sâmbătă, iulie 20, 2024

“Modelul” chinez şi primatul libertăţii

În plină efervescenţă iscată de vizita Premierului chinez, Republica Populară pare să fi devenit, în ochii multora dintre oficialităţile de la Bucureşti  şi a atâtora dintre comentatori, expresia semidivină a unei promisiuni de prosperitate. De la autostrăzi la centrale nucleare, investiţiile chineze sunt pe cale de a schimba faţa României. În atmosfera sărbătorească,cuvintele mari, celebrând prietenia seculară româno–chineză, sunt rostite cu bucurie şi cu satisfacţie.

Există, incontestabil,un imperativ al pragmatismului pe care nici o politică echilibrată nu îl poate ocoli. Dincolo de rezerve, dincolo de diferenţe,relaţiile cu China nu pot fi evitate,iar referirea la comerţ şi la prosperitate este inevitabilă. Ceea ce este, însă, dezagreabil, iritant şi neliniştitor  este sentimentul că pentru unii dintre cei care ne conduc destinele  China este modelul la care trebuie să privim,spre a emula reuşitele ce par forrnidabile. Entuziasmul servil  disimuleaza o ostilitate faţă de Occident de abia mascata. Căci acolo unde Vestul are gesturi meschine, China acţionează generos- iată o abordare  cu care ţări precum Sudanul sau Zimbabwe ar fi, la rândul lor , de acord.

În cele din urmă, China propune un model atractiv prin combinaţia sa de energie şi de centralism politic. În China totul merge spre bine. Opoziţia şi presa liberă sunt inexistente, iar continuitatea de politici publice este evidentă. Penibilele alegeri libere, cu cortegiul lor de nelinişti şi emoţii, nu tulbură pacea cetăţenilor, aceştia din urmă având libertatea de a se dedica muncii. Iar munca nu este împiedicată de  intervenţiile inutile şi impertinente ale sindicatelor libere, ca în putredul Occident. Nimic, aşadar, mai seducător decât sinteza de avans tehnologic şi de autocraţie renovată.

În acest fals capitalism mutant şi castrat de libertate se află rădăcinile unui viitor care  subminează însăşi gramatica  intelectuală  şi economică a  lumii europene la care am ales să ne alăturăm. Libera competiţie sau solidaritatea nu au sens în acest univers guvernat cu mână de fier, univers în care dizidenţii  politici sau religioşi sunt exilaţi, întemnitaţi sau executaţi. Imaginile din Piaţa Tiananmen ar merita revăzute, înainte ca miracolul chinez să fie invocat, pios. Şenilele de tancuri trecând peste trupuri umane nu sunt o metaforă, ci instrumentul prin care o putere totalitară şi-a menţinut hegemonia, în contra propriului popor. China cu care putem fi solidari este acea Chină curajoasă şi demnă a lui Liu Xiaobo,China miilor de bărbaţi şi de femei ce sfidează controlul internetului şi statul poliţienesc. China  pe care trebuie să o elogiem este China ce luptă, zi de zi, pentru ca autonomia personală să fie respectată, iar autoritatea arbitrară să fie limitată de  respectul legilor.  Imobilele luxoase din China nu pot face să dispară  aceste voci, amuţite de represiune în acelaşi mod barbar în care Uniunea Sovietică a lui Brejnev îl întemniţa pe Andrei  Saharov.

În aceste ocazii, când discursurile oficiale mistifică realitatea, este nevoie să ne reamintim că libertatea, egalitatea în faţa legii şi pluralismul nu sunt detalii irelevante, ci temelia vieţii noastre. Redescoperirea acestor valori poate fi debutul efortului de a reafirma,în contra statelor tiranice, primatul omului şi al demnităţii sale sacrosancte.

Distribuie acest articol

48 COMENTARII

 1. Multumesc, imi face bine sa citesc aceste lucruri spuse atât de clar! Este esential ca ele să fie repetate şi auzite cât mai des!

 2. De acord, dar eu cred ca orientarea spre China are un motiv mult mai simplu: China da bani ca sa scape de ei. In timp ce banii „europeni” devin din ce in ce mai greu de furat, China poate fi un robinet alternativ salvator pentru multi abonati la contracte cu statul.

 3. Foarte adevarat. Aceasta punere a poalelor in cap de dragul unor arginti acolo… gest deja clasic si exersat cu prilejul a tot felul de companii multinationale care sa investeasca in lacuri cu cianuri pe aici prin plaiurile mioricite… este de’a dreptul jignitor. Si se vede treaba ca aceasta netrebnica nazuinta catre umilire nu tine de coloratura politica sau de palatul in care locuiesc impricinatii. Avem o competitie mimetica spre netrebnicie in care fiecare pluseaza de dragul unui electorat indobitocit de lipsuri si de o scoala inexistenta.

  Dar stau si ma gandesc ca radacinile extremelor politice stau tocmai in incapacitatea liberalismului de a promova valori sociale care sa apere un regim bazat pe drepturile individuale si libertatea de constiinta. Inca de acum mai bine de un secol… lumea cauta deja un regim care sa urmeze democratiei care lasa sa ajunga la suprafata toata mizeria sociala, toata scarbavenia mahalalelor pe care tocmai le emancipase.

  Creaturi care azi ne populeaza ecranele televizoarelor sau tin titlurile marilor publicatii…. erau in cel mai bun caz eroi de roman… Maidanul cu dragoste, unde pasiunile si patimile isi gaseau solul fertil pentru toate micile tragedi. Acum poporul se „lumineaza” (desi ‘intuneca’ e mai potrivit) la lumina telenovelelor si a tuturor personajelor pe care acestea le’a propulsat in mentalul colectiv… de fapt un canal de scurgere pentru toate micile sentimente manelistice… (Am vazut ieri niste versuri: cine nu are dusmani / nu-i face pielea doi bani / sunt dusmanit pe dreptate / le stau un junghi in spate… si ma gandeam ca parca un program electoral al vre’unui candidat in tara noastra)

  Or, numai dupa o asa experienta a „libertatii” in formele ei cele mai inji\ositoare putem intelege tentatia totalitara…tentatia de a ii strange in doua cete in smintiti si in misei… Numai acum intelegem ca responsabilitatea pt nasterea regimurilor criminale sta in foarte mare masura si in seama liderilor politici de mucava care impun acest stil manelistic de dragul popularitatii si al puterii. Nu stiu daca nu cumva acesti lideri sunt mai de dispretuit decat spiritele totalitare. Mai de dispretuit pentru nimicnicia lor.

  Asta nu inseamna ca prin comparatie ar trebui ca totalitarismul sa aiba castig de cauza ci inseamna ca indiferent de circumstanta un netrebnic trebuie numit ca atare si nu tolerat numai datorita pericolului mai mare pe care il constituie adversarul sau politic. Pentru ca tocmai netrebnicia lui este un factor mult mai periculos.

  • Domnule Răzvan, sunteți trist și amuzant. Hai să vedem cum și-a pus Anglia – patria democrației- poalele în cap vânzând armament unora din cei mai detestați dictatori- să ne întrebăm ce le vine americanilor- oau, democrație, să susțină un regim feudal ca cel din Arabia Saudită- și după aceea mai vorbim și despre România pe care spasmele unora care se încină la marele licurici au adus-o exact acolo unde era prin anii 30- atunci când dacă Germania strănuta noi ștergeam nasul atașatului hitlerist la București cu batista.

   • A fost o data un om care era tanar, harnic si destoinic. Dar dupa ce o cumplita tragedie s’a abatut asupra lui, bietul de el a ajuns sa cerseasca, a dat in patima alcolului si a ajuns sclavut jocurilor de noroc. Cine il stia ii parea tare rau de el. Ei bine intr’o zi, inglodat in datorii, s’a hotarat sa vanda ce mai avea. Si cum nu mai avea prea multe s’a hotarat sa isi vanda un rinichi. Se mai gandea el ca mai are ficat, si alte organe pe care ar fi luat bani buni. Prietenii in zadar au incercat sa il opreasca. Omului ii intrase una si buna in cap… O mare tristete.

    Asa si tara asta. A fost o data destoinica si demna de respect dar a dat in patima leneviei.
    Anglia!? Arme !? glumiti. Pai noi vindem paduri, munti, pamant, fabrici, certificate vrezi, oameni, &c. Ah… sa fi facut noi arme… de fapt orice sa fi facut ar fi fost fabulos sa le vindem chinezilor. Asta nu inseamna sa iti pui poalele in cap!

    Si apropo de poale… un om respectabil poate se duce la prostituate dar nu se lauda cu asta. Tine pentru el astfel de detalii pincante. Noi insa… ne laudam de parca am iesi in oras cu regina balului… tipic… taranul care s’a ajuns si vrea cu orice pret sa de’a cu tifla oraseanului ca a iesit si el cu o dama bine. Oraseanul in acest caz poate fi englez. Dar la urma urmei la naiba cu englezii ca si ei au bubele lor in cap. Problema este ca in tara asta… totul merge cu fundul in sus. Ajunge lumea sa fie impuscata in magazin pentru ca ia la rost doua toape care intra cu tupeu in fata randului. Ajung directorii de spital sa spuna cum refolosesc doctorii obiectele de unica folosinta. Si asa mai departe. Iar banii provin nu din vanzarea de obiecte produse ci din lucruri care compun tara asta… Ma deranja pe vremuri sloganul ‘nu ne vindem tara’ … dar asta nu inseamna sa dam in extrema cealalta. America. treaba ei. Are interesele ei. Noi ce naiba interese avem ? Noi nici nu stim bine unde suntem. Nu stim ce prieteni avem. Nu stim incotro vrem sa o apucam. Ah… vrem bani. De aici si impresia ca suntem gata de orice… cu batista sau fara batista… vorba unor ierarhi ai mandrului noutru stat. Daca ne bani Rusia pune si rachetele ei pe aici prin spatii mioritice.

    Si la urma urmei pe dv. ce va anima. Oferta chineza ? Marea deschidere ? Sansa istorica ? Anii ’54? sau ce anume ?
    Sau poate aveti o afacere si doriti sa vindeti in China ceva ? Doamne ajuta!
    Si daca e o alta lume acolo cum ziceti mai jos… ce treaba avem noi cu aceasta alta lume ?
    Ati auzit proverbul „spune’mi cu cine te insotesti ca sa’ti spun cine esti” ?

    Si daca cineva spune ca e rupt in fund… nu inseamna sa isi puna fundul la bataie pentru niste pantaloni mai frumosi. Cel putin eu nu gandesc asa. Altii… treaba lor.

    Si da, sunt trist de ceva vreme pentru ca ma uit in jur si vad numai blestamatii iar in fruntea tarii numai safanati.

 4. Cred ca pe tema articolului de fata merita amintit si refuzul guvernului de a acredita jurnalistii de la Epoch Times Romania. Refuzul, nemotivat oficial, da de banuit ca se bazeaza pe dorinta guvernului de a proteja partenerul chinez de reprezentanti ai presei care s-au dovedit ostili guvernului de la Beijing.

  Prea repede imprumuta guvernul nostru metehnele chinezesti. Acolo nu exista presa libera, si Ponta a dat chiar foarte recent unele semne ca si-ar dori o atitudine servila din partea jurnalistilor, vezi cazul Hotnews – circulara de la Bruxelles.

 5. Citez din dvoastra:”Entuziasmul servil disimuleaza o ostilitate faţă de Occident de abia mascata”.
  Aici este cheia la ce se face si ce se va mai face, daca nu se intervine ferm.(foarte dificil data fiind actuala propaganda)

 6. E ceva in ce spuneti, dar va intreb: de ce toate statele lumii se uita spre China?!
  De exemplu, China este al treilea partener economic comercial al Germaniei dupa Marea Britanie si SUA!!!!!!
  Si aceeasi China este la un pas sa devina partenerul numarul UNU al UE!!!!!!!
  Si aceeasi China este al 2-lea partener comercial al SUA!!!!!!!!

  • Motivul e destul de simplu: pentru ca China are bani. Dar trebuie diferentiat statul de popor, faptul ca statul chinez are bani cu care nu stie ce sa faca nu inseamna nimic pentru peste un miliard de oameni. Gramada de bani e accesibila doar unei elite foarte subtiri. Statul chinez ar putea foarte bine sa ia banii cu care nu stie ce sa faca si sa il imparta egal oamenilor (doar asa ar trebui sa functioneze comunismul), dar nu o face. Pentru ca e vorba de comunism doar cu numele, cum a fost peste tot, si in spate sta oligarhia. Nu e nimic de admirat la China, e foarte usor sa ai un miliard de muncitori saraci care sa iti produca bani pentru niste mii de smecheri. E mai greu sa ai un miliard de oameni in middle class care isi aleg smecherii.

   • Nu-i chiar asa !!!
    Ia uite aici:
    „China’s society is changing beyond all recognition. At the heart of the most sweeping social and economic transformation the world has seen is the rise of a powerful new – largely urban – middle class. China’s urban middle-class population alone, if considered as a country, is larger than the entire U.S. total population today. The pace of change has been extraordinary. As recently as 2000, only 4 percent of urban households in China were middle class; by 2012, that share had soared to over two-thirds. And by 2022, China’s middle class should number 630 million – that is, three-quarters of urban Chinese households and 45 percent of the entire population. The rise of the middle class is essentially an urban phenomenon. Average per capita urban income in China is roughly triple that in the countryside – and there are set to be 170 million new urbanites between now and 2022.”
    http://thediplomat.com/2013/05/half-a-billion-chinas-middle-class-consumers/

    Sau:
    „There’s a sector in China that’s booming right now, and U.S. companies are just now starting to take advantage.
    Consider a few statistics.
    In 2000, a mere 4% of urban Chinese households were considered middle class. By 2012, that figure had grown to 66%. If current trends continue, by 2022 the middle class population will be 75% of urban households. That’s nearly 630 million consumers – nearly twice the entire population of the United States.
    The average annual income of the urban Chinese middle class was $760 per person in 2000. In cities like Bejing or Shanghai, disposable income now averages nearly $12,000 per person. In addition, these figures are probably underestimated, as tax avoidance runs rampant in China.
    In another emerging trend, China has begun to implement a financial assistance program for some of its residents. Due to the lack of safety-net welfare programs like Social Security, the Chinese savings rate is around 50%. Compare this to the savings rate for American households, which was 2.6% as of this year’s first quarter.”
    http://finance.yahoo.com/news/chinas-middle-class-fueling-boom-133000919.html

 7. 7 (ȘAPTE) COMENTARII FAVORABILE ȘI NICI UNUL CONTRA ?

  Pe cai, băieți ! Și dacă n-aveți cai, PE BOI ! (vorba lui Marin Sorescu).

  • Pentru ce vor romanii democratie, alegeri libere cu nelinistile si emotiile aferente?
   Pentru ca sa-si poata fructifica mai bine talentele, aptitudinile si energia. Deci pentru a obtine o mai buna rasplata, recompensa – numiti-o cum doriti! – a muncii depuse. Deci, in final, ca sa aiba o casa mai frumoasa, un drum mai bine pavat, o masina mai buna. Si multi spera ca miliardele din est le aduc toate astea fara emotii si nelinisti.

   Altfel, democratia fara paine e ca nunta fara mireasa.

 8. Nu putem cheltui zecile de miliarde ,care ne vin gratis de la UE.Vom putea cheltui miliardele chinezesti ,care nu vin in niciun caz gratis.Le vom plati aceste miliarde cu ce?Le vom plati si cu Euro facuti in UE,sau Doamne Fereste cu Euro primiti gratis?
  Atunci de unde si dece „ostilitatea antioccidentala abia mascata”?

  • In primul rand ca nu le cheltuim noi, ci le vor cheltui EI, pe de alta parte UE pune alt fel de conditii in timp ce cu stapanii chinezi relatiile vor fi de tipul tovarasesc in cuget si simtiri, chiar si in nesimtiri.

 9. conducatorii uita sa ne spuna si ce le vom oferi in schimb, avand in vedere ca nu face nimeni pomeni cu noi vreodata. Poate pamantul tarii ?

 10. Tot ce spuneti este adevarat. Saracia si lipsa de educatie tulbura, e drept, mintile multora …, ii poate face sa creada ca un sistem opresiv, un „despot luminat” colectiv, adica PCChinez poate aduce fericirea unui popor. Au crezut si nemtii din ’33 pana in ’39. Au crezut si comunistii vreme de mai multe decenii…
  Altfel, China e credincioasa, statornica in filosofia ei administrativa de mii de ani. Ce sunt oare actualii conducatori chinezi, selectati pe criterii de capacitate, educatie si experienta decat vechii mandarini ? Sistemul a mers „bine’ mii de ani, si-a vadit eficienta dar s-a anchilozat, a fost ostil reinoirii, evolutiei. Lipsa libertatii l-a paralizat. Degeaba au cunoscut chinezii cu mult inaintea europenilor busola, praful de pusca sau tiparul, nu acolo s-a faurit lumea moderna, asa cum o cunoastem azi ci in Europa, la lumina libertatii !
  Sigur, traim alte timpuri, chinezii au savanti capabili, schimbul de informatii cu intreaga lume e foarte viu. Lipsa libertatii va arata insa, la un moment dat, limitele conceptiei chineze de stat, administratie si progres.

 11. Dle. Stanomir, sunteți absurd sau rău-intenționat. Nu mă interesează ”democrația” chineză cât eu sunt rupt în fund și aștept ajutorul Chinei. Nu sunt eu ăla de voi rezolva drepturile omului în China- dar aș prefera să fiu cel care voi avea cu adevărat drepturi- și nu vorbe de genul ”Să trăiți bine !” . Sper că ați priceput.

  • Dl Stanomir nu este nici rau intentionat si nici absurd. Vorbeste despre ceva ce se cheama morala. Nu poti beneficia de bunuri furate, etc.

   Ar trebui sa existe repere morale, constiinta care sa guverneze activitatea oamenilor. De asta sunt numiti oameni. Altfel se numesc animale.

   Faptul ca tie ti-e foame se datoreaza unor defecte de caracter ale romanilor si mai ales ale liderilor sai – coruptie, lene si altele. Daca iti vei umple burta cu bani negri facuti din exploatarea sclavilor din lagarele de munca ale Chinei n-o sa te ajute cu nimic pe termen lung. Nu vei reusi decat sa intaresti lucruirle rele care se intampla pe aceasta planeta.

   • Se numeste realpolitick sau pragmatism.
    De aceea sunt unele tari (Anglia, Israel, Germania, Japonia, SUA) la care locuitorii unor alte tari (Romania, Albania, Congo, …….,) doar viseaza!

   • Dle. Adrian, foamea nu vine niciodată la pachet cu repere morale. Și am o întrebare sinceră- chiar aveți cumva impresia că opinia noastră va influența democrația în China ?

  • Așteptați degeaba ajutorul Chinei, toată povestea asta cu China nu e decât un mod de a scoate la iveală frustrările românilor. Gata oricând să devină slugarnici față de oricine, doar pentru ca ulterior să-și înjure noul stăpân, așa cum l-au înjurat și pe cel vechi. Poate că asta se justifica la 1700, poate că era o strategie de supraviețuire, dar acum nu mai e decât o slugărnicie dezgustătoare afișată la vedere și o ipocrizie la fel de dezgustătoare în realitate.

   Pentru o bună parte dintre români, Rusia, China și Iranul reprezintă obiectul admirației. Care parte dintre români? Aia care a așteptat toată viața ”să ne dea statul”, aia care preferă și glorifică statutul de bugetar, aia care se uită la Antena 3 de dimineața până seara. Aia care a adus la putere o ceată de briganzi ca USL-ul.

   • Dle. Harald, fără să fiu foarte jignitor- vreau să vă reamintesc un fapt istoric- admirația pentru ”chinezării” a condus la manufacturile de porțelan- s-ar putea să vă spună ceva Maissen și Jena- și în mod direct la industria Europeană. Asta se întâmpla undeva demult….

    • Și ce legătură are porțelanul din urmă cu trei secole cu viabilitatea și corectitudinea sistemului politico-economic din China de astăzi? Ce legătură are exportul de arme din Anglia cu creșterea bruscă de interes a politicienilor români pentru China? Absolut niciuna.

     Problema e alta: UE și USA au niște reguli și niște principii foarte incomode pentru politicienii români. Reguli și principii pe care China nu le are. China produce astăzi niște bani, beneficiind de niște transferuri de tehnologie din ultimii 25 de ani. Și China areastăzi un excedent comercial pe care încearcă să-l investească undeva, interesul ei e perfect legitim. Însă interesul politicienilor români pentru modelul și sistemul chinez nu mai este legitim, iar susținerea pe care cei ca dvs.o acordă guvernului în direcția asta e profund greșită.

     Chiar aveți impresia că vă vor plăti chinezii salariile și pensiile?

     • Domnule Harald , am râs sănătos 3 minute după ce v-am citit. La investițiile făcute de China în SUA- inclusiv în domenii sensibile gen apărare- la noi limba chineză ar fi devenit limbă oficială, înaintea limbii române. Altfel, dacă nu învățăm din lecțiile istoriei riscăm să murim săraci și proști. Iar lecția istoriei – lăsând deoparte chestia cu manufacturile pe care e clar că nu vreți să o înțelegeți- este că atunci când aveam noi IPRS-ul chinezii aduceau semiconductori prin contrabandă, sub dirijarea serviciului secret al armatei chineze. Astăzi noi nu mai avem absolut NIMIC- dar un nimic cumplit care n-a putut asigura nici măcar carcasele telefoanelor Nokia- iar chinezii au totul pentru că au fost deștepți și n-au vrut concentrarea averilor doar în mâna unor șmecheri- cum a fost rezultatul perestroicilor sovietice și autohtone. Atâta vreme cât UE nu-mi poate oferi decât praf în ochi și China îmi oferă lucruri concrete- de ce aș refuza oferta chineză ???

      • Dacă până acum UE nu v-a oferit decât ”praf în ochi”, iar China vă oferă ”lucruri concrete”, părerea mea e că aveți o problemă serioasă cu perceperea realității. Fără supărare :P

      • Domnule Andrei George, se pare că după ce v-ați oprit din râs, ați scris un comentariu la un articol alăturat despre vizita dvs.recentă la ”sediul UE din Luxemburg” (?!) indiferent ce înțelegeți dvs.prin sintagma asta. Pot să întreb cum se împacă asta cu ”praful în ochi” pe care ziceți că vi-l oferă UE comparativ cu ”lucrurile concrete” pe care vi le oferă China?

       Din acel comentariu al dvs.rezultă că nu ați fost ca turist, ci pe bani europeni (one way or another). Care e atunci motivația reală a comentariilor dvs. pe această platformă? ”Să faci ce spune popa, nu ce face popa” ? Sau ați luat exemplu de la Victor Ponta și puteți susține în orice moment lucruri care se contrazic cu cele din momentul imediat următor?

 12. Daca maine Coreea de Nord ar investi putinii bani pe care ii are in Romania, guvernantii nostri s-ar repezi care mai de care sa laude modelul Juche si ar recomanda implementarea modelului in Romania…. Din fericire riscul e mic, nu degeaba traducerea in romana a modelului in cauza se scrie Ciuciu.

 13. Un mic recurs la normalitate ne arată faptul că TOATE țările asiatice au componente de (re)presiune neîntâlnite în democrațiile Europene. Sunt curios câți scutieri/demonstrant ar fi mobilizați la Singapore pentru o demonstrație care ni se pare normală.O fi democrație în Malaiezia sau poate în Thailanda ? Singura democrație autentică e în India- și nu cred că discutăm despre asta. O altă cultură și alte mentalități nu ne permit să judecăm după standardele Europene- decât la niște comentarii de pe marginea drumului.Când onor capitaliștii de România privatizau Băneasa chinezii făceau Foxcon-ul – așa că se pare că modelul chinez funcționează.

  • D-le Andrei George, in primul rand, aluziile dvs stravezii referitoare la licurici si admiratia fata de rasarit duc la cantonarea abordarii intr-un cadru limitativ, ca sa nu spun prozaic al realitatii noastre politice de azi. Radicalizarea nu este constructiva.
   Modelul chinez functioneaza pentru ca chinezul care este muritor de foame in centrul si vestul tarii (si sunt multe sute de milioane) prefera sa fie un sclav industrial la Foxconn (cititi cum functioneaza modelul Foxconn), de aici competitivitatea prin costuri. Apoi, in lipsa unui sistem de securitate sociala, adica a unui sistem de pensii (abia au inceput introducerea) si in lipsa copiilor – modelul de succes chinezesc in materie demografica -, tot chinezul economiseste pentru a nu fi muritor de foame cand nu va mai putea munci iar bancile – de stat – remunereaza aceste economii cu o dobanda real negativa si finanteaza investitiile societatilor de stat. Discutia este mult prea vasta pentru a continua.
   In plus, va pot impartasi o poveste foarte adevarata: o mare firma chinezeasca a cumparat o societate industriala producatoare de pierderi dintr-o tara occidentala. Au platit un pret bun, si-au asumat ca vor face in continuare multi ani de pierderi, dar au pus cateva conditii, printre care si aceea de a aduce oricati chinezi vor. Rezultatul este ca la acea firma muncesc acum mai mut chinezi.
   Aceste lucruri sunt simptomul unei strategii chinezesti pe termen lung de a-si creste influenta politica pe plan global prin invazie economica. Si nu este interpretarea mea ci a unor experti foarte seriosi occidentali care au avut de-a face cu acest model si mi-au impartasit aceasta perspectiva. Este un model similar celui rusesc, care foloseste robinetul de gaze pentru a-si extinde influenta geopolitica. Diferenta este ca chinezii folosesc economiile proletarilor de la Foxconn si sunt mai politicosi si mai „low profile”.
   Nu stiu cum ati trait dvs experimentul comunist, dar experienta familiei, cu exproprierea, haituirea de catre Securitate, alungarea din scoli sunt lucuri care ma fac sa ii dau dreptate dlui Stanomir. Nu este vorba numai de bani, este vorba de valori.
   Cu toate realizarile civilizatiei chinezesti de-a lungul istoriei, cu toata atractivitatea de suprafata a modelului actual chinezesc, eu prefer sa raman in civilizatia occidentala si sa fiu cucerit de americani. Cultural, istoric, geografic suntem mult mai aproape de vest decat de est.
   Da, este adevarat ca si Occidentul are multe probleme. Nu inseamna ca trebuie sa copiem la indigo tot ce face Occidentul. Trebuie sa asumilam lucrurile fundamentale care au facut succesul modelului occidental – domnia legii, proprietatea privata, libertatea si responsabilitatea individuala, competitia, etica muncii (am preluat aproximativ din Niall Ferguson) si sa evitam pacatele actuale – fiscalitatea excesiva, indatorarea care pune o povara uriasa pe generatiile viitoare si distrugerea spiritului de comunitate si responsabilitate civica.

   • Domnule Marian Grigore, încă îmi mai fac cruci cu ambele mâini după ce am citit comentariul dvs. Las deoparte absurditățile ”Modelul chinez functioneaza pentru ca chinezul care este muritor de foame”- spun absurdități fără să vă jignesc- pentru că probabil vă lipsește informația necesară- dar toate statele asiatice- inclusiv Japonia au funcționat pe același principiu- și atunci ce să facem- nu mai facem afaceri cu Asia ?
    Și după ce am făcut acest lucru mă întreb- ce-are sistemul social chinez (aici iar vorbim de absurdități pentru că există încă de prin anii 50- adică după ce a venit Mao la putere- exact același sistem de pensii care funcționează și în România copiat ghiciți după ce- exact, după sistemul sovietic de pensii), Securitatea română de tristă amintire și proprietățile dvs. cu ideea perfect normală de a face afaceri cu cine ne oferă avantaje ? Mi se pare cea mai mare dovadă de prostie să nu accepți niște bani pe motivul că cel care ți-i dă nu-i iubește pe homosexuali- cam asta e , mutatis mutandis- esența întregului articol și a comentariilor gen comentariul dvs. Nu, eu mor în mizerie dar am coada sus- nu iau bani de la chinezi.

    • Dle Andrei George, e probabil ca limbajul poate prea colocvial pentru tema abordata sa distorsioneze intr-o anumita masura ideea. Chinezul nu moare literalmente de foame, e adevarat, dar saracia este atat de mare incat a fi muncitor la Foxconn este un real progres. Iar referitor la tratamentul muncitorilor de la Foxconn va recomand sa cautati povestea lansarii iphone-ului pentru a intelege ce vreau sa spun. In fine, nu as vrea sa ma cramponez de expresii si sa dezbatem cine are informatii mai credibile. La multitudinea de surse si de aspecte in dezbatere, nu vom epuiza subiectul. Folosesc surse credibile si disponibile publicului larg.
     Nu am spus sa nu facem afaceri cu chinezii, dar cred ca e bine sa intelegem si motivatia celeilalte parti, din toate punctele de vedere. Daca chinezii dau de lucru romanilor, foarte bine, numai ca experienta altor tari, in principal in Africa, arata ca pot exista si situatii diferite. Nu vreau sa insist, pentru ca nu sunt de principiul „nu ne vindem tara”, ca ca trebuie sa fim mai realisti, sa negociem bine si sa nu ne facem iluzii desarte si sa asteptam sa ne salveze chinezii, asa cum acum 60 de ani ii asteptam pe americani.
     Da, daca as avea de ales, as alege un occidental, din motive de afinitati. Din proprie experienta, aceste lucruri sunt foarte importante. Sunt constient, asa cum am spus, de problemele Occidentului. Sunt un admirator al valorilor care au creat occidentul, nu al celor care ii slabesc forta astazi.

 14. Autorul articolului spune :’ În plină efervescenţă iscată de vizita Premierului chinez, Republica Populară pare să fi devenit, în ochii multora dintre oficialităţile de la Bucureşti şi a atâtora dintre comentatori, expresia semidivină a unei promisiuni de prosperitate”.
  „Ceea ce este, însă, dezagreabil, iritant şi neliniştitor este sentimentul că pentru unii dintre cei care ne conduc destinele China este modelul la care trebuie să privim,spre a emula reuşitele ce par formidabile. Entuziasmul servil disimuleaza o ostilitate faţă de Occident de abia mascata.”
  Poate ca este asa, dar aderarea la Comunitatea europeana nu era privita ca salvarea si prosperitatea pe veci a Romaniei ? Nu era si acolo un entuziasm fara acoperire ? Cu ce ne-am ales ? O libertate neingradita de a critica, blama, jigni pe oricine, de la Presedinte la ultimul demnitar fara a suporta consecinte si asta sub denumirea de libertate si democratie si am dat la schimb economia, asa cum era, am capatat statutul de asistati si am devenit o piata de desfacere pentru alte economii. O fi bine, asta ne-am dorit ? Exista vreun domeniu in care hotaram ceva fara aprobarea unor institutii dinafara Romaniei ?

  • Eu aș zice că n-ați dat nicio economie la schimb, economia care produce azi în România e tehnologizată integral pe banii vestului (de exemplu, toată industria auto și de componente auto). Industria românească din 1989 era literalmente un morman de fiare vechi, exact cum a spus la vremea aceea Petre Roman. Cele mai moderne fabrici la vremea aceea funcționau cu tehnologie veche de 20-30 de ani, iar unele chiar cu tehnologie veche de 60-70 de ani (oțelăriile, de exmplu).

   Să nu uităm că în 1988, Ceaușescu se apucase de fabricat locomotive cu abur, iar asta nici măcar la Reșița, ci la Reghin. Aia era economia pe care ați dat-o la schimb? Sau alea date rușilor, gen Alro sau Mechel? Tot UE v-a cerut și asta?

 15. Ambasadorul Chinei la Buc., la inaugurarea unui nou institutului Confucius (http://ro.stiri.yahoo.com/ponta-inaugureaz%C4%83-o-nou%C4%83-oficin%C4%83-spionajului-chinez-la-124800833.html?bcmt_s=m#ugccmt-container), ne-a spus ca „oamenii, dacă nu ar fi învăţat unii limba celorlalţi, ar comunica prin gesturi”, insa un gest face cat o mie de cuvinte, un exemplu fiind proiectul „Petals of peace”, al carui scop este de a incuraja copii din toata lumea sa invete sa confectioneze din hartie colorata o floare de lotus, care simbolizeaza puritatea, ca un gest de pace, compasiune si prietenie cu copii din China, de speranta data tuturor copiilor din China care sufera din cauza ca partidul comunist ii persecuta pe practicantii Falun Dafa, de a creste gradul de constientizare cu privire la suferinta nedreapta a unor oameni buni si pasnici si nu in ultimul rand din solidaritate cu micuta Fadu al carei tata a fost persecutat, torturat si ucis.

  „Petale de pace” încurajeaza toleranța față de diversitatea culturală și compasiunea pentru suferința altora, fiindca cei mici isi doresc o lume mai pașnică, o lume in care copii nevinovați, mai puțin norocoși, ca micuta Fadu, sa nu mai sufere, sa nu-si mai piarda parintii din cauza unui partid criminal.

 16. Partidul Comunist Chinez e cel care foloseşte atat falsa aparenţă a creşterii economice cat şi produsele ieftine, multe dintre ele fabricate cu munca fortata in inchisorile si lagarele de munca, ca o armă pentru a seduce guverne, gen guvernul Ponta, să ignore (si practic noi toti sa fim astfel participanti la) persecuţia asta brutală asupra unor oameni nevinovati, cum sunt practicantii Falun Gong, cum sunt tibetanii, crestinii si uigurii musulmani de etnie turca.

  Sunt deja multe guverne, agentii si organizatii internaţionale care au luat atitudine si masuri dupa ce au aflat de acuzatiile si dovezile privind recoltările fortate de organe, persecutia prizonierilor de constiinta si multe altele.
  Inca din 2007, agenţiile israeliene de asigurari de sanatate au stopat trimiterea pacientilor in China pentru transplanturi, iar sistemul national de asigurari prin intermediul caruia se platea pacientilor costul transplanturilor efectuate in China a fost anulat, afirmandu-se clar ca asta se datoreaza aparitiei raportului „Recoltarea sangeroasa”.
  In Australia, guvernul nu permite ca chirurgii chinezi sa participe la specializari in transplantul de organe.
  In Taiwan, guvernul a interzis brokerajul de transplanturi.
  In SUA, din iunie 2011, în fişa de emigrare (DS-160) a fost adaugata urmatoarea intrebare, aplicabila pentru China si alte ţări: ”Ati fost implicat direct in transplantul fortat de organe sau tesuturi umane?”

  http://epochtimes-romania.com/news/mandat-international-de-arestare-pe-numele-fostului-lider-comunist-jiang-zemin–207073

 17. Bun. Ce notez: articolul e foarte corect, dar probabil prea eliptic pentru unii cititori care chiar nu stiu/inteleg la ce se refera, si nici nu stiu despre ce vorbesc ( reiese din unele comentarii). Spre exemplu cand dau vina pe UE si „prea multe libertati” ( asa intelege antecomentatorul) fara sa priceapa ca :
  a) nu exista prea multe libertati, ci libertate prost inteleasa. Ori daca noi nu intelegem ce avem de facut cu libertatea, asta nu-i vina UE, ci a noastra. inteligenta si civilitatea se obtin prin efort personal, nu se dau nici de la UE, nici de la stat.

  Sau, notez ca acelasi comentator astepata ( clasic) sa vina asa, miraculos, de undeva, prosperitatea ( eventual fara interventia sa). Si, iata, face comparatie intre intrarea in UE si eventuala intrare in sfera de influenta a „miracolului chinezesc”; adica intre modelul UE si modelul chinezesc. Pai aici am de adaugat cate ceva. Gen: vai de capul lor, a celor care fac aceste comparatii; nu pot decat sa sper ca nu sunt prea multi, pentru ca atunci e si vai de capul nostru, al tuturor; UE, da, are probleme la capitolul libertatea pietelor, suprareglementare, interventionism; dar China-i altceva, infinit mai rau. Ceea ce imi confirma ( a nu stiu cata oara)ca suntem in pericol de-a ne duce de buna voie si oricand de-a berbeleacul ( de altfel o facem si optiunile electorale ale anului trecut o demonstreaza) fara sa stim ( bietul Edmund Burke, cum ne-a avertizat el acum 200 de ani ca oamenii nu cedeaza din libertatile lor decat sub imperiul unor iluzii, si oamenii tot n-au retinut). Prin urmare, tocmai pentru ca habar n-avem despre ce vorbim si ne facem niste iluzii ( spre exemplu cu privire la cum ne vom umple de bani in urma relatiilor comericale?! cu colosul totalitar chinezesc; apropo, care relatii comerciale? stie cineva? nu?).
  Deci, hai sa ne-ntelegem cum sta treaba:
  1. E vorba de extinderea zonelor de influenta politica. Repet, politica ( nu, nu noi suntem aia care am putea sa-i influentam pe chinezi, ci vice versa). Si daca pentru asta chinezii vor trebui sa ofere un mizilic (peshchesh) oficialilor romani ( sa zicem niste „investitii” de cateva zeci/sute de milioane – care chiar sunt mizilic pentru ei) o vor face. Banii aia nu intra in bunuzarele dvs, stimati cetateni, relaxati-va: intra la bugetul public de unde nu se vor intoarce la dvs, ci in buzunarele „cumetrilor capitalisti” ai politicienilor corupti, exact, dar exact pe model chinezesc, prin formule bine temperate de guvernanti ( parteneriate public-private si alte constructii aparent legale).

  2. Dar bine, veti spune, pana una alta, cand si daca ( repet, cand si daca) se vor dezvolta acele investitii, chiar daca se imbogatesc doar politicienii si cumetrii lor, mai creem niste locuri de munca, fie si temporar. ok. Dar care-i pretul? Pai sa vedem cum fac afaceri chinezii si in ce scop ( clar, declarat, deloc ocult sau confuz): http://mixich.ro/?p=522 Chiar va rog sa parcurgeti cu mare atentie acest articol ( in fine, daca aveti apetit si pentru autorul citat, cu atat mai bine).

  3. Apropo de capitalismul chinezesc, de „miracolul chinezesc”, de „modelul chinezesc”. Domnule, eu , pe langa ca ma sperie, m-am si saturat pana peste cap de fenomenul asta de-a te arunca in cap, pro sau contra unui model, unui sistem politic, sau economic, fara sa intelegi nimic corect din el. In acest sens, recomand asa, pe sistem, o scurta lectura si o lunga meditatie pe tema: http://ihincu.wordpress.com/2013/11/26/capitalismul-intre-uz-si-abuz-cateva-coordonate/ Si sa fie clar: Alta cale decat aia din articol, pentru mai multa bunastare, nu e. Si nu, prosperitatea nu vine din relatia acestui guvern, care exercita asemenea influenta nefasta asupra economiei romanesti, cu oficialitatile chinezesti. Prosperitatea poate veni doar de acolo, de unde zice in text. Sau nu. In fond, totu-i reversibil, si la mizerie mai mare decat acum, si la mai putine libertati, ne putem intoarce oricand.

 18. Mie nu mi se pare foarte anormal acest entuziasm. Dacă analizăm atent „pulsul” societăţii româneşti, ca medie, în perioada post 89, observăm că este predominantă nostalgia după perioada ante 89. Sintetizat, „atunci se trăia bine, nu ca acum”. Atunci era socialism/comunism, acum e capitalism. Cine e, în momentul de faţă, exponentul cel mai de marcă al comunismului? China. Şi în China plouă cu lapte şi miere, deci la ea trebuie să ne uităm, a fost ca noi, dar, spre deosebire de noi, care-am fost deturnaţi de ispitele capitalismului, ea a continuat pe propriul drum, sub conducerea Partidului, acelaşi Partid de 90 de ani. În capitalism se dă faliment, se moare de foame, nu ai locuinţă… Aşa că, la nivel de „simplu cetăţean”, la acest nivel de profunzime/superficialitate a analizei, modelul chinez e nemaipomenit, e chiar visul de aur de care vorbea nea nicu. În rândul clasei politice româneşti, perspectiva e de-a dreptul salivantă: să fii la putere vreme de 90 de ani! Să poţi controla presa! Să poţi trimite dizidenţi în închisori! Să poţi interzice partide!

  Nu-i minunat?

  • Visul lui Ponta, pohta ce pohteste, uslamul de partid si de stat, reabilitatorul aspiratiilor comuniste iliesciene. Indeplinite inainte de a fi declansate doliul si funeraliile nationale.

   Daca ii permit operatiile estetice si botoxul, banuiesc ca si Putin zimbeste multumit.

 19. Excelent articol!

  Asteptam o astfel de reactie dupa valul de bucurie prosteasca care a animat conducerea superioara de partid si de stat, publicul romanesc in general in aceste zile de tulburatoare si inaltatoare traire patriotica alaturi de partenerii din indepartata China. Acesta este nivelul general de perceptie in Absurdistan: vin banii din Orient sa ne salveze! Romania va deveni „tigrul Europei” in domeniul economic.
  Trebuie sa admit un lucru, chinezii stiu sa vanda si sa gadile foarte bine glandele orgolioase ale premierului Mickey Mao.

 20. ” Penibilele alegeri libere, cu cortegiul lor de nelinişti şi emoţii, nu tulbură pacea cetăţenilor, aceştia din urmă având libertatea de a se dedica muncii.”

  Oribil. Mult mai bine la noi unde dupa alegeri cu adevarat libera te poti dedica liber somajului fara plata. Noroc ca mai cumpara unii (cu bani din vanzari posterioare si din 94 de mii de dolari cu care au scapat din comunism) cate 300 de hectare , poate vom gasi la ei ceva de munca , la prasila.
  Chinezii mai fac un lucru impardonabil si barbar: executa coruptii prin impuscare, indiferent de rang. Va da fiori, nu-i asa ? Se mai intimpla si mai pe-aproape, prin Ucraina , cate un demnitar tradator sa infunde puscaria….
  Personal sper sa vina chinezii sau arabii sa faca ordine si curatenie incepind de la cap si continuand in jos, ca de la cap pute cel mai tare: de la SUA si de la UE in jos.

 21. Ca dovada de corectitudine si consecventa cu ceea ce gandesc si scriu, as vrea sa-i vad pe cei care iau la misto „miracolul chinezesc” cum renunta la ipad, iphone, laptop, televizorul hd/smart/…/@ toate gadgeturile tehnologice – majoritatea „MADE IN CHINA” – de care se folosesc pentru a se informa. Fiti conseventi pana la capat! Pentru ca atunci cand acuzi si critici ce inseamna China si „miracolul chinezesc” in momentul actual si te folosesti de un obiect pe care scrie „Made in China” nu faci altceva decat sa contribui la „miracolul chinezesc”. despre ipocrizie nu mai are rost sa vorbim.

 22. Cetățeni, co- forumiști, popor,

  Despre ce discutăm ? Văd că a început o ploaie de razna pe arătură- așa că mă simt obligat să spun că NIMENI NU A AFIRMAT CĂ MODELUL CHINEZESC E BUN DE IMPLEMENTAT ÎN ROMÂNIA. Și nu cred că va afirma nimeni o tâmpenie așa de mare din simplul motiv că contextul e cu totul altul, cultura (inclusiv cultura muncii și cea organizațională) e cu totul alta iar noi am trăit prea mult sub comunism ca să ne mai dorim astfel de experiențe.
  DAR, DIN PUNCT DE VEDERE AL AFACERII- E O TÂMPENIE ENORMĂ SĂ REFUZI OFERTA CHINEZĂ PE MOTIV CĂ SALARIILE LOR SUNT MICI, AU PARTID UNIC SAU PERSECUTĂ NU ȘTIU CE CULT. Scuze pentru pudibonzi dar nu suntem noi ăia mai morali și mai puri care să ne permitem să lăsăm lumea în mizerie pentru că nu există pluripartidism în China sau pentru că n-au fost pedepsiți cei care au trecut cu tancurile peste oameni în Piața Tianmen.

  • http://epochtimes-romania.com/news/china-pastor-crestin-si-enoriasi-arestati-de-baroni-comunisti-locali–207258

   Nu sunt suficienti cei aproape 300 de ani in care crestinii au fost persecutati?
   Au fost si sunt nu stiu ce cult?
   Tibetanii sunt nu stiu ce un cult?
   Falun Gong nu este nici un cult si nici o religie.
   Partidul Comunist Chinez spune asta domnule Andrei George si din ce-am vizionat in toate aceste 9 filmulete (http://www.youtube.com/results?search_query=noua%20comentarii%20despre%20partidul%20comunist%20-%20comentariul&sm=3), am inteles ca numai un cult malefic si nociv pentru omenire, ii eticheteaza pe cei cu opinii diferite, ori fideli unor principii ca adevar, dreptate, bunatate, etc., drept membri ai sectelor si societatilor secrete, sau contra-revolutionari, ori in cardasie sau platiti de „agenturi straine”, care trebuie sa fie arestati, reformati sau lichidati.

   • Aveti dreptate . E cu totul altceva sa fii pentru opinii diferite etichetat drept potential terorist si dus la Guantanamo. Asta in cel mai fericit caz.
    E insa un lucru pe care nu-l stiati: pentru campionii democratiei banii n-au miros, acesta fiind motivul pentru care campionii democratiei si ai capitalismului si ai drepturilor a orice stau cu caciula in mana la portile Chinei. Ma intreb, daca lor nu le put afacerile cu China, noua pentru care motiv ne-ar ? Ca sa nu mai pomenesc de WACO sau de MISA ori de Timpuri Noi.

 23. Orice libertate costă bani. Nu există niciun sistem regim democratic care se menţine din pur entuziasm. Democraţia este o maşină de lux care are nevoie de investiţii periodice pentru a funcţiona. Libertăţile civile nu există nici ele din aer – toate sunt întreţinute din resursele statului. Priviţi în istorie, orice ţară cu probleme economice grave mereu va cădea în autoritarism sau dictatură. Aşa că idei de genul: „mai bine flămânzi, în schimb democraţi” sună nerealist.

  • Ati pierdu8t un element extrem de important din arhitectura democratie.

   Democratia nu mai costa atat de multi bani atunci cand ai tehniolof\gii moderne la indemana si cetateni edicati.

   Ponta site ff bine de ce nu doreste ca presa sa ramana libera si independenta, precum si justitia. Ponta la fel de bine stie ca cu cat cetatenii sunt mai educati si mai informati cu atat sunt mai greu de manipulat si condus de el si gasca sa.

   Ceea ce s-a intamplat cu recenta vizita a chinezilor nu face decat sa demonstreze ca Ro este cu mult mai departe decat era in 1990 si de aceea nu mai merg vechile povesti…

   Ce sa ii faci, asa este tenis, avantaj DEMOCRATIA!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro