marți, decembrie 3, 2024

Moțiunea și toboganul

Vestea în conformitate cu care PSD și aliații săi din Parlamentul României vor supune la vot luni, 31 august, moțiunea de cenzură împotriva guvernului condus de dl. Ludovic Orban a luat cam pe nepregătite o bună parte a analiștilor și jurnaliștilor.

Până ca respectiva știre să facă turul redacțiilor, mai toată lumea credea că votul pe moțiune se va desfășura cândva, în prima decadă a lunii septembrie. Adică numai după revenirea din concedii și doar după ce CCR va formula un răspuns  sesizării vizând constituționalitatea demersului partidului condus de dl. Marcel Ciolacu. Sesizare făcută de guvernul însuși.

Au fost chiar comentatori politici care au crezut că PSD va face uitată moțiunea și aceasta în primul rând datorită înfluenței benefice pe care ar fi început să o aibă în rândul conducerii social-democrate dl. Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al partidului. Dacă nu cumva chiar datorită faptului că pretins noua conducere a PSD ar fi trecut serios la reconstrucția partidului despre care este vorba în moțiunea pe baza căreia domnii Ciolacu, Dîncu, Stănescu, revenantul Grindeanu, doamna Gabriela Firea și o liotă de vicepreședinți au dobândit dreptul de a fi plasați în fruntea bucatelor social-democrate.

Nu voi insista aici asupra naivității de care fac dovadă cei care încă mai cred că PSD ar putea fi reconstruit. De cine? De exact aceiași oameni care acum se leapăda ca de Satana de fostul El Lider Máximo, dl. Liviu Nicolae Dragnea? Naivi sunt și cei care își pun nu știu ce mari speranțe în dl. Dîncu. Nu a fost oare profesorul de la Cluj până mai deunăzi un prieten intim al d-lui Dragnea, nu i-a emis oare chiar dumnealui certificate de garanție și de calitate spunând cui a avut timp să îl asculte că teleormăneanul va reprezenta pentru toți o plăcută surpriză? 

Voi observa doar că miercuri conducerea PSD a dat-o la întors. A decis în regim de maximă urgență ca moțiunea să fie votată în prima zi a săptămânii viitoare . Dl. Paul Stănescu, secretarul generalul al partidului, a început să le transmită parlamentarilor PSD sms-uri în care li se punea tuturor în vedere, probabil tot ca parte a reconstrucției partidului, că cei ce nu vor vota în favoarea dărâmării guvernului Orban vor fi excluși din partid.

De ce atâta grabă? Din cel puțin trei motive. 1. Problemele de constituționalitate pe care le ridică dezbaterea unei moțiuni depusă în cursul unei sesiuni, nu contează dacă a fost una extraordinară sau nu,  și dezbătută în alta. 2. Informațiile în conformitate cu care  dl. Orban și echipa lui poartă negocieri intense cu mulți din tabăra adversă pentru a-i determina să nu voteze moțiunea. 3. Șansa ca, în cazul în care moțiunea totuși nu va trece luni ori, pur și simplu, ca în prima zi a săptămânii viitoare să nu existe cvorum în Parlament, o alta să poată fi introdusă în viitoarea sesiune, adică până la alegeri. Ca să nu mai pun la socoteală presiunea pusă asupra liderilor PSD de atât de vocalul și de distructivul domn Victor Viorel Ponta care nu pierde nici o ocazie să spună că partidul lui, Pro România, nu e ezitant ca PSD. El ceea ce zice și face, și votează. Că nu prea gândește e cu totul altă poveste. Or, Pro România  este în raport cu PSD și prieten, și adversar politic. Fără parlamentarii din partidul d-lui Ponta, PSD nu mai prea poate să își impună voința în Parlament, numai că la fel de adevărat este și faptul, că în contextul campaniei electorale care a început vineri cât și în acela al alegerilor parlamentare ce pare-se că vor avea loc în decembrie cele două partide zise de stânga se vor afla în relație de concurență acerbă.

Mai mult ca sigur că în acest week end nimeni nu doarme. Tocmai de aceea e greu de formulat o predicție în privința rezultatului votului de luni. Cert e faptul că, dacă moțiunea trece, vor urma luni bune de instabilitate politică. Cu consecințe dramatice pentru toți românii. Îndeosebi pentru situația economică a țării. Care oricum nu e tocmai roz. Iată, nu mai departe decât la începutul week-end-ului, am citit un articol în care se vorbea despre faptul că cheltuielile cu pensiile și salariile au ajuns să reprezinte, în luna iulie, aproape integral valoarea veniturilor din taxe și impozite. Or, dacă așa stăteau lucrurile în iulie, cum vor sta ele în septembrie, în contextul majorării cuantumului pensiilor și a alocațiilor de stat pentru copii?

Agențiile de rating urmăresc cu mare atenție ce se întâmplă în România. Iar un semnal negativ dat de acestea, ca urmare a degradării situației politice din țară chiar și ca urmare a unui interimat prelungit al unui guvern PNL, poate să însemne începutul crizei. Vom intra pe un tobogan. Și ne vom opri numai bunul Dumnezeu știe unde.  

Distribuie acest articol

23 COMENTARII

  1. Situatia politica actuala , trebuie de buna seama corelata cu monstruozitatea numita PANDEMIE si cu efectele ei atit de dramatice ,ce au distrus partial economia Romaniei si au produs drame in rindul populatiei tarii .Momentul in care guvernul PNL- Orban(nimeni din spectrul politic nu a dorit sa se ataseze PNL) a preluat conducerea Romaniei prin punerea in miscare a modului prin care premierul a reusit sa isi fidelizeze cele citeva voturi necesare ,a reprezentat la aceea vreme o lovitura neasteptata doar pentru unii . Ce a urmat se stie : refuzul CCR de a permite declansarea dizolvarii parlamentului , obligind sau aratind nevoia de decizie unanima a tuturor partidelor parlamentare , ca act de fidelitate institutionala . Apoi majoritatea parlamentara s-a reconstituit in jurul PSD si cu totii cunoastem ce a urmat ,totul culmind cu punerea in stand by, pentru o perioada de zece zile, a legii carantinarii cu toate efectele ce au decurs din acest STOP.Nu putem sa privim ceea ce se intimpla, acum, ca pe o normalitate politica , nu putem sa acuzam acest guvern ce si-a desfasurat mandatul intr-o situatie extrem de dificila ,ce a suprapus o criza economica peste una pandemica ,cu rezultate catastrofale pentru tara . Guvernul Orban a facut si inca face tot ceea ce este omeneste posibil in situatie de criza majora si chiar in acest moment a marit alocatiile , pensiile , si a facut tot ceea ce tine de guvernul Romaniei (doar cititi multiplele ordonante de urgenta ,in rest a fost oprit mai in toate actiunile de catre actualul parlament ). Motiunea de cenzura depusa de catre PSD nu avantajeaza de nici un fel pe cei care initiaza acest demers . Daca motiunea nu trece , PSD si seful de partid se scufunda in uitare , daca motiunea trece , guvernul -Orban -cade si presedintele va nominaliza un premier tot de la PNL,in vederea formarii guvernului, posibil impreuna cu USRPLUS sau acest guvern ramane interimar pina in momentul alegerilor parlamentare ,la finalul acestui an. Daca guvernul PNL ramane interimar, avind putine puteri de decizie ,atunci toate nerealizarile lui bani , nealocati pentru programele de reabilitate a economiei , posibil nemariri de pensii si alocatii , inceputul anului scolar fara toate sumele de bani alocate in acest scop , nefinantarea agentilor economici ce au pierdut imense sume de bani , cu sume de la UE si nonaccesul la granturile puse de UE la dispozitie , toate aceste neimpliniri se vor pune pe seama deciziei PSD .Va imaginati ce ar insemna toate acestea si multe multe altele ? Totul va fi pus pe seama PSD si intreaga natie va fi nemultumita . Asadar motiunea cade .

    • Putina atentie: „daca motiunea trece , guvernul -Orban -cade si presedintele va nominaliza un premier tot de la PNL,in vederea formarii guvernului, posibil impreuna cu USRPLUS ”
      Daca motiunea trece Presedintele e obligat sa propuna un premier din parte formatiunilor care au rasturnat guvernul. Asta daca tot vorbim in numele statului de drept. Si cam asa ceva prevede si Constitutia.
      (Ca tot nu avem noi nicio putere aici pe Contributors, sa speram ca motiunea nu va trece.)
      Si inca o atentionare: finantarile de la UE nu sint conditionate de raminerea guvernului Orban la palatul Victoria.
      Iar pesedimea e tentata de aceste finantari

    • @mafalda _ „…nimeni din spectrul politic nu a dorit sa se ataseze PNL”

      Permiteți-mi, vă rog, să vă reamintesc faptul că USR și-a manifestat intenția de a participa la guvernare. Dl Tăriceanu a afirmat cu fermitate că ALDE (fără de care nu s-ar fi votat guvernul) NU acceptă să susțină DECÂT un guvern monocolor PNL. De asemenea, PMP a votat guvernul condiționând ca el să fie format de PNL, dar a intrat la guvernare „pe ușa din dos”, având mai mulți reprezentanți în diverse structuri ale guvernului.

      Prin urmare, cei din spectrul politic care au dorit oficial nu au fost acceptați, iar alții au dorit să se atașeze guvernului în mod neoficial au făcut-o. Presa vremii oferă suficiente detalii cu privire la evenimentele ce s-au petrecut cu doar câteva luni în urmă.

    • VICTOR- CONSTANTIN – Nici Constitutia Romaniei nu permite ceea ce spui tu , adica presedintele nu este obligat , propune pe cine doreste , doar in cazul alegerilor si numai daca un partid sau o alianta de partide inregistrata la tribunal cistiga aceste alegeri cu peste 50 de procente (nu suntem in aceasta situatie ) atunci presedintele are obligatia de a desemna un premier din compozitia politica despre care vorbeam . Niciun partid nu a dorit sa conlucreze cu PNL la guvernare , PNL si-a asumat de unul singur guvernarea . Ceea ce spuneti reprezinta fie un fals intentionat ,fie o necunostere a situatiei de facto .

      • @mafalda _ „Ceea ce spuneti reprezinta fie un fals intentionat ,fie o necunostere a situatiei de facto.”

        Cu îngăduințaa autorului articolului, permiteți-mi vă rog să vă pun la dispoziție link-urile către câteva articole pe tema adusă în discuție de dumneavoastră, altfel ușor de găsit de către oricine are capacitatea [tehnică] de a accesa spațiul acestei platforme.

        „Am cerut în mod explicit PNL-ului să formeze un Guvern monocolor, aceasta fiind o condiţie serioasă, în bază căreia vom da sau nu votul nostru.” (C. Popescu Tăriceanu)

        https://www.zf.ro/politica/alde-impune-12-conditii-pentru-sustinerea-guvernului-orban-pnl-sa-formeze-un-guvern-monocolor-18474236

        https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23428597-dacian-ciolos-nu-stiu-propus-cineva-aliantei-usr-plus-intre-guvernare-cel-putin-noi-plus-suntem-gata-guvernare-dar-nu-suntem-dispusi-facem-compromisuri-pentru-asta.htm

        https://romania.europalibera.org/a/ludovic-orban-a-refuzat-oferta-usr-de-a-intra-la-guvernare-dac%C4%83-anticipatele-e%C8%99ueaz%C4%83-spune-barna/30425228.html

        Îndrăznesc să sper că nu voi fi invitat la analize pe text.

      • @ mafalda,
        e vorba de motiune de cenzura, nu de alegeri. Iar in caz de motiune de cenzura nu trebuie aliante de partide inregistrate la tribunal. Oricit am uri PSD-ul, un minim de reguli ale statului de drept e bine sa le respectam.
        Nu doar ca este o regula a statului de drept, dar e si de bun simt ca sa dai guvernarea celui ce a rasturnat guvernul considerind ca e mai bun. Asa s-a intimplat in 2012 si in 2019.
        Nu confunda al;egerile cu motiunea de cenzura; sint ciorbe diferite.

        • Victor ! citeste maica Constitutia Romaniei , guvernul poate fi dat jos de o majoritate , nu este prima oara cind se intimpla , dar un nou guvern nu poate fi instalat decit de cate un partid sau alianta de partide propuse de catre presedinte sa o faca . Nu e greu de inteles citeste doar constitutia .

          • Tu citeste mai atent ce am scris; nu scriu in favoarea PSD- uciga-l toaca :D
            Am dat doua exemple: din 2012 si 2019.
            Presedintele poate propune pe cine vrea doar in caz de alegeri, cind niciun partid ori alianta nu are majoritatea.
            In 2012 PSD in frunte cu Ponta si aliat cu alte partide a dat jos guvernul Ungureanu; normal sa i se incredinteze guvernarea prim plagiatorului national.
            In 2019, PNL in funte cu Orban si ajutat de alte partide si parlamentari au dat jos guvernul Dancila; normal, i s-a dat lui Orban sarcina formarii guvernului.
            Daca luni cade guvernul Orban, regulile statului de drept (probabil si CCR) spun ca partidul care a initiat motiunea reusita formeaza urmatorul guvern.
            NB,
            in fotbal, da, nu intotdeaquna cel ce a obtinut lovitura de la 11 metri executa penalty-ul. Nici PSD-ul nu il va propune pe Ciolacu.

            • Interpretarea are dreptate: în urma retragerii încrederii se aplică aceeași procedură ca în urma alegerilor, adică președintele propune un candidat la funcția de premier în urma consultărilor prevăzute de constituție. Dacă în 2012 a fost desemnat Ponta este pentru că așa a vrut Băsescu, iar Orban în 2019 pentru că l-a vrut Iohannis.

              ARTICOLUL 110
              (2) Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate (…)
              (3) În situaţiile prevăzute în alineatul (2) sunt aplicabile prevederile articolului 103.
              ARTICOLUL 103
              (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

      • Constantin poate intelegi ce inseamna o participare la guvernare si in ce conditii se poate produce o astfel de participare . Yu imi dai ca si exemplu doar niste cuvinte oarecare spuse de un sef de partid aliat cu PSD si inca niste ziceri din presa care nu arata vreo dorinta ci mai degraba o conditionare . Inca mai crezi totul cind citesti presa ? O participare se face nu in baza unor vorbe , ci a unor decizii statutare in partid si nu exista asa ceva la nici un partid , doar vorbe goale pe la TV.Fa si tu naibii diferenta intre vorbe si fapte .La consultari ,nici un alt partid nu a exprimat clar dorinta pe care tu o pui in discutie .Daca vrei sa mergem cu analiza pe text iesi si mai rau din discutia prieteneasca .

        • Constantin ! Esti in eroare totala .La consultari toate partidele au venit cu propuneri de candidati pentru postul de premier .

      • „Îndrăznesc să sper că nu voi fi invitat la analize pe text.”

        Speranță deșartă… Domnule, ce intuiție am! Se vede treaba că am ajuns să cunosc bine comportamentul PSD și al celorlalte partide românești, precum și la ce așteptări pot avea de la susținătorii lor. :-) În fine…

        Recitind textele prezentate…
        1. ALDE, fără de care guvernul Orban nu putea fi votat în parlament, a condiționat EXPRES ca el să fie monocolor, adică exclusiv PNL.
        2. USR/PLUS și-au exprimat public dorința de a participa la guvernare, dar PNL (condiționat fiind de partidele care au votat guvernul Orban în parlament) nu i-a invitat să li se alăture.

        Vă rog să mă iertați, dar mai clar decât am sintetizat mai sus, mi-e greu…

        P.S. Nu cu foarte mult timp în urmă, discutam exact despre acest subiect cu dl Rareș Bogdan, într-o sală a aeroportului Otopeni, așteptând decolarea unui avion către Spania. Crearea de disensiuni între PNL și USR/PLUS nu folosește cetățenilor români, ci PSD și cleptocrației. Este mai util ca cele două formațiuni politicie să-și armonizeze acțiunile pentru o guvernare eficientă pe următorii 8 ani. Iar PMP să nu uite că are între 1,8% și 3,8% speranță la vot (în funcție de cine face sondajul).

        • Poti cita cite texte vrei . Ele difera si ca intelegere si ca punere in pagina a unor presupuse, dar nerealizare idei . Inca o data , la consultari fiecare partid a venit cu propriul lui candidat .Restul ,ca si gargara la tv te poate impresiona . Pe mine nu . Chestia cu disensiunile este insa corecta .Cistigul punerii de acord a celor doua forte este mai mare, in aceasta etapa politica ,decit contrele fara rezultat . De altfel daca USRPLUS nu dorea dupa obtinerea celor 22 de procente in alegerile europarlamentare sa participe si in alegerile prezidentiale (miza a fost una egoist- materiala , daca o stii )acum partidul (USRPLUS) era undeva la peste 30 de procente intentie de vot . Hai sa incheim discutia , fiecare vede si crede altceva . Ca final ,trebuie totusi spus cum ca in politica nu exista invitatii ci doar decizii personale de partid luate in forurile statutare si transformate in fapte .In rest can – can prin presa zilei .

        • Este o unica ocazie pentru o alianta PNL-USRPLUS de a conduce tara inca opt ani de acum inainte si de a da un presedinte dupa incheirea mandatului Iohannis .

  2. „Nu a fost oare profesorul de la Cluj până mai deunăzi un prieten intim al d-lui Dragnea… ?”

    Domnii Cozmin Gușă și Vasile Dîncu sunt văzuți drept reformatorii PSD, însă pentru că PSD nu e reformabil (asemenea PCR, al cărui succesor este), „reforma” este doar de fațadă, pentru publicul elector. Foarte probabil firmele de consultanță (posibil dl A Pisaroglu, cu dl E Broidy, Circinus Defense LLC și Marshall Comins) finanțate de oligarhi prieteni ai cleptocrației precum dl F Timiș, P Popoviciu, A Adamescu șamd., sau apropiați ai grupurilor de interese ostile României, UE și NATO, au sfătuit conducerea PSD să-i dea o față nouă.

    Figurile noi apărute în prim-planul PSD au rolul de a aduce cât mai multe voturi, astfel încât cleptocrația să beneficieze de un acces cât mai larg la resursele publice. N-are nicio treabă cu o reformă reală. Strategia aceasta aduce însă, după cum vedem, PSD în discuție și are efecte pozitive din perspectiva marketingului politic.

    După alegeri, este foarte posibil să asistăm, în funcție de rezultat, la decontul facturilor pentru consultanță (cu noi datorii către dl Pisaroglu), iar d-nii Gușă și Dîncu să-l sprijine pe dl V Ponta și al său ProRomânia să înghită PSD cu fulgi cu tot.

    Depinde de noi, să mergem la vot, și de rezultatul alegerilor.

  3. ”Cum a devenit PNL-ist de frunte baronul local PSD-ist Mihai Chirica

    Pe 8 august 2020, Mihai Chirică devine președintele organizației municipale Iași a PNL. Se înscrisese în PNL cu cinci luni în urmă, în martie 2020, însoțindu-și gestul de o cobzăreală în public a lui Klaus Iohannis. Mihai Chirică e și candidatul PNL pentru primăria Iași. Un tip care ajunge atît de sus în structurile unui partid în care fiecare funcție are cel puțin o sută de pretendenți e presupus a fi o uriașă valoare pînă atunci neștiută, un diamant pe care conducerea PNL, în frunte cu Ludovic Orban, l-a descoperit sub un munte de gunoi, munte care nu poate fi decît politica noastră postdecembristă. Mihai Chirică nu era la ora parvenirii sale în Olimpul PNL-ist un necunoscut. Fusese pînă în februarie 2018 un baron local de faimă al PSD. Bine plasat din partea PSD în structurile Primăriei Iași (acel gen de șmecheraș folosit de ștabi pentru afaceri murdare cu mîna altora) Mihai Chirică intră oficial în PSD în 2012, ca om de casă, lacheu adică, al fostului primar Gheorghe Nichita, în prezent condamnat definitiv pentru corupție. Cum Gheorghe Nichita avea nevoie de un om de al său în structurile puterii locale, Mihai Chirică a ajuns viceprimar. În 2016 a parvenit la funcția de primar, prin arestarea Patronului. Ca să scape de DNA pentru complicitate la afacerile lui Gheorghe Nichita, Mihai Chirică apelează la trucul deja cunoscut al politicienilor corupți:
    Devine un fan al Binomului SRI-DNA.

    Sub acest semn în februarie 2017 e folosit de Binom ca berbece împotriva Ordonanței 17.
    Și astfel se ajunge la un paradox tipic acestei țări pline de umor.

    Demonstranții din Piața Victoriei sînt sprijiniți de baronul local PSD Mihai Chirică. Primarul Iașiului nu fusese un personaj îndrăgit de Divizia Presă. Scopul scuză mijloacele. Mai ales în Unitățile militare. Astfel că Mihai Chirică, pînă atunci PSD-ist dubios, nefrecventabil, devine un fel de Bălcescu al Diviziei Presă. Personaj corupt, implicat în multe afaceri dubioase, Mihai Chirică a fost ținta atacurilor dinspre PNL cîtă vreme a funcționat ca lider PSD de Iași. Nici el n-a fost mai grijuliu cu PNL. În februarie 2018, cînd a fost exclus din PSD, întrebat dacă se va înscrie în PNL, Mihai Chirică a răspuns:

    „Dacă își schimbă PNL numele în PSD atunci mai discutăm.”

    Despre cine e mai noul liberal Mihai Chirică ne spune următoarea știre dată de toată presa în 6 iulie 2019:

    „Pe numele fiului primarului Mihai Chirică a fost înregistrată o proprietate în zona Sărărie din municipiu, tranzacţia ridicîndu-se la 250.000 de euro.
    Întrucât la data semnării contractului copilul avea 11 luni, tranzacţia a fost parafată la notar de mama edilului, în vîrstă de 74 de ani, ea fiind şi cea care a achitat suma. Tranzacţia a avut loc pe 27 august 2018.

    Este vorba despre o casă, cu 136 metri pătraţi suprafaţă utilă (cinci camere, două băi, două bucătării, patru holuri, două pivniţe), un garaj de 18 mp şi un teren de 836 mp.
    Potrivit jurnaliştilor, pe 10 mai, Ştefan Chirică, copilul primarului, a depus cerere la Primărie pentru demolarea construcţiilor existente, respectiv casă şi garaj. În aceeaşi zi, tot Ştefan Chirică a solicitat certificat de urbanism pentru construire locuinţă individuală şi anexe.”

    Știrea a fost tratată în regim comic. Ca expresie a exotismului din politica noastră. În realitate, știrea ține de corupția care trebuie să intre în atenția DNA. Mulți demnitari apelează la fii, mame, ibovnice pentru a-și trece pe numele lor averi pentru care nu vor să fie luați la întrebări privind originea. Mihai Chirică nu face excepție cu odrasla sa, pe cale de a deveni, încă din scutece, unul dintre cei mai bogați oameni din Iași.

    Cu prilejul alegerilor locale, presa din vara lui 2020, a trecut în revistă averile primarilor în exercițiu. Despre Mihai Chirică s-a scris printre altele :

    „2018 a fost și anul în care Chirică și-a botezat fiul, iar familia a primit 125.000 de euro în urma evenimentului, incluzînd și cadourile primite de la rudele de gradul I și II.”

    Cunoscătorii într-ale politicii din curțile din dos ale partidelor știu că botezurile, nunțile, tăierea moțului sînt tot atîtea surse pentru demnitari de mituire crasă fără a putea fi acuzați de asta în chip legal. Invitații precum cea pentru botezul fiului lui Mihai Chirică sînt primite de toți cei calculați de demnitari că vor aduce un plic cu o sumă babană, potrivit tradiției naționale, de la fanarioți încoace. Prin urmare cei 125.000 de euro, o sumă uriașă pentru botezul unui copil, la care se presupune că se vine cu cadouri simbolice, sînt rezultatul unei mituiri mascate. Au fost invitați și s-au grăbit să vîre banii în plic toți cei dependenți de primarul Mihai Chirică:
    De la angajații primăriei pînă la oamenii de afaceri legați de primărie prin contracte cu cîntec.

    Mihai Chirică e candidatul PNL pentru primăria Iași după aterizarea pe terenul PNL. Dacă PNL ar fi avut un candidat propriu, indiscutabil toate miș-maș-urile lui Mihai Chirică ar fi fost ținta atacurilor din partea PNL, dar și din partea presei prezidențiale. Mihai Chirică a devenit lider PNL de Iași. Prin urmare el e acum un fel de Bălcescu al orașului Iași și chiar al țării pentru liderii PNL, coleg de bătălie chiar cu Incoruptibilul Nicușor Dan.”
    (Ion Cristoiu)

    • Nu toata lumea ramane comunist -asumat- o viata intreaga . Lumea este in continua miscare. – Cuvintele celebre atribuite lui Galileo Galilei. Eppur si muove -se pare ca nu sunt valabile pentru intreaga omenire ,mai sunt si restantieri .

  4. Dupa parcurgerea articolului si a comentariilor pot concluziona ca de PSD nu vom scapa nici la aceste alegeri. Aceasta pentru ca pe fondul pandemiei participarea la vot va fii extrem de slaba. PSD va stii sa isi aduca la vot alegatorii care ii sunt fideli. Era necesar votul prin corespondenta, sau computerizat, dar care nu a fost dorit. Romania nu va progresa mai rapid decat prin trecerea a inca 2-3 generatii.

    • Este foarte clar ca motiunea va trece , este o intelegere normala intre doua sau chiar trei partide responsabile . Slaba gestionare a pandemiei a facut acest lucru posibil . Doar sa ne uitam la numarul foarte mare , mai mare decit al Chinei , al infectarilor si deceselor survenite in urma acestora . La nivelul invatamintului ,se intimpla la fel . Nimeni nu mai stie cine conduce ce trebuie facut , totul este dat peste cap . Masti nu se mai dau ,sapun si dezinfectante nici atit , pensiile nu au fost marite suficient , alocatiile cica se dau dar in viitor , profesorilor nu le este crescut salariul , legile justitiei nu au fost modificate si multe altele . PSD trece motiunea si preia guvernarea din prima .

      • @Un sfat moca, dar nu cafeaua _ „Nimeni nu mai stie cine conduce…”

        Asta era pe vremea guvernului VV Dăncilă. :-)

        Nu știu dacă va trece moțiunea, dar este clar că țuțerii PSD-iștii se screm din răsputeri să creeze public impresia că anarhiștii de la Q-Anon România (care aplaudă deopotrivă în fața ambasadei Federației Rusiei la București, și în incinta sediului PSD) și-au îndeplinit sarcinile și în România „nimeni nu mai stie cine conduce…”.

        Totuși, se pare că pesedeii au, așa, o idee cu privire la cine conduce România, cei pe care îi înjură vârtos.

        • O conducere PSD nou aleasa ce si-a exprimat deja adeziunea fata de resetarea legilor justitiei si a numit UE ca partener de baza al Romaniei , ar trebui sa iti umple inima de mindrie .PNL nu are o structura de partid puternica ca PSD si nici un candidat de valoarea doamnei Firea in alegerile pentru primaria Bucurestiului .Evidenta nu poate fi negata de nimeni constantine – constantine – vorba cintecului .

          • @Un sfat moca, dar nu cafeaua _ „…UE ca partener de baza al României”

            Poate că de la Răsărit așa se vede, precum orbiți de soare, cei doi piloți de Suhoi s-au apropiat ieri (și se apropie frecvent) de avioanele Alianței Nord-Atlantice, fără să vadă în ce eroare se află.

            Pentru corecta informare, deși Sputnik ar trebui să știe bine, România este UE, este parte a Uniunii Europene din anul 2007 și este parte a NATO din anul 2004.

            Tocmai de aceea, apare paradoxal cum bucureștenii au putut vota un primar atât de incompetent și implicat în afaceri necurate, precum cea cu autobuzele turcești, sau a adus Capitala în insolvență, deși are un buget de 10 miliarde de lei, adică 2,1 miliarde de euro.

            D-na Firea a determinat Uniunea Europeană să declanșeze două proceduri de infringement la adresa României pentru că Bucureștiul are un nivel de poluare cu mult peste limitele admise.

            D-na Firea mă ține fără apă caldă și căldură, precum în Evul Mediu, cum nu se mai întâmplă în nicio capitală europeană și a înființat o suită de companii declarate ilegale de instanță…Șamd.

            Cum a fost posibil?! Simplu! În urmă cu 4 ani PNL a făcut un blat cu PSD pentru ca PSD să câștige alegerile (în bătaie de joc, l-a propus candidat pe dl M Munteanu), iar bucureștenii nu au participat la alegeri, pentru că nu au mai avut cu cine să voteze, astfel încât d-na Firea a câștigat cu 246.553 de voturi din 1.780.307 de cetățeni înscriși pe liste, adică, cu 13,8%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro