miercuri, iulie 17, 2024

Monica Macovei, Catalin Predoiu, Traian Basescu si dreapta romaneasca in 2014

Cand jurnalista Daniela Ratiu mi-a propus saptamana trecuta un interviu pentru „Timisoara-Express”, i-am spus ca as dori sa discut teme mai generale, deci dincolo de imediatitatea polemicilor cotidiene. Ceea ce nu inseamna ca ma feresc sa comentez chestiunile spinoase ale actualitatii. Le privesc insa intr-o perspectiva mai larga, deopotriva istorica si politologica. Intre acestea, resurectia populismului sub forma noilor sincretisme ideologice (Vladimir Putin, Viktor Orban, Victor Ponta etc), intarziereile dreptei romanesti de a-si consolida pozitiile categoric alternative la demagogia pontocratica.

Aparitia pe scena electorala a Monicai Macovei mi se pare o provocare (challenge), un fel de dus rece pentru o adormita ori chiar amortita opozitie. Dintre vocile dreptei, am observat ca printre foarte putinele care s-au auzit constant in aceste ultime saptamani, cu sfidari directe catre Victor Ponta, este aceea a lui Catalin Predoiu. In acest context, meritul cel mare al lui Traian Basescu tine de pariul sau pe transparenta si franchete. Unii nu pot suporta acest lucru tocmai pentru ca prefera bizantinismele traditionale, practica mainilor care se spala una pe alta sub semnul vesniciei.

Intr-un recent articol scriaţi despre ”revoluţie” şi ”contrarevoluţie” in Rusia. ”Contrarevoluţia lui Putin inseamna altceva decat o revenire la bolşevismul clasic. Este mai degraba ceva nou: un populism exacerbat inradacinat in cultul sacrificiului rus”. Mai adaugaţi la aceasta şi eurasianismul despre care spuneţi ca ”vine sa umple vidul ideologic nascut prin prabuşirea sovietismului”. Aceasta deriva, pe care o regasim şi in Europa, e in fond un eşec istoric al incapacitaţii şi lipsei de viziune de a reconstrui ”lumea” dupa caderea comunismului?

Vladimir TISMANEANU: Dupa ceea ce putem numi euforia liberala a primului deceniu post-comunist, dupa celebrarea (justificata, cred si azi) a reintoarcerii civismului democratic intr-o regiune tinuta sub dominatia imperiului sovietic, cu a sa ideologie mortificata si mortificanta, a urmat o resurectie a pasiunilor non-liberale, intre care, ceea ce putem numi primordialismul etnic, sau, cu un termen mai dur, tribalismul nationalist. Ceea ce trebuie accentuat este: aceste ideologii politice, mai vechi sau mai noi, nu functioneaza de o maniera monadica, izolata, ci se combina intre ele, generand ceea ce eu numesc sincretisme deconcertante. Unul ar fi, reluind ceea ce-am mai scris, barocul fascisto-comunist. Deci, paradoxale, imprevizibile contopiri de teme si obsesii in structuri eterogene si, in fond, incoerente. Cum altfel pot interpreta ceea ce am definit recent drept „socialismul arhanghelic” al lui Victor Ponta, faptul ca un lider ce se proclama socialist aduce ca argument electoral, in anul de gratie 2014, intr-o tara membra in UE si in NATO, apartenenta, reala ori imaginara, a cuiva la o anumita religie.

Suntem in razboi?

Vladimir TISMANEANU: In razboi cultural de aflam de mai mult timp. Societatea deschisa, idealul celor care cred in pluralism, in economia de piata, in drepturile inalienabile ale omului, are numerosi inamici. Unii dintre acestia stiu sa mimeze ceea ce putem numi jargonul libertatii, sa foloseasca armele democratiei pentru a sufoca democratia. Fenomenul nu e nou. A fost detectat de regretatul ganditor politic francez Jean-Francois Revel intr-o carte din anii 80 intitulata „Cum pier democratiile”. Vladimir Putin a devenit, mai ales in ultimii ani, catalizatorul acestei reactii de negare a societatii deschise. Mai intai in Rusia, apoi dincolo de granitele ei. Dar nu vorbim aici doar de Putin si putinism. Exista si islamismul, o ideologie neo-totalitara care urmareste lichidarea structurilor democratice ale Vestului si impunerea unui model teocratic la scara planetara. Mai sunt si cei care anunta, asemeni premierului maghiar Viktor Orban, finalul democratiei liberale si canta osanale unui autoritarism paternalist de tipul comunismului chinez. Exsta si variile grupuri, grupuscule, secte si partide ale unei stangi utopice, convinsa ca a sosit, din nou, ceasul unei apocaliptice revolutii globale.

„Time” a publicat o coperta roşie cu imaginea lui Putin a carui umbra e un avion de razboi – Cold War II. Nici alte publicaţii nu s-au lasat mai prejos. Chipul lui Putin cu gura murdara de sange, Bloodimir, sau colţii de vampir. L-au subestimat liderii politici pe Putin?

Vladimir TISMANEANU: Evident, da. S-au lasat imbatati cu imagini propagandistice, au pariat pe Putin drept raul mai mic, au acceptat imaginea sa ca un kaghebist spasit, penitent. In realitate, toate semnalele duceau in aceeasi directie: sub egida lui Vladimir Putin s-a reconstruit sistemul de dominatie autoritar, a fost plasmuita o ideologie expansionista in care se contopesc ortodoxismul, nostalgia tarismului, dar si a bolsevismului, nationalismul velicorus, militarismul si alte asemenea constructii pe care eu le numesc fantasme ale salvarii. In unele cazuri, indeosebi in Germania, a contat si mai conteaza, demonstrabile acte de coruptie individuala ale unor influente personaje. Dezinformarea, o specialitate a politiei secrete sovietice si a branselor sale din tarile fostului Tratat de la Varsovia, a continuat sa distorsioneze perceptiile vestice.

Nu avem doar tensiunile din regiune, nu e vorba doar de Ucraina. Faşia Gaza e terenul unor sangeroase lupte intre Hamas şi Israel. Occidentul e şi el intr-un razboi al propagandei parţilor. Civili, femei şi copii, folosiţi drept carne de tun, imagini şi relatari dramatice. Care este cheia acestui razboi?

Vladimir TISMANEANU: Istoria Orientului Mijlociu in a doua jumatate a secolului XX este una in care o parte (cea araba) a incercat, militar si cu alte metode, inclusiv terorismul, sa distruga cealalta parte. Unii oameni politici si intelectuali din lumea araba au ajuns la concluzia ca prelungirea acestei inclestari mortale este absurda, ca trebuie ajuns la o solutie de convietuire. Hamas nu este decat aparent, ca fatada, o organizatie politica. In fapt, a fost si ramane un grup care are ca scop anihilarea Israelului. Evident, sunt lucruri socante in recenta confruntare, au murit copii, au fost atacate scoli si spitale. Dar nu ca scoli, nu ca spitate, ci ca adaposturi utilizate de Hamas in scopuri catusi de putin umanitare. In acest timp, propaganda stangista, combinata cu aceea islamista, a abuzat in chip obscen de falsa, scandaloasa analogie dintre sionism si nazism.

Exacerbarea populismului, naţionalismului, nostalgia comunismului/socialismului nu o gasim doar in spaţiul ex-sovietic. Exista o nevoie disperata dupa utopii, nevoia de evadare dintr-o realitate prea dura, insa aceasta evadare deschide uşa radicalismului, exceselor, confuzilor, exagerarilor. Ce ii rezerva istoria Romaniei? In contextul geopolitic al regiunii şi in condiţiile in care politica externa nu se ridica la nivelul complicatei situaţii din regiune.

Vladimir TISMANEANU: La o conferinta tinuta la Washington in urma cu cativa ani, profesorul Ken Jowitt, unul dintre cei mai rafinati interpreti ai tendintelor politice ale lumii contemporane, dar si un admirabil cunoscator al Europei de Est si al Romaniei in particular, spunea ca lucrul cel mai bun petrecut in aceasta regiune in ultimii 500 de ani a fost adoptarea ei de catre UE. Cred ca are dreptate. Oricate convulsii vor avea loc, oricate crize politice, ele se vor petrece intr-un univers guvernat de lege si de proceduri impersonale, nu de pulsiuni ataviste si de narcisisme belicoase.

Nu putem face abstracţie de ponta (cu p de la plagiat). Campania acestuia pentru Cotroceni este construita in cheia unui populism deşanţat, facand apel la naţionalism, la stereotipii primitive, confiscand teme ale dreptei. Se fac analogii cu perioada in care Adrian Nastase se pregatea pentru Cotroceni in condiţiile in care statea foarte bine in sondaje, asemenea discipolului sau, şi cu toate acestea a pierdut cursa in favoarea lui Basescu. Se poate repeta istoria?

Vladimir TISMANEANU: Pentru mine, cheia alegerilor prezidentiale si, mai incolo, parlamentare, este electoratul pasiv. Deci cei care se uita, calculeaza si, in final, nu voteaza. Exista in Romania o mare masa umana, sa o numim adevarata masa critica, pentru care oferta clasei politice este pur si simplu dezamagitoare. Exista si ceea ce Dan Tapalaga a numit „bulversarea valorilor”. Exista frustrare, dezgust, chiar greata. Pana in prezent, opozitia de dreapta (ma rog, nu stiu cat de mult se muleaza acest termen pe PNL, partener de coalitie pucista, in 2012, cu PSD si cu partidul de buzunar al securistului Felix) a fost mai degraba defensiva decat ofensiva. Nu vreau sa dau nume, dar aparitia pe scena electorala a Monicai Macovei mi se pare o provocare, un fel de dus rece pentru o adormita ori chiar amortita opozitie. As aminti ca dintre vocile dreptei, am observat ca printre foarte putinele care s-au auzit constant in aceste ultime saptamani, inclusiv cu sfidari directe catre Victor Ponta, este aceea a lui Catalin Predoiu.

Aparent, spaţiul public este confiscat de campania PSD, de putere. Opoziţia pare a fi muta. Unii comentatori vorbesc chiar de blaturi ale opoziţiei cu puterea. Nici unii nici alţii nu par a avea simţul masurii, par deconectaţi de la realitate, deconectaţi de Romania reala. Probabil ca pentru prima oara, in istoria campaniilor electorale pentru Cotroceni, ne uitam pe scena politica şi nu auzim glasul opoziţiei sau, mai rau, nu mai poţi distinge culoarea politica. Se poate mai rau de atat?

Vladimir TISMANEANU: Am anticipat cumva aceasta intrebare in raspunsul precedent. Electoratul este, pe buna dreptate, satul de politicianisme ieftine, de populisme gregare, de traseisme cinice si de aranjamente pe sub masa. Meritul cel mare al lui Traian Basescu tine de pariul sau pe transparenta si franchete. Unii nu pot suporta acest lucru tocmai pentru ca prefera bizantinismele traditionale, practica mainilor care se spala una pe alta sub semnul vesniciei. Este asadar nevoie de acel gen de candidat care sa poate oferi garantia claritatii morale. Altfel, mi-e teama ca absenteismul va fi coplesitor, iar megaplagiatorul va beneficia de aceasta situatie.

Interviu realizat de Daniela RATIU
(Daniela RATIU este freelancer, publicist Vocile Dreptei Evenimentul Zilei, scriitor)

http://www.timisoaraexpress.ro/stiri-nationale/aparitia-pe-scena-electorala-a-monicai-macovei-e-un-dus-rece-pentru-o-adormita-ori-chiar-amortita-opozitie_14350

Recomandari:

http://www.foreignaffairs.com/articles/141825/jan-werner-mueller/moscows-trojan-horse

https://www.contributors.ro/global-europa/ame%c8%9bitorul-viraj-al-lui-viktor-orban-un-articol-de-vladimir-tismaneanu-si-marius-stan/

http://www.lapunkt.ro/2014/08/07/putin-orban-si-noua-mecanica-a-autoritarismelor-fareed-zakaria/

https://www.contributors.ro/politica-doctrine/victor-ponta-si-viktor-orban-ascensiunea-populismului/

https://www.contributors.ro/politica-doctrine/lacher-les-chiens-socialismul-arhanghelic-al-lui-victor-ponta/

Nu discut mai sus candidatura d-lui Klaus Iohannis. Rezervele mele in raport cu tacerea PNL pe tema puciului parlamentar din iulie 2012 sunt stiute, nu le-am ascuns nicio secunda. In ce-l priveste pe dl Iohannis, cred ca articolul lui Radu Vancu ramane actual:

https://www.contributors.ro/politica-doctrine/klaus-iohannis-argumente-nelamuriri-a%C8%99teptari/

Distribuie acest articol

38 COMENTARII

 1. Ken Jowitt s-a inselat. Adoptarea Romaniei in UE nu a schimbat in bine politica si mentalitatile din Romania, un lucru cat se poate de evident din 2012 pana acum. In schimb, deschiderea granitelor a dus la exodul unei importante parti a clasei de mijloc (actuale sau potentiale) , o pierdere care se dovedeste deja decisiva in dezechilibrul numeric dintre sustinatorii populismului etnocentric si cei care cred cu adevarat in valorile democratiei liberale.

   • Ipoteza pe care o formulati nu poate fi demonstrata. Evolutia Ungariei demonstreaza ca recurgerea la populism etnocentric nu este determinata de momente de criza politica si nici nu poate fi oprita de democratiile din Europa „veche”.

    • Ba e cat se poate de demonstrabil si cuantificabil.
     Ucraina si Serbia (Iugoslavia) erau cu mult deasupra Romaniei in 1990; PIB per capita de exemplu, cifre…sau felul in care aratau orasele, oamenii, magazinele…Unde sunt ele azi? In afara UE…si mult in spatele Romaniei!
     La noi in ultimii ani se petrece adevarata Revolutie: Justitia arunca in puscarie sute de corupti. Inimaginabil acum 10 ani, dar iata realizabil cu ajutorul Vestului si cu presiunea Bruxelles-ului.
     Ucraina este azi mai corupta chiar decat Rusia (http://www.transparency.org/country).

     • Ukraina nu a fost desupra Romaniei niciodata. Si nici Serbia. In ambele federatii, din care faceau parte cele doua state, GDP per capita erau imbunatatite de RSFSR, respectiv Croatia.

      Justitia ar fi fost obligata acum 10 ani sa judece oamenii puterii. Imposibil atunci, dar inca si azi. Dar azi justitia are alt material de lucru: adversarii politici. Pescarul nu e bun daca balta are peste de sare singur pe mal, iar el ii alege doar pe aia mai aratosi.

      • Ba Da.
       Ukraina a fost peste RO in perioada de dupa 1992, si inainte de 1993 erau relativ apropiate.- sursa Banca Mondiala.

       In ceea ce priveste Yugoslavia, RO era mult in urma Yu.
       Serbia era orepublica care era aproape de media tarii – Croatia intr-adevar era mai bogata.

      • Ref. Justitie

       Poata ca pana in 2004 asa se vedea justitia. Unii erau la conducere si consumau banii fara sa dea socoteala – dupa care urmau altii care ii zguduiau pe cei de dinainte…

       Lucrurile in justitie au inceput sa arate altfel dupa ce a existat MCV -ul – vezi pozitia exprimata de Dl. Tismaneanu – si mai apoi a existat un Ministru al justitie care a facut sa arate altefl sistemul din interior. Fara Monica Macovei oricat de multa presiune din exterior ar fi existat nu se puteau schimba lucrurile.

       Si pentru o mai buna orientare in teren va propun sa ne uitam la Moldova.
       Stiti ca la un anume moment a fost o mini revolutie la Chisinau unde studentii au jucat un rol activ. Au fost blocati de anumite sisteme. Nici pana in ziua de astazi unii nu si-au primit dreptatea cuvenita pentru ca sistemul din itnerior inca nu este reformat.

       Mai este un pic pana departe in ceeea ce priveste Moldova, dar se poate…

  • Deschiderea granitelor a influentat pozitiv intreaga populatie. Nu numai pe cei care au iesit in afara tarii.

   Desi am criticat adesea uslamismul, sint sigur ca psihologia maselor ar fi fost mult mai inapoiata daca nu se deschideau granitele pentru romani. Si in special tinerii au evoluat enorm fata de generatiile mai in virsta. Va spun si va rog sa ma credeti ca in special in rindul tinerilor, au cam disparut complexele de inferioritate nationala. De asemenea generatia tinara a recistigat curajul specific romanesc; o virtute care a fost inlantuita programatic in anii comunismului.

   Contactul cu civilizatia occidentala a renascut Romania din propria cenusa. Parerea asta mi s-a cristalizat in urma anilor petrecuti in fosta Asie comunista. Am putut compara direct stagnarea culturala de acolo, cu evolutia vizibila a Europei de est. Se vede nu numai pe strada, cladiri, gradul de curatenie, culoare, etc. Ci si in atitudinea oamenilor.

   Nu sintem oare la nivelul occidentului? Sigur ca nu sintem. Dar recuperam rapid. Cit timp raminem alaturi de UE si NATO, toata Romania evolueaza. Chiar daca nu o face atit de repede precum ne-am dori-o.

   • @ danielS
    @ Cristi

    Nu pot impartasi convingerea dumneavoastra ca lucrurile merg bine in Romania, nici ideea ca exodul a 3 milioane de romani e un fenomen pozitiv pentru tara. Apartenenta la UE nu a reusit, de exemplu, sa schimbe proportia locuintelor din Romania (in jur de 40%) care nu au canalizare, nici sa scada mortalitatea nfantila, nici sa inverseze declinul demografic.

    • Rusia nu este in UE si se confrunta cu un declin demografic recunoscut (deplans) chiar de Putin. Sute de mii de francezi lucreaza azi in Anglia. Piata de munca in UE este una flexibila si fluida, frontierele traditionale si-au pierdut semnificatia. Nu spun ca UE nu o constructie perfectibila, departe de mine acest gand. Cunosc destule din minusurile unei birocratii in galopanta crestere, sunt constient ca exista serioase probleme in ce priveste politicile comune militare etc Dar vedem, cum amintea cineva mai devreme, care e situatia Serbiei, putem compara.

    • @Peter Manu, exodul a 3 milioane de romani e un fenomen pozitiv pentru 3 milioane de romani!
     Care „tara”? Sau mai bine zis, a cui?

    • Cu adevarat lucrurile nu merg bine, dar noroc cu UE si o minima opozitie in interior nu ne-am intors la trecut!!!

     Va rog sa intelegeti ca a sta pe loc intr-o perioada de criza politica este cu mult mai bine decat sa te scufunzi in trecut.

     In ceea ce priveste migratia romanilor – romanii plecati au adus bani in RO, au sprijinit mai bine pe cei care au ramas acasa, Cei plecati si0au schimbat mentalitatile care daca ramaneau pe loc zau ca nu cred ca reuseaua.

     Romanii plecati merita apreciati pentru ca au riscat enorm, au muncit cu mult mai mult decat in Ro – exclud din start pe cei care au plecat la furat –

     In ceea ce priveste casele cu WC-ul in curte – aici problema chiar merita detaliata.
     1. Nu mai sunt asa de multi romani care mai stau la tara – au migrat la oras sau in alta tara.
     2. Cei care au ramas la tara sunt, in mare majoritate, persoane in varsta.
     3. Canalizarile facute cu banii de la UE a insemnat o risipa enorma de bani – nu se justifica sistemele aplicate – sunt conducte de pe 2 km care legata un Wc de un altul – este economic? merita? trebuiau aplicate alte solutii, mai economice, dar pierdea Primarul din spaga de la lucrari, peirdea consultantul din comisionul de succes si uite asa s-au aruncat banii pe canalizare…

     In ceea ce priveste rata mortalitatii – aceasta a scazut de peste 4 ori fata de 1990.
     Este un salt important.

     Pana la urma UE iti da banii ca sa ii folosesti cu cap…
     Parte din banii asigurati de UE au ajutat Ro sa se dezvolte mai repede.

     Asa ca oricum ati pune argumentele ramane cum v-am scris…

     UE ne-a ajutat si este un o pic mai bine decat in 1990, desi acum suntem intr-o situatie stationara care oricand se poate deterioara datorita unui plagiator ordinar care se vrea Presedinte

  • O afirmatie intr-o discutie. E greu sa alegi in 500 de ani evenimentul crucial, definitoriu in istoria unei tari.
   Eu cred ca a devenit vizibil ceva mai devreme, prin 2005, ca trebuie sa mai treaca ani si generatii pana cand se va ajunge la maturitatea clasei politice. Nu se puteau „reinventa” 20 de milioane de romani in 1990 si nu aveam cum in 2007, prin parafarea aderarii sa ne transformam brusc devenind model de mentalitate si atitudine in Europa. Takes time.
   Aderarea la EU a dat directia si destinatia, intr-un mod ireversibil Riscul este ca in anii care urmeaza, fara o politica inteligenta, sa ne calificam singuri pentru ceea ce se preconizeaza (si nu exclud posibilitatea) respectiv EU – second league.
   D-le Tismaneanu, daca discutam despre Rusia/URSS, luand in considerare populatia, zona de influenta, puterea militara, o schimbare fundamentala (asa cum s-a petrecut in 1990) este preferabil sa se intample, din punct de vedere al securitatii globale si in special al securitatii Europene, dupa modelul „wild” si „uncontrolled” care se prefigura in anii 90, dupa modelul chinezesc sau intr-un model relativ autocratic cum este regimul Putin? Alte optiuni?

 2. O interventie pertinenta si necesara.

  Cat priveste conflictul Israel-Hamas, as avea o singura completare:
  http://www.haaretz.com/news/world/1.609096

  Cat priveste alegerile prezidentiale am o singura intrebare: daca nu va exista, in turul al II-lea, un candidat care sa poata oferi garantia claritatii morale (Victor Ponta sigur nu va oferi, insa pana atunci se va fi dovedit probabil ca nici K Iohannis, daca se va califica, nu poate oferi o asemenea garantie), atunci poate fi absenteismul solutia corecta din punct de vedere civic? (Chiar cu pretul ca megaplaciatorul sa iasa invingator)

 3. „Meritul cel mare al lui Traian Basescu tine de pariul sau pe transparenta si franchete.”

  Parțial adevărat! Când adevărul nu i-a fost favorabil, nu l-a declamat. Cel puțin nu până a izbucnit în presă. De fapt, Basescu e un Putin mai mic: vindicativ și orgolios, autocrat și subversiv, megaloman și zbir totodată. Nu mai e un secret că si-a dorit un parlament formal, asemeni Dumei, și un executiv fidel, condus de vreun miedvedev românesc, o condamnare de răsunet, asemenea unei olimpiade, dar în care n-a crezut cu tot sufletul. A discreditat-o până și pe cea care l-a aparat cu prețul renumelui ei, doar pentru ca nu i-a rămas alături. Și, ca similitudinile sa fie complete, a ținut lalelele olandeze la graniță.

 4. Eu vad in competitia Macovei-Ponta ceva similar cu Nastase-Basescu, doar ca sansele pentru Monica sunt mult mai mici. Multi au mers atunci la vot impotriva lui Nastase care se stie cat a furat, plus ca Basescu avea partid in spate si venea din functia de primar al Capitalei, unde facuse treaba buna. Macovei e parlamentar la Bruxelles, intra in lupta fara partid, iar Ponta inca n-a furat cat Nastase. Toate semnele duc catre ponta presedinte. Dreapta are doi ani sa se regrupeze, altfel ne sugruma astia rosii.

  • Cred ca istoria Nastase – Basescu se reia astazi…

   Atunci a existat o alianta DA astazi este o umbra numita ACL,dar buna si aceia…

   Prea ciudata alianta asta PNL-PDL dar poate sa isi arate roadele un pic mai pe seara…

   daca Basescu a dat in MM – cum altfel poate sa atraga electoratul care lovit de latrine urla mereu ca MM este omul lui Basescu!

   Uite ca MM nu mai este de oarece vreme omul lui Basescu!

   P.S.
   Mare pacat ca Base a devoalat pactul cu Diavolul. Asta mi-a dovedit ca Base a primit un sfat din afara pentru a da lovitura cu intelegerea, caci daca era ideea lui isi tinea gura in emisiune!!!! No regret, it’s time for a new show!

 5. Nu pot sa ma abtin sa nu divaghez de la subiect dar cred ca trebuie sa ne mai descretim fruntile un pic. Iata ce produce Alina Mungiu in RL

  „Să-mi fie iertat că aduc discuția la firul ierbii aici și nu operez cu mari agregate, Rusia, Ucraina, SUA sau nu vă povestesc ce se spunea despre John Kerry la Kennedy School de la Harvard cînd eram eu acolo, loc altfel de partea democraților cu trup și suflet, și cît e de ironic că el a ajuns în poziția să conducă lumea. Aștept de pe o zi pe alta să aud că a căzut Bagdadul (nu că aș sti ceva, dar e în aer), ultimii mei prieteni (care se ocupă cu anticorupția) se evacuează din Afganistan, în Ucraina v-am spus din prima că nu o să o luăm în Europa cu frontierele astea și dacă nu le negociem nu ne rămîne decît să ne luptăm pentru ele, și așa mai departe. Nu mai știu nici un război care poate porni pe undeva care nu e pe cale să o facă, așa de prost merge lumea. O să mai scriu eu texte informate și real politik altădată, dacă are careva nevoie de părerea mea despre leadershipul lui Obama sau dacă semnătura mea și a colegilor mei din European Council of Foreign Affairs în The Guardian pentru a cere un ministru de externe european la înălțimea acestor provocări va avea vreun efect.”
  Sursa http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/intoarcerea-omului-sovietic–de-la-donetk-in-gaza-345473

  Ce pamflete, ca Catavenci si Kamikaze?! Cititi-o pe Alina.

  • E si preferata mea domnule Victor! Super-glumeata doamna, si o adevarata glob-troteritza: a fost si la Harvard, si la Oxford..la Stanford…(Paris,Londra,Tokio…printre care si contractele voastre zicea maestru Fintesteanu! – iar Dem,Puiu si cu Jean erau in delir! Exact ca si trepadusii de stinga cu care s-a inconjurat, si alti snspaci!)…nu uita sa aminteasca in nici un editorial de excursiile dumneaei…pacat ca nu specifica si ce agentie de turism foloseste, desi probabil ca in acest caz, editorialul ar trebui marcat cu „PR” :-)…La Harvard conform resumeului ca si „postdoctoral fellow”…in 1994, chiar inainte de a fi doctor „da” Iasi (post 1989),in 1995!!! Asta da performanta academica! Precoce dom’le, precoce! N-as vrea sa fiu rautacios, da’ nu ma pot abtine: conform aceluiasi CV, „1999 Ohio State University – Graduate” !!! Graduate ca „masterul” lui ponta la Universitatea din Catania (nu-I de mirare ca ponta in ochii profesoarei de guvernanta e „impecabil”! A fost si ea la un curs de vara la Ohio State, si e „graduate”!!! Cind toata lumea stie ca graduate e de la Master in sus ( PHd ,LLC etc )! (Summer Ohio State University Institute in Political Psyhology is a ONE-MONTH intensive training program – nothing less, nothing more!!! – da’ in CV-ul distinsei analiste transforma in „1999 (un an intreg ce’ Dumnezeu) – OSU – Graduate!!!-te doare mintea! In primule rind, fie vorba intre noi, o luna la un curs de vara nici nu tre’ sa apara la sectiunea „educatie” in CV, asta e basic, stie oriscine! Exact ca si impecabilu’: mai-iulie – Master Univ Catania, ca’ de’, Mai-Iulie e si 1 Mai-31 Iulie, da si 31 Mai-1 Julie, da’ te mai pui acolo pentru doua luni….din alea trei potentiale!). Pai cu bombe de astea in resume, ne dai dumneata lectii de etica madame?
   Nu-mi pierd timpul cu lucrarile dumneaei ISI (nu pentru ca nu-i domeniul meu, ci pur si simplu ca nu prezinta incredere, impresia mea ca lucrarile astea nu-s scrise din vocatie, ci din carierism – la partea opusa am citit citeva dintre lucrarile domnului DP Aligica, tot in afara domeniului, da’ incintatoare, excellent argumentate!), da’ daca sunt scrise ca si editoriale din RL-e de jale! Alea pot fi folosite ca material didactic la cursurile de logica, la sectiunea „asa nu”: superbe piruete in jurul cozii! O colectie intreaga de fallacies (unele cred ca sunt „inventate” chiar de ea :-) ). De aia mi-e si simpatica…probail ca si dumneavostra de asemenea :-)…intilnirile cu Tony (Grecu) si cu Doru (Antonesii), de pe vremea studentiei, au lasat urme! Facea cariera la Divertis…
   PS. Scuze domnule Profesor pentru interventia off-topic…domnul Victor e de vina :-) …nu m-am putut abtine…puteti sa-l moderati…nici o suparare :-)

   • Ironia face ca sunt de acord cu pozitia ei fata de conflictul din Gaza din prima parte a articolului. Cred ca e prima oara cand sunt de acord cu ce spune. A, si nu sunt evreu de origine. Asta ca sa clarificam lucrurile.

 6. Strimate Domnule Tismaneanu,
  Vanturile care sufla acum prin lume seamana mult cu cele care suflau inainte de ’39. Nu numai Hitles si Stalin, dar si Chamberlain. Occidentul a abandonat p mana lui Hiter doua tari libere, Austria si Cehoslovacia.
  Iar dupa razboi – Occidentul a vandut toata Europa de Est lui Stalin.
  Acum, in America il avem – il aveti Dv. pe domnul Obama, ales printr-un amestec de corectitudine politica si vot tribal. Pe deasupra, ibn Hussein face ceremonii la biserica – cum i se cuvine unui presedinte american – dar niciodata nu si-a prezentat actul de botez.
  N-am nimic impotriva rasei si religiei domnului Obama; Bill Clinton, care a fost presedinte, si Hillary Clinton, care vrea sa fie, sunt la fel de rai ca Obama.
  Dupa asasinarea fratilor Kennedy, partidul democrat americat s-a transformat cu incetul intr-o organizatie neocomunista. Ei nu sunt stalinisti, dar directia lor e cel putin ingrijoratoare.Mai aproape de locul in care ma aflu eu – uitati-va la ce se intampla in fostul Irak, la persecutarea nebuneasca a crestinilor acolo de catre autoproclamatul „stat islamic”.
  Un nebun arunc-o piatra, si zece cuminti nu pot q sar s-o scoata. Nu stiu cine va arunca piatra, dar perspectivele nu mi se par bune. Va supravietui cine va fi capabil sa lupte, dar pretul va fi imens. Nu stiu unde voi fi eu, si tara mea, si Romania (pe care o consider, deasemeni, tara mea), si Europa, si America. Si toti ceilalti, incluzand Rusia, si…
  S-auzim de bine.

  • Ce ati postat aici nu este altceva decat franturi luate prin copy/paste de pe cine stie ce site-uri anarhiste sau extrem-conservatoare. Chiar nu sunteti in stare sa sustineti ceva cu argumente si sa nu regurgitati tampeniile de mai sus? E o chestiune de respect de sine pana la urma.

 7. in Romania nu exista partide de stanga. PSD nu este cu nimic mai putin de dreapta decat PDL sau PNL.

  singurul partid social-democrat autentic, pe linia Constantin Titel Petrescu, dupa 89 a fost PSDR-ul lui Sergiu Cunescu.

  batalia pentru prezidentiale de fapt se va da intre cine e mai populist. nu intre valori si programe. iar discutia asta despre stanga VS dreapta in Ro, mi se pare mai mult decat amuzanta.

  cu bine,

 8. Se pare că Monica Macovei este cam singura și ultima soluție. Și trebuie promovată de azi până în ziua alegerilor. La prieteni, cunoscuți, rude și cerut și feed-back. Ca să nu aveți surprize cum am avut eu în alt domeniu – http://mnmlistro.blogspot.ro/2014/06/cvasi-majoritatea-prietenilor-rudelor.html

  Dar, indiferent cine va fi președinte, cred că trebuie să abordăm altfel munca, noi toți ca nație – http://mnmlistro.blogspot.ro/2014/07/muncim-pentru-cine.html
  Dacă vrem ca PIB-ul crescând să se reflecte și în buzunar.

  Și cel mai mult ar trebui stat de vorbă cu tineretul. Aici este piatra de încercare. Pensionarii știm bine cum vor vota. Nu cred că mai este vreo îndoială. Dar cu tinerii, chiar până in 30-35 de ani, trebui stat de vorbă răbdător și cu argumente. Să-i atragem din mrejele cluburilor și a tehnologiei moderne măcar pentru 3-4 luni – http://mnmlistro.blogspot.ro/2014/08/timp-irosit-cu-tehnologia-moderna.html

  Eu asta voi încerca să fac.

  Sper că n-am lezat prea multă lume. Succes!

  • Hai nene ca exagerezi. Matale cand iesi cu prietenii faci campanie electorala? Nu-i de mirare ca n-ai prieteni. Muncesti pana crapi? nu-i de mirare ca n-ai prieteni. Esti impotriva tehnicii moderne? nu-i de mirare ca n-ai prieteni. Singurul lucru cu care sunt de acord e ca suntem obligati sa votam cu Monica. dar n-are sanse.

 9. Numai atat despre Monica Macovei: un dus rece??
  Va putea Macovei, un patriot in mijlocul panzei de interese ale Securitatii vechi si noi, sa faca ceva?O vor lasa marii nostril securisti-salvatori de tara sa joace liber si sa adune voturi?
  Hahahaha, ma indoiesc, turma romaneasca nu e interesata de democratie

 10. Din cercetările mele rezultă fără tăgadă că democrația e creuzetul germenilor cultului personalității, e terenul însămânțat în care abia așteaptă să înflorească un potențial regim autocrat. Însămânțarea o fac intelectualii formatori de opinie, dezamăgirea inerentă în care eșuează orice guvernare aleasă democratic…și elementul definitoriu al democrației, alegerile periodice și limitarea numărului de mandate… Exact în această ordine. Alegerile democratice sunt un spectacol …de prestidigitație…o vânzare de iluzii, un atac la unul dintre cele mai de necontrolat instincte umane(dat/primit)…instinctul de a seduce și de a fi sedus. În campaniile electorale nu se apelează la sentimente ori la rațiune, alegătorii…anesteziați de informațiile care-i bombardează, sunt pur și simplu seduși de candidați…Aici intervine forța formatorilor de opinie…ei dau un sentimentul confortabil alegătorului deja sedus, îi dau argumente pentru a-și justifica seducerea…Dar, ca în orice relație seducător/sedus intervine dezamăgirea pe fondul unor informații care trezesc la realitate. Formatorul de opinie își continuă misiunea găsește noi …zorzoane pentru aș salva opera până când, …democratic mandatul alesului urmează să se termine și urmează campania electorală…când, formatorul(ii) de opinie al(ai) mandatului își desăvârșesc menirea…Ce pot să mai spună despre vechiul ori noul candidat unor nemulțumiri manifeste? Nimic. Pot să tacă? Nu,organic ei trebuie să vorbească. Și atunci fac cel mai rău lucru, pentru democrație. În locuri nepotrivite și într-un moment total nepotrivit invadează spațiul public cu scrieri despre mari personalități politice care au impresionat lumea, în bine sau în rău , dar de regulă în rău…Și ce e rău în asta? E chiar foarte rău. Pentru că alegătorii seduși și abandonați caută explicații ale abandonului în care se …usucă de dor. Ce au făcut marile personalități și ce nu a făcut seducătorul lor? Chiar candidații se inspiră din biografiile romanțate care se aruncă pe piață. Rezultatul? Viitorul seducător va fi un pic mai aproape de un dictator, dacă nu chiar unul…adevărat. Pericolul e imens. Dacă te seduce un democrat …în patru ani scapi de …năpastă, cu un mic dictator …mai te chinuiești încă patru ani, dar cu un dictator adevărat… te chinuiești minimum 25 de ani …și ești lăsat infirm toată viața…Și pentru că cei care au făcut totul posibil sunt cei care și-au finalizat cu acribie menirea…cei din urmă …sunt primii eliminați…

   • …si confiscarea turnului Grivco si a Antenelor si sechestru pe toate conturile din tara si strainatate.
    Slava domnului, avem sanse sa se mai linisteasca si aceasta natiune.

    Meritul principal ii revine Monicai Macovei, aceasta femeie modesta, nu prea populara, dovedeste in fiecare zi munca ei de ani de zile, fie in Romania fie la Curtea Europeana.

    Iar dl. Basescu ii reproseaza mercantilismul de a fi obtinut acum, dupa al doilea mandat la PE, salariul garantat de 4000 euro pe luna. Mi se face sila…

    Iar eu am fost constant un sustinator al Presedintelui…

   • O realizare magnifica a Justitiei Romane. Tot respectul, Domnilor si Doamnelor Judecatori, tot respectul DNA si celor care au conttribuit la acest moment istoric in Istoria Justitiei post Ceausiste si Post Iliescu, moment care poate fi intitulat ca Anul Luminii pentru Justitia Romana!

    BRAVO!!!

 11. Cred ca mai este ceva de adaugat referitor la Basescu.

  Pentru mine Basescu este singurul conducator roman care a reusit sa formeze o echipa de profesionisti si a tinut seama de sfaturile expertilor romani si/sau straini.

  Lucru extrem de rar la romani – caci tot romanul este destept si le stie pe toate…

  Asta cred ca face diferenta semnificativa fata de altii…

  Nici unul din candidatii anuntati pana acum, cu exceptia dnei Monica Macovei, nu au demonstrat ca pot sa faca o echipa de succes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro