marți, ianuarie 31, 2023

Moțiunea de cenzură și necunoscutele ei multiple

Se pare că în ziua de 10 decembrie PNL-ul, care se tot auto-recomandă drept port-stindardul Opoziției parlamentare, va introduce mult așteptata moțiune de cenzură la adresa guvernului condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă. Foarte bine. Moțiunea face parte din arsenalul democratic, dreptul utilizării ei e stipulat de Constituție și reprezintă o cutumă a vieții democratice ca Opoziția să o folosească.
PNL promite că, de data aceasta, va pregăti mai bine operațiunea cu pricina. Nu doar că va redacta un text mai convingător și mai bine scris decât cele anterioare, dar va avea și grijă să își sporească, pe cât posibil, șansele de reușită.Partidul d-lui Orban ne asigură că se bazează nu numai pe propriile forțe, pe faptul că, în vremea din urmă, coaliția aflată la putere a avut, în câteva rânduri, dificultăți în a-și promova inițiativele legislative, ci zice că negociază atât cu celelalte partide parlamentare din Opoziție cât și cu UDMR, cu parlamentarii din partidul Pro România al domnilor Ponta- Bănicioiu-Câmpeanu și cu nemulțumiții din PSD. Se bazează pe faptul că UDMR s-a arătat oricând gata să schimbe barca doar spre a-și vedea satisfăcute mai bine și mai rapid interesele, pe ura crescândă nutrită de Victor Viorel Ponta pentru Liviu Nicolae Dragnea și pe insatisfacțiile unora dintre parlamentarii social-democrați.
De aici și primul semn de întrebare, de aici și întâiul apel la prudență maximă. Nemulțumiții din PSD sunt cum nu se poate mai nesiguri. Mai în bătaia vântului. Una promit azi și cu totul alta fac mâine. Au dovedit-o cu vârf și îndesat la Comitetele Executive Naționale ale partidului din septembrie și octombrie când s-a reconfirmat povestea celor zece negre mititei. PSD mustește de inși de calibrul unor Niculae Bădălău și Ecaterina Andronescu care bat în retragere, devin cuminți, supuși, dau, precum Azorel din coadă, în fața stăpânului dacă Liviu Dragnea le promite vreo demnitate, vreun post de ministru, o dregătorie, un profit, ceva care să-i mulțumească.
Și totuși, ce se va întâmpla în cazul în care moțiunea va trece? Va accepta oare Opoziția doar înlocuirea actualului guvern condus de doamna Dăncilă cu un altul, tot majoritar PSD, aflat sub președinția d-nei Corina Crețu? Cât de viabil poate fi acesta câtă vreme dl. Liviu Nicolae Dragnea dă semne a fi de neclintit de la șefia PSD? Va admite oare conducerea PSD soluția Crețu? Se va împăca, de pildă, un Codrin Ștefănescu cu o astfel de soluție când, cu numai câteva zile în urmă, a acuzat-o pe respectiva doamnă de trădare? Va dori cumva PNL să se așeze în fruntea bucatelor, chiar și în absența testului alegerilor? Vor fi de acord cu o astfel de rezolvare USR și PMP? Duminică, la România tv, dl. Traian Băsescu iar a luat în derâdere PNL. Ce mai reprezintă în PMP dl. Băsescu, ce mai înseamnă el în contextul vieții politice actuale? Nu cumva Opoziția riscă din cale afară de mult? Odată ajunsă la putere, dacă soluția Crețu nu ține, nu cumva Opoziția va fi cea care va trebui să plătească în 2019 și 2020 oalele sparte de guvernarea amatoristică PSD-ALDE? Se va forța soluția alegerilor anticipate? Se încrede cu adevărat PNL în sondajele de opinie care, cu fiecare zi ce trece, indică pierderea de viteză a PSD? Nu există oare riscul ca viitoarele alegeri să se încheie indecis, iar indecizia să devină un atu în favoarea social-democraților?
PNL a avut, de la ultimul său Congres încoace, o atitudine cum nu se poate mai ezitantă. A încercat să împace pe toată lumea. Nu a adoptat radicalismul și exigențele morale ale celor de la PSD. Dl. Ludovic Orban mai are până a se impune drept un adevărat lider. Orice s-ar spune, nu are stofă de prim-ministru. Încă nu a dovedit niciodată că ar fi un foarte bun strateg.
E de sperat că până la data de 10 decembrie vom afla măcar o parte dintre răspunsurile la aceste necunoscute.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. „Exigențele morale ale celor de la PSD”? Este, sper, o neglijenta de redactare. Mai ales ca textul de mai sus isi propune sa fie o analiza rationala, nu o mostră de apel la absurdități.

 2. „Moțiunea de cenzură și necunoscutele ei multiple”

  Opinia mea este că nu putem obține răspunsuri valide cu privire la întrebările despre moțiune dacă nu avem abordarea corectă a chestiunii.
  Atitudinea ezitantă a PNL, PMP, PPR șcl. este în conformitate cu interesele membrilor lor. „Împăciuitorismul” indică de fapt complicitate, dorința păstrării acestui statu-quo. Realismul și adaptarea la exigențele morale ale democrației și principiilor statului de drept sunt iluzorii.

  Eu mă aștept ca dl Orban și PNL să acționeze ca după demiterea d-lui Oprescu de la Primăria generală a Capitalei, anume, ca în complicitate cu PSD să acționeze în interesul acestuia. Astăzi avem un incompetent primar general în București doar pentru că PNL nu a fost capabil să fructifice avantajul și a refuzat să propună în mod serios un candidat!

  Abordarea corectă, singura care ne poate conduce către răspunsuri raționale, credibile, pentru problema în discuție este din perspectiva care privește România ca o guvernare cleptocratică. Moțiunea are șanse minime să treacă. Nici interesul majorității, inclusiv o parte din PNL NU este să treacă. Politicienii sunt doar marionete care apără interesele oligarhilor și acționează exclusiv în acest sens.

  Actuala configurație a parlamentului NU poate declanșa o reformă constituțională (cum nu a reuși în condiții incomparabil mai favorabile Comisia de Revizuire condusă de dl Crin Antonescu). Or, fără aceasta, este necesar să privim cu realism faptul că nici un guvern, de nicio orientare (aparentă) nu va acționa contrar intereselor cleptocraților. „Necunoscutele” moțiunii sunt doar balet! Este foarte bine cunoscut că nimic nu-i va deranja pe membrii grupului infracțional organizat care a capturat statul. Nu încă. Și nu prin astfel de moțiuni!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro