vineri, iulie 23, 2021

Miron Cozma, circ în direct

Obsedat de publicitatea câștigată  pe vremea de tristă glorie a mineriadelor, Miron Cozma se străduiește din răsputeri să ajungă pe prima pagină și pe ecranele tv. Știe și el unde e subțire ața presei actuale, care sunt slăbiciunile ei, cum se poate obține atenția mediei cu două-trei șmecherii: dă-i chestii deșuchiate, cu o Marinela Nițu cât mai sumară, mai siliconată, și apariția pe copertă sau la emisiunile mondene, dacă nu chiar în buricul știrilor, sunt asigurate. Vino cu un scandal la o manifestare publică, și toate camerele vor fi prezente. Spune parola potrivită – jos unul sau jos celălalt – și accesul la canalele de propagandă e sigur. Iar perioada de vară, când le crapă buza jurnaliștilor după subiecte, e cea mai potrivită pentru personaje scoase de la naftalină.

După ce s-a dat în stambă cu o căsătorie ”la cacealma”, după cum scria presa la începutul anului  și a ținut să-și mai adauge un dosar penal încalcând ordinul judecătoresc de a nu merge în Valea Jiului, expiratul ”luceafăr al huilei” a oferit lumii un nou suspin poetic, în peisaj marin, sub cerul Mamaiei: 13 ani de iubire cu candida Marinelă. N-au ratat episodul nici Acasă TV, nici PRO TV, Antenele sau Prima TV, cu atât mai puțin presa de genul Libertatea, Click, CanCan etc. Însă subiectul s-a topit repede sub soarele verii, iar M.C. s-a trezit nebăgat în seamă. Pentru un loc mai înalt în atenția nației (căreia îi promite că va candida), a venit cu scandalul: nu la București, unde are interdicție, ci la Constanța, de Ziua Marinei.

Deghizat în revoluționar și defilând alături de  o organizație de militari în rezervă, Miron Cozma a preluat stindardul mineriadelor de altădată și a aruncat în mare coroana destinată memoriei marinarilor, într-un gest de revoltă împotriva tiranilor care ar fi interzis depunerea ei după încheierea ceremoniei. Circul a continuat a doua zi la serbările oficiale cu strigăte de luptă în portavoce, jandarmi, Salvare la depanarea unui leșin suspect, avându-i în centru  pe cine? Pe Cozma și pe așa numitul lider al revoluționarilor constănțeni în plin acces de turbare.

Și aici începe nebunia: în transmisiune directă pe Realitatea TV, Cozma, din simplu intrus, devine purtătorul de cuvânt al unei ”revolte” ale cărei resorturi jurnaliștii nu s-au simțit obligați să le lămurească: de ce nu s-a permis depunerea de coroane, cine a interzis, în ce împrejurări etc. Mai mult, ca poet și ”personalitate” cum se autointitulează cu aplomb, o muștruluiește pe moderatoare pentru vina de a nu face diferența între a ”arunca” și a ”lansa” coroanele comemorative în apă. Și dă-i cu lipsa drepturilor cetățenești, cu dictatura, cu poliția politică etc., temele favorite ale canalului. Mai scurt, Antenele au venit cu imagini de la o televiziune locală să arate cum făcea Cozma ordine, voievodal, cu … forțele de ordine. Antena 3 și-a luat revanșa a doua zi, transmițând minut cu minut circul și pe Cozma la telefon care să explice neamului ce este democrația.

Surzi la îndemnul unora dintre comentatorii din studio de a nu amesteca lucrurile (”De când e Cozma și revoluționar?”, se întreba Cristian Teodorescu, în timp ce Monica Tatoiu insista asupra agendei mediatice greșite, arătând că nu pe Cozma și-l doresc telespectatorii de Sf.Maria), producătorii Realității l-au promovat pe M.C. în toate programele de știri, de câteva ori ”în legătură directă prin telefon” pentru a da de pământ cu cei de la putere, de sus până jos, pentru a protesta vânjos și pentru a-și da cu părerea despre întâmplări fără a avea nicio legătură, cum ar fi crimele din pădurea Csepel din Ungaria. O bună ocazie de a da glas frustrărilor personale. Aprobat de sociologul și psiholoaga de serviciu, tratat de prezentatoarea știrilor nocturne cu o deferență de care puțini au parte, Miron Cozma s-a băgat în seamă copios, lăfăindu-se în știri, în breaking news, în emisiunile de pe parcursul zilelor. Poate și-ar desfășurat nestingherit întrega fanfaronadă, dacă, ghinion, n-ar fi dat de câțiva comentatori cu memorie și atitudine. Amnezici, jurnaliștii care au relatat subiectul n-au suflat un cuvințel despre încărcata sa biografie.

Dacă știrile de tabloid ale PRO TV n-au acordat mai mult de 10 de secunde aventurilor estivale ale cuplului monden și 25 de secunde incidentului, iar TVR1, TVR Info, Prima TV și alte medii au numit episodul ”incident” sau ”mic scandal”, menționând și amenda pentru tulburarea liniștii publice, (doar la Antena 3 burtierele afișau ”scandal de proporții”), pe Realitatea TV subiectul a concurat cel puțin pentru poziția a doua în ierarhie, conferind unui personaj insignifiant expunere, vizibilitate și importanță. Odată uitate regulile simple ale jurnalismului, cele care dau criteriile de selecție a informației și consolidează discernământul, Miron Cozma s-ar putea face iar, ca în vremurile sale bune, din țânțar armăsar.

Articol aparut si in Revista 22

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Stiti care este problema? Nu ca irealitatea si antenele il arunca pe M.C. pe ecrane, ci ca multi, mult prea multi, inghit prostiile debitate de aceste tembeliziuni. Cunosc oameni cu scoala, deschisi la minte care pun botul la toate laturile debitate de „jurnalistii lu’ peste prajit”. Si culmea, ABSOLUT TOTUL, toate besinile trase de romani sunt din vina lui Basescu si Boc.
  E grava situatia…si ce ma mira si mai mult este ca breasla jurnalistilor nu iau atitudine fata de derapajele acestor televiziuni.

  • Ia cauta-i un pic de paduchi si-o sa vezi ca-s plini!

   Ori sunt bugetari, ori pensionari toti au interese personale ca lucrurile sa nu mearga inspre bine, pentru ca binele tarii nu corespunde cu binele lor! Si binele lor a fost creat de Iliescu si echipa…

   • Sant pensionar dar sa stiti ca numai o mica parte a pensionarilor au putut fi manipulati.Ne dam si noi seama ca toti trebuie sa suportam neplacerile austeritatii pentru ca tara sa nu cada in colaps.Procentele de 60% a nemultumitilor sant minciuni scornite de sondaje mincinoase dar platite bine!Cozma reprezinta un pilon posibil pentru destabilizare si bagat la inaintare de cei care vor neaparat puterea si care ar fi foarte multumiti daca in Romania ar fi ca in Grecia de exemplu.Bravo Boc pentru rezultatele obtinute cu ocazia vizitei in China!

 2. Nu pot pricepe aceste exagerari ale unor televiziuni care au uitat probabil cat rau a facut Romaniei acest Cozma atat practic pe” teren” in Bucuresti cat si international In ultima instanta prin aceasta atitudine te faci partas la tot ce a facut el,un delicvent ordinar care ar trebui pedepsit la maxim de justitie datorita recidiveor Cine il opreste sa treaca la munca ca tot se plange ca este un pensionar nenorocit

  • ziua marinei este a marinarilor, marina civila a disparut, Cozma trebuia sa-l intrebe pe Basescu unde au disparut cele 350 de cargouri romanesti, unde sunt banii din vanzari , de ce jumatate din navele disparute naviga pe marilee lumii sub alte pavilioane.

   • @ hart,
    cu minim bun simt ai fi aflat ca in rasunatorul proces al Flotei sint incluse peste 80 de persoane; printre care inca 2 (doi) fosti ministri, ca Basescu. Asa ca intreaba-i tu pe idolii tai din PSD. Si vei afla.

 3. Dar e simplu: televiziunile care-l pompeaza pe Miron Cosma sint conduse din umbra de aceeasi grupare de bestii tradatoare care au pus la cale si mineriadele. Miron Cosma este frate bun cu Sorin Ovidiu Vintu si Felix Varanul precum degetele aceleiasi maini. Nu degetele sint problema ci mina (neagra) de care apartin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

Statele Unite ale Internetului

Să ne imaginăm următoarea scenă: nu mai există state cu cetățeni, granițe și armate, monede și bănci naționale,...

Vaccinarea anti-COVID: între tipic statistic și potențial național

România este vaccinată cam cât ar prezice indicele dezvoltării noastre umane. Ne comportăm tipic statistic, suntem un punct cuminte pe o curbă...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro