marți, octombrie 3, 2023

Monstrii magici ai viselor copilariei: In Memoriam Maurice Sendak

A incetat din viata, la 83 de ani, un geniu al literaturii pentru copii, un scriitor si un ilustrator extraordinar ale carui carti au cultivat fantezia, au incurajat visele si au respins conformismele inhibante. Am vazut acum cateva luni intr-un dialog cu Stephen Colbert, a raspuns degajat la cele mai putin confortabile intrebari. Avea acel umor calm si taios fara de care riscam sa fim coplesiti de toate mizeriile acestei lumi. „Where the Wild Things Are” ramane una dintre cele mai frumoase si tulburatoare carti ale varstei cand incepi sa vezi lumea prin propriile sentimente si emotii. Cand te intalnesti prima oara cu cuvintele care au nelinistit atatia si atatia copii: „Go to your room!”

In „New York Times” de miercuri, 9 mai 2012, Margalit Fox semneaza un articol pe prima pagina cu titlul „A Conjurer of Luminous Worlds, Both Beautiful and Terryfying”, amintind ca Sendak este „widely considered the most important children’s book artist of the 20th century, who wrenched the children’s book ou of the safe, sanitized world of the nursery and plunged it into the dark, terrifying and hauntingly beautiful recesses of the human psyche”.

Imaginatia lui Max, eroul din „Wild Things”, este diferita, in fond, de aceea a creatorului sau. Ne putem inchipui lumea acelor fiinte salbatice, deopotriva infioratoare si adorabile, dupa cum dorim, suntem liberi sa dam frau liber imaginatiei, precum atunci cand ii citim pe Andersen, pe Hauff, pe Oscar Wilde, pe Vladimir Colin, pe Kornei Ciukovski, pe Gellu Naum si pe Mircea Cartarescu.

I-am citit acea carte fiului meu, Adam, de zeci de ori, o stie si o stiu pe dinafara. La fel ca si cartile lui William Steig (intre care „The Rotten Island”, „Doctor de Soto” si „Amos and Boris”) ori cele ale lui Dr Seuss (in primul rand minunatele „Yertle the Turtle” si „The Lorax” spre a mai vorbi despre fabulosul Grinch).

„The Wild Things” „Chicken Soup with Rice”, „Pierre” si celelalte plasmuiri ale lui Maurice Sendak vor acompania generatii de copii in deceniile ce vin, invitandu-i sa nu se teama de mister, de insolit, de imprevizibil, de invizibil. Ne-a daruit o lume fara interdictii si fara spaime.

http://newsfeed.time.com/2012/05/08/watch-maurice-sendaks-last-interview-with-stephen-colbert/

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Am citit Where the Wild Things Are la 17 ani. Croyez-le ou non cartea a resuscitat în mine o lume și o detentă formidabile. Și nu mă jenez să admit că personajele lui Wilhelm Hauff, Nils-ul Selmei Lagerlöf sau Fram mă locuiesc fără sărbezeli de prestigiu…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro