sâmbătă, iunie 15, 2024

Mircea, fa-te ca lucrezi! Sau de ce tot ce se intampla legat de moartea baschetbalistului american poate fi socotit o farsa

De cateva zile, asist cu tristete la o farsa: autoritatile au sarit cu picioarele pe medicii din Giurgiu, facandu-i responsabili de moartea baschetbalistului american!
Spun ca este o farsa, din doua puncte de vedere.
Primul, ca nu medicii sunt principalii vinovati, ci criminalul/criminalii care l-au lovit pe baschetbalist.
Numai ca, straniu,tot ce tine de ancheta propriu-zisa, in care un suspect se afla in arest pentru 29 de zile, este tinut sub obroc, in umbra „zgomotului” de fundal cu medicii!?
In conditiile in care, din primele informatii, a reiesit ca vinovatul/vinovatii ar apartine unui clan mafiot local, aceasta tacere este nu numai suspecta, cum spuneam, ci ilustrativa pentru tipul de relatii care par sa se fi creat intre interlopi si autoritatile platite de noi, de contribuabili, sa ii combata …
Sigur, veti spune ca principalul suspect se afla in arest, ce mai vreau?
Nu neg, dar sa presupunem ca decedatul nu era cetatean american, iar ambasada SUA nu ar fi atentionat autoritatile ca urmaresc cu mare atentie desfasurarea anchetei.
Ce s-ar fi intamplat atunci? Mai asistam astazi la tot acest zel, in care autoritatile au sarit cu picioarele pe medici, in graba lor de a se preface ca isi fac datoria? Ma indoiesc …
Dealtfel, la cazul Teo Peter, fostul ambasador american J.D.Crouch, pe care il cunoasteam foarte bine, mi-a spus ca a decis scoatere suspectului american din tara, intrucat nu aveau incredere in obiectivitatea justitiei romane …!?
Poate tocmai de aceea a si anuntat ambasada americana ca va urmari cu mare atentie desfasurarea anchetei.
Al doilea punct de vedere pentru care socotesc ca este vorba de o farsa este ca moartea bashetbalistului american a pus in lumina starea actuala a intregului sistem medical romanesc, „reformat” cu surle si trambite de actualul guvern (in realitate, reforma se reduce la privatizarea sistemului si inlaturarea concurentei pentru noile unitati private).
Tarele sistemului, provenite din lipsa de fonduri, dezinteres si calitate din ce in ce mai slaba a actului medical au iesit la suprafata in toata goliciunea lor!
Din nou, ma intreb, daca nu era vorba de un cetatean american, s-ar mai fi „sesizat” cineva cu privire la toate aceste aspecte?
Ma indoiesc!
Cati romani nu mor cu zile din aceleasi cauze, fara ca onor ministerul sa reactioneze intr-un fel?
Sigur, dl. Raed Arafat, un om pe care personal il stimez si il respect foarte mult, priveste lucrurile strict din unghiul asistentei de urgenta pe care domnia sa o pastoreste, insa problemele sunt de fond si reflecta halul in care a fost adus sistemul nostru de sanatate, in urma asa-zisei reforme initiata de guvernanti.
Deci, in concluzie, nu medicii sunt principalii vionovati, ci criminalul/criminalii care l-au lovit cu atata cruzime pe baschetbalistul american.
Iar „zgomotul” produs de autoritati, ar trebui sa se refere in primul rand la acestia!?
Cat despre masurile luate impotriva medicilor – care, sa ne intelegem, au partea lor de vina – pentru slaba lor prestatie pune in lumina „performanta” intregului sistem.
Ori aceasta trebuia sa provoace reactia autoritatilor, care trebuie sa vizeze nu atat un caz izolat, ci sistemul in ansamblul sau!

Distribuie acest articol

18 COMENTARII

  • Daca tinem cont ca de 21 de ani se tot face reforma … din care partidul autorului a gestionat „cu onor” vre-o 16 ani fraiele tarii, sincer ma indoiesc ca sistemul de sanatate a crapat datorita „asa-zisei reforme initiata de guvernanti” dupa cum autorul o denumeste, din ultimii doi ani….
   Dar daca partidul o cere…

 1. Mai oameni buni ,lasati politica si ocupativa de problema de fond. Justitie ,politie,senatori ,primar tot ce misca pe bani contribuabilului in Giurgiu , este la dispozitia clanurilor de mafioti de mai multe etnii la un loc pe care guvernul ,senatul si toate structurile politice Romane in marinimia lor, au grija sa nu fie deranjati prea tare .

  • D-le Pascu,

   Va multumim pentru opinia dvs. echilibrata.
   Suntem “grupul organizat in vederea comiterii de infractiuni” – medicii de la Spitalul Judetean Giurgiu. Tocmai am aflat aseara de la televizor ca suntem urmariti penal pentru ucidere din culpa.
   Asta in timp ce domnul Ionuţ Adrian Tănăsoaia este foarte probabil sa fie judecat in libertate, deoarece nu este un element periculos. In fond, dansul a dat un pumn, noi l-am omorat pe Hardy…
   D-le Pascu, daca doriti si considerati oportun, vom scrie aici tot ce s-a intamplat din punct de vedere medical la Giurgiu. Presa scrisa si TV a relatat, mai mult sau mai putin obiectiv, despre cele intamplate.
   In esenta, intr-adevar s-a plecat de la un diagnostic eronat – coma alcoolica. Evolutia pacientului a infirmat acest diagnostic, el fiind ulterior trimis la Bucuresti.
   Nu intelegem de ce TREBUIE sa fim singurii vinovati, pentru ca asta este impresia noastra, a celor direct implicati. S-a facut o ancheta formala, au inceput sa curga amenzile, acum suntem si criminali (din culpa, ce-i drept…). Se cauta NISTE VINOVATI FOARTE RAPID, dar din partea cui vin presiunile ? Vreo legatura ca trebuie sa demonstram ca justitia din Romania isi face treaba ? Unchiul Sam (RIP Teo Peter) vrea sange ?
   Nu contestam probitatea profesionala si morala a celor de la Bagdasar. Cu certitudine nu au nicio raspundere in tragicul eveniment. Dar, asa cum au trecut cele cca 9 ore de la internare pana la momentul decesului, am dori o explicatie medicala argumentata care sa conduca la concluzia ca cele aproximativ 4 ore pierdute la Giurgiu sunt cauza directa a decesului. Nu de alta, dar chiar si urgentistii mai stiu cate ceva despre neurologie…
   Conform principiului “copilul trebuie batut inainte sa sparga ulciorul…”, domnul Arafat se supara (corect din punct de vedere al birocratiei atat de iubite in Romania) ca Hardy a fost trimis doar cu asistent la Bucuresti.
   D-le Arafat, noi, medicii, am apreciat ca starea pacientului la momentul respectiv PERMITEA transportul cu ambulanta B. Lucru ce s-a dovedit corect, nu-i asa ?
   A, trebuie sa fim pedepsiti pentru IPOTEZA ca i s-ar fi agravat starea pe drum si nu avea cine sa intervina.
   Desi suntem siguri ca stiti, d-le Arafat, in tot judetul Giurgiu exista UN SINGUR medic la ambulanta. Daca aparea ceva mai grav in rastimpul in care medicul era plecat ?
   Domnul Arafat se mai supara cu nu i s-a facut pacientului nici macar o radiografie. Suntem convinsi ca domnia sa stie la fel de bine ca NU ARE CINE SA INTERPRETEZE o radiografie la Spitalul Judeten Giurgiu. Nu este specialitatea noastra, d-le Arafat…
   Poate n-ar fi rau sa insistati pe langa d-nul Ministru sa mai deblocheze ceva posturi, pe ici pe colo, ca sunt destule…
   D-le Arafat, stiti ca din cauza lipsei de personal (o cauza directa fiind posturile tinute blocate cu anii) un SINGUR om (ajutat de doi asistenti) vede intr-o garda de 24 ore undeva intre 100-200 pacienti, la Spitalul Judetean Giurgiu ? (si nu numai, situatia este maladiva la nivel national). Robocop nu exista in realitate, d-le Arafat…
   Iar atat de pompos denumita UNITATE DE PRIMIRE URGENTE s-a transformat in cazul spitalelor judetene intr-o UNITATE DE PRIMIRE ORICE, de la viroze la abcese dentare, de la degete luxate la impresia ca asta micul plange altfel decat de obicei, de la IMA la accidente rutiere…
   Nu mai exista, d-le Arafat, “camera de garda” de odinioara, pe diverse specialitati. Banuim ca tot din cauza posturilor blocate (este deja un laitmotiv, scuze). Noi, urgentistii, tratam orice, ca doar degetul luxat de dimineata dar ajuns la spital la 2 noaptea se poate oricand transforma intr-o urgenta majora…si da, d-le Arafat, cazurile de acest gen sunt mult mai multe, enorm de multe, fata de urgentele pentru care am fost pregatiti…
   Urmarea logica fiind oboseala cronica. Si, domnule Arafat , este un postulat vechi de cand lumea: OAMENII OBOSITI FAC GRESELI. Iar daca cineva nu intelege acest lucru, este la nivelul unui copil de 3 ani.
   Si sa nu ne spuneti sa plecam, ca vin altii. Oricine ar veni, este INUMAN si IMPOSIBIL fizic si psihic sa ai acelasi randament 24 de ore in continuu…nu mai exista, d-le Arafat, atat de “celebrele” si “savurate” de presa “pauze de cafea si tigara” ale medicilor – nu prea mai este timp…
   Acest mesaj nu se vrea o scuza. Recunoastem eroarea diagnostica initiala. Dar suntem convinsi – vorbind LOGIC din punct de vedere MEDICAL – ca evolutia pacientului ar fi fost ACEEASI, indiferent de ora la care ar fi ajuns la Bucuresti.
   Nu noi l-am omorat pe Hardy. L-au omorat cei care l-au batut.
   Dar, cum acei oameni invart cu acordul tacit sau explicit al politicienilor si autoritatilor sute de mii de euro, noi, cu cca 700 euro/luna (cu 6-7 garzi) salariu, este clar ca vom fi fost vinovati dinainte…
   D-le Pascu, va multumim pentru atentia acordata.

   • gresit!

    mafiotul l-a adus pe marginea gropii.
    voi i-ati dat un sut in groapacu nepasarea voastra.
    in momentul in care veti invata sa va mentineti profesionalismul in alerta, atunci poate ca aveti dreptul la replica.

    nu ati fost in stare de nici macar o radiografie? pe care nici macar nu ati fi facut-o voi, ci vreun asistent?

   • Foarte interesant. Tind sa fiu de acord cu dvs, desi nu-s in sistemul medical si nici n-am urmarit toate detaliile cazului.

    Daca e adevarat ca nu are cine sa interpreteze o radiiografie la spitalul judetean giurgiu, si exista un singur medic pe ambulanta in tot judetul, atunci e grav… In acest caz este si vina celor care au permis functionarea spitalului. Oricum, in Romania, cu norme si pretentii europene dar cu dotari antice, cred ca este posibil sa gasesti un posibil vinovat la orice colt de strada. Nu poti pretinde medic pe ambulanta, ca asa scrie la norma, cand tu nu ai decat unul singur. Ori schimbi norma, ori angajezi altii.

    Asta e problema: daca medicul isi lucreaza strict cele 8 ore pe zi (sau, ma rog, cat scrie la fisa postului), ramane spitalul inchis si mor oamenii cu zile ca au ajuns la 5 minute dupa ce medicul si-a terminat programul. A fost parca mai deunazi un caz, unitatea medicala inchisa pentru ca singurul medic era in afara programului. Daca insa medicul se straduieste sa le faca pe toate, poate gresi, si atunci tot el e vinovat. In aceste cazuri nu exista alta solutie decat adaptarea normelor la realitatile existente. Nu-s suficienti medici? Acceptam ca o sa moara cate un pacient mai ghinionist. Nu poti tine posturile blocate pe veci dar sa pretinzi aceleasi standarde..

   • „Acest mesaj nu se vrea o scuza. Recunoastem eroarea diagnostica initiala. Dar suntem convinsi – vorbind LOGIC din punct de vedere MEDICAL – ca evolutia pacientului ar fi fost ACEEASI, indiferent de ora la care ar fi ajuns la Bucuresti.
    Nu noi l-am omorat pe Hardy. L-au omorat cei care l-au batut.”

    Erorile medicale facute initial la Giurgiu si apoi la Bucuresti au redus sansele teoretice de supravietuire ale bolnavului. Daca nu era tratat ca un betiv notoriu, care se mai loveste uneori in cadere, dar se trezeste si(n)gur dupa citeva ore, si nu era lasat sa zaca ore intregi fara investigatii si tratament, daca se facea tot posibilul, in conditiile relativ modeste din Romania, pentru salvarea vietii pacientului, atunci aveati dreptul sa spuneti ca a murit practic din cauza loviturilor si sa aratati cu degetul acuzator numai spre autorii agresiunii salbatice.
    Nu puteti spune „L-au omorit cei care l-au batut”, pentru ca nu v-a fost adus mort la spital si ati facut prea putin pentru a-i salva viata. In schimb folositi cam aceleasi argumente ca avocatul inculpatului: „a fost lovit de inculpat, dar nu a murit imediat, ci ulterior din cauza medicilor care nu l-au salvat”. Cu tristete se poate constata ca ambele parti speculeaza vinovatia celeilalte parti si daca de la inculpati nu putem avea mari pretentii, in schimb de la corpul medical (ca si de la politisti, procurori, magistrati, cadre didactice etc., adica de la toate categoriile de salariati platiti direct sau indirect de catre cetatenii Romaniei) vom avea intotdeauna si in orice conditii (dotare, salarizare) mari pretentii.

 2. Vad ca autorul vorbeste de criminalul/criminalii.Sint interesat sa aflu daca o stire pe care am citito anterior, e reala?-baschetbalistul cazut a fost apoi lovit cu picioarele de un grup,din care faceau parte si femei!?este aceasta stire veridica?

 3. Unu loveste cu un pumn in fata pe cineva, ala cade, se loveste la cap.
  Ranitul este dus la spital, medicii il trateaza corespunzator, iar cel care a lovit primeste o pedeapsa pentru ultraj, sau ce alta incadrare o fi, dar victima este tratata, si poate dupa citeva zile/saptamani/luni isi revine in totalitate.

  In cazul de fata, ala care a lovit, ca inainte, se trezeste ca este acuzat de omor, deoarece medicii nu si-au facut datoria, si au lasat victima sa moara. Intr-adevar, nu era bine sa loveasca, de la bun inceput, insa faptul ca victima a decedat, nu prea mai este, in acest caz, doar vina lui.

  In cazul de fata sunt deja 2 victime, mortul, si agresorul, si ambii sunt oarecum victimele medicilor, primul ca a murit, al doilea ca are probleme mai mari du justitia decit daca ar fi fost victima salvata.

 4. pai cred ca Giurgiu s-a intors la statului de raia externa romaniei demult…acolo nimic nu mai e controlat cu adevarat de stat de cam multisor…

 5. Admir de multa vreme la domnul Pascu rafinamentul textelor , arta de a jongla cu sfera si continutul termenilor, utilizarea ambiguitatii contextuale si a jocului de cuvinte . In cazul de fata, domnul Pascu are o viziune cu totul personala asupra unor probleme care tin de interesul public.

  Mai intai, domnia-sa se considera in acest caz un simplu contribuabil ca si noi ( uitand ca este in primul rand parlamentar european si in consecinta, are drepturi si obligatii mult mai mari decat un contribuabil ) iar din aceasta postura critica autoritatile platite „ de noi, contribuabilii ” , autoritati care nu-si fac datoria. Cu aceasta ocazie, reproseaza corect evidenta , respectiv faptul ca sistemul vede numai medicii in culpa . Probabil ca nu a vazut totusi o scena difuzata ( in bucla ) pe aproape toate posturile TV in care un senator roman ( nu european ) se saruta cu seful clanului „Butoane” la petrecerea data de acesta , si probabil nu avut acces nici la presa si nici la Internet pentru a vedea si documentele prezentate public ( http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/8864329/1/combobutoane.jpg?width=960 ; http://www.gandul.info/news/senatorul-mafiei-documentul-incendiar-din-cauza-caruia-parlamentarul-prieten-cu-butoane-ar-trebui-sa-si-dea-demisia-8864329,
  ) prin care politicianul roman isi lua oficial un credit de 300.000 de euro pentru fiica sa girand cu vilele interlopului.

  Devenit simplu contribuabil , domnul Pascu mai are o revelatie observand acum atent exact ceea ce mai inainte a reprosat autoritatilor :

  „ Al doilea punct de vedere pentru care socotesc ca este vorba de o farsa este ca moartea bashetbalistului american a pus in lumina starea actuala a intregului sistem medical romanesc, “reformat” cu surle si trambite de actualul guvern (in realitate, reforma se reduce la privatizarea sistemului si inlaturarea concurentei pentru noile unitati private).
  Tarele sistemului, provenite din lipsa de fonduri, dezinteres si calitate din ce in ce mai slaba a actului medical au iesit la suprafata in toata goliciunea lor! ”

  Pe cale de consecinta , concluzia finala a articolului nu are nici o legatura cu moartea baschetbalistului american :

  „ Cat despre masurile luate impotriva medicilor – care, sa ne intelegem, au partea lor de vina – pentru slaba lor prestatie pune in lumina “performanta” intregului sistem.
  Ori aceasta trebuia sa provoace reactia autoritatilor, care trebuie sa vizeze nu atat un caz izolat, ci sistemul in ansamblul sau! ”

  In primul rand, sistemul medical romanesc este asa de peste 20 de ani ( si nici o autoritate nu s-a sinchisit de fapt ) dar aici este vorba in primul rand de o crima care pune in lumina relatiile tenebroase dintre politicieni si interlopi, ori domnul Pascu este preocupat in acest moment nu de crima si de relatiile interlopilor cu politicienii , ci de starea sistemului medical romanesc. Pe cale de consecinta, atunci cand va porni analiza de la starea sistemului medical romanesc va ajunge probabil de la politicieni la interlopi , si in final la crime. Cum asa ceva nu s-a intamplat inca, asteptam.

  Pana atunci, ca simplu contribuabil, as fi dorit ca interesele noastre sa fie exprimate la un alt nivel , exact de catre cei care sunt platiti sa ne reprezinte. As fi dorit de exemplu ca politicienii romani cinstiti , din tara si din Parlamentul European , sa ia imediat atitudine fata de senatorul citat mai sus, pentru ca un om cinstit nu poate fi coleg cu „senatorul Mafiei” ( cum il numeste ziarul „ Gandul ”) , si sa intre in greva politica ( documentul prezentat mai sus este suficient pentru a recurge la acest gest ) pana cand acesta paraseste definitiv scena politica si ajunge unde ii este locul. In caz caz contrar inseamna ca in mod tacit sunt de acord cu actiunile lui.

  Din pacate, exact atunci cand societatea discuta despre o crima salbatica recenta si relatiile dintre crima organizata si mediul politic , politicienii descopera in sfarsit ca apa este lichida si ne vorbesc despre starea de 20 de ani a sistemului medical romanesc .

  • Apreciez pozitia dvs.!eu speram ca cineva sa mi confirme sau nu ceea ce eu citisem chiar in primele ore dupa crima.
   parlamentarul doar insheala.el are treaba cu sistemul sanitar reformat prost de opozitie.politicul din care dinsul cu onor face parte se va apara din nou,manipulind informatia

 6. „In esenta, intr-adevar s-a plecat de la un diagnostic eronat – coma alcoolica”.
  Pai bine domnilor din colectivul „Medicii din Giurgiu”, si treceti cu atit de mare rapiditate peste acest lucru?
  Eu cred ca de la acest lucru (” un diagnostic eronat – coma alcoolica”) i s-a tras moartea baschetbalistului. Si mentinerea atitor ore la Giurgiu pentru a se „trezi”.
  Explicatiile dvoastra sint de doi lei si nu pot indupleca decit pe cei ce ar vrea sa dea vina pe ministru, guvern si Basescu.

 7. Un articol foarte prost, nu va suparati.

  1. Deci medicii puteau si sa nu faca nimic si nu erau vinovati, pentru ca „principalul” vinovat era agresorul.

  2. Daca medicii nu sunt SINGURII vinovati are vreo importanta? E important daca sunt sau nu vinovati, mai putin daca sunt singurii sau nu.

  3. „Mai asistam astazi la tot acest zel, in care autoritatile au sarit cu picioarele pe medici, in graba lor de a se preface ca isi fac datoria? Ma indoiesc …”

  Ok, poate nu ar fi fost aceeasi expunere mediatica si acelasi zel. SI CEI CU ASTA??? Poate nici nu ati fi scris articolul asta. E ca si cum ar spune un infractor „pai ce aveti cu mine, pe altii de ce nu i-ati prins”? De ce v-ati trezit acum sa verificati?”

 8. Felicitari autorului pentru finetea observatiei. Majoritatea comentariilor „justitiare”sunt paralele cu realitatea dar poti sa opresti omul „sa-si dea cu parerea”, ca doar e plina tara de oameni priceputi la toate

 9. Medicii sint vinovati pentru greseala lor, nu pentru ca omul a venit la ei lovit de cineva in cap. Daca ar fi cazut pe scari de beat, si nimeni n-ar fi fost vinovat de cazatura, medicii tot ar fi fost vinovati de rea vointa si neglijenta criminala. Pentru ca de asta au dat dovada, independent de modul in care pacientul lor si-a dobindit leziunea. Daca miine cad pe gheata iesind de la crisma si-mi sparg capul, si ajung la spital, o sa beneficiez implicit de prezumtia ca oricum eram beat, ca de la crisma ieseam, si ca sint in coma alcoolica. Mari doctori, mari constiinte.

  Interlopul e altceva. Am inteles ca la Giurgiu interlopii, politia, politicul si justitia s-au cocolosit reciproc din toate timpurile. Sint sigur ca nu numai la Giurgiu s-a intimplat asta. Si de fapt seful politiei din Giurgiu e un neinteresat care oricum in ianuarie iese la pensie, deci bravul ministru de interne are dreptate: asta se intimpla la Giurgiu pentru ca sefului politiei nu-i mai pasa. Dupa el, potopul. In timpul lui, la fel. Inainte de el, la fel. Faine vremuri, nu? Cred ca voteaza lumea la Giurgiu cu un entuziasm superb, plini de patriotism…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Mircea Pascu
Ioan Mircea Pascuhttp://ioanmirceapascu.ro/
Om politic, membru PSD, profesor la SNSPA, europarlamentar, fost ministru al Apararii Nationale, expert in relatii internationale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro