Pot să înțeleg disperarea cu care PDL se agață de „salvatorul” MRU. Cu aproape o lună înaintea unei competiții electorale majore, alegerile locale, să-ți dezerteze generalii, n-ar fi ușor pentru nici o armată. Ce moral mai au trupele, acum în prag de bătălie, când se văd fără comandanți care să-i ducă în luptă? Ca să nu mai amintim de moțiunea de cenzură.
Iar dezertările se țin lanț. Tot unul și una. După prim-vicepreședintele Sorin Frunzăverde, a urmat vicepresedinta Mihaela Popa, senatorii Nicolae Dobra și Sorin Paran, deputatul Marius Dugulescu sunt ultimele dezertări.
Dacă îți fug generalii să se pună la adăpost în alte partide, ceva nu e în regulă acolo, în PDL.
În aceste condiții, toți ochii PDL se îndreaptă rugător către MRU. Salvatorul pe cal alb, care vine miraculos și salvează mireasa din mâinile trădătorilor. Doar că mireasa este cam obosită și nu mai e de mult virgină.
După declarația Monicăi Macovei, că l-ar urma pe MRU într-o nouă mișcare politică, iată și dl Teodor Baconschi se declară dornic să facă același lucru. Pe blogul domniei sale a scris: „ Da, mă voi implica într-o asemenea mișcare, (a lui MRU-nn) dacă ea va căpăta corp și chip. Nu o voi face din afara PDL, ci dinăuntrul acestui partid. E o iluzie să crezi că PDL – cea mai vastă organizație politică de dreapta – dispare la comanda USL sau pentru că un număr de bloggeri intransigenți visează la Albă ca Zăpada. PDL nu e nici imaculat, nici condamnat. Are potențial de reformă și bilanț de partid reformator, care nu s-a temut să țină calea dreaptă în plină furtună a crizei economice. Privit cu spirit critic moderat, PDL a stat și stă de partea bună a baricadei. Că a comis greșeli prin omisiune sau erori de comunicare nu se poate nega”.
Avem de-a face, însă, cu o fractură logică. Nu poți fi în interiorul PDL și să susții o altă mișcare politică, cu care să intri fatalmente la un moment dat în competiție electorală. Sau, dacă este vorba tot de același PDL, rebranduit, vopsit în altă culoare, proaspăt venit de la frizer, dar care are în frunte un alt conducător, pe MRU, de ce să nu declari acest lucru cu subiect și predicat.
Alți bloggeri, mai puțin intransigenți, fac și liste cu membri de frunte ai PDL care ar constitui osatura noii mișcări MRU: Bogdan Drăgoi, Alexandru Nazare, Monica Macovei, Cristian Preda, Traian Ungureanu, Anca Boagiu, Claudia Boghicevici, Gheorghe Ștefan, Florin Popescu, Valeriu Stoica, Teodor Baconschi, Gheorghe Falcă, George Scripcaru, Dorin Florea, Radu Moisin, Andrei Voloșevici.
Trec peste faptul ca unii sau alții sunt trimiși în judecată sau au dosare penale, problema fundamentală este ce vrea să facă MRU. Să devină o altă pălărie pentru PDL, sub presiunea faptului că nu are infrastructură de partid, filiale, că ar trebui să strângă 25.000 de semnături de susținere pentru înființarea unui nou partid, iar timpul prea scurt nu permite o astfel de construcție de la firul ierbii? Vom vedea.
O altă mare problemă o văd în afirmația repetată a șefilor PDL că partidul a făcut ce trebuia, dar a avut erori de comunicare. Scuza asta, pe care o aud de 20 de ani, începe să se tocească. Ce v-a oprit fraților să comunicați? Aproape toate conferințele de presă ale PDL au fost transmise în direct de foarte multe televiziuni, aveți în Sever Voinescu un excelent comunicator, de invitații la tv-uri n-ați dus lipsă, atunci?
Realitatea este că PDL n-a făcut DOAR ce trebuia. Multe le-a făcut prost sau deloc.
- Reforma salarizării bugetarilor. Legea se numește a salarizării UNITARE a bugetarilor. Exact ca în comunism. Ca și cum toți bugetarii ar fi unitari. Așa se face că doi profesori, unul cu elevi olimpici iar altul cu zero promovați la bacalaureat iau același salariu, dacă au aceleași grade și vechime.
- Bugetarii vor beneficia anul acesta de măriri de salarii (foarte bine, dacă există fonduri) otova, fără diferențieri funcție de performanțe și rezultate.
- Încep să apară dezastre manageriale la instituții esențiale: ANRP, Casa de Pensii, ANAF și altele. Cum au fost numiți șefii acestor instituții, fără cercetare prealabilă, fără declarație că nu sunt în conflict de interese, fără avizul serviciilor, doar după poziția și sponsorizarea la partid?
- Unde este aplicarea Codului Etic, care ar fi trebuit să-i scoată în afara partidului pe cei trimiși în judecată de către DNA? Nu numai că n-au plecat dar candidează în continuare, bine mersi, la posturi de primari.
- De ce n-a fost capabil guvernul Boc să reducă măcar, evaziunea fiscală? Sau, dacă nu era în stare, să externalizeze unele servicii, de vamă, de exemplu, cum au făcut bulgarii.
- Unde sunt managerii privați în unități economice de stat? Se vorbește de vreo doi ani despre ei. Și de ce nu pot fi desființate găurile negre ale economiei, care în loc de profit aduc pagube la bugetul de stat?
- De ce n-a fost schimbat managementul școlilor din învățământul preuniversitar, conform Legii Educației Naționale?
- La recentele alocări de fonduri către primării, 80% au mers către primari și Consilii Județene ale PDL. Este corect așa? După trei ani în care aceiași primari au beneficiat de fonduri de la stat.
- Unde sunt reducerile cheltuielilor de funcționare ale statului, prin desființare de ministere, agenții, primării, înlocuirea funcționarilor cu computere? Poate s-ar fi găsit bani de restituire integrală a contravalorii bunurilor confiscate de comuniști.
- De ce PDL nu a pus filtre puternice de control la intrarea în partid sau pe funcții, astfel că un număr mare de conducători de instituții, parlamentari, primari, să nu ia drumul pușcăriilor?
PDL a făcut și multe lucruri bune, a lăsat justiția în pace să-și facă treaba, reforma în educație, în justiție, Codul Muncii, restabilirea unor echilibre structurale, fără de care eram în situația Greciei acum. Populația a înțeles necesitatea unor astfel de măsuri, de asta nici n-a protestat. Ce nu înțelege electoratul este nerezolvarea celor menționate mai sus și altele, pe care le-am înșirat în alte articole.
În concluzie, nu apariția lui Făt Frumos-MRU poate salva PDL de la degringolada care pare să fi cuprins acest partid. Ci evaluarea critică și cinstită a ce a făcut și ce n-a făcut. Să dai vina pe lipsa de comunicare este o copilărie, nu mai ține.
Iar MRU nu cred că este atât de naiv să se îngroape într-o construcție în care să fie pălăria sub care se ascunde aceeași Mărie.
Cred ca ati omis 2 lucruri esentiale in guvernarea PDL de pana acum si care crde eu care au adus cele mai mari pierderi romaniei, romanilor si mai ales PDLului:
1. Politizarea excesiva a adminsitratiei publice cu clientela incompetenta care a distrus efectiv orice speranta de a reusi in restructurarea si reformarea statului roman, atat de necesare .
Nici o sansa, dimpotriva ani de zile vor fi necesari pentru asanarea admisnistratiei publice, plina de clientela politica cocotata in functii inalte ale Romaniei, unde nimic din ceea ce inseamna profesionalism nu o indreptatea sa ocupe acele posturi. Dimpotriva.
2. Catastrofala „performanta” in absorbtia fondurilor europene, domeniu in care admisnistratia romaneasca atat cea centrala cat si cea locala(si mai mare dezastru!) a facut dovada incompetentei de netagaduit.
Cand ajungi la imprumut de 20 miliarde Euro la FMI, cand tai salarii si pensii, cand platesti profesorii cu salarii de mizerie aducand EDUCATIA la pamant, lipsa de performanta in absorbtia fondurilor europene alocate in perioada 2007-2013 este masura clara a incompetei guvernarii PDL.
Nici vorba de lipsa de comunicare, doar incompetenta.
Jumatate de adevar nu e adevar!
1. „Politizarea excesiva a adminsitratiei publice” – nu cunosc de cand va intereseaza viata politica, dar „politizarea” nu e inventia PDL-ului, cu toata dezamagirea ce v-o produc!
„Politizarea” e un fenomen NORMAL DE „ANORMAL” dupa fiecare ciclu electoral din istoria post-decembrista. De ce aveti impresia ca in ’92, ’96, ’00, ’04 ea nu a existat? Daca va amintiti in martie 2007 – puteti verifica-, cand PDL-ul a fost data afara de la guvernare, guvernul a fost lovit de o frenezie a „de-politizarii” inlocuind toti reprezentatii PDL din administratie cu cei PNL(sau PSD, dupa caz). Asa ca povestea e mai veche… PDL-ul doar a preluat-o si aplicat-o, ce difera fata de alti ani e ca numarul „contestatarilor” e mai mare si mediatizarea mult mai intensa
2. „Catastrofala “performanta” in absorbtia fondurilor europene” – asta pare un mizilic cand compari cu lipsa fondurilor pentru plata arieratelor si cheltuielilor curente din adminsitratie, invatamant, pensii, etc. Grosul finantarilor europene sunt conditionate de cofinantare iar daca „statul” nu cofinanteaza ca nu mai are de unde…. degeaba vrei absorbtie!
Cum a „reformat” PDL Romania ?!
Un singur exemplu, mai multe nu trebuie, vedem cu totii jaful portocaliu!!!
http://www.cotidianul.ro/i-a-intrebat-blejnar-ba-voi-stiti-cine-este-petrom-180079/
Pentru infiintarea unui partid este nevoie de 20.000 de semnaturi.
S-a infiintat Noua Republica?
Au trecut vreo 6 luni de la intentie.
S-a concretizat?
Nicusor Dan are nevoie de ”doar” 36.000 de semnaturi (cu 80% mai mult decit pentru un partid)
Si la ora actuala – culegerea de semnaturi a inceput de citeva saptamini – are deja 19.650 de semnaturi.
Cit pentru infiintarea unui partid.
Veti spune ca Nicusor Dan culege semnaturi numai din Bucuresti, in schimb pentru NR trebuie din multe judete.
Si totusi au trecut peste 6 luni.
asta apropo ca criticati PDL in loc sa ne informati ca S-A INFIINTAT LEGAL NOUA REPUBLICA!
:)
Alt exemplu de guvernare PDL &Traian Basescu!!!
„De ce s-a evaporat contabilitatea Casei Naţionale de Pensii când ne-am reales preşedintele ?
Ultimul raport al Curţii de Conturi a României a descoperit mai multe nereguli la Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, numai că cel mai grav dar şi cel mai puţin evidenţiat se referă la acuzaţia de ştergere a contabilităţii în anul 2009. Întâmplător sau nu, anul alegerilor prezidenţiale !
Toate acuzaţiile din raport, publicate în presă, au fost nu doar contestate în Justiţie de CNPADAS, dar au primit şi o replică detaliată din partea acestei instituţie. Din această replică lipseşte tocmai acuzaţia de ştergere a contabilităţii pe anul 2009.
Dacă lucrurile stau aşa, faptele sunt foarte grave.
Ştergerea contabilităţii trebuie obligatoriu sa faca obiectul unei anchete, sodate cu judecarea vinovaţilor.
A şterge contabilitatea unei instituţii care gestionează fondurile publice destinate plăţii banilor pentru oamenii care s-au retras conform legii din activitate, nu este un fapt oarecare.
Dacă această acuzaţie este una reală, fapta ar putea fi catalogată drept un sabotaj şi, în acelaşi timp, un atentat de o gravitate extremă.
Procurorii fac paradă în media cu toţi găinarii prinşi „în flagrant” şi cu toate momâile „monitorizate cu mijloace specifice”. Dar ce fac atunci când contabilitatea banilor cuveniţi mai multor milioane de români se evaporă, pur şi simplu !
Trebuie să răspundă, după caz, fie cei care nu au securizat softul Casei de Pensii sau cei care au răspuns comenzii politice de a-l face dispărut.
Stirea – preluată de mai multe instituţii mass-media, plecând de la textul publicat în Adevărul, în care este aminită şi această acuzaţie gravă arata jaful portocaliu de proportiI!!
http://www.cotidianul.ro/de-ce-s-a-evaporat-contabilitatea-casei-nationale-de-pensii-cand-ne-am-reales-presedintele-180128/
… dupa cele 10 puncte in care .. asa NU… va dati cu stangundreptu si afirmati..fara de care eram in situatia Greciei acum…. fie si pentru acest lucruaccept toate hotiile facute de unii pedelisti..
Stimate domnule Profesor,
Pd-L n-a făcut nimic bun. De fapt, PD-L nu există. Dacă în 2008 ar fi rămas la putere guvernarea liberală astăzi probabil că am fi fost o poveste de succes a Uniunii Europe. În loc de acest lucru am avut 4 ani de stagnare cruntă, sub „conducerea” unui slab de minte pe lângă care dl.Văcăroiu era un geniu de premiu Nobel. Nenorocirea nu este atât că PD-L fură cât că fură în stil țigănesc, adică ce nu reușește să fure, distruge.
MRU va fi altceva sau nu va fi deloc. Lista pe care-ați dat-o, în afară de dl.Preda și dl.Stoica cuprinde numai nulități de mâna a 2-a..Cer scuze dar cine e dna. Boghicevici ? O învățătoare numită la Ministerul Muncii pe motive că nu mai exista altcineva ? Există n tineri cu pregătire mult mai bună în domeniu, trimiși la școli de excepție în Vest și care stau pe tușă- iar dna. Boghicevici ajunge ministreasă și surpriză, surpriză- își angajează un consilier de cercetare (funcție care n-a existat niciodată în Ministerul Muncii până la dumneaei)- tocmai din Arad ? Dl.consilier, profesor la Universitatea din Arad, e totalmente pafarist dar a venit să dea lecții unor persoane cu 20…30 de ani de experiență în domeniul cercetării muncii și aspectelor aferente. Nu trebuie să publicăm decât în Elsevier sau Springer, fiecare cercetător trebuie să aibă minimum 2 articole ISI pe an în reviste cu factor de impact >0.5, nu mai trebuie să publicăm nimic în țară, plecările în străinătate trebuie făcute numai în SUA și pe o perioadă de cel puțin 3…4 luni. Acestea sunt sfaturile dlui. consilier de cercetare angajat (la momentul când, în mod normal angajările sunt stopate) de dna. Boghicevici pe cel puțin 4…5000 de lei/lunar.
„Dacă în 2008 ar fi rămas la putere guvernarea liberală astăzi probabil că am fi fost o poveste de succes a Uniunii Europe”
Chiar credeti in acest lucru? Nu cred ca va pot convinge, dar priviti cifrele la rece:
– in 2004 din veniturile bugetare se cheltuiau pentru salarii, pensii si asistenta sociala cam 49%. In 2008 pentru aceleasi cheltuieli ajunseseram la 70% din incasarile bugetare (care incasari au crescut si ele dramatic in valoare absoluta)
– deficitul structural la nivelul anului 2008 a ajuns 8% din PIB!! Intr-un an cu crestere economica de 8%!!! Si asta practic fara nicio realizare notabila in domeniul infrastructurii: 5 km de autostrada finalizata in anii 2007-2008. Practic toate sumele suplimentare venite la buget in conditti favorabile si instabile (privatizarea BCR) au fost tocate pe consum.
Parerea mea e ca norocul PNL-ului a fost ca nu au intrat la guvernare in 2009, cand buba sta sa se sparga. Daca PSD si PNL intrau la guvernare in 2009, acum PNL-ul era pulverizat precum PNTCD-ul. Nu acelasi lucru se poate spune despre PSD, care are un public captiv batran si rural, care ii mai voteaza inca 6-7-8 ani de aici incolo fara sa cugete prea mult la situatia tarii, PNL-ul nu are asa ceva.
Nu sunt de acord cu una din afirmatii. Si un profesor care preda la un liceu industrial si reuseste sa aduca elevii de la sub 5, cat obtin la testare, la 6 la bacalaureat, merita sa fie bine platit, ca unul care are un olimpic.
Nu sunt de acord cu impartirea pe categorii, adica profesorii de la industriale = prosti si cei de la licee teoretice = buni.
In Timisoara, pe care o cunosc foarte bine, profesorii de la teoretice, mai ales dupa ’90 = profesorii cu bani si pile. Asta e criteriul principal prin care au ajuns acolo, prin concursuri trucate, transferuri si detasari aranjate cu multi bani. As putea scrie o carte, groasa, despre who’s who, din multe licee „de elita”.
In plus, la liceele teoretice vin copii de oameni instariti, care au bani de meditatii, fara de care nu se poate, toata lumea trebuie sa mearga la meditatii. Si in sfarsit, toti inspectorii lucreaza la astfel de licee, toti stabii din oras au copii la astfel de licee teoretice. La Bacalaureat nu i-a controlat nimeni realmente, doamnele de la Bucuresti au mers numai la cele centrele cu licee industriale.
Si ziceati de olimpiade. Eu inainte sa ies din educatie, am lucrat si la tara, unde am avut copii foarte buni. Nu ai nici o sansa la olimpiadele judetene, copiii profesorilor din echipa inspectoratului stiu subiectele dinainte si sunt favorizati si la corectare. Olimpiadele sunt o bataie de joc.
In ceea ce priveste restul articolului DV., eu sunt de acord cu DD care zice ca toti, toate partidele, sunt o aceeasi mizerie, dar cred ca si inclusiv al lui, care e o mare pacaleala. De altfel, nici nu are importanta cine va castiga alegerile, colapsul economico-financiar tot ramane, si va recomand sa cititi articolul de pe blogul micilor intreprinzatori, ca si mine, care traiesc in lumea reala, si sunt foarte furiosi ca li se cer taxe pentru o educatie de prosta calitate, de la gradinita pana la universitati, prin care trebuie sa treaca acuma copiii nostri, o sanatate la fel, o justitie fara dreptate si cu legi ambigue si contradictorii, de politie ce sa mai vorbesc. Cred ca moartea statului social e aproape si trebuie sa vina curand si numai cei rentabili si realmente utili vor supravietui.
http://capitalismpepaine.wordpress.com/2012/04/08/ce-nu-se-poate-in-romania-2/