vineri, martie 29, 2024

Morala? Marfă deficitară la PSD și ALDE!

Am văzut-o săptămâna trecută la TVR 1 pe doamna Norica Nicolai. Invitată la rubrica Tema zilei din Telejurnal și, ce să vezi?, ca prin minune, chiar și binișor spălată pe cap.
Cine este doamna Nicolai? O fostă și destoinică procuroare comunistă, notoriu traseist politic, din 1990 încoace, după cum au bătut vânturile și i-a fost ei mai bine, a fost ba țărăniștă, ba liberală, iar acum este aldistă. Fosta tovarășa Norica, devenită doamnă (vorba vine!) și-a câștigat celebritatea în clipa în care una dintre nepoatele domniei-sale a fost prinsă în Parlamentul României votând cu non-șalanță în locul mătușii.
Nu știu câte limbi străine cunoaște d-na Norica, însă de vreo câțiva ani buni încoace cetățeana cu pricina își rotunjește binișor conturile bancare grație banilor câștigați de la Strasbourg și Bruxelles unde pozează în europarlamentar. D-na Nicolai se pregătește de campania electorală și de reînnoirea mandatului fiindcă, drept recompensă pentru slugărnicia arătată d-lui Călin Popescu-Tăriceanu, deține numărul 1 pe lista de candidați ai partidului.
La sfârșitul intervenției domniei-sale de la TVR 1, doamna Norica Nicolai s-a lansat într-o avântată pledoarie în favoarea respectării legii. Nu se poate, a spus cu convingere și voce de mezzosoprană invitata d-lui Radu Andrei Tudor, ca legea să nu fie respectată. Ca toată lumea să facă ceea ce dorește. Să aplice legea bunului plac. Așa cum, și aici intervine comentariul meu, fac șefii coaliției PSD-ALDE, adică domnii Liviu Nicolae Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu.
Domnul Dragnea este condamnat în afacerea Referendumul. Mai are o condamnare în primă instanță în ceea ce presa numește “dosarul Bombonica”. Numai că evită confruntarea cu legea, fuge de dreapta judecată, inventează pretexte, ba lipsind de la proces simulând că ar avea atroce dureri la șira spinării, ba poruncindu-i valetului domniei-sale, dl. Florin Iordache, să sesizeze Curtea Constituțională în privința lipsei completurile specizalizate, punând la zid și dorind să decredibilizeze astfel nu doar ÎCCJ, ci însăși ideea de justiție din România.
La Curtea Constituțională sluguțele PSD, adică Dornenii și Ceaușești travestiți în Lăzăroiu, se dau de ceasul morții să își salveze stăpânul, tot amână formularea unei decizii, sunt angajate într-o luptă corp la corp cu componenții cinstiți ai Curții care își fac corect datoria, în vreme ce avocații d-lui Dragnea speră să amâne pronunțarea sentinței în „afacerea Bombonica” până când CCR îi va face voia fostului repetent al Politehnicii bucureștene dovedind că articolul din Constituția României care pretinde că nimeni nu ar fi mai presus de lege nu face nici cât o para chioară.
Dl. Călin Popescu-Tăriceanu care a spart cu non-șalanță nu mai puțin de 50.000 de euro ca să dea o fugă în SUA pentru pretinse acțiuni de lobby, are și el probleme cu justiția. Este acuzat că ar fi primit, indirect, o mită de vreo 800.000 de euro. Sunt mai mult de cinci luni de când DNA a adresat o solicitare Senatului României, al cărui președinte este dl. Tăriceanu, ca acestuia să i se ridice imunitatea pentru a putea fi cercetat și, dacă este cazul, trimis în judecată. Numai că senatorii juriști ai PSD și ALDE obstrucționează vizibil și cu nesimțire patentată justiția. Lipesc pe capete de la ședințele în care au urma să fie discutată solicitarea DNA. Iar dl. Tăriceanu mai are neobrăzarea de a apărea la Digi 24, așa cum a făcut-o nu mai departe decât joia trecută, și a da națiunii lecții de morală. Dl. Tăriceanu, ca și mezzosoprana Norica proaspăt îmbăiată, vorbește despre respectarea legii și a normelor Statului de drept. Adică ne minte, ne prostește, ne insultă inteligența în față. Fără urmă de bun simț. Că de morală nici nu poate fi vorba. Morala este o marfă deficitară la PSD și ALDE.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. Berthold Brecht intr- una din cele mai importante scrieri ale sale, liber tradus „Opera de 3 parale” scrie , ” Mai intai vine mancatul , apoi morala”
    Acesta scurta propozitie prin interpretarile ei poate explica in parte ce s-a intamplat si ce se intampla in Romania.
    De ce este votat PSD-ul ? din randul sau provenind cei mai muli corupti si ticalosi.
    Acestia cu sau fara stiinta acestei scurte propozitii au inteles care este necesitateta primordiala a omului , mancatul.
    Dupa grei ani ai dictaturii ceausiste, ani in care lipsurile de hrana elementara au devenit din ce in ce mai existentiale, romanul de rand a ales pe cei care au umplut magazinele si burtile cu de ale gurii, morala nefiind semnificativa.
    PSD-ul prin pomenile sale, de regula alocatii de hrana sub diferite forme, banesti si materiale a reusit sa gaseasca punctul slab si mijlocul simplu prin care a putut sa-si consolideze si mentine puterea.
    Ganditi-va numai la primarii condamnati care au fost votati in continuare cu toate ca au avut si au probleme penale, pt ca au dat ceva.
    Criza din 2008 in care Romania obligata la masuri extreme , reducerea cheltuielor sociale, a
    fost punctul de inflexiune si care a catapultat PSD-ul in fruntea tarii.
    PSD-isti s-au retras dupa nici un an de guvernare din „marea coalitie” nationala, PDL – PSD ei fiind constienti ca vor pierde electoratul lor si de atunci conduc numai prin promisiuni care nici astazi n-au fost realizate dar mai simplu , marirea excesiva economic nejustifacat a cheltuielor sociale, a lefurilor bugetarilor baza electorala fiind astfel asigurata, in aceste conditii pe cine mai intereseaza morala ? pe nimeni. S-a creat acea situatie „win-win” ei la putere si electoratul multumit ca burtile sunt pline.
    Un individ poate devine „moral” numai daca necesitatile sale elementare sunt satisifacute, cei care fura si au reusit sa-si faca „plinul” dintr-o data sunt „ingerii moralitatii” , vezi multi politicieni romani de astazi, omul de rand fiind multumit cu mai putin, cu ce „cade de pe masa”.
    Suntem insa in sec. 21 , traim intr-o Europa in care aceste rationamente au fost depasite de mult , in Romania pare-se ca nu. Istoria nu iarta si nu poti „sari” fazele ei, oamenii nefiind pregatiti pt asemenea salturi mari, mult prea mari pt insasi constiinta si morala lor.
    Ce ramane de facut ? este o intrebare la care personal nu doresc sa dau un raspuns chiar daca am unele idei cum dealtfel si multi altii le nutresc.
    Ar fi bine sa le discutam aici de fata, poate le citeste si cineva care are ceva de spus in tara asta.

  2. Articol foarte bun și îi mulțumesc autorului, pe această cale, nu doar pentru această postare, ci și pentru toate celelalte, precedente, cel puțin la fel de incisive.
    Totuși, ce ne facem, că „bazinul electoral” al nesimțiților ciumei roșii plus anexele este format din indivizi cel puțin la fel de nesimțiți??? Cu care ne intersectăm, zilnic și silnic, pe stradă, în trafic, la locul de muncă, la școala unde învață copiii și chiar acasă (dacă ai „norocul” să ai deasupra ta niște mutanți pentru care respectarea liniștii vecinilor e facultativă)???… Văd că în spațiul public, discuția despre respectul reciproc, omenie, bun-simț, caracter, „cei șapte ani de acasă”, coloană vertebrală, principii, onestitate și altele asemenea, e „frumoasă, sublimă, dar lipsește cu desăvârșire”! Și, dacă nici discuție nu e, ce să mai vorbim despre comportamentul ce rezultă în absența acestei/acestor discuții???
    Sunt convins că mulți dintre votacii ciumei roșii (plus anexele) sunt cel puțin la fel de ghiolbani, cocălari și nesimțiți ca și „modelele” lor, dintre guviermi!…

    • Cu asemenea calificative, ” ghiolbani, cocălari și nesimțiți”, sa nu te astepti sa-i convingi sa nu mai voteze PSD.
      Votul politic necesita alt fel de adresare :D

  3. Regret, morala nu este deficitara la PSD-ALDE, deoarece pentru aceste grupari , ea nu exista.
    Sunt construite ca antimorale……

  4. @victor L
    Eu nu sunt „agent electoral” și îmi doresc ca, de la OM la OM să existe respect reciproc! Ține de „legile OMENIEI” pe care strămoșii acreieraților și pomanagiilor care votează ciuma roșie le-au avut, până la instaurarea comunismului, timp de sute, poate chiar mii de ani! Cât respect oferim – eu și cei care îi respectăm pe TOȚI ceilalți oameni, cetățeni – atâta să primim! Nimic în plus, dar nici în minus! Iar despre respectivii, cum comportamentul lor nerespectuos atrage aceste calificative (cer scuze dacă au deranjat pe cineva!), acesta poate fi corijat prin Educație (dacă are cine să o mai facă!) și prin legi aspre dar drepte, care să-i oblige (sub amenințarea sancțiunilor), ca, dacă nu vor să respecte regulile și legile (restului) societății, să fie convinși (astfel) să o facă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro