marți, ianuarie 25, 2022

Miza politica a regionalizarii

Aparent, fierb la foc mic o revizuire a Constituției, un referendum anunțat de președintele Băsescu și o regionalizare despre care mai nimeni din afara cercului restrâns de interese nu are o idee clară și asupra căreia s-a așternut o tăcere mai mult decât suspectă pentru un astfel de proiect.

Mai avem o coabitare din care, la intervale periodice, mai răzbate câte o mai mică sau mai mare luptă între Palatul Victoria și Palatul Cotroceni.

Mai este un raport de țară care se anunță la fel, dacă nu și mai dezastruos, avem datorii de țară pe care nu le putem onora, un buget colapsat, interpretări asupra independenței Justitiției, trei posibile referendumuri care costă și două mari campanii care vor costa și mai mult.

Peste toate, este vacanță, timp în care, aparent, politicienii s-ar odihni în liniște și pace, unii cetățeni ar pleca și ei pe unde pot și alții ar urmări știri insignifiante prezentate drept breaking-news.

Se știe că perioadele acestea care creează iluzia nimicului oferă cel mai fecund teren pentru jocurile de culise.

Vine toamna. Oficial, perioada de muncă și agitație în care vor curge marile știri și, în același timp, că se dorește sau nu, se va devoala și marea provocare, mascată acum de o importanță relativă.

Dincolo de Constituție, referendumuri, alegeri europarlamentare și de potențialii candidați la presedinție vehiculați de pe acum, se află miza, păstrată cu sacralitate de către ambele tabere politice. Surpriza anului 2014, adevărata realitate dincolo de perdelele de fum create în ultimii aproape doi ani. Iar această mare provocare constă în regionalizare, acul de macaz către evenimentul cel mai important al ultimilor 25 ani. Următorul președinte al României.

Cei avizați știu că puterea vine din teritoriu, iar împărțirea acestuia în sfere de putere politică și mai ales financiară este vitală. Dacă ura a reprezentat motorul principal, alimentat și realimentat o dată la patru ani, monopolul zonal i-a oferit întotdeauna combustibilul. Din acest punct de vedere, regionalizarea aceasta mascată de Constituție și referendumuri este apoteoza, deopotrivă, pentru USL, a se citi PSD, dar și pentru Traian Băsescu.

În acest moment, PSD, deși a obținut puterea, se află în plină criză financiară. În mod evident, și-a adjudecat zone importante și oameni care dețin toate resursele, de la cele economice, până la cele umane. Totuși, în acest ocean preponderent roșu, supraviețuiesc cu succes oaze pe care stă scris Traian Băsescu și pe care le guvernează oameni mult prea influenți pentru a fi înlăturați, cumpărați sau convinși să devină ‚aliați’ PSD.

O pârghie vitală pe care o deține Traian Băsescu ce nu a uitat nicio secundă, timp de 9 ani, că puterea teritorială este cheia pe care, acum, în contratimp, încearcă să și-o adjudece PSD-ul. Acesta nu are ani de zile la dispoziție, iar dacă vrea puterea absolută trebuie să dețină final controlul zonal ce nu se poate face altfel decât prin regionalizare. Cea care poate fi visul cel mai frumos sau cel mai negru coșmar, din nou, pentru ambele tabere politice. Nimeni altele decât puterea reprezentată de către PSD și cea reprezentată de către Traian Băsescu, care, în special, a avut tot timpul în vedere variantele de criză și care frânează acum, cel puțin printr-un referendum ce nu vizează nici Parlamentul și nici Constituția, folosită pe post de paravan.

Oricum ai privi regionalizarea, totul duce la puterea încununată prin căștigătorul alegerilor prezidențiale de la anul.

Sunt sigură că pentru acest moment, PSD-ul are câțiva oameni pregătiți, și poate ne va oferi din acest punct de vedere și o surpriză, însă, ar fi o greșeală să mizeze pe aceeași oameni cu o imagine arhicunoscută și dezavantajoasă. În același timp, ar fi dificil și în scurt să aducă în prim-plan un om cu totul nou, fie el bărbat sau femeie, dar, niciodată, nu se știe. Cert este că, prea siguri pe ei, ar fi, iar, o mare greșeală să joace doar în funcție de regionalizarea ca singurul lor atuu și pentru care nu au decât un singur an. Fie că aceasta se va produce sau nu, o altă greșeală, ar fi să considere suficientă puterea de acum pentru a câștiga și prezidențialele.

Pe de altă parte, Traian Băsescu joacă și va juca în continuare în funcție de cum va reuși sau nu să se producă preluarea totală a monopolului teritorial. Dacă el va avea loc în favoarea PSD-ului, îi va trebui un adevărat campion, din nou, bărbat sau femeie, cu care să poată câștiga bătălia vieții sale politice și nu numai. În caz contrar, va miza pe doi sau trei candidați, bine implantați în diverse grupări cu care va juca această miză finală. Oricum ar fi, variantele lui par mult mai bogate față de cele ale taberei opuse.

Să nu uităm un amănunt esențial. Câștigătorul alegerilor prezidențiale va fi și omul agreat din afară. Un alt ‚teritoriu’ care se dispută acum prin vizite, declarații și jocuri nevăzute.

În orice caz, drumul regionalizării României duce la cel al președintelui. Bătălia care va declara și câștigătorul războiului ultimilor ani.

P.S. Să fie, oare, observațiile de ultimă oră ale Comisiei de la Veneția asupra modificărilor aduse Constituției un semn că ‚teritoriul extern’ are periculos de multe oaze ce strălucesc sub soarele puterii actualului președinte al României și că anul PSD-ului s-a scurs deja?

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Parerea mea umila e ca descentrazizarea si tranferul rolului administrativ central catre local e nu numai o necessitate dar si o conditie democratica universala. Inchipuitiva ca cetateanul local stie cel mai bine sa se administreze si nu un politician de la centru. Motivul descentralizarii trebue sa aibe loc din motive reale si nu politice iar aceasta e probabiul problema. Eu personal sunt pentru control local al tuturor localitatilor adica: Scoala locala condusa, administrate si finantate de localnici prin asocatia parintilor si a profesotilor. Acelasi principiu legat de politia locala sau de asociatia producatorilor locali.
  Preblemele Romaniei sunt enorme dar cea ce ma fascineaza pe mine cel mai mult e lipsa clasei politice si a celei intelectuale….adica politicienii sunt sarlatani iar telectualii sunt impostori
  Societatile sunt structuri extrem de complicate iar interdependenta dintre componentele sistemului ingreuneaza si mai mult pricesul schimbarilor sociale pentru simplul fapt ca orce interventie are consecinte neintentionata iar incercarile de corectie fac mai mult rau decit bine.
  E Romanaia capabila in a devein o societate vestica moderna si democratica ? Probabil ca nu,

  • Tu pe ce lume traiesti ? Cunosti „personajele” care administreaza (vorba sa fie) Romania la nivel judetean sau local ? Eu ma ingrozesc si nu pot intelege cum s-a ajuns la asa ceva ! Valoarea umana, profesionala si morala a covarsitoarei majoritati (vezi, fac loc si exceptiilor pe care eu insa nu le-am intalnit) a acestor lideri locali este foarte jos. Nici nu-i de mirare: datorita populismului/egalitarismului salariile acestor alesi locali sunt foarte mici. Nici un om capabil nu e dispus sa se angajeze la asa ceva. Cale libera deci hotilor, cei care-si vor completa lefurile cu hotii, mite, favoruri. Si sunt lasati in pace de catre sefii lor deoarece cotizeaza si la astia, si la partid.
   Daca cineva vrea sa faca ceva in acest domeniu ar trebui sa asigure salarii bune, contracte de management ce nu pot fi reziliate la orice capriciu al sefilor, justitie hotarata, o lege de finantare a partidelor politice, care sa fie respectata ca altfel legi bune avem destule.
   Ce spui tu e bun in alte parti (subsidiaritate si alte povesti …). La noi ar duce la o agravare a abuzurilor si imbogatirea mafiilor locale, in continuare, ca modelul l-am invatat deja.

   • Nu am cum sa cunosc calitatea admistratiilor locale dar cunosc sufficient de bine sistemul demeocratic sa pot face afirmatii de mai sus. Procesul electoral si cel de selectie electorala si naturala va avea grije ca cei mai buni adminstatori sa poata fi alesi in posture de decizie iar cei inefectivi sa fie eliminate de sitem.
    Faptul ca procesul democratic e incipient e normal sa fie haotic si salbatec dar atita timp cit principiile nu sunt alterate si cetateanul alegator invata din greselile sale pot sa va asigur ca cei mai buni vor cistiga iar ca urmare cetateanul va fi bine admnistrat si gerstionat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Marina Ene
Marina Ene este consultant politic, fondator asociat al Independent Dual Consulting. Domenii de specialitate - politică internă, partide politice și campanii electorale. Absolventă a Facultății de Științe Politice- Universitatea București, co-inițiator Demers pentru sinceritate, editorialist.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro