vineri, decembrie 6, 2024

Modele, nu lichele!

”Am senzația că nimeni nu mai respectă pe nimeni. Există alte tipuri de relații: există teamă, există iritare, există invidie, există injurie, dușmănie …dar respectul pur și simplu pentru prestația de-o viață a cuiva, pentru experiența cuiva, pentru prestigiul cuiva e o virtute care dispare. Ba mai mult, e culpabilizată. Noțiunea de «prestigiu» a ajuns să fie neonorabilă. A avea prestigiu înseamnă a fi, din principiu, suspect”, asta afirma Andrei Pleșu într-un interviu pe care mi l-a dat în 2006, republicat în volumul recent Din vorbă-n vorbă. 23 de ani de întrebări și răspunsuri. Pentru omul de cultură nu rămâne un mister de ce a fost atacat de comandoul infam al Antenei 3, Gâdea-Ciuvică-Ursu-Tudor: trebuia desființat pentru că se exprimă public ca o voce critică de anvergură, are operă, autoritate morală și se bucură de prestigiu. Deci, e suspect, dacă nu chiar periculos. Într-un interval de două luni, jurnaliști și intelectuali au luat poziție în mod repetat împotriva poluării morale  produse în spațiul mediatic de Antenele aflate sub comanda turnătorului Voiculescu. Din păcate, tinerii capabili să stea luni de zile în stradă pentru a bloca Roșia Montană, nu sunt interesați de fenomenele de poluare morală, la fel de toxice. La finele lui ianuarie 600 de jurnaliști au semnat un protest împotriva linșajului la care au fost supuși câțiva dintre ei, în martie acțiunea celor câteva mii de semnatari online și a celor câteva sute de oameni prezenți duminică în piață cu o carte în mână, la chemarea revistei ”22” și a GDS. Îndemnul lui Mihai Neamțu ”Deschideți cărțile, închideți antenele!” a avut darul de a produce confuzie și de a da lătrăilor anteniști un pretext de autovictimizre. În acest răstimp, CNA, autoritatea investită prin lege să sancționeze derapajele și să facă respirabil audiovizualul românesc, moșmondește decizii ambigue care protejează vinovații.

Ce scop are ”terorismul mediatic” practicat de Voiculescu? Discreditare, intimidare, intoxicare, mutilare a jurnalismului, toate cu țintă politică și profit implicit.Trei au fost dimensiunile esenţiale ale experimentului comunist: distrugerea valorilor, distrugerea memoriei şi distrugerea libertăţii”, le remintește profesorul Tismăneanu celor care au uitat, adăugând că ”Antena 3 a devenit megafonul celor mai obscurantiste şi nocive forţe din societatea românească. Este urmaşa “Săptămânii” barbiste, huliganica revistă susţinută făţiş de Securitate şi a “României Mari” în cea mai sordidă fază acestei publicaţii. Acţionează cu biciul verbal asemeni hingherilor ideologici ai ceauşismului”. Execuțiile publice efectuate de anteniști sunt un atentat permenent la libertatea de exprimare, la critică onestă, la opinie. Ele inhibă și reduc la tăcere.

Ce e de făcut? Nimeni nu este atât de naiv încât să creadă că protestele, mitingul și listele de semnături îi vor face pe anteniști să devină decenți. Mișcarea de stradă este un exercițiu de solidaritate necesar pentru a da semn că există apărători ai unor principii, că democrația și libertatea înseamnă responsabilitate, reguli de conviețuire, legi. Dar mai departe, pentru a fixa limitele, trebuie apelat la justiție. Codul civil adoptat în 2011 formulează la art. 72 Dreptul la demnitate care interzice ”orice atingere adusă onoarei și reputației unei persoane”, la art. 73 Dreptul la propria imagine, la art. 252 Ocrotirea personalității umane, iar la rt.74 sunt precizate în detaliu interdicții exprese în cazuri de atingere adusă vieții private. La dezbaterile pentru modificarea Codului civil, presa a semnalat că unele articole limitează libertatea presei, dar, pe de altă parte, restricțiile ar putea normaliza întrucâtva exercitarea profesiei de jurnalist. Reincriminate prin efectul Deciziei 206/2013 a Curții Constituționale, insulta și calomnia înscrise la art. 205 și 205, pot fi subiect de plângeri penale pentru cei afectați de campaniile degradante ale Antenelor. Pedepse drastice sunt prevăzute și pentru comunicarea de informații false, șantaj, presiuni asupra justiției, infracțiuni cunoscute mercenarilor lui Felix. Nu este confortabil să te adresezi instanței, dar este igienic. Și e musai.

Pe unele pancarte aduse duminică la ”statui” în Piața Universității, scria ”Repere, nu lichele!”. ”Apelul către lichele” al lui Gabriel Liiceanu rămâne valabil la un sfert de veac de la revoluția din decembrie 1989. Pe același model, Dragoș Ghițulete lansa nu de mult un apel cu sens schimbat, către intelectualii datori să împiedice ofensiva lichelelor de rit nou grăbite să croiască o Românie hidoasă:”Așadar, domnilor. Apăreți la televiziune. Scrieți în ziare. Ridicați glasul. Lasați cuvintele să spună ceea ce spun. Folosiți aceste cuvinte, «demnitate», «libertate», «conștiință», «dreptate», «popor» pentru că sunteți în masură să faceți asta. Nu lăsați o sleahtă de corupți și penali să asasineze aceste cuvinte. Nu renunțați la luptă, pentru că nu ați făcut nimic rău. Doar ați fost, și sunteți, scârbiți de neputința asta care nu ne lasă să ne desparțim de trecut. Să nu vă fie frică, mai mult decât linsaj mediatic și scuipat pe stradă, nu cred că se poate întâmpla. E greu, dar dacă veți da curs acestei chemări, veți putea scoate România din hăul în care se duce. Și cei care vor veni după noi, vă vor iubi”. Exact asta a făcut Andrei Pleșu.

Articol apărut și în revista 22.

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

  1. Tinerii care au ieșit luni de zile în stradă pentru Roșia Montană au fost în aceeași măsură atacați (și uneori chiar mai dur decât Andrei Pleșu) la Antene (și nu doar la Antene) și cei mai mulți care se plâng acum de lipsa lor de reacție au tăcut mâlc atunci; iar atacurile și linșarea lor mediatică s-au întins pe ani buni, n-au început doar în toamnă; printre semnatarii scrisorii celor 600 sunt destui dintre cei care i-au terfelit mediatic pe cei cu Roșia Montană;

    cum au reacționat acum, cei care la rândul lor ar avea nevoie de sprijinul/solidaritatea celor care luptă pentru Roșia Montană? acceptând că tăcerea lor (și nu mă refer la cei care n-au avut nicio problemă să preia propaganda rmgc) a fost complice la cel mai mare linșaj mediatic (ca durată în timp, intensitate și număr de jurnaliști și instituții media implicate) și recunoscându-și greșeala? nicidecum: au considerat că totul li se cuvine și au mai și copiat în imaginile apelurilor de mobilizare de pe Facebook la mitingul din Piața Universității culorile și stilul Roșiei Montane… ba și-au mai și pus problema, tot în discuții de pe grupurile de socializare să utilizeze și sloganul ”Uniți! Salvăm!”…

    tinerii capabili să lupte pentru Roșia Montană nu sunt în război cu Andrei Pleșu și nici cu alți apropiați ori susținători ai lui, alții sunt inamicii (și mulți dintre ei comuni); dar nu le reproșați că nu se solidarizează cu cei care nu s-au solidarizat cu ei atunci când a fost (și încă mai este) cazul: pentru că știu prea bine cu câtă tăcere superior-asurzitoare au fost tratați.

  2. Stimata Doamna,

    In primul rand va multumesc Dvs. si tuturor jurnalistilor de buna credinta care permanent sesizeaza distrugerea valorilor fundamentale ale romanilor de catre slugile fostilor securisti.

    Sa fim optimisti : nu e departe ziua in care tinerii ce au militat impotriva proiectului de distrugere a arealului Rosia Montana, vor iesi in strada si mai multi pentru a stopa nu numai prostitutia morala din anumite televiziuni ci si accederea in inalte functii publice a impostorilor, incompetentilor si coruptilor.

    Cu deosebita consideratie,
    Florian Sarivan
    Bucuresti

    • zise @ DanBruma.
      Pai, mai omule, Romania este formata din ” persoane private”, printre care, din pacate, exista si voci ca a ta. De nu s-ar mai ocupa nimeni de persoana privata @ DanBruma.
      O sa-ti convina?

    • O sa incetam atunci cand cei ce canta proiectele de distrugere a Romaniei vor inceta a mai primi argintii. Topoarele cu care se taie o padure au cozile racolate din padurea insasi.

  3. Nu cred ca constientizati gravitatea situatiei. Nu este vorba de a face rau unor persoane private. Cred ca domnul Plesu si altte personalitati atacate de vidanja antenelor au capacitatea intelectuala si emotionala de a trece peste orice fel de jignire adusa de niste nulitati. Problema este ca aceste emisiuni fac ravagii in creierul romanilor. Cunosc persoane cu studii serioase si o experienta de viata care ar fi trebuit sa-i imunizeze la astfel de virusi si totusi cad prada acestui discurs degradant de parca ar fi hipnotizati. In aceste conditii, ma intreb ce se intampla in creierul romanilor care sunt mai putin capabili sa discearna intre bine si rau, intre adevar si minciuna. Si din pacate, scoala romaneasca are grija sa produca astfel de personaje. Nu cred ca va mai trece mult timp si din rândul produsilor laboratoarelor GRIVCO va aparea un monstru, gen Anders Behring Breivik, criminalul din Norvegia, care in vara lui 2011 a ucis 77 de persoane marturisind ca i-a omorat pentru ca isi tradasera tara. Ma intreb si va intreb, când se va intampla asa ceva (si fiti convins ca se va intampla) a cui va fi vina? Cine va fi vinovatul pentru ca nu s-a stopat acest fenomen de debilizare si animalizare a romanilor? Mai puteti spune ca aceste probleme privesc persoane privare, nu privesc Romania?

  4. Problema este mult mai grava. Daca legea ar fi aplicata sau s-ar putea aplica in viitor, n-ar mai fi nicio problema.
    Iar atacul impotriva lui Andrei Plesu nu este unul dintre multe altele. Nu se poate incadra in „linsajele media” anterioare (Patapievici, Cartarescu) Acestia au fost atacati din invidie, frustrare,
    Plesu pentru ca reprezinta ceva care lor le lipseste cu desavarsire: decenta. Este chiar inventatorul sau, ma rog, cel care a promovat sintagma indecenta publica in vocabularul teoretic din zilele noastre. Plesu este modelul a cea ce este de neatins pentru ei. Pot avea orice altceva: faima, bani dar toate acestea intr-un mediu indecent, intr-o lume lipsita de decenta.
    Absenta decentei este nerusinarea. Nerusinatul, chiar daca nu recunoaste, este o problema si pentru sine insusi. Nu-si poate gasi linistea si seninatatea pentru ca indeferent de ce are, simte ca ceva ii este inaccesibil si interzis: echilibrul interior senin care vine din sentimentul ca nu a facut nimic reprobabil. Poate a gresit, poate n-a fost asa cum ar fi trebuit sa fie dar n-a trecut peste limita aceea care te face iremediabil indecent.
    Traim intr-o societate care exceleaza prin indecenta. Problema noastra nu este saracia, nu este subdezvoltarea, nu este lipsa de civilizatie. Problema noastra este indecenta generalizata.
    Eroii nostrii sunt mari indecenti: CVT, Gigi, Meme, Mitica, sleahta de politicieni fara obraz de genul actorului ratat M Diaconu, Voiculescu si curtea sa de slugi preaplecate.
    Pentru acestia indecenta este ca aerul: fara ea se dezumfla, isi pierd orice urma de importanta si interes. Lumea lor este aceea in care portarul de la banca sau de la club castiga indecent fata de profesorul de liceu, in care Mircea Sandu isi da ca pensie un etaj, sase mii de euro si o secretara, in care Daniel Daianu ne linisteste ca isi diminueaza salariul de 12 mii de euro la noua mii, in care Severin ne face de ras prin indecenta de a sta la Parlamentul european dupa ce i s-a spus clar ca n-are ce cauta acolo.
    Gadea et co se simt ofennsati pur si simplu de posibilitatea ca lumea sa nu fie asa cum isi imagineaza ei. Sa fie asa cum le arata Andrei Plesu: decenta.
    Salvarea nu vine de la CNA. CNA traieste si el in aceasta lume a indecentei endemice…

  5. luni de zile am fost facuti albie de porci la cianura3, sritv, si b1; tone de mizerie, minciuni si diversiune de ultima speta in frunte cu musca bicefala gadea-badea in fiecare zi; voi unde erati???!!!

    acum la Pungesti se intimpla o represiune cumplita impotriva unor oameni saraci din partea unor autoritati mafiote aflate la cheremul unei entitati private precum Chevron; voi unde sinteti???!!!

    • O buna ocazie este acum, sa va spuneti punctul de vedere.
      Eu, cel putin, vreau sa stiu mai multe de la dumneavoastra.

      Cu Respect
      om normal

      PS Sunt mai multi cititori decat autori

        • „luni de zile am fost facuti albie de porci”
          De aici am dedus ca faceti parte dintr-un grup care are niste idealuri.

          Povestiti-ne de grupul dumneavoastra. ce idealuri aveti? Pentru ce militati? etc
          Nu va intreb intr-un mod agresiv. Va intreb intr-un mod curios.

          • agresiv nu dar in bataie de joc cu siguranta da!

            nu fac parte din nici un grup; la fel ca majoritatea oamenilor ce au fost in strada (unii mai sint inca) m-am saturat sa fiu strivit de niste tilhari de ultima speta. Identificarea cu lupta pentru Rosia Montana sau impotriva represiunii de tip bolsevic de la Pungesti reprezinta punctul de manifestare publica a furiei acumulate in timp.

            Nu stam sa facem analiza psihologica a romanului postcomunist ca nu e cazul acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro