marți, iunie 25, 2024

Misterul celor două miliarde de lei dispăruți din Sănătate. De ce rămân spitalele românești fără bani iar pacienții trebuie să aducă până și Paracetamol de acasă.

Până la sfârșitul anului multe spitale vor avea grave probleme financiare și vor ajunge în imposibilitatea de a plăti salarii din cauza strategiei bugetare a guvernanților.

Acesta a fost avertismentul meu din urmă cu aproape două luni, atunci când am văzut cifrele oficiale ale execuției și rectificării bugetare.

Din păcate, acest mesaj a fost confirmat de un reportaj realizat astăzi de Adevărul care transmite că „Spitalul Pantelimon, Spitalul Sfântul Ioan, Spitalul de Arşi, Spitalul Municipal, Institutul de Transplant Cluj, Spitalul Călăraşi, Spitalul Tulcea sunt doar câteva dintre unităţile sanitare care au probleme cu banii.”

Atunci, în Septembrie, a trecut execuția bugetară și rectificarea, dar nu a spus nimeni că la Sănătate (FNUASS) exista deja, la jumătatea anului, un deficit istoric de mare de 1.56 miliarde de lei, de două ori mai mare decât anul trecut.

Cea mai mare problemă este că deficitul nu se datorează unor contribuții scăzute la asigurările sociale si de sănătate. Nu, deficitul apare pentru că Statul nu a livrat subvențiile bugetate, cele necesare pentru a se putea plăti salariile și gărzile medicilor crescute treptat în 2015 și 2016.

Statul a bugetat pentru anul 2017 subvenții în valoare de 2.8 miliarde de lei la bugetul de Sănătate, din care a livrat doar 0.7 miliarde.

Desigur, între timp spitalele au trebuit să plătească acele salarii chiar dacă nu au primit banii, de unde și deficitul. Cât au cheltuit deja? Au cheltuit deja 2.9 miliarde, deci tot ce a fost teoretic bugetat.

Cât au primit spitalele la rectificare? Mirifica sumă de 0.2 miliarde de lei, adică se acoperă plata salariilor pe jumătate de lună. Pe lună se cheltuiesc 400 de milioane.

De unde credeți că vor mai apărea magic bani pentru plata salariilor medicilor până la sfărșitul anului, atunci când au primit doar o fracțiune din ce a bugetat PSD-ul și când au consumat deja mai mult decât era prevăzut pentru tot anul?

În această situație, multe spitale nu vor reuși să plătească salariile medicilor, așa cum s-a aflat deja. Instituțiile au operat deja tăieri masive la achiziții de consumabile și medicamente, punând iar pacienții în situația de a veni de acasă cu medicamente sau instrumente, inclusiv cele banale precum Paracetamol. Însă acestea sunt măsuri disperate care nu sunt sustenabile – până la urmă, izvoarele limitate vor seca.

Ar mai fi nevoie de cel puțin încă 2 miliarde, pe lângă ceea ce nu a fost încă acoperit. De unde vor scoate guvernanții acești bani fără a crește deficitul și mai mult? Nu vor reuși, pentru că vorbele nu pot acoperi o realitate economică abisală.

Deocamdată guvernanții mimează ignoranța, declarând că nu au cunoștință de astfel de probleme. Însă aici e vorba nu doar de salariile medicilor, ci și de viețile bolnavilor care depind de buna funcționare a spitalelor. Și o întrebare rămâne: unde au dispărut banii?

Distribuie acest articol

21 COMENTARII

 1. Boc cel hulit a luat inteleapta masura de a inchide spitale ce nu aveau rost , dar … dupa ce le-a inchis personalul , ineficient de la inceput , a fost preluat de alte spitale. Dupa care ponta a redeschis asa zisele ” spitale ” care nu functioneaza nici acum cum ar trebuui un spital sa mearga incarcand statele de plata degeaba. In concluzie concediati jumatate de personal si dati salarii duble!Altfel nu merge .

  • „Solutia” propusa de dvs este… simplista (ca sa ma exprim delicat). To’ar’shu’ invocat [(re)fo’mist) „dreptaci” din socialist culcat] de „formatie” jurizda fiind, ‘abar n-avea (si n-are) de ierarhizarea (prioritizarea) nevoilor.
   Desigur ca pt ciontabelii-cu-crion-chimic-la-ureche pare ca asa se pot rezolva problemele: se concediaza jumatate din personal si (drept „fireasca” si „logica” urmare) dublam salariile celor ramasi… dar ce te faci cand „fo'” patru-cinci spitale orasenesti/comunale „trebuie” (ciontabeliceste) inchise si in zona ramane doar „judeteanu-de-urgenta”? Le cresti alora de la „judetean” salariul de patru-cinci ori (ca sa respect „logica” dvs)? Pai…. nu’sh cum sa va spun dar asta contravine flagrant cu (re)forma asomata si apoi re-asomata* si apoi suspendata cu OU „privind-salarizarea-unitara-a-personalului-din-sistemul-bugetar”…

   __________________________________________________
   * v-ati prapadit de ras ca dracnea si-a cenzurat propriul gubern?
   de ce n-ati ras si cand s-a (re)format asomarea asomarii
   pt ca imediat dupa, re-asomarea sa fie suspendata prin OU
   caz unic in toata istoria mondiala, indiscutabil si incontestabil.

 2. Incep cu sfirsitul: „unde au dispărut banii? ”
  Care bani? caci am inteles ca nu au existat/nu s-au dat. Si cum sa-i dai daca nu-i ai? (scuzati rima).
  Dar daca e adevarat ce se spune in articol (ma scuzati, nu vreau sa fiu obraznic, dar in pornirea antipesedista multi exagereaza), deci daca asta e realitatea, e mai rau ca intr-o stare de razboi.
  Solutia mea, simplista: nu uitati sa mergeti la vot, si nu mai votati tot felul de baloane care se dezumfla usor, ori bidoane goale; doar plingerile ulterioare votului nu ajuta.

  • Banii au fost bugetati la inceputul anului, asa cum am mentionat, deci ei exista pentru că bugetul e echilibrat, altfel avem de-a face cu o infractiune la fel de grava.

   • Din raspunsul dvs reiese clar ca ‘abar n-aveti cum se „bugeteaza”. Desigur ca nici sustinatorul neconditionat al „dreptacilor” nu se pricepe. Altminteri ar fi-nteles demult ca idolii sai sunt cel putin la fel de amatori precum pede$ereii (in fapt, provin din acelasi trunchi de criptocomu’ism).

    Bugetarea inseamna (in acceptie financiar-bancara) deschiderea unor linii de credit cu o anumita limita. Limita stabilita arbitrar si (pleni)potential pe baza unor estimari ale incasarilor (care sa „inchida” cheltuielile). Ordonatorii-de-credite pur si simpu „cheltuie” anticpiat niste „bani” care nu exista, doar in baza unor conventii care „prevad” ca se vor incasa sume efective.

    • Te cam repezi sa dai lectii, dar nu intelegi ce citesti.
     Asta spuneam si eu mai pe scurt, ce spui tu doct: „Ordonatorii-de-credite pur si simpu “cheltuie” anticpiat niste “bani” care nu exista, doar in baza unor conventii care “prevad” ca se vor incasa sume efective.”

     • Fara suparare, dar vorbiti in necunostinta de cauza in sanatate, deci v-as ruga sa va abtineti. E o mare diferenta intre credite bugetare si credite de angajament. Dvs. vorbiti de credite de angajament (fara sa stiti, desigur), ori cand vine vorba de cheltuielile curente in sanatate nu exista asa ceva. Banii exista si vin pe doua cai: din colectarea CASS la FNUASS prin Casa Nationala sau din alte taxe de la bugetul de stat – in speta subventiile de care vorbeam. Deci, din moment ce au fost bugetati si bugetul a fost echilibrat, banii exista. Daca nu ar exista, ar insemna ca au facut un mare fals guvernantii, nici nu stiu la ce infractiune se incadreaza, posibil subminarea economiei. Dar oricum, plec de la premisa ca ei exista, altfel problemele sunt cu mult mai grave. In orice caz, va rog data viitoare sa va informati despre finantarea sistemului de sanatate inainte sa comentati, altfel faceti doar propaganda sau ne pierdeti timpul aiurea tuturor.

      • Domnu’ Patrascu (Raul Patrascu), referinta era principiala.
       Stiu ca doriti sa devoalati disparitia unor sume (dintre cele deja incasate) din bugetul CNASS, sume care ar fi fost deja „bugetate”/repartizate/planificate catre spitale.
       Dar… oare bugetul CNASS cum se intocmeste? Iar partea cu echilibrarea este la fel de… principiala. Ai estimat niste venituri in cuantumul unei sume si ai cheltuit deja acea suma. Urmeaza adevarul incasarilor. Cand estimarea este mai mica… nota bene, te-ai scos. Iti raman bani pt urmatorul exercitiu bugetar. Cand estimarea este insa cu mult mai mare… trebuie sa „echilibrezi”. Luand din alta parte. Ceea ce au si facut „dreptacii” care au (mai mult decat) dublat datoria externa a Romaniei in numai 3 ani.
       In cazul descris de dvs… inca nu s-a terminat „exercitiul bugetar”.

 3. Subventiile invocate in articol vor fi luate tot din banii contribuabilor care si asa platesc foarte mult.

  Sa se faca o reforma in sanatate in privinta costurilor ca sa nu ajungem sa ne asiguram medical in Bulgaria, Serbia sau Ungaria- servicii medicale mai de calitate si mult mai ieftine ca in Romania

 4. Dvs va construiți articolul plecând de la premisa ca subvențiile no vor mai fi plătite niciodată. Aveți cunoștință de o prevedere legala care le anulează ?

  • Suntem in noiembrie si deja aveti exemple de spitale care nu mai pot plati salariile. In TOATE spitalele exista astfel de probleme, in unele nu se vad inca deoarece inca mai pot lua din bugetele pentru medicamente sau consumabile. Cum puteti crede ca se va plati intr-o luna ce nu s-a platit in peste 10? Degeaba cautam nod in papura, datele ne arata situatia reala – chiar daca s-ar plati (sanse minime, spre 0 – dar eu asta intreb, unde sunt banii, spitalele ii asteapta) tot ar mai exista o gaura semnificativa.

  • Da, pentru unii e mai greu de priceput… Evident ca nu spune nimeni ca nu vor fi platite (desi e posibil si asta). Problema e cand! Ca doar spitalelor le trebuie bani, si nu cred ca isi tiparesc proprii bani, deci apeleaza la credite. Din cate stiu, astea se dau cu dobanda (daca stii un loc de unde pot lua fara dobanda un credit, nu fi rau, spune de unde, sa mergem si noi). Credite, plus dobanda, ce vor trebui platite. Cine suporta banii suplimentari? Ghici!

 5. Nu este niciun mister!

  Tov Dracnea ne-a spus de mult ca tehnocratii au fugit cu gaura de zece miliarde de Euro.
  Suma asta imens include, desigur, si cele doua miliarde de LEI ce lipsesc din Sanatate!

 6. Realitatea si mai cruda este ca „sistemul” sanitar este black-hole. In chiar eventualitatea unei bugetari utopice a tuturor veniturilor bugetare (reale) catre acest „sistem” cred ca cel tarziu in trimestrul IV felcerii se vor plange ca nu ajung banii, domn’e..

 7. Stimate Dle Patrascu,

  Spitalele sunt finantate pe DGR (caz rezolvat) decontat prin tarif stabilit de CNAS, in care se calculeaza si costurile de salarizare. asa ca nu exista si nu a existat vreodata o finantare suplimentara privind cresterea salariala. Un exemplu barbar, daca o operatie de apendicita este tarifata cu 1000 Ron, din care salariul medicului este 500 Ron si consumabilele sunt 500 Ron, daca vrem sa crestem salariul medicului la 700 Ron, trebuie sa scadem consumabilele la 300 Ron.

  Ati observat desigur ca toate organismele implicate in guvernarea sistemului sanitar (directiile din MS, CNAS, directiile teritoriale, agentii, institute, scoli de formare, comisii specialitate, comisiile de sanatate din Parlament, etc., etc.) sunt conduse sau au in constitutie de ani buni aceleasi persoane, care sunt primele care sar sa critice sistemul sanitar si inefcienta lui? sesizam desigur ironia acestui paradox, care, al doilea paradox, ii disculpa intr-o oarecare masura pe cei numiti politic care sunt vremelnici

  • Nu e asa. Maririle salariale din 2015 si 2016 nu vin din FNUASS prin DRG, ci sunt sume aditionale care vin de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sanatatii, asa cum am explicat in articol si asa cum scire in OUG-urile respective. S-a preferat metoda aceasta pentru ca daca s-ar fi dat prin DRG, s-ar fi dat bani in plus nu doar spitalelor publice pentru salarii, ci si gratis spitalelor private, adancind concurenta neloiala intre cele doua sisteme. E o discutie lunga aici, insa va asigur ca aceste mariri nu sunt prin DRG, ci de tip subventii asa cum o arata de fapt si bugetul pentru anii 2016 si 2017.

  • In rest, de acord cu dumneavoastra. Sistemul nu poat fi reparat (a fost modificat deja de peste 1400 de ori pentru a crea haos din care se pot sifona usor bani). Deci nu poti arunca cu bani ca nu rezolvi nimic. Trebuie construit un sistem nou, cu o filosofie clara, asezat pe baze solide, date si indicatori de performanta.

 8. Cu rugămintea de a-mi fi scuzată semi-abaterea de la subiect, nu mă pot abține să nu observ (din nou) cât de paraleli cu realitatea erau – și sunt – entuziaștii sloganului „vrem spitale, nu catedrale”. Adică nu știu cum se face că iar au dispărut o cârcă de bani (2 miliarde) din bugetul sănătății, nu se pot plăti salarii cadrelor existente, necum să se mai facă și spitale noi, dar hipsterimea continuă să creadă că cei vreo 500 de milioane de lei necesari construcției Catedralei (bani care vin cu țârâita pe parcursul a cel puțin 10 ani, și din care statul contribuie doar cu o parte !) ar rezolva ca prin farmec situația.

  • Asa e, orice specialist bine-intentionat (vs un propagandist) vă va spune ca sistemul nu poat fi reparat (a fost modificat deja de peste 1400 de ori pentru a crea haos din care se pot sifona usor bani). Deci nu poti arunca cu bani ca nu rezolvi nimic. Trebuie construit un sistem nou, cu o filosofie clara, asezat pe baze solide, date si indicatori de performanta.

 9. Sincer, eu nu inteleg unde este problema…

  Medicii urla de ani de zile ca au salarii mici
  Ca sunt umiliti
  Ca ei invata
  Ca ei dau examene
  Ca ei muncesc
  Ca ei lucreaza cu oamenii
  Si pt oameni
  Ca ei sunt unici
  Ca altfel emigreaza
  Si au vrut salarii mai mari
  Cat mai mari

  Le’au primit…

  Restul bugetarimii la fel…

  Aia din primarii si’au tras salarii de zeci de mii si acum nu mai au bani de salarii si se gandesc sa dea afara, raman numai aia mai smecherii, alt concurs de pile si spagi

  Altii au pensii de zeci de mii si s’au reangajat a doua zi pe acelasi post

  Pana si la Armata au fost „neintelegri” cu plata soldelor si plata se face esalonat

  In fond lumea a votat in bloc pt salarii si pensii marite, asa s’au castigat alegerile

  Lumea nu a votat pt dezvoltare, investitii, cercetare, educatie, justitie, infrastructura, spitale samd

  Acuma se chitaie ca nu’s bani? Nu te’ai fi asteptat la asa ceva, asa’i :) ?

  Medicii or sa’si primeasca cumva/candva/esalonat/cu taraita salariile

  Pacientii pot sa stea in frig si fara operatii si medicamente, cu mancare si algocalmin aduse de acasa, in fond scopul spitalelor nu este sa ingrijeasca oamenii, pe aia da’i dracu ca pot sa crape linistiti, scopul este sa se intretina sistemul (ca de aia au taiat mai intai de la medicamente si alte consumabile si nu de la salarii)

  Asa ca cine si de ce chitaie acuma?
  Mafia medicamentelor?
  Mafia aparaturii medicale cumparate la triplu pret si lasate sa putrezeasca prin vreo debara?
  Alte mafii?

  Doar spectrul neplatii salariilor?

  „De unde vor scoate guvernanții acești bani fără a crește deficitul și mai mult? Nu vor reuși, pentru că vorbele nu pot acoperi o realitate economică abisală.”

  Aveti rabdare ca pesedeul lucreaza la asta, au abramburit taxele si impozitele ca sa mai stoarca la anul ceva de la firme si de la prostime, banii sunt cam aceiasi dar vor fi redistribuiti intre voi

  Si nu inteleg de ce numai guvernantii ar fi de vina in toata povestea asta.

  Oamenilor educati cu 2 mastere/facultati/rezidentiate nu le’a trecut prin cap ca nu exista baza economica reala ca sa le fie marite salariile cu zeci de procente (sau cat or fi fost marite) la toata lumea prin sistem(e)?

  Nu si’a pus nimeni problema asta decat acum cand se vede clar ca nu sunt bani suficienti si se intra in colaps?

  Sau au mers pe principiul „ne’au promis, ni le’au marit, acuma guvernantii trebuie sa scoata bani din pamant din piatra seaca ca sa ne dea?”

  E vreunul dispus sa accepte scaderea salariilor pana la un nivel sustenabil?

  Sau se va intra in greva instantaneu pt ca banii aia fie ca exista fie ca nu exista sunt dreptul lor divin?

  Vor merge in justitie sa’si caute dreptatea, vor bloca sistemul?

  Dpmdv cei care au cerut/votat pt/acceptat maririle astea nesustenabile sunt la fel de vinovati ca si lichelele politice care le’au promis

  Pana la urma un troc intre oameni de proasta calitate

  Unii se simt tepuiti acuma si striga iar Politicul, de si mai proasta calitate, se face acuma ca ploua…

  Daca va scufundati o faceti pe barba voastra

  Si ca o paranteza ma intreb ce articole o sa mai scrieti peste 10-15 ani pt ca populatia imbatraneste, numarul pensionarilor va creste, copii vor fi tot mai putini, tineretul emigreaza, cine si de unde o sa mai scoata miliardele pt spitale ca sa’i sature pe toti

  E adevarat ca pana atunci mai e si lumea gandeste pe termen scurt, Decembrie-Ianuarie sunt tot mai aproape

  In final urare de Vineri:

  Sa fie bani pt toata lumea

  Fiecare sectie de spital sa primeasca minim cate 10 miliarde in plus. Saptamanal!

  De unde, asta chiar ca nu mai conteaza, asta e subiect Luni dimineata

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Raul Patrascu
Raul Patrascu
Absolvent al Universității Yale cu diplomă de licență în chimie și al Universității de Medicină din Timișoara dr. Raul Pătrașcu a colaborat cu specialiști importanți din centre de cercetare și spitale de talie mondială precum Johns Hopkins și Yale-New Haven Hospital. De asemenea, a lucrat în cadrul fondului de investiții de peste 10 miliarde de dolari al McKinsey&Company unde, printre altele, a supravegheat investiții în infrastructura medicală globală. As. Univ. Dr. Raul Pătrașcu, cercetător în cadrul Centrului de Terapii Genice și Celulare în Cancer OncoGen Timișoara, a fost și Consilier de Stat pe probleme de Sănătate în Guvernul României. În prezent, activitatea dr.-ului Pătrașcu este axată pe reformarea sistemului de sănătate și pe introducerea de tehnologii și protocoale moderne de tratare a cancerului în România, alături de stakeholderi naționali și europeni.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro