duminică, iulie 21, 2024

Monica Macovei, revoluţia neterminată și spiritul Timișoarei (Reactualizat)

In memoria lui George Serban (1954-1998)

Update, 13 septembrie 2014–Cu prilejul vizitei la Timisoara, Monica Macovei a reafirmat, in termeni cat se poate limpezi si de transanti dogoritoarea actualitate a Punctului 8 al Proclamatiei din martie 1990: „Punctul 8 al Proclamației de la Timișoara își păstrează și în acest moment actualitatea, iar desăvârșirea Revoluției începute în Decembrie 1989, la Timișoara, presupune finalizarea acesteia, prin aflarea adevărului istoric și prin identificarea și pedepsirea celor care se fac vinovați pentru crimele comise. În plus, mai este nevoie și de reformarea clasei politice, astfel încât România să scape de monopolul instituit de partidele politice și să devină o Românie a “oamenilor vii, creativi și inteligenți.” Daca există un candidat prezidential care intruchipează spiritul „Proclamatiei de la Timișoara” din martie 1990, numele său este Monica Macovei.

Am mai spus-o, o repet: Monica Macovei a ales sa traiasca in adevar, sa fie vocea celor fara de voce. Este o optiune asumata pe care, eu unul, o admir si o respect. Si nu sunt nici pe departe singur. Este vorba de o viziune a politicului inrudita cu aceea a lui Vaclav Havel: „Oricat de ridicol si donquijotesc poate sa sune acest lucru astazi, un lucru mi se pare cert– faptul ca este responsabilitatea mea sa accentuez, mereu si necontenit, originea morala a oricarei politici autentice, sa subliniez semnificatia valorilor si standardelor morale in toate domeniile vietii sociale, inclusiv economia, si sa explic ca, daca nu incercam, in noi insine, sa descoperim ori sa redescoperim ori sa cultivam ceea ce eu numesc o ‘responsabilitate mai inalta’, lucrurile vor merge teribil de rau in tara noastra.” (Vaclav Havel, „Summer Meditations”, 1991)

Ceea ce cerea „Proclamatia” era o asanare a sferei publice, o retragere din scenă, macar pentru cativa ani, a celor direct responsabili, ca personaje importante ale aparatului de partid, guvernamental si al Securitatii. „Proclamatia” cerea denomenclaturizarea, deci decomunizarea Romaniei. Punctul 8 propunea concret si fara echivoc lustratia. FSN-ul i-a acuzat pe autorii „Proclamatiei”, intre care regretatul George Serban (nascut acum 60 de ani, pe 25 iunie 1954, plecat dintre noi scandalos de devreme), de extremism, ba chiar si de fascism. Neo-fesenistii de tip Ponta se simt direct primejduiti de Monica Macovei si de valul civic pornit sa sustina candidatura ei. De aceea declama ei stupidul slogan al „debasificarii”.

http://timpolis.ro/monica-macovei-la-timisoara-revolutia-de-la-timisoara-trebuie-terminata/

„Proclamatia” i-a isterizat pe nomenclaturistii grupati in jurul tandemului Iliescu-Roman. Astazi, campania Monicai Macovei ii scoate din minti pe toti cei care, explicit sau implicit, mizeaza pe perpetuarea pontocratiei, acest avatar al sistemului Iliescu. La fel, explodeaza de furie varii fosti securisti, canaliile interlope, traficantii de principii, demagogii de ultima speta pozand in apostoli ai patriotismului, expertii in echidistanta si favoritii macabrelor „antene”. Ii vezi scriind texte dezarticulate, panicate, pamflete veninoase ce se vor analize, in care incearca sa conteste nu doar sansele Monicai Macovei, dar si independenta ei. Monica Macovei a primit in 2006 Premiul „Speranta” din partea Societatii Timisoara. Monica Macovei nu a inselat sperantele celor care i-au acordat acest premiu.

Este asadar o veste buna ca europarlamentarul Monica Macovei, aflată în plină campanie de strângere de semnături pentru depunerea candidaturii la alegerile prezidențiale, a mers la Timișoara. Ea a participat la o dezbatere organizată de Societatea Timișoara și va merge, sâmbătă, la slujbă la Catedrală.

Europarlamentarul Monica Macovei este invitată vineri la dezbaterea „Educația și cultura – o prioritate pentru România”, la care participă profesori universitari și oameni de cultură din Timișoara. Aceasta este organizată de Societatea Timișoara și are loc, de la ora 10, la Salonul Vega, în Bastionul Theresia. Sâmbătă, Monica Macovei se va întâlni cu voluntarii care o ajută să strângă semnături și va vizita cele trei corturi amplasate în Timișoara în acest scop. De asemenea, tot sâmbătă, de la ora 10, Monica Macovei va participa la slujba de la Catedrala Mitropolitană, iar de la ora 14 va vizita Muzeul Memorialul Revoluției.

Legătura dintre Monica Macovei si Societatea Timisoara durează de ani de zile si exprimă o viziune comună despre relatia dintre libertate, democratie, justitie si memorie. Legalitatea nu poate fi considerată pe deplin consolidată cata vreme memoria este mistificată, manipulată si utilizata in scopuri politice. Educatia nu poate fi separată de educatia civică. Cultura libertătii nu poate fi despartită de cultura civică .

https://www.contributors.ro/politica-doctrine/pentru-monica-macovei-poarta-noastra-catre-normalitate-articol-de-vladimir-tismaneanu-si-marius-stan/

Punctul 8 al Proclamatiei:

… propunem ca legea electorala sa interzica pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatura, pe orice lista, al fostilor activisti comunisti si al fostilor ofiteri de Securitate. Prezenta lor in viata politica a tarii este principala sursa a tensiunilor si suspiciunilor care framanta astazi societatea romaneasca. Pana la stabilizarea situatiei si reconcilierea nationala, absenta lor din viata publica este absolut necesara. Cerem, de asemenea, ca in legea electorala sa se treaca un paragraf special care sa interzica fostilor activisti comunisti, candidatura la functia de presedinte al tarii. Presedintele Romaniei trebuie sa fie unul dintre simbolurile despartirii noastre de comunism. A fi fost membru de partid nu este o vina. Stim cu totii in ce masura era conditionata viata individului, de la realizarea profesionala pana la primirea unei locuinte, de carnetul rosu si ce consecinte grave atragea predarea lui. Activistii au fost insa acei oameni care si-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist si a beneficia de privilegiile deosebite oferite de acesta. Un om care a facut o asemenea alegere nu prezinta garantiile morale pe care trebuie sa le ofere un Presedinte. Propunem reducerea prerogativelor acestei functii, dupa modelul multor tari civilizate ale lumii. Astfel, pentru demnitatea de Presedinte al Romaniei ar putea candida si personalitati marcante ale vietii culturale si stiintifice, fara o experienta politica deosebita. Tot in acest context, propunem ca prima legislatura sa fie de numai doi ani, timp necesar intaririi institutiilor democratice si clarificarii pozitiei ideologice a fiecaruia dintre multele partide aparute. De-abia atunci am putea face o alegere in cunostinta de cauza, cu cartile pe fata.

http://proclamatia.wordpress.com/

http://www.tion.ro/vladimir-tismaneanu%C2%A0-timisoara-este-cel-mai-frumos-cuvant-din-limba-romana/945768

Update. Iata un fragment din declaratia Monicai Macovei facuta la Timisoara, la intalnirea cu oamenii de cultura din acel oras:

„Una dintre priorităţile mele ca preşedinte este să terminăm Revoluţia din Timişoara – ceea ce am numit revoluţia neterminată. Este neterminată atâta timp cât nu ştim adevărul despre revoluţie şi atâta timp cât cei care au omorât direct sau au fost complici nu sunt pedepsiţi, atât în Timişoara cât şi în Bucureşti, Sibiu şi alte oraşe. Vreau să termin Revoluţia de la Timişoara prin dreptate pentru victime şi prin adevăr. Ancheta să continue şi datorită mie, poate, pentru că eu am scris acel proiect de lege prin care omorul a devenit imprescriptibil.”

http://www.actualitati.net/local-timis/macovei-vrea-termine-revolu-timi-oara-bdquo-neterminat-atata-timp-1913244

http://www.ziuadevest.ro/35-actualitate/48768-macovei-vrea-sa-termine-revolutia-de-la-timisoara-este-neterminata-atata-timp-cat-nu-stim-adevarul-despre-revolutie-si-cei-care-au-omorat-nu-sunt-pedepsiti

http://macoveipresedinte.ro/posts/vladimir-tismaneanu-revolutia-neterminat-si-spiritul-timisoarei

Distribuie acest articol

42 COMENTARII

 1. Asta: „campania Monicai Macovei ii scoate din minti pe toti cei care, explicit sau implicit, mizeaza pe perpetuarea pontocratiei, acest avatar al sistemului Iliescu. La fel, explodeaza de furie varii fosti securisti, canaliile interlope, traficantii de principii, demagogii de ultima speta pozand in apostoli ai patriotismului, expertii in echidistanta si favoritii macabrelor “antene””

  Ma întreb daca domnul acela care facea cerculete în nisip ar fi de acord cu asta: „Volumul moral al unei persoane este egal cu cantitatea de ura dislocata de cei rai si ticalosi împotriva ei.”

  • Dle Lalu,
   mie imi place un alt paragraf, anume:
   „Proclamatia” i-a isterizat pe nomenclaturistii grupati in jurul tandemului Iliescu-Roman. Astazi, campania Monicai Macovei ii scoate din minti pe toti cei care, explicit sau implicit, mizeaza pe perpetuarea pontocratiei, acest avatar al sistemului Iliescu.

   In jurul tandemului susnumit se grupase, la acea vreme, si presedintele de azi. Si, indraznesc sa o cred, dumnealui este unul dintre cei care mizeaza, poate nu atat pe pontocratiei, dar sigur pe avatarele sistemului Iliescu. Basescu s-a aflat intotdeauna in preajma omului momentului, a celui care are fie puterea, fie sansa cea mai mare de a o obtine.
   Candidatura Monicai Macovei ofera insa celor dezamagiti si celor ce se simt inselati o buna oportunitate de a se detasa elegant de un alt avatar iliescian. Ei da, elegant!

 2. Cat de clar si simplu a fost formulat punctul 8. Si totusi 85% ne-au spus atunci ca gresim.
  In 2012 ne-au spus acelasi lucru 70%. Cam asta e tot castigul a 25 ani trecuti peste noi.

  • 70% dintre cei care s-au prezentat la vot. Pe Monica Macovei o vor vota mulți dintre cei care, scârbiți de felul în care s-a prezentat timp de un sfert de secol clasa politică, au stat deoparte.

   • Pana la vot, Monica Macovei trebuie ajutata de oameni ca dvs. sa stranga semnaturile de care are neveoie pentru a candida.

   • Nu va faceti prea multe iluzii. Sunt oameni cu scoala care cred sincer ca intre Monica Macovei si Rodica Stanoiu nu exista nicio diferenta.
    Am sperat si in Nicusor Dan la primarie si s-a dovedit ca cine l-a votat n-a avut macar inteligenta sa-l stampileze si pe lista de consilieri.
    Noi mergem inainte, votam pe baza principiilor, dar sa nu devenim orbi la realitatea din jur. Nu ajuta la nimic.

    • ruminilor le plac zicerili:piatra mica rastoarna carul mare ! pe asta marsheaza unii
     ma tem ca ,carul e prea mare si chiar va sfarima piatra

 3. Exista mai multe decizii CEDO in spete din tarile baltice care declara CONTRARE CONVENTIEI prefederi legale avand o formulari asemanatoare Punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara. Era vorba de exemplu de o fosta agenta – de etnie rusa – care lucrase pentru serviciile de informatii ale URSS si care a reclamat ca , o anumita lege a lustratiei ii ingradise dreptul de a candida la o functie oficiala electiva. Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat – cred ca de doua ori – neconstitutionala Legea romana a lustratiei. Se pare ca in viziunea CCR si mai ales a CEDO restrictii precum Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara s-ar fi justificat doar pe perioade limitate ulterioare anului 1989, nu si acum dupa 6 randuri de alegeri generale . Ar fi interesant daca totusi doamna Macovei ar infrunta acest trend si si-ar asuma includerea intr-o lege a Punctului 8. Personal nu retin vreun nume de fost activist PCR sau fost securist care sa ocupe vreo functie esentiala in Ro. Poate Melescanu de la SIE. Nu mai retin cine l-o fi numit acolo.

  • In 1990 nu cred ca eram sub jurisdictia CEDO. Puteam face putina curatentie, dar s-a adus exact argumentul pe care-l aduceti dvs acum: si nomenclaturistii/securistii sunt oameni si au drepturi. Si am ajuns unde am ajuns; pentru a vedea unde am fi putut ajunge, vedeti Cehia sau Polonia.

  • Imi pare rau, dar nu cred ca ceea ce spui constituie esenta articolului si a unor comentarii. Nu e vorba sa aplicam acum punctul 8 de la Timisoara. Sustinerea acestuia doar demonstreaza calitatea si intentiile persoanei, in cazul de fata Dna Macovei. Evident ca acest punct 8 trebuia aplicat atunci, in ’90, si sunt convins ca alta ar fi fost situatia Romaniei acum, mult mai apropiata de cea a Cehiei, Poloniei, sau chiar mai buna. Normal ca acum, nu mai poate fi vorba de acest punct, din doua motive: E prea tarziu si suntem in UE, deci trebuie sa ne sulunem unei legislatii comune. Din pacate pentru noi si din fericire pentru ei, nu toate statele UE au trecut prin comunism ca sa vada importanta acestui punct 8.

   • Va multumesc pentru clarificare. Aveti dreptate. Nu am reluat aici textul din „Proclamatie” pentru a spune ca trebuie ori ca poate fi aplicat, ad litteram, acum. Evident e vorba de un document istoric nascut din dezbaterile si luptele acelor ani, deci cu peste doua decenii in urma. Dar vorbesc despre spiritul Timisoarei si, implicit, al „Proclamatiei”, care este unul al altruismului civic (termen dezvolat intr-un articol scris de Marius Stan si de mine si publicat aici, pe „Contributors”). Ideea este ca Monica Macovei chiar este altfel decat vajnicii combatanti ai clasei politice aflata la putere de aproape un sfert de veac. Nu intamplator se duc impotriva ei campanii de denigrare care amintesc frapant de anul 1990. Este simptomatica indarjirea unora dintre „intelectualii lui Crin Antonescu”, sustinatori ai tentativei de lovitura de stat esuata din iulie 2012, deveniti azi „intelectualii lui Iohannis”, in a demola, mai mult au mai putin inteligent si subtil, in mod cert neonest, imaginea Monicai Macovei. Tot astfel, unul din liderii protestelor din ianuarie 2012, activ si in 2013, pare enervat ca unii din fostii sai colegi au decis sa sustina candidatura Monicai Macovei. CCeea ce nu intelege (ori poate ca intelege, dar ii displacesi il nelinisteste) acel comentator este ca Monica Macovei chiar este continuatoarea proiectului societatii civile renascute care a stat la baza revolutiilor din 1989, dar si a Maidanului libertatii in 2013.

    In momentul cand Monica Macovei a primit Premiul „Speranta”, la festivitatea din Timisoara a fost prezent si istoricul Marius Oprea, pe atunci presedintele Insitutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului (infiintat in decembrie 2005). El a tinut un speech in care cerea initierea de urgenta a unei indelung tergiversate si boicotaste Legi a Lustratiei. Stim cu totii cum a evoluat (involuat) Marius Oprea in anii din urma. Stim cu totii ce jocuri face azi Calin Tariceanu (pemierul care a sustinut infiintarea acelui institut).

    Monica Macovei nu a renuntat in toti acesti ani la principii, dimpotriva si le-a mentinut intacte si a luptat pentru materializarea lor. Mi s-ar parea de negandit ca Monica Macovei sa ia apararea unui fost securist (dovedit), sa bata palma cu oameni ca Felix si Ponta. Intr-o lume a tranzactiilor sordide, Monica Macovei simbolizeaza un consecvent pariu pe onestitate, transparenta si adevar. Nu e vorba aici, sub nicio forma, de cine stie ce „cult” al Monicai Macovei, ci de adevaruri factuale demonstrabile empiric.

    http://www.contributors.ro/politica-doctrine/pentru-monica-macovei-poarta-noastra-catre-normalitate-articol-de-vladimir-tismaneanu-si-marius-stan/

  • Vă dau eu un nume mare cât casa! ION ILIESCU!!!!!!!!!!!!!!!!! Împreună cu toată gașca lui pe care a protejat-o ca OM SĂRAC ȘI CINSTIT ce este.

   • Aveti dreptate, Ion Iliescu continua sa fie si azi mentorul recunoscut al plagiatorului si al mafiei din jurul sau. In momentul cand s-a lansat „Proclamatia”, Iliescu era liderul FSN (succesorul direct al PCR), avandu-i alaturi pe fostul inalt demnitar comunist Alexandru Barladeanu (apoi presedintele Senatului), Martian Dan (Dan era numele de familie), fost prim-secretar al CC al UTC, devenit presedintele Camerei, Virgil Maguranu (seful SRI infiintat in martie 1990, fost lector de socialism stiintific la Stefan Gheorghiu). Principalul consilier al lui Iliescu era Iosif Boda, provenit tot de la pepiniera de cadre a PCR, Academia „Stefan Gheorghiu” (adica o scoala de partid). Regimul Iliescu, zguduit, dar nu daramat de reformele initiate in timpul presedintiei lui Traian Basescu, se zbate acum sa revina la putere si sa-si consolideze pozitiile. Nu mai vorbesc de sutele, chiar miile de fosti activisti si securisti plasati in toate pozitiile-cheie din aparatul guvernamental, din diplomatie, din armata, din justitie, din „Televiziunea Libera”, din radio samd

    Doua texte i-au exasperat pe nomenclaturisti in acea primavara a anului 1990: „Apelul catre lichele” al lui Gabriel Liiceanu si „Proclamatia de la Timisoara”. Evident, ii deranjau partidele istorice renascute, presa independenta (in primul rand ziarul „Romania Libera”), societatea civila (Grupul pentru Dialog Social si revista sa, „22”), apoi Alianta Civica etc Pentru Iliescu si oamenii sai (intre care, in prima faza, premierul Petre Roman), spiritul Timisoarei era un memento intolerabil al tradarii de catre ei a valorilor revolutiei inceputa in acel oras la 16 decembrie 1989. Propaganda fesenista se straduia, cum a observat dl Marius Mioc, sa anuleze semnificatia datei de 16 decembrie si a pus accentul pe aceea de 22 decembrie. Gorbaciovistii de la Bucuresti priveau cu maxima suspiciune revendicarile anti-totalitare codificate in „Proclamatie”, in fapt, cum mai scris, adevarata Carta a revolutiei romane.

    • Vladimir,

     Atentie! Virgil Magureanu n-a fost lector de socialism stiintific la Stefan Gheorghiu! A fost lector la catedra de doctrine politice, filozofice, economice si sociologice contemporane la Stefan Gheorghiu.
     In cel priveste pe Iosif Boda, acesta a fost pro-decan la catedra de socialism stiintific la Stefan Gheorghiu.

    • De acord cu dumneavoastra domnul Tismaneanu cand scrieti :” Doua texte i-au exasperat pe nomenclaturisti in acea primavara a anului 1990: “Apelul catre lichele” al lui Gabriel Liiceanu si “Proclamatia de la Timisoara”. Cred ca trebuie adaugat ca de exasperat i-a exasperat atunci si articolele si interviul dat de regretatul istoric si academician Ioan Petru Culianu, lichidat la Chicago pe 21 mai 1991.

     Votez MONICA MACOVEI!!!!

     • I-au mai enervat publicatiile „Baricada”, „Zig-Zag”, „Expres” si „Dreptatea”. Si inainte de asta i-a enervat „Jos comunismul!” Aproape toate victimele din Bucuresti au cazut dupa fuga lui Ceausescu cand multimea a nu mai avea de ce sa strige „Jos dictatorul” si si-a abatut atentia asupra intregului sistem.

    • de fapt asta era lupta (esenta)
     impotriva martienilor, birladenilor si ilescienilor
     orice altceva era superfluu (prezentul o demonstreaza)

    • D-le Tismaneanu…apreciez enorm ceea ce faceti…pentru aceasta tzara in care ne-am nascut dar nu ne merita..a little less conversation a little more action..de ce nu faceti o fundatie care sa poata accepta fonduri de la cei nascutzi in aceasta tzara dar care au ales sa traiasca departe de ea..cu aceste fonduri sa sustzineti ceea ce spunezti si cred ca sunt destui romani care ar contribui si oameni prcum monica vor avea o sansa in plus…din afara se vede mai bine…si din pacate tot ce pot face e sa contribui financiar…dehhh..capitalismul asta nord american…din pacate totu e pe bani…si monica are nevoie si de bani ca sa isi faca auzita her side of the story..ce ziceti?…deschidetzi un cont undeva…and they will come..

  • As putea sa enumar vreo cateva sute de indivizi, fosti mari activisti ai PCR ori securisti, care au ocupat ,,functii esentiale in Ro”, dupa 1989 si nu doar Melescanu. Se pot aminti: Alexandru Barladeanu, Dan Martian, Octav Cosmanca, Serban Mihailescu, Mihai Caraman etc.etc. si ultimul (,,cu voia dumneavoastra”) tartorul politicii romanesti si sef de stat in ,,Ro” intre 1989-1996 si 2000-2004, Ion Iliescu.

   • Va multumesc si Dvs si tuturor celor care au comentat – in mod special domnului Tismaneanu. Nu am avut de gand nici un moment sa contest partea mizerabila a istoriei din intervalul 1989 final – 1996 sa zicem . Am semnalat doar problema , iar explicatiile suplimentare date de autor sunt OK chiar daca evaluarile istorice nu corespund exact punctelor mele de vedere. Enumerarea tartorilor fosti comunisti sau securisti recuperati de ~DEMOCRARTIE~ este plina de sens , totusi eu constatam ca doar Melescanu mai ocupa ACUM o functie semnificativa , prea mult si asta …situatie oricum inexplicabila , de vreme ce nici un comentator nu a incercat vreo explicatie.
    In ceea ce il priveste pe ILIESCU ce sa zic ?
    O fi in continuare mentorul PSD ului. Atata doar ca in ultimii 4 – 5 ani nu a mai fost mentionat decat cand si cand ca baiat rau vechea lui pozitie supermalefica fiind eclipsata de VOICULESCU.
    In fine nu pot ignora ca in perioadele in care Romania l-a avut ca Presedinte pe Ion Iliescu au aparut partidele politice, presa libera, sindicatele libere, alegerile libere, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Constitutionala , parlamentul bicameral si guvernele care raspund in fata Parlamentului si uneori CAD. Toate acestea au fost adesea doar FORMA;LE, IMITATII dar au fost. Chiar si DNA ul a fost infiintt sub numele de PNA tot sub Iliescu ….si tot formal….pana a fost reformat in 2005 de Monica Macovei , cand institutia si-a inteles misiunea de a implementa principiile Punctului 8 de la Timisoara
    Tot in vremea presedintiilor lui Iliescu am intrat in NATO , chestie care nu poate fi de nici un fel explicata in paradigma PSD FACE JOCUL RUSILOR.

    • Cu intirziere comentez, cer scuze.

     Domnule Mihai, tot citesc ce multi au votat cu Seniorul sau Dl. Ratiu si sunt nedumerit. Cum de, daca atitia am votat, ne-am ales cu ramasita, inca vie, a stalinismului, Iliescu? Ce anume e defect in gena poporului? Un popor care va suferi la trecerea in nefiinta a jalnicului, va tine doliu national decretat de nepotul sau politic, Prim-mitomanul national, devent Presedinte tot cu acordul defectului genetic roman.

     Jocurile le face, sigur, Felix, dar Iliescu tot da un degetel. Daca va uitati atent la istoria acestui partid, veti constata ca obiceiurile nu s-au schimbat. Ei isi divinizeaza fostii conducatori si le pastreaza memoria. Ceausescu a fost un accident, fiindca Iliescu avea nevoie de credibilitate. Mai ales externa. Lui Iliescu i-au „scapat” vorbele devenite celebre, ” a compromis socialismul si comunismul”. Cred ca asta era parola de intelegere, atunci, a intentiilor sale, ale lui Roman si co. Ei voiau o reconstructie, perestroikista, a vechii doctrine.
     Daca avem in vedere asta, intelegem si niste evolutii ulterioare.

     Ca ne-a bagat in NATO, EU? Superficial constatat. Romanul de rind nu tine cont de asta. Apoi, ce trebuiau sa faca? Sa-l lipeasca pe stalinist de Moscova? Eu cred, ca l-au obligat si el a stiut ce face. Chiar foarte bine. Ginditi-va, cine, dupa Iliescu, candidati, aspiranti, a mai avut curajul, ca ponda, sa afirme, chiar si contradictoriu, devotiunea fata de statele inca comuniste?

     Despre Melescanu nu e cazul sa mai vorbim. Sper doar, ca personalul pe care il conduce face diferenta intre autoritate si dementa senila si actioneaza potrivit legii, chiat impotriva deciziilor lui.

  • D-le Vighi, cum facem sa o aducem si pe Ana Blandiana alaturi de MM? Sper sa vedem si video de sustinere din partea dvs, D-nei Blandiana. Exista o categorie de oameni care nu a uitat anii 90.. Chiar si in diaspora ar iesi al vot ptr MM Mai ales daca si Ana Blandiana s-ar adauga sustinatorilor lui Macovei..Succes!!

 4. Nu stiu care sunt sansele reale ale unui candidat onest democratic si cu atat mai putin ale unui liberal convins in peisajul electoral romanesc. El trebuie sa se confrunte insa cu un defect istoric fundamental al societatii noastre si anume ingnorarea poporului sau ale nevoilor sale in procesul de guvernare, process care se bazeaza pe coniventa evidenta dintre fortele politice si gloata. Astfel Romania este o societate aparent democratica, care din pacate opereaza cu instrumente pre-totalitare in administrarea destinului colectiv.

 5. ce relativa este(a fost) morala rumineasca !
  de fapt fiecare si a facut datoria fata de partid si patrie si atunci ca si acum si primeau in schimb de la partid ceva,fiecare dupa activitate si dedicare,atunci ca si acum
  unii ridicau mina,votau si plateau 25 lei lunar:primeau case si functii
  altii erau pusi sa judece
  si la urma erau unii care trebuiau sa ucida,le si placea
  io zic ca toti astia peste 4 milioane si au dedicat viata partidului si patriei

 6. Sper ca Monica Luisa Macovei sa reusesca din nou sa adune oamenii si sufletele lor, ca spiritul sa fie prezent din nou la Timisoara.

 7. Nu-i faceti de loc un bine politic Monicai Macovei facand din ea o trotkista. Teza „revolutiei neterminate” este un alt nume al „revolutiei permanente”, teoria lui Lev Davidovici Trotki (Léiba sau Leib Bronștéin), care cerea transformarea intolerantei, represiunii, terorizarii in stari de spirit si metode politice permanente. La Monica Macovei este vizibila transformarea intolerantei in metoda politica, care o poate opune in extremis si vointei populare, ceea ce-i poate altera orice scop politic, oricat de nobil, lucru binecunoscut, de altfel, din cata cerneala s-a consumat pe tema raportului scop-mijloace.

  Oricat de aghesmuita si tamaiata ar fi Monica Macovei ca agenta a unei „revolutii neterminate” sau a ‘spiritului Timisoarei”, ceea ce, pe fond, este un sacrilegiu, revolutionarii timisoreni nu au fost niste zoonpolitikoni, ci oameni care-si doreau libertate si un trai decent, pulsiunea trotkista este aceeasi, de intransigenta lichidatorista fata de adversarii politici. S-a vazut acest lucru in toate procesele politice pe care le-a inspirat sau instrumentat. Formula mai putin hard a neotrotkismului macovian este tinuta in frau doar de democratie si de inaccesul la puterea suprema, este insa previzibil ce s-ar intampla daca ar ajunge la butoanele presedintiei, A vorbi de „revolutie neterminata” in 2014 nu are legatura cu realitatea, poate doar cu incercarea de a face din intoleranta o metoda nedemocrata de asalt politic.

  • P. S.: 1). Nu i-as cita pe cei care contrapun 16 decembrie si 22 decembrie, dar care-si datoreaza libertatea de opinie lui 22 decembrie. 2). ASSP a fost si o pepiniera a ideilor revolutionare si anticomuniste, am in biblioteca, alaturi de cartile D-stra, o carte a lui Virgil Magureanu, „Sistemul politic al capitalismului contemporan” (inca un motiv, din cate spun les connaisseurs, care l-ar fi pus pe lista neagra a regimului Ceausescu).

   • Faceti o confuzie: ASSP era Academia de Stiinte Sociale si Politice, insitutie de stat. Academia „Stefan Gheorghiu” era scoala de cadre a PCR, nu era subordonata guvernului ori Academiei RSR, ci dorect secretarului CC insarcinat cu ideologia.

    • ASG, un acronim care se dorea exclusiv partinic dar care era excedat de structura socioumana, era codificata in profilurile si programele de invatamant drept Academia de Studii Social-Politice, deci acel „S insemna la una din academii „Stiinte”, la cealalta, „Studii”. Aveti insa dreptate, cea de stiinte tinea de academia mare, cea de studii de comitetul central al partidului comunist.

  • Va inselati, revolutia neterminata este, de pilda, titlul cartii profesorului Michael McFaul de la Stanford, pana recent ambasador al Statelor Unite la Moscova. Deci construiti o tinta falsa si propuneti o demonstratie falsa pe baza ei. Dar sunt convins ca baronul Mazare ar fi fericit sa o denunte pe Monica Macovei ca „trotkista” ale carei actiuni au dus la tulburarea linistii sale mafiotice. La fel si baronul de dupa gratii, Relu Fenechiu. Ce sa mai zic de Felix si Nastase? N-am lucrat niciodata la „Stefan Gheorghiu”.

   Deci, legat de conceptul revolutiei neincheiate, neterminate:

   http://www.cornellpress.cornell.edu/book/?GCOI=80140100458530

   • Cele doua concepte au aceeasi esenta, ca finalitate politica si/sau geopolitica, se incheie sau se termina o data cu libertatea adversarului.

    • Revolutia neintrerupta (permanenta) este un concept (propus intial de Parvus, dezvoltat de Lev Trotki). Revolutie neincheiata (neterminata, nedesavarsita) este alt concept. Sugerez sa lasam lucrurile aici.

 8. Domnule Vladimir Tismaneanu, va citesc postarile pe acest blog de ceva timp, impartasesc cam tot ceea ce scrieti si le consider de bun simt. Totusi in ceeea ce o priveste pe dna. Monica Macovei, am ceva reticente cu privire la pozitia dumneaei in ceea ce privesc persoanele homosexuale si predarea religiei in scoli. Acum 2 zile am postat un comentariu si nu l-ati publicat. Nu stiu daca este o problema tehnica sau pur si simplu nu va convine; dar in acest din urma caz sa stiti ca nu va onoreaza…

 9. Evident, nu acesta este link-ul pe care l-am indicat… Continutul paginii indicate de dvs. este prudent cosmetizat pentru alegatori. Era vorba de http://en.wikipedia.org/wiki/Monica_Macovei unde se afirma despre pozitia dansei fata de homosexualitate (mai multe link-uri aici: http://saccsiv.wordpress.com/2014/09/13/sa-i-luam-pe-rand-monica-macovei-vrea-sa-scoata-ora-de-religie-din-scoli-fondatoare-accept-lgbt-membra-grupul-pentru-dialog-social ) si de declaratia dansei preluata de Romania Libera http://www.romanialibera.ro/politica/partide/monica-macovei–impotriva-religiei-in-scoli–349703
  Si mie imi face impresia ca dna. Monica Macovei prezinta cea mai mare credibilitate dintre candidatii la Presedentie; insa cum nu cunosc daca aceste informatii aparute in mass-media sunt reale sau simple manipulari sau dezinformari, am postat acel comentariu, sperand la o reactie care sa clarifice pozitia dansei in aceste chestiuni morale. Caci unde nu este morala nimic nu este…

 10. Domnule profesor – de cite luni vorbiti despre Monica Macovei. Foarte frumos. Parerea dvs. Nu pricep – dvs. un om care vorbeste despre nou, despre democratie, despre libertate, despre civilizatie. De ce sa mergem la nou cu oamenii trecutului?

  Oare nu ar fi mai bine unei majoritati a romanilor cu Elena Udrea? Cum le-a fost cu Basescu? A facut tot facultatea de drept, dar mai curata dupa 90, n-a lucrat in sistemul komunist, a lucrat in privat nu la stat, n-a facut procuratura komunista plina de escrocherii, a fost deputat in tara nu afara, a fost deputat pe rezultate proprii nu pe media partidului in tara si in fond nu este nici fiica unui apartnick komunist? Cind s-a purtat cineva din procuratura civilizat? Uitati-va la arestarile cu mascatii fata de niste oameni – vinovati sau nu – despre care nu exista nici un indiciu ca s-ar sustrage urmaririi sau ca ar putea fugi din tara? Si ma intreb oare asa se procedeaza in America? Asa a fost tratat guvernatorul Perry cind a fost arestat? Si atunci de ce?

  Si azi cind vorbiti de Timisoara, pe vremea cind spiritul Timisoarei „traia” Monica Macovei nu s-a inscris nici la taranisti nici la liberali, nici macar la social democratii lui Cunescu! Ba a mai fost si promovata sub Iliescu bine merci si a plecat din procuratura sub Constantinescu?

  • D-le Iliescu, ati uitat sa precizati cum batea ea, ca procur comunist, oameni arestati, nevinovati si dizidenti.

   Ma uit dupa colt si-l citesc pe ponda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro