joi, august 11, 2022

Moțiunea și lupta corp la corp Orban-Ciolacu

Cum-necum, reușita sau eșecul moțiunii de cenzură, fapt ce se va decide azi în Parlamentul României, trebuie privite în primul rând din perspectivă electorală.

O victorie a PSD, concretizată prin căderea guvernului condus de dl. Ludovic Orban, va reprezenta pentru social-democrați un indiciu că încă mai au forță și că încă ar putea să spere că lucrurile nu vor sta chiar foarte prost la alegerile parlamentare ce ar trebui să aibă loc în decembrie. Or, asta înseamnă că toți parlamentarii partidului ar avea toate motivele să voteze, adică să nu defecteze ori să nu se facă că au uitat că azi e ziua votului. Indubitabil, mulți dintre ei știu că nu prea mai au mari șanse să dobândească locuri eligibile pe viitoarea listă a candidaților partidului, însă o dezertare, indiferent de formă, le va interzice orice speranță pentru încă patru ani de privilegii petrecuți sub cupola Parlamentului.  Ca și pentru cine știe ce prime de consolare, adică pentru vreo șefie bine plătită în cine știe ce instituție a Statului, în vreun consiliu de administrație care, într-un fel sau altul, vor rămâne sub controlul PSD, chiar dacă în decembrie PNL va câștiga alegerile.

La fel și liberalii și cei din USR-PLUS au toate motivele să facă astfel încât guvernul să supraviețuiască. Ei trebuie să dea electoratului un semnal de unitate, fie și numai din perspectiva competiției pentru Primăria Bucureștiului. O victorie sau un eșec în 27 septembrie poate să însemne multe pentru ceea ce se va întâmpla în alegerile parlamentare din decembrie. Pentru cum va fi viitorul Parlament și în ce formulă se va guverna după alegeri.

Înainte de începutul week-endului, calculul hârtiei nu dădea prea mari șanse de supraviețuire Executivului aflat în funcție. PSD și aliații aveau deja, măcar teoretic, asigurate 232 de voturi, iar aceasta însemna că nu le-ar mai trebui decât unul  pentru a umili guvernul Orban.  Fiindcă în primul rând despre umilință este vorba, pesediștii știind foarte bine că nu au nici cea mai mică garanție că reușita moțiunii va duce obligatoriu la evacuarea din Palatul Victoria a actualului Executiv. Se prea poate ca PSD să nu-și dorească preluarea guvernării, ci doar să se mulțumească cu restrângerea posibilităților de acțiune ale liberalilor în condițiile în care aceștia vor avea doar un guvern interimar. Iar asta înseamnă pentru “urmașii Brătienilor” motiv de umilință.

Astăzi vom asista însă și la o luptă dură între domnii Marcel Ciolacu și Ludovic Orban. O luptă corp la corp, una cu miză mare, al cărei final va întări sau șubrezi pozițiile celor doi în fruntea partidelor ai căror președinți sunt.

Nu știu cât de reale sunt zvonurile în conformitate cu care dl. Ludovic Orban ar fi pierdut sprijinul președintelui Iohannis. Care, spun unii, mai toți recrutați din acea parte a presei intens cultivată ori chiar în siajul PSD, de abia ar aștepta să aibă o ocazie de a-l îndepărta de la șefia Executivului. Știu doar că multe dintre acțiunile și vorbele recente ale mai marelui liberalilor au provocat nemulțumiri în teritoriu. Iar pierderea guvernării, chiar și transformarea ei într-un interimat prelungit, va duce la amplificarea acestora. Pe lângă faptul că dl. Orban își va pierde și mai mult din aura de negociator de succes (aură dobândită îndeosebi cu ocazia izbânzii moțiunii de cenzură împotriva guvernului Dăncila și întărită atunci când s-a obținut, în noiembrie, învestirea primului Executiv), e clar că se va amplifica vocea celor nemulțumiți de traseismul politic ridicat la rangul de politică de partid și de buna primire de care au avut parte la venirea în partid cam prea mulți fugiți din PSD. Sau a celor care tocmai din cauza traseismului nu au mai prins ori nu mai au mari șanse de a mai prinde vreun loc eligibil pe cine știe listă ori vreo dregătorie mai de Doamne-ajută!

La rândul său, dl. Marcel Ciolacu a dobândit în ziua de 22 august șefia partidului pe baza unei moțiuni care a fost adoptată de Congresul PSD aproape fără luptă. Numai că asta nu înseamnă deloc că dl. Ciolacu chiar controlează cu mână de fier partidul și că toți mai marii pesediști, toți baronii certificați ai partidului de abia așteaptă să treacă la modernizarea,  europenizarea și reconstrucția PSD, lepădându-se de Dragnea și de „învățătura” lui. Adevăratele lupte care îl așteaptă pe dl. Ciolacu vor fi la alegerile din 27 septembrie și în orele și zilele de după aflarea rezultatelor, dar și la cele din decembrie. Moțiunea și reușita ei au valoare de prolog la toate aceste lupte din interiorul PSD. Dar și pentru viitorul politic al liderilor celor două mari partide din România.

Din cele scrise mai sus cred că rezultă cu limpezime că nu mi se pare deloc demnă de luat în calcul ipoteza blatului. Ea nu poate fi decât efectul unei insolații de care am toate motivele să cred că a fost lovit ieri atât de gureșul domn Victor Viorel Ponta.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. O motiune ce se vrea provocatoare de iluzii . O motiune ce nu este binevenita, mai degraba total inoportuna ,in acest greu moment pandemic pentru noi toti . O motiune depusa intr-un moment in care peste 120 de primari PSD au plecat din structurile de partid si exodul continua , intr-un moment in care parlamentari PSD parasesc si ei partidul si se dezic de actuala conducere a PSD si de modelul politic asumat de aceasta . Motiunea si daca trece si daca nu trece are un singur perdant si numim pe initiatorul acesteia . Asa cum cetatenii inteleg ca PNL-ORBAN este singurul partid ce se poate opune in alegeri PSD (multe partidulete nu vor mai intra in viitorul parlament ) , tot asa cetatenii inteleg si motivatiile din spatele aparitiei MOTIUNII. Dincolo de neconstitutionalitatea demersului este evident ca nu va exista cvorum in parlament .Aceasta gaselnita este ideala mai pentru toata lumea in contextul in care dupa trecerea in uitare a declansarii motiunii , nimeni nu va ataca ,in media , pe nimeni .Totul va ramane in uitare .Daca prin absurd se realizeza cvorum si motiunea va trece ,intreaga responsabilitate pentru nerealizarile guvernului interimar , pina in alegeri, va fi pusa pe seama PSD.

  2. „…dl. Ludovic Orban ar fi pierdut sprijinul președintelui Iohannis”

    Am auzit și eu vorbindu-se în presă despre existența unor zvonuri…
    Nu am aflat, însă, despre existența vreunui argument. În cele mai recente conferințe de presă, Președintele Republicii a spus că sprijină guvernul d-lui Orban.

    Or, în absența unor argumente care să susțină zvonurile despre care se vorbește că ar exista, probabil că este vorba mai degrabă a unui „wishful thinking” al PSD, colportat de țuțerii săi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro