Societatea multiculturala a suferit un esec in Germania. Premisele crearii asa-numitului multi-culti, cu care era “dezmierdat” efortul de integrare a strainilor pe teritoriul federal, s-au dovedit subrede. In dezbaterea aprinsa din cadrul coalitiei de guvernamant privitoare la legea imigrarii si politica de integrare a strainilor, tonul dat de cancelarul german Angela Merkel da satisfactie aripii conservatoare. “Acest concept a esuat, a esuat total” a spus Merkel la Congresul Tinerei Uniuni care a avut loc intre 15-17 octombrie, la Potsdam. Prin declaratia sa, Merkel il sustine pe seful crestin-socialilor din Bavaria, Horst Seehofer (CSU), care declarase ca “Multiculti a murit”.
Afirmatia facuta de Seehofer cu o zi inainte, la aceeasi reuniune, a starnit nenumarate critici. Mai mult chiar, Seehofer s-a pronuntat despre o “cultura dominanta germana”, sustinuta de Uniunea CDU-CSU, aflata la guvernare. El a spus ca “Germania nu se poate transforma intr-un oficiu de asistenta sociala pentru intreaga lume” si ca, inainte de continuarea dezbaterii pe tema legii imigrarii, este nevoie ca strainii care deja traiesc in Germania sa fie integrati si calificati profesional. In acest scop, Seehofer a propus un Plan-in-sapte-puncte.
“Nici pronosticul unei lipse de specialisti nu poate da unda verde imigratiei necontrolate” a mai spus Seehofer. El a considerat ca absorbtia de forta de munca de inalta calificare in Germania este “suficient regularizata” si s-a opus unui sistem de evaluare a imigrantilor dupa modelul canadian, propus de liberali (FDP). Prin afirmatiile sale, premierul bavarez a provocat reactii adverse din partea partidelor de opozitie, dar si a liberalilor si unor ministri crestin-democrati. Seful fractiunii Verzilor, Jurgen Trittin, l-a acuzat chiar pe Seehofer ca “face curte gandirii de dreapta”.
Faptul ca Merkel il sustine, de principiu, pe premierul bavarez, se datoreaza reprosurilor ca ea ar neglija aripa conservatoare a Uniunii CDU-CSU, pierzand astfel o parte din electorat. Chiar si la congresul Tinerei Uniuni (JU) de la Potsdam, i s-a reprosat cancelarului lipsa de pozitii ferme si de “cuvinte clare”. In contrapunct, o pozitie transanta si exprimarea ei directa au fost considerate ca puncte forte ale ministrului Apararii, Karl –Theodor zu Guttenberg. In unele cercuri si mass-media din Germania, politicianul crestin-social este vazut ca urmas al lui Merkel, in cazul in care Uniunea va suferi o infrangere la alegerile din landul Baden-Wurttemberg, din martie 2011.
Concomitent cu catalogarea realizarii societatii multiculturale din Germania ca un esec, Angela Merkel a sustinut, la Potsdam, pozitia presedintelui tarii Christian Wulff, care declarase anterior ca “Islamul e o parte din Germania”. Din cate se pare, cancelarul incearca sa-si intareasca cu orice pret pozitia si autoritatea in cadrul Uniunii de guvernamant, care anul acesta a fost permanent cadrul unor intense frictiuni.
Pe de o parte Merkel are o atitudine extrem de deschisa fata de musulmanii din Germania, sustinand afirmatiile lui Wulff, iar pe de alta parte, ea contesta realizarea proiectului multicultural, de coabitare fericita a nemtilor si imigrantilor straini, dandu-i acoperire lui Seehofer. Isi simte Merkel pozitia in randurile propriului partid subrezita? Se pare ca da, deoarece dincolo de radicalismul din dosul afirmatiei sale de ieri, transpare o dorinta de impaciuire, de a face pe plac tuturor nemultumitilor unionisti. Iar acestia nu sunt putini.
De ce intodeauna, dar intordeauna, in democratii, cand un politician exprima niste temeri legate de emigratie si de proprii cetateni de diverse origini, temeri care se regasesc deseori la mult peste 50% din populatie, de ce mereu se considera ca nu este altceva decat campanie electorala?
Chiar daca anumite subiecte sunt categoric interzise de corectidunea politica, nu inseamna automat ca problemele dispar daca sunt ignorate. Inseamna doar ca clasa politica se indeparteaza de populatie si este din ce in ce din putin reprezentativa pentru aceasta.
sa spuem lucrurilor pe nume: Multi-Culti e MORT!
restul sunt vorbe….
john, ai dreptate: multiculturalismul este mort, dar nu cred ca in viitorul previzibil va fi si inmormintat.
implicatiile acestui deces sint imposibil de suportat. sint milioane si milioane de persoane neintegrabile cu care nu se stie ce e de facut.
va trebui modificat sistemul democratic pentru ca oamenii sa nu mai fie egali in fata legii (unul integrat si societate nu mai poate fi egal in fata legii cu unul care nu s-a integrat, nu se integreaza si nici nu stie limba tarii in care traieste desi atit el cit si parintii lui ar putea sa se fi nascut chiar acolo….)….
s-a proclamat moarte multiculturalismului la nivel de stat inca din 2002 si nu s-a facut nimic (ai sus explicatia). nici acum nu se va face nimic….dar pina cind?
Merkel stie ea ce spune si ce face. Nu e proasta.