sâmbătă, mai 15, 2021

Morala? Marfă deficitară la PSD și ALDE!

Am văzut-o săptămâna trecută la TVR 1 pe doamna Norica Nicolai. Invitată la rubrica Tema zilei din Telejurnal și, ce să vezi?, ca prin minune, chiar și binișor spălată pe cap.
Cine este doamna Nicolai? O fostă și destoinică procuroare comunistă, notoriu traseist politic, din 1990 încoace, după cum au bătut vânturile și i-a fost ei mai bine, a fost ba țărăniștă, ba liberală, iar acum este aldistă. Fosta tovarășa Norica, devenită doamnă (vorba vine!) și-a câștigat celebritatea în clipa în care una dintre nepoatele domniei-sale a fost prinsă în Parlamentul României votând cu non-șalanță în locul mătușii.
Nu știu câte limbi străine cunoaște d-na Norica, însă de vreo câțiva ani buni încoace cetățeana cu pricina își rotunjește binișor conturile bancare grație banilor câștigați de la Strasbourg și Bruxelles unde pozează în europarlamentar. D-na Nicolai se pregătește de campania electorală și de reînnoirea mandatului fiindcă, drept recompensă pentru slugărnicia arătată d-lui Călin Popescu-Tăriceanu, deține numărul 1 pe lista de candidați ai partidului.
La sfârșitul intervenției domniei-sale de la TVR 1, doamna Norica Nicolai s-a lansat într-o avântată pledoarie în favoarea respectării legii. Nu se poate, a spus cu convingere și voce de mezzosoprană invitata d-lui Radu Andrei Tudor, ca legea să nu fie respectată. Ca toată lumea să facă ceea ce dorește. Să aplice legea bunului plac. Așa cum, și aici intervine comentariul meu, fac șefii coaliției PSD-ALDE, adică domnii Liviu Nicolae Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu.
Domnul Dragnea este condamnat în afacerea Referendumul. Mai are o condamnare în primă instanță în ceea ce presa numește “dosarul Bombonica”. Numai că evită confruntarea cu legea, fuge de dreapta judecată, inventează pretexte, ba lipsind de la proces simulând că ar avea atroce dureri la șira spinării, ba poruncindu-i valetului domniei-sale, dl. Florin Iordache, să sesizeze Curtea Constituțională în privința lipsei completurile specizalizate, punând la zid și dorind să decredibilizeze astfel nu doar ÎCCJ, ci însăși ideea de justiție din România.
La Curtea Constituțională sluguțele PSD, adică Dornenii și Ceaușești travestiți în Lăzăroiu, se dau de ceasul morții să își salveze stăpânul, tot amână formularea unei decizii, sunt angajate într-o luptă corp la corp cu componenții cinstiți ai Curții care își fac corect datoria, în vreme ce avocații d-lui Dragnea speră să amâne pronunțarea sentinței în „afacerea Bombonica” până când CCR îi va face voia fostului repetent al Politehnicii bucureștene dovedind că articolul din Constituția României care pretinde că nimeni nu ar fi mai presus de lege nu face nici cât o para chioară.
Dl. Călin Popescu-Tăriceanu care a spart cu non-șalanță nu mai puțin de 50.000 de euro ca să dea o fugă în SUA pentru pretinse acțiuni de lobby, are și el probleme cu justiția. Este acuzat că ar fi primit, indirect, o mită de vreo 800.000 de euro. Sunt mai mult de cinci luni de când DNA a adresat o solicitare Senatului României, al cărui președinte este dl. Tăriceanu, ca acestuia să i se ridice imunitatea pentru a putea fi cercetat și, dacă este cazul, trimis în judecată. Numai că senatorii juriști ai PSD și ALDE obstrucționează vizibil și cu nesimțire patentată justiția. Lipesc pe capete de la ședințele în care au urma să fie discutată solicitarea DNA. Iar dl. Tăriceanu mai are neobrăzarea de a apărea la Digi 24, așa cum a făcut-o nu mai departe decât joia trecută, și a da națiunii lecții de morală. Dl. Tăriceanu, ca și mezzosoprana Norica proaspăt îmbăiată, vorbește despre respectarea legii și a normelor Statului de drept. Adică ne minte, ne prostește, ne insultă inteligența în față. Fără urmă de bun simț. Că de morală nici nu poate fi vorba. Morala este o marfă deficitară la PSD și ALDE.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Berthold Brecht intr- una din cele mai importante scrieri ale sale, liber tradus „Opera de 3 parale” scrie , ” Mai intai vine mancatul , apoi morala”
  Acesta scurta propozitie prin interpretarile ei poate explica in parte ce s-a intamplat si ce se intampla in Romania.
  De ce este votat PSD-ul ? din randul sau provenind cei mai muli corupti si ticalosi.
  Acestia cu sau fara stiinta acestei scurte propozitii au inteles care este necesitateta primordiala a omului , mancatul.
  Dupa grei ani ai dictaturii ceausiste, ani in care lipsurile de hrana elementara au devenit din ce in ce mai existentiale, romanul de rand a ales pe cei care au umplut magazinele si burtile cu de ale gurii, morala nefiind semnificativa.
  PSD-ul prin pomenile sale, de regula alocatii de hrana sub diferite forme, banesti si materiale a reusit sa gaseasca punctul slab si mijlocul simplu prin care a putut sa-si consolideze si mentine puterea.
  Ganditi-va numai la primarii condamnati care au fost votati in continuare cu toate ca au avut si au probleme penale, pt ca au dat ceva.
  Criza din 2008 in care Romania obligata la masuri extreme , reducerea cheltuielor sociale, a
  fost punctul de inflexiune si care a catapultat PSD-ul in fruntea tarii.
  PSD-isti s-au retras dupa nici un an de guvernare din „marea coalitie” nationala, PDL – PSD ei fiind constienti ca vor pierde electoratul lor si de atunci conduc numai prin promisiuni care nici astazi n-au fost realizate dar mai simplu , marirea excesiva economic nejustifacat a cheltuielor sociale, a lefurilor bugetarilor baza electorala fiind astfel asigurata, in aceste conditii pe cine mai intereseaza morala ? pe nimeni. S-a creat acea situatie „win-win” ei la putere si electoratul multumit ca burtile sunt pline.
  Un individ poate devine „moral” numai daca necesitatile sale elementare sunt satisifacute, cei care fura si au reusit sa-si faca „plinul” dintr-o data sunt „ingerii moralitatii” , vezi multi politicieni romani de astazi, omul de rand fiind multumit cu mai putin, cu ce „cade de pe masa”.
  Suntem insa in sec. 21 , traim intr-o Europa in care aceste rationamente au fost depasite de mult , in Romania pare-se ca nu. Istoria nu iarta si nu poti „sari” fazele ei, oamenii nefiind pregatiti pt asemenea salturi mari, mult prea mari pt insasi constiinta si morala lor.
  Ce ramane de facut ? este o intrebare la care personal nu doresc sa dau un raspuns chiar daca am unele idei cum dealtfel si multi altii le nutresc.
  Ar fi bine sa le discutam aici de fata, poate le citeste si cineva care are ceva de spus in tara asta.

 2. Articol foarte bun și îi mulțumesc autorului, pe această cale, nu doar pentru această postare, ci și pentru toate celelalte, precedente, cel puțin la fel de incisive.
  Totuși, ce ne facem, că „bazinul electoral” al nesimțiților ciumei roșii plus anexele este format din indivizi cel puțin la fel de nesimțiți??? Cu care ne intersectăm, zilnic și silnic, pe stradă, în trafic, la locul de muncă, la școala unde învață copiii și chiar acasă (dacă ai „norocul” să ai deasupra ta niște mutanți pentru care respectarea liniștii vecinilor e facultativă)???… Văd că în spațiul public, discuția despre respectul reciproc, omenie, bun-simț, caracter, „cei șapte ani de acasă”, coloană vertebrală, principii, onestitate și altele asemenea, e „frumoasă, sublimă, dar lipsește cu desăvârșire”! Și, dacă nici discuție nu e, ce să mai vorbim despre comportamentul ce rezultă în absența acestei/acestor discuții???
  Sunt convins că mulți dintre votacii ciumei roșii (plus anexele) sunt cel puțin la fel de ghiolbani, cocălari și nesimțiți ca și „modelele” lor, dintre guviermi!…

  • Cu asemenea calificative, ” ghiolbani, cocălari și nesimțiți”, sa nu te astepti sa-i convingi sa nu mai voteze PSD.
   Votul politic necesita alt fel de adresare :D

 3. Regret, morala nu este deficitara la PSD-ALDE, deoarece pentru aceste grupari , ea nu exista.
  Sunt construite ca antimorale……

 4. @victor L
  Eu nu sunt „agent electoral” și îmi doresc ca, de la OM la OM să existe respect reciproc! Ține de „legile OMENIEI” pe care strămoșii acreieraților și pomanagiilor care votează ciuma roșie le-au avut, până la instaurarea comunismului, timp de sute, poate chiar mii de ani! Cât respect oferim – eu și cei care îi respectăm pe TOȚI ceilalți oameni, cetățeni – atâta să primim! Nimic în plus, dar nici în minus! Iar despre respectivii, cum comportamentul lor nerespectuos atrage aceste calificative (cer scuze dacă au deranjat pe cineva!), acesta poate fi corijat prin Educație (dacă are cine să o mai facă!) și prin legi aspre dar drepte, care să-i oblige (sub amenințarea sancțiunilor), ca, dacă nu vor să respecte regulile și legile (restului) societății, să fie convinși (astfel) să o facă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Încălzirea globală, acidificarea oceanelor și moartea peștilor tropicali – acuzații de fraude științifice de mari proporții

Pe 6 mai 2021, revista Science a publicat o amplă anchetă intitulată Acidificarea oceanelor modifică comportamentul peștilor? Acuzațiile de fraudă creează o...

PNRR for dummies. Sau planul cincinal cu MCV ataşat

Luni 10 mai premierul Cîţu şi ministrul Ghinea merg la Bruxelles pentru a discuta o formă finală a Planul Naţional de Redresare...

Ierusalim. Există conflicte fără soluții sau doar conflicte pentru care soluția încă nu a fost găsită?

Rezumatul în 10 puncte: Începând din noaptea de vineri spre sâmbătă (7/8 mai), în...

Îl mai poate salva războiul/Hamas pe Netanyahu de pierderea funcției de prim ministru?

Știm, teroriștii de la Hamas au atacat iarăși Israelul iar statul Israel are tot dreptul să se apere. Niciun dubiu în această...

Capcana dilemelor tranziției sau cum să faci omleta fără să spargi oul

"Faceți calculele și apoi trageți linie pentru a ajunge la propriile voastre concluzii, aceasta este rugămintea mea. Pentru că dacă decideți...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro