marți, noiembrie 28, 2023

Monica Lovinescu sau despre puterea unei voci

Destinul Monicăi Lovinescu a avut ceva din  conturul unei tragedii antice. Exilată, denunţată, atacată, stigmatizată, confruntată cu pierderea propriei sale mame, ( mamă asasinată de un regim democrat- popular, spre a plăti pentru păcatele fiicei sale),  Monica Lovinescu a păstrat, vreme de decenii, acea inflexibilitate cu care a refuzat compromisul imund.

Glasul

          Şi daca E. Lovinescu a  avut ambiţia de a fi un sacerdot al literaturii române,  îndeplinindu-şi magistratura cu devotament de ascet, Monica  Lovinescu a  fost, în anii de comunism, custodele unei memorii colective , fiinţa fragilă în care s-a întruchipat acel spirit  critic pe care tirania dorea să îl  alunge, prin sunete de marş cazon.

          Între tată şi fiică s-a ivit, prin jocul unui destin postbelic, continuitatea de complicitate discretă a unei  vocaţii intelectuale: rareori evocată, din raţiuni de pudoare, silueta lui E. Lovinescu veghea asupra celei care-şi ducea la capăt mandatul de păstrător al unei limbi şi al unui stil de a fi.  Est-estica Monicăi Lovinescu este rafinarea ipotezei lovinesciene.

Paginile lui E.Lovinescu   trimit spre cronicile radiofonice ale Monicăi Lovinescu. Fermitatea cu care E.Lovinescu a atacat aberaţiile etniciste  anticipează  precizia casantă a campaniilor duse de Monica Lovinescu împotriva unui comunism ce îmbrăţişează protocronismul. Maioresciană prin vocaţie şi prin sobrietatea textului, Monica Lovinescu traversează secolul totalitar fără ca zgura rătăcirilor intelectuale să se aştearnă peste opera ei. Asemeni lui Pompiliu Constantinescu, Monica Lovinescu nu a abdicat de la datoria sa : magistratura cronicii a însemnat omagiul adus rigorii şi înţelesului unei tradiţii.   

I-a fost dat Monicăi Lovinescu să se construiască în blocul de marmură al unei voci. România captivă avea în faţa ei imaginea de sunet a unei alte Românii. Istoria “  Europei Libere” este, pentru Monica Lovinescu şi pentru cel ce este una cu fiinţa sa, Virgil Ierunca, istoria  încercării de a  rosti ceea ce alţii nu mai pot formula ca adevăr, striviţi de tiranie sau ispitiţi de complicitate.

Un timbru  care a purtat un mesaj spre un alt ţărm, cel al României comuniste, un timbru în care s-a adunat statornicia unei vocaţii, un timbru în care se simţea suferinţa exilului, dar şi speranţa libertăţii, un timbru care sfida  amnezia conştiinţelor, aceasta a fost Monica Lovinescu, până la cea din urmă clipă ce i-a fost dată.

Scriind, în atâtea rânduri, despre Alexandr Soljeniţîn şi despre Nadejda Mandelştam, Monica Lovinescu scria  despre această voce care devenise: memoria unei întregi naţiuni  era   păzită  de   cea pe care securitatea ceauşistă o desemna ca pe o ţintă menită asasinării.  Din spaţiul rus, cel pe  care îl (re)vizita cu  pătrundere, Monica Lovinescu aducea această povară a datoriei de a depune mărturie. Glasul ei trebuia să se distingă, spre  a răscumpăra tăcerea atâtor voci.

Şi poate că pentru cei de astăzi Monica Lovinescu poate fi evocată ca această voce ce a înfruntat tirania.  Cuvântul  a fost topit în frazele purtate către ţară: stilul  Monicăi Lovinescu s-a născut din această unică intimitate cu  un public bănuit, întrevăzut, simţit, dincolo de zidurile lagărului sovietic. A fost acesta un dialog  niciodată întrerupt, a fost aceasta o conversaţie  ţesută din  curaj şi din emoţie, din  asumare etică şi din  melancolia îndepărtării.

La centenar, această voce ajunge  până la noi memorabilă şi vie, căci Monica  Lovinescu nu are nimic din încremenirea unui soclu de statuie. Campaniile ei sunt şi  campaniile noastre, de vreme  ispita totalitară nu este trecut, ci parte din viitor. Vocea ei  răsună cu aceeşi claritate cu  care răsuna, decenii în urmă.  Ea este una cu noi şi cu drumul pe care ne este dat să îl urmăm. În sobrietatea ei această voce  trasează un  parcurs al memoriei şi al datoriei.  Devoţiunea faţă de demnitatea libertăţii vine spre noi, convocată de vocea  Monicăi Lovinescu: din glasul ei se hrănesc şi glasurile noastre.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  1. Repet ce am mai spus: acestei femei remarcabile ar trebui să i se facă câte o statuie în fiecare oraș mare din România.

  2. Monica Lovinescu dincolo de talentul literar si descriptiv prin nuante multiple a avut viata de martir dedicat unei cauze. Multi am avut nevoie de gandirea si vocea ei pentru a duce povara dictaturii comuniste si a avea mereu speranta unei schimbari. Din pacate, dupa 1990 a intrat in un con de uitare si lipsa de pretuire si recunostinta. Din pacate, nu stiu cat de mult o vor aprecia generatiile ce vin doar cu nasul in tel.mobile si tableta. Despre viata ei merita realizat un film.

  3. Radio Europa Libera a avut audienta coplesitoare timp de decenii prin tematica emisiunilor transmise, prin calitatea textelor si personalitatea jurnalistilor.
    Vocile acestora fac parte din memoria afectiva a ascultatorilor care traiau momente de reala complicitate cu personalitati ce le intretineau speranta ca schimbarea este posibila .
    Sper ca jurnalistii de la Europa Libera sunt exemple pentru studentii care vor sa imbratisesez din vocatie aceasta profesie.
    Cuplul Lovinescu Ierunca a reprezentat pentru multi romani care le-au trecut pragul reala generozitate specifica poporului nostru, familia prin alianta dorita de expatriati.
    Ma bucur ca o parte importanta a bibliotecii de la Paris a ajuns la Oradea, pentru ideea mesajului de unitate purtat de cei doi intelectuali patrioti.
    https://www.lapunkt.ro/2018/03/povesti-din-biblioteca-monica-lovinescu-virgil-ierunca/

  4. Vă mulțumesc domnule profesor Stanomir pentru admirabilele cuvinte omagiale adresate celei care a luptat, de la microfonul REL, împotriva unui regim barbar. Pentru mine curajul acestei Doamne se întrepătrunde cu lașitatea intelectualității românești din interior. Acum, după război…
    Încă o dată mii de mulțumiri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro