miercuri, noiembrie 29, 2023

Moștenirea lui George Floyd, până mai ieri un american obișnuit

Ceea ce noi numim aici o lebădă neagră este un eveniment cu următoarele trei atribute: în primul rând, este un exemplu negativ, deoarece se află în afara domeniului așteptărilor normale, pentru că nimic din trecut nu poate puncta destul de convingător posibilitatea acesteia. În al doilea rând, aceasta exercită un impact extrem. În al treilea rând, în ciuda statutului său extrem, natura umană ne face să inventăm explicații pentru apariția acesteia după fapt, acest fapt fiind făcut așadar explicabil și previzibil.

Mă opresc și rezum acest triplet: raritatea, impactul extrem, și retrospectiva (deși nu prospectivă) a previzibilității. Un număr mic de lebede negre explică aproape totul în lumea noastră, de la succesul ideilor și religiilor, la dinamica evenimentelor istorice, pe baza elementelor din viețile noastre personale.”

Într-un interviu pentru The New York Times, Nassim Nicholas Taleb rezuma în cuvintele de mai sus definiția unui eveniment de tip lebădă neagră. Este moartea lui George Floyd un eveniment de tip lebădă neagră? Aceasta este întrebarea de la care pornește reflecția pe care o cuprinde articolul de față, pentru că inexplicabila anvergură a protestelor pe care brutalitatea poliției căreia Floyd i-a căzut victimă le-a provocat a născut preocupare, temeri și degete acuzatoare ațintite către Statele Unite pretutindeni în lume.

Incidentul care i-a fost fatal lui George Floyd și le-a adus polițiștilor care l-au arestat, în special ofițerului Derek Chauvin, acuzații de omor și complicitate la omor, iar corpului poliției din Minnesota cererea de dizolvare prin votul Consiliului Municipal, a provocat tulburări de stradă violente în peste 400 de localități din 50 de state americane, jafuri și distrugeri fără precedent și mai apoi proteste împotriva rasismului în întreaga lume.

Ceea ce i-a scos spontan pe americani în stradă cu zecile de mii, ceea ce i-a determinat să distrugă vitrinele de magazine și să le jefuiască fără teamă, ceea ce-i determină pe unii să ceară desființarea corpurilor polițienești, iar pe alții să se organizeze în detașamente cetățenești de autoapărare, este urmarea unui simplu abuz al poliției dintr-un oraș american oarecare, sau în discuție trebuie aduse elemente suplimentare? Cred este important să acordăm atenție unor simptome, cum ar fi:

(i) inegalitățile mereu existente în societatea americană, pe care dreapta radicală le minimalizează ori le consideră normale, iar stânga progresistă și radicală le vrea rezolvate mereu prin căile cele mai nepotrivite posibil, inclusiv prin acte violente de anarhie;

(ii) succesiunea rapidă de crize la nivel global (Marea Recesiune, Criza Covid) pe care Statele Unite, deși o democrație declarat liberală, este la fel de nepregătită să le gestioneze ca orice alt stat al lumii (ba chiar mai expusă la tulburări decât un stat totalitar, unde recursul la forța statului este regula, nu excepția);

(iii) frustrarea permanentă a constatării adâncirii, cu fiecare nouă criză, a inegalităților din societatea americană. Inclusiv în Criza Covid rapoartele specialiștilor pun în evidență faptul că averea celor 623 de miliardari americani a crescut de la circa 2,95 trilioane de dolari la aproape 3,4 trilioane de dolari în lunile martie și aprilie; în același timp, marile companii și-au recâștigat la bursă nivelul atins înainte de criză, în timp ce micile companii listate de antreprenori sunt în bună parte falimentare.

Și, uite așa, George Floyd, repetând sub genunchiul ofițerului de poliție inconștient și mândru de fapta sa acel tot mai stins „nu pot să respir”, a oferit, prin sacrificiul său, un semnal care a reverberat în conștiința tuturor celor care simt că nu se mai poate respira în societatea americană și că a venit din nou momentul să-și exprime revolta.

EXISTĂ UN PRECEDENT FOARTE ASEMĂNĂTOR – 1992, LOS ANGELES

În 3 martie 1992, Rodney King, un cetățean american de culoare (sau african-american, ca să respectăm exigențele corectitudinii politice), a încălcat regulile de circulație și a fost somat de poliție să oprească. King, aflat sub influența alcoolului, s-a opus însă acțiunilor poliției californiene și a căutat să fugă. La arestarea lui, King a fost filmat cum opune rezistență organelor de ordine, care au reacționat brutal. Filmarea a fost folosită ca dovadă la proces.

Procuratura din Los Angeles a acuzat patru ofițeri de poliție care au fost implicați în urmărirea și arestarea lui Rodney King, printre care și pe ofițerul Lawrence Powell, pentru acte de violență excesivă în executarea misiunii. Cei patru ofițeri au fost judecați, după ce s-au schimbat atât judecătorii, cât și locul în care s-a derulat procesul, în orașul Simi Valley, de un juriu format din 12 jurați, dintre care 10 erau albi, iar ceilalți doi erau cetățeni americani de origine asiatică și hispanică. Trei polițiști au fost achitați de juriu, Powell a fost condamnat.

În 16 martie 1992, o sentință pronunțată de o instanță din Los Angeles a pronunțat o condamnare de 5 ani sub probațiune în cazul lui Soon Ja Du, de origine coreeană, care a ucis cu focuri de armă, în propriul atelier, o tânără african-americană de 15 ani, Latasha Harlins. Decizia judecătorului a înfuriat comunitatea african-americană din Los Angeles.

Tulburările în Los Angeles au început în ultimele zile ale lunii aprilie 1992, pe fondul deturnării demonstrațiilor care condamnau achitarea a trei dintre cei patru ofițeri de poliție care au acționat în cazul lui Rodney King.

Revolta a izbucnit în comunitatea de culoare și s-au semnalat jafuri și incendieri sistematice (peste 5.500 de imobile), dar și focuri de armă executate deliberat asupra forțelor de poliție. Apoi revolta a cuprins și cartierele locuite de hispanici și s-au extins și în San Francisco.

După mai multe zile în care poliția nu a reușit să recapete controlul străzilor, în data de 2 mai 1992 forțe importante de intervenție au fost deplasate în zonă: 7.300 de polițiști, 1.950 șerifi, 9.975 de soldați ai Gărzii Naționale, 3.300 de militari și 1.000 de agenți ai FBI. În urma intervenției, în special a forțelor de poliție, au fost arestate circa 12 mii de persoane, 15 au fost ucise și câteva sute rănite. Totalul victimelor revoltei a fost de 53.

Comunitatea coreenilor americani din Los Angeles a avut cel mai mult de suferit. Circa 2.300 de locații, în general mici magazine deținute de comunitatea coreeană, au fost jefuite și incendiate (în jurul a 45% din totalul daunelor). Următoarea comunitate afectată a fost aceea a hispanicilor, unde se vehiculează cifre între 20 și 40% din totalul proprietăților ce ar fi fost jefuite și incendiate.

După înăbușirea revoltelor s-au dat publicității mai multe studii și rapoarte privind împrejurările în care tulburările au fost posibile și efectele acestora. Un comitet special al legislativului californian a studiat fenomenul și a dat publicității raportul „To Rebuilt is Not Enough” încă în cursul aceluiași an.

Potrivit raportului, sărăcia, segregarea rasială, lipsa educației și a locurilor de muncă, abuzurile forțelor de poliție și inegalitățile au fost principalele clauze care au condus la declanșarea revoltei. Au mai fost reținute ca motivații circumstanțiale și declinul locurilor de muncă în sectorul industrial, o explozie de diversității etnice, ce nu a putut fi compensată, dar și o delăsare a administrației comunitare în asigurarea de servicii publice decente în anumite zone ale aglomerării urbane Los Angeles.

CINE ESTE DE FAPT LEBĂDA NEAGRĂ: GEORGE SAU DONALD?

Președintele american pare să fi fost implicat la începutul lunii iunie în discuții aprinse cu mai mulți oficiali de rang înalt, în încercarea sa de a da un exemplu privind modul în care înțelege să „domine strada”: acțiuni în forță ale armatei în capitala Washington. Mai precis, Donald Trump a cerut oficialilor de rang înalt din conducerea armatei să desfășoare în capitală 10 mii de militari și să împrăștie în forță manifestanții anti-rasism care protestau pe străzi.

Donald Trump, deși se afla printre colaboratorii săi apropiați, a fost nevoit să constate că niciunul dintre ei, adică secretarul apărării Mark Esper, președintele șefilor de stat major Mark Milley și procurorul general Bill Barr nu agreează ideea de a desfășura armata pe teritoriul național pe timp de pace. Mai mult decât atât, Business Insider sugerează că Mark Milley ar fi fost chiar implicat într-o „altercație” (verbală) cu președintele pe tema în discuție, dar Casa Albă a respins veridicitatea informației.

Totuși, au fost desfășurați 1.600 de militari activi pentru a fi gata de intervenție în capitală și au fost mobilizați 5.100 de membri ai Gărzii Naționale pentru a întări forțele de poliție și pe cele ale Secret Service.

Atitudinea lui Donald Trump, îndreptățită sau nu, dar consecventă în orice caz, are până la urmă și o explicație: președintele american crede că există un număr de „neisprăviți” manipulabili și dornici să aducă pagube cetățenilor americani cumsecade și aceștia trebuie tratați ca atare, adică cu recursul la forța instituționalizată; iar dacă se adună foarte mulți și copleșesc forțele de poliție, atunci nu este nicio problemă să fie întâmpinați de militari, cu glonțul pe țeavă.

Desigur, s-au identificat până la urmă și instigatorii acestor revolte la Casa Albă, adică stânga radicală și agenți străini infiltrați. Așa că, Donald Trump a consemnat rapid într-un tweet: „Statele Unite ale Americii vor desemna ANTIFA ca organizație teroristă.” În câteva ore tweet-ul său a primit câteva sute de mii de like-uri. „Este ANTIFA și stânga radicală. Nu-i acuzați pe ceilalți!” sau „80% dintre SCANDALAGIII din Minneapolis aseară erau din AFARA STATULUI. Aceștia provoacă pagube afacerilor (în special firmelor mici afro-americane), caselor și comunității de rezidenți buni si muncitori din Minneapolis, care doresc pace, egalitate și să se îngrijească de familiile lor” a mai scris Donald Trump pe Twitter.

Dacă George Floyd ar putea fi o lebădă neagră este de discutat, pentru că fără aportul decisiv al lui Donald Trump și al mesajelor sale agresive, în care mulți americani nu se regăsesc (și nu este aici vorba doar de pătura celor defavorizați, în niciun caz) sau pe care le resping și le disprețuiesc, sacrificiul său nu ar fi temeiul suficient pentru a argumenta convingător evenimentele actuale.

Așa se face că în tabăra liderilor republicani, unde oricum nu există extrem de multă simpatie față de Donald Trump, în comparație cu baza partidului, au început să apară nuanțările și delimitările. The Times consemnează că sondajele recente indică faptul că republicanii își susțin președintele, că mult mai mulți funcționari republicani aleși îl susțin public Trump în comparație cu anul 2016 și că are susținători fermi importanți ca Mitch McConnell, liderul majorității Senatului, senatorul Ted Cruz și senatorul Lindsey Graham.

Pe de altă parte, fostul președinte George W. Bush și senatorul Mitt Romney declară că nu vor susține realegerea lui Trump, iar Jeb Bush nu este sigur cum va vota. Foști lideri republicani, cum sunt foștii președinți ai Camerei Reprezentanților Paul Ryan și John Boehner, încă nu s-au decis și analizează opțiunile între Trump și Biden.

Unul din donatorii importanți ai partidului Republican, citat de presa americană, Francis Rooney, din Florida (a servit ca ambasador la Vatican sub președintele Bush) a declarat că are în vedere sprijinirea lui Biden, „în parte deoarece Trump ne înnebunește pe toți „, iar gestionarea deficitară a efectelor pandemiei a condus „la decese care nu ar fi trebuit să se întâmple”.

Donald Trump a început să fie acuzat fățiș și de foștii lideri ai armatei americane. Optzeci și nouă de foști oficiali ai armatei au declarat că nu sunt de acord și dezavuează încercările lui Donald Trump de a folosi armata pentru a pune capăt tulburărilor de stradă, iar fostul secretar al apărării, Jim Mattis, l-a criticat puternic pe președinte: „În timpul vieții mele, Donald Trump este primul președinte care nu încearcă să îi unească pe americani, care nici măcar nu se face că încearcă”, a spus fostul secretar al Pentagonului într-o declarație preluată de presa americană. „Plătim consecințele celor trei ani fără adulți la comandă”, a adăugat el.

„Toamna aceasta este timpul pentru o nouă conducere în această țară – republicană, democrată sau independentă”, a declarat William McRaven, amiral de marină în retragere, care a coordonat atacul în care a fost eliminat Osama bin Laden: „Președintele Trump a arătat că nu are calitățile necesare pentru a fi un bun comandant șef”, a subliniat el.

MOȘTENIREA LUI GEORGE FLOYD

Nu cred să fie cineva care să nu înțeleagă că George Floyd ar fi rămas întreaga sa viață un anonim, dacă în acea fatală zi de mai nu ar fi încercat, fiind ușor sub influența unor substanțe psihotrope, să își plătească țigările cu o bancnotă falsă, apoi să se ia la harță cu vânzătorul și cu polițiștii.

Nimic neobișnuit până aici, este recunoscută brutalitatea cu care poliția intervine în general atunci când acționează în stradă cam oriunde în Statele Unite. Să ne aducem aminte că, recent, în plin scandal legat de intervenția polițienească asupra lui Floyd, în Buffalo poliția a recidivat cu violență nejustificată asupra unei persoane în vârstă.

Când cei doi polițiști din Buffalo au fost dați afară, mai ales în urma criticilor guvernatorului Andrew Cuomo, ei au fost aplaudați de întreg corpul polițienesc ca niște vedete, iar 57 de ofițeri care formau corpul de intervenție pentru situații speciale și-au dat demisia în semn de solidaritate.

Moartea lui George Floyd a fost un declic, o dezvăluire bruscă a unor tensiuni incredibile care continuă să macine societatea americană, fără ca el personal să aibă vreun merit în succesiunea evenimentelor. Floyd s-a născut în Carolina de Nord și a crescut în Texas. La Yates High School din Alabama a jucat baschet și fotbal în echipa liceului.

Baschet a jucat și în echipa colegiului de stat Florida de Sud și mai apoi la universitatea Texas A&M Kingsville. Reîntors la Houston a devenit rapper, sub numele de scenă „Big Floyd”, pentru că avea 1,93 metri înălțime și peste 100 de kilograme.

Problema lui a fost că, la fel cu mulți din generația milenariștilor, ajuns la maturitate Floyd a clacat. În 2007 a fost acuzat de jaf armat și a petrecut 5 ani în închisoare. După eliberare căința l-a îndreptat către comunitatea bisericii Ressurection din Houston, dar nu l-a ținut prea mult. În 2014 s-a mutat în Minnesota, în Saint Louis Park. A avut joburi de șofer de camion și agent de securitate la un restaurant, slujbă pe care a pierdut-o la debutul crizei pandemice actuale.

După moartea sa, însă, George Floyd a devenit simbolul protestelor care acuză brutalitatea excesivă a poliției în Statele Unite, inegalitățile împotriva populației de culoare, a asiaticilor și hispanicilor, care contestă în general ideologia supremației albe, pe care mulți o văd renăscând odată cu alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, din motive care țin de discursul considerat rasist al actualului președinte american.

Să ne aducem aminte că, în august 2019, Ivanka Trump a fost cea care a luat poziție denunțând public ideologia supremației albe și cerând incriminarea sa ca o formă de terorism, în urma atacurilor armate din Texas și Ohio, soldate cu 29 de morți. Reacția publică a fost atunci de neîncredere, mai mulți comentatori și oameni simpli atrăgându-i Ivankăi atenția că problema în cauză este agravată tocmai de Casa Albă, acolo unde tatăl său este „rasistul șef”.

Ca orice simbol, George Floyd a ajuns imaginea în jurul căreia se construiește mesajul protestatarilor și i s-au alăturat textele devenite virale: „Nu pot să respir!”, „Opriți omorurile!” și „Viața celor de culoare contează!”. În numele său colegii, universități sau state au înființat burse pentru tinerii defavorizați ca urmare a diverselor tipuri de discriminare prezente în societatea americană.

Și tot George Floyd va fi una din imaginile simbolice în numele căreia se va cere mobilizarea la urne împotriva lui Donald Trump, „rasistul șef” de la Casa Albă, în statele cu populație semnificativă ca număr de culoare, hispanică și așa mai departe, acolo unde sărăcia și șomajul sunt bine instalate. Nu ar fi de mirare ca George Floyd să fie și un simbol al valorilor democrației americane, iar unora dintre republicani să le reamintească că nu întotdeauna calea pragmatismului politic este cea bună.

Rezumând, George Floyd nu este o lebădă neagră, cel mult o victimă fără noroc și, din acest motiv, o nouă bornă a luptei continue pentru valorile democrației pe tumultoasa și mereu via scenă politică americană. Dar moștenirea care l-a transformat dintr-o simplă victimă într-un simbol contează și va conta mult în societatea americană a anului 2020 și a celor care vor urma.

Distribuie acest articol

64 COMENTARII

 1. George Floyd, un american obisnuit? Condamnat pentru jaf armat cu circumstante agravante?
  Pot sa fiu de acord cu concluziile articolului, sint de acord ca politia a actionat exact cum nu trebuia, DAR… omul avea niste antecedente periculoase, era si drogat… chiar trebuie sa il facem inger?

  • Cat de mult a contat ca in modul asaltului polistitului asupra lui George ca acesta se drogase sau ca avea cazier??? Nici una – asa ca argumentul Dvs.. nu se sustine Omul a fost omorat de politst ca urmare a unei interventii brutale – putea sa fie un alb, putea sa fie un hispanic, putea sa fie un negru fara cazier si fara sa fie drogat.

   Ati putut vedea ca Floyd nu a opus rezistenta in momentul in care a fost incatusat, ca le-a vorbit frumos si ca este drept nu se stie exact ce s-a intamplat in SUV-ul politiei…

   Este posibil ca judecata sa fie tinuta fara jurati – subiectul este foarte sensibil si atunci este posibil ca toti sa fie achitati – curati si veseli o sa isi ia de la inceput slujbele in Politie – poate nu chiar in aceeasi locatie dar tot pe acolo, undeva…

   Personal am fost revoltat de modul de actiune al politiei si exprimare lui Trump:”sa domine”
   Daca as fi fost in USA cu siguranta ieseam in strada si as fi urlat a disperare.

   BLM a subjugat protestele – DAR ESTE MAI MULT DECAT ATAT.

   Am o suparare maxima acum- si nu o sa UIT – ghinion!

   • Daca cititi postarea mea cu atentie, sint in dezacord cu «american obisnuit», nu cu altceva. Nu scuz politia, din contra…
    mai citit o data ce spun inainte sa aruncati cu piatra

  • Dupa cum vedeti exista pareri diferite, daca a fost condamnat nu mai este “Om” este fost delicvent, masurile politiei impotriva sa fiind justificate.
   De parca ar fi scris pe fruntea sa “condamnat”
   A fost omorat brutal de politie , asta conteaza.

   • Fascinant : Sînt foarte Haioși comentatorii !
    Care nici azi, deși foarte mulți, cred, trăiesc prin Occident-e demult,
    Și deși măcar cel puțin au văzut filme americane
    Nu Realizează că în SUA nu te dai deștept cu Poliția , DELOC.
    Dacă ar fi fost „om obișnuit” și „băiat cuminte”
    Nu Ajungea pe Burtă Lipit de asfalt și inoculat după toate regulile Poliției SUA.
    PLUS : băiețelul avea un trecut glorios, cu atît mai mult Poliția SUA nu stă de vorbă cu de-ăștia.
    Plus că în SUA, din păcate pentru comuniștii-umanitariști și alți „intelectuali inteligenți și militanții LOR” iubirea de culoarea neagră face încă parte integrantă din trecutul istoric și mentalități bine cunoscute ( cam ca în România și Ungaria dragostea fenomenală între unguri și români, ceva Albi amîndoi, nici măcar gri !)
    A da Lecții de Morală, e Frumos, doar că teribil de ANAPODA.
    Cît despre comparația și ideea „avionistică” cu Franța, unora le filează vîrtos diodele nemțești așa ca să dea impresia de un girofar uitat aprins pe margine de realitate.
    Ce să mai subliniem că este vorba pur și simplu de un banal Fapt Divers, iar Trump n-are NIMIC de a face cu chestiunea. ASTA este AMERICA !
    Îți place BINE, nu, TACI ! Fă curat la Tine-n CURTE !

    • P.S.MORTEM
     „Moștenirea”, „imaginea simbolică” , punctele (i),(ii),(iii) și alte cîteva „șopîrlițe” ideatice cu temă,
     dovedesc încă o dată cum un Simplu Fapt Divers din SUA devine PROPAGANDĂ anti-Trump, anti-capitalism, anti-democrație și anti, anti, anti ADEVĂR.
     „Moștenirea” nu-i decît o făcătură mediatică, propagandistă și ideologică.
     „imaginea simbolică” nu este decît, exact, cel puțin una ca cea a lui Che Guevara, un torționar-criminal-ideolog-propagandist comunist, manipulată transformat fabricată ca fiind cea a unui Erou Revoluționar Eliberator.
     S-au scris omagii, poezii, povești și cîte și mai cîte, mai rămîne ca Pink Floyd să născocească un cîntecel pentru Georgică „Lebădă” Floyd.
     Și tot nu va fi îndeajuns.

  • Din pacate societatea americana este marcata de prescriptiile de opioide, de cele 60-70 de mii de decese anuale din cauza acestor produse. In 2016 s-au dat 66,7 retete lcu asemenea produse la suta de locuitori.
   In mare e vorba de peste 11 milioane de „consumatori” legali.
   Imaginati-va restul, tot ce ajunge si se consuma in afara acestei piete vizibilesi aveti o imagine mai clara a ” americanului obisnuit”.
   Nu intentionez sa sustin ca George Floyd era americanul model, exemplu pentru societatea americana. Este chiar departe de acest lucru. Dar omul si-a ispasit pedeapsa si motivul pentru care a fost retinut de politie este mic, fata de urmare. Nu mai vorbim de faptul ca politistii erau 4, cred, iar el singur. Iar cel care l-a imobilizat are niste antecedente de toata frumusetea, nu este la prima „afacere” de acest gen.

   Ce este clar este faptul ca aceasta nemultumire fata de violentele politistilor, rasism, situatia grea a unei parti importante a populatiei, zecile de milioane de americani care traiesc din bonuri alimentare si mici job-uri….toate acestea sunt departe de America extraordinara unde fiecare are o sansa sa reuseasca, lozinci trambitate de politicieni.
   A fost doar scanteia care a aprins focul. Nu trebuie vazut altceva in acest episod.

   • Nu mai vorbim de faptul ca politistii erau 4, cred, iar el singur.

    Desigur aceasta e o lupta nedreapta. Fat frumos s-a luptat cu balaurul cu sapte capete si el avea doar unul.
    As propune ca, mai ales in Franta, sa se instituie o lege prin care infractorii sa fie contracarati de un numar egal de politisti, infractoru si politistu, sau infractora si politista, sau negru politistu si negru infractoru, arabu politistu si arabu. In plus ar trebui ca si infractorii sa aiba posibilitatea sa poarte echipament de protectie, casti, scuturi, veste galbene antiglont.

    Nu stiu, zau, cum ar trebui reglementata insa relatia infractor-victima, as zice ca nu mai multi de doi infractori la o victima.

    • @neamtu Sa intelegem ca dv doar inconjurat de alti 3 prieteni v-ati arata „superioritatea”in fata unei singure persoane?
     Poate ca ati prefera sa fie o femeie sau un copil, ca sa fiti ( aproape) sigur de victorie?
     Si daca respactiva persoana (imobilizata) v-ar striga minute in sir ” nu pot sa respir, nu pot sa respir”, ati continua sa-l brutalizati?
     Cred ca ar trebui sa schimbati regimul carnati–varza-bere. Si pentru sanatate , si pentru principii.

     • @Alexa, de ce-ti place sa te faci de ris? Tu stii ce rol are politia, stii ce-nsemna monopolul de stat al fortei? Tu te trezesti pe vremea lui Jean Marais si filme de capa si spada.

      • @neamtu Daca ma uit la raspunsurile pe care le primiti de la alti comentatori si la alte articole, raspunsuri care puncteaza lipsa de logica si informare in afirmatiile pe care le faceti cu multa dezinvoltura, ma tem ca dv sunteti cel care se face de ras.

 2. in ciuda titlului, george floyd nu a fost un american obisnuit.
  a facut 5 ani de puscarie ptr jaf armat, in care a amenintat cu pistolul o femeie insarcinata, presand pistolul de burta ei, fiind in cautare de bani si droguri.
  deci nope,nu a fost un american obisnuit.
  fixed for u.

 3. Nu e nici o lebada neagra, e rezultatul clocirii ouletelor rosii depuse acum ceva vreme in cuibusoarele neomarxiste din universitatile americane. Traseul virusului comunist e invatamant > cultura > politica.
  „Democratii” au preluat din zbor miscarea revolutionara in speranta ca il vor detrona pe Donald, dupa ce au calculat ca, in afara unui scenariu care sa prabuseasca scorul actualului POTUS, vor pierde cu brio in noiembrie.
  Nu ar fi de altfel prima oara cand politicieni incremeniti in proiect si ahtiati dupa voturi se aliaza cu o miscare radicala periculoasa in speranta ca o vor putea controla… se inseala, ca atatia altii inaintea lor.
  Nu neaga nimeni ca exista probleme in relatiile cetateni-politie, ca exista bogati si saraci (inerent capitalismului – dar infinit mai bine decat in comunism) insa America este inca o societate unde daca iti vezi de treaba poti ajunge departe. Indiferent de culoarea pielii, spre deosebire, sa zicem, de o persoana africana in China.

  Toata discutia despre rasa, lupta rasiala, inechitate rasiala imi aduc aminte despre clasa, lupta de clasa, ascutirea luptei de clasa si le semnalizeaza in mintea mea de roman patzit ca semne ale relansarii ofensivei ideologiei marxiste. Interesant, marxismul nu a fost niciodata condamnat serios ca doctrina criminala, mai mult, azi e „cool” sa te afisezi cu steaguri rosii, steaguri antifa, seceri si ciocane, iar K. Marx are bine mersi busturi si statui.

  Probleme punctuale de politisti criminali si minoritari infractori se rezolva prin responsabilitate INDIVIDUALA. Culpabilizarea pe baza de apartenenta la un grup a generat cele mai mari crime din istorie. Problemele punctuale se rezolva punctual, nu prin revolutii marxiste.
  Din fericire, cultistii lui Marx se inseala amarnic in legatura cu disponibilitatea americanilor de a ceda teren ideologiei rosii. Prea mare traditia libertatii( strict parerea mea).

  • Corect! Fara sa mai vorbim ca situatia politica si economica dezastruoasa în care se afla astazi Romania în sanul UE este cauzata de persistenta regimului comunist în structura statului român.

  • Nu stiu de unde ai scos-o cu persoana de culoare in China. Se potriveste ca nuca in perete. E un straw man argument. China nu e o tara de imigranti. Toate civilizatiile asiatice au fost autarhice pentru o mare parte a istoriei. Sigur ca acolo e rasism, de alt gen decat in America, dar business-ul in ziua de azi e business. Eu am stat de vorba cu un CEO pe Asia de la o companie aviatica, negru african, in barul de la hotelul Kerry in Beijing. Si nu era singurul de succes pe care l-am cunoscut.

   Negrii din USA au fost adusi acolo intr-un context foarte clar, de sclavi. Si tinuti in starea asta cateva sute de ani. Ca nu au reusit nici acum sa iasa e o discutie mai lunga, poate despre Reconstruction, poate despre altceva, nu stiu – dar raspunsuri din astea usurele citite prin autori republicani care fac orice compromisuri numa sa-si vada un presedinte la White House, oricare ar fi caracterul lui, si sa le faciliteze politicile reductioniste cu care au golit de sens pactul social din America – deci raspunsurile astea nu contribuie cu nimic la o conversatie serioasa.

 4. Apreciez structurarea articolului ca o analiza si concluzia relativ corecta dar cred ca subiectul nu merita o abordare atat de echilibrata pentru ca realitatea nu e deloc echilibrata.
  Nici o persoana de buna credinta nu poate considera exceptionala uciderea lui Floyd.
  Uite aici:
  https://www.latimes.com/opinion/story/2020-06-04/police-killings-black-victims
  sau aici:
  https://www.latimes.com/entertainment-arts/story/2020-06-08/george-floyd-black-lives-matter-police-protest-art-silver-lake-memorial
  liste incomplete cu cazuri similare.

  Nici macar faptul ca uciderea a fost filmata si a ajuns virala nu e singular. Pentru mine personal Rodney King a fost prima victima a carei ucidere am vazut-o (filmata) dar au urmat atatea altele, mai ales de cand s-au generalizat telefoanele inteligente si multe sectii de politie au inceput sa impuna bodycams.
  Singurul lucru putin altfel a fost amploarea protestelor. Sa speram ca e picatura care a umplut paharul.

  • Problema este ca vorbești prostii. Rodney King nu a fost ucis. Mai mulți albi sunt uciși de politie dar nu prea ii pasa nimănui. Da, raportat la populație procentul de albi uciși este mai mic. În acelasi timp afro-americani comit infracțiuni mai multe decât ceillalti, raportat la populație. Asta nu scuza acțiunile brutale ale politiei, în nici un caz! Uita te si cati polițiști sunt uciși. Încetați sa preluați povestea cu rasismul sistematic și instituțional. Este ridicol. Spălarea pe creier dăunează grav sănătății individului și ulterior și societății. Ambele părți ale media fac același lucru, dar doar leftist media striga constant rasism, rasism și ne spune ce și cum sa gândim. Lăsați societatea americana sa își rezolve problemele. Never bet against the U.S..

 5. Faptele sunt cele prezentate în articol dar concluziile sunt greșite,false in totala neconcordanta cu faptele prezentate.De ce nu se întreabă autorul articolului care sunt cauzele reale ale brutalității poliției? De ce nu se intreaba autorul de ce comunitatea neagra provoacă revolte violente știind bine că cei arestați de politie sunt infractori dovediți? De ce nu se întreabă autorul cum de protestele comunității negre iau întotdeauna forma incendierilor,devastărilor,jafurilor și distrugerilor? De ce totdeauna alții sunt de vina pentru inegalitățile și problemele economice ale negrilor și nu chiar comunitatea neagra care are cel mai mare procent de infractori din SUA? Cu toate că legislația americana este corecta politic și prin discriminare pozitivă acordă privilegii nemeritate diverselor categorii de minoritati și indeosebi comunității negre aceasta continua sa aibă grave probleme nerezolvate pentru care chiar ea e vinovată.Asa zisul rasism acolo unde există este adesea invers dinspre negrii spre albi.Negrii trebuie să învețe că și ei trebuie să respecte legile,sa nu și mai apere infractorii,sa studieze,să muncească cinstit,sa i respecte pe toți cetățenii americani incluși albi,latino americani și asiatici și să se poarte civilizat nu sa de-a vina pentru problemele lor pe alții.

  • Pai eu cred ca nu pune intrebarile astea pentru ca în strict cazul asta se vede foarte bine cum politistul sta cu genunchiul pe grumazul arestatului ca o bruta tampita. Si cred ca are dreptate sa nu piarda timpul cu intrebarile astea. Ci explica foarte clar situatia „politica” din USA. Intrebarile astea se pot pune in circumstante mai favorabile. Cand vezi asa ceva, nu e cazul sa mai stai sa pui intrebari. Ci treci la actiune. Ceea ce face acum si poporul afro-american. Trece la actiune. Si are dreptate. Brute tampite ca politistul ala nu au ce cauta în administratia americana.

 6. Oare chiar era un american obisnuit?

  Acuzat de folosire de bani falsi, s-a opus arestarii, cica i-au gasit 4 droguri in singe (cica, pentru ca medicul care l-a autopsiat a venit cu 2 concluzii care se bat cap in cap, deci ce incredere mai poti avea in medicina legala din SUA?)

  Oare de ce nu asteapta lumea sa se faca lumina in justitie? Poate era nevinovat, sau poate nu. Moartea lui a fost oricum o mizerie – nu inteleg de ce politistii americani nu-i pot lua pe sus pe cei care se opun arestarii. Si de ce trebuia imobilizat asa strict daca era incatusat.

  In fine. Problema pe care o vad in continuare e: daca se dovedeste ca a savirsit infractiuni, atunci cum se va simti toata lumea care a iesit pe strada din cauza a ceea ce i s-a intimplat? Oare o sa mai parem o lume matura, cit de cit serioasa, cu dorinta de dreptate? Care sunt eroii lumii noastre? Ce modele mai avem?

  Vad ca mai nou se dau jos statui in Marea Britanie, ale unor fosti comercianti de sclavi. Bun, au facut parte dintr-un mecanism comercial care a produs mult rau, dar… cum sa judeci alta epoca prin prisma generatiei tale? Oare lumea de azi e atit de buna incit sa-i judece pe cei de acum 300-400 de ani? Poate avem si noi niste birne in ochi dar preferam sa-i judecam mai intii pe altii…

 7. Cu stima, cred ca sunteti intr-o eroare totala. Persoana in cauza, nu stiu daca este „o victima fara noroc” sau un marunt delicvent care a incercat sa efectueze o plata folosind una sau mai multe bacnote false – btw, in America asta este o infractiune considerate la fel de grava ca si omuciderea, dar toata aceasta isterie are un singur scop politic – alegerile prezidentiale din noiembrie,

  In rest isterie si „political correctness” duse pana la beratie – am citi azi ca „pe aripile vantului” ar fi fost retras de pe HBO MAX deoarece „are character rasist”.

  As propune nu numai sa fie retras, dar toate copiile care mai exista, precum si toate cartile, picturile, statuile, etc, care vor fi considerate ca nu respecta noile principia „progresiste” sa fie arse in piata publica, asa cum mai faceau unii prin Germania, prin anii 30.

  • @M
   Constat, de fapt, că suntem în acord: Floyd nu e o lebădă neagră. E o victimă (acest lucru este cert).
   Cu toate acestea, moartea sa a generat acel ceva care ridică din nou la lumina tulburările (grave, profunde) din societatea americană.
   Doar că America e o democrație matură și cred că va găsi calea să treacă și prin acest episod al istoriei sale.
   Eu, cel puțin, așa sper.

   • Nu, nu moartea respectivului infractor a provocat protestele de acum din America – apropos, daca se confirma datele din „CV”-ul respectivului personaj devine de-a dreptul ridicola portretizarea sa cu aripi de ingeras, asa cum am vazut zilele trecute pe o televiziune.

    Moartea sa este doar un pretext – un fel de ‘incendiere a Reichstag-ului” – pentru o agenda politica bine determinata.

    Si, iarasi, interesant, de vreo saptamana parca a disparut Pandemia si distantarea sociala si valul 2,3,4,5… acum e mai interesant sa darami statui.

    Si inca ceva… in situatia in care America tocmai a avut un presedinte de culoare, in situatia in care au judecatori, primary, senatori, sefi de politie de culoare, in care aproape ca nu exista vreun film fara 1 bucata Afro-American, una bucata LGBT, una bucata Asiatic, pt. diversitate, in situatia in care de decenii se promoveaza „discriminarea pozitiva” , e ridicol sa vorbesti de discriminare si persecutii rasiale.

   • Cu respect, dar vorbim despre mizeria de crima, reglarea de conturi dintree cei doi (se cunosteau si aveau cate ceva de reglat), filozofam inteligent sau lovim in Trump ca prea e adus in discutie de parca articolul e despre el? Si va rog sa nu-mi raspundeti ca tb sa citesc articolul ca sa inteleg, caci l-am citit. Myltumesc

    • Nu este nevoie sa „lovesti” in Trump: se loveste el singur si inca atat de mult incat nici nu mai stie ce spune. Pare complet asomat de propriile lovituri.

  • Atunci SUA isi poate „retrage” intrega istorie, acest „political correctness” fiind urmarea unor cauze care ar fi interesant de elucidat.

  • Retragera filmului „Pe Aripile Vantului” mi se pare o absurditate.

   Sunt lucruri care poate nu ne placa dar fac parte din istoria noastra si trebuie sa ramana acolo pentru ca societatea evolueaza, zic eu, spre mai bine.

   La fel si in cazul GF – sunt spuse diferite lucruri scoase din trecutul sau dar putini remarca faptul ca a incercat sa isi faca o viata noua, ca a plecat din orasul natal, ca a avut un serviciu.

   Era drogat sau se drogase cu ceva timp in urma? Nu stim inca, dar urmele par sa apara in sange..

   Ramane pentru mine intrebarea fundamentala:
   cum de nu mai avea o alta bancnota la el decat cea falsa???
   Inlocuirea ei ii usura mult situatia – cred ca era lefter si ca a fost o prada usoara in mainile unora care ii valorificau statura, forta si ii dadeau ceva bani pentru droguri, tigari si cate altele dar niciodata prea multi ca sa nu il scape de sub control. Cine sunt acestia????

   ultimile zile din viata lui George Floyd sunt atat de importante…

   In mintea mea GF simbolul este deja creat.
   El este omul care a incercat sa aiba o viata normala, a clacat, a ajuns in puscarie, a repeta greselile si la un anume moment a decis sa porneasca altfel in viata. cert este ca un altul i-a retezat brusc viata – nemeritat.

 8. Asa arata „până mai ieri un american obișnuit”?
  Adica un infractor recidivist (jaf armat, uz de bancnote false, etc.) este americanul obisnuit.

  • @Alex55
   Da, George Floyd era un american oarecare, un om obișnuit.
   A avut o tinerețe asemăntoare cu 60-70% dintre orice alți tineri asemeni lui, a făcut greșeli și le-a ispășit, a consumat droguri la fel ca mulți alții asemeni lui… A avut joburi obișnuite și a sperat că alăturându-se unei comunități religioase practicante va găsi răspunsuri la marile lui întrebări pentru viață.
   Nu doar în America, ci și în România găsim mulți asemeni lui George. Sunt oamenii de lângă noi. Să fim conștienți de acest lucru, pentru că nu strică să știm cum arată lumea reală.
   Mulțumesc, să auzim de bine!

   • Ar fi fost mai bine sa nu insistanti asupra trecutului sau, nu ati fi pus in situatia unor justificari inutile. Dupa cum vedeti exista pareri diferite, daca a fost condamnat nu mai este „Om” este fost delicvent, masurile politiei impotriva sa fiind justificate.
    De parca ar fi scris pe fruntea sa „condamnat”
    A fost omorat brutal de politie , asta conteaza.

    • @ventidius
     „60-70% din tinerii asemeni lui”, cred că așa am scris. Nu am scris 60-70% dintre americani.
     Deci…ați ratat comentariul dvs., grabindu-va să-l taxați pe al meu.

     • Ati spus si ca „George Floyd era un american oarecare, un om obișnuit.” Si abia pe urma, ca
      „A avut o tinerețe asemăntoare cu 60-70% dintre orice alți tineri asemeni lui”.
      In acest context, afirmatia e contradictorie si confuza. Nu se intelege clar cine sunt „tinerii asemeni lui”. Daca Floyd e un american oarecare, ar trebui sa fie vorba de tinerii americani obisnuiti. Ori e greu de crezut ca doua treimi dintre tinerii americani obisnuiti sunt dependenti de droguri si participa la jafuri armate. Sa fie vorba de tinerii americani de culoare? Sau de cei care au`consumat droguri in tinerete? In orice categorie l-ati incadra, mie mi-e greu sa cred ca poate constitui profilul obisnuit. O multime de tineri sunt inclinati sa incalce normele sociale, dar putini ajung sa savarseasca jafuri armate. Multi ajung sa consume droguri, dar si aici plaja e larga. De la tanarul care fumeza ocazional un joint pana dependentul care, pentriu a face rost de droguri, iti da in cap sau isi tortureaza fizic bunica paralitica. Din acesta ultima categorie face parte si George Floyd, un om pe care dependenta l-a facut sa savarseasca acte de violenta cruda impotriva unor femei lipsite de aparare, ceea ce arata ca a atins un nivel deosebit de degradare psihica si morala.

 9. America – fata in fata – cu America . Segrationismul , dominatia omului alb – fata in fata – cu omul de culoare .Un presedinte care cere armatei actiuni in strada . Un candidat democrat care cere explicit cetatenilor un altfel de presedinte . George Floyd moare , dar nu moartea lui a creat ceea ce vedem , ci cuvintele spuse inaintea mortii . Nu pot respira – nu pot respira – sunt cuvintele ce trec in inima orisicui dincolo de ceea ce inseamna MOARTE. Indiferenta unor politisti, in fata acestor cuvinte tragice , au facut diferenta . O lume intreaga va repeta la nesfirsit aceste cuvinte – nu pot sa respir – nu pot sa respir – si uite asa G.Floyd ajunge omul absolut , fiinta absoluta, ce nu a fost considerata nicidecum OM , in acele momente de groza si soc . Nu poti opri aceste cuvinte , nici cu garda nationala, nici cu armata pe strazi , nici cu acuzarea adusa celui ce folosea probabil niste bancnote false , nici cu spuse la televizor sau cu atitudini superficiale . Acest OM nu va fi in veci uitat . Persoana politica care se va alatura – sincer -acestei cauze va fi fara indoiala cistigatorul simpatiei nationale dar si cistigatorul simpatiei universale .

  • Nici eu nu l-as uita pe un malac de 2 m care mi-ar intra cu forta in casa insotit de alti 4-5 tovarasi inarmati, mai ales daca m-ar inghionti cu pistolul incarcat in burta ca sa-i dau bani si droguri si m-ar lovi in cap cu arma daca as striga dupa ajutor. Sunt convins ca nici Aracely Henriquez, nici Angel Negrete nu il vor uita cat vor trai pe acest „Urias bland”. As zice ca ai dreptate, nu sunt sanse sa fie uitat.

 10. Multa vreme m-a framantat intrebarea cum se explica protestele masive de acum, cand astfel de proteste n-au avut loc dupa atacuri armate evident motivate rasial, cu multe victime nevinovate. Sunt pomenite aici atacurile din El Paso si Dayton, dar nu acestea sunt cele mai bune exemple (cel din El Paso a fost anti-imigranti, cel din Dayton a fost comis de un antifa si a avut victime negri si albi, la intamplare). Atacul de la Charleston din 2015 este dupa parerea mea cel mai relevant: un tanar care a manifestat explicit animozitati rasiale a impuscat si omorat 9 persoane de culoare intr-o biserica de negri. E drept, atunci nu era Trump la Casa Alba, si nu era an electoral.
  Acestia sunt factori evidenti, dar cred ca am gasit raspunsul fundamental amintindu-mi de o prelegere tinuta de activistul „anti-rasist” Tim Wise. El a afirmat ca rasismul latent prezent universal la toti albii, chiar daca cel mai mult inconstient, este mult mai periculos decat mesajele cu o tenta rasiala explicita de la liderii de opinie ai realismului rasial, ceea ce unii numesc „rasism” sau „suprematie alba”. Wise l-a dat exemplu pe Jared Taylor in postura de „rasist” explicit.
  Concret, Derek Chauvin nu a avut, din cate stim, animozitati rasiale explicite, a fost albul obisnuit, reprezentativ, care daca are vreo doza de rasism, si-o ascunde cum poate mai bine. Dylan Roof, in schimb, atacatorul de la Charleston, este albul atipic care are o gandire si exprimari explicit rasiale. Asadar, tinta protestelor nu este albul atipic, rasist, ci albul obisnuit, care prin inactiune, tacere, inconstienta si complicitate creeaza sistemele de opresiune ale rasismului structural. Derek Chauvin, pentru ca este reprezentantul albilor, este tinta si nu Dylan Roof.
  Astfel, Tim Wise isi revarsa in acea prelegere oprobriul asupra albului obisnuit, in timp ce cu Jared Taylor, cu alta ocazie, dezbate cordial.
  https://www.youtube.com/watch?v=lQtBFLpGbDw

  • Si in framantarile tale n-ai observat ca atacatorul din 2015 era un alb ciudat oarecare, in timp ce Derek Chauvin era un politist in exercitiul functiunii? Si nu te-ai gandit ca poate tocmai diferenta aceasta conteaza, respectiv una e sa ai un caz extrem dar izolat, si alta e sa ai un caz mai putin extrem, dar care rezulta dintr-o cultura si o practica sistematica in randul politiei?

   • Oare ai citit comentariul pana la capat?
    Este totusi ceva ce nu se potriveste.
    Mass media si democratii – cam acelasi lucru – fac mare caz de raspandirea incidentelor motivate de ura, ca sa dea vina pe Trump si pe retelele social media. In cazul asta, nu fac nici o delimitare intre Trump si insuficienta cenzurii pe de o parte si atentatele teroriste pe de alta. In retorica lor, Dylan Roof e cat se poate de tipic pentru conservatori, suporteri Trump, tineri radicalizati pe Youtube, anti-imigrationisti, etc. – este doar rezultatul logic dus la consecintele finale.

 11. Dupa lungi taceri in sfarsit cineva se incumeta sa scrie despre aspecte care sunt de zile intregi in primplanul presei mondiale, evenimentele dramatice din SUA in urma decesului lui George Floyd.
  Nici el si nici Trump nu au o legatura cu vre-o lebada, negra, alba sau de alta culoare, vopsita. Taleb catalogeaza lebada neagra, un eveniment extrem de rar si improbabil sa se intample el incecand sa gaseasca mai mult raspunsuri la ce numeste lebada neagra, contextul in care a fost folosit acest termen fiind legat de evenimentele din 2007 de pe bursa.
  Pandemia actuala se poate numi lebada neagra conform acestei definitii.
  Trump este presedintele actual al SUA, nu este un „accident” al istoriei cu toate ca multi il considera a fi, a fost ales democratic si n-avem decat se ne aranjam, vrem nu vrem si sa asteptam pana in toama 2020 si astepta rezultatul alegerilor din SUA.
  Un lucru este cert, de cand Trump este presedintele SUA , intraga lume „s-a dat peste cap” evenimentele interne din SUA fiind consecinta logica a politicii presedintelui care polarizeaza la extrem, atat pe plan extern cat si intern.
  Indifierent de trecutul lui Floyd, el fost omorat de politie, putea fi oricare alt cetatean SUA, cei de culoare fiind intradevar mai afectati decat cei albi din multe motive.
  Cum s-au simtit soldatii si ofiterii de culoare, destui la numar din armata americana la anuntul presedintelui de a trimite armata pe strazi impotriva demonstrantilor si cum ar fi intervenit impotriva acestora, am mari dubi ca s.ar fi intamplat.
  Daca luam in calcul si hispanicii, cei de culoare vor fi in urmatorii 20 – 30 de ani cu siguranta majoritari si cum va fi reactia poiticienilor albi in urma acestor evolutii demografice ?
  SUA este intr-un punct de inflexiune si in pericol sa-si piarda statutul de NR 1 in lume fapt pe care nu l-am dori insa SUA trebuie sa intelega la fel de bine ca Europa si UE nu este un partener de mana a 2 a , parteneriatul trebuie sa fie egal de la egal, altfel europenii se vor orienta catre alte „mari puteri”.

 12. In orice tara normala, daca se intampla un abuz al politiei exista un lant al responsabilitatilor institutionale, dincolo de responsabilitatea faptuitorului. Exista responsabilitatea adminstrativa si politica a celor care ar fi putut preveni astfel de fapte, care apartine persoanelor si organismelor care pot influenta direct conduita politiei, prin faptul ca o conduc, coordoneaza, controleaza sau o supravegheaza. Fiind vorba de America, unde exista o larga autonomie locala, este vorba in special de seful politiei respective, de primar si consiliul municipal, la care se adauga procurorul general al statului, guvernatorul si Camera reprezentantilor din statul respectiv. Politia din Minnesota este condusa din 2017 de Medaria Arradondo, prima persoana de culoare care ocupa aceasta functie. Inainte a condus pentru 5 ani departamentul afacerilor interne, fiind responsabil de conduita ofiterilor de politie, unde a fost promovat dupa ce a dat in judecata departamentul pentru discriminare in privinta salarizarii si promovarilor. Atat statul Minnesota cat si orasul Minneapolis sunt fiefuri ale democratilor(mai precis ale DFL, partid local de stanga, afiliat democratilor) care controleaza toate institutiile, detinand posturile de guvernator, guvernator adjunct, procuror general, majoritatea absoluta in Minnesota House of Representatives, functia de primar in Minneapolis si 12 din cele 13 locuri din Consiliului Municipal(cel de-al 13-lea fiind ocupat de un ecologist). In mod normal dupa un astfel de eveniment ar fi urmat o asumare a respunderii din partea acestor persoane si institutii, si implicit din partea partidului democrat care le gireaza activitatea, dar nici pomeneala, singura reactie fiind masura populista si iresponsabila a desfiintarii politiei locale de catre consiliul municipal.

 13. M-ar interesa daca se poate niste raspunsuri / opinii la cateva intrebari care se cer intrebate, in urma evenimentelor.

  Exista mai multe precedente foarte asemanatoare, cel mai cunoscut probabil e asasinarea lui Martin Luther King in 68, urmate de „race riots”. Inainte de asta au fost race riots din 67. Au mai fost si altele si inainte, si in anii 70. De atunci au fost cheltuite trilioane in „affirmative action”, a fost desfiintata segregarea rasiala blamata drept cauza, si acum exista multe alte programe guvernamentale pentru eliminarea inechitatilor. Si totusi se pare ca nu au folosit la nimic, din moment societatea e in aceeasi situatie. De ce?

  Apoi ce este corectitudinea politica, dar exact? Si de ce avem asa ceva, de unde vine?

  Floyd a fost condamnat pentru jaf armat, era drogat si prins in flagrant cu bani falsi. Cum poate fi el numit „american obisnuit”? Oare chiar asa fac toti pe-acolo?

  Doar daca se poate, daca nu o lasam asa, printre =

  • @Xan

   https://ziare.com/stiri/acuzatii/video-tensiuni-puternice-in-mediul-intelectual-regizorul-radu-jude-acuzat-ca-a-facut-un-film-de-o-violenta-fara-precedent-1614360

   Păi, să vă răspund cu un silogism.
   Link-ul de mai sus vă duce la o discuție aprinsă ce a erupt la noi în aceste zile și vizează opțiunea unor intelectuali români față de modul în care tratăm țiganii în România. Sunt semenii noștri, o parte importantă a națiunii, trăiesc în comunități bine definite sau pur și simplu împreună cu majoritatea; unii crează probleme în societate, alții sunt de excepție – la fel ca toată lumea.
   Și, totuși, noi românii „majoritari” avem față de țigani cel puțin (dacă suntem educați), o atitudine reținută și ușor ironică, iar dacă nu suntem educați, nici măcar nu ne obosim să ne reprimăm atitudinea de respingere.
   Țiganii, ca și african-americanii, au fost sclavi/robi și abia dacă numără 150 de ani de când au dreptul la libertate. Pentru egalitate efectivă încă mai au de luptat: cu ei înșiși și cu atitudinea majorității.
   De ce în America nu ar fi la fel?
   Când vom răspunde la întrebările noastre, vom ști răspunsul și pentru conflicetele de tip rasial din Statele Unite.

   • „…unii crează probleme în societate, alții sunt de excepție…”
    Exista si cifre oficiale pentru „unii” si „altii”?
    De ce intreb? Pentru ca daca ar fi sa ma ghidez doar dupa interactiunile mele directe cu tigani, ajung la concluzia ca 2/3 sunt integrati si 1/3 inca traiesc si se comporta ca in vestul salbatic.

    Si-apoi apare acest eveniment cu 2-3 zile in urma, cica in premiera in Romania, cauzat de tigani intr-un „oras” unde sunt peste 50% din populatie:
    „La Murgeni, Vaslui, e mai ceva ca în Vestul Sălbatic. Oraşul cu peste 4000 de locuitori a fost declarat „zonă specială de siguranță”, după un război între clanuri. Adică timp de 30 de zile, oraşul va fi păzit non-stop de poliţişti şi jandarmi.”
    https://observatornews.ro/eveniment/politisti-jandarmi-patrula-clanuri-vaslui-368318.html

    In ce ii priveste pe afro-americani si BLM, unul tanar de-al lor zice:
    „Dear Black Lives Matter, Stop Pretending To Care”
    https://www.youtube.com/watch?v=WmaXg7KzSRU

 14. Nici nu trebuie sa ma duc in America ca sa vad discriminarea, ura rasiala si interventia brutala a politiei/janda
  rmerie de la noi

  In RO uciderea unui baschetbalist de culoare intr-un bar parca in Giurgiu???

  Dar 10 August 2018 minciuna cu jandarmerita lovita de multime?
  Dar cetateanul lovit fara nici o vina de jandarmi??? Dar gazele lacrimogene oferite moka???

  GF este simbolul omului lipsit de aparare supus violentei nemasurate a statului.
  Intamplator a fost ales un nume – putea sa fie altul, Live matters!

  Si nu este Lebada nNeagra caci mai este si batranul tranti la pamant, polistii care aplauda pe cei care au fost destituiti, etc – sunt mutte faete = all over the world.

  Dar niciodata in istoria recenta a USA nu a existat un Presedinte care sa recidiveze des si repetat, aproape obsedant erorile. William Lawson – Clean White House!

 15. Ne meritam soarta, facem dintr-un tilhar, erou, facem dintr-o fetita handicapata, trompeta salvarii.

  Picant e ca tocma artistii poporului de la Holiud, plin de bani, sunt cei care vor egalitate, tocmai ei care sunt cei mai neegali.

  Interesant e si ca acum citva timp un cetatean roman respectabil, din Ferentari, un pic brunet, a luat-o pe coaja si s-a ales cu ochii umflati. Poporul a jubilat, probabil ca nu era suficient de negru.

  Intrebare de 100 de puncte, cum ar trebui sa se reduca criminalitatea, afara de panselute? Sau poate ca precum unu, eu*** ii place asa, sau chiar face parte din! Nu-i doresc dar as fi curuios daca ar fi atacat in plina zi, daca i s-ar fi spart casa, de alte scenarii, copiiim sitie, bunici nu cvreau sa vorbesc.

 16. Într-adevăr, nu pare o lebădă neagră (într-un campus american, probabil că nici n-ați putea folosi această expresie cu conotații rasiste!). Dar moartea lui va fi puternic instrumentalizată – deja Biden și-a adus aminte că partidul lui are o frumoasă tradiție în prostirea afro-americanilor și a îndemnat la revoltă (!). Pentru că nu la mulatrii și negrii din SUA trebuie să privim, ci la clivajul profund din societatea americană, la bătălia pe viață și pe moarte, aproape, dintre suveraniștii lui Trump, pe de o parte, și mondialiștii lui Biden și ai „mlaștinii” (= deep state) pe de alta. Miza este acum nu moștenirea lui George Floyd, ci moștenirea unui co-rasial de-al lui, moștenire botezată Obamagate. Dacă judecătorii se pun la lucru, va ieși, se pare, cea mai spectaculoasă serie de arestări la nivel înalt din istoria SUA. Păcat că în față nu este cineva mai diplomat, mai puțin impulsiv și mai educat decât Trump.
  Indiferent ce va ieși la urne în noiembrie, România este perdantă-perdantă. Mondialismul ne va distuge pe toți. Trump nu ne prețuiește. Merkel se poate apropia de Putin. Tampon am fost, tampon suntem încă și monedă de schimb.
  Însă problema noastră fundamentală este acum educația sexuală în școli. Pe la toamnă, va rerăsări eterna luptă creaționism vs. evoluționism, precum și alegerile. Dacă nu ne lovește vreo tragedie din vreo telenovelă turcească, să plângem sau să ne-mbătăm criță toate și toți până pe la Crăciun… Mai descoperă generalii de securitate din marile partide câte-un colaborator la USR (revoltător!), ne mai bagă-n case Arafat o săptămână, mai vine-o caniculă sau o furtună, mai ciupește dl Șică vreo secretară de fund, ca să dea-n imagine că-i de-al nostru etc. La noi, că-i lebădă albă, că-i neagră, nu-ți mai dai seama odată ce-ai jumulit-o și-ai pus-o pe grătar.

 17. in statele unite politia este foarte respectata, nu i subordonata politicului, iar cind te sanctioneaza esti speechless pentru ca are dreptate. sa te claxoneze sau sa ti dea flashuri in trafic un cocalar din romania ? no way, politistul va fi acolo inainte sa ti inchizi telefonul. cinste lor ! care i diferenta intre politist si militian ? militianul analfabet si fara muschi (ca sa nu mai vorbesc de creier !) este un coclit impotent / rupt in fund ce se bucura de bocancii cu care l incalta stapinirea. jivina nu serveste cetateanul ce l plateste ci jigodia ce l imbraca (si i da si pensie speciala). cam asta ar fi. ce s a intimplat in usa este o exceptie, in romania i regula, nu i prima data cind asistam la dictatura prostilor cu puscoace.

 18. Pai nu l-au avut pe Obama timp de 8 ani la Casa Alba? De ce nu a rezolvat Obama problema rasiala in SUA? Nu era Obama pacifistul numarul 1 al planetei? Nu canta el din lira in timp ce Rusia se juca cu tancurile si soldateii verzi prin Ucraina sau Crimeea? Oare mai aveam astazi parteneriatul strategic cu SUA daca ar mai fi fost Barak la putere? Sunt curios cum ar fi reactionat Obama astazi, pe timp de pandemie si criza economica. Probabil ca l-ar fi felicitat pe Xi, in loc sa-l acuze, precum a facut Trump. Trump ar fi respectat legea daca s-ar fi decis sa scoata armata pe strazi. Situatia o impunea, insa ca de obicei s-a razgandit in ultimul moment si bine a facut.

 19. Nu vreau sa creez un razboi ideologic pe platforma Contributors, insa vreau sa aduc niste detalii care pot explica nivelul de revolta curenta din SUA.

  Violentele impotriva persoanelor de culoare din SUA de catre politie sunt numai varful icebergului. Adevarul este ca imigrantii noi si persoanele de culoare sunt discriminati la scara masiva.

  Toate statisticile arata ca un negru primeste mult mai putini bani la ceeasi calificare ca un alb avand aceeasi functie. Am si experienta personala. Unul dintre putinii prieteni negri pe care ii am e vicepresedinte a unei sucursale americane de banca canadiana. Ma asteptam sa castige mult mai multi bani ca mine, manager de linie mijlocie lucrand intr-o corporatie. Omul castiga mai putin decat mine, si e pe treapta ierarhica doua trepte in sus.

  Am avut ocazia sa stau langa un cartier segregat de negri in Virgina, unde saracia era la ea acasa. Sate romanesti sarace aratau mai bine decat cartierul respectiv in mijlocul orasului. Pur si simplu oamenii astia nu au acces la educatie, locuri de munca bine platite si sisteme de sanatate, asta dupa ce au fost sclavi sute de ani. Nivelul medie de proprietate a unei familii de culoare e mult mai jos decat a unei familii albe. Cu alte cuvinte, negrii si hispanicii in majoritate vin din familii sarace si raman tot saraci intr-o tara bogata. Si stiu ca unii mai la dreapta or sa se repede sa spuna ca negrii sunt lenesi. Am avut privilegiul sa fiu coleg de studii cu negrii si nu am vazut oameni mai dedicati studiilor decat ei. In multe scoli de business negrii sunt o majoritate pentru ca stiu ca nu au alta cale de a urca pe scoala sociala decat prin educatie. Si cei mai multi cu educatie ajung sa lucreze pentru stat, pentru ca prea putine corporatii le dau sanse la angajare si promovare reale.

  Ultimul argument este reprezentat de doua studii de caz, ambele in state rosii conservatoare.

  Cazul numarul unu este o corporatie mare. Intr-o sucursala dintr-un oras mare cam 40% din salariati au un background diferit (imigranti, femei, persoane de culoare). Structura managementului din sucursala respectiva era o singura femeie intr-un rol mijlociu de management, si restul barbati, albi, nascuti in SUA. Similar si cu cealalta firma, insa cealalta firma este intr-o zona si mai rosie (oras mic), tot corporatie mare. Din 40 de ingineri pe care ii are firma in sucursala respectiva, doi ani in urma aveau o singura femeie inginer, doi contractori (unul negru si unul corean pentru perioade scurte), si restul barbati albi, marea majoritate fiind nascuti in SUA, incluzand managementul).

  Se vede si cu ochiul liber sursa razvratirii din SUA. Chiar si eu, ca alb imigrant, dupa 20 de ani de SUA, cu educatie inalta in SUA, tot nu am access la unele joburi de management din cauza ca tot imigrant sunt considerat. Am pierdut intr-un stat rosu un job exact dupa ce Trump a venit la putere. Pentru multa vreme nu am avut probleme in firma respectiva. Dupa ce Trump a venit la putere, rednecii au inceput a avea curaj si inceput a sapa pe oricine nu era ca ei in firma respectiva, ducand la concedieri nemeritate.

  • Irelevant. studiul de caz. Asta cu femei „flower pot” prin toate functiile e idee marxista. Aveam o fosta sefa de departament, profesoara la Universitate si cand incepusera gargaunii cu gender equality ea era mereu revoltata spunand ca ea nu a avut nevoie de nu stiu ce politici sa ajunga sefa. Am o colega care acum se plange ca niciodata nu stie de ce e invitata pe la conferinte…fiindca vor sa o asculte sau fiindca e femeie si trebuie sa contribuie la cota.
   Diferente de felul celor folosite in speta se gasesc intre alte categorii: Hai sa luam structurile Uniunii EUropene. In Toata Comisia sa zicem cam 85% din Mangementuld e top provine din UE 13 si 15% din UE 15. Si nu se modifica vizibil. Si nici nu sunt politici sa ii „integreze” mai mult. Dar politici de „femei la numar egal cu barbatii” sunt. Pai de ce? Si eu ma simt discriminat ca nu ajung manager… Pe mine cine ma asculta?
   In concluzie, peste tot sunt tot felul de discriminari, ne place sau nu (vezi cazul studentului roman din Suedia care a trimis acelasi CV cu 2 nume. unul suedez si unul cu numele lui original. Pe aceleasi cimpetente „suedezul” a fost chemat la vreo 6 interviuri iar pe cel romanesc la nicu unul. In cazul asta ce facem? Ne ocupam numai de negri sau hispanici ca au culori si nu ne ocupam si de cei cu „numele ciudate”?

   • @Răzvan,

    Unde ai văzut domnia ta că încep a mă plânge? Toate cercetările sociologice arată că un mediu de lucru foarte divers la toate nivelele de management ridică inovația și performanțele financiare ale firmei. Firme ca Google, Apple, și Twitter sunt exemple vii. Vrei să știi ce s-a întâmplat cu firma din statul roșu cu diversitate mică (numai albi bărbați practic în inginerie)? Performanța financiară a firmei era redusă și firma condusă ineficient a dus la un atac a unui investitor strategic care a preluat firma forțat în bursa de valori și a schimbat majoritatea din consiliul de conducere punând în minoritate familia crea crease businessul respectiv vreo 80 de ani în urmă. Firma își merita soarta, numai văzând părerile negative masive a propriilor angajați în Glassdoor, care acuzau constant abuzuri și management de slabă factură, mai ales cel din poziții mai înalte de conducere. Noul investitor a schimbat din temelii managementul firmei și a concediat pe unii care îmi făceau mie zile fripte.

    Cunosc destule femei inginer, și multe din ele foarte capabile. Sunt foarte multe femei programatoare zilele astea, și e păcat ca firmele nu le angajează și promovează exact pe principii misogine.

    • Nu aveti nici o evidenta ca femeile nu sunt angajate datorita misoginismului. Din contra, mie mi-ar placea s alucrez numai cu femei…ca imi plac. Poate ca neangajarea are alte cauze, dintre care si posibila ineficienta sau chiar posibila lipsa de pe la serviciu datorita indatoririlor familiare. Nu zic ca trebuie sa fie asa dar studiile astea sociologice nu ma dau pe spate. Societatea a avansat grozav si fara femei (repet, nu am nimic impotriva lor si sa tot fie). Femeile devin tot mai predominante, dar si pentru ca foarte multe se educa in domenii tegnice in ultima vreme. Nu poti cere 50-50 inginere cand la facultatea de Inginerie ai 10 la 90. E o chestie de bun simt.
     repet, eu, roman din estul europei am fost de multe ori discriminat datorita: numelui, originii, accentului, atitudinii, conceptului de viata etc. Astea se pun la discriminare sau pur si simplu e vorba de „nil vrem sau nu il vrem”?
     La fel si cu doamnele.

     • @Razvan,

      Iarasi imi pui in gura vorbe pe care nu le-am spus. Nu am afirmat niciodata ca trebuie sa fie vreo cota de gen sau rasa intr-o firma, ci doar sa fie diversitate culturala. Daca intr-o firma de tehnologie civila, incluzand dezvoltare de software, lucreaza numai barbati ingineri, nu ti se pare ca au o problema? Si practica demonstreaza ca nu au o performanta tot la fel de buna ca o firma cu diversitate culturala.

      Si eu am fost discriminat in SUA pe baza de origine etnica. Discriminarea se cheama discriminare, indiferent daca e pe baza de rasa, sex, nationalitate, sau mai nou gen sau orientare sexuala.

  • Am pierdut intr-un stat rosu un job exact dupa ce Trump a venit la putere.

   Teribil Trump asta, cum te-a dibuit el!
   Eu am avut cele mai misto gagici pe vremea lui Ceausescu, de cind a venit insa Merkel la putere imi merge tot mai rau.

   Pur si simplu oamenii astia nu au acces la educatie, […]in multe scoli de business negrii sunt o majoritate
   Hotaraste-te ori nu au acces la educatie ori sunt majoritate in scoli.

   P.S Inteleg ca urmeaza revolutia femeilor, ca si ele sunt discriminate. Hai la lupta cea mare!

   • @a lui neamțu,

    Se vede că nu știi nimic despre cum se organizează școlile publice americane. Sunt alocate după zonă, și finanțarea tot așa se face. Zonele sărace au și cele mai proaste școli. Ghetourile pe care le-am văzut nu aveau nici școli bune și majoritatea negrilor nu termină nici liceul, nicidecum să mai meargă la facultate. Însă există o pătură subțire care ajunge în școli masterale și doctorale, pentru că facultatea nu le e de ajuns. Omul alb face colegiul și după aceea se vede cu sacii în căruță și prea puțini merg mai departe. De aceea minoritățile, femeile și imigranții sunt grosul participanților la educația postuniversitară. Le oferă o șansă în plus în viață.

    Pur și simplu mulți minoritari vin din familii extrem de sărace, nu își permit să se școlească, și perpetuează sărăcia în generațiile următoare, locuind în aceleași ghetouri ca și părinții lor. E un ciclu continuu.

  • @ John Dow pacat, neasteptat de la tine & slabut comment -ul tau; cand mergi intr-1 loc prin proprie vointa te supui regulilor de-acolo, nu?! cel putin in prima faza; apoi insiruire meritocratica manipulatorie cu propensiuni spre politicile de cota, gen, rasa mecaniciste in plan social & antimeritocratice; pt mine ca roman rezident fost expat e trist ca in isteria „revolutionara” actuala tocmai principiul de baza al lumii libere & statului de drept anume al egalitatii in fata legii e neglijat discret impreuna cu corolarul raspunderii individuale in fata legii / spor!

   • @Shinobi,

    Fii sigur că nu mai fac eu greșeala asta să merg într-un oraș mic, izolat, și având o cultură redneck. Ce m-a atras acolo era un post de conducere plătit foarte bine per care aveau probleme să îl umple din cauză că era departe de orice fel de oraș mare și locul era cam izolat și sălbatic. Nevasta pur și simplu ura locul respectiv. Am lucrat acolo doi ani, și nu am avut nici un fel de probleme până când Trump a câștigat alegerile. Dintr-odată tehnicienii din fabrica la care lucram au început să se plângă că îi iau prea tare la răspundere și pun presiune pe ei. Nu aveau o problemă înainte, și până la urmă m-au împins în afară, că nu mai puteam lucra cu ei. Și nu eram singurul care aveam probleme acolo. Mai era un manager neamț pe care rednecii în grup organizat începuseră să îl hărțuiască întrebându-l de câte ori ieșea din casă și deschidea gura dacă e cetățean american, ba mai unii cereau și dovadă. După ce am abandonat slujba aia am vorbit cu un prieten republican conservator. Mi-a explicat că de fapt oamenii din locul ăla nu sunt conservatori, sunt doar redneci. Pur și simplu nu respectă pe nimeni care nu e născut în zona respectivă, nici măcar pe unii americani get-beget venind din alte state.

    Omul cât trăiește, învață.

 20. Desigur , fiecare , dintre cei ce scriu cite ceva , are partea lui de adevar . Poate asa este . G.F. folosea bani falsi si a fost prins de politie , poate a trecut prin inchisorile din America , poate este un -urias blind – cum il catalogau unii dintre semenii lui , poate politia a fost nevoita sa il imobilizeze si sa il aresteze folosind procedura atit de contestata , poate comunitatea de culoare este nedreptatita sau poate nu , poate unii politicieni si nu numai doresc sa foloseasca incidentul in scop personal , poate daca era doar impuscat nu se declansau aceste manifestatii de strada . Sunt atit de multi de -POATE- in joc, dar un singur lucru a facut diferenta .Cuvintele auzite si mereu repetate de acest OM (chiar daca unii il percep altfel ) – nu pot respira – nu pot respira -vor ramane adinc intiparite in memoria noastra colectiva si pe masura trecerii timpului ele nu vor disparea , ci mai degraba vor capata alte forme de intelegere .

 21. 1. Capitalismul este forma natural de organizare sociala

  2. Patronul numeste intr-un post persoana care i se pare cea mai potrivita. Exceptie: corporatiile unde apar gasti care se sustin unii pe altii, dar, in timp, astia pierd din cauza concurentei.

  3. Inegalitatea rezultata ca urmare a lipsei de educatie, a dorintei de a lenevi nu este discriminare. Dovada: exista destui oameni de culoare care au ajuns sa capete un statut social de invidiat.

  4. Politistii nu sint medici neurochirurgi, doar niste tipi normali, care vor sa se intoarca la familiile lor; desigur, o selectie riguroasa este necesara.

  5 Cineva ar trebui sa-i intrebe pe cei care protesteaza, ce vor de fapt ? Cum ar vedea ei lumea ?

  6. Daca cineva are idei, initiativa si noroc si se imbogateste ca in basme, cu ce e vinovat ?

  • 1. Naturale sunt multe: dreptul celui mai puternic, furtul pentru a mânca, asocierea pentru a-l dovedi pe cel slab, poligamia, înșelăciunea și câte și mai câte. Cele mai puțin naturale sunt morala, civilitatea. După ce s-a împărțit tortul, mai ales cei care nu au apucat nimic sunt obligați să le respecte.
   2. Bineînțeles că fiecare face ce vrea cu proprietatea proprie. Doar că, dacă o folosește ca argument pentru a-și atrage un colaborator, își creează obligații contractuale cel puțin pentru o perioadă față de acesta. Obligații care implica și un anumit mod de administrare al proprietății în cauză. Sunt destule procese pe această temă în lumea occidentală.
   3. Iar lipsa de educație este, de cele mai multe ori, rezultatul inegalității. Spirala negativă!
   4. Polițiștii își pot alege și ei o altă slujbă, dacă simt că pentru a se întoarce teferi acasă, sunt nevoiți să recurgă la excese.
   5. Păi cam asta e problema: prea puțini îi întreabă. Majoritatea se antepronunță în ceea ce-i privește.
   6. Făt-Frumos nu e cu nimic vinovat. Doar că, dacă a furat salată din grădina ursului, se aplică punctul 1. Numai să recunoască, adică să-și facă publice declarațiile de venit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristian Felea
Doctor în ştiinţe inginereşti, domeniul: „Mine, Petrol şi Gaze” - Universitatea din Petroşani. Ofițer SRI în rezervă Colaborator al publicaţiei „Revista Minelor”

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro