duminică, aprilie 18, 2021

Moțiunea de cenzură și necunoscutele ei multiple

Se pare că în ziua de 10 decembrie PNL-ul, care se tot auto-recomandă drept port-stindardul Opoziției parlamentare, va introduce mult așteptata moțiune de cenzură la adresa guvernului condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă. Foarte bine. Moțiunea face parte din arsenalul democratic, dreptul utilizării ei e stipulat de Constituție și reprezintă o cutumă a vieții democratice ca Opoziția să o folosească.
PNL promite că, de data aceasta, va pregăti mai bine operațiunea cu pricina. Nu doar că va redacta un text mai convingător și mai bine scris decât cele anterioare, dar va avea și grijă să își sporească, pe cât posibil, șansele de reușită.Partidul d-lui Orban ne asigură că se bazează nu numai pe propriile forțe, pe faptul că, în vremea din urmă, coaliția aflată la putere a avut, în câteva rânduri, dificultăți în a-și promova inițiativele legislative, ci zice că negociază atât cu celelalte partide parlamentare din Opoziție cât și cu UDMR, cu parlamentarii din partidul Pro România al domnilor Ponta- Bănicioiu-Câmpeanu și cu nemulțumiții din PSD. Se bazează pe faptul că UDMR s-a arătat oricând gata să schimbe barca doar spre a-și vedea satisfăcute mai bine și mai rapid interesele, pe ura crescândă nutrită de Victor Viorel Ponta pentru Liviu Nicolae Dragnea și pe insatisfacțiile unora dintre parlamentarii social-democrați.
De aici și primul semn de întrebare, de aici și întâiul apel la prudență maximă. Nemulțumiții din PSD sunt cum nu se poate mai nesiguri. Mai în bătaia vântului. Una promit azi și cu totul alta fac mâine. Au dovedit-o cu vârf și îndesat la Comitetele Executive Naționale ale partidului din septembrie și octombrie când s-a reconfirmat povestea celor zece negre mititei. PSD mustește de inși de calibrul unor Niculae Bădălău și Ecaterina Andronescu care bat în retragere, devin cuminți, supuși, dau, precum Azorel din coadă, în fața stăpânului dacă Liviu Dragnea le promite vreo demnitate, vreun post de ministru, o dregătorie, un profit, ceva care să-i mulțumească.
Și totuși, ce se va întâmpla în cazul în care moțiunea va trece? Va accepta oare Opoziția doar înlocuirea actualului guvern condus de doamna Dăncilă cu un altul, tot majoritar PSD, aflat sub președinția d-nei Corina Crețu? Cât de viabil poate fi acesta câtă vreme dl. Liviu Nicolae Dragnea dă semne a fi de neclintit de la șefia PSD? Va admite oare conducerea PSD soluția Crețu? Se va împăca, de pildă, un Codrin Ștefănescu cu o astfel de soluție când, cu numai câteva zile în urmă, a acuzat-o pe respectiva doamnă de trădare? Va dori cumva PNL să se așeze în fruntea bucatelor, chiar și în absența testului alegerilor? Vor fi de acord cu o astfel de rezolvare USR și PMP? Duminică, la România tv, dl. Traian Băsescu iar a luat în derâdere PNL. Ce mai reprezintă în PMP dl. Băsescu, ce mai înseamnă el în contextul vieții politice actuale? Nu cumva Opoziția riscă din cale afară de mult? Odată ajunsă la putere, dacă soluția Crețu nu ține, nu cumva Opoziția va fi cea care va trebui să plătească în 2019 și 2020 oalele sparte de guvernarea amatoristică PSD-ALDE? Se va forța soluția alegerilor anticipate? Se încrede cu adevărat PNL în sondajele de opinie care, cu fiecare zi ce trece, indică pierderea de viteză a PSD? Nu există oare riscul ca viitoarele alegeri să se încheie indecis, iar indecizia să devină un atu în favoarea social-democraților?
PNL a avut, de la ultimul său Congres încoace, o atitudine cum nu se poate mai ezitantă. A încercat să împace pe toată lumea. Nu a adoptat radicalismul și exigențele morale ale celor de la PSD. Dl. Ludovic Orban mai are până a se impune drept un adevărat lider. Orice s-ar spune, nu are stofă de prim-ministru. Încă nu a dovedit niciodată că ar fi un foarte bun strateg.
E de sperat că până la data de 10 decembrie vom afla măcar o parte dintre răspunsurile la aceste necunoscute.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. „Exigențele morale ale celor de la PSD”? Este, sper, o neglijenta de redactare. Mai ales ca textul de mai sus isi propune sa fie o analiza rationala, nu o mostră de apel la absurdități.

 2. „Moțiunea de cenzură și necunoscutele ei multiple”

  Opinia mea este că nu putem obține răspunsuri valide cu privire la întrebările despre moțiune dacă nu avem abordarea corectă a chestiunii.
  Atitudinea ezitantă a PNL, PMP, PPR șcl. este în conformitate cu interesele membrilor lor. „Împăciuitorismul” indică de fapt complicitate, dorința păstrării acestui statu-quo. Realismul și adaptarea la exigențele morale ale democrației și principiilor statului de drept sunt iluzorii.

  Eu mă aștept ca dl Orban și PNL să acționeze ca după demiterea d-lui Oprescu de la Primăria generală a Capitalei, anume, ca în complicitate cu PSD să acționeze în interesul acestuia. Astăzi avem un incompetent primar general în București doar pentru că PNL nu a fost capabil să fructifice avantajul și a refuzat să propună în mod serios un candidat!

  Abordarea corectă, singura care ne poate conduce către răspunsuri raționale, credibile, pentru problema în discuție este din perspectiva care privește România ca o guvernare cleptocratică. Moțiunea are șanse minime să treacă. Nici interesul majorității, inclusiv o parte din PNL NU este să treacă. Politicienii sunt doar marionete care apără interesele oligarhilor și acționează exclusiv în acest sens.

  Actuala configurație a parlamentului NU poate declanșa o reformă constituțională (cum nu a reuși în condiții incomparabil mai favorabile Comisia de Revizuire condusă de dl Crin Antonescu). Or, fără aceasta, este necesar să privim cu realism faptul că nici un guvern, de nicio orientare (aparentă) nu va acționa contrar intereselor cleptocraților. „Necunoscutele” moțiunii sunt doar balet! Este foarte bine cunoscut că nimic nu-i va deranja pe membrii grupului infracțional organizat care a capturat statul. Nu încă. Și nu prin astfel de moțiuni!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Cine pierde în urma actualei crize de orgolii?

Alianța USR-PLUS a comis greșeala ca de-a lungul celor aproape 5 luni de când e parte la o așa-numită coaliție de guvernare,...

Fostul deţinut politic Petre Pandrea îi scrie premierului Ion Gheorghe Maurer (august 1965)

Primul gând care ne-a trecut prin minte, după ce am descoperit şi citit scrisoarea inedită de mai jos, a fost despre „sindromul...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro