miercuri, octombrie 27, 2021

Monica Macovei, oaza de decență din deșertul ticăloșiei

Programul ei politic, spune scriitorul Gabriel Liiceanu, este frumos ca un basm.

Am crescut cu basme. Citite de bunici întîi, ascultate la viniluri, iar apoi, cînd am crescut și am învățat să citesc, devorate în pat cu lanterna sub pătură. Fie că era vorba de povești nemuritoare, de basme persane, de o mie și una de nopți, de mituri și legende, toate îmi provocau o stare de lentoare și dulce scufundare în acele lumi pe care le descopeream. Mă revoltam atunci cînd eroul cel bun trebuia să facă față mizeriilor de tot felul puse în cale de cei răi, mă bucuram atunci cînd reușea să iasă cu bine din toate încercările.

România lui 2014 seamănă cu un basm. Și asta pentru că o femeie curajoasă vrea să schimbe felul în care se face politică de 25 de ani. În timp ce toate celelalte personaje ale acestui basm electoral au făcut sau fac parte din ceea ce se cheamă putreziciunea politicii, Monica Macovei este singurul candidat care, așa cum a observat Gabriel Liiceanu prezent la lansarea programului politic al fostului ministru al Justiției, „participă la prezidenţiale nu pentru el, ci pentru cei care nu au curajul să facă acest efort, această nebunie„.

Victor Viorel Ponta se ascunde după doctorate plagiate, adică în spatele unui furt, și frății cu baroni penali, se îngroapă în minciuni, e disperat și presat să cîștige pentru ca justiția să treaca în proprietatea PSD-ului. Pentru ca furtul din banii publici să meargă nestingherit înainte. Are aproape toată presa de partea lui.

Călin Popescu Tăriceanu, care îl ajută pe actualul premier întru acest scop, e protagonistul celei mai jalnice ieșiri din politica de la vîrf. Din acest fost june prim vor rămîne bilețelul trimis președintelui și aroganța cu care tergiversează cererea DNA în dosarul Microsoft.

Din Elena Udrea vor rămîne rozul bilețelului pomenit mai sus, galbenul unei căști de muncitor și eventual pozele cu iepurașii sexy ai unei reviste pentru adulți. O să fie greu de explicat și înțeles peste ani și ani cum a ajuns această cucoană lider de partid și candidat la prezidențiale. Totul e fals în jurul ei și totul miroase a corupție. Mai puțin poate sprijinul prezidențial. Are de partea  ei o presă, care se crede independentă, pe care o plătește și o controlează.

Klaus Iohannis pare departe de politica de la centru, iar monotonia acră cu care se prezintă în fața electoratului arată mai degrabă că abia așteaptă să se termine aceste alegeri și să se întoarcă la Sibiu. Dacă se poate, cu o victorie la ÎCCJ în ceea ce privește incompatibilitățile.

Meleșcanu, Diaconescu, Vadim Tudor, Brînză și alți pitpalaci care se vor la Cotroceni nu merită deocamdată atenție.

O să mă întorc acum la Monica Macovei și la votul pozitiv.
Atît cei care lucrează cu ea în campanie, cît și cei care o vor vota, au în față această unică posibilitate. Să voteze cu inima în ceea ce cred. Să arate că a venit momentul pentru ca în fruntea țării să ajungă nu răul cel mai mic, ci un om care a arătat prin fapte de ce e în stare, un politician căruia nu i se pot reproșa blaturi pe sub mînă, acuzații de coruptie, furt sau demagogie ieftină. Nu e legată de baroni locali sau oameni de afaceri, nu are presă care s-o sprijine. Nu cumpăra bunăvoință și nu oferă compensații. E atacată și de politic și de presă. Are însă alături de ea oameni entuziaști, care o sprijină fără gîndul recompenselor.

Ca în basmele copilăriei, cei mici la suflet au nevoie de extravaganță pentru a compensa. Cam așa cum ne-au arătat Ponta, Iohannis sau Udrea atunci cînd s-au lansat în cursa electorală. Cu oameni cumpărați pentru a spori numărul de suflete prezente. Pentru a ne arăta că se bucură de sprijinul zecilor de mii de fani. Nimic decent. Doar un deșert de ticăloșie. Din fericire, lansarea Monicăi Macovei a fost altfel. A fost decentă. Vom afla pe 16 noiembrie și cum se va termina acest basm. Poate că astfel de povești, electorale, diferă de basmele copilăriei. Sau poate nu.

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. Desi am semnat pentru Monica Macovei (chiar in timp ce schimbam citeva cuvinte cu ea) si o voi vota, felul in care pledati nu m-ar convinge doar citindu-va. Stiti, nu cred in omul perfect.
  Vorbele dlui Liiceanu cu basmul niciunde in lume aplicat, ma fac sa zimbesc.

 2. Domnule, eu o votez. Dar nu-mi fac iluzii, dupa alegeri o sa avem inca o data confirmarea ca pentru fiecare roman care vrea sa traiasca cinstit, sunt mai multi care vor sa fure. Cat de multi, o sa vedem in functie de rezultat.

 3. Ca susținător de primă oră a Monicăi Macovei, îmi permit să semnalez o eroare tactică a discursului pro-Macovei făcut, dsigur cu bune intenții, de mulți susținători ai acesteia.

  Este vorba de atacarea tuturor concurenților. Cred că, în focul campaniei, nu trebuie pierdute totuși din vedere prioritățile, or, cea mai primordială este înfrângerea lui Ponta în turul al II-lea. Pentru a-l înfrânge, orice candidat anti-Ponta ar ajunge în turul decisiv, așadar și MM, va avea neapărată nevoie de negocieri cu candidații importanți din primul tur.

  Nu poți însă ca începând de pe 3 noiembrie să chemi la vot împotriva lui Ponta alegătorii lui Johannis, Udrea, etc., atunci când până pe 1 nv. ai vituperat împotriva acelora. Oamenii nu trebuie subestimați, nu au memoria asemenea ochiului de broască, ce urmăreşte obiectul mişcător, uitându-l imediat ce acesta a părăsit câmpul vizual.

  Argumentul forței majore, al mobilizării tuturor forțelor și energiilor la solidaritate anti-PSD/Ponta în turul doi nu va fi suficient să miște de-acasă toți alegătorii lui Johannis, Macovei, Udrea, chiar și Tăriceanu, când săptămâni de-a rândul până atunci candidații lor favoriți au fost atacați de ceilalți candidați anti-PSD/Ponta.

  Staffurile de campanie ale acestor candidați nu înțeleg acest lucru elementar și-și împing candidații la o retorică păguboasă împotriva co-candidaților anti-Ponta. În afara de a-si fagocita reciproc din electorat în primul tur si a tine acasa alegatorii ai caror candidati au pierdut, în turul doi, asemenea strategie isteata a pletorei de „consultanti politici” care se afla-n treaba zilele acestea, nu vor obtine. Cine dintre candidații anti-PSD (ma feresc să-i numesc „de dreapta“) va pune surdină acestor discursuri autodestructive, nu va avea de pierdut în primul tur și numai de câștigat la negocierile dintre tururi.

  O altă eroare a discursului pro-Macovei, de data asta argumentativă, este ventilarea ideii de basm, minune, extravaganță, ideal de neatins, utopie, în legatura cu candidatura acesteia. Să dărui gloanțe celui care dorește să te împuște, nu mi se pare cea mai directă strategie de supraviețuire.

  • Tocmai pentru asta spuneam ca articolul dlui Dragos Ghitulete nu m-ar convinge: atacurile dezgustatoare la adresa altor competitori; nedovedite, ci izvorite din simpla rautate.
   Cum vei convinge, daca va fi sa fie, alegatorii Elenei Udrea, sa vina in turul 2 la vot cind pina atunci ai aruncat toate laturile asupra ei? (vezi paragraful despre ea).
   Campania electorala este ca o reclama, si se face cu inteligenta.
   Lasa loc de buna ziua, spune o vorba din vechime. Ca nu e sfirsitul lumii in primul tur.

  • Eroarea cea mai importanta e simplitatea. Declaratiile i se citesc ca sloganuri, DECI nu sunt credibile. In plus au (sloganurile) alura declaratiilor lui Băsescu. („Ponta e corupt” STOP). Or, ar castiga electori tocmai daca s-ar pozitiona impotriva lui B şi ca stil….Apoi, continuă să fie incongrue. Glonţul si motocicleta nu au nimic in comun cu imaginea convenita a unei doamne presedinte (afară că e aşa de cheap, ca nu ţine nici macar la motociclişti). Se lipeste insa perfect peste Ponta (e pilot de automobil…ceva) ptr ca e firesc in rol. Comparatia se face involutar. N-ar fi trebuit sa faca lucrul….sunt deja cateva gafe majore. Una peste alta, pare un personaj artificial. E naiv condusa campania…Doar logo-ul este FOARTE bun. („Basmul” nu e foarte important. articolul a avut max. 2000 de cititori, ca urmare imaginea nu exista…).

  • Suntem pe aceeasi lungime de unda referitor la eroarea de tactica a doamnei Macovei.
   Sunt ceva mai realist de fel, desi ma ia cateodata valul emotiv, asa ca am stat si m-am gandit, rasturnat si rasucit candidatii pe toate partile, si tot doamna Macovei este cel mai „pozitiv” candidati, 66 de puncte din 90, urmata de Johannis cu 59, Kelemen Hunor cu 14, si restul, pe minus, adica ne-am descurca mai bine fara presedinte decat cu ei in functie.
   Am luat in calcul urmatorii 9 indici : Mesaj, Obiective, Plan, Decenta si diplomatie, Spirit de sacrificiu, Responsabilitate, Valori, Realizari, Motivatia.
   Pentru cine e interesat de mai multe amanunte despre clasament :
   http://lloopp.wordpress.com/2014/10/02/clasamentul-candidatilor-de-la-prezidentiale/

  • @Rasvan Lalu

   Exista o problema politica fundamentala in prima parte a comentariului dvs. atunci cand sustineti ca tactica criticii de campanie ar trebui limitata la Ponta. Trebuie sa tineti cont ca fiecare candidat e obligat sa demonstreze ca e cel mai bun dintre toti si nu doar fata de Ponta, daca vrea sa ajunga in turul doi. Ori in acest caz nu vad de ce sa nu-ti critici adversarii. Pe de alta parte, nu este deloc neobisnuit si nici imoral ca in turul doi sa sustii pe cineva pe care l-ai criticat, vehement sa zicem, daca acesta reprezinta varianta cea mai convenabila sau cea mai apropiata programului tau politic. Macovei este obligata sa-i critice atat pe Iohannis cat si pe Udrea nu numai din considerente rigid statistice de calcul electoral dar si din perspectiva propriilor valori si a programului politic. Daca o sustinem pe Macovei pt. contopirea moralei cu politica atunci sa fim consecventi cu aspectul moral pana la capat ca altfel cadem in ipocrizie sau fariseism.
   Chestiunea cu basmul mie mi se pare exceptionala pt. cei ce l-au citit si ascultat pe Liiceanu, dar sunt de acord ca este total nepotrivita pt. bizonul mioritic-carpato-danubiano-pontic-si-de-peste-mari-si-tari. In rest, toate cele bune.

  • Cred că trebuie să dovedim atâta discernământ, încât să vedem deosebirea dintre idealurile etice, descrise într-un articol sau altul, şi mijloacele folosite de către experţii PR sau echipele candidaţilor în campania electorală.
   Dacă facem această distincţie, atunci comentariul de mai sus, la fel ca şi alte comentarii la acest articol, greşeşte, după părerea mea, adresa. (Faptul că adresa nu este în mod explicit menţionată, nu schimbă deloc lucrurile.)

 4. O votez cu toata convingerea. Problema e insa ca dinsa nu va avea decit un rol reprezentativ sau, cu alte cuvinte, papusa din vitrina. Dezastrele din economie, invatamint, sanatate si campania impotriva justitiei sint dirijate prin dictatura parlamentara de clica de penali din toate „partidele” (intre ghilimele pentru ca nu sint partide, ci clici). Am luat-o la vale de mult si, daca nu intra rusii peste noi, ne mai trebuie inca doua, trei generatii sa ne facem bine.

 5. 1. „Program politic frumos ca un basm” – nu pot sa cred ca asa ceva e posibil. Cum poti sa ceri voturi si sa pretinzi increderea alegatorilor cu un program pozitionat si promovat ca ….povesti, basme, ilene cosanzene, feti frumsosi, gnomi, elfi, etc?

  2. Ce incredere poate sa mai pretinda un candidat care declara ca vrea sa scoata religia din scoli dupa care isi lanseaza „basmul” (adica programul politic) sub forma decalogului?

  …voluntariatul este destul de evident, mai ales in partea de strategie de comunicare!

 6. Ponta presedinte este rau, dar Monica Macovei presedinte nu este bine!

  De ce? Pentru ca Ponta presedinte ar folosi sustinerea parlamentara si a baronilor locali pentru a distruge tara, in timp ce Monica Macovei presedinte nu s-ar bucura de sustinerea nimanui pentru a-si implementa reformele. Prin urmare, avem de ales intre un presedinte „potent” in rau si unul „impotent” in bine.
  Prin urmare, eu unul stiu ca voi vota Iohannis: prefer jumatati de masura realizabile decat un ideal utopic.

 7. Eu votez Udrea. Este candidatul meu inca de la ultima lovitura de stat. Am urmarit si discursul doamnei Macovei, si pe al domnului W.Branza. Macovei este tehnocrat, iar tehnocratii nu au viziune politica ampla ci, punctuala. Daca ii ridici la inaltimea de la care pot cuprinde cu privirea, Lumea, nu vor intelege nimic din ceea ce vad. Macovei are ceva, de cioclu.
  Gusturile insa, nu se discuta, asa ca . . . om trai si om vedea.

 8. – O votez pe Monica Macovei pentru sansa noastra de a scapa din chingile SISTEMULUI TICALOSIT! Ne-am saturat de lichele! Vrem conducatori CINSTITI SI COMPETENTI in slujba POPORULUI!
  – Johannis nu reprezinta schimbarea! Johannis este in intelegere cu „baietii destepti” din PNL, PDL, PSD. „Romania lucrului bine furat” fara anchete la DNA.
  – Monica nu face compromisuri, nu face intelegeri cu ceilalti candidati pentru turul doi. Monica se adreseaza direct oamenilor si mesajul ei le merge la suflet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Ghitulete
Jurnalist, a realizat de emisiuni la RFI Romania si Radio Romania. Talk-show-urile gazduite de el au fost premiate in 2007 de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, iar in 2008 de Clubul Roman de Presa. "Gluma ruseasca" este ultima sa carte, publicata la Cartea Romaneasca.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Agenda ,,verde”, Europa și gazul rusesc: cronica unei crize energetice anunțate

            Dacă la sfârșitul verii s-a vorbit despre o situație tensionată, acum se vorbește deschis despre o criză energetică. Prețurile la petrol,...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.