miercuri, decembrie 1, 2021

Moldova in presa internationala. Sprijin occidental pentru o populatie care ezita intre speranta si blazare

Moldova merge la vot dupa mai bine de un an de instabilitate politica timp in care rivalitatea dintre doi politicieni in ascensiune,  Vlad Filat si Marian Lupu, a marcat activitatea coalitiei de guvernare, observa agentia rusa Itar-Tass, intr-un comentariu publicat cu o zi inainte de scrutinul din Basarabia.

Lupta dintre cei doi (primul premier si presedinte al PLDM, cel de-al doilea fost comunist si presedinte al PDM)  se duce in spatele usilor inchise, iar de pe urma conflictului ar fi profitat „nepopularul” avocat al unificarii cu Romania, presedintele Mihai Ghimpu.  Agentia rusa citeaza opiniile unor experti care sustin ca niciunul dintre partidele inscrise in cursa nu va obtine majoritatea ceea ce va lasa loc negocierilor pentru formarea unei coalitii.  De altfel, Intr-un interviu pentru agentia rusa, Marian Lupu nu a exclus o posibila colaborare cu comunistii in cazul in care nu va reusi sa ajunga la o intelegere cu actualii sai parteneri din Alianta pentru Integrare Europeana.  Aceiasi experti neidentificati opineaza ca si Vlad Filat ar fi dispus sa ajunga la intelegere cu comunistii in cazul in care acestia ar obtine un scor foarte mare.

Publicatia regionala SouthEast European Times scrie despre rolul presei si al societatii civile in procesul electoral moldovean:

Politica moldovenească este împărţită în două tabere principale: cea pro-europeană şi cea orientată spre Moscova. Presa este divizată în aceleaşi direcţii, unele instituţii de presă susţinând Partidul Comunist, iar altele promovând candidaţii Alianţei pentru Integrarea Europeană a Moldovei.

„Spre sfârşitul campaniei, dimensiunea partizanatului politic din presă devine foarte vizibil”, a declarat Nadine Gogu, director interimar al Centrului pentru Jurnalism Independent şi şefa monitorizării campaniei. „Este foarte complicat pentru public, deoarece acesta trebuie să urmărească diverse canale de televiziune pentru a înţelege ştirile”.

ONG-urile moldovene se implică activ şi în procesul preelectoral. „Noi anunţăm numele candidaţilor care au deţinut anterior funcţii publice şi au fost acuzaţi de corupţie sau nu şi-au declarat corect bunurile dobândite personal în timp ce aveau acces la fonduri publice”, a spus Petru Macovei de la Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat.

A doua sansa a Moldovei

Sub acest titlu, publicatia bulgara Sofia Echo, publica o analiza a Moldovei preelectorale si acorda un spatiu generos gesturilor politice ale presedintelui Mihai Ghimpu, cel care conduce si Partidul Liberal.  Autorul aminteste o suma de controverse provocate de gesturile hotarat anti-rusesti ale sefului statului moldovean( tentativa de oprire a participarii trupelor moldovene la o manifestatie ruseasca de sarbatorire a victoriei in al doilea razboi mondial sau scrisoarea prin care domnul Ghimpu cerea sprijin politic din partea NATO pentru eforturile de indepartare din Transnistria a trupelor rusesti).  O parte importanta a analizei din  Sofia Echo este cea care trece in revista gesturile de sprijin pentru partidele democratice de la Chisinau venite din mediile occidentale in zilele de pana la alegeri. Se face astfel trimitere la o recenta declaratie a Congresului american care a recunoscut public „extraordinarul progres al tranzitiei de la un guvern autoritarist si o economie inchisa la o administratie democratica si o economie de piata „. In acelasi timp parlamentul american observa si reformele politice care ar fi avut drept consecinta apropierea de Europa.  SE aminteste si de presiunile facute de Germania asupra Bucurestiului pentru semnarea tratatului de frontiera dintre Romania si Republica Moldova. Citand ca sursa The Economist, autorul scrie ca Germania s-a folosit de dorinta Romaniei de a adera la spatiul Schengen pentru a obtine intr-un final acordul autoritatilor de la Bucuresti pentru documentul respectiv.  La randul sau, pe 24 noiembrie, Parlamentul European isi dadea aprobarea pentru introducerea Moldovei in mai multe programe ale Comisiei din domenii ca transportul, siguranta alimentara, vami si siguranta aviatica.   O zi mai tarziu, Consiliul European a cerut Comisiei sa pregateasca negocierile pentru crearea unei zone de liber comert cu Moldova ca parte a unui viitor acord de asociere. De asemenea, Comisiei i s-a cerut sa stabileasca clar conditiile pe care moldovenii trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia ridicarea regimului de vize de calatorie impus de statele membre ale uniunii.

Sofia Echo remarca si strategia de incurajare a prezentei la vot prin deschiderea multor sectii de vot in strainatate si a unei campanii intense in tara, ceea ce, estimeaza publicatia nu poate avantaja decat adversarii comunistilor, partidul care, in toate sondajele de opinie, conduce detasat dar care are sperante minore sa poata atrage nehotaratii sau electoratul educat.

Sprijin si din est

„Azi, ca niciodata inainte,  Moldova are o sansa de integrare rapida in Uniunea Euroepana. Niciuna dintre tarile membre ale Parteneriatului Estic nu este asa aproape de noi ca Moldova. Niciuna dintre aceste tari nu are mai multe sanse decat Moldova. Va sprijinim si este in interesul nostru ca voi sa reusiti pentru asa vom reusi si noi si Ucraina si toti ceilalati”.  Asa suna  o parte din discursul hiper-optimist al presedintelui Georgiei, Mihail Saakasvili tinut, chiar la Chisinau  in ultimele zile ale campaniei electorale din Moldova si citat de presa georgiana.  Dupa cum relateaza aceeasi sursa Saakasvili (un pro-occidental hotarat si un rusofob convins) a discutat mai bine de o ora  cu presedintele Ghimpu inainte de a primi o medalie onorifica din partea omologului sau de la Chisinau. Ceea ce nu spune presa georgiana, spune foarte clar cea americana prin vocea analistului Vladimir Socor „Ca şi în cazul vizitei sale din 2005, domnul Mihail Saakashvili vrea să întărească partidele pro europene şi partidele care se opun imperialismului rusesc în Republica Moldova.”

Canalul public german, Deutsche Welle, remarca  faptul ca apropierea de Europa, dorita de o parte din partidele care s-au prezentat la alegeri are si o fateta mai putin dezirabila. Mai toti tinerii moldoveni care au sansa sa paraseasca tara o vor face cu prima ocazie, fie ca e vorba despre o bursa sau despre un loc de munca.  Pe de alta parte, observa DW,  starea de spirit a populatiei se afla la mijlocul distantei dintre abandon si speranta, inaintea celui de-al treilea rand de alegeri la care este chemata intr-o perioada de doar un an si jumatate.

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

O nouă mutare pe tabla de șah a spațiului post-sovietic: Organizația Statelor Turcice. Erdogan mută, Putin evaluează.

Rusia și Turcia promovează în prezent o relație tranzacționistă.             Perspectiva geoistorică a relațiilor ruso-turce evidențiază o dimensiune...

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro