duminică, octombrie 2, 2022

Mulţumim, Papici şi Alexandru! Mazilirea celor buni

În ultimele zile, dosarul de șantaj care îl implică pe Dan Voiculescu și dosarul pri­vind fraudele la referendumul din 2012 ca­re îl implică pe Liviu Dragnea au fost tri­mise în instanță. Drept răs­plată, șefii Secției 1 de la DNA, unde s-au făcut aces­te dosare, au fost dați afară de către procurorul general Nițu, același care îi de­le­gase pe respectivele funcții cu câteva zile în urmă. În afara finalizării celor două dosare, nimic semnificativ nu s-a petrecut între mo­mentul în care au fost delegați și cel în ca­re au fost eliberați din funcție. La TV, pre­mierul Ponta a înfierat cu mânie proletară abuzurile„procurorilor băsiști“ care fac dosare politice, întrebându-se retoric: de ce trebuie să-i ținem în funcție? Pro­cu­ro­rul Lucian Papici a solicitat CSM să îi ape­re reputația profesională lezată de premier prin declarațiile sale. Ponta nu se mai obo­sește nici măcar să salveze aparențele: vrea să se știe că el a ordonat schimbările, vrea să se știe că procurorul general și minis­trul Justiției nu îi ies din cuvânt. Vrea să se știe mai ales în partid că el este cel care controlează numirile la DNA și că orice pro­curor care îndrăznește să ancheteze do­sare care nu îi plac premierului va fi dat afară. Folosește acum prilejul dosarelor Drag­nea și Voiculescu, dosare cu re­ver­be­rații ample în lumea politică, pentru a-i ma­zili pe Lucian Papici și pe Mariana Alexandru – de fapt, aceste două dosare nu-i displac deloc pre­mi­e­rului pentru că-l scapă de două per­soa­ne extrem de influente din zona USL. Dru­mul spre consolidarea pu­terii ab­so­lute continuă, iar justiția este doar o vic­timă co­laterală. Ne­gocierile po­li­ti­ce care au înlocuit nu­mirile pe bază de com­pe­tiție publică și criterii de profesionalism au deschis larg ușa pre­mierului pentru a-și construi controlul po­litic asupra parchetelor.

DNA a reacționat printr-un comunicat de presă, arătând că procurorul general nu s-a consultat cu procurorul șef al DNA atunci când a decis înlocuirea șefilor de la Secția 1 și a lăudat activitatea lui Lucian Pa­pici și a Marianei Alexandru. Este fără precedent ca șeful unei instituții să nu fie întrebat ce părere are despre înlocuirea oa­menilor din subordine. Este fără prece­dent ca șeful DNA să fie informat prin fax că i s-a schimbat echipa de conducere. Pri­mul răspuns al procurorului general la acest comunicat este halucinant: regu­la­men­tulDNA prevede, într-adevăr, obli­ga­ția de consultare, dar aceasta nu e însoțită de o sancțiune, așadar nu trebuie res­pec­tată. Este pentru prima oară de la numirea noii conduceri la Parchetul General, DNA și DIICOT când apar disensiuni majore și publice între noii șefi. De altfel, este pen­tru prima oară în ultimii 8 ani când șeful DNA nu participă la procesul de selecție a propriei echipe de conducere. Toți mi­niș­trii de până acum au ținut cont de reco­mandările procurorului general, ale pro­curorului șef al DNA și ale procurorului șef al DIICOT atunci când au făcut no­mi­nalizări pentru funcțiile din subordinea aces­tora. Cât despre eliberările din funcție dispuse de procurorul general și transmise prin fax, acestea țin de o epocă pe care o credeam apusă.

La această demonstrație de forță au reac­ționat patru ONG-uri (Expert Forum, Free­dom House, Centrul Român pentru Po­li­tici Europene și Grupul pentru Dialog So­cial), cerând CSMsă reacționeze public și să apere independența procurorilor. Am­ba­sada SUA a publicat, de asemenea, un comunicat de presă care laudă activitatea Marianei Alexandru și a lui Lucian Papici: Ne exprimăm admiraţia şi aprecierea pen­tru activitatea excelentă desfăşurată de dom­nul Lucian Papici şi de doamna Ma­riana Alexandru. Este esenţial ca numirile înlocuitorilor acestora, care au o impor­tan­ţă crucială, să fie rezultatul unor pro­ce­duri corecte şi al consultărilor, astfel încât DNA să continue să fie condusă de pro­cu­rorii cei mai competenţi, curajoşi, cu rea­lizări remarcabile în lupta împotriva co­rupţiei. Duminică a fost organizat un mi­ting de susținere a celor doi în fața DNA – e drept, cu o participare mult mai mică decât cel anti-Roșia Montană.

Lucian Papici și Mariana Alexandru sunt doar doi dintre procurorii DNA care au fă­cut ca în ultimii ani să vedem dosare ma­jore, care implică oameni importanți, tri­mise în fața instanțelor. Datorită lor, per­sonaje pe care le-am crezut cu toții intan­gibile au ajuns la inchisoare. Și-au asumat riscuri și și-au făcut meseria demn. Nu sunt niște naivi, au știut în fiecare clipă că pot plăti cu funcția faptul că nu cedează la presiunile politicienilor – iar cu privire la dosarul referendumului, li s-a spus în repetate rânduri că trebuie închis. Nu au cedat nici la campaniile de intimidare din media controlate de cei anchetați. Au mers mai departe pe drumul lor, cu perseverență și onestitate. Pentru asta le mulțumim.

Articol aparut in revista 22

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Tocmai am inteles ca acesti doi procurori sunt singurii profesionisti adevarati, iar restul sunt vai mama lor.
  Stiu ca mai erau mai an inca vreo 2 procurori si vreo 2 judecatori de-astia de neinlocuit, care nu se mai dadeau dusi la terminarea tuturor mandatelor lor posibile, pentru ca – nu-i asa? – erau de asemenea singurii buni. Restul – tot vai mama lor.
  Mi se pare funny ca Monica Macovei, in calitatea ei de ministru al justitiei a putut sa faca numiri de procurori (pe o lege care ii apartine), iar toti ceilalti ministri care i-au succedat, pe aceeasi lege, au avut nevoie de consultari largi prin ambasade si structuri birocratice statale si suprastatale. Deci si domnia-sa este o persoana de neinlocuit.
  Sincer, nu vreau sa-mi imaginez o tara condusa de procurori! Stiti, judecatorii sunt personajele care „impart dreptatea”, procurorii sunt doar cei care impart acuzatiile. Sau trebuie sa uitam asta?!

  • Ca bine le zici, coane LM! Toti „oamenii de bine” duc dorul procurorilor de pe vremea PNA! Ce vremuri!

   31 August 2005:

   „Magistratii fug de functii in Parchetul National Anticoruptie si Parchetul General. Desi ministrul Justitiei are posibilitatea legala de a face numirile in posturile de conducere direct, fara nici un concurs, Macovei a optat pentru organizarea unui interviu, pentru a da sanse cat mai multor magistrati. «Selectarea pe baza de interviuri este un lucru neobisnuit in Romania, pana acum suna telefonul si erai invitat sa ocupi o functie de conducere. Acum am decis sa dam sanse egale tuturor, pentru ca sunt sigura ca exista multi judecatori si procurori competenti care pot sa ocupe aceste functii!», a declarat Macovei. Cu toate acestea, magistratii nu s-au inghesuit sa-si depuna CV-urile. O posibila explicatie ne-a furnizat-o Codru Vrabie, expert al organizatiei Transparency International … de-a lungul timpului, aceste functii au fost total compromise de cei care le-au ocupat. Din aceste motive, putini magistrati ar fi dornici sa le ocupe”.

   http://tinyurl.com/pq59d46

   Au venit Macovei si Morar si au tulburat „linistea” atat de draga lui Iliescu:

   „Rata de condamnare in dosarele DNA este de 90%. Deci, dintre dosarele pe care avem pronuntari, judecatorii au acceptat concluziile procurorilor DNA in 90% dintre cazuri”.

   „Peste tot in lume, coruptia este o infractiune greu de dovedit. Laura Stefan spune ca o medie de performanta ok pentru organismele speciale anticoruptie este undeva la 70%. DNA bate de departe media asta”.

   http://tinyurl.com/qhadtxp

   Daniel Morar: „In 2005, aveam un parchet specializat pentru combaterea marii coruptii, dar nu aveam dosare de mare coruptie”.

   „Daniel Morar a mai aratat ca, in perioada august 2006 – octombrie 2012, Directia Nationala Anticoruptie a trimis in judecata peste 4.700 de persoane, dintre care 23 de parlamentari si 15 ministri si secretari de stat, pentru fapte de coruptie, asociere, asimilate sau in legatura cu fapte de coruptie. Din cele 4.700 de persoane deferite justitiei, aproximativ jumatate detineau pozitii importante de decizie si control la nivel central si local.

   Astfel, au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie 23 de membri ai Parlamentului (17 deputati si 6 senatori), 15 ministri si secretari de stat (un premier, 9 ministri si 5 secretari de stat), 8 prefecti/subprefecti si toti atatia presedinti de consilii judetene, precum si 9 directori de agentii nationale cu rang de stat, 40 de sefi de companii nationale si regii, dar si 25 de directori de institutii publice.

   Acestora li se adauga peste 100 de primari, 53 de magistrati (23 judecatori si 30 procurori), 69 de avocati, 500 de ofiteri de politie, 104 jandarmi, 134 vamesi, 90 inspectori fiscali, 13 notari si 3 executori judecatoresti.

   Referitor la infractiunile de fraudare a fondurilor europene, au fost trimise in judecata aproape 400 de persoane, prejudiciul stabilit in aceste cauze fiind de peste 36 milioane euro.

   In dosarele de fraudare a fondurilor europene, instantele au pronuntat 82 de hotarari definitive impotriva a 127 de persoane si au fost achitate doar 8 persoane”.

   http://tinyurl.com/pehuc8e

   In statisticile de mai sus se regasesc motivele pentru care se urmareste subordonarea justitiei de catre politicienii corupti.

  • Intr-adevar, domnule/doamna LM ( cu scuze, nu stiu cum sa ma adresez), au fost inlocuiti cei doi procurori, iar rezultatele se vad. Domul Nitu a inceput deja sa incalce legea la ordin politic…De buna seama ca exista si alti procurori buni in Romania, dar nu ei sunt cei doriti in functii de conducere de actuala putere politica, ci a celor dubiosi si usor santajabili.

  • Tocmai ai inteles … prost. E si firesc, o persoana care le plange de mila unor personaje/caractere ca Voiculescu, Dragnea, Nascase, Jiji etc. nu are cum sa inteleaga altfel. Si sa stii ca nici nu e vina ta: asa te-ai nascut. Mai mult nu poti. Nu trebuie sa fii suparat. Oricum, „oameni” precum cei enumerati mai sus de mine, au si ei nevoie de adulatori, de sclavi, de .. carne de tun pe care sa faca experimente, de votanti carora sa le ia libertatea si de care sa-si bata joc. Deci esti util „societatii”.

   Pe de alta parte, nu e vorba ca sunt inlocuiti, ci este vorba de mometul inlocuirii, modul in care au fost inlocuiti si de calitatea profesionala si morala a celor cu care sunt inlocuiti. Cam atat. Stiu ca nu ai sa intelegi nici asta, dar stai linistit, nu este usor sa intelegi astfel de lucruri, simple pentru un om normal. E ok, Doamne-Doamne ne iubeste pe toti, asta e cel mai important lucru.

 2. Multumim Traian Basescu pentru numirea lui Nitu in fruntea DNA! In rest, Nitu isi exercita prerogativele.

  Asa cum au inteles cei din mitingul cu Rosia Montana, totul e OK in justitie, totul functioneaza foarte bine, nu e nevoie de marsuri de sustinere a procurorilor, ar fi si pacat sa ajunga la inchisoare Voiculescu, Vosganian sau Dragnea.

  • Romania se remarca prin prea putine lucruri pentru a ne putea permite pierderea catastrofala a ratingului dupa disparitia celebritatilor mentionate mai sus…

   Am pierdut deja proiectul (mult regretat) Drakula Land.

   Avem ocazia (inca) sa captam piata de horror in Europa… Curaj – cum indema Dragnea!

 3. Mi se pare GRAV, adica chiar GRAV acesta atitudine TOCMAI a ministrului justitiei care declara ca ” s-a consultat” cu seful DNA. Amesteca notiunea de recomandare cu consultare si spune ca este formalitate indeplinita. Ce ne facem d-soara Stefan cu proiecte legislative sau alte acte importante care sunt supuse dezbaterii si consultarii. Totul este dus in derizoriu, dati-va voi cu parerea degeaba – EU fac ceea ce vreau. Recomandarile sunt si in MCV. Pai sa-l anuntam pe ministru justitiei ca poate sa faca acelasi lucru si cu acestea adica urgent la cosul de gunoi. Procurorul general este in acest caz pur si simplu un incompetent daca nu stie ca demiterea nu se face fara o expunere clara si legala de motive in situatia in care delegarea este intrerupta inaintea expirarii ternenului legal (3 luni in acest caz) pentru ca pe perioada delegarii ai EXACT acelasi statut ca cel permanent. Daca justitia s-a decredibilizat acum este tocmai datorita ministrului justitiei si procurorului general care faulteaza legea cu buna stiinta. TOCMAI EI. Sa stiti ca numai magistratii (toti) ar trebui sa-si apere onoarea si sa denunte eludarea legii da catre cai care trebuie sa o aplice.
  Sincera sa fiu eu cred ca „recomandarea” prevazuta in acest caz inseamna o expunere de motive(in scris) care sa argumenteze propunerile facute. Consultarea ministrului justitiei inseamna intrebarea (chiar si telefonic) tu ce parere ai? Cum stam atunci? Mie mi se pare ca acest moment necesita clar o cerere de demisie din partea ministrului justitiei si o actionare in judecata a procurorului general – mai mare rusinea!

  • Nu vedeți că orice lege care are menirea sa aduca transparenta și verticalitate in tara asta este stalcita si voit intrepretata nu in spiritul ei (cum ar fi normal) ci in litera ei in cazul în care exista ambiguitati?

   Legea trebuie facuta ca pentru prosti – in cazul de fata ar fi trebuit sa spun ca recomandarea sefului DNA inseamna: a, b, c. Procurorul general are termen de x zile sa raspunda motivat. Motivat inseamna: a,b, c, d.

   In timp, se poate sa ajungem si noi la sintagma: cand ai dubii asupra restrictiilor care ti se aplica, interpreteaza mai bine in defavoarea ta.

 4. Dacă domnul Papici îl acuză pe Liviu Dragnea că la referendumul din 2012 a încălcat legea privind organizarea alegerilor pentru Camera Deputaților și a Senatuli iar nu pentru încâlcarea legii pentru organizarea referendumul (deși pentru asta ar avea motive) atuncă zău că nu vâd de ce ar trebui să îi mulțumim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Laura Stefan
Laura Stefan a studiat dreptul la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si a absolvit studiile masterale la Facultatea de Drept a Univestitatii din Cambridge. Lucreaza pentru Expert Forum (EFOR) si alte diverse organizatii din tara si internationale pe programe privind lupta anticoruptie si reforma sistemului judiciar.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro