miercuri, octombrie 20, 2021

Miza alegerilor europarlamentare: despre candidați, despre democrație și despre fraudarea semnăturilor

Mobilizare totală pentru cele 32 de locuri de europarlamentar

Pe 25 mai avem alegeri europarlamentare. Biroul Electoral Central a validat sau respins unele candidaturi depuse săptămâna trecută: “independentul” Mircea Diaconu, colericul Vadim și partenerul său Funar, tânără speranță Mihail Neamțu, Erwin Albu un Claudiu Crăciun mai mic,  plus alți câțiva independenți au fost refuzați de BEC pe diverse motive. Pe lângă aceștia alte partide nu au primit aprobarea listelor depuse: Partidul Verde, Partidul Ecologist Român, Partidului Dreptății Sociale, Alternativa Socialistă și Alianța Națională a Agricultorilor. Candidații cu șanse reale rămân cei impuși de partidele consacrate: alianța USD, PNL, PDL. PMP-ul, PPDD-ul, Forța Civică și PNȚCD trag tare și ei cu speranța că vor avea reprezentanți în PE.  (și mai mult ca sigur că vor avea).

Pe lângă listele partidelor au ajuns și 9 independenți: Corina Ungureanu gimnastă care a apărut în  Playboy, Constantin Titian Filip un controversat doctor, Pericle Capsali un candidat al bisericii, tata a 9 copii, (BOR l-a ajutat probabil sa stranga semnaturile), Peter Costea, un avocat din Houston, președinte al Alianței Familiilor din România și Paul Purea, un doctor din partidul OTV-ist care s-a gândit că are mai multe șanse ca independent.

Un independent a avut  nevoie de 100 de mii de semnături pentru a deveni candidat, iar partidele politice sau alianțele de minim 200 de mii de semnături. Un independent trebuie să strângă 3,13% adică 157.000 de voturi la o participare de 5 milioane, și 125.000 la una 4 milioane. Se pare că va fi destul de ușor pentru un independent care a strâns 100 de mii de semnături să mai adauge 25 sau 57 de mii de voturi. Acest sistem este unul  neperformant și îngrădește participarea;  se simte nevoia democratizării alegerilor europene.

O altă mențiune este că articolul 18 din legea 33/2007 prevede că o persoană nu poate semna decât pentru un singur candidat sau o singură formațiune. Acest factor e important de menționat  pentru ceea ce s-a întâmplat până în prezent.

De ce se inghesuie lumea pentru europarlamentare?

Un europarlamentar are un buget lunar de peste 20.000 de euro. Venitul sau net timp de 5 ani de zile este de 6 200 Euro. Pe langa suma asta mai exista si indemnizatia zilnica pentru prezenta la reuniunile oficiale din Parlamentul European, 304 Euro/zi de prezenţă (pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, masă, etc), aceasta însemnând o sumă suplimentară de 2 500 Euro/lună. Aceasta ne aduce la un venit net de aproximativ de 8 000 Euro pe lună. Plus 300 de euro pe zi diurna pentru diferitele misiuni pe care PE le face in lume, plus deplasarile pe transport care ajung la 4243 euro/ an de persoana, plus cheltueli generale lunare (telefon,chirie,echipament electronic) 4.299 euro.  Si toate astea pentru un program de lucru de 3 maxim 4 zile, două săptămâni la Bruxelles, una la Strasbourg şi una în circumscrpţia de acasă. Dar sincer vorbind, europarlamentarii nu prea stau la biroul din țară!

Cu toate acestea, consider activitatea lor extrem de importantă, mai ales că 75% din legislația României e făcută la Bruxelles, lucru pe care se pare că nu-l înțeleg politicienii autohtoni. Partea bună e că nu avem extremiștii de altădată sau personaje gen Becali, partea proastă e lipsa de expertiză a unor candidați pe anumite domenii sau că nu prea știu cu ce se mănâncă afacerile europene. Aici poate fi invocat și argumentul “la vremuri noi, tot ei”.  Astfel, din totalul de 32 de europarlamentari români, câți vor fi aleși pe 25 mai, mai bine de două treimi vor fi politicienii votați și la precedentele alegeri europarlamentare organizate în România în 2009, câțiva  mostentiti din 2007. Dintre ei, doar câțiva sunt cu adevărat pasionați de politică europeană. Restul văd în Bruxelles o sinecură de neratat spun colegii de la  HotNews.

Democratizarea alegerilor europene

Am scris mai devreme despre sistemul fanariot al politicii românești, creat pe structura FSN-istă. Sistemul electoral și lipsa democrației interne a partidelor fac ca pe lista candidaților la alegerile europarlamentare din luna mai 2014 sムajungムdoar preferințele celor care dețin (acum) puterea în partide, respectiv ale președinților de partid, sau ăia care au 80.000 sau 100.000 de euro să împingă unde trebuie. (cam atâta costă un loc de europarlamentar). Prietenii mei europulsisti spun pe buna dreptate ca reprezentarea ţării în Parlamentul European nu trebuie să se bazeze doar pe voinţa unui grup foarte restrâns de politicieni, ci şi pe criterii profesionale şi de integritate, astfel încât să fim reprezentaţi de oameni ok, care pot face mai mult. Cel puţin noi, alegătorii, ne dorim candidaţi competenţi şi integri, cadidati cu care să nu ne fie ruşine dacă vor ajunge să ne reprezinte. Dacă tot au salariile astea imense, măcar să își merite banii! Adică să ne reprezinte acolo calumea, să fie profesioniști, să promoveze interesele României, să contribuie la o imagine bună a României!

Trei organizatii importante din domeniul politicilor publice au impus cateva criterii pentru alegerea unui candidat: expertiza candidatului, ablitatile de comunicare şi negociere, integritate, susţinere politică, networking/experienţă internaţională, prezenţă şi discurs public. Partea proasta e ca cei care ar trebui sa puna in aplicare chestiile astea, probabil nici nu au citit raportul respectiv. Si e greu de crezut ca le vor pune in aplicare, chiar daca le-au citit. Adică cum? Nepoții, fiicele sau ăia care-și cumpără locul să nu mai intre pe liste pe un loc eligibil? De aceea  probabil, 100 de mii de semnături va rămâne baremul pentru care poți candida, deși în alte state numărul de semnături e mult mai mic! La noi, rămâne totuși o afacere de partid, locul călduț de la europarlamentare!

Europarlamentarele încep cu fraudări ale semnăturilor?

Și totuși dacă facem un mic calcul vedem că alegerile încep cu o fraudare. Conform unor surse media s-au strâns aproape 6 milioane de semnături. Adică, se pare că 6 milioane de oameni sunt direct  interesați de europarlamentare?! Greu de crezut din cauza euroscepticismului și probabil și din cauza faptului că românii habar nu au ce fac europarlamentarii acolo și ce impact au deciziile din PE asupra vieții lor zilnice.

La alegerile din 2012 a fost o prezența la vot de 40%, și acelea au fost alegeri locale și regionale, unde lumea era direct interesată. Adică acolo și-au votat liderii locali, primarii și președinții de CJ.

In Romania exista aproape 15 milioane de votanți. 40% din 15 milioane este fix 6 milioane. Asta înseamnă că fiecare votant din 2012 a semnat pe lista unor independenți sau unor partide, însă e  greu de crezut că lumea e așa de interesată de alegerile europene. Iar din 2012 numărul populației a mai scăzut! Și totuși s-au strâns 6 milioane de semnături! Aici  amintesc legea despre care am scris  mai sus care prevede că o persoană poate semna pentru un singur candidat sau un singur partid!

Cu siguranta ne-am putea trezi că numărul celor care au semnat pe listele de susținere ale candidaturilor este mai mare decât numărul votanților la scrutinul din 25 mai.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. O precizare pentru acei membri ai comunităţii contributors care nu au avut timp, dispoziţie ori răbdare să citească Tratatul Uniunii Europene -echivalentul legislativ al constituţiilor:
  Parlamentul UE este singurul organ pretins reprezentativ de tip electiv lipsit de iniţiativă legislativă prin insăşi actul constitutiv al entităţii pseudostatale.
  art 14 (1) „Parlamentul European exercită, împreună cu Consiliul, funcțiile legislativă și bugetară. ”
  Deci, fără aprobarea Consiliului, această instituţie rămâne fără nicio funcţie, poate doar cea de Azil de bătrâni politruci.
  art 17 „(2) Actele legislative ale Uniunii pot fi adoptate numai la propunerea Comisiei, cu excepția cazului în care tratatele prevăd altfel.”
  Parlamentarii europeni nu au voie nici măcar să propună, darmite să adopte politici generale in numele cetăţenilor Uniunii. Dar se pot da zilnic in stambă. Cu sute de discursuri şi rapoarte inutile.
  „Parlamentul European, hotărând cu majoritatea membrilor care îl compun, poate cere Comisiei să prezinte orice propunere corespunzătoare privind chestiunile despre care consideră că necesită elaborarea unui act al Uniunii pentru punerea în aplicare a tratatelor. În cazul în care nu prezintă propuneri, Comisia comunică Parlamentului European motivele sale.”
  Parlamentarii europenii nu-s altceva decât nişte birocraţi cu program redus cu unicul rol de a juca democraţia prin intermediul gesticulaţiei şi vorbelor. Vorbelor goale, desigur. Ca atare, postul de parlamentar este o sinecură, un loc unde se retrag toţi politrucii reşapaţi pe penultimul lor drum. Asta când vine vorba de politrucii de pe liste, căci restul, independenţii …

  Prin urmare alegerile europene sunt lipsite de orice miză, mai ales că, in urma scrutinului nu se va schimba nimic la nivelul executivului european, spre deosebire de statele real democraţice ale lumii unde Guvernămîntul este rezultatul direct al opţiunii politice exprimate de cetăţeni prin vot.

 2. Sunt curios daca verifica cineva, macar prin sondaj, listele alea si care sunt pedepsele pentru frauda. Si mai curios e ca BEC a eliminat lejer din cursa cativa candidati fara o explicatie prea clara.

  Undeva in textul de mai sus scrie „daca tot au salariile astea imense..”. Hilar daca nu ar fi atat de trist cand descoperi cine l-a scris. Putini profesionisti in domeniile de interes european legiferate la Bruxelles ar lucra doar pentru atatia bani, si anume cei care au cariere tot in sistemul „bugetar” cum i se zice prin Romania. Daca muncesti cu adevarat cat iti cere acest post, daca mai pui pe de-asupra si timpul pierdut cu deplasarile (nu baga toti banii de diurna in buzunar), cred ca ramai cu un salariu/ora sub prima decila (oricum nu vb de oameni care muncesc in Ro). Deci sacrifici 5 ani din viata pt binele tarii/uniunii sau nu esti in top in domeniul tau…

 3. Argumentul este valid, cifrele privind participarea la alegeri sunt incorecte.

  La localele din 2012 s-au înregistrat între 8,9 și 10,8 milioane voturi valide, în funcție de tipul de scrutin.
  ( http://www.beclocale2012.ro/DOCUMENTE%20BEC/REZULTATE%20FINALE/PDF/Statistici/Situatie_vve_part.pdf )

  La parlamentarele din 2012 s-au înregistrat 7,4 milioane voturi valide.

  (pagina 7 din http://www.becparlamentare2012.ro/A-DOCUMENTE/Rezultate%20partiale/Rezultate%20provizorii.pdf )

  (de asemenea, prezența la vot nu se calculează prin referire la totalul adulților aflați în țară (într-adevăr aprox. 15 milioane) ci prin referire la totalul celor înscriși pe liste (18,2 milioane). De exemplu, o prezență oficială de 50% la un scrutin înseamnă că la vot au venit 9,1 milioane, adică 60% din cei 15 milioane aflați în țară.)

  • Domnu’ Barbu, hai sa lasam mortii in pace, si cele 2 milioane de voturi fraudate ale lui Dragnea in seama DNA-ului. Zicem 6 milioane de caciula si aia suntem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Gratian Mihailescu
Graţian Mihăilescu este expert in dezvoltare regională si consultant în afaceri europene, în prezent încercând să înfiinteze un Institut de Dezvoltare Locală în Timişoara. Absolvent de jurnalism, s-a specializat în Afaceri Europene si Dezvoltare Regională, fiind bursier în Germania, Italia, Belgia şi Ungaria la prestigioase instituţii din ţăriile respective. De-a lungul timpului s-a implicat în activităţi ale societatăţii civile, în ţară sau pe plan extern, colaborând cu clubul RO-UE, Europuls, Liga Studenţilor Români din Străinătate şi alte organizaţii non-guvernamentale din Vestul României. În ultimii ani a publicat articole despre fonduri europene şi dezvoltare regională pe siteuri de specialitate.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Criză economică sau nu? Furtuna Perfectă necesară unui ”crash”

Semne de criză economică sunt tot timpul. Într-un sens, crize economice, mai mult sau mai puțin extinse, la nivel de ramură, la...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.