vineri, mai 7, 2021

Mizele CexN de azi al PSD

În cursul trecututului week-end, președintele PSD, dl. Liviu Dragnea a luat decizia de a convoca mult așteptatul și îndelung amânatul Comitetul Executiv Național al partidului. Și tot în week end s-au acumulat sumedenie de informații care, dacă sunt adevărate, sporesc nu numai importanța. ci și ceea ce, fără nici cea mai mică urmă de exagerare, s-ar putea numi gradul de periculozitate al întâlnirii de azi a conducerii social-democraților români.
Dorința d-lui Liviu Dragnea ar fi ca, în cursul ședinței, să se găsească o rezolvare definitivă pentru o stringentă problemă de cadre. Și când spun asta nu mă refer obligatoriu la luarea unor decizii referitoare la cine va reprezenta pe viitor partidul în Consiliul Național al Audiovizualului ori cine va fi declarat câștigător în competiția pentru conducerea ASF. De altminteri, vicepremierul Viorel Ștefan a lăsat să se înțeleagă că în privința ASF chestiunea ar fi deja tranșată. Că își dorește postul și că îl va avea, plecarea domniei-sale din linia întâi a conducerii guvernului facilitând numirile pe care le plănuiește dl. Dragnea în clipa în care se va trece și la remaniere. Și aceasta la fel de așteptată și de amânată precum CexN de azi.
Adevăratele probleme de cadre pe care ar urma să le rezolve întrunirea de astăzi a conducerii PSD vizează aducerea definitivă la ordine a disidenților din partid. Chiar excluderea unora dintre ei, în frunte cu dl. Adrian Țuțuianu și dl.Marcel Ciolacu, poate chiar și a d-nei Gabriela Firea. Chestiunea este una de viață și de moarte pentru dl. Dragnea, vizibil ajuns la limita răbdării. Președintele PSD aspiră la anihilarea definitivă a așa-numiților “puciști”. „Deviaționismului” acestora trebuie să i se pună, în fine, capăt fiindcă tinde să devină molipsitor. Relevante fiind atitudinile tot mai critice de care face dovadă comisarul european Corina Crețu, odinioară purtător de cuvânt al d-lui Ion Iliescu. Exasperările d-nei Crețu legate de completa incapacitate a guvernului de a întocmi proiecte menite să permită accesul la fondurile europene au fost receptate și interpretate în cheie politică de acoliții și servanții d-lui Dragnea, iar atacurile acestora nu au rămas fără răspuns din partea acesteia. D-na Crețu fiind, la rându-i, catalogată drept „deviaționistă”, anti-PSD, vândută și devenită captivă unor interese străine. Unde mai pui că d-na Crețu a făcut dezvăluiri legate de folosirea ilegală a banilor, de cumpărarea presei, de banditismul intim legat de interesele lui Dragnea&co.
Dl. Dragnea preconizează rezolvarea tuturor acestor probleme în cel mai stalinist chip cu putință. Atâta doar că nici așa-numiții “puciști” nu par să stea cu mâinile în sân. În conformitate cu informațiile de presă, aceștia s-ar fi solidarizat și sunt gata să demisioneze în cazul în care doar unul singur va fi exclus din PSD. Ceea ce ar genera probleme extrem de grave, mergând până la o posibilă cădere a Executivului condus de d-na Dăncilă, fie el remaniat sau nu, și chiar până la pierderea guvernării.
Ceea ce s-a întâmplat la CexN din septembrie îndeamnă totuși la o analiză cum nu se poate mai prudentă. Nu știm cu exactitate cine mai sunt puciștii, care mai este numărul acestora, dacă e vorba cu adevărat de 40. Versatilitatea, lașitatea dovedindu-se în timp caracteristici ale membrilor PSD ajunși în prima linie a partidului. Cred că dl. Liviu Dragnea a profitat de week end spre a pune la punct mai multe strategii, iar cea la care va recurge astăzi va fi impusă de reacția, numărul și gradul de organizare și coagulare ale „pu ciștilor”. Chiar și astfel, este limpede că a trecut demult timpul în care vrerea d-lui Dragnea era lege. Mai mult ca sigur pentru dl. Dragnea soarele apune, singurul lucru rămas încă nesigur fiind ora producerii acestui apus.
Sâmbătă seara a mai sosit o informație, aparent rocambolescă, de film de aventuri despre dl. Dragnea și afacerile acestuia. Scrisorii mai mult sau mai puțin pierdute din septembrie a “puciștilor” din PSD adăugându-li-se o valiză și ea pierdută care, din câte se spune, ar conține nenumărate informații, ce s-ar putea dovedi devastatoare, referitoare la firma Tel Drum. Presa vorbește deja despre #Teleormanleaks, adică despre mii de informații ce s-ar afla deocamdată în posesia Rise Project. Se spune că în valiza cu pricina s-ar găsi zeci, sute, mii de bombe de ceas cărora nu le vor mai putea face față nici enervările d-lui Dragnea, nici atitudinea răstită în fața presei și nici replicile caraghioase ale bufonului de serviciu al partidului, dl. Codrin Ștefănescu.
Dincolo de necesarul îndemn la prudență, de reamintirea adevărului conținut în zicerea americană, adevăr potrivit căruia “nimic nu e gata până nu e gata”, rămâne totuși evidența că de aici până la sărbătorile de Crăciun vom avea parte de zile și săptămâni din ce în ce mai agitate. Dincolo însă de ceea ce se va întâmpla cu dl. Dragnea, de posibilitatea ca el să iasă nu “ca prostul” ci mult mai rău de pe scena politică a țării, rămâne întrebarea dacă învolburarea așteptată a apelor politicii românești nu va afecta cât se poate de grav calitatea președinției românești a Uniunii Europene. Și, implicit, imaginea României, adică locul ei în Europa.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. „…[puciștii] s-ar fi solidarizat și sunt gata să demisioneze în cazul în care doar unul singur va fi exclus din PSD. Ceea ce ar genera probleme extrem de grave, mergând până la o posibilă cădere a Executivului…”

  Nu dl Dragnea „face legea”, domnia-sa este doar o marionetă. Este adevărat, o marionetă care a rupt unele dintre firele prin care era mânuit, devenind în oarecare măsură membru al oligarhiei păpușarilor.

  Însă, așa cum am scris într-un alt comentariu, „valiza lui Dragnea” este pregătită pentru plecarea eventuală a acestuia din fruntea PSD, nicidecum pentru pierderea guvernării. Oare își închipuie cineva că o guvernare minoritară PNL, ori una de uniune, ar fi stabilă?! Guvernul Cioloș a fost îndeaproape flancat de vice prim-miniștrii PSD și PNL care l-au ghidonat în așa fel încât PSD să câștige cu succes următoarele alegeri.

  Sistemul adevăratului Stat paralel nu poate face greșeli care să-l coste pierderea puterii. Principiul după care este realist să evaluăm evoluția politică a patriei noastre este cel al rămânerii la putere a cleptocrației în orice condiții. Iar condițiile actuale au cerut ca javrele care slujesc porcii (a se vedea Orwell_”Ferma animalelor”) să scoată valiza în care se află biletul de plecare a d-lui Dragnea de pe scena politică.

  Aș fi scris că pleacă spre Costa Rica, spre exemplu, unde este așteptat la o cafea de către un funcționar FBI, sau în Madagascar, unde-i vreme bună de kytesurfing, însă m-am răzgândit la timp. Dl Dragnea face acum parte din categoria celor care „nu pleacă ca proștii din această viață…”, ci poate trece ușor frontiera în Serbia, sau poate vizita într-o vacanță prelungită Albionul.

 2. Romania nu mai are imagine din ianuarie 2017. Hai sa facem curatenie, sa dam PSD afara din Parlament si apoi sa construim imaginea tarii votand cu partidele progresiste, nu cele comuniste.

 3. Corect, imaginea Romaniei ar putea fi afectata. Macar daca distrugi o tara si mai dai si un cap in gura Europei, fa-o elegant si cu rafinament, nu precum un taran de Teleorman venit cu rata la Bruxelles. Fa-o imbracat in costum Prada, pentru ca la ura urmelor diavolul se imbraca de la Prada.

 4. Singura incertitudine se referea la procesul lui Dragnea – cel abuzul in serviciu – care iata s-a mai amanat odata si aproape sigur va trece in ianuarie 2019 pentru a se
  rezolva prin bagarea sub covor disputa de doi bani referitoare la alcatuirea completului,
  prea complicata pentru a fi solutionata cu caracter de catre judecatorii cu salarii grandioase
  ai ICCJ.

  In rest nu este loc de iluzii.

  PSD istii (brat la brat cu ALDE) au ocupat pana la refuz spatiul
  mediatic – cum au invatat de la Basescu – si cand nu vorbesc despre REMANIERE (cu accent pe Tudorel) – remaniere despre care tot spun de prin luna mai – ne ataca cu povestile despre legea pensiilor, legea off shore, salariul minim si ”conflictul dintre Dragnea si Tariceanu” –
  ne consuma cu goanga asta cu PUCISTII pe care
  cred ca nici nu au inventat-o ei , ci televiziunile disperate ca nu au cutremure
  macar odata la adoua zile.

  Dintre adversarii lor – in sfarsit – a dat semne de luciditate CIOLOS care a zis ca daca
  nu se rastoarna Guvernul Dancila pana pe 1 decembrie – PA.
  Oare nu era evident ?

  Ca dupa 1 decembrie cu mare festivitate mare – odata netrezim ca vin aniversarea Revolutiei, Craciunul, Anul Nou, vacanta parlamentara pana pe 1 februarie si Sf Valentin pe 15 februarie.

  Sau
  altfel spus,
  NU S-AU IMPLINIT NICI MACAR DOI ANI
  din cei PATRU castigati de PSD prin alegerile din decembrie 2016.

  Mai au deci la dispozitzie inca DOI ANI de rontzait, inclusiv PUCISTII .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

Și în România este confirmat începutul declinului pandemiei Covid-19 (Actualizat)

După o așteptare nu agreabilă, evoluțiile de după 20 aprilie au început să devină pozitive și la nivelul ratelor de mortalitate iar cele două curbe și-au armonizat mișcările descendente. Armonizarea nu a survenit după două săptămâni, cum era de așteptat din evoluțiile anterioare şi din alte ţări, ci după trei săptămâni, cea de a treia consemnând o surprinzătoare recrudescență a mortalității.

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Paștele – Anul II al pandemiei

          După suferința Vinerii Mari, înfricoșați de chinul și moartea lui Isus, apostolii au căzut sub povara descurajării și a fricii. Timp...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro