joi, iunie 20, 2024

Mos Teaca la Rivolutie, in uniforma militara

Protestul din Piata Universitatii a fost, zile bune, foarte corect si civilizat, in ciuda tuturor incercarilor de manipulare si deturnare venite din toate partile (televiziuni, grupari politice, etc.). A prezentat o colectie de probleme reale ale societatii. Trebuia insa sa intervina si un moment umoristic, este caracteristic Romaniei sa juxtapuna problemele natiunii, prezentate pe un ton grav, cu bascalia mioritica. In ochiul ciclonului revolutionar a intrat un personaj burlesc, labartat pe toate ecranele televizoarelor, in timp ce Emil Boc era inca surpins cu lopata in mana pe Centura Capitalei (despre stupiditatea acestui gest, alta data). Descinderea obscurului locotenent Gheorghe Alexandru in Piata Universitatii a fost prezentata mediatic precum descinderea lui Baiazid la Rovine. Nu a venit calare pe cal, a venit calare pe un discurs stupefiant, raspandit cu veselie de reporteri fara cap si editori in cautare de senzational in transmisiunile lor in direct. Militarul era profund, patruns de importanta istorica a momentului fugii domniei sale de la Flotila Aeriana 71 din Campia Turzii pentru a se alatura manifestantilor. Ba mai mult, pentru ca circul sa fie complet, locotenentul a facut propuneri pentru preluarea Romaniei de catre Armata, propuneri inainte Marelui Stat Major, care a luat act “cu consternare” de continutul lor.

Sa ne intelegem in primul rand ce sustin si ce nu sustin. Vorba lui Caragiale, eu nu pot pentru ca sa zic ca daca Gheorghe Alexandru venea in blugi si tricou, fara haina militara in Piata Universitatii, in timpul liber al domniei sale, putea fi inteles si sustinut de oameni. La limita, a milita pentru anumite doleante, chiar si in scris, poate fi interpretat ca ceva curajos, chiar laudabil, daca e facut in limite institutionale. A tari insa institutia Armatei Romane in intregul sau intr-un demers zburdalnic, politic, public, a milita in fata camerelor de luat vederi pentru dizolvarea instrumentelor puterii civile si a dori preluarea conducerii de armata, in conditiile in care nu te-a intrebat nimeni de sanatate, a dezvolta public scenarii halucinante intr-un moment de maxima tensiune in societate este peste puterea mea de a intelege.

Compariatia cu Mos Teaca provine din pornirea acelui personaj de a prelua, cu efect comic, controlul unor situatii, fara a tine cont de ce spune “comenduirea”. Anton Bacalbasa spunea despre personajul sau ca “ar fi nedrept sa afirmam ca Mos Teaca este numai militar. Largindu-i Cercul de activitate, studiindu-l de aproape, el poate fi cu aceiasi usurinta prefect, profesor universitar, medic, comisar comunal, arhimandrit, gardist, avocat , senator, orice.” Domnul Gheorghe Alexandru se incadreaza foarte bine. A propus de pilda dizolvarea Parlamentului; asa cum este Parlamentul e votat acolo de romani si va fi revotat intr-o alta formula tot de romani, la sfarsitul acestui an. A propus invocarea starii de urgenta, care in manualele militare este echivalenta cu situatia in care Romania ar fi intr-un razboi sau ar fi trecut printr-un cutremur. A propus conducerea Romaniei direct de catre armata – singurul lucru care ii mai lipseste Romaniei europene in acest moment delicat este o dictatura militara. A propus revenirea la Monarhie – o optiune sustinuta in sondaje de 2% dintre romani. A vorbit de “batjocura din aceasta tara” – fara a se gandi la situatia in care un militar paraseste unitatea de capul lui, fara sa intrebe pe nimeni. A vorbit in numele Armatei, in timp ce trebuia sa vorbeasca doar in numele propriu, de dezertor dintr-o unitate militara, de om care nesocoteste regulamentele militare. Ba mai mult, domnul locotenent transmite o hartie-manifest Marelui Stat Major si cere un raspuns pana pe 26 ianuarie, ora 16.00. Ar mai trebui doar sa mearga cu o banderola de revolutionar pe bratul drept intr-un studio al Televiziunii Romanie, iar Teodor Brates si George Marinescu sa anunte poporul ca “Armata e cu noi”.

Trec lejer si peste alte aspecte halucinante ale discursului acestui domn. Afirmatia “Nu am mai dormit acasă de luni seară, dorm la un prieten ofiţer. Încontinuu sunt supravegheat de o maşină neagră. Am fost urmărit încă de la plecarea mea din Capitală. Am ajuns să mă simt ca în filmele cu James Bond” nu stiu daca mai are nevoie de vreun comentariu. Daca Mos Teaca cel tanar nu isi da seama ca in momentul in care, in esenta, propui subminarea puterii de stat si dizolvarea conducerii alese a acelui stat este normal sa fi cel putin pus sub observatie, inseamna ca avem de a face cu un stadiu de delir destul de avansat. Delirul insa nu este doar al militarului in cauza, ci si al institutiei de care apartine – cum de a putut vorbi nestingherit, a putut intra in direct, trimite petitii Marelui Stat Major, in conditiile in care este un om care a dezertat din institutia in care era la ordin, fara ca sa se sesizeze nimeni? Oare Ministrul Oprea este in campanie electorala UNPR, in campanie de salvare a propriului fotoliu, sau este neinformat de structurile ierarhice inferioare, cum ar fi normal? Ne vom trezi maine-poimaine cu mai multi militari dezertati din unitatile patriei fara o reactie normala, avand in vedere tulburarile publice. Nu doar militarul ar trebui bagat urgent intr-un tribunal militar, ci si cateva capete deasupra lui, in caz ca nu au informat la timp. De asemenea, nici macar nu ma obosesc a comenta propunerea pentru un Consiliu Militar care sa preia puterea, in care domnia sa sa aiba drept de vot de 50%. Puterea sper sa fie castigata in continuare in Romania cu ocazia alegerilor si nu cu ocazia unui singur discurs infierbantat in piata publica.

De ce spun toate aceste lucruri? Armata, alaturi de biserica si alte cateva institutii are o vocatie apolitica, iar a o amesteca in revolutii televizate, prin intermediul unor personaje bizare ii reduce capacitatea de interventie in cazuri de reala necesitate si pericol pentru siguranta nationala. In al doilea rand, haina militara inseamna respectul ierarhiei, al consemnului militar. Asa cum nu ne-am astepta sa asteptam defiland in Piata Universitatii un patriarh in sutana si cu mitra in cap, la fel nu ne asteptam la haine militare care sa defileze intr-un protest civic – citeste civil. In al treilea rand, unul din putinele castiguri ale ultimilor 21 de ani este preluarea conducerii fortelor armate de un civil, la fel cum se face in toata Europa. Nu cred ca ne dorim intoarcerea la un sistem de dinainte de 1989. Spun asta desi sunt convins ca au existat romani exaltati care, in confuzia si cacofonia televizata, sustin astfel de solutii radicale, blestemand liber in fata televizorului. Insa furia indreptata impotriva presedintelui poate fi directionata foarte bine si fara a calca in picioare Armata, una din ultimele institutii in care romanii au incredere, in covarsitoarea lor majoritate, fara a imprumuta simboluri militare si a le folosi pe post de ghioage impotriva Cotrocenilor.

Uluitoarea lipsa de interventie rapida in acest caz, ezitarea ma face sa ma gandesc la disolutia autoritatii statale in fata unor proteste de strada care sunt fara precedent daca ne gandim la Romania ultimilor 21 de ani, dar sunt in acelasti timp modeste ca participare, nu ca intensitate, daca ne gandim doar la sutele de mii de protestatari de la Londra, Dublin sau Atena. Cu alte cuvinte, dupa doar 12 zile de “asediu” televizat, mai toate institutiile statului, inclusiv armata, dupa cate se pare, stau in asteptarea a ceea ce va veni, nu facandu-si indatoririle de zi cu zi. Ca atare, indiferent ce masuri se vor mai lua in acest an, in cea mai mare parte nu vor putea fi implementate. Daca un simplu Mos Teaca de la Campia Turzii poate cu elan revolutionar sa determine Marele Stat Major sa scoata doar un mieunat penibil sub forma unui comunicat de presa in care se declara “consternati” de discursul militarului, in loc sa dea un simplu ordin de genul “Curat neconstitutional, dar umflati-l!” – avem probleme serioase. Acelasi Stat Major este cel care ar trebui sa reactioneze in cazul unui atac militar, al unor probleme geopolitice, sau al lansarii unor rachete rusesti – ori acesti domni nu par capabili sa reactioneze nici in fata unui pistol cu apa. Acelasi Stat Major este cel care va avea in curand, impreuna cu comanda NATO, sarcina pazirii unor bucati dintr-un sistem mondial anti-racheta, propus de Statele Unite, carevasazica va avea rol regional. Concluzia mea este ca Mos Teaca e un personaj ce poate fi simpatic, cu conditia sa ramana intre copertile cartii de unde a venit. Incercarea de a-l aduce la viata produce stupoare si nu are doar un efect comic.

Distribuie acest articol

88 COMENTARII

 1. Domnu’ Orasanu’ , pai ati spus pe la A3 si RTV ca e dictatura, bre!
  87% din romani se simt sub dictatura, tarati intr-o directie gresita, bre!
  Pai atunci speranta e la locotenent, nu ?!
  Vrem DICTATURA ANTICIPATA !!

  • Domnu’ Mircea, cred ca ati vazut pe altcineva dom’le sustinand-o pe asta cu dictatura, eu in aceste zile sunt in SUA, deci nu am cum sa fiu la A3/RTV. Iar speranta nu e la locotenent, e tot la romani. Adica la noi. Adica inclusiv la dvs.

 2. Locotenentul respectiv a luat-o , intr-adevar, razna,la cateva zile, dupa aparitia initiala, asta da………sunt de acord cu autorul….Totusi, dl. R.O dezinformeaza fie voit, fie din nestiinta….Omul nu a dezertat niciun moment. Dezertarea inseamna cu totul altceva.Textul nu are valoare valoarea adaugata.

  • Foarte exact, si cu voia d.-voastra sunt aproape sigur, ca tanarul nostru locotenent, are unele probleme psihiatrice si de perceptie, asemenea cu a comandantului suprem, capitan, presedinte, samd.

   • Atitudinea si „gandirea” locotenentului este rezultatul educatiei primite in scoala de ofiteri. Acolo sunt indoctrinati de superioritatea armatei fata de civili. Asta e tanar si a dat-o pe goarna. Sa fiti sanatosi cati generali frustrati ca nu-i mai baga nimeni in seama ,aia care protesteaza in strada, n-ar instaura si maine o dictatura militara, inclusiv reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Sa vedeti atunci ce concentrari s-ar ordona, sa ne ia la instructie, sa ne bage mintile-n cap.

  • Poate cuvantul e cam dur, dar ideea este ca lipseste de la unitate, unde ar trebui sa fie la ordin sau macar sa i se fi dat permisie (si nu i s-a dat) si face o gramada de chestii care ocolesc regulamentele militare. De cand da interviuri un locotenent in uniforma in Pta Univ in numele Armatei?

   • Totusi, daca imi aduc bine aminte, dl. locotenent, cu gura domniei sale a spus ca avea permisie sa merga doar pana in Sibiu. Mai departe a mers de unul singur, de capul sau, fara sa-si anunte superiorii.
    In consecinta avem de-a face cu o dezertare. Este destul de simplu, iar regulamentele militare specifica destul de clar acest lucru.
    Mai mult, in prima zis dl. locotenent a spus clar el insusi ca incalcat conditiile permisiei si a plecat in Bucuresti fara sa anunte.
    Asta seamana a dezertare deja. Cel putin asa sun a regulamentul militar inainte de 1989 cand am facut si eu ca toto omul pe atunci serviciul militar. Si lucrurile astea le stie orice recan, orice recrut, daramite un ofiter.

    • despre uniforma militara si permisiunea la sibiu….

     deci, lt gheorghe avea permisie sa plece dela campia turzii la sibiu
     si, uite-asa in plina iarna, apare in uniforma la dunga, fara manta, in plin frig de iarna, in mijlocul celor cu caciuli, paltoane si fulare.
     venitt sa stea, adica sa demonstreze.

     asa de hotarat era, c’a uitat sa’si mai puna si mantaua.

     n’a observat nimeni, ce masina l’a lasat la colt…..

  • dezertare nu inseamna neaparat ca ti-ai aruncat haina militara si ai fugit in paduri !
   dezertare ,nu stiu axact regulamentul , poate fi faptul ca nu te-ai prezentat la unitate sau ca ai parasit localitatea fara sa anunti !

 3. Domnul (inca) locotenent prezinta tulburari paranoice. Ma intreb cum a fost expertizat psihologic de-a reusit sa ajunga pina aici? Cred ca va fi tras pe dreapta repejor. De ce nu s-au grabit domnii din conducere, pina la ministru, inclusiv? Pentru ca exista o reala nemultumire in rindul cadrelor militare, a politistilor si a tuturor celorlalti functionari cu grad limitat de a protesta. „Executia” rapida ar fi iritat si ar fi adus un capital de imagine nemeritat acestui domn. El va fi trecut in rezerva, cred eu, insa problemele de fond ale functionarilor statului vor apasa binisor asupra „politicienilor”.

 4. Vazind CV autorului am fost convins ca o sa citesc ceva destept si interesant.
  Si am fost prea rabdator ca sa citesc pina la capat. Nu a fost decit o peroratie jalnica despre nimic. Manifestarile bolnavilor psihici nu constituie subiect de dezbatere publica. La fel cum nici ziarist nu poate fi oricine. Asta a fost ultimul articol scris de distinsul autor cu care am pierdut timpul citindu-l

  • Gicu, imi cer scuze daca asta e parerea ta. Daca nu iti place articolul pe acesta tema, poti citi in continuare articolele mele pe subiecte economice (vezi arhiva). Subiectul insa a fost amplificat mediatic si trebuia discutat, in opinia mea. Nu este „despre nimic”, este despre un gest care a fost cap de afis cel putin o zi in Romania – a fost subiectul zilei.

 5. @Nucu: Un cadru militar daca paraseste garnizoana unde are unitatea militara de care apartine trebuie sa anunte (sa se treaca in „parasire de garnizoana”. Daca incepea razboiul in seara aia si el in loc sa fie in Campia Turzii sau la domiciliu era in Bucuresti la „un prieten ofiter” ? Dar daca la fel ca el se mai gaseau vreo 100-200 de ofiteri care faceau ce vroiau de capul lor?
  Armata este bazata CLAR pe respectarea ierarhiilor (ca doar d-aia au grade, nu)?
  De asemenea este apolitica. Este in slujba poporului, nu al unui partid politic (coalitii).
  Cand aud in presa de erou in sus, erou in jos, etc… ma iau cu mainile de cap. Nu mai sunt deloc oameni seriosi in tara asta…
  Cat despre reactia palida si intarziata a SMG observatia e perfect corecta. Pana acum trebuia sa nu mai fie cadru militar.

  • :) Omul a fost in fiecare zi la job. Seara a fost unde a vrut, a parasit garnizoana, treaba lui.Doar ca ceea ce a facut nu e dezertare. Daca era dezertare, era infractiune si probabil ar fi fost arestat pana acum.O intrebare: ati facut armata?

   INFRACŢIUNI SĂVÂRŞITE DE MILITARI

   Secţiunea I
   Infracţiuni contra ordinii şi disciplinei militare
   Art. 332

   Dezertarea

   Absenţa nejustificată de la unitate sau serviciu, care depăşeşte 3 zile, a oricărui militar, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 7 ani.

   În timp de război, absenţa nejustificată a oricărui militar de la unitate sau serviciu, care a depăşit 24 de ore, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani.

 6. In Romania televiziunile aservite au creat o intreaga panoplie de monstri catodici. Sa-i uram deci bun venit Militarului Emo alaturi de Cascadorul Nacajit si Invatatoarea Anti-Bulimica.
  Pentru orice persoana cu stagiul militar satisfacut a fost clar inca de la aparitia caschetei in piata ca este asezata peste un cap coborat direct din cartile groase pline de *nii. Clar a fost si pentru Antena3 care a ales totusi sa promoveze cu buna stiinta un individ instabil doar pentru faptul ca se mula perfect pe agenda zilei. Despre asta vad ca nu scrieti nimic.

  Armata reactioneaza exemplar in zilele astea. O spun fara urma de gluma. Capitalul de incredere care i-a fost construit individului in aceea seara este lasat sa se scurga incet, incet pe masura ce isi face publica agenda. Ce a mai ramas astazi din toate acele emotii sunt doar compatimire (cei mai multi) si revolta.

 7. revin si refrazez :-)

  se pare ca nu orice comentariu, neinjurios, dar contra, trece de furcile caudine.

  vorbeam de posibila inscenare a serviciilor, sa mai dea cu babaul regelui si’al mosierilor (plus duda !) si de bagatelizare, trivializare a miscarilor populare spontane.

  miscarile astea, au fost, rand pe rand incercate, fie cu acapararea de catre opozitie, fie de catre propaganda mogulista fie cu bagatelizarea, de catre guristii puterii.

  inca o incercare, dupa discursul nervos al copitanului, la juramantul ministrului de externe, sunt de acum, prea cu atza alba. parol !

  cad despre boc, vorbeam de educatia omului dela sat, invatzt cu uneltele. si de mentalitatea lui, de satean, confirmata de altfel.
  la efortul autoritatilor, satenii au raspuns foarte frumos, dovedind ca, acolo, in saracie, este mult loc si pentru omenie.

  asta in timp ce, citadinii, mari comentatori, cunoscatori, stau cu mormanele de zapada in fata portilor, si rad de boc !

  sanatate !

  • Exact asta m-a deranjat si pe mine: de ce trebuie etichetat gestul lui Boc ca stupid? Nu e deloc stupid, iar pe de alta parte limbajul asta nu se potriveste cu „staif”-ul paginii de fata.
   Doi: locotetentul respectiv e dus cu pluta (sau sub influenta unor manipulari mentale, adica „spalat pe creier”). Pe cand Mos Teaca era doar putin aiurit.
   Trei: Armata nu mai este ce-a fost acum 22 de ani; au mai ramas cel mult 10%.

  • Aoleu, asta doare…daca am ajuns sa credem ca problema se rezolva cu premierul la lopata pe Centura capitalei in loc de la locul lui , tinand comandamente care sa adune ierarhia pt. situatiii de urgenta – e grav.

   • Completare
    Imi aduc aminte de o scena din filmul „Vlad Tepes” in care domnitorul Vlad ii spune uzurpatorului de tron sa puna mina pe cazma sa-si sape mormintul ca de sabie nu e demn.

    • Eu imi aduc aminte de Ceausescu intr-o vizita ”de lucru”
     la marginea unui lan de grau copt.
     Incomjurat de țărani de operetă și de activisti burtoși TOVARAȘUL
     le explica că trebuie bine organizat secerișul si mai ales că trebuie
     declanșat cat mai repede.
     Dupa care ”spontan”….dar stiți cum …”spontan rău de tot” …CEL MAI BUN FIU
     AL POPORULUI a zis ”brusc”:
     – Și de ce nu AM incepe chiar acum ?! Apoi a luat o seceră
     si a inceput să taie smocuri de spice, urmat imediat de toata
     onorata adunare.
     *
     Chestia se petrecea desigur prin luna IUNIE , iar similitudinea
     cu gestul lui Boc demonstreaza ca IARNA POATE FI EXACT CA VARA.
     intr-un regim care trebuie sa ofere ceva la schimb pe masura ce
     ciupeste din democratie.

     PS. Atunci cand te adresezi unui public pentru care giganticul Caragiale
     se rezumă la Scrisoarea pierdută….si asta numai datorita
     includerii ei obligatorii in programa scolara , poti sa te dai cult
     invocand discretionar personaje literare despre care receptorii
     nu au auzit in viata lor. Eu am citit , la timpul potrivit, undeva intre 11 si 15 ani,
     schitele cu Moș Teaca – un tip cu minte ingusta , rudimentara si de care ar trebui
     sa radem pentru modul in care incearca sa inghesuie vata celor din jur
     in ”rigorile” regulamentelor militare.
     Ar trebui sa radem , dar nu o facem pentru ca respectivele schite sunt
     prost scrise , chinuite….de-aia nici nu sunt incluse in literartura romana cat de cat
     reprezentativa.
     Oricum personajul Mos Teaca nu are nimic din trasaturile tanarului (….oooops …iata
     prima deosebire….nu e mos) ….din trasaturile tanarului ofiter,
     care seamana mai mult cu Profesorul Miroiu din Steaua fara nume sau cu Albatrosul lui
     Baudelaire .
     Sigur ca pustiul in cauza si-a cam pierdut cumpatul – cica l-a dezechilibrat apelativul
     ”viermi” lansat de maturul domn URBAN…iar entuziasmul din piata l-a impins laiesirea necugetata.
     *
     Sorry dar mai aproape , muuult mai aproape de profilul lui Mos Teaca sunt
     cei care vad ca au alcatuit deja un fel de ”curte martiala forumista” cerand
     ”arestuirea” rebelului visator.
     exact cei
     care se

  • Gestul lui Boc inemneaza normalitate, bun simt si logica. Doar tembeliziunile obisnuite cu cancanuri, prostituate, gay, lesbiene, siliconate, drogati/droguri si altele, considerate de ele normalitate, vad altfel lucrurile.

 8. Pentru cei 3 comentatori , dar cu dedicatie pentru autorul acestor cuvinte fara noima legate carevasazica intr-un articol de presa……menit sa preseze, nu?
  Pe cine vreti sa presati cel care va numiti R O ? Pe locotenent sau pe cei confuzi?…
  Dupa cum singur va laudati cu studii pe la universitati europene, mie mi-e simplu sa va cataloghez…..aveti creierul spalat de orice judecata limpede. Sunteti limitat a judeca numai cu mijloacele ce ei vi le-au servit sub forma cursurilor si ingradirilor institutionale din aceleasi motive pentru care un profesor de matematica de la o scoala generala nu va ajunge sa lucreze pentru NASA . Este ca nu ati prins logica? Tocmai. Nici logica iesiri locotenentului nu ati prins-o. Numai devreme de anul trecut mi-am dat demisia din sistemul oprimant al armatei, in grad de capitan ajunsesem dupa formulele lor, dar incapabil sa-mi apar tara de asediul multinationalelor, al bancilor, al institutiilor europene cu caracter de ”recomandari-conditii”, si chiar impotriva celor ca tine, scoliti la ei in batatura si trimisi sa propovaduiasca interesele acolo de unde au provenit. Sa pregateasca terenul. Dezertorul esti tu , RO.
  Si limitat, la fel ca majoritatea omenirii ce nu-si vede viitorul decat in parlamente si partide, in razboaie de resurse si ideologice, si in cresteri economice pe cand ”a economisi ” presupune cu totul altceva.
  Asta-i lumea despre care tu vorbesti si pe care ai fost invatat s-o propovaduiesti ca sa ti se dea bucata de ciolan…..fost consilier..
  As paria ca nici n-ai facut armata ca orice soldat cu coasa pe domeniile tarii.
  Poate ca de-as fi in locul locotenentului te=as da in judecata pentru ce ai scris in acest articol. Dar cum eu nu cred in nici o institutie ce ingradeste omul nu cred nici in justitia asta care permite incalcarea primului articol din constitutie in fiecare minut cu fiecare lege ordonanta sau hotarare ce se ia……caci insasi constitutia este prost alcatuita dand puteri mai mari unei institutii decat unui OM…..dar scuza-ma ca ti-am scris atata..ca raspuns la un articol de nimic….dar mai am o intrebare: de mic copil de erai invatat ca rosu e albastru si negru e alb….cum ai fi gandit acuma?

  • Foarte interesant ce scrieti, domnule Rotaru. Un exemplu edificator de ceea ce unii numesc Delir. Sunt convins ca nu realizati. Asta e cel mai grav!

  • @Cezar Rotaru

   „dar incapabil sa-mi apar tara de asediul multinationalelor, al bancilor, al institutiilor europene cu caracter de ”recomandari-conditii”

   Doamne, chiar iti sunt recunoscator pentru ca ti-ai dat demisia din armata. si sper ca toti cei cu ideile tale (si ale lui Gheorghe) sa-si dea demisia cat mai curand.

   tu oare cum ai trecut testele alea psihologice??? breaking news: rolul Armatei unei tari nu este sa o apere impotriva „multinationalelor, bancilor si a institutiilor europene”, ci impotriva unor AGRESIUNI ARMATE. mai pe intelesu matale, daca Janos vine si vrea sa cucereasca Transilvania, Ion soldatu trebuie sa i se opuna cu arma in mana. ATAT!!!

   pentru alte „aparari” avem politicieni, banca nationala, parlament samd. si nu mersi, n-am nevoie sa preia militarii comanda in domeniile astea. sa-si vada de transeele lor, ca pentru asta sunt platiti, nu sa ne „salveze” fara sa ne intrebe daca vrem sau nu.

   • – doar o lectura va recomand: John Perkins….Confesiunile unui asasin economic;
    – pentru a lamuri cateva notiuni geopolitice, va recomand sa restudiati istoria cel putin a ultimelor doua secole, cu precizarea ca acolo unde un stat si-a epuizat toate celelalte mijloace perfide de a-si impune interesele asupra altui stat, a recurs la violenta armata, lucru pe care nu vi-l doresc sa-l traiti, caci veti martiriza precum afgani cu bombe pe voi de disperare;
    – nu am cerut sa intelegeti mesajul meu adresat celui care se rezuma a ataca un locotenent al armatei romane inca in functie si nu inteleg de unde atata preocupare pentru capacitatile mele atata vreme cat nu cunoasteti persoana?
    – comentariul meu era adresat strict autorului articolului si a fost scris in aceeasi nota in care si autorul si-a scris articolul ;
    – si pentru a pastra nota in care m-ati repezit daca doriti lamuriri suplimentare contactati-ma pe mail , iar daca nu va dedic o melodie:
    http://www.youtube.com/user/bugmafia?blend=2&ob=0#p/u/3/MtLJQmAZYj8

  • Eu cred că Răzvan, are un merit cu textul acesta.

   Reuşeşte să scoată pe primul rând, prin provocare directă, un tip de mentalitate (extrem de periculoasă pentru democraţie şi avans de societate)şi care e social acceptat de către anumite grupuri sociale, cu un nivel mai mic sau mai mare de influenţă. Şi să demonstreze incompetenţa profesională şi o fragilitate a democraţiei încă la nivel de societate românească.

   Revenind, formulara concepţiei despre lume prin prisma ideologiei e un factor extrem de important pentruadaptare şi modernizare, recte supravieţuire colectivă.

   Dle Rotaru Cezar, desigur dumnevaoastră aveţi doar *adevăruri*. Traduc în termeni de viziune socială.

   *Dupa cum singur va laudati cu studii pe la universitati europene, mie mi-e simplu sa va cataloghez…..aveti creierul spalat de orice judecata limpede*

   Suspiciunea, teoria conspiraţiei , agenturile străine, pericolul extern. Stereotip care dincolo de abordarea extrem de subiectivă neargumentată, persistă la nivel emoţional colectiv, paranoiac. Când eşti tot timpul în defensivă, stresat incapabil să citeşti realitatea aşa cum este, dle Rotaru.

   *sistemul oprimant al armatei*

   Ambivalenţa şi ambiguitatea . Pe de o parte e vorba de o viziune autoritară actuală (armata oprimantă a fost o problemă personală) dar pe de altă parte, tot aceiaşi instituţie e văzută ca o soluţie magică la problema următoare exprimată în propoziţia următoare,

   *la fel ca majoritatea omenirii ce nu-si vede viitorul decat in parlamente si partide*

   democraţia e bună, când dl Rotaru, Andreescu se exprimă, dar e mai puţin bună când instituţiile democratice tradiţionale funcţionează.

   În fine, remarcantă şi o altă afirmaţie Falsul reproş al depărtării faţă de un idealul social.

   *nici n-ai facut armata ca orice soldat cu coasa*

   Dar rezumă şi o anumite stare de incompetenţă şi limitare conceptuală a realităţilor actuale (ruperea de orice sens al a realităţii profesionale, afirmaţia vine din prin prisma unui fost căpitan- percepţia lui, un militar e omul care se antrenează zilnic la coasă şi lopată..ca să câştige un conflict cu un inamic extern).

   Problema societăţii, sunt mulţi dni Rotaru care trăiesc în lumea lor imaginară.

  • As paria ca nici n-ai facut armata ca orice soldat cu coasa pe domeniile tarii

   Obosit resentiment fata de civili. Oare mai sunt multi acum, in 2012, de genul ” civilule care-mi platesti existenta prin taxe si impozite, n-ai facut armata, nu poti comenta actiunile militarilor’.

   dar mai am o intrebare: de mic copil de erai invatat ca rosu e albastru si negru e alb….cum ai fi gandit acuma?. Nu e vina mea ca unii v-au spalat pe creier de mici. Ati trait intre timp 20 de ani de libertate. Ca unii gandesc ca in anii ’80… e treaba lor.

   Autorul a fost nitel provocator, recunosc. Eu as fi fost insa si mai neintelegator cu militari cu neastampar provocat de lipsa de activitate, care improvizeaza razboaie cu UE/FMI masona, care le-a taiat veniturile… si finanta mondiala parsiva care le-au dat credite de consum pe care acum au ceva dificultati sa le ramburseze. Sau cumva credeti ca altele sunt motivele scandalului? :)

   • vedetzi de ce iese premierul din Rachitele la imprashtiat zapada!!?
    d nul Daniel T spunea ca rotarii traiesc in imaginar,eu dimpotriva,socotesc ca romanica rotarilor e cit se poate de reala.banul mishca lumea,vedetzi ce directzie iau in romanica

 9. Armata si biserica au o vocatie apolitica

  Inca nu-mi dau seama daca umorul e involuntar. Asta in buna traditie Milea-Militaru-Oprea.

  • daca asta cu apolitica a fost o gluma,atunci articolul e bun.
   nenea ala s o dus acolo in haina militara ptr ca tot rruminu nu i asha ,respecta haina,ha,ha
   io citesc ptr prima data ce vorbire avea individu si cred ca e caz de spital nu de consiliu militar.
   apoi cu reactzia autoritatzii,io zic ca aia shtiu cum au ajuns si ei acolo si se tem ptr viitorul lor si al copiilor.
   romanica este un stat clientelar slab,aceste doua insushiri sint dependente

 10. ..pt. d_l Rotaru..deci pt. gradul de capitan_la care ati ajuns… sunt necesare 8 clase plus liceul militar.. imi puteti spuune ce venit aveati la terminarea liceului militar? dar atunci cand_am inteles cu mandrie patriotica_ ati plecat din armata? am un verisor care a fc. liceul militar _artilerie_la sibiu.. dupa 20 de ani de armata _adica de stat degeaba_ s_a cerut in disponibilizare, atunci cu NATO.. a primit 200 milioane_la valoarea deatunci_ si a iesit la pensie la 47 de ani.. s_a angajat la privat si are o pensie actuala_dupa recalculare _ de 17 milioane.. of,of,of ce greu e si cu armata asta si cum vin multinationalele sa ne ocupe tarisoara noastra..

 11. Stimate domnule Orasanu,

  Asa cum ar putea spune cineva in limba in care v-ati facut o buna parte din studii, daca in cel mai bun caz militarul “was wrong for the right reasons”, dumneavoastra ati putea fi “right for the wrong reasons”. Pentru un respectat analist (sau doar publicist) economic, sa-si construiasca argumentatia pe leitmotivul “dezertarii” este o frauda analitica (dupa cum vedeti si din alte comentarii, “dezertarea” este catusi de putin echivalenta cu “parasirea garnizoanei fara aprobare”). Poate nu este domeniul dvs de expertiza, insa banuiesc ca va aduceti aminte de la LSE ca documentarea neadecvata nu poate fi o scuza. Mai ales ca ati ales sa va prezentati parerile intro forma oarecum pamfletara, iar un pamphlet seduce numai atunci cand tinde sa se apropie de adevar. Dar asta este forma, fondul mi se pare corect!
  Sa vedem insa de ce “obscurul” militarul ar putea gresi prin a avea dreptate! Sa ne referim numai la prima parte a demersului sau, caci a doua parte este intradevar “halucinanta”, si chiar “contrarianta”. Dar pana la gest, haideti san e uitam putin la motive! Aleg aceasta ordine cronologica, pentru ca daca esti “contrariat” de ceva, ar trebui sa te gandesi si la cause! In esenta, ce ne transmite militarul? Ca cine credea ca armata traieste oarecum intro alta sfera decat societatea din care face parte este naiv! Iar ca armata sa nu fie separate in suferinte si bucurii de societate este o trasatura a democratiilor consolidate! Daca pornim de la premiza aceasta, si nu ne exaltam privind la increderea de care beneficiaza armata si biserica (intro democratie consolidate, conteaza mai mult increderea in parlament si institutiile guvernarii) putem merge mai departe!
  Asadar, gestul militarului ne arata ca armata este parte a problemelor societatii, cu bune si rele! Faptul ca intro democratie consolidata militarul si-ar fi dat intai demisia si apoi ar fi luat pozitie publican e face sa ne gandim de ce in cazul nostru nu a procedat la fel? Poate pentru ca demisia nu are acelasi impact ca si intrun caz normal! Pentru ca probleme sunt (de la filiera “indirecta” prin care se fac ofiteri pana la situatia locativa a cadrelor militare), insa e absurd sa invoci respectarea legii cand legile sunt inculcate flagrant! Legat de cazul nostru, poate ar trebui sa fim mai atenti la felul cum rezervisti in uniforma se folosesc de ea in scopuri politice! Sau cum un primar reservist are drept de port uniforma (daca are) cand el nu indeplineste o conditie esentiala (conform acelorasi regulamente), aceea ce a avea 20 de ani de serviciu active! Deci, sunt probleme si in armata, mici si mari, simbolice dar importante, ca dealtfel in toata societatea ca intreg!
  De ce sunt importante aceste probleme! Pentru ca armata este o categorie speciala! Este singura institutie (ma rog, tot personalul militarizat) careia i se poate cere sa omoare sau sa se jertfeasca pentru tara! Pentru asta personalul militar are “privilegii” sau “compensatii” pentru restrangerea/ingradirea unor drepturi cetatenesti, depinde din ce perspectiva privesti! Insa cel care cere cuiva sa omoare sau sa se jertfeasca pentru o perceptie a binelui comun trebuie sa aiba o legitimitate morala si juridica beton! Iar aceasta problema filosofica dateaza inca din Grecia Antica! In democratiile consolidate, se pune problema cine il apara pe militar de abuz si arbitrariu! Cand primesti ordin sa omori sau sa pleci la lupta stiind ca e posibil sa nu te mai intorci (sau chiar sa mergi la dezapezire cand sunt platite si din buzunarul tau sume astronomice pentru intretinerea drumurilor), acel ordin trebuie sa aiba o autoritate morala si legala indiscutabila!
  Da, sunt de accord, articolul 29 din Legea 80 are sensul si menirea lui! Nu se pot permite derapaje de genul acesta intro democratie consolidata! Nu poti avea garantia ca cel care e tentat sa-l incalce nu va fi tentat sa-si foloseasca si forta institutionala pentru a-si impune parerea! Insa in aceeasi masura trebuie sa te asiguri ca cineva ii apara (institutional) sip e militari! Altfel, nemultumirea creste, calitatea scade, si toate acestea se vad la razboi, cand din pacate sansele sa moare ale unora ca locotenentul in discutie sunt mult mai mari decat a celor care au contribuit la starea de fapte!
  In final domnule Orasanu, daca e ceva sa ramana bun din aceasta discutie, in afara puseurilor emotive si pamfletare, ar fi o discutie serioasa asupra locului armatei in societatea noastra! Fie acest guvern prin “reforma” promovata, fie un altul prin a sa “reforma”, ar trebui sa nu evite aceasta discutie! Nu este cea mai arzatoare problema in momentul de fata, dar nici una mereu de neglijat! Consecintele se pot vedea si se pot prevedea! O “Lege a Apararii” simpla si serioasa ar trebui sa raspunda la intrebari elementare, cum ar fi: Vrem Armata? (pentru ca sunt voci, si nu din randul celor carora nu prea le-a placut cartea, care sustin aberantul argument ca daca nu am mai avut razboi de 60 de ani, cum se justifica armata – si acestora societarea trebuie sa le raspunda); Pentru ce vrem Armata? Ce fel de Armata vrem? Cat suntem dispusi sa platim pentru Armata pe care o vrem?
  As fi bucuros daca v-ati alatura unui asemenea demers civic! Nu stim despre domeniu, nu-i nimic, ne documentam (properly, cum zice englezu’)! Daca ati ajunge sa scrieti la fel despre acest domeniu cum scrieti despre economie pe mine personal m-ar bucura!
  Va salut!

  • @Sarmatian ….Ai un mesaj lung si f. pertinent pana la un punct. Desi ar fi ideal, in aceste articole punctuale nu ar incape si ceva mai multa discutie despre „cauzele de profunzime” sugestii privind rezolvarea lor. Desi poate ar fi de dorit, ar lua mai mult timp decat pot sa dedic eu acestor articole scrise in timpul meu liber daca as face documentarea unui astfel de gest pana la a ajunge in Grecia Antica sa vad de unde provine chestiunea cu obligatiile militarilor. Repet, ar fi probabil util, in domeniul economic reusesc de multe ori sa ma duc in urma, insa va spun cinstit ca nu am totodeauna timp de asta. Iar LSE-ul nu spune neaparat ca e necesar o documentatie stufoasa, LSE-ul ar privi inlantuirea de idei si structura articolului in amanunt.

 12. Probabil ca nu merita sa-mi racesc gura de pomana pe acest site unde nu se poate face o diferentiere clara intre gurile „contributorilor” fi dosul prezidential…dar imi asum riscul…
  Analiza autorului este una foarte slaba si extrem de pertinenta deoarece autorul uita folosirea uniformei si simbolurilor militare de catre cativa reprezentanti ai actualei puteri, recte ministrul Oprea, senatorul Anghel Iordanescu, primarul Ontanu si primarul Pandele. Asta imi demonstreaza inca o data ca gasca tismaneanu, patapievici, plesu, liiceanu, mihaies etc… nu numai ca nu sunt reprezentativi pentru intelectualitatea romana dar nici macar nu sunt niste intelectuali. Intelectualul, pe langa cultura si inteligenta necesara se mai caracteriezeaza prin moralitate, calitate pe care sus-numitii nu o poseda deloc.
  Asa ca domnule Orasanu, va doresc sa va ajute Dumneazeu dupa bunatatea sufleteasca si moralitatea de care dati dovada.

  • Oh…si de-ar fi numai cei enumerati de tine….!
   Dar vad ca sunt sute….mii de scarța-scarța pe tastatura care
   inca se joaca de-a ALBA-NEAGRA rasucind din vorbe faptele CARE ESTE:):)
   si care anunta foamete bugetara mare pentru dansii.

   Dar chiar daca ei fac asta pentru un blid de linte iuesei
   (e mai sus replica : acum ma aflu in SUA)
   eu zic ca trebuie sa fim ingaduitori cu cei mai tineri .
   Chiar daca ei sunt acum rai si inflexibili cu visătorul
   sublocotenent revolutionar…catastrofa prin care vor trece
   ii va ajuta sa invete ca slugareala nu e numai de rusine,
   dar se poate dovedi in timp NERENTABILA, de indata ce
   SPONSORULUI i s-a tras presul de sub ciubote.

 13. Pentru mine, un oarecare cu liceu militar, acest ofiteras este un caz patologic deosebit. Si daca fac o comparatie intre el si Carp, un ofiter care s-a dus sa potoleasca niste mucosi care se jucau dea razbelu’ cu teroristii in 89′ prin Constanta si l-au ucis aiurea, e o diferenta incomensurabila.

 14. Interesanta interventia ofiterului Gheorghe Alexandru…din pacate ridica multe semne de intrebare referitoare la modul de operare al Armatei si la educatia si pregatirea profesionala a acestor ofiteri. Gheorghe Alexandru nu este singur care gandeste asa. Sincer, nu stiu cum acesti militari sunt pregatiti pentru profesie si viata in general, dar cu siguranta ceva este in neregula cu acest tanar care nu are cunostinte de baza despre institutiile statului, despre rolul Armatei si regulamentele militare in general.

 15. a fost un gest extrem intr-o situatie exceptionala… militarul si-a asumat ceea ce a facut, o sa suporte consecintele..o sa le si conteste, poate o sa si castige, pt ca e destul de istet intr-o tara in care prostia si incompetenta e la mare cinste… e un om curajos, il admir, daca ar fi iesit in civil in piata gestul lui nu insemna nimic… voi restul, inclusiv basistul autor al acestui articol, ramaneti sa bateti din tastatura

  • Foarte grav. Toate comentariile sunt fie „basiste” fie „anti-basiste”. De alt fel nu mai pot fi, e logic, nu??! Si uite asa, dupa ce i-am lipit unuia o eticheta, mai spargem niste seminte si mergem mai departe. Bravo, bravo, e superb!

 16. Domnule Orasanu, spuneti-ne si nou ce grad aveti in ‘structurili’ statului? Evident, e o intrebare retorica. Nu sunt in necunostinta de cauza de iesirile dvs in media dar si in accederea la unele functii…

  • Boala de scenarita este peste tot. Nu sunt in nici o „structura a statului”. Imi amintiti de consternarea cu care citeam hartia cu 7 stampile de la CNSAS care in baza unor verificari minutioase imi transmitea ca „nu am fost colaborator al fostei Securitati” si imi cita vreo 7 arhive consultate. Asta in conditiile in care la Revolutie aveam 8 ani!

  • Nu am nici un fel de grad nicaieri. Iar fixatia pentru aceasta idee e demna de o cauza mai buna :) Mi-ati adus aminte, involuntar despre momentul umoristic in care mi-am primit o tadula de la CNSAS, ca demnitar, cum ca dupe verificarea a vreo 7 arhive, NU s-au gasit elemente ca as fi colaborat cu fosta Securitate. Berbecii nu si-au pus o clipa problema ca aveam 8 ani la Revolutie !

 17. penibili si ridicoli din cale afara sunt reporterii media(pleonasm :)) ,dar mai ales snobii din studioul tv care il luau la intrebari pe locotenent si pe Fratila ,comandorul de la flotila din Luna-Campia Turzii,ba mai mult,era unul de-a dreptul penibil care incerca sa devina baritonal si cu ton imperativ si ridicat le punea intrebarii celor doi.Ii transmit ca toti militari activi sau rezervistti au ras de el,ciu……nu conteaza sau cum il cheama.

 18. I se rastalmacesc vorbele locotenentului asa cum a spus si el „o poezie de Eminescu fiecare o comenteaza in felul sau”. Se vrea scoaterea nebun a acestui copil. A protestat corect stiind ce il asteapta. Traim intr-o lume nebuna condusa de securisti. Suntem controlati in cel mai mic amanunt. Rusine. Nimeni nu stie ce se intampla cu adevarat in unitatile militare si politienesti care sunt toate in slujba partidului, conduse politic. Se schimba culoarea partidului de guvernamant se schimba si sefii. Pe ce lume traiti voi care il condamnati pe acest tanar? Treziti-va.

  • Traim intr-o lume nebuna condusa de securisti. Suntem controlati in cel mai mic amanunt. Rusine
   Nu ma, deloc. V-au taiat din leafa, ca civilii au cotizat mai putin la buget, si bancile v-au marit ratele la Octavia. E grav, recunosc.

 19. M-ai omorat de la primele vorbe: ” un militar obscur. Dar, matale ce esti dom’le? Nu tot un obscur, plasat pe orbita prin pile si relatii? Da-o-n colo de treaba! Ai facut vreo branza pana acum si n-am auzit noi? Ca ai ciocu mare, vede tot cititorul. Altceva? Mai multa modestie nu ti-ar strica.

  • Nu am avut nici o orbita si nici o pila. Am muncit de mi-au sarit capacele. Iar faptul ca inca mai auziti de mine si dupa perioada 2005-2008 denota ca nu am beneficiat de aprecierea temporara a unui singur om.

 20. unde se crede acest locotonent ?, in africa ?, in egipt ?, suntem o tara membra NATO, unde armata nu a condus nciodata o tara, nici pe timp de razboi, oare si-a facut testele psihologice ?, armata de ce nu a luat masuri pana acuma ?

 21. Locotenetul probabil ca a realizat ca nu ii place armata si doreste ceva mai lucrativ, politica.
  Atunci cind a iesit in strada stia si era constient de ce urmeaza insa avea iesirea asigurata.
  In armata nu poti sa faci bani multi si nici sa avansezi prea rapid. Trebuie sa ai rabdare sa urci in grad si functie. Miscarea lui il va propulsa relativ usor in tabara antiguvernamentala si poate se lipeste de o alegere in parlament ca deputat. Tipul nu e prost este doar oportunist! Imi cer scuze anticipat daca in ce am afirmat nu se va adeveri si se va dovedi ca omul chiar a venit dintr-un imbold altruist si cu gindul la binele tarii caz in care probabil ca va fi dovada ca omul trebuie ajutat sa se integreze in viata civila pentru ca daca luam de bune propunerile lui din petitia lansata nu are ce cauta in armata. A propune dictatura militara si sare de urgenta tine de infantilism si atunci mie mi-ar fi frica sa contrazit unul ca el stiind ca detine o arma pentru ca ma pot astepta ca atunci cind ramine fara argumente sa ma puna pe burta cu arma la cap sau mai rau. Dictatura militara nu a rezolvat nimic nicunde ci poate a reusit sa organizeze alegeri mai mult sau mai putin libere. Suntem in an electoral si propun sa avem rabdare si sa alegem dupa ce ne racorim un pic de isteria televizata judecind solutiile oferite de actorii politici si nu de panica isterica generata de protestele de strada unele justificate altele dea dreptul nesimtite. Democratia traduce prin acceptarea hotaririlor majirtatii alese la urne la intervale de timp decise de constitutie. Atunci cind lucrurile nu vor mai fi pe placul majoritati aceasta va alege alti actori politici care sa ii reprezinte interesele. Asa este jocul. Nu poti trai in anarhie si orice nemultumit sa faca propria revolutie. Poate ca actualul sistem de democratie reprezentativa nu mai functioneaza si poate ca democratie participativa ar fi mai apropiata acum cind mijloacele tehnice o permit. Poate ca ar fi mai bina ce fiecare lege sa se supuna votului popular. Internetul poate fi calea de acces catre vot. Este doar un exercitiu pentru ca la nivelul de educatie din tara asta in care multi voteaza in functie de punga cu mincare primita inaintea votului probabil ca se va ajunge la aberatii mari precum cele propuse de locotenentul nostru!

 22. …dar mai cu seama ,ce o fi cautand un infaterist intr-o FLOTILA, (evident de aviatie,:))nea semianalfabetilor din tv.) si pe deasupra pe o functie de transmisionist?
  Cu siguranta a luat repartitia pe pile,aprope de Sibiu fiind.
  Interpretarea regulamentelor militare de catre locotenent ,precum si teoriile fantasmagorice(desi se folosesc si aplica in Turcia cu maxim succes) privind conducerea Romaniei,denota naivitate si miza ca cineva din spate il va salva.Clasa politica romaneasca este atat de corupta incat numai o revolta totala a populatiei si armatei ne mai salveaza de justitie(cea mai corupta institutie),politie si evident de politicienii anlfabeti -bisnitari,cocalari ,drogati,homalai si cea mai de jos speta a cetatenilor Romaniei.

 23. Foarte bun articolul! Astept cu interes sentinta tribunalului militar. Sau diagnosticul din spitalul militar sectia psihiatrie.

  • Multumim pt. raport, l-am citit atent – nu am avut acces la el inainte. Totusi, revendicarile din fata camerelor sunt f. diferite de cele scrise catre Marele Stat Major. Omul in piata nu a pomenit nimic despre modalitatea de promovare a militarilor – ca asta reclama acolo. Daca ar fi facut-o, as fi putut la limita sa fiu de acord cu o parte din cele sustinute de el…

 24. Am primit mai zilele trecute un mail care, probabil a mai circulat si pe la altii, un manifest prin care se cerea militarilor sa nu se mai lase injositi de actuala putere, sa isi arate muschii. Vazandu-l si pe locotenent, cred ca este posibil sa nu fie doar inconstienta unuia care nu stie ce vorbeste. Cand este unul, zici ca e nebun (desi daca e nebun, ce cauta in armata?), cand mai apar unii, treaba trebuie tratata cu intransigenta. Militareste!

 25. Etse un aspect sau un detaliu care scapa la multi: in TOATE democratiile (probail cu exceptia Israelului) militarii NU se plimba in uniforma prin oras. La fel cum militienii azi / pardon politistii cand vin/pleaca de la serviciu umbla cu chipiul/casketa/sapca in sacosa ADIDAS.

  Dar, repet, NU vezi militari umblad prin oras, in uniforma.

 26. Sunt multi „Teaca” in armata romana. Numai cine nu a lucrat in armata, are incredere in ea. Priviti doar la generalul (chiar daca e in rezerva), numarator de izmene Oprea, seful Armatei, pe care autorul articolului il considera in mod eronat civil. Vi-l amintiti cand poza pe garduri, in campania electorala, in haine militare, alaturi de alti „Teaca” de mucava: Iordanescu, Pandele, Ontanu etc. ? Si cum conduce el, ca mare sef de osti, un partid UNPR creat special sa demoleze democratia, creindu-se o majoritate parlamentara falsa, din traseisti mafioti, securisti sub acoperire, cu dosare penale grele, hoti la drumul mare care propovaduiesc „progresul”, cu respectarea legii, nu-i asa ?!
  Si mai cunoasteti pe cel ce-i gratuleaza cu grade, la fiecare sfarsit de an, pt ca-i sustin interesele personale si de gasca, pe presedintele nostru, al PDL, care tavaleste pe jos cu Constitutia, aproape in fiecare zi, antagonizand intreaga societate si discreditand toate institutiile statului, ca a ajuns fiecare om sa-si poarte cutitul la brau, sa innebuneasca, sa-si faca singur dreptate. Acest tanar Alexandru Gheorghe, cu mari probleme educationale si de sanatate, e creatia acestui regim de nesuportat, corupt pana-n maduva oaselor. Ce si-o fi zis: daca a reusit Basescu, Oprea, Ontanu si altii, toti cu carente educationale, de cultura si de sanatate mintala, el de ce Nu ?

  • De acord cu multe din cele spuse dar cand spui ca e ‘creatia acestui regim de nesuportat’ nu mai sunt de acord. Nebuni au exitat intotdeauna si nu au fost creatia niciunui regim ci a dezechilibrelor personale. Mai ramane sa spui si ca nebunul din Norvegia a fost si el creatia cuiva. Si as dori sa iti mai amintesc ceva: multi din ‘traseisti’ au fost exclusi din partidele lor din diverse motive, fara grija ca opozitia ar pierde voturi. Daca e vorba de regim de nesuportat, sa ne uitam si in curtea opozitiei care maine poate va fi la putere cu propriul ei regim. Iar despre incalcarea constitutiei, repeti vorbele unor politicianisti fara sa ma vezi si parerile altora

 27. Nu sunt fan al d-lui Boc dar ca califica (in treacat) gestul lui de a da la lopata drept stupid dovedeste un venin care autorului articolului nu-i sta deloc bine.In momemntrul in care interpretam un gest normal revenim la mentalitatea socialismului victorios ce mergea spre comunism ca magarul lui NastratinHogea dupa scaiete.E cred timpul sa observam faptele , nu interpretarile lor. O zi buna !

  • Da, Sile, sigur…sa dea premierul la lopata pe centura si sa luam pe cei de la salubritate sa ii punem la Palatul Victoria. Ca sa nu mai aiba venin autorul prezentului articol. Grozav, si asa vom merge spre noi zari capitaliste

 28. Este foarte posibil ca ceea ce declara MApN sa nu fie exact. Caz in care, in mod evident, locotenentul este stropit cu noroi. Domnule Orasanu, stim ca asa a propus locotenentul? Stim ca MApN a declarat ca asa a zis locotenentul. Pe de alta parte au mai zis unii sa dormim linistiti, altii ca nu vom fi afectati de criza, iar altii ca economia duduie. Daca citim cu atentie comunicatul de presa putem trage niste concluzii.
  Daca este adevarat ce a declarat locotenentul atunci subscriu la punctul de vedere al dumneavoastra. Doar daca.
  Eu, daca as avea acea hartie/inregistrare in care lt. cere 50%, as face-o publica, fie si pentru a risipi orice dubiu si pentru a inchide atat gura multimii de feisbucisti sustinatori dar si pe autor dupa gratii. Poate ca autoritatile ce o detin vor sa-l protejeze pe lt., mai ales ca acesta nu pare a vrea altceva decat sa stearga cu ele pe jos.
  Daca nu este adevarat, atunci ma tem ca are loc doar o simpla operatiune de compromitere. Si una reusita, multumita si naivitatatii locotenentului. (vezi treaba cu masina neagra, careia ii mai lipsesc perdelutele). Ori o fi ceva lucratura si aici?
  Nu stiu ce cunosc comentatorii de mai sus despre armata si despre legile si regulamentele ei. Teoria „baionetelor inteligente” inca nu a capatat statutul de lege nicaieri. Ar fi bine sa ne dam cu parerea doar dupa ce ne informam, nu cand avem creierul infierbantat. Cat priveste tineretea lui, ma tem domnule Orasanu, ca si dumneavoastra a trebuit candva sa suportati impertinenta unor imbecili care cred ca inaintarea in varsta aduce automat un surplus de cunostinte sau inteligenta. Sau care cred in infuzia anala de cunostinte. (ocupi un scaun, devii competent) – explicatie necesara pentru unii din comentatorii de pe aici putin mai saraci cu duhul.
  Una peste alta, locotentul a gresit. Si merita sa plateasca. Si va plati, sper. Fie si pentru ca un militar intotdeauna e dator sa isi faca risk assessmentul inainte de a pleca la batalie. Pare ca dumnealui nu a luat in calcul faptul ca va avea un adversar in cruciada asta. Eu nu ma refer la declaratiile lui ci la faptele lui.

 29. Lupta dintre Bine și Rău este inegală.
  Pentru a face Rău (unei persoane sau unei comunități) este suficient un singur individ.
  Pentru a face un Bine trebuie, cel puțin, două suflete: cel care dă și cel care primește.

  Întotdeauna a fost mai ușor să faci un rău decît un bine.

  De aceea este mai ușor să distrugi o întreagă comunitate decât un singur individ.
  Decăderea întregii comunități produce un zgomot pe care orice individ îl poate recepționa.
  Rezistența, stoicismul, victoria unui singur individ în fața unor forțe copleșitoare, numeric sau – mai ales – psihologic, nu va fi sesizată de nimeni.

  De aceea au avut dictaturile un lung și suculent parcurs istoric (la un moment dat un dictator își proclamase calul Senator) iar Democrațiile mai sunt încă – de pe vremea lui Pericle – într-o continuă campanie militară.

  În acest context, Alexandru, tânăr locotenent în Armata Română, este un pion inconștient în această uriașă Operațiune care este Distrugerea României ca Stat de Drept, naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

  Aducerea în fața poporului a lui Alexandru, un adolescent în formare, ca model pentru Armata Română, este nu numai un act de Înaltă Trădare ci și un atac asupra psihologiei națiunii, de subminare a încrederii în forța sa armată, un atac care se încadrează în mai largul program al dușmanilor românilor de distrugere a valorilor pe care poporul român a reușit să le salveze de atâtea ori.

  Faptul că nici un înalt prelat al creștinismului ortodox nu a luat atitudine față de acest atac pune sub semnul întrebării capacitatea reprezentanților cultului creștin de a fi ultima linie de apărare a românilor în fața ofensivei generalizate a Răului împotriva comunității.

 30. d nule sile avetzi dreptate!gestul premierului da bine la romanica.e de al nostu,nu i asha!?si un gest normal care arata intentzia declarata de modernizare a romanicai.
  tot inainte tovarasi

 31. Eu v-as intreba retoric UNDE ati fost descoperit de Tariceanu? Doi, daca prin absurd vi s-ar inunda casa ati pune sau nu mana pe somoiog? Daca ati astepta interventia autoritatilor aveti o problema in definirea statului minimal! Cat despre locotenent, lasati armata sa-l judece pe Mos Teaca al sau fara instrumente televizate. Eu cred ca explicatia este mult mai simpla: asa cum sotii Saftoiu au dat fuga in bratele lui Felix trecand rapid de la statutul de idioti la cel de personalitati si mari analisti politici dupa schimbarea stapanului tot asa si Mosul va trece seful echipei de securiate personala pentru Felix. A fost doar in alt exercitiu de subminare a statului din partea lui Felix si nimic altceva. Lui Felix ii trebuia dedicat articolul si nu acestui nimeni. Dar asta v-ar fi atras balacareala trustului Felix si n-ati avut curajul. Nici eu nu sunt in tara dar prefer sa judec cu capul meu decat al sponsorilor. Asta este diferenta….

  • Marius, la tonul asta tafnos fara motiv, nu ar fi trebuit sa raspund deloc. Vad o legatura foarte subtire logica intre articol, ideea ca unde m-ar fi descoperit Tariceanu, somoiogul si Antenele lui Felix.

   Rog nu mai presupuneti cum trebuia sa orientez articolul, etc. iar daca va doriti articole anti-moguli puteti vedea foiletonul pe care l-am scris despre Sorin Ovidiu Vantu. Asta ca sa vedeti ca nu am o problema. O seara buna!

 32. La toti baietii veseli si degraba datatori cu parerea pe teme de dezertare si nu numai (in frunte cu domnu’ autor):
  1. suntem, din cate stiu io, singura tara din NATO care are inca reglementarile astea idioatele si absurdele, ce fac referire la „parasirea garnizoanei”.
  2. inainte de a va da cu parerea, a avut vreunul curiozitatea sa citeasca acel memoriu pe care tipul in cauza l-a inaintat, ierarhic? Memoriul ala in care se vorbea despre cum toate pramatiile cu pedigree sunt transformate printr-un curs de 4 (patru) luni in ofiteri? De cazul „Pitesti” cu 50 de militari (in frunte cu jeneralul Chirita) saltati de DNA acu’ vreo un an, s-a auzit? De doctoratele de la UNAp s-a auzit? (acolo, opinia mea personala e ca s-a pus batista pe tambal pentru ca Nutzi si cu EBA ierea si iele studente, dar asta nu face obiectul discutiei de fata). De jegul ala, ajuns in 24 de ore lt. col. in Jandarmerie, si in alte 24 de ore trasnferat in politie, ca trebuia sa-si protejeze omu’ afacerite cu transporturi, s-a auzit?
  3. Ca ulterior a luat-o pe aratura, asta iar e real. Dar de mentalitatea lui „daca e bal, bal sa fie” a auzit vreunul din voi? De exasperare, ati auzit? Si da, de ceeace manualele de sociologie militara numesc „mentalitate de pretorieni” s-a auzit?

  • 1. Cred ca este irelevant pentru chestiunea in cauza. Nu cred ca exista vreo tara NATO unde un militar sa se plimbe 2 zile in mijlocul manifestantilor in haina militara, sa ceara inlocuirea conducerii civile cu una militara fara a i se intampla nimic.

   2. Daca ati fi citit raspunsul meu de mai sus, ati fi vazut ca am citit si memoriul dupa ce mi l-a trimis un forumist. Cum am spus, n-are a face : memoriul era despre modalitatea de promovare in armata, ori ce a spus simpaticul in fata camerelor este o cu totul si cu totul alta problema, care nu se regaseste in scrisoarea pe care o citati. Si militarul nu face referire nici la DNA nici la alte grozavii presupuse sau dovedite la care va referiti.

   3. N-am auzit de „daca e bal , bal sa fie” , eventual la balamuc. Am auzit de „dupa mine, potopul” , pt. ca a contribuit la daramarea, fie si foarte putin, a increderii in armata, ca una dintre institutiile la care romanii se mai raportau cu respect.

   • 1. Raspunsul dumneavoastra, adresat forumistului care va semnala memoriul locotenetului in cauza, a fost dat ulterior postului meu. Acum l-am citit si vad ca, un pic, v-ati nuantat opiniile.
    2. Despre respectul datorat unor institutii precum Armata sau Biserica, putem discuta mult. Parca chiar intr-un articol sau o interventie a dvs. v-am citit/auzut semnaland/analizand mecanismul asta, al urcarii acestor doua institutii pe piedestalul increderii natiunii. Si caror tipuri de sociatate le sunt caracteristice aceste niveluri de incredere gonflate.
    3. Militari care au lucrat/facut cursuri/ fost la post prin tarile calde sunt unanimi in a semnala fenomenul asta, al faptului ca nu are nimeni treaba cu tine in afara serviciului (pentru anuntat/chemat, exista aceasta minune tehnologica numita telefon mobil). In contrast cu hiperreglementarile rrromanesti, care duc absurdul pina intr-acolo incat militarul care vrea sa se deplaseze cu masina trebuie sa dea testari la legislatie rutiera de fiecare data. Am tinut sa subliniez aspectul pentru ca mi s-a parut ideologizata la maxim problematica asta, a „dezertarii”. Care dezertare?

 33. Un nebun arunca o piatra in apa si ……………..
  Pentru mine problema nu este pricajitul ofiteras, ca asta s-ar putea sa ajunga mare politician ales de popor, a capatat ceva notorietate. De barbugii. politica romaneasca nu duce lipsa ; dela Mazare la Sova, multime in care este inclus si cuplul Becali- Vadim. Problema mea sunteti voi postacii de pe acest forum ; ma tot intreb oare baietii acestia nu or avea ceva mai bun de facut.
  Asa de ieftin este timpul in Romania.?

 34. Referitor la lopata, zapada si premierul Boc. A fost un gest simbolic, premierul nu a intentionat sa deszapezeasca el singur toate drumurile Romaniei, nu a crezut ca, insufletiti de prezenta lui si vazand ce bine manuieste lopata jandarmii vor lucra ca Speedy Gonzales, nu a afirmat ca este cel mai bun manuitor de lopata si intaiul deszapezitor al tarii, nu a spus ca doar el stie tainele deszapezirii. A fost un gest simbolic prin care spunea iata suntem alaturi de voi si desi mare parte a timpului ne-o petrecem in birou la caldurica dand ordine ca voi sa munciti si clocind strategii, totusi mai dam si pe afara prin frig sa va incurajam si cu ocazia asta eu Primul ministru mut un metru cub de zapada ca sa aveti voi mai putin de mutat.
  Conducatorilor li se cere sa faca asemenea gesturi simbolice. Sa mearga la inundatii, sa mearga la dezastre sa zica ceva desi teoretic prezenta lor nu are vreo utilitate practica. Daca nu se duc si nu fac asemenea gesturi simbolice, de incurajare – scandal monstru, ca sunt lipsiti de compasiune, etc. Daca se duc – pai de ce se duc ca nu au ce face acolo, sau de ce au facut asta ca sa nu mai putem spune ce nemernici sunt cum stau la caldura si nu se misca de pe scaune sa coboare printre bietii oameni ce dau la lopata.
  Nici Obama nu are ce cauta in Afghanistan, Ce sa faca el acolo? sa stea in Birou si sa dea ordine.
  Eu nu sunt un fan al acestor gesturi simbolice si as prefera sa nu existe, dar atunci sa se hotarasca toata mass-media si nu mai critice ca de ce ele nu exista. Adica sa ne hotaram vrem sau nu vrem asemenea gesturi. Deci premierul Boc nu a facut un gest stupid ci a facut un gest care este cerut imperios de o parte a mass-media/opinie publica, prin urmare lor le revine stupiditatea deoarece cer asa ceva. Si Dl Tariceanu a inspectat in 2005 zonele de inundatii si lucrarile ulterioare desi nu era nici o nevoie, ati considerat asta un gest stupid?

 35. Protestele din Piaţa Universităţii durează de mai multe zile şi au fost intens mediatizate de televiziuni şi grupuri politice. Venirea în mijlocul oamenilor care scandau lozinci împotriva guvernării actuale, a unui militar în uniformă a dat naştere multor controverse. Armata este o instiuţie cu vocaţie apolitică ce are scopul de a apăra siguranţa naţională.
  Dumneavoasră sustineţi că participarea ofiţerului la protestele din Piaţa Universităţii şi propunerea acestuia de dizolvare a parlamentului, nemulţumit fiind de “ badjocura din ţara asta”, sunt condamnabile întrucât vin din partea unui militar. Deasemanea, discursul este apreciat de multe din persoanele care au comentat acest articol ca fiind halucinant, născocit de o minte bolnavă. Comportamentul ofiţerului poate fi înţeles ca rezultatul unor frustrări comune multor funcţionari ai statului cu grad limitat de a protesta sau a nivităţii. Tânărul a fost copleşit, probabil, de emoţii iar entuziasmul din Piaţa Universităţii l-a determinat să se comporte astfel.
  Mass-media creează eroi şi modele de conduită pentru o mare parte din populaţie iar ştirea despre ofiţerul dezertor răspunde nevoii de senzaţional a televiziunilor. Gestul ofiţerului este prezentat ca fiind unul de importanţă naţională, fiind considerat o dovadă de curaj şi loialitate faţă de interesele ţării.
  Sunt de acord cu dumneavoastră că în spatele acestui entuziasm de care a dat dovadă ofiţerul, se află încălcări grave ale regulamentelor militare care interzic participarea cadrelor militare la mitinguri şi părăsirea neautorizată a garnizoanei. Cred, totuşi, ca în mintea multor tineri, ofiţerul va fi considerat un exemplu de atitudine civică.
  Se cunoaşte faptul că, oamenii care au puterea să-şi exprime părerile indiferent de consecinţe sunt apreciaţi şi considerați modele. În acest sens dl. Teodor Seran (2012) in Ziua Vechie, afirmă că “Puterea exemplului oferit de tânărul ofiter este copleşitor şi duce la naşterea unor circumstanţe atenuante în judecarea acestor fapte”.
  Domnule Rotaru Cezar, dumneavoastră susţineţi că ofiţerul avea dreptul să protesteze întrucat nici o instituţie nu trebuie să îngrădească omul, dar ceea ce pierdeţi din vedere este faptul că armata presupune respectarea ierarhiei iar Alexandru Gheorghe a decis sa fie militar. Interpretarea gestului ca o modalitate de exprimare a libertăţii personale nu aduce nici un serviciu democraţiei şi ordinii de drept.
  Consider ca gestul ofiterului este iresponsabil. Rolul armatei nu este acela de a participa pe scena politică, la demonstraţii şi mitinguri iar mesjul ofiţerului nu poate fi perceput ca fiind din partea acesteia. Chiar dacă ofiţerul a declarat că-şi asumă consecinţele faptelor sale şi discursul său a născut un val de simpatie şi susţinere, se pune întrebarea : Unde s-ar fi ajuns dacă exemplul ofiţerului ar fi fost urmat şi de majoritatea militarilor din ţară? .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Razvan Orasanu
Razvan Orasanu
Presedinte al Asociatiei "Tine de Noi", Kokkalis Fellow la Harvard University - John F. Kennedy School of Government (2012), Consultant local pentru Banca Mondiala (2010), director de cabinet al Presedintelui Consililul Concurentei (2009), absolvent al cursului Financial Programming and Policies - Fondul Monetar International (2009), Consilier de Stat al Primului Ministru pe probleme economice (2005 si 2007-2009) si Presedinte AVAS (2006). Absolvent London School of Economics, Joint Vienna Institute si al Cursului Executive Harvard Kokkalis (Atena-2006). Autor a peste 200 de articole in domeniul economic si al politicilor publice - in Ziarul Financiar, Capital, Money Express, Evenimentul Zilei si Contributors.ro

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro