duminică, ianuarie 26, 2025

Monica Macovei nu are sanse cu reformarea PDL


Un articol din Adevarul (aici) ridica valul asupra celor petrecute luni in sedinta PBN a PDL.

In respective sedinta, Monica Macovei  “a cerut conducerii PDL să-l excludă din partid pe senatorul Mircea Banias, aflat în ancheta DNA, însă solicitarea s-a lovit de un zid în condiţiile în care formaţiunea nu-şi permite să renunţe la un senator pentru că ar pierde majoritatea în Camera superioară.”

„Mai mult, În apărarea lui Banias au sărit  mai mulţi democrat-liberali care i-au amintit lui Macovei că majoritatea din Senat atârnă de un vot. La finalul discuţiilor aprinse premierul Emil Boc a încercat s-o liniştească pe Macovei. Potrivit aceloraşi surse, reacţia nervoasă a lui Macovei împotriva lui Banias a stârnit nemulţumirea unor democrat-liberali din conducerea partidului, care şi‑au amintit de principiile „absurde” de integritate pe care „reformiştii” au încercat să le impună şi care au fost respinse categoric de partid. Îngrijorarea unora a fost cu atât mai mare cu cât Macovei a primit sarcina să redacteze Codul Etic al PDL.”

Eu unul ma asteptam la acest deznodamant al primelor incercari de reformare a PDL. Imi amintesc de un alt interviu al Monicai Macovei, in EVZ din 24 mai 2010.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/monica-macovei-895822.html

„Toţi fură. Eu am văzut, zona achiziţiilor publice este aptă pentru corupţie. Din 2005 o spun. Îmi eşti prieten, îţi dau un contract şi plătim de zece ori, de o sută de ori mai mult faţă de preţul pieţei”.

„De asta pentru mine e foarte grav ceea ce se întâmplă cu PDL. Constat că procedează absolut la fel ca toţi ceilalţi”, a precizat europarlamentarul. Întrebată de moderator dacă îi spune aceste lucruri şi premierului Emil Boc, Monica Macovei a răspuns: „Dar nu vă închipuiţi că domnul Boc nu ştie”.

Situatia devine si mai clara deoarece ne apropiem de alegerile din 2012. Orice partid, in particular PDL, stie ca are nevoie de sume uriase pentru a sustine doua campanii, cea pentru locale si aceea pentru alegerile generale. De unde bani? Si fara bani adio campanie,  adio castigarea alegerilor, adio functii si pozitii.

Sponsorii se orienteaza spre partidele cu sanse mai mari de a castiga alegerile. Aici USL se afla pe primul loc. Si in sondaje si in aprecierile eventualilor sponsori.

Introducerea unor principii de integritate acum, in PDL, ar fi bomboana pe coliva. Adica,  partidul sa nu mai dea contracte preferentiale si functii publice celor care alimenteaza cu bani campaniile electorale. Sa-i dea afara pe oameni, ca senatorul Banias, care, probabil, a adus sume importante la partid din evaziunea din portul Constanta.

Cine ar fi nebunii care sa-si taie, acum in prag de alegeri, conductele de resurse financiare de la sponsori, din ce in ce mai putini, ca  oricum nu prea spera sa castige PDL alegerile?

Ar mai fi o sansa. Ca PDL sa se transforme in „Alba ca Zapada” si sa obtina voturi pentru acest motiv simplu. Doar ca pentru asta iti trebuie curaj, comunicare foarte buna, parasirea vechilor naravuri, iesirea din pacatul originar in care s-a nascut si a functionat. Nu exista asa ceva in PDL.

Am fost constant in ultimul timp pesimistul de serviciu in privinta reusitei Monicai Macovei in tentativa sa de a reforma partidul. Si asta de la celebra sedinta a CNC in care a fost infierata cu manie proletara de catre toti vorbitorii, oameni cu greutate in conducerea partidului. Cu exceptia lui Emil Boc care, ca de obicei, aplica politica strutului, pentru a se pune bine cu toata lumea.

Nu-mi imaginam ca la doar o luna doua departare, de la celebra sedinta, noua dar tot vechea conducere a PDL va  face un viraj de 180 de grade.

In privinta pierderii majoritatii parlamentare, am mai comentat. Majoritatile astea s-au mai schimbat si se vor mai schimba. Coruptia nu. A devenit perena. Dintre cele doua rele mentinerea coruptiei este de departe cea mai nociva.

Am  scris zilele trecute asupra cresterii coruptiei la varf in randurile PDL, insirand cazurile Banias, Mironescu, Ioan Botis, Constantin Ostaficiuc. La toate aceste cazuri conducerea PDL face zid in jurul lor. Statutul PDL e clar. Pana nu sunt condamnati definitiv de justitie nu sunt vinovati. Adica peste 5-10 ani.

Doar ca alegerile sunt la anul. Si daca la capitolul anticoruptie nu exista nicio deosebire intre PDL si USL, iar in plus, PDL este si autorul unor masuri de asanare economica dureroase, desi necesare, cu cine va vota populatia nemultumita de taieri si austeritate, vazand ca la varful PDL coruptia infloreste?

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. „cu cine va vota populatia nemultumita?”
    exact! care este singura constanta in alegerile din romania? nu avem de unde alege, deci alegem ‘raul cel mai mic’…. ce convenabil pentru ‘raii’ care pot, din 4 in 4 ani sa candideze si sa castige cu un asa paradox. de ce ar vrea ei sa incerce o reforma?

  2. Pe Monica Macovei vad ca deja incep s-o orienteze spre primarie, ca sa taca odata din gura. Ba chiar se simt in aer primele adieri ale obisnuitei campanii de culpabilizare anticipata, gen „daca nu vor sa munceasca”, „noi le oferim sansa, dar daca nu vor…”
    http://www.mediafax.ro/politic/udrea-la-nivelul-de-coruptie-din-bucuresti-macovei-ar-putea-fi-un-candidat-de-succes-la-primarie-8298914

    Aveti dreptate cu Emil Boc care aplica politica strutului ca sa se puna bine cu toti. El a fost singurul care a sustinut-o si de aceea sustine si ea motiunea lui, spunea Monica Macovei. Dar iata ca nu pentru mult timp. Cum sa pierdem majoritatea in Senat pentru niste fleacuri?

  3. Domnule Vlaston, va citesc cu placere articolele. De aceasta data nu pot fi de acord cu dumneavoastra.Lupta care se da acum depaseste numai in aparenta zona irationalului. De fapt eu cred ca este ceva mai mult, care depaseste ca zona de interes granita Romaniei.
    Acestea fiind zise, nu-ti poti permite in timpul luptei sa schimbi generalii si nici tactica. Aceasta Alba ca zapada , firava, costeliva dar pura va fi spulberata de votacii care merg la vot pe cu totul alte ratiuni: clasica galeata si ulei, antipatii personale, frustrari sau pur si simplu inconstienta. Adica sa creezi o sfinta in politichie, si sa o arunci in lupta jegoasa impotriva a tot felul de iliesti, bomboneli, hrebenciuci, felixi si mai stiu eu care dracu ar fi total neproductiv. Frumoasa noastra Alba va fi tavalita. Asa ca eu consider ca trebuie sa raspunzi cu arme egale. Pe urma, om mai vedea.
    Tin sa va spun ca nu sunt pedelist, dar sunt pro Basescu, si in consecinta votul meu se indreapta nemijlocit catre cei ce-l sprijina.(a fost un timp cind eram cu liberalii , atit timp cit am crezut si am simtit ca sunt pentru Basescu, dupa aia…)Este numai o opinie a unui consumator de presa, fara pretentii de mare analist. Multumesc

  4. D-le Vlaston, sunt unul dintre cei care l-au simpatizat pe Basescu inca de cand si-a depus mandatul de parlamentar pentru a fi judecat in scandalul „disparitiei” flotei. Am acordat creditul meu si al multor prieteni si rude lui Base si PD iar mai tarziu PDL-lui. A trebuit ca Basescu sa ajunga presedinte iar pdl la guvernare pentru a-mi da seama cat de corupti sunt atat Basescu cat si partidul mafiot creat de el. Sunt f. dezamagit de faptul ca am putut fi atat de naiv sa cred ca un comunisto-securist precum Basescu poate sa se transforme precum Sf. Pavel pe drumul Damascului si sa devina dintr-un comunist-securist un democrat care va lupta din interior pentru demantelarea sistemului comunisto-mafiot din care a facut parte el si majoritatea celor promovati de el inclusiv din vechile structuri de securitate pe filiera Magureanu etc. Sunt totusi optimist ca mai exista fosti comunisti-de-conjuctura precum D-na Monica Macovei care este o adevarata Joana D’Arc a luptei anticoruptie din Romania. Daca dansa si cei cativa reformatori din PDL va esua, cred ca vina va apartine in intregime lui Basescu care doar mimeaza ca duce o lupta anticoruptie in Romania el neurmarind altceva decat sa-si perpetueze puterea si sa-si capatuiasca odraslele si apropiatii politici si dupa ce va pierde puterea. De aceea, cred ca macar intelectualii pacaliti pana acum de histrionul Basescu sa-si dea seama si sa preintampine confiscarea Romaniei de catre Basescu si de acolitii lui. In speranta ca-mi veti publica acest comentariu, va multumesc anticipat si va doresc sa aveti inspiratia si curajul de a scrie cat mai multe articole asemanatoare care pot contribui la informarea corecta a sute de mii de cititori.

  5. Schimbati macazul, dle Vlaston? Articolul suna …mai veridic, nu mai e atat de triumfalist si fals. Totusi, sa precizam, nu e vorba ca, coruptia din PDL e in crestere, e in trendul normal de pana acum, in ultima vreme doar se afla mai multe despre membrii marcanti sau nu ai PDL. Si asta nu ca e PDL vreun partid reformator, el avand doar meritul ca i-a enervat prea mult pe prea multi – buni sau rai – si ” se sifoneaza” informatiile” din interior, ies la suprafata si PDL-istii sunt vanati mai mult ca pana acum, de cam oricine, fara deosebire de apartenenta politica. PDL a fost si este la même Janette autrement coifé.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Stefan Vlaston
Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro