luni, ianuarie 18, 2021

Miza enormă a voturilor din străinătate

La capătul duminicii se vor fi adunat în urne cel mai probabil vreo zece milioane și jumătate de voturi. Dintre acestea, Ponta va strânge până în cinci milioane, cărora li se vor adăuga câteva sute de mii fraudate prin vot multiplu. Iar dacă valul electoral împotriva partidului-stat, care se conturează, nu se va materializa suficient, Johannis va ajunge cam tot la atâtea voturi, astfel că diferența între cei doi se va mișca între una și patru sute de mii, nu se știe în favoarea cui.

În aceste condiții, importanța votului in străinătate devine decisivă. Cele 140 de secții de votare din acele țări europene unde ar trebui să se înghesuie un potențial de aproape două milioane de alegători nu pot absorbi mai mult de două sute de mii, și aceasta nu din cauza puținătății perdeluțelor și ștampilelor, cum tembel-viclean se diversionează public, ci din cauza celor două până la opt ore de drum dus-întors pe care un alegător este silit a le pierde până la rarele secții de votare.

Cine ar fi dispus în România să piardă atâtea ore duminicale pentru un vot !? În atari condiții de șicanare și împiedicare electorală este o minune cum de diaspora română atinge totuși o participare electorală de o zecime. În condiții dacă nu normale, măcar suportabile, în care timpul sacrificat votului să nu depășeasca două ore, participarea electorală a diasporei ar fi pe puțin echivalentă cu cea din țară, adică minimum jumătate.

Aceasta ar însemna ca numai în Europa să vină la vot un milion de persoane. Iar dacă socotim că trei sferturi din aceștia ar vota duminică împotriva lui Ponta, se poate imagina groaza și oroarea oficialităților PSD doar la gândul înființării de noi secții de votare, accesibile românilor pe o rază de o oră de drum.

Dacă secțiile de votare ar fi amplasate la distanțe rezonabile, participarea diasporei ar sări duminică la cel puțin o treime, dacă nu chiar ar atinge cotele din țară, de o jumătate. Pentru acesta ar fi necesară organizarea – realizabilă, chiar și într-un timp atât de scurt – a încă două-trei sute de secții, care ar aduce la vot cel puțin patru sute de mii, iar lui Ponta, un deficit electoral de trei sute de mii.

Pe fondul scorului strâns realizat în țară, normalizarea participării electorale a diasporei ar asigura – în orice scenariu – înfrângerea lui Ponta. Mai există vreo îndoială că înființarea de către statul român a unui număr suficient de secții electorale este exclusă !?

Cel mai probabil, bătrânului securist dl. Meleșcanu i s-a încredințat sarcina orchestrării unei lovituri de imagine, o mică farsă în care vreo două duzini de noi secții vor slei de puteri capacitățile ministerului de externe, demonstrând totodată desăvârșita bună credință a guvernului, vor satisface exigențele democratice ale străinilor și vor liniști pe cei porniți la vot, lăsând frumos acasă o majoritate de alegători din diasporă ce nu se va încumeta la drumuri de ore.

Chiar și așa, din străinătate Ponta va recolta un deficit electoral de peste o sută de mii, ce s-ar putea dovedi decisiv.

Doamne-ajută !

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. Nu ca Ponta nu ar merita sa o ia peste botic …
  Dar ceea ce faceti Dvs. in acest comentariu se numeste stiintific … wishful thinking !
  Mai intai de toate, candidatul Iohannis trebuie sa accepte ca singura lui sansa reala de a intoarce votul defavorabil din primul tur este „sa iasa la bataie”, incepand chiar din seara asta !
  Altfel, vorbim, discutam, analizam, previzionam, iar … vorbim, discutam, analizam, previzionam …
  Si, la final, ne alegem cu Ponta pt. cel putin 5 ani …

 2. Legea nu permite crestrea numarului sectiilor de vot, dar se pot face derogari daca veti protesta corespunzator – ceea ce nu se vede – pana la data…
  deocamdata a sacrificat doar un pion si v-a impins un ve chi sPion exact sub nas.

 3. Domnule Lalu
  De acord cu estimările dvs., precum și cu importanța votului fiecărui cetățean român, inclusiv din diapora. Însă
  prin natura muncii mele circul destul de mult în afara granițelor României. Conexiunile mele sunt în primul rând profesionale, deci nu includ – din păcate – sociologi.
  Colegii mei cu cetățenie română au atras de destul de multe ori atenția ambasadelor din străinătate asupra numărului exagerat de mic de centre de votare.
  Introducerea votului electronic sau a unui sistem de vot care să nu necesite prezența fizică a votantului a fost (puțin, dar a fost) dezbătută
  Nu am auzit argumentele sociologilor rezidenți în alte țări – inclusiv dvs. – referitoare la acest subiect.
  Este cât se poate de limpede că înlocuirea fostului ministru de externe al României nu va schimba nimic
  Nu credeți că luarea ANTERIOARĂ de atitudine ar fi fost mai oportună?
  Vă pot spune o adevărată colecție de anecdote referitoare la mustrările tardive – și ar fi absolut inutil.
  Și atunci…Doamne-ajută !

 4. As dori foarte mult sa castige Dl. Johannis. Dar ideea ca in tara Johannis si Ponta vor avea un procentaj egal nu este sustinuta de sondajele publicate in ultimele zile, care indica 54-55 vs 45-46 in favoarea lui Ponta.

  Sondajele efectuate de aceleasi organizatii inainte de 2 Noiembrie au fost foarte aproape de rezultatul oficial al primului tur.

  • Sondajele efectuate de aceleasi organizatii inainte de 2 Noiembrie au fost foarte aproape de rezultatul oficial al primului tur.

   Da. Si asta e un adevarat eveniment pentru ca de peste 15 ani aceiasi „sondori” au dat sistematic candidatilor si partidului lui Ion Iliescu 5-10% in plus fata de rezultatul final la toate exit poll-urile bazindu-se pe ceea ce credeau ei ca vor putea fura.

   Se pare ca, in sfirsit, partidul lui Ion Iliescu a reusit sa fure exact atit cit si-a propus.

  • Domnule Manu,

   Sondajele in tara nu arata contributia diasporei.

   La o contributie a diasporei de 2% din procentul de voturi, un scor 54-46 este de fapt un scor 52-48. Ceea ce se adauga unui candidat se scade de la celalalt.

   De aceea cred ca o prezenta masiva a diasporei la vot (>200,000) plus un numar nu prea mare de nehotarati care sa vina la urne in turul II (minimum 200 000 – 300 000) poate rasturna taraba lui Ponta in turul II.

   Astfel, orice fel de vot in plus care vine spre Johannis e vital, si diferenta nu se mai vede asa de mare.

   • Supozitia dumneavoastra implica un vot pro-Johannis in tara al tuturor celor care vor veni la vot acum, dar au stat acasa in turul I. E greu de crezut ca va fi asa, pentru ca aceasta „intentie de vot” nu a fost exprimata in sondajele recente de opinie, care au mentinut diferenta de aproape 10 puncte procentuale in favoarea lui Ponta.

    Nici din Diaspora nu este clar cum va veni un plus de 200.000 de voturi pro-Johannis (adica un numar mai mare decat al tuturor celor care au votat acolo in turul I).

    Impresia mea este ca Johannis va recupera o parte din deficit si va pierde onorabil (48 vs 52), dar va pierde.

    • Domnule Manu,

     Diaspora e pusa pe fapte mari si o sa se duca masiv la vot de dimineata.

     Ma astept la o prezenta de 200 000 – 300 000 de alegatori din diaspora (excluzand Basarabia), cu 90% votand pentru Johannis. Ma astept si la scandal la terminarea votului din partea celor care nu au reusit sa voteze.

     Toate numerele se refera la procentul de alegatori asteptati la urne, adica ceva peste 10 milioane.

     Raportat la numarul respectiv, 100,000 este 1%.

     Din cei cinci milioane de nehotarati in Romania, nu e nevoie de mai mult de 300 000 (3%) care sa darame sandramaua lua Ponta.

     In cifre absolute, nu pare asa de mult. Tot asa a castigat si Basescu in 2009 in turul II.

     Cand a venit stirea ca Geoana a castigat la mustata in exit-poluri, toti alegatorii romani din SUA si Canada s-au bagat in priza si s-au dus cu mic cu mare la vot, cu urnele deschise pana dimineata in Romania.

     Ma astept la ceva si in turul II anul asta. Toti romanii pe care ii cunosc in SUA, mai ales cei din California, se mobilizeaza la vot.

 5. Observ o exarcebare dincolo de limite a subiectului votului din diaspora.
  O simt ca pe o pasare a responsabilitatii pe umerii celor de afara care trebuie sa se duca la vot.
  De ce sa conduca si sa consume benzina, sa indure frigul afara acolo unde asteptarea nu poate fi inauntru. De ce sa mai suporte sicanele personalului de la ambasade sau consulate.
  De ce sa completeze acea declaratie prin care sa dovedeasca si sa ateste ca este cinstit si onest in locul prezumtiei de nevinovatie?
  Pentru ca jumatate din romani sa stea acasa, desi pentru a vota trebuie cel mult sa mearga 10 min pe jos. Iar timpul de asteptare nu e mai mare de 10 min.
  Miscarea PSD de deturnare a atentiei a prins.
  Toti vorbesc de votul din strainatate in timp ce turismul electoral cu autorurismul a functionat din plin.
  Toti vorbesc de votul de strainatate, dar listele electorale sunt supranumerice si acest supranumerar aduce voturi furate.
  Toti vorbesc de votul din strainatate in timp ce sefii PSD judeteni ameninta cu taierea fondurilor. (Crede cineva ca numai cel de la Satu-Mare? Daca da, are o grava problema de intelegere a faptelor).
  Votul din strainatate contra amenintarilor primarilor PSD.
  Votul din strainatate contra propagandei facute de preoti, care inca nu reusesc sa-si gaseasca misiunea si redevin din nou Iuda.
  Votul din strainatate in timp ce ziaristii redevin barzi si inaltatori de osanale.
  Ciudat mod de a vede lucrurile si a intelege campania electorala.
  Aceeasi atitudine de sa vina altii sa faca ceva pentru noi, sa inceapa sa ne mature batatura de gunoaie si mizerie. Aceeasi atitudine de SA NE DEA, dar cind e vorba sa se arate ce s-a facut cu ce s-a dat, nu mai e treaba celor ce au dat, ca se amesteca in treburile interne.
  Scrisul pe blog si pe facebook nu e vot.
  Luati bastonul de pelerin si umblati din sat in sat. Luati telefonul si sunati-va prieteni si rude si convingeti-i sa iasa la vot si sa voteze Johannis.
  Deveniti observatori independenti asa incit fiecare birou sa aiba propriul observator care sa nu piarda din ochi urna, teancul de voturi si membrii comisiei.
  Votul din afara e pe la 1-2%. Si niciodata n-a fost favorabil PSD, oricum s-a numit.
  Dar daca a fost posibil in 2009 o minune o mai vreti repetata in 2014?
  Daca nu se intelege asta, duminica seara Ponata va cistiga cu 55%, daca nu mai mult.

 6. „Mai intai de toate, candidatul Iohannis trebuie sa accepte ca singura lui sansa reala de a intoarce votul defavorabil din primul tur este “sa iasa la bataie”, incepand chiar din seara asta !”

  Mai intii de toate, candidatul Iohannis NU trebuie sa ii asculte pe cei care „stiu” care este „singura lui sansa reala de a intoarce votul defavorabil din primul tur”. Iar de acceptat accepta ce vrea el, nu ce i se cere imperativ pe bloguri.

  Mai apoi, candidatul Iohannis NU are nici o datorie fata de cozmin iliescu sau orice alt priceput de ocazie care-i transmite ultimatumuri isterizate din fata unui calculator conectat la internet.

  Mai apoi, candidatul Iohannis NU are nici o datorie fata de nimeni “sa iasa la bataie” in stil bucurestiot, adica sa faca ceea ce nu a facut niciodata: scandal, circ, teatru etc. doar pentru ca unii isi inchipuie ca asta e solutia (daca nu cumva indemnul are scopuri ascunse). Cei care apreciaza „iesitul la bataie” au avut la dispozitie 13 candidati din 14. Unul dintre „bataiosi” inca mai e in joc. Votati-l si sa traiti bine cu el, daca asta cautati!

  Iohannis NU are nici un motiv sa intre in circul si in capcanele pline cu noroi inspre care il tot imping unii. Dimpotriva, e de apreciat ca ramine el insusi si nu face nici o concesie politicianismului.

  De-acum, mingea e in terenul romanilor.

  NU Iohannis va fi raspunzator daca majoritatea romanilor prefera sa aiba un HOȚ in postul de presedinte. El si-a oferit serviciile, ba chiar le-a facut romanilor o mare favoare acceptind sa intre in competitia asta. Avea o viata linistita si fara multe griji pe cap la Sibiu, traia printre oameni civilizati si nu a facut decit sa-si bata cuie in talpa intrind in mocirla politica nationala. Cred ca va rasufla usurat daca va pierde alegerile.

  Mai mult ca sigur ca romanii vor dovedi INCA O DATA ca nici un om cinstit nu merita sa faca vreun sacrificiu cit de mic pentru ei.

 7. RO cred ca se va construi din Afara spre Interior.

  Diaspora va fi cea care va usca toate vrejurile PSD-ul din tara.
  Acum este timpul mersului la vot si al votarii.

  Apoi va fi vremea monitorizarii atente si vigilente, urmate de actiuni rapide de limitare a puterii oligarhice pe care unii vor sa o construiasca.

  Forta si multa munca din afara tarii spre nucleul din interior care se chinuie sa creasca si sa devina un altfel de pol.

  Bafta!

 8. Cred ca la alegerile din turul 2 va fi exact aceeasi problema ca la primul tur. Asta si din cauza ca, probabil, vor veni si mai multi din diaspora la vot, tocmai pentru a demostra anti-sistem. Indiferent de suplimentarile aferente (cabine, stampile, personal), scandal tot va iesi.
  Actualul Ministru de Externe va plati cu functia, normal, si se va retrage ca si consilier asa cum i s-a promis. Misiune indeplinita.

 9. Eu stau in Anglia si in jurul meu sunt 4 sectii de votare la o distanta de 50 de minute.
  Distanta este o problema in tarile cu suprafete mari, in Europa sunt prea putine sectii de votare sau viteza mult prea mica de votare.
  Adevarata problema este insa lipsa votului prin corespondenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Rasvan Lalu
Rasvan Lalu
sociolog, cercet. st.(München), dr.(Kassel) doc.(Jena)

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

De la numerologie la ”România Educată”

Religiozități arhaice în contemporaneitate   O doamnă inspector din Galați a dat o circulară școlilor cu privire la un ”training” (inevitabil, online) de numerologie care...

A patra întrebare: Când intrăm în blackout?

Se îndesesc zilele prin care ne trece glonțul “energetic” pe la ureche. Aceasta, de fapt, era a treia întrebare a articolului de...

Cu stiletto pe pârtia de ski sau cum mint politicienii că… depolitizează educația

Politicienii, noi și vechi, vor să… depolitizeze educația cu grația unei doamne care, după șampania de anul nou, o ia pe pârtia de ski...

Ministerul Culturii e gol!

Răspunsul Ministerului Culturii la semnalul de alarmă tras de cineastul Alexander Nanau poate părea năucitor, dar în realitate nimic nu-i nou sub...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.