marți, aprilie 29, 2025

Mult zgomot pentru nimic

Cu teama că aduc o ofensă titlului uneia dintre cele mai frumoase și mai jucate piese shakespeariene, cam în termenii aceștia- mult zgomot pentru nimic– aș defini ceea ce s-a întâmplat în cursul zilei de ieri. Înainte, în timpul și după încheierea ședinței Comitetului Executiv Național al PSD.
Totul a început cu două demisii deloc eroice. Gabriela Firea a abandonat șefia organizației municipale București, Mihai Fifor a dat bir cu fugiții de pe câmpul de bătălie al Ministerului Apărării Naționale. Ambele intervenite cu numai câteva minute înainte ca sus-numiții să fie concediați de Liviu Dragnea&co.
Filmul zilei a continuat cu certuri zdravene la capătul cărora a avut câștig de cauză același greu de ucis Dragnea și cu o remaniere de guvern care, la urma urmei, nu interesează, în mod real, pe nimeni. Pentru simplul motiv că nu contează deloc dacă Olguța Vasilescu pleacă de la Muncă și se duce la Transporturi ( cu siguranță, nu se va îmbunătăți nici cu un metru de șină nici măcar calea ferată pe relația București-Craiova și retur), dacă locul lui Paul Stănescu la Ministerul Dezvoltării, va fi preluat de fotomodelul Ilan Laufer, dacă în locul actorului George Ivașcu la Cultură vine matematicianul Daniel Breaz, la rându-i corigent la Limba română ca și Nicolae Bădălău, de altfel, care se va ocupa de acum înainte de Economia românească poate mai vorbăreț decât a făcut-o timidul Dănuț Andrușcă.
Important este doar faptul că, în cei aproape doi ani de când PSD a obținut victoria în alegerile legislative, România a făcut un cutremurător salt înapoi. Totul, la nivel politic, se petrece exact cum se petrecea înainte de 22 decembrie 1989. Comitetul Politic Executiv al PCR se întrunea într-o ședință la capătul căreia erau anunțate ceea ce pe vremea aceea se numeau „eliberări din funcție”. Sau “rotiri de cadre”. Semn clar că „rotitul” a ieșit din grațiile celui mai iubit fiu al poporului. Și chiar dacă nimeni nu avea nici un motiv să regrete plecarea „eliberatului” era mai mult ca sigur că locul urmează să îi fie luat de cineva cu o pregătire inferioară. Ca și acum cuvântul competență era exclus din dicționarul, din fondul principal de cuvinte al decidenților politici.
Nu avea ea duduia Lia Olguța Vasilescu nici cea mai mică urmă de competență în domeniul muncii și salarizării. De doi de când și-a omorât plictisul apărând fiecare seară pe ecranele televizoarelor și făcând promisiuni referitoare la creșterea reală a veniturilor nici un român nu a dus-o nici măcar o singură zi mai bine. Din contră. Buzunarele și cardurile s-au golit mai repede fiindcă creșterile de venituri au fost urmate instantaneu de scumpiri în cascadă ori de incapacitatea reală a instituțiilor de a ține pasul cu măririle operate de pixul fostului primar al Craiovei.
Nu i-a păsat deloc actorului George Ivașcu de jalea din cultură, a fost complet insensibil dl. ministru chiar și la blocajul în care se află de vreo câteva luni de zile mai toate Teatrele Naționale care de abia dacă mai au bani să mai plătească salariile pe luna decembrie, de ce ar fi mai preocupat de problemă dl. Breaz? Pariez doar că respectivul ins, recompensat astfel pentru slugărnicia arătată față de Liviu Nicolae Dragnea și zelul dovedit în operațiunea de supraviețuire politică a acestuia, se va plimba ceva mai țanțoș la festivitățile de la 1 decembrie de la Alba Iulia. Cert e că începând de azi la Ministerul Culturii și Identității Naționale se joacă spectacolul cu piesa Zece hohote de râs, iar oamenii de cultură mai primesc o palmă din partea unui partid iresponsabil.
În ianuarie 2017, atunci când și-a intrat în pâine primul guvern al alianței PSD-ALDE, guvern condus de formă de dl. Sorin Grindeanu, dl. Liviu Nicolae Dragnea ne dădea asigurări că programul de guvernare este sfânt. Că nimănui nu îi va fi îngăduit să nu îl respecte. Că cine nu o va face va pleca imediat acasă. Tot dl. Dragnea ne spunea că, la ora respectivă, doar ilustra lui persoană cunoaște în detaliu conținutul programului cu pricina.
Astăzi îl știm cu toții. Pe propria piele și în propriile buzunare. În realitate, guvernul nu are decât o singură misiune. Sacrosanctă. Trebuie să facă astfel încât inculpatul de rang înalt Dragnea Nicolae Liviu să nu ajungă la închisoare. Unicul obiectiv obligatoriu, nenegociabil al guvernării PSD-ALDE. Nu de alta dar dl. Dragnea se pregătește de însurătoare. Nu o fi dat el, dl. Tudorel Toader, legea amnistiei și grațierii, dar a mazilit-o, cu complicitatea Curții Constituționale, pe d-na Laura Codruța Köveși. Ieri respingătorul Toader și-a continuat acțiunea ticăloasă împotriva procurorului general, dl. Augustin Lazăr. Cine știe ce a mai promis rectorul ieșean ca să nu fie trimis acasă. Probabil s-a angajat să recupereze timpul pierdut. Pentru majoritatea parlamentară PSD-ALDE, Dragnea contează. România, nu!
Text apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Pentru ca poate. Nu e un miracol. Ce vedem azi este rezultatul complet al democratiei originale de 29 de ani incoace. Putere, opozitie, frectie.

    Ce va mirati? Cum si cand credeti ca au facut averile respective? Ieri si din munca cinstita? Din afaceri private? NU ! Din bani publici de vreo 29 de ani incoace.

    Putregaiul doar a iesit mai vizibil ca oricand la suprafata. Legile, mersul lucrurilor in guvernarea tarii, asa zisele controale ANAF, procuratura generala sau chiar DNA au fost intotdeauna praf in ochi. Acum se vede ce avere are Dragnea? Porcii luati din rezerva statutlui nu s0au vazut in nici un act? Nimeni nu a controlat? Credeti ca situatia din Teleorman e unica la nivelul judetelor din Romania?

  2. „Mihai Fifor a dat bir cu fugiții de pe câmpul de bătălie ”
    Deloc, Fifor si-a dat demisia pentru ca nu a vrut sa fie parte la prostia de licitatie pentru corvete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro