miercuri, noiembrie 13, 2024

Moartea multiculturalismului si dorinta Angelei Merkel de a face pe plac

Societatea multiculturala a suferit un esec in Germania. Premisele crearii asa-numitului multi-culti, cu care era “dezmierdat” efortul de integrare a strainilor pe teritoriul federal, s-au dovedit subrede. In dezbaterea aprinsa din cadrul coalitiei de guvernamant privitoare la legea imigrarii si politica de integrare a strainilor, tonul dat de cancelarul german Angela Merkel da satisfactie aripii conservatoare.  “Acest concept a esuat, a esuat total” a spus Merkel  la Congresul Tinerei Uniuni care a avut loc intre 15-17 octombrie, la Potsdam. Prin declaratia sa, Merkel il sustine pe seful crestin-socialilor din Bavaria, Horst Seehofer (CSU), care declarase ca “Multiculti a murit”.

Afirmatia facuta de Seehofer cu o zi inainte, la aceeasi reuniune, a starnit nenumarate critici. Mai mult chiar, Seehofer s-a pronuntat despre o “cultura dominanta germana”, sustinuta de Uniunea CDU-CSU, aflata la guvernare. El a spus ca “Germania nu se poate transforma intr-un oficiu de asistenta sociala pentru intreaga lume”  si ca, inainte de continuarea dezbaterii pe tema legii imigrarii, este nevoie ca strainii care deja traiesc in Germania sa fie integrati si calificati profesional. In acest scop, Seehofer a propus un Plan-in-sapte-puncte.

“Nici pronosticul unei lipse de specialisti nu poate da unda verde imigratiei necontrolate” a mai spus Seehofer. El a considerat ca absorbtia de forta de munca de inalta calificare in Germania este “suficient regularizata” si s-a opus unui sistem de evaluare a imigrantilor dupa modelul canadian, propus de liberali (FDP). Prin afirmatiile sale, premierul bavarez a provocat reactii adverse din partea partidelor de opozitie, dar si a liberalilor si unor ministri crestin-democrati. Seful fractiunii Verzilor, Jurgen Trittin, l-a acuzat chiar pe Seehofer ca “face curte gandirii de dreapta”.

Faptul ca Merkel il sustine, de principiu, pe premierul bavarez, se datoreaza reprosurilor ca ea ar neglija aripa conservatoare a Uniunii CDU-CSU, pierzand astfel o parte din electorat. Chiar si la congresul Tinerei Uniuni (JU) de la Potsdam, i s-a reprosat cancelarului lipsa de pozitii ferme si de “cuvinte clare”. In contrapunct, o pozitie transanta si exprimarea ei directa au fost considerate ca puncte forte ale ministrului Apararii, Karl –Theodor zu Guttenberg. In unele cercuri si mass-media din Germania, politicianul crestin-social este vazut ca urmas al lui Merkel, in cazul in care Uniunea va suferi o infrangere la alegerile din landul Baden-Wurttemberg, din martie 2011.

Concomitent cu catalogarea realizarii societatii multiculturale din Germania ca un esec, Angela Merkel a sustinut, la Potsdam, pozitia presedintelui tarii Christian Wulff, care declarase anterior ca “Islamul e o parte din Germania”. Din cate se pare, cancelarul incearca sa-si intareasca cu orice pret pozitia si autoritatea in cadrul Uniunii de guvernamant, care anul acesta a fost permanent cadrul unor intense frictiuni.

Pe de o parte Merkel are o atitudine extrem de deschisa fata de musulmanii din Germania, sustinand afirmatiile lui Wulff, iar pe de alta parte, ea contesta realizarea proiectului multicultural, de coabitare fericita a nemtilor si  imigrantilor straini, dandu-i acoperire lui Seehofer. Isi simte Merkel pozitia in randurile propriului partid subrezita? Se pare ca da, deoarece dincolo de radicalismul din dosul afirmatiei sale de ieri, transpare o dorinta de impaciuire, de a face pe plac tuturor nemultumitilor unionisti. Iar acestia nu sunt putini.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. De ce intodeauna, dar intordeauna, in democratii, cand un politician exprima niste temeri legate de emigratie si de proprii cetateni de diverse origini, temeri care se regasesc deseori la mult peste 50% din populatie, de ce mereu se considera ca nu este altceva decat campanie electorala?
    Chiar daca anumite subiecte sunt categoric interzise de corectidunea politica, nu inseamna automat ca problemele dispar daca sunt ignorate. Inseamna doar ca clasa politica se indeparteaza de populatie si este din ce in ce din putin reprezentativa pentru aceasta.

    • john, ai dreptate: multiculturalismul este mort, dar nu cred ca in viitorul previzibil va fi si inmormintat.

      implicatiile acestui deces sint imposibil de suportat. sint milioane si milioane de persoane neintegrabile cu care nu se stie ce e de facut.

      va trebui modificat sistemul democratic pentru ca oamenii sa nu mai fie egali in fata legii (unul integrat si societate nu mai poate fi egal in fata legii cu unul care nu s-a integrat, nu se integreaza si nici nu stie limba tarii in care traieste desi atit el cit si parintii lui ar putea sa se fi nascut chiar acolo….)….

      s-a proclamat moarte multiculturalismului la nivel de stat inca din 2002 si nu s-a facut nimic (ai sus explicatia). nici acum nu se va face nimic….dar pina cind?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dani Rockhoff
Dani Rockhoff
M-am nascut in Romania, la Alba-Iulia. Am terminat Liceul Special de Engleza si filologia la Cluj, printre primii. Cu toate astea, regimul comunist nu mi-a dat mari sanse profesionale. In vara lui 90, am emigrat in Germania si m-am stabilit langa Stuttgart. La nemti am invatat sa fac si alte lucruri, mai pragmatice: administratie, contabilitate, marketing. Satula de cifre, in 1997 am reluat studiul umanist, pe langa munca zilnica la firme germane sau multinationale.    Dupa patru ani si jumatate, cu diplomele de Cambridge Proficiency si jurnalism, de la Londra, si cu legitimatia de ziarist bona fide in buzunar, am inceput sa public in presa. Ca ziarista freelance, adica liber-profesionista, am colaborat la diverse publicatii de presa tiparita (Weekly Telegraph, Observator, Realitatea de Arad, Timisoara International) si in Internet (rgnpress.ro, agero-stuttgart.de, news-ar.eu).   In 2003, am avut ideea unui ziar pentru romanii din Germania. L-am editat impreuna cu o redactie din Arad. Saptamanalul Curierul de Vest a fost distribuit vreme de aproape un an, in toata Germania. Insa presa tiparita e un lucru costisitor si pierde teren in fata celei online. In 2004-2005 am preluat redactoriatul-sef la Portalul Romanilor din Germania, rom2.de, care ulterior a fost pus pe butuci. In 2008, am fost corespondenta de presa la radio BBC, pana la desfiintarea sectiei in limba romana, din august al aceluiasi an.    Din februarie 2005, sunt corespondenta de presa din Germania, pentru Hotnews.ro. In vara, publisher-ul acestui site de stiri mi-a facut un compliment. Desi nu ma dau deloc in vant dupa laude, o sa-l citez: "Dani e ziaristul total". Ce inseamna asta in Klartext, cum spune neamtul? Ca acopar o paleta larga de subiecte de presa din politica, economie, finante, comunicatii, judiciar si, mai rar, sport. Cunosc bine viata diasporei romanesti din Germania, dar si din alte tari ale Europei.   Scriu breaking, dar si special news, analize, interviuri, anchete jurnalistice, reportaje si story-uri despre romanii traitori pe aici. Scriu despre tot ceea ce consider ca e subiect de interes public, pentru cititorii mei de limba romana. Iar daca Germania e pe locul al doilea in ratingul pe tari al Hotnews, dupa Romania, indraznesc sa cred ca la asta am contribuit si eu, un pic.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro