luni, octombrie 25, 2021

Mult zgomot pentru nimic

Cu teama că aduc o ofensă titlului uneia dintre cele mai frumoase și mai jucate piese shakespeariene, cam în termenii aceștia- mult zgomot pentru nimic– aș defini ceea ce s-a întâmplat în cursul zilei de ieri. Înainte, în timpul și după încheierea ședinței Comitetului Executiv Național al PSD.
Totul a început cu două demisii deloc eroice. Gabriela Firea a abandonat șefia organizației municipale București, Mihai Fifor a dat bir cu fugiții de pe câmpul de bătălie al Ministerului Apărării Naționale. Ambele intervenite cu numai câteva minute înainte ca sus-numiții să fie concediați de Liviu Dragnea&co.
Filmul zilei a continuat cu certuri zdravene la capătul cărora a avut câștig de cauză același greu de ucis Dragnea și cu o remaniere de guvern care, la urma urmei, nu interesează, în mod real, pe nimeni. Pentru simplul motiv că nu contează deloc dacă Olguța Vasilescu pleacă de la Muncă și se duce la Transporturi ( cu siguranță, nu se va îmbunătăți nici cu un metru de șină nici măcar calea ferată pe relația București-Craiova și retur), dacă locul lui Paul Stănescu la Ministerul Dezvoltării, va fi preluat de fotomodelul Ilan Laufer, dacă în locul actorului George Ivașcu la Cultură vine matematicianul Daniel Breaz, la rându-i corigent la Limba română ca și Nicolae Bădălău, de altfel, care se va ocupa de acum înainte de Economia românească poate mai vorbăreț decât a făcut-o timidul Dănuț Andrușcă.
Important este doar faptul că, în cei aproape doi ani de când PSD a obținut victoria în alegerile legislative, România a făcut un cutremurător salt înapoi. Totul, la nivel politic, se petrece exact cum se petrecea înainte de 22 decembrie 1989. Comitetul Politic Executiv al PCR se întrunea într-o ședință la capătul căreia erau anunțate ceea ce pe vremea aceea se numeau „eliberări din funcție”. Sau “rotiri de cadre”. Semn clar că „rotitul” a ieșit din grațiile celui mai iubit fiu al poporului. Și chiar dacă nimeni nu avea nici un motiv să regrete plecarea „eliberatului” era mai mult ca sigur că locul urmează să îi fie luat de cineva cu o pregătire inferioară. Ca și acum cuvântul competență era exclus din dicționarul, din fondul principal de cuvinte al decidenților politici.
Nu avea ea duduia Lia Olguța Vasilescu nici cea mai mică urmă de competență în domeniul muncii și salarizării. De doi de când și-a omorât plictisul apărând fiecare seară pe ecranele televizoarelor și făcând promisiuni referitoare la creșterea reală a veniturilor nici un român nu a dus-o nici măcar o singură zi mai bine. Din contră. Buzunarele și cardurile s-au golit mai repede fiindcă creșterile de venituri au fost urmate instantaneu de scumpiri în cascadă ori de incapacitatea reală a instituțiilor de a ține pasul cu măririle operate de pixul fostului primar al Craiovei.
Nu i-a păsat deloc actorului George Ivașcu de jalea din cultură, a fost complet insensibil dl. ministru chiar și la blocajul în care se află de vreo câteva luni de zile mai toate Teatrele Naționale care de abia dacă mai au bani să mai plătească salariile pe luna decembrie, de ce ar fi mai preocupat de problemă dl. Breaz? Pariez doar că respectivul ins, recompensat astfel pentru slugărnicia arătată față de Liviu Nicolae Dragnea și zelul dovedit în operațiunea de supraviețuire politică a acestuia, se va plimba ceva mai țanțoș la festivitățile de la 1 decembrie de la Alba Iulia. Cert e că începând de azi la Ministerul Culturii și Identității Naționale se joacă spectacolul cu piesa Zece hohote de râs, iar oamenii de cultură mai primesc o palmă din partea unui partid iresponsabil.
În ianuarie 2017, atunci când și-a intrat în pâine primul guvern al alianței PSD-ALDE, guvern condus de formă de dl. Sorin Grindeanu, dl. Liviu Nicolae Dragnea ne dădea asigurări că programul de guvernare este sfânt. Că nimănui nu îi va fi îngăduit să nu îl respecte. Că cine nu o va face va pleca imediat acasă. Tot dl. Dragnea ne spunea că, la ora respectivă, doar ilustra lui persoană cunoaște în detaliu conținutul programului cu pricina.
Astăzi îl știm cu toții. Pe propria piele și în propriile buzunare. În realitate, guvernul nu are decât o singură misiune. Sacrosanctă. Trebuie să facă astfel încât inculpatul de rang înalt Dragnea Nicolae Liviu să nu ajungă la închisoare. Unicul obiectiv obligatoriu, nenegociabil al guvernării PSD-ALDE. Nu de alta dar dl. Dragnea se pregătește de însurătoare. Nu o fi dat el, dl. Tudorel Toader, legea amnistiei și grațierii, dar a mazilit-o, cu complicitatea Curții Constituționale, pe d-na Laura Codruța Köveși. Ieri respingătorul Toader și-a continuat acțiunea ticăloasă împotriva procurorului general, dl. Augustin Lazăr. Cine știe ce a mai promis rectorul ieșean ca să nu fie trimis acasă. Probabil s-a angajat să recupereze timpul pierdut. Pentru majoritatea parlamentară PSD-ALDE, Dragnea contează. România, nu!
Text apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Pentru ca poate. Nu e un miracol. Ce vedem azi este rezultatul complet al democratiei originale de 29 de ani incoace. Putere, opozitie, frectie.

    Ce va mirati? Cum si cand credeti ca au facut averile respective? Ieri si din munca cinstita? Din afaceri private? NU ! Din bani publici de vreo 29 de ani incoace.

    Putregaiul doar a iesit mai vizibil ca oricand la suprafata. Legile, mersul lucrurilor in guvernarea tarii, asa zisele controale ANAF, procuratura generala sau chiar DNA au fost intotdeauna praf in ochi. Acum se vede ce avere are Dragnea? Porcii luati din rezerva statutlui nu s0au vazut in nici un act? Nimeni nu a controlat? Credeti ca situatia din Teleorman e unica la nivelul judetelor din Romania?

  2. „Mihai Fifor a dat bir cu fugiții de pe câmpul de bătălie ”
    Deloc, Fifor si-a dat demisia pentru ca nu a vrut sa fie parte la prostia de licitatie pentru corvete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.