Se pare că în ziua de 10 decembrie PNL-ul, care se tot auto-recomandă drept port-stindardul Opoziției parlamentare, va introduce mult așteptata moțiune de cenzură la adresa guvernului condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă. Foarte bine. Moțiunea face parte din arsenalul democratic, dreptul utilizării ei e stipulat de Constituție și reprezintă o cutumă a vieții democratice ca Opoziția să o folosească.
PNL promite că, de data aceasta, va pregăti mai bine operațiunea cu pricina. Nu doar că va redacta un text mai convingător și mai bine scris decât cele anterioare, dar va avea și grijă să își sporească, pe cât posibil, șansele de reușită.Partidul d-lui Orban ne asigură că se bazează nu numai pe propriile forțe, pe faptul că, în vremea din urmă, coaliția aflată la putere a avut, în câteva rânduri, dificultăți în a-și promova inițiativele legislative, ci zice că negociază atât cu celelalte partide parlamentare din Opoziție cât și cu UDMR, cu parlamentarii din partidul Pro România al domnilor Ponta- Bănicioiu-Câmpeanu și cu nemulțumiții din PSD. Se bazează pe faptul că UDMR s-a arătat oricând gata să schimbe barca doar spre a-și vedea satisfăcute mai bine și mai rapid interesele, pe ura crescândă nutrită de Victor Viorel Ponta pentru Liviu Nicolae Dragnea și pe insatisfacțiile unora dintre parlamentarii social-democrați.
De aici și primul semn de întrebare, de aici și întâiul apel la prudență maximă. Nemulțumiții din PSD sunt cum nu se poate mai nesiguri. Mai în bătaia vântului. Una promit azi și cu totul alta fac mâine. Au dovedit-o cu vârf și îndesat la Comitetele Executive Naționale ale partidului din septembrie și octombrie când s-a reconfirmat povestea celor zece negre mititei. PSD mustește de inși de calibrul unor Niculae Bădălău și Ecaterina Andronescu care bat în retragere, devin cuminți, supuși, dau, precum Azorel din coadă, în fața stăpânului dacă Liviu Dragnea le promite vreo demnitate, vreun post de ministru, o dregătorie, un profit, ceva care să-i mulțumească.
Și totuși, ce se va întâmpla în cazul în care moțiunea va trece? Va accepta oare Opoziția doar înlocuirea actualului guvern condus de doamna Dăncilă cu un altul, tot majoritar PSD, aflat sub președinția d-nei Corina Crețu? Cât de viabil poate fi acesta câtă vreme dl. Liviu Nicolae Dragnea dă semne a fi de neclintit de la șefia PSD? Va admite oare conducerea PSD soluția Crețu? Se va împăca, de pildă, un Codrin Ștefănescu cu o astfel de soluție când, cu numai câteva zile în urmă, a acuzat-o pe respectiva doamnă de trădare? Va dori cumva PNL să se așeze în fruntea bucatelor, chiar și în absența testului alegerilor? Vor fi de acord cu o astfel de rezolvare USR și PMP? Duminică, la România tv, dl. Traian Băsescu iar a luat în derâdere PNL. Ce mai reprezintă în PMP dl. Băsescu, ce mai înseamnă el în contextul vieții politice actuale? Nu cumva Opoziția riscă din cale afară de mult? Odată ajunsă la putere, dacă soluția Crețu nu ține, nu cumva Opoziția va fi cea care va trebui să plătească în 2019 și 2020 oalele sparte de guvernarea amatoristică PSD-ALDE? Se va forța soluția alegerilor anticipate? Se încrede cu adevărat PNL în sondajele de opinie care, cu fiecare zi ce trece, indică pierderea de viteză a PSD? Nu există oare riscul ca viitoarele alegeri să se încheie indecis, iar indecizia să devină un atu în favoarea social-democraților?
PNL a avut, de la ultimul său Congres încoace, o atitudine cum nu se poate mai ezitantă. A încercat să împace pe toată lumea. Nu a adoptat radicalismul și exigențele morale ale celor de la PSD. Dl. Ludovic Orban mai are până a se impune drept un adevărat lider. Orice s-ar spune, nu are stofă de prim-ministru. Încă nu a dovedit niciodată că ar fi un foarte bun strateg.
E de sperat că până la data de 10 decembrie vom afla măcar o parte dintre răspunsurile la aceste necunoscute.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro
Prezentare generală a confidențialității
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
„Exigențele morale ale celor de la PSD”? Este, sper, o neglijenta de redactare. Mai ales ca textul de mai sus isi propune sa fie o analiza rationala, nu o mostră de apel la absurdități.
Raspunsul il afli doar daca actionezi!
„Moțiunea de cenzură și necunoscutele ei multiple”
Opinia mea este că nu putem obține răspunsuri valide cu privire la întrebările despre moțiune dacă nu avem abordarea corectă a chestiunii.
Atitudinea ezitantă a PNL, PMP, PPR șcl. este în conformitate cu interesele membrilor lor. „Împăciuitorismul” indică de fapt complicitate, dorința păstrării acestui statu-quo. Realismul și adaptarea la exigențele morale ale democrației și principiilor statului de drept sunt iluzorii.
Eu mă aștept ca dl Orban și PNL să acționeze ca după demiterea d-lui Oprescu de la Primăria generală a Capitalei, anume, ca în complicitate cu PSD să acționeze în interesul acestuia. Astăzi avem un incompetent primar general în București doar pentru că PNL nu a fost capabil să fructifice avantajul și a refuzat să propună în mod serios un candidat!
Abordarea corectă, singura care ne poate conduce către răspunsuri raționale, credibile, pentru problema în discuție este din perspectiva care privește România ca o guvernare cleptocratică. Moțiunea are șanse minime să treacă. Nici interesul majorității, inclusiv o parte din PNL NU este să treacă. Politicienii sunt doar marionete care apără interesele oligarhilor și acționează exclusiv în acest sens.
Actuala configurație a parlamentului NU poate declanșa o reformă constituțională (cum nu a reuși în condiții incomparabil mai favorabile Comisia de Revizuire condusă de dl Crin Antonescu). Or, fără aceasta, este necesar să privim cu realism faptul că nici un guvern, de nicio orientare (aparentă) nu va acționa contrar intereselor cleptocraților. „Necunoscutele” moțiunii sunt doar balet! Este foarte bine cunoscut că nimic nu-i va deranja pe membrii grupului infracțional organizat care a capturat statul. Nu încă. Și nu prin astfel de moțiuni!