai ales ce vor face dupa, daca se mai pastreaza judetele asa cum sunt azi si punem ceva peste -nu rade, este viziunea USL-, s.am.d.). Cand e gata un referendum poate zice da sau nu! gresesc? PS. din ce citesc, inca de la tratatul de aderare trebuiau facute regiuni -deci pe asta nu va fi referendum- dar am obtinut un moratoriu pe cale de expirare. Remarc ca DA/NU regiuni (indiferent de nume) nu e in disputa si nici termenul de implementare -vezi si discursul lui Ponta de azi-. Pana aici am fost pragmatic, singura indoiala PERSONALA este ca desfiintarea judetelor va elimina pe cei de tip Dragnea si Mocanu si aportul lor la trezoreria partidelor.

  • Se spune ca poti merge inainte cu o minciuna, dar niciodata nu mai poti veni inapoi . Acum va place ideea de referendum, esti al doilea uslist care o pune pe tapet din comentariile astea. In legatura cu rezultatele de la ultimul referendum , tot voi, ati inceput cu filozofii de genul ca este orientativ, ca sa nu mai spun de ce spunea tatucul vostru, Iliescu, ca e o prostie sa intrebi poporul.Voi chiar nu sesizati ridicolul si falsul in care va plasati?

   • Sorry, dincolo de „uslist” n-am mai continuat lectura! :P
    ar trebui sa inveti ca daca cineva nu este de acord cu tine nu inseamna a priori ca este de partea celorlalti. „Cine nu-i cu noi e impotriva noastra” era lozinca preferata a pcr in anii ’40-’50, sa inteleg ca pdl este continuatorul moral al pmr-pcr? ;)

 11. Dupa lupte seculare, ce au durat cam 6 luni, prin martie anu’ cu rent m-am hotarat sa-mi cumpar un laptop. Nici prea-prea, nici foarte-foarte. Luand act de doleanta-mi mistuitoare, fiica-mea de 10 ani a luat prospectele la rand si a emis o lista comparativa a detaliilor tehnice, a preturilor oferite si chiar a finantarilor cele mai avantajoase. Neinitierea ei in tainele marketingului si-a pus insa amprenta: aparatele pe care mi le recomandase ca fiind cele mai avantajoase, erau cele mai neperformante, lipsite fiind de placa grafica, cu o prelucrare de duzina, greoaie, cu acumulator neperformant etc. Insa reclama – sufletu’ comertului a pacalit-o pe odreasla-mi silitoare: grafica de exceptie cu pana la un miliard de megatetraparabiti, prelucrare solida, timpi incredibili de functionare autonoma, un milion de conexiuni USB etc.
  Cam asa si cu descentralizarea, depolitizarea si ducerea deciziei la cei pe care ii intereseaza din textul dlui Vlaston. Prin inlocuirea a 41 de inspectorate cu numai 8 se descentralizeaza ceva?! La bunul simt, descentralizarea inseamna inlocuirea unui etaj superior unic cu altele la nivel inferior, mai multe dar mai flexibile. Tocmai gradientul scazut si finetea structurii in orice domeniu asigura descentralizare si depolitizare, controlul si pozitia de forta a centrului fiind drastic diminuata. Prin comasarea a 41 inspectorate in doar 8 se mareste influenta pe care o poate exercita centrul asupra teritoriului. Si e si mai usor pentru politic a-si planta oamenii de incredere in astfel de functii. Reducerea de personal, pe care o aplauda Stefan Vlaston, e doar pretextul, schmele procedurale nefiind simplificate, in conditiile in care politica „marunta” de personal trece la nivelul scolii, dar finantarea posturilor ramane la latitudinea inspectorilor. Prevad sumedenii de cereri la giganticele inspectorate ce-si vor astepta randul, milogeli si atentii pe la usile inspectorilor, o balcanizare fara precedent. Oh, desigur e diferenta de optica, caci dupa ce PD-L ne-a promis in campania electorala 6% din buget pentru educatie, si cei 3% se pare ca sunt prea mult! Se vorbeste de autofinantarea invatamantului? Intr-o tara subdezvoltata, precum Romania?! Pe ce baze economice, cum se realizeaza sustenabil finantarea unui sistem educational pentru a-l transforma intr-unul, fie si partial, lucrativ? In Japonia sau USA o fi posibil …

  (Traian Basescu) le va spune franc celor doi sefi ai opozitiei: daca vedeti viitorul tarii asa cum il vad eu, nu va fi nicio problema sa va incredintez guvernarea in 2012.
  Dar ca sa raspunzi la intrebarea asta, trebuie mai intai sa stii cum il vede Basescu? E insa al dreacului de secretos piratu’!
  Cum opozitia n-a sustinut niciodata ca nu e nevoie de reforma, ci doar ca masurile guvernului nu sunt reformatoare, ci mai degraba deformatoare (si cam au dreptate!) ar fi simplu atunci sa-i zica in 2012 presedintelui ca intocmai asa intrevad si ei, prin veacuri, a patriei inaltare. Mai ales ca in urma promisiunilor oferite de Basescu ca renunta la 2 ani de mandat, logic ar fi ca dupa alegeri sa nu mai fie el presedinte. Oops!

   • Am citit-o! Impresia ca finantarea posturilor se face din fonduri alocate regional, fie primariilor, fie direct unitatilor de invatamant, e ireala. Vor primi miile de scoli, din orice comuna, bani direct de la minister? Dar chiar asa sa fie si tot e necesar personal auxiliar, pentru care nu sunt prevazute fonduri. E doar o mutare a punctului de administrare, dar nu o simplificare a algoritmului, oricum ati da-o, domnule Vlaston. procedatura de finantare nu e clar definita, distribuirea fondurilor fiind un fel de „descurca-te cum poti! Eu iti dau doar cand si daca am chef!”
    Se va proceda cam dupa acelasi tipic, brevetat la ministerul Dezvoltarii Regionale. De ce a fost creat un astfel de minister? Ca fondurile pentru lucrari de interes regional sa fie centralizate si, implicit, acordate discretionar, e singurul raspuns.

    • Finantarea de baza este finantarea per capita, proportional cu nr de elevi. Sigur ca daca ai 15 elevi trebuie sa inchizi. E mai ieftin si mai bine pt. elevi sa-i transporti acolo unde ai o scoala mare cu resurse umane si materiale de calitate.
     Finantarea complemntara, vine de la primarii, pentru reparatii si lucrari mari.
     Finantarea de la Consiliile judetene, pentru acele comunitati care nu se descurca nicicum
     Finantarea extrabugetara, ce castiga fiecare scoala pe proiecte si contracte proprii (de inchiriere, bunaoara)

     Unde se amesteca inspectoratul in toata acesta schema?

     • Cum ajung banii de la minister la scoala? Prin ce conducta? Intreb pentru ca asta va fi in cele mai multe cazuri, finatarea de baza a scoli, daca nu chiar singura.
      Reiau ce am scris mai sus:
      Postul ala din invatamant, finantat per capita la scoala jenerala din Vascautii din dos, cum poate fi creat? daca directorul scolii vrea un post de profesor de ingleza pentru scolarii sai, de unde ia banii sa-l plateasca? De la primarie, de la minister, de la CAP-ul din comuna sau de la orasul infratit … legea ofera toate aceste posibilitati si inca multe altele. In realitate insa, tot ministerul ramane tartorul! Deci cerere si expunere de motive, delegatie la centru, un “zambet” larg adresat vreunei secretare care deschide usa vreunui director din minister, basca o recomandare de la inspectorul regional samd. Daca inainte treaba mergea irbisin, totul de sus in jos, acum jumatate va merge de jos in sus … dar jumatatea aia mare, care le dadea bataie de cap celor de la centru. Daca vor sa-si plaseze cunoscutii, inca o pot face … doar ei au painea si cutitul!

      • Prin trezorerii. Ministerul alimenteaza conturile scolilor lunar cu suma rezultata din costul standard pe elev inmultita cu nr. elevilor. E simplu.

       Directorul are un bugeta aprobat, are inca 2-3 surse de finantare, in afara finantarii de baza: de la primarie si de la Cons. Judetean Isi face calculele si-si repartizeaza banii . Daca isi repartizeaza cunoscutii pierde elevi, care se vor duce la alta scoala mai buna. Daca n-au concurenta, parintii sa se duca sa-l ia de guler pe primar si pe director. Pana la urma fiecare comunitate are soarta pe care si-o construieste, pe care o merita, pe care o doreste si in care investeste. Trebuie sa invatam si lectia asta. Sa nu mai stam cu mana intinsa si cu ochii pe guvern. Cu cat mai repede cu atat mai bine.

     • Exact despre asta vorbeam! Parintii sa se duca, sa faca, sa dreaga comunitatea, banii insa … tot de la minister.
      Iar in toata lumea capitalista, cea spre care tindem, rege e cel care da banul. Asezarea invatamantului pe baze lucrative nu e decat o mistificare a unei presupuse reforme, din moment ce sumele alocate, la o cota de 3% vor fi oricum neindestulatoare. Hai ca m-am saturat de ping-pong!

  • „daca vedeti viitorul tarii asa cum il vad eu”
   Imi place replica asta la nebunie! :D
   Cine poate garanta ca basescu vede corect viitorul tarii? Au mai fost in istorie oameni care vedeau viitorul cu o precizie ametitoare. Pana acum am avut vreo 10 WW3 si vreo 15 Apocalipse!
   Deci, D-le Vlaston, care este viziunea tov. basescu asupra viitorului si ce argumente aveti ca ar fi cea corecta?

  • @Hantzy. Stii vreo tzara unde nu exista buget central? deci de la bugetul central, se aloca o suma pt. (habar n-am) un milion de elevi. Fiecare scoala obtine buget pt. nr.elevi x alocatia per capita. Banii circula pe canale obisnuite. Exista vreun stat unde fiecare regiune/judet are propriul buget alimentat exclusiv din surse locale???? Iar daca impartirea bugetului central se face pe criterii -in primul rand OBIECTIVE- nu vad de ce te temi. Ca nu ajung doar criterii obiective pare evident, altfel vei aloca sume egale si pt. Banat si pt. Moldova -cam aceeasi populatie- fara a putea vreodata sa faci o egalizare.

   • mey curioase,
    banii sunt dati pe rcapita elev si circula pe canalele obisnuite. Pai ce se schimba atunci? Vasalitatea scolii fata de regiune, judet sau primarie ramane neschimbata. Doar grijile se inmultesc, nu si posibilitatile de a le rezolva independent.
    Si cum s-a stabilit suma necesara per capita? Se ia bugetul alocat si se imparte la numarul de elevi? Pai un elev de generala „consuma” mai putin decat unul de gimnaziu sau de liceu. Iar scoala cu 300 elevi are un necesar de cadre didactice de, sa zicem, 60 (adica 1:5) in vreme ce aia cu doar 150 elevi necesita 40 de dascali (circa 1:4). Dar tot atatea laboratoare si tot atatea saltele si trambuline in sala de sport. Rezulta ca elevul de la scoala mai mica costa de fapt mai mult. Nu-l mai educam pentru ca e scump?!
    Solutia transportului elevilor este un caz extrem, ce poate fi utilizata intre doua comune sau sate alaturate, dar in calculul per capita, ala obiectiv pe care-l clamezi mata, nu se tine cont si de aceste lucruri, e frectie la picior de lemn si picaturi la ochi de sticla.
    Inteleg ca dorim un sistem concurential pana si in invatamantul primar, dar da-mi si mata exemplu de vreun stat (din cele pe care ne place sa le avem model) care procedeaza astfel, desi stie ca tocmai asta ar crea inegalitati intre cei ce se pregatesc pentru viitor!

    • @hantzy. ia da o tura prin Italia si Franta ca sa vezi cum elevii se deplaseaza acolo unde sunt scoli!!! PS. E o intreaga scoala KGB despre cum nu trebuie sa calatoreasca populatia ca sa se poata uni contra puterii (iar scoala de la Lomonosov- Lubianka stii cine a abslvit-o cu brio). In lumina acestei teorii silozurile de grane sunt departe de drumuri, puncte medicale slabe si scoli proaste sunt in fiecare catun, exista o militie a transporturilor, CFR era militarizat etc.

 12. Nu cred ca descentralizarea la noi va produce miracole.Vedem zilnic decizii aberante,bani aruncati aiurea de reprezentanti ai autoritatilor locale.Gresit este ca la noi nu se face alocarea finantarii pe proiecte pe costuri standardizate.De ce nu luam modelul UE?

 13. Domnule Vlason, nu vie se pare ca „modernizarea” a ajuns o notiune care sa acopere, aproape orice, de la interesrul propriu al unor politicieni pana la prostia cea mai crasa?

  Cum se poate pune ca premisa a „modernizarii” o minciuna asa de gogonata ca cea a presedintelui si a premierului in legatura cu relatia intre fondurile europene si urgenta reformei administrative?

  Aceasta propunere se va intoarce ca un bumerang impotriva lui Basescu. Nu numai ca USL doreste reforma administrativa dar a venit cu un proiect care pare mult mai logic si mai viabil decat cel facut pe genunchi de presedinte. Din aceasta cauza va merge la Cotroceni si va avea de castigat.

  • L-am vazut, USL propune DUBLAREA functionarimii si a posturilor pentru clientela. Pastrarea actualei impartiri pe judete si adaugarea a inca unei structuri pe 8 regiuni. Cu alti sefi, guverne regionale, birocrati cat cuprinde. Ca de, sunt multi baroni de multumit si multe guri clientelare de hranit. Noua ne trebuie scaderea cheltuielilor cu administratia, nu dublarea lor. Ca pe urma tipam sa ne dea statul bani pt. educatie, sanatate, etc. Sa nu-mi spuneti ca banii sunt in posetele Elenei Udrea, ca nu incap atatia.

   • nu propun dublarea functionarimii ci o descentrazilare, adica desfintarea functionarimii de la Bucuresti si infiintarea functionarimii in regiuni, mult mai la indemana electoratului. propunerea lui Basescu este de fapt una ce duce la o centralizare excesiva, pentru ca nici una din prerogativele centrale ale Bucurestiului nu va fi mutata catre regiuni dar prerogativele de la nivelul mai multor judete vor fi mutate intr-un singur centru. de altfel,scopul unei reforme administrative nu este reducerea numarului de functionari cat apropierea cat mai mare intre administratori si cei ce i-au pus in acel post, adica cei administrati. in acest sens, cred ca cel mai bine ni s-ar potrivi exemplul Frantei care are regiuni-departamente-arondismente.

    poate dvs vi se pare preferabil ca decizia economica si politica sa se ia la nivel cat mai centralizat. ei bine, in mult mai ieftin, mai modern si mai de „dreapta” este ca cel putin decizia economica sa ia la un nivel cat mai descentralizat cu putinta si sub controlul cat mai mare a celor ce platesc impozite. prefer deci mici baroni de judete care sa depinda numai de bogatia acelui judet dar si de cei condusi, decat marii rechini nationali care au acces la intreaga avutie si o impart cum vor ei. mi-e lehamite pana peste cap,de ex, ca un primar pnl nu poate sa repara drumul central al unui oras din cauza ca Udrea nu ii da bani, pe motiv ca trebuie facut un stadion municipal in satul pedelist Puchenii de Jos.

    • Pai nu exista deja functionarime locala? Mai trebuie alta, la regiuni? ca nu inteleg

     Ba da, trebuie redus nr. de functionari, nu de alta dar n-avem bani pentru atatia. Ca mai trebuie sa facem si autostrazi. Sigur ca functionarii nu privesc cu ochi buni aceasta propunere, dar interesele tarii cer autostrazi, nu functionari.

     • Amuzant… Acum ceva ani interesele tarii nu cereau autostrazi. Acum stim cu totii ca sunt foarte multi functionari (cati sunt, domnule Vlaston? si cam cati ar trebui sa fie? si cam ce sa faca?) si ca trebuie redus numarul lor. Perfect. Dar nu vad absolut nici un plan coerent penreu asa ceva. Nici o analiza pertinenta, nici un studiu de fezabilitate, nici un proiect de modificare din temelii a administratiei locale existenta acum. Nimic. In schimb, punem carul inaintea boilor si sarim ca niste apucati sa facem noi regiuni (apropo, la partea aia cu identitatea locala s-a gandit cineva? Asta fiind fix o „calitate” care noua, romanilor, ne cam lipseste) denumite abracadabrant doar ca sa castige unii niste alegeri. Penibil.
      Ca idee despre cum se face in Romania reforma, una dintre rezervele exprimate de Franta cu privire la intrarea in Schengen privea salariul mic al celor de la PFR, care i-ar face extrem de susceptibili la a lua spaga. Ce fac marii reformatori? Taie bani si posturi din PFR (nu sunt implicat in sistem, dar nu am gasit pe nicaieri vreun plan de modernizare a Politiei de Frontiera, sau a Politiei sau a Jandarmeriei care sa ma ajute pe mine ca cetatean sa fiu mai protejat) Logic, nu?

     • -Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2008 a fost de 86745,0 milioane lei, în
      creştere cu 8,2% faţă de trimestrul I 2007.
      -Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2009 a fost de 96521,4 milioane lei preţuri
      curente.
      -Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul I 2010 a fost de
      124541,5 milioane lei preţuri curente.
      -Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul I 2011 a fost de
      135035,4 milioane lei preţuri curente.
      Poate-mi puteti explica UNDE se duc acesti bani,in conditiile in care au scazut veniturile si s-au redus ‘bugetarii’?
      Vad ca reduceri tot facem dar la buget intra toti mai multi bani pe care caracatita portocalie ii evapora…basca imprumuturile de la FMI.

 14. Modernizare, reforma nu stiu cui, reforma reformei, asumarea raspunderii… vorbe goale !

  Cand niste indivizi limitati intelectual cum sunt exponentii de azi ai clase politruce rostesc aceste cuvinte, le anuleaza semnificatiile ! Iar reformarea unui stat nu poate fi facuta de un singur om !

  Indiferent cata vointa ar avea, Basescu nu are argumentele necesare pentru a intrezari, macar, orizontul reformelor despre care vorbeste. Fara suparare, dar un individ care citeste o carte in 5 ani, si e clar ca omul nu e genul de vizionar pregatit intelectual, nu are cum sa emita pretentii de reformator de tara.

  E abil, are in el o siretenie nativa care-l pozitioneaza bine in conflicetele marunte de cartier, insa reformarea unui stat e o palarie mult prea mare pentru oricare politruc din cei care astazi evolueaza, jalnic, la putere si in opozitie.

 15. D-le Vlaston, d-voastră:
  – aveti habar ce inseamnă reorganizare teritorială ?
  – cu cine, cu ce, in ce conditii, cu ce fonduri, de unde, etc se poate face reorganizare ?
  – d-voastră ascultati pe toți ensteini ratați – care fac spume la gură, cum că toti suntem incompetenti și că numai ei, gălbejiții, loviti cu leuca de la nastere, sunt competenți – ei stiu tot ce miscă.
  – ati urmări evolutia opăriților din PDL?
  – dacă nu a-ti făcut-o, atunci vă rog să o faceți – vreau să puteți constata singur, unde s-a adunat totă floarea cea vestită a prostiei și hoției din ROMANIA.
  – d-voastră stiti sigur că nu avem bani ? ( nu cred că aveti habar ce inseamnă buget fundamentat, buget aprobat, colectare la buget, cheltuieli de la buget, etc)
  – vă aduc la cunostintă că bani sunt suficienti ( chiar si fără imprumuturi – scopul lor nici nu stiti care a fost si nici nu veti afla) – furtul este mare – mai mare ca niciodată in cei 21 de ani
  – imi pre rău că si d-vostra incepeti să vă imbăiati in balele acestor ordinari.

  • Domnule Cornel, dupa parerea mea suntetzi un exemplu representativ al omului de tranzitzie si reprezentatzi ce este mai rau in romania. iata de ce:
   * intrebari care contzin si o aluzie foarte puternica la raspuns – arata lipsa de respect pentru partenerul de comunicatie.
   * informatzii prezentate ca si fapte si nu ca si opinii – arata incercare de manipulare.
   * intrebari care nu invita la un raspuns fiind generaliste si facute sa incheie dialogul cu o concluzie pe care o sugatzi… fara ca partenerul de dialog sa mai apuce sa zica ceva. ex : aveti habar? stiti sigur? va aduc la cunoastinta!

 16. exista una locala, va fi infiintata alta regionala si va fi desfiintata cea de la Bucuresti, zau, nu este greu de inteles ca toti cei ce nu locuiesc in Bucuresti vor sa depinda de hotarari luate la un nivel cat mai local. iar daca o regiune, pentru o cat mai buna administrare, hotareste ca are nevoie de mai multi functionari, platiti din bugetul regiunii, deci din impozitele platite de locuitorii acelei regiuni, nu vad de ce asta sa fie treaba Bucurestiului. Numarul de functionari trebuie reglat in functie de cat isi permite fiecare regiune, nu trebuie hotarat arbitrar de la centru.

  Da, trebuie sa facem autostrazi, dar asta e cel mai bun exemplu in defavoarea centralizarii pe care o sustineti. In 20 de ani, cu banii alocati de catre Guvern, se puteau construi mii de km de autostrazi. S-au facut vreo 200 sute. Motivul este tocmai cel aratat mai sus: marii rechini, functionarii de la nivel central, au avut acces la intreaga avutie a tarii si au orientat-o in functie de interesele lor. Daca hotararea si bugetul pt constructia autostrazii Cluj-Oradea ar fi apartinut doar regiunii nord-vest, de mult era gata autostrada Transilvania. Interesele tarii cer ca functionarii sa fie in slujba cetateanului iar asta se poate face doar la un nivel cat mai local cu putinta. Cand se va intampla asta, vom avea si autostrazi.

  • @licurg. Cei din Banat au/fac multi bani. Moldova nu! Banatul isi pastreaza banii si prospereaza, Modlova NU! Cine egalizeaza, caci la Bucuresti nu mai exista nimeni! Ce stat stii tu unde nu exista buget central? UNUL SINGUR???

 17. Inainte sa ridicati in slavi initiativele marelui conducator poate ar trebui sa analizati tot ce a facut pana acum in multii ani de mandat. Ar trebui sa stiti cum se fac numirile in firmele de stat, cum creste numarul angajatilor adusi pe linie de partid. Unde a fost marele presedinte in tot acest timp? Cum de s-a trezit tocmai acum cu ideea reorganizarii administrative? Pana acum unde a trait si de ce nu a spus nici un cuvant? E de banuit ca face ce stie cel mai bine: diversiune. Iar felul in care pune problema din postura de atotstiutor precum si hahaitul ala de la care nu se poate abtine pe mine ma ingrozesc.

  • MAI draga Andrei,

   De cand Presedintele tarii face numiri in aparatul de stat altele decat cele legate de Administratia Presedintelui, nominalizarea PM, decretele de numire pe functii pentru ministrii si alte decrete ce corespund atributiilor Presedintelui.

   Asa ca onor sa ne traiasca chestia asta cu numirea pe functii in firmele de stat apartine, in exclusivitate jupanilor din Ministere, si prietenilor lor. Ma mir ca nu stii inca lucrurile astea elementare din culisele politicii…

   Ref: problema cu regionalizarea si reorganizarea administrativa are un adanc substrat: se leaga de prietenii nostri de la UDMR care doresc o ceva mai altceva si de aceea decizia de a asuma politic atat legea minoritatilor cat si legea reorganizarii teritoriale. Este test pentru colatie: trece sau nu trece! Daca nu trece: alt guvern, fara BOC si poate pregatire pentru anticipate, poate, la pachet cu alegerile locale. Dar numai pupa UDMR loc in Parlament neam de neamul lui, asa ca scapa PDL de legea minoritatilor…

   Daca vrea sa ii fie bine UDMR-ului va trebui sa inghita reorganizarea teritoriala ca de nu, vai si amar de capul acestei formatiuni…Parca spunea ceva domnul Lazaroiu despre…

   PS
   Ioi, iartare daca am gresit, nu am nimic cu UDMR-ul, am sange maghiar, dar cand il vad pe Frunda parca il vad pe Iuda!

 18. Deci eu tot nu am inteles de ce cu 8, 12 sau cate or fi e mai bine decat cu 41? Opinia UE a fost clara … nu v-am cerut noi reorganizarea, nu din cauza asta e absorbtia fondurilor redusa ba dimpotriva, riscati sa si pierdeti proiecte (in loc sa castigati). Gradul redus de absorbtie a fondurilor europene este datorat ministerelor … despre restructurarea guvernului (si eventuala remaniere … nici o vorbulitza).

  E frumos cu inmultirile astea din pix dar nu reusiti sa explicati de ce un inspectorat care acopera 1 judet actual si x scoli din judetul respectiv are 50 de angajati si un inspectorat dintr-un judet nou care acopera 5x scoli nu va avea 250 de angajati … Ceea ce nici un portocaliu nu reuseste sa inteleaga e ca pentru a reduce in mod eficient si echitabil pentru toata lumea numarul de angajati de la stat sunt necesare mai multe conditii: informatizarea, reducerea sau eliminarea procedurilor birocratice, instruirea celor care raman (asta pentru a pastra un nivel decent al serviciilor publice) si nu in ultimul rand asigurarea ca economia privata poate prelua forta de munca eliberata.Gogoritza cu legea educatiei nationale care face descentralizare se traduce prin faptul ca nu vor mai fi anagajati acei functionari in inspectorat ci direct in scoli. Acum sa ma ierte cel de sus…dar dilema 41 de judete mici sau 8 judete mari nu are nici o legatura cu problemele sau solutiile realistice ale acestora.

  Sa zicem ca ramane lupta impotriva „baronilor locali” … intrebarea fiind aceeasi … de ce 8 baroni cu acces la resurse de 5 ori mai mari (deci foarte puternici) sunt mai buni decat 41 mai putin puternici?

  Cat despre opozitie stati dvs linistit ca o sa castige alegerile cu mult peste 51% si va da premierul cu toate serviciile secrete ale domnului Basescu, cu toate bicicletele doamnei Udrea si voturile din diaspora ale lui Bachonski (sau orice alta nemernicie vor mai scornii portocalii pana in 2012). Decizia de a merge la „consultari” e buna dintr-un singur punct de vedere … din cand in cand trebuie sa-i mai aduca aminte cineva si lui Basescu ca nu e pe mosia lu’ ma’sa. In absenta opozitiei de la orice consultari risca sa creda ca e singur in tara lui.

 19. Nu este „mintea de pe urma” ci este chiar „mintea” de zi cu zi. Se duc pentru ca se va discuta despre o impartire. Ori, daca nu esti prezent, se imparte fara tine.

  De altfel _impartirea_ este operatia implicata. Oricit de mult vor transpira unii in cautarea altor cauze. Nu „fondurile europene” despre care nici Europa nu stie (ca sa vezi pozna!), nici „descentralizarea” despre care un glas oficial tocmai a anuntat ca se va „asoma” cu alta ocazie.

  Circula zvonul ca sinteti / ati fost profesor de matematica, adica un om familiarizat cu „analiza” si cu cifrele. Este evident ca „41” este greu de utilizat in conditiile actuale si ca „8” este varianta ideala. „41” este numar prim, il poti imparti la „1” (s-au mai schimbat vremurile, acum este putin altfel) sau la el insusi (impartind putinul la 41 se cam alege praful de… rezultat). De ce este „8” bun? Pentru ca se imparte perfect la „2”. Chiar daca o a treia parte ne cam incurca putem sa ne folosim de polivalentele limbii romane. Este „8” 2 la puterea 3? Este. Retinem cele trei „puteri”, aplicam o „reforma radicala” si… am rezolvat si aceasta problema.
  Este suficient sa urmariti cu atentie cuvintele presedintelui (lasati-l pe Boc, lui inca nu i s-a explicat) si veti ajunge la aceeasi concluzie. Ce, … „dragnea” lor, se-ntimpla cu banii nostri prin judete?

  • Frobenius
   ti-as sugera sa treci cu „analiza” peste limitat/ii/ele televuvuzelei „nationa-lae”. Este adevarat ca ioropa nu impune vreo forma de organizare ad-tiv-teritoriala darrr… conditioneaza finantarea proiectelor. Beneficiarul (comuna, oras, municipiu, judet, regiune) trebuie sa co-finanteze. Fie numai pt partea de tva si tot inseamna 24%. Adica sume consistente chiar si pt bugetul unor judete precum CJ, BV, CT, TM… Nici nu mai pomenesc despre faptul ca-n derularea unui proiect cu finantare ioropeana platile pt diversele lucrari/achizitii se fac mai intai de catre beneficiar si ulterior se „recupereaza” de la ue. Dar numai daca nu apar niscaiva probleme.
   Pe de alta parte,
   numarul regiunilor/voievodatelor/marilor-judete/sau-indiferent-cum-se-vor-numi este dat de forta economica. Nu poti sa faci o regiune din 2-3-4 judete in conditiile in care in tara sunt doar vreo 10-12 care „cotizeaza” la bugetul de stat, alte vreo 10-12 (hai 15) care „produc” aprox cam cat „consuma” iar restul pana la 41 jinduieste la trezoreria nationala mai hulpav decat cel aflat pe scarile de la metrou la portofelul unui posesor de pantofi lustruiti. Asadar, cupland cate doua-trei judete nu faci altceva decat sa-mparti saracia iar scopul relevat in prima parte ramane (precum pana acum) un simplu deziderat.
   Sigur ca se naste o intrebare: cum draqu’ de s-a ajuns ca 1/2 dintre judete sa nu-si poata finanta cheltuielile?
   Raspunsul e lesne de gasit in cele peste 2oo de categorii de ajutoare sociale care consuma cam 2/3 din total buget de stat.
   De ce nu s-a facut nimic pana acum? te-as ruga sa-i intrebi pe „reformatorii” etern-tamaiati de dl Vlaston.

   • Gamer,
    replica dumneavoastra este pentru mine sau… este doar o joaca?
    Eu am incercat sa demonstrez cit de dificila si plina de subtilitati poate fi uneori aritmetica (de unde si nevoia de… tehnocrati; este bine stiut ca tot ce incepe cu „tehno” se pricepe la socoteli).
    Dumneavoastra imi aratati ca nu poti face o regiune din 2-3-4 judete. Cum sa nu poti? Iei harta administrativa a Romaniei, cea cu judetele, si o tratezi ca pe o plansa de colorat, de felul celor destinate copiilor prescolari (fiind prescolari nici nu implici prea serios… sistemul de educatie). Este atit de simplu incit orice membru de partid (oricare partid, scuzati tautologia) ar trebui sa inteleaga. Nu mai exista nimic de intrebat, nici nu e bine sa intrebi. Daca, Doamne fereste, descoperi ca si cel pe care il intrebi habar n-are? Nu e mai bine sa-i „asomezi” direct?

 20. Ma uimeste stimate domnule Vlaston cata aroganta exista la acest moment atat din partea politicienilor dar si al celor care sunt sau se doresc formatori de opinie ( unii isi spun societate civila). Ma uimeste ca cei ce se considera elita au uitat ca principalul motor al dezvoltarii personale este acela de a putea sa te indoieste de adevarurile ce consideri ca le detii… doar asa ne hranim nevoia de cunoastere, de autoperfectionare. Din pacate(sau poate din fericire) acest episod trist la care fac referire este dat de aparitia in prim plan doar al acelor „datatori din coate””, oameni mici care se cred mari.
  Stimate domnule Vlaston! Daca cineva nu ne impartaseste ideile nu inseamna nici ca este prost, nici ca este nesimtit. Inseamna doar ca suntem o societate democratica in care fiecare are dreptul la propria opinie.
  Iau articolul dumneavoastra ca pe opinia autorului , opinie cu care pot fi sau nu de acord. Mi-as dori ca societatea sa accepte un „razboi”al argumentelor si nu al orgoliilor. Am uitat sau nu stim sa ne duelam in argumente, ca oameni maturi si de bun simt.. Mi-as mai dori ca oricine isi aroga calitatea de formator de opinie sa aiba puterea in primul rand sa fie un om liber si nu un sclav… ducem lipsa de oameni liberi caci ei sunt pericolul pentru orice puteri poliica. Sunteti oare domnule Vlaston un om liber?,,

  • felicitari pentru comentariu. sunt total de acord pana la ultima intrabare retorica… care sugereaza un raspuns. astfel de intrebari nu au nimic in comun cu o comunicare bazata pe respect is critica constructiva.

   numai bine.

  • Nu-ti cere nimeni sa fii de acord cu ceva…dar daca critici trebuie sa si argumentezi ce si de ce critici iar apoi sa propui o alternativa care sa fie mai viabila…motivat ….. dar ne-am obisnuit sa criticam „cand nimic nu ai a spune”….asta face Uniunea Sovietico Liberala

   • Nu stiu daca sunteti sibian sau nu dupa cum spune id-ul dumneavoastra dar cred ca nu ati citit prea bine ce am scris… mai spun iar.. accept orice opinie si daca sunt si daca nu sunt de acord cu ele caci pana la urma asta este marele castig al democratiei… doar ca o analiza se face pe baza unor scenarii cu respectarea tuturor jucatorilor.. cred ca din generala invatam despre legatura indestructibila dintre cauza si efect… Ma voi explica si de ce am pus acea intrebare despre libertatea autorului… recunosc ca pozitionarea dumnealui mi se pare una partinica dar si acest lucru il accept ca fiind ceva normal. Anormal mi se pare ca din partea cuiva care se doreste a fi un om liber si pt care libertatea ar fi valoare fundamentala sa considere aproape o crima putinta ca cineva sa aiba o alta opinie. vad asta, dar poate ca este greseala mea, ca pe o lipsa de adaptabilitate la sistemul democratic… aveam 12 ani la momentul 1989 dar imi aduc aminte ca numai atunci exista o singura cale.. numai acel sistem de dinainte nu iti oferea alternative.. in rest nu ma voi lansa in polemici pe un subiect mult prea vast pt a fi tratat „din scrurt”… imi voi declara insa mereu nemultumirea fata de unele articole de pe http://www.contributors.ro care derapeaza in obisnuita lupta politica indiferent daca sunt favorabile sau nu Puterii.. si asta pt ca imi doresc sa citesc idei si nu un slogan politic… macar asa am vazut eu contributors: un spatiu in care sa gasesc idei..

 21. Sincer cred ca politicienii trebuiau sa isi concentreze atentia si discursurile pe urmatoarele teme:

  1. stoparea declinului economic si relansarea economica – teme necesare pentru limitarea consecintelor crizei internationale care a afectat si RO. Temele sunt majore si nu am vazut pasi semnificativi si consecventi in aceasta directie.

  Daca ii dai omului de mancare, o casa/ chiar si o chirie pe care sa si-o permita/ si ii ocupi timpul/ un loc de munca/ marea majoritate este multumita. Reusesti sa creezi pacea sociala!!!!

  Trebuie sa le aiba pe toate cele trei, alta combinatie nu merge!

  2. reforma in justitie – absolut necesara daca vrem sa avem un stat de drept care sa lupte corect cu coruptia, evaziunea fiscala, si alte racile care exista peste tot in lume. Sa nu uitam ca tema a fost lansata in alegerile din 2004, dar a fost gratios inmormantata in 2007.Poate acum o sa se produca ceva…

  3. reformarea administratiei publica consumatoare de fonduri publice. DA, sunt prea multi angajati in structurile de stat si incep cu administratia de la Presedentia, de la Parlament, Ministere, Descentralizate, Primarii si de la alte institutii platite din banii publici.

  Ceea ce se incearca acum reformarea organizarii teritoriale incearca sa scoate din joc unii pioni adanc infipti in structurile teritoriale, adica imbina 2 si 3.
  Deci cu toata gura spun DA pentru reorganizarea teritoriala.

  Domnul Vlaston, care nu este politician versat, a pierdut din vedere ca acum USLasii si-au facut un program pe care il vor promovat.Cu acest program, nerealist din punctul meu de vedere, USLasii vor sa pacaleasca fraierii si sa spuna ca asa cum l-au croit ei este mai bun decat orice zicerece bate de la Cotroceni.

  Pentru ca ne grabim spre alegerile locale, acum intervine si logica electorala – 4case si PSD-ul sunt versati aici – si vor sa arata ca programul propus de USLasi este nemaipomenit – si mai mult, au inteles ca lumea s-a plicitisit de iesit in strada si de demonstrat – nici dracul numai iese in strada – si vor masuri concrete.

  Deci,schimbarea de macaz la opozitie nu este de mirare, este elementul asteptat pentru a isi continua promovarea in fata electoratului sub o forma politica, organizata – asta fara sa mai luam in seama promovarea continua, nelimitata, impinsa spre culmile absurdului, din mass-media care le apartine!

  Cine sta bine cu nervii poate sa scape de 2012 – cine nu, vai si amar …
  Deviza: LUPTA pentru TINE!

 22. stati putin, ca eu nu mai inteleg de ce se vorbeste despre descentralizare, in vreme ce se reduce numarul institutiilor din teritoriu, iar hotararile nu vor mai fi luate la nivel judetean ci regional. ma refer la deciziile care si pana acum se luau de catre judete, ca celelalte se vor lua tot de catre minister (cu exceptia banilor, care nu vor veni de nicaieri) … asta e descentralizare ??? plus ca vor fi foarte multe proiecte depuse pentru accesarea fondurilor europene care nu vor putea continua, date fiind conditiile actuale de acordare (referitoare la zona de implementare, etc). acelasi lucru s-a intamplat si in toamna anului 2009, urmare a reorganizarii administratiei publice (desfiintare de institutii, comasari, mutari, etc), perioada in care absolut nici unul dintre toti inteligentii de prin guvern nu s-au gandit la urmarile deciziilor lor. iar atunci cand ii aud cu cata emfaza vorbesc despre fondurile europene, imi vine sa ma duc sa traiesc in padure …
  si multa dreptate ii dau celui care a spus mai sus ca este necesar un efort formidabil si o intreaga suita de acrobatii logice, ca sa se poata justifica masurile prostesti ale acestui guvern al nimanui …

   • Cu o conditie decisiva: sa le fie puse la dispozitie si resursele materiale. Tot prin lege! Altfel, degeaba vointa daca nema putirinta … tot de la centru ascultam ora exacta!

 23. domnule Vlaston, felicitari pentru un comentariu foarte bun! sunt de acord cu dumneavoastra si asi vrea sa adaug ca regionalizarea dupa schema propusa de pdl poate sa aduca un mult necesar spirit de apartenentza. acum cu 41 de judetze este greu. aceasta regionalizare merge pe idea germana de bundeslanduri si eu sper ca va fi insotita de o descentralizare pe aceasi idee.

  numai bine.

  • mey duda, inainte de a da drumul la cuvinte, n-ar strica sa te mai interesezi: ideea germana nu e subdiviziunea unei tari unitare in mai multe bundeslanduri, ci exact pe dos: uniunea unor tari, practic de sine statatoare, sub o conducere unica. Respectivele landuri au guvern si parlament propriu, si sunt la randul lor impartite in judete autonome, cu o structura mult mai fina decat cea romaneasca. Prin lege, o buna parte din impozite ramane direct aici, in administrarea locala, iar nu e colectata mai intai la centru (nici macar al landului!) pentru a fi apoi redistribuita.
   Parlamentul federal este bicameral, iar printre atributiile sale exista si alegerea presedintelui. Ce zici? Mai vrei modelul german?

 24. Foarte bun articol. va citesc de fiecare data cu placere deoarce vorbiti intodeauna despre situatii reale . Eu stiu si am mai spus , pentru multa lume chestia aceasta de modificare administrativa se duce cu gandul la „eu o sa ma fac moldovean” sau alceva ( eu de fel sunt din constata) ……totodata trebuie sa ne uitam bine ce sansa are de exemplu un judet ca vaslui …care deabia deabia produce ceva.

  Sunt simpatizat al presedintelui basescu dintr-un motiv simplu ….intodeauna a vorbit deschis despre decizii si probleme , nu ” a dat-o niciodata dupa ciresi”

  Sper sa il avem presedinte si dupa 2012

  • (…) totodata trebuie sa ne uitam bine ce sansa are de exemplu un judet ca vaslui …care deabia deabia produce ceva.

   Si care e vina vasluianului? Cu planificarea economica centralizata de dinainte s-au facut, de exemplu la Craiova sau la Brasov, mai multe fabrici de rang national decat in toata Moldova.
   Iar cei ce le-au ridicat erau lenesii aia calare pe tren. Aia au taiat in peatra si la Bumbesti, au spart huila si la Lupeni, au puscat fugari spre libertate si pe Dunarea sarbeasca, au sapat si la Canal etc. Munca bruta … niste brute! Care vindeau la turci rulmenti furati de la Bârlad! De aia a sucombat industria romaneasca de profil … n-a vandut-o nimeni la fier vechi.
   Mai stiu eu un alt constantean care a devenit in 1992 deputat de Vaslui … ala de ce s-a facut moldovean?

 25. @pragmatic: Interesant nick! :)
  Eu tot incerc sa obtin un raspuns pragmatic de la dom’ profesor, poate il obtin de la Dvs. La cat se ridica cheltuielile legate de acest moft si cine le va suporta? Asta in conditiile litaniei zilnice „nu sunt bani la buget”.
  Rolul unui referendum ar fi sa pastreze macar ILUZIA unei democratii, iluzionarea maselor ca macar sunt bagate in seama. Asa toata povestea nu face decat sa confirme ca de fapt traim in dictatura unui singure persoane, impachetata frumos intr-o poleiala de democratie. Mie sincer toata povestea imi creeaza un sentiment neplacut, parca suntem iarasi in anii ’80 cand tovarasul stia ce-i mai bine pentru noi, mai lipseste „alimentatia rationala” din peisaj! Da, e o forma mai subtila, dar finalmente se reduce la acelasi lucru: un singur om dicteaza…

  • Nu costa nimic, pt. ca toate actele se preschimba dupa ce expira. Inclusiv numerele la masina. In schimb se castiga prin reducerea de 5 ori a cheltuielilor adm. locale si realizarea descentralizarii.

   • Ipoteza: ca sa sape niste gropi de 2m cubi, cinci oameni au nevoie de cinci harlete. Vor fi gata in 8 ore. Noi le dam doar doua, pe trei dintre ei disponibilizandu-i.

    Intrebare: Termina gropile tot in opt ore?
    Raspuns: gropile sunt decomandate.

   • Ma dezamagiti! :)
    Chiar luati asa pe nemestecate afirmatiile tovarasului fara a le trece prin filtru?
    Mai sunt si acte care prin definitie nu expira: actele casei de pilda. O sa ramana propietatea forever inregistrata intr-un judet inexistent?
    Sau: cate milioane de stampile exista in tara asta? Vor ramane cu „judetul X”?
    Cate firme, in sensul de plachete cu denumirea, sunt in tara asta cu „judetul X” scris pe ele?
    Orice institutie publica.
    Ce facem cu codul fiscal al firmelor? Stiti dvs. ala cu Jxx/…
    Nu credeti ca trebuie schimbat? Ca ala nu expira! Deci automat certificatul de intregistrare al fiecarei firme din tara asta va trebui schimbat!
    Bani, nervi, alergatura, timp pierdut! Aveti idee ce inseamna TOATE firmele sa-si schimbe simultan actele?

     • Sper ca glumiti!
      Altfel e trist!
      Adica vi se pare o chestie absolut normala ca de exemplu codul fiscal al unei firme din judetul Galati de pilda sa ramana fix acelasi desi respectiva unitate teritoriala nu mai exista???
      Sau stampila scolii, ca tot veniti din sistem, va continua sa spuna: „Scoala X, comuna Y, judetul Cluj” ? Care judet Cluj, ca potrivit tovarasului basescu nu mai exista judetul respectiv!
      Sau cand vinzi o casa, o vei vinde ca aparand in acte in judetul Dolj desi de fapt exista judetul Oltenia?
      Deci in concluzie solutia dvs. este fix o lalaiala in dulcele stil mioritic!

      • Nu vedeti padurea din cauza span……copacilor:). Astea sunt cheltuieli minore in comparatie cu ce fura cei 41 de baroni locali si clientelele lor.

    • @garett. numai 2 exemple: in Ardeal cartea funciara exista de pe vremea Mariei Tereza. Ergo exista acte de proprietate de pe atunci (toate procesele pt. composesorate s-au facut cu aceste acte). Deci acest argument al tau nu sta in picioare. In Italia s-au creat provincii noi, regiuni noi etc. NU S-AU SCHIMBAT niciun fel de acte, decat pe „cale naturala” Asa ca nici acest argument. Cauta altele,poate tine ! Costurile cauta-le in transferarea UNOR (PUTINI!) functionari dintr-un oras in altul (nu mai multi decat azi).

   • Domnule profesor, va rog respectuos, lasati povestea cu schimbarea actelor de identitate pentru comentatorii articolelor de pe HotNews, Emil Boc si vajnicii sai opozanti din USL. Acolo ii este locul, nu aici. Daca unul arunca o piatra in balta… lasati-i sa o caute pe cei specializati in asa ceva.
    Mai bine cititi replica anterioara a „comunistului” Hantzy, cea in care descrie cum este cu autonomia si descentralizarea (inclusiv a bugetelor) pe la teutoni. Asa o ciudatenie… se sperie gindul.

    • @frob. A. inainte de a aplica cele zise de Hantzy, ia in considerare doua argumente (1. de cati ani beneficiaza -prin UE- Germania de fonduri de „echilibrare” 2. cat a costat reunificarea) si vei vedea ca AZI Vasluiul nu poate supravietui din buget propriu B. independenta financiara la nivel de comuna/judet presupune iesirea din egalitarismul fortat – neo-marxist- in care inca traim. C. de ce Aiud si Husi sau Filiasi trebuie sa aiba acelasi nivel de impozitare funciara (numai pt. ca PSD nu vrea altfel vezi HG Nastase?) Oare exigentele si/sau realitatile locale sunt identice? D. de ce primariile/judetele cheltuie cat vor si bugetul central trebuie sa contribuie (in Franta este interzis deficitul la nivel local sub pedeapsa desfiintarii comunitatii ) E. de ce timisoreanul subventineaza metroul din Bucuresi, iar cel din Piatra-Neamt subventineaza caldura din Ploeisti? DECI, DECI, DECI daca trecem la comunitati locale mai puternice si mai responsabile reorganizarea e bine venita ( iar daca asteptam ca TOTI primarii sa inteleaga CUM se face, pe acest forum vor continua sa discute stra-nepotii nostri)

 26. :( Dom’ profesor, numai de manipulari te tii…..

  1. Numarul de inspectorate poate sa scada si pe structura actuala, daca isi pun in minte. Evident, e de vina opozitia ca nu se reorganizeaza…
  PS. Depolitizarea scolii nu se va intampla.

  2. Dorinta de schimbare a PDL – eliminare coruptie. Sa fim seriosi …. Structura de partid locala e un clan, cateva familii , unite prin tot felul de interese transpartinice : tata la PSD, fiul la PDL….

  3. Tovarasu’ Basescu e soarele care straluceste , independent de partide si care ne scapa de coruptie…
  Macar la Iliescu construiau pe langa el – tov Iliescu afla prea tarziu de ce afaceri invarteau – dar acum ? Misca ceva fara ?

  Hai ca nu te deranjez de aici inainte, te las sa te gandesti la urmatoarea intrebare : ce romaneste era sa fii independent si sa comentezi intradevar , nu sa manipulezi….

  PS2. Ai o gramada de comentatori pe site, mai independenti decat dumneata. Felicitari lor, rusine tie.

  • Am si o gramada de comentatori care gandesc ca mine. Sa ne fie rusine la toti? Dv. cu optiunile dv., noi cu ale noastre, dar nu va zicem sa va fie rusine. Si nici nu va moderam. Deocamdata.

 27. Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului
  (publicata în Monitorul Oficial nr. 84 din 24 februarie 2000)
  CAPITOLUL III
  Referendumul local
  Art. 13.
  (3) Proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, orașelor și județelor se înaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabila a cetățenilor din unitățile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. In acest caz organizarea referendumului este obligatorie.

  Stimate domn aștept un comentariu, că la noi legea se comentează, discută și interpretează, numai de aplicat NU SE APLICĂ. Şi atenție de unde pleacă terfelirea ei !!!
  Puneți umărul ? Sau mi se pare ?

  • CAPITOLUL III
   Referendumul local

   Art. 13. – (1) Problemele de interes deosebit din unităţile administrativ-teritoriale şi subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor pot fi supuse, în condiţiile prezentei legi, aprobării locuitorilor, prin referendum local.

   (2) Referendumul local se poate organiza în toate satele şi localităţile componente ale comunei sau oraşului ori numai în unele dintre acestea. În cazul referendumului la nivel judeţean, acesta se poate desfăşura în toate comunele şi oraşele din judeţ ori numai în unele dintre acestea, care sunt direct interesate.

   (3) Proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor şi judeţelor se înaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. În acest caz organizarea referendumului este obligatorie.

   Art. 14. – (1) Problemele supuse referendumului local se stabilesc de consiliile locale sau judeţene, după caz, la propunerea primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean.

   (2) Cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin „DA” sau „NU” asupra problemei supuse referendumului, decizând cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul unităţii administrativ-teritoriale respective.

   E vorba de referendumuri locale pentru probeleme locale. este acesta cazul acum?

   • „Proiectele de lege sau propunerile legislative privind MODIFICAREA LIMITELOR TERITORIALE ALE comunelor, orașelor și JUDETELOR se înaintează… NUMAI DUPA CONSULTAREA PREALABILA A CETATENILOR din unitățile administrativ-teritoriale respective, PRIN REFERENDUM”
    Mi-am permis sa va evidentiez textul legii postat de Hantzy, poate v-a scapat! ;)
    Modificarea limitelor teritoriale ale judetelor nu intra la probleme locale ci conform legii se supune referendumului!
    V-am mai spus ca faceti piruete logice!
    Stiu ca respectarea legii este facultativa in cel mai bun caz in tabara oranj dar Dvs. va afirmati sus si tare independenta, deci?

   • Depibnde ce se intelege prin „local”. Ca antonim al intregului, al dimensiunii nationale, local ar fi tot ce este mai mic decat intregul numit Romania. Proiectul ar fi deci, din acest punct de vedere, local, intrucat Bucurestiul n-ar fi implicat in reimpartire.
    Pe de alta parte, se sugereaza de fapt o comasare a unor judete in regiuni, iar nu o retrasare a granitelor respective, avand la baza noi considerente. Ar fi deci tot de implicatie locala, simultana in mai toate zonele tarii.
    Si nu in ultimul rand, aparitia regiunilor, ar mai insemna si o schimbare a Constitutiei, care stipuleaza:

    ARTICOLUL 3
    (…)

    (3) Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe şi judeţe. În condiţiile legii, unele oraşe sunt declarate municipii.

  • Ce nu vă e clar d-ule aciduzzu ??? Vă „luminează” autorul. Doar am spus romanește: „legea se comentează, discută și interpretează, numai de aplicat NU SE APLICĂ.”
   „modificarea limitelor teritoriale …. ale … județelor” nu e decât o problemă locală, că doar un județ poate să-și modifice „granitele” când vrea, deci CE IMPORTANȚĂ ARE CĂ SUNT PROPUSE SPRE MODIFICARE DE „El Presidente”. „Art. 14. – (1) Problemele supuse referendumului local se stabilesc de consiliile locale sau judeţene, după caz, la propunerea primarului, respectiv a preşedintelui consiliului județean.” Ce „desenează” președintele (cu REALE atribuții în acest domeniu !) nu se supune referendumului. O problemă ar apare dacă locuitorii din Cernavodă ar fi chemați la referendum și ar „spune” că nu vor să facă parte din „Moldova de Sud”. Ne va lămuri autorul și în această problemă ! Când vrei … Poți !

 28. ,,Sa speram ca va reusi,,… sa speri dumneata asta… ce dialog poti avea cu un asemenea om? cele mai mari probleme nu le vor avea de la opozitie (care oricum e foarte slaba) in care dati fara jena…. le vor avea de la necalificatii pe care i-au promovat in functii bune si acum trebuie sa le desfiinteze posturile… si aia au dat bani pt. posturile alea… altfel cum va explicati in inteligenta care va caracterizeaza ca un chelner a ajuns sef la un inspectorat de stat in constructii? sau ca ministrul de interne e semianalfabet? si multe altele… sa traiti bine

 29. Opozitia vrea sa combata cu base la cotroceni. Dar base vrea sa fie impartial? Vrea el sa fie un presedinte al tuturor romanilor? Sunt tare curioasa! Daca ar fi asa inseamna ca s-a pocait baselu! Regionalizarea este o idee generoasa care, daca este facuta bine, ar aduce numai beneficii tuturor cetatenilor acestei tari si ar permite o dezvoltare uniforma a regiunilor. Daca este facuta pompieristic nu va avea nici un efect. Cunoscand personajul cred ca nici macar nu se va aplica pentru ca nu se doreste in fapt acest lucru. Nu suntem nici noi de ieri, de azi in politica ne-am obisnuit cu fumigenele cotroceniste. In loc sa se relanseze economia prin masuri serioase de reforma discutam prostii iar oamenii sufera. Reorganizezi administrativ tara cand exista stabilitate si partidul de la putere ajunge la un consens cu toate celelalte formatiuni din Parlament. Parca nu m-as hazarda sa fac chestia asta de pe o zi pe alta ca sa o am bifata si sa ma laud la alegeri ca am facut-o eu. Pana la urma toata chestia priveste pe toti cetatenii. Aici nu e ca la taierile la bugetari, iei hotararea si a doua zi le-ai taiat lefurile. Vrajeala asta totusi ne va afecta mai mult sau mai putin pe toti pe termen lung si cu urmari neprevazute iar daca nu se discuta si nu se ajunge la un consens vor aparea tensiuni de alta natura. Democratia bat-o vina, nu se da si ea dupa pdl-ul asta nici cum!

  • No hai sa o mai dezbatem 20 de ani….si daca ne mai permitem o facem atunci!
   Da ce fac cei cateva sute de senatori parlamentari asistenti de asistenti care sunt si ei platiti din bani publici……..au 30 de zile sa faca un studiu de impact….binenteles ca rezultatele tor o sa fie ca ale lui Base acum (aproximativ, Base o mai lasat niste momeli de negociat)….e chiar atat de greu?????…..salarile si le primesc.
   Vorbesti ca si Ponta (citat aproximativ?): Noi nu vorbim in cifre absolute ca Base…300 de parlamentari….noi vorbim de cate 1 deputat respectiv senator la 100 respectiv 200 mii locuitori…..inseamna 325 de deputati si senatori (atentie) cifra ar putea sa mai scada…………………no ce sa zic….Base o zis 300…Ponta 325 dar ar putea sa mai scada! (crede-ma e inregistrat). Draga nuti….nu te mai uita la antene si ralitatea….citeste presa internationala….mai bine

 30. Stefan Vlaston spune:
  11/06/2011 la 16:47

  Atunci sa ramanem cum e acum, ca e bine. Administratia este sursa pentru hoti.

  Asta e cel mai simpatic si adevarat argument! Il va folosi probabil si USL, daca va ajunge vreodata la guvernare, tocmai pentru a schimba schimbarea.
  Daca doriti cu adevarat dialog, domnule Vlaston, eu sunt dispus sa-l avem. Daca doriti doar replici quasijignitoare, prin puerilitatea lor, chiar cu riscul de a parea nepoliticos, aleg sa nu va mai raspund.
  Nimeni nu poate avea pretentia ca un singur om sa ofere o solutie miraculoasa pentru invatamantul romanesc, insa este evident ca mult trambitata descentralizare nu este obtinuta prin proiectul domnului Funeriu. M-am abtinut a aprecia daca e bun sau nu, am afirmat insa ca nu e descentralizator, deoarece pentru fonduri tot „cu mana intinsa la stat” vor sta edificiile respective. Responsabilizarea locala nu este un lucru rau in sine, ci dimpotriva, dar atunci sa fie completa, incluzand macar finantarea unor prioritati precum invatamantul si sanatatea. De ce sta statul atunci cu mana intinsa pentru colectarea impozitelor locale? as putea intreba si eu. I se cuvine cumva mai mult pentru ca el ne administreaza? Pai daca isi restrange atributiile si responsabilitatile, n-ar trebui sa-si reduca si pretentiile?
  Vorbim despre cazul invatamantului in circumstante idealizate, anume al distribuirii regulate a resurselor umane si institutionale. Dar in conditiile Romaniei, cu discrepante imense intre sat si oras, sau intre cateva centre industriale si restul tarii, unitatile scolare defavorizate vor fi cele mai multe. Isi asuma cineva implementarea unui sistem, prin excelenta concurential, in invatamantul primar, cand e evident ca majoritatea scolilor si, implicit, a copiilor ce le frecventeaza, pornesc cu un handicap serios? Respectiva lege nu va egaliza posibilitatile, ci le va adanci si mai mult. OK, doar nevoia te invata, insa cand ai pierdut trenul nu te mai ajuta nici drezina!
  Autonomia locala, asa cum o inteleg eu, dpdv al educatiei trebuie sa ofere o flexibilizare la nivel de programa scolara, in functie de interesele zonei, iar nu o diferentiere bazata exclusiv pe un singur criteriu: al numarului de scolari atrasi. Factori perturbatori, la un sistem atat de complex cum este o tara de 22 milioane, vor exista mereu. A-i ignora, de frica hotiilor, este iresponsabil. Primul scop al invatamantului este si va ramane acela sa pregateasca copii pentru viata profesionala, iar nu sa evite hotiile. Asta e un scop secundar. Nu vorbim acum de programe aditionale, precum cornul si laptele sau un laptop pentru orice scolar, care pot fi generatoare de coruptie, insa ce se intampla cu „e-Romania”? Cu Romania informatizata? Un astfel de program, cu o arhivare virtuala a datelor, s-ar implementa in mai putin de doi ani cu costuri minime. Si ar reduce numarul bugetarilor cu mult mai mult de 200 mii. Nu pot sa nu fiu circumspect cand vad ca se intarzie, desi discutiile au pornit cand era inca Tariceanu premier si Blaga ministru de resort.
  Altfel, tot calculul dumneavoastra prin care e redus numarul de lucratori in inspectorate la 400 e de fapt, tot o mistificare: munca respectiva nu dispare (de exemplu prin informatizare), ci trebuie preluata de alte verigi din lantul slabiciunilor. Carora le lipseste si minimul de privire de ansamblu, pentrui prospectarea pietei si a trendurilor de invatamant: zilnic apar noi meserii si dispar altele.
  Poate ca invatamantul, asa cum apare in viziunea actualului ministru, o fi optim, dar transferul de responsabilitati la nivel local, mai ales in cazul unor astfel de prioritati, trebuie facut cu deosebita atentie, implica o metodologie etapizata, iar nu un heirupism de conjunctura. E prea delicat pacientul!

  • Trebuie pornita discutia de la axiome:
   1. Exista o suma limita obtinuta la bugetul de stat, care nu poate fi „umflata”.
   2. Impartirea acestei sume trebuie sa tina cont de starea jalnica a infrastructurii, inclusiv a celei informationale.
   3. Fiecare comunitate trebuie sa-si ia soarta in propriile maini, ca stie mai bine decat centrul ce si cat ii trebuie. Cat genereaza, atat consuma.
   4. Impartirea clara, transparenta, echitabila, a resurselor bugetare intre bugetul central si cele locale.
   5. Imprumuturile externe trebuie facute doar daca genereaza crestere economica, pentru a putea fi restitutite. Nu pentru consum.
   6. Ne trebuie un proiect de tara clar, chiar daca coordonat cu planurile UE 2020.
   7. Reducerea coruptiei si a clientelismului politic.
   8. Reprofesionalizarea managementului in administratia centrala si locala prin inlocuirea politrucilor.

   • Axiome? Chiar si advarate, prin ele insele, axiomele tot au nevoie de o enuntare. Aici e riscul, de a limita prea mult spaziul de manevra sau, dimpotriva, de a permite artificii „indraznete”.
    Cele enumerate de dvs, le pot considera deocamdata propuneri, si-mi permit sa fac cateva consideratii pe marginea lor:
    1. Exista doar o limita a bugetului de stat, nu si a sumei obtinute, care poate fi negociata. Promisa de PD-L era cifra 6%, de exemplu. Insa inteleg ca doriti a indica faptul ca exista o limita superioara a bugetarii in domeniu, doar ca exprimarea a fost nefericita.
    2. De acord! De ce atunci singurul criteriu e cel per capita?
    3. Exact! Ce si cat ii trebuie. Asta sustineam si eu. Insa educatia e un obiectiv de interes national si deci, o coordonare sau macar o implicare a centrului, fie automata fie la sesizarea localitatii, este de dorit. Un absolvent din Caracal ar putea deveni meserias in Baia Mare, spre exemplu. Cum se impaca asta cu nevoia locala de meseriasi? Ii cere Caracalul banii investiti inapoi? Sau il educa doar pe baza unui contract de amortizare?
    4. Iarasi de acord! Desi e cam neclar ce inseamna clar si transparent.
    5. In principiu, nu obtii un imprumut de la o banca serioasa, daca nu-l poti returna. Pe baza unui studiu preliminar facut de partenerul respectiv. Deci cresterea economica se prezuma a fi probabila.
    6. Bineinteles ca ne trebuie. Dumneavoastra sustineti ca l-am avea, eu zic ca nu. Probabil pentru ca nu consider modificarea Constitutiei sau a reimpartirii regionale scopuri in sine.
    7. Suna placut! E vreun partid care sa nu fi promis asta?
    8. Exact! Si exact de asta n-avem parte: politica actuala nu e decat un joc de-a soarecele si pisica, in care fiecare dintre combatanti incearca sa-si prinda si surprinda adversarul pe picior gresit.

    Asa ca as reformula:
    1. Bugetul de stat, aprobat in sesiune parlamentara, se distribuie la nivel local si national, in functie de interesele, intra- sau extraregionale existente.
    2. Asistenta centrului poate fi ceruta de autoritatile locale in orice problema, in baza un studiu de fezabilitate. Declinarea raspunderii si/sau redirectionarea ei catre un alt nivel administrativ este posibila. Calea de atac juridic ramane deschisa pentru autoritatea locala.
    3. Initierea unor discutii pentru imprumuturi externe se face la propunerea guvernului, insotita de expunere de motive, numai dupa aprobarea in Pralament, intr-un termen de 21 zile de la solicitare.
    4. Destinatia sumelor imprumutate nu poate fi modificata fara aprobarea Parlamentului.
    5. Obiectivele strategice, pe termen mediu si lung, se dezbat si se stabilesc in Parlamentul tarii. Guvernul este cel insarcinat cu identificarea cailor ce duc la indeplinirea obiectivelor astfel stabilite. Numai acestea pot fi asumate fara dezbatere parlamentara, dar trebuie sa cuprinda calculul de expectativa al realizarii obiectivului propus. Ulterior, in baza neindeplinirii respectivului deziderat, guvernul poate fi demis de Parlament.

    • Interesele, de cine sunt stabilite, de baronii locali?
     Discutiile, obiectivele strategice si aprobarile parlamentului ne-au dus in haosul in care suntem. Dupa 20 de ani de parlamentarism. Inclusiv sau, in primul rand, in educatie. De aici neincrederea mea in ce poate face parlamentul si apelul la modernizarea cu forta. Cititi in EVZ ce-a facut Dragnea din judetul Teleorman. Apoi multiplicati cu 41. Iar Dragnea avea acoperirea partidului, deci a parlamentului. Elitele de prada sunt transpartinice.
     Propunerile dv. sunt valabile intr-o tara normala. Nu in Ro, care la situatii exceptionale reclama solutii exceptionale. Altfel, Grecia scrie pe fruntile noastre.

     • De baronii locali, daca altii nu-s interesati. Raspunsul poate pare cinic, dar nu este. Credeti, domnule Vlaston, ca 41 de baroni sunt mai rai decat 8 duci? Sau un singur rege? De fuirat, daca e sa se fure in varianta cu 40 de baroni, probabilitatea e mai mica. Pentru ca puterea pe care o poate acumula fiecare e mai mica. Iar de furat se fura cat este de furat, iar nu cat de multi hoti sunt.

      Nevasta ma bate la cap sa investim si sa ne facem casa. Eu nu vreau de frica hotilor. Mai sigur e la comun. Mi-ar conveni si sa avem dusul si WC pe hol, ca impart cu altii samponul si gartia igienica. Si nici bicicleta nu-mi cumpar, ca trebuie sa mai dau bani si pe lacat. De frica hotilor! Ba daca stau bine si ma gandesc de ce sa-mi cumpar haine. le dai la garderoba si data sunt! Mai bine in salopeta de la munca!

      Nu sunteti un fan al parlamentarismului, inteleg. Si argumentati cu 20 de ani. Eu va argumentez cu primordialitatea geniului unic cu cei 40 de dinainte. Si cu zecile de ani ce le-au trebuit statelor de drept sa devina astfel. Sau credeti ca a doua zi dupa ce Founding Fathers au elaborat documentul, era democratie in USA?! Nu, dar n-au renuntat nici la Parlamen. O tara normala tine cont de adunarea legislativa, fie ca se numeste Senat ca in Roma antica, demisul spartan, sfatul batranilor, parlament, duma sau mai stiu eu cum. Chiar si Basescu recunoaste, macar in declaratii, primordialitatea legislativului si imperativul consultarii sale intr-o democratie.

     • Daca aproba in aceeasi maniera cum o facea altadata MAN, atunci … inseamna ca mai avem Parlament? Subliniez ce am spus mai devreme: „O tara normala tine cont de adunarea legislativa.”

      • O majoritate parlamentara est e majoritate, MAN sau nu. Cand ar fi credibil un parlament, cand ar adopta legi votate de o minoritate? ca nu inteleg…

    • @Hantzy. Imi arati un stat UNUL SINGUR unde se aplica ce zici tu? Unde stanga si dreapta (in alte state) s-au pus de acord -in timpi rezonabili- asupra obiectivelor ???? Ce partid politic are orizont mai larg decat prezenta legislatura in vederea castigarii urmatoarei legislaturi?? PS.inteleg ca locuiesti in Germania. De cate ori -in ultimii 10 ani- s-a schimbat politica nucleara??? de vreo trei ori? PS2. de ce majoritatea textului tau imi aduce aminte de cel ce dorea independenta Banatului?

 31. Stay tuned on the number one jokes radio, Radio Erevan

  Q: ce-i mana pe ei in lupta?
  A: 42,ooo.ooo.ooo ron (aprox, la cursul de acum)

  sa dezbateti bine

 32. Descentralizare inseamna nu impartirea fondurilor de la centru catre autoritati regionale si locale cat strangerea de impozite si taxe de catre autoritatile locale, fonduri care vor fi utilizate in zona unde au fost generate. Astfel, in functie de bugetul regiunii se pot face aprecieri privind numarul de angajati necesari in diferite servicii pentru buna administrare a regiunii. Cu furatul mie nu imi este prea clar la ce se referea boc dar el si partidul lui trebuie sa stie mai bine metoda de furat (botis, pasat, ridzi, berceanu, adriean, cocosel, stolojan, fluturas, anastase, falca, banias, mironescu, etc.) fiind la butoane. Regionalizarea suna bine dar implementarea ei cere foarte mult timp si fara un consens adevarat inclusiv cu fetele mari din udmr care isi ridica poalele in cap la fiecare propunere legislativa si pun conditii aiurea nu vom putea progresa. Poate era totusi necesara o perioada de mai mare stabilitate nu in criza economica si fara majoritate confortabila in parlament. Poate ar fi mai bine un parlament nou, fara atatea formatiuni politice si atunci printr-un referendum am putea trece la regiuni. Oamenii nu s-au descebaluit ce inseamna regionalizare si care sunt avantajele si dezavantajele unei astfel de masuri. Poate scrieti un articol d-le Vlaston cu avantajele si dezavantajele regionalizarii cu exemple din alte tari privind impartirea si modul de cheltuire a banilor, ar fi mai interesant decat sa va luati aiurea si in mod gratuit de opozitie. Opozita este necesara si ea trebuie sa asigure un echilibru si o alternativa pe scena politica. Buna rea cum o fi, nu fac rau, nu musca, nu cheltuie banii lu’ udrea si boc mai mult decat cei care sunt acum la butoane, ca doar n-om sta o vesnicie cu unpr, udmr, pdl si minoritati la putere. Trebuie sa-i mai primenim oleaca ca de la atata miere au dat in diabet si uitati cat de mult ne costa tratamentul! Se mai schimba si regii, mai mor, mai vin altii noi de ce nu am putea s-o rupem cu astia de acum pentru altii care au stat pe bara destul si s-au mai primenit. Se mai maturizeaza si ei politic stand pe bara si fac lesson learned la furaciuni.

 33. Astia sunt cu astia defilam dar altfel nu se pot rupe niste relatii de furat decat prin schimbare. Cei de acum nu ne-au convins ca vor schimbare de-adevaratelea ci o simulare pentru prosti. Daca si aia care vor veni fura dispar si ei la fel. Astfel democratia va semana cu o revolutie mai diluata in care ii poti „impusca” pe unii la vot din 4 in 4 ani sau mai repede. Schimbarea e baza. Primenim si pe unii si pe altii!

 34. Asta si din vina noastra ca nu mergem la vot toti! Lasati ca mai sunt si legi si servicii care trebuie sa isi faca treaba. Dispar ei incet si sigur nu trebuie sa le ducem prea mult dorul. Bogatul are nevoie de sarac nu invers!

 35. Felicitari!
  Ca de obicei bun articol dar in acelasi timp felicitari ca ati reusit sa aveti un asa mare sir de comentarii. E o mare realizare mai ales ca eu sper ca cei ce combat pro sau contra totusi au citit articolul dvs.
  Mai ramane o problema care trebuie sa fie transata. Am facut sau pornit descentralizarea in multe domenii si am dat responsabilitatea comunitatilor. Pana cand cei din comunitate vor deveni mai activi precum in alte tari cum reusim sa avem niste metode de „urmarire” a actiunilor primarilor din orase, comune sau din conducerea regiunilor?
  Altfel ajungem iar la parcuri in sate, bazine de inot fara personal sau cantine de batrani +pachete sa sa fiu reales primar. Oare ce ar impiedica conducerea unei regiuni ca in loc de canal Siret-Baragan sa faca zilele oraselor sau sarbatoarea macilor si ciulinilor cu mici si bere.

  • si azi cine ii impiedica? mai ales daca e vrba de resurse locale? Apropos: cine i-a impiedicat pe parlamtenari ca in 5 ani sa mai adauge 4 zile nelucratoare? de ce simti nevoia de un TATUC (pamantean sau nu) ca sa-i vegheze pe toti? Anglia a gasit aceasta cale de foarte mult: alegeri! si sa nu crezi ca MP englezi de la 1800 erau mai buni ca Pasat sau Nicolescu sau….

 36. Să luăm un compas. Să trasăm cîteva cercuri, cu raza de 150km și centrul în : București, Iași, Constanța, Brașov, Cluj, Craiova Timișoara..
  În cadrul acestor cercuri să identificăm „centrele universitare”.
  Acum mă întreb: dacă s-a avut în vedere această reorganizare, de ce nu s-au eliminat, brutal, de la bun început, „celelalte”? Oare nu ar fi fost mai corect să pornim „reformarea statului” tocmai de la noua organizare teritorială? Mă gândesc că atunci când ne apucăm de construcţia unei case, mai întîi facem un proiect şi mai apoi punem mâna pe hârleţ….

  Domnule Vlaston, nu doar „reducerea” numărului de personal va conduce la instituţii mai bune. Calitatea instituţiilor statului înseamnă şi capacitate de adaptare la o economie mai dinamică astăzi decât ieri.
  Iar în această perioadă de criză/post recesiune, multe din lucrurile declarate ca fiind „reforma statului” nu pot fi puse în practică din cauze cât se poate de obiective: lipsa resurselor financiare…..

 37. cu un asemenea comentariu nu e de mirare de ce va rezista tovarasul 25 de ani la Cotroceni. Bravos scriitorule……incepatorule……. nevazatorule….. si ne simtitorule

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Stefan Vlaston
Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro