sâmbătă, aprilie 19, 2025

Moartea ca adevăr ultim al vieții

In memoriam Mario Vargas Llosa

    Un gânditor a numit moartea „suprema pătimire a omului”. Eroul dintr-o nuvelă a lui Tolstoi moare urlând, pentru că în ultimele zile ale vieții își dă seama că a trăit degeaba, că nimic nu mai poate fi reparat, reluat, îndreptat. A trăit așa cum „se trăiește” și „se moare” îndeobște în magma omenirii, acolo unde viața se reduce la o gimnastică standard: ne naștem, creștem, deprindem o meserie, întemeiem o familie, aducem copii pe lume, ieșim la pensie și apoi murim. Trăită așa, viața conduce în chip firesc la moarte ca „supremă pătimire a omului”. Noi nu avem parte, dându-ne sfârșitul, de un „cântec de lebedă”. Murim oarecum pe măsura vieții pe care am avut-o.
    Dar dacă există o echivocație între viață și moarte, atunci înseamnă și că se poate trăi frumos și muri în splendoare. Așa cred că a trăit și murit Vargas Llosa. A trăit frumos pentru că n-a acceptat că esența vieții e suferința, nici că adevăratul erou trebuie să moară patetic și wertherian, din disperare, nici că pesimismul și deznădejdea te înnobilează, nici că idealurile care virează către utopie trebuie ținute strâns în brațe ca stigmat al prostiei. S-a scuturat la timp de moda comunismului juvenil. De vreme ce niciunui om nu-i poată fi refuzat rolul de erou discret, rezultă că partida înfruntării dintre bine și rău trebuie jucată cu credința că urâtul e corectabil și vincibil.
    În timp ce, în anii ’60, hoardele de intelectualil stângiști ale planetei ridicau în slăvi comunismul sovietic, Revoluția Culturală a lui Mao, și piramidele de cranii ale lui Pol Pot (școlit la Paris de Sartre), Vargas Llosa îndrăznea să creadă că optimismul, câtă vreme se renunță la utopia „paradisului de după colț”, e opțiunea cea mai convenabilă pentru a străbate viața.
    Într-un dialog pe care l-am avut cândva cu el pe tema Chipurilor răului în lumea de azi, Vargas Llosa a afirmat ceva care m-a vindecat de cioraniana disperare de România:

„Nici Ro­mâ­nia, nici Peru, nici alte mul­te ţări care tre­buie să se mo­der­ni­ze­ze, să se de­mo­cra­ti­ze­ze nu vor atin­ge per­­fec­ţiu­nea, dar ceea ce este, to­tuşi, la în­de­mâ­na ori­că­rei ţări, unul din­tre lu­cru­ri­le bune ale epo­­cii noas­tre, în care exis­tă mul­te rele, este s-o apu­ce în di­rec­ţia bună, să o ia pe dru­mul cel bun, ast­fel în­cât în­tr-o zi să ajun­gă să se­me­ne cu ţara la care vi­săm. Când îmi văd ţara şi sunt gata să mă las pra­dă dis­pe­ră­rii, mă gân­desc la ţări pe care le-am cu­nos­cut, care erau dic­ta­turi să­ra­ce, izo­la­te, îna­po­ia­te, cu enor­me ine­ga­li­tăţi eco­no­mi­ce şi so­cia­le, şi care, în două sau trei ge­ne­ra­ţii, au iz­bu­tit să se trans­for­me pro­fund.”

         Sigur, ca scriitor, Vargas Llosa a știut ce atu uriaș îi dă unui om cuvântul care stăpânește totul și în ce măsură el merge mână în mână cu „libertatea, drep­tul de a fi di­fe­riţi, drep­tul la ne­bu­nie”. Și dreptul la geniu, desigur. Descriind moartea în preajma iminenței ultimului episod al vieții, Vargas Llosa a făcut-o cu acea măreție a perfecțiunii care i-a caracterizat toate vârstele și toate cărțile.
         Citiți-i ultima nuvelă, Vânturile, pe care a scris-o în urmă cu patru ani, ridicând viața pe portativul morții trăite ca ultim adevăr ce trebuie descris. Nu e oare frumos ca cel din urmă mesaj al său către muritori (de fapt testamentul lui) să fie o descriere a felului în care viața se închide firesc în propria-i săvârșire? Cred că nicicând cuvântul nu a pătruns cu atâta onestitate în esența sfârșitului ca sfârșit.
         Mi-a fost dat să cunosc de-a lungul vieții oameni despre care gândeam că n-au voie să moară. Cineva a spus despre ei că ar trebui, atunci când își presimt sfârșitul, să le ceară celor din jur scuze că-i părăsesc. În jurul lui Vargas Losa sunt milioane de cititori care își imaginează poate și ei că, părăsindu-i, Vargas Llosa le-a cerut scuze că a trebuit să plece. Mă număr printre ei.


Citește și articolul Patru secvenţe cu Mario Vargas Llosa

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. Frumos scris dar, din păcate, Cioran avea dreptate.
    Am prieteni din Peru și nici ei nu s-au „vindecat de cioraniana disperare de” … Peru.

  2. Llosa a fost un aristocrat al literaturii. Dl Liiceanu îl pomenește cu un text frumos.
    Și, ca să fac o incursiune în viața lui Llosa(pomenindu-l cu admirație…), mi-aduc aminte cum marele și altruistul scriitor Llosa, o mândrie a poporului peruan, a candidat la Președinția Perului contra unui alogen mafiot numit Fujimori. Iar poporul peruan l-a ales pe Fujimori! Ca și evreii, care l-au ales pe tâlharul Barabas și nu pe Iisus Hristos ( că tot suntem în săptămâna patimilor). Probabil că atunci Llosa a murit și el puțin….
    Dar, pentru Peru și Lume, Llosa nu va muri niciodată.

  3. Prea stimate Domnule Liiceanu, recitesc, citesc Toamna Patriahului. Pe masura ce trece timpul…parca vad panglica lui Mobius, lucruri revin, transformate. Moarte, Viata.
    Am de recitit Razboiul Sfarsitului Lumii; am cartea adusa din Romania. O tin acolo de ceva timp, cu frica s-o ating.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu
Născut la 23 mai 1942, la Râmnicu-Vâlcea. Studii universitare la Bucureşti, Facultatea de Filozofie (1960-1965) şi Facultatea de Limbi Clasice (1968-1973). Doctorat în filozofie la Universitatea din Bucureşti (1976). Cercetător la Institutul de Filozofie (1965-1975) şi Institutul de Istorie a Artei (1975-1989). Bursier al Fundaţiei Humboldt (1982-1984). Director al Editurii Humanitas din 1990. Profesor la Facultatea de Filozofie a Universităţii Bucureşti din 1992. Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres (Paris, Franţa, 1992). Commendatore dell'Ordine della Stella della Solidarieta italiana (Roma, Italia, 2005). Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres (1992), Commendatore dell’Ordine della Stella della Solidarieta italiana (2005), Das Verdienstkreuz I. Klasse des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland (2006), Ordinul național Steaua României în grad de Ofițer (2012).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro