joi, mai 6, 2021

Motostivuitorul cabinetului Dăncilă sau despre ofensiva imposturii

În România, o dată cu întronarea noului Guvern, toate merg spre bine. Primul ministru citeşte, nonconflictual, de pe foile pregătite, reforma salariilor şi revoluţia fiscală sunt datătătoare de speranţe, în vreme ce egalitatea de gen este, în fine, asigurată prin politica ce acordă unui nobil instrument al tehnicii, motostivuitorul, o nouă utilitate simbolică. Cât despre domnul Dragnea, el ne indică, nouă, celor de rând, criteriile în funcţie de care se evaluează patriotismul, în anul de graţie 2018: ele nu sunt diferite de cele pe care le apăra Preşedintele RSR, Nicolae Ceauşescu. Patriotismul înseamnă, respect pentru conducătorul cu care ţara se identifică. Critica este trădarea neamului din care faci parte.

Regimul Dragnea validează, prin practica guvernului Dăncilă,o etică a imposturii triumfătoare. Maniera în care ţara este administrată a devenit irelevantă. Singurul lucru cu adevărat important este fidelitatea faţă de şeful suprem. Detaliile legate de dezastrul economic şi social iminent sunt scorniri ale duşmanului de clasă. Competenţa a încetat să mai fie un element de selecţie, fie şi formal. Trăim în era obedienţei absolute.
Pentru cei care posedă simţul memoriei istorice, cabinetul Dăncilă, ca emanaţie a regimului Dragnea, evocă vremurile în care un alt partid, Partidul Comunist Român, dispunea, suveran, de vieţile românilor. Acum, ca şi atunci, partidul este în toate, atent să împartă ţara pe care o are în proprietate grupului de complici. Logica activistului bun la toate este logica minstrului bun la toate din România anului 2018. Impostura este inseparabilă de clientelism. Scopul oficialului public este acela de a fi un vătaf la dispoziţia stăpânului care îl desemnează. Grotescul prestaţiilor din comisii, la momentul audierilor, este hârtia de turnesol a unei metastaze politice. Majoritatea PSD ALDE UDMR reduce postura de ministru la poziţia de argat. Toate în numele votului popular şi al supremaţiei camerelor.

Impostura este un ingredient esenţial în această eră a lui Liviu Dragnea. Descurajarea competenţelor este forma de meritocraţie fesenistă aplicată eficient. Mesajul este cât de poate de limpede articulat. În România PSD ALDE UDMR rigoarea profesională nu mai are nici o semnificaţie. Cariera este întemeiată pe obedienţa oarbă. Cel mai mare păcat de care te poţi face vinovat este autonomia intelectuală.

Regimul Dragnea mizează pe această selecţie spre a se consolida, chiar dacă riscul prăbuşirii generale este unul cât se poate de real. Vehemenţa euro parlamentarilor puterii de la Bucureşti în dezbaterea din Parlamentul European este o probă nu doar de servilism, dar şi de orbire. Perspectiva izolării şi a dezonoarei naţionale nu afectează disciplina politică. Cât despre talentatul domn Vâlcov, condamnarea în primă instanţă la închisoare pentru corupţie nu este de natură a afecta poziţia celui care rămâne un economist remarcabil.

Dincolo de ridicolul umorului involuntar se află drama statului luat în captivitate de o oligarhie iresponsabilă. Involuţia instituţională este un simptom al reculului modernizării. Iar acest declin poartă un nume: alternativa autocratică. Impostura şi agresivitatea demagogică sunt inseparabile în această reţetă a îndepărtării de Occident. Prezentul cabinetului Dăncilă poate fi eternul viitor al mediocrităţii atoatestăpânitoare.

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Sincer, nu stiu cum am putea scapa de javrele astea neo-comuniste. Distrug tara pe zi ce trece mai mult. Au bagat Romania intr-un mare r…t. Problema e ca daca maine ar fi din nou alegeri, tot ei ar castiga cu o larga majoritate. Sa-mi spuna si mie cineva cum de este posibil asa ceva? Cat de primitiv poti fi sa alegi astfel de politicieni?

  • Cum?
   Bazindu-ne pe vot ca „arma” democratica, nu doar pe proteste.
   Si suparindu-ne pe cei ce nu ne ajuta: de la partidele de opozitie pina la Presedinte.
   Daca uitam, sa nu ne tot miram!

  • Cit de primitiv ? Cam cit un babuin. Din pacate, mass-media trece sub tacere lipsa de discernamint politic a majoritatii populatiei, din evidente motive de rating; daca-i pui poporului o oglinda in fata si se reflecta in ea serbani nicolai, codrini, viorici, , tariceni, nicolici, „decit” dani, liviu popi, s.a.m.d., poporul te-njura si nu te mai citeste. Si, la urma urmei, poate poporul simte „deep down” ca traieste mai bine decit merita si de aceea voteaza neabatut psd-ul…. ajutoare sociale la multi puturosi pe linga cei indreptatiti, salarii la stat mult mai mari decit la privat, aparat de stat hipertrofiat, salarii si pensii nesimtite, automobile de nu mai ai loc sa circuli sau sa parchezi, ocupare full si preturi de preturi prin statiuni, concedii in strainatate, in mall-uri nu mai ai loc, consumul e pe Everest, etc. Cum sa scapam de ei ? Nicio sansa. Cum n-am scapat 28 de ani, nici nu scapam curind. As fi curios de rezultatul unui sondaj de opinie la moastele sfintei Paraschiva cu intrebarea „Cu cine ati vota daca miine ar fi alegeri?”. Ce procent de vot cu psd-ul dati ? Asa-i ca acel 85% al lui Iliescu din 1990 se retrage rusinat ?
   Pe cei de la, sa zicem, tirgul de carte Gaudeamus sa nu contati. Ei au un spleen si-o blazare prea mari pentru a se prezenta la vot.

 2. Va rog frumos, parol, monșer,da` ce facem cu electrostivuitorul? Nu e si el egal in sanse cu motostivuitorul?
  Daca doamnele si domnisoarele pot fi elctrostivuitor? Ai?
  Propun o comiție parlamentara care sa lamureasca cestiunea! Discriminare, discriminare, dar sa sti si noi…nu poa` sa ramana netalmacita cestiunea, onorabililor!
  Sau sa obligam musai fiecare firma cu peste 50 de angajati sa mai angajeze, pe langa expertu` ala si un electrician, care sa consileze expertu`, una-i moto alta-i electro, parol!
  .

  • Nu m-am gandit in viata mea asa de mult la motostivuitoare (un motostivuitor- doua motostivuitoare – care vaszica utilaju’ e … neutru).

   Chiar, care o fi raportul barbati:femei in … aceasta meserie?

   Pe bune, o fi exemplul potrivit, dincolo de anecdotica situatiei?

  • Domnule MirceaM, cu electrostivuitorul nu merge, pentru că după cum știți electricitatea conține sarcini și în caz de sarcină purtătoarea intră în concediu. Îmi pare rău…

 3. Romania nu ar fi ajuns in impasul politic actual, daca oportunistii, complicii si ticalosii de ultima speta din tara asta nu s-ar fi unit impotriva propriului lor popor. Cand zicem popor bineinteles ca excludem „tagma jefuitorilor”, care cam corespunde procentual cu scorul cu care PSD-ALDE a castigat alegerile din 2016. Pe ceilalti romani nimeni nu are dreptul sa ii bage in aceeasi oala cu cancerul pesedisto-aldist.

 4. cind veti inceta sa va adresati jigodiilor cu apelativele de domni si doamne ? muribundul e calcat in picioare de toate scursurile societatii, si cu ultima sfortare ii cere topirlanului (elitei !) sa si ridice un pic cizmele, ca prea tare l apasa pe grumaz si l doare. p aci prin siteuri numai vorbe intelepte si cugetari adinci. cind se string tinerii in piata, toti sfatosii mucles. s asteptam asadar pin o face plopul pere si rachita micsunele.

 5. Oricât de ridicoli, mediocri sunt reprezentanții actualului guvern şi parlament dâmbovițean, ei nu sunt România. Societatea civică, strada e opoziția care în parlament nu e de găsit. Cred că merit mai multă atenție şi suport.

  … „ … Vehemenţa euro parlamentarilor puterii de la Bucureşti în dezbaterea din Parlamentul European este o probă nu doar de servilism, dar şi de orbire. Perspectiva izolării şi a dezonoarei naţionale nu afectează disciplina politică… .-.. Impostura şi agresivitatea demagogică sunt inseparabile în această reţetă a îndepărtării de Occident. „…

  Conceptele româneşti, iniițativele pentru alegerile PE 2019 şi preşedinția UE 2019 trebuie discutate şi formulate de societatea civică în sfera publică românească azi. Nu mai e timp de pierdut.
  La Paris conceptul francez UE.27 cu două viteze, cu ZE mai rapid şi mai puternic asociată, ia forme concrete. E prezentat presei şi mediilor: budget separat ZE, Investiții comune ZE, ministru ZE, protecție comună ZE în cazul unor evenimente externe asimetrice pentru state ZE care sunt în pericol (nevinovați), solidaritate ZE în relația exterioară cu SUA, China, etc.
  Cu care temă majoră se va prezenta România 2019?

  Aderare la ZE sau nu?
  Naționalism izolaționist suveranist ca în epoca de piatră ceauşistă? Istoria nu se repetă. Greşelile dâmbovițene se pot repeta? Până când?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Bursa din America – gazda unicornilor

Listarea UiPath a încântat publicul avizat din România, unde s-a comentat în termeni de ”o listare de succes”, ”finanțare de miliarde”, ”avalanșă...

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

Și în România este confirmat începutul declinului pandemiei Covid-19 (Actualizat)

După o așteptare nu agreabilă, evoluțiile de după 20 aprilie au început să devină pozitive și la nivelul ratelor de mortalitate iar cele două curbe și-au armonizat mișcările descendente. Armonizarea nu a survenit după două săptămâni, cum era de așteptat din evoluțiile anterioare şi din alte ţări, ci după trei săptămâni, cea de a treia consemnând o surprinzătoare recrudescență a mortalității.

Gânduri despre Educație

Educația trebuie să formeze omul frumos. Bineînțeles, nu frumos pe dinafară, ci să-i formeze caracterul și cultura. Dacă va deveni bun, logic și...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro