marți, noiembrie 30, 2021

Munca la romani? Daca vecinul are o capra, osanul vrea sa aiba trei, ardeleanul una, iar in Tara Romaneasca mai bine moare capra vecinului. Dupa ’89, in Romania: ‘mai bine moare si capra mea’

Tara asta sta pe umerii a 3,5 milioane de romani angajati cu carte de munca in mediul privat. Lucreaza mai multi, dar ei sunt sustinuti din contributiile acestor 3,5 milioane de salariati.
De 1 mai muncitor-esc m-am uitat cum stam noi, romanii, la munca, in statistici, fata de restul europenilor.
59% dintre romanii cu vârsta între 15 şi 64 ani lucreaza. Stam pe locul 22 în UE-27 la sfarsitul anului 2012. Media europeană a ratei de ocupare e de 64%.
Cateva detalii:
 • 10% din totalul persoanelor angajate cu vârsta între 15 şi 74 ani au lucrat în regim part-timeîn anul 2012, comparativ cu media europeană de 20%. România ocupă locul 18 în UE-27.
 • Rata de ocupare în rândul persoanelor cu vârsta intre 55 şi 64 ani este de 41% si poziţionează România pe locul 20 în UE-27. Media europeană e de 49%.
 • Rata de inactivitate a femeilor, între 25 şi 54 ani, pe piaţa muncii este de 29%. România e pe locul al 3-lea în UE-27, situându-ne în rândul ţărilor cu cele mai multe femei inactive, din motive variate, precum maternitatea. Media europeană e de 22%.
Despre “Etica muncii la românii de azi” va recomand cartea cu acelasi titlu, publicata de Monica Heintz in anul 2005: aici.  Autoarea ne povesteste:
În Ardeal am auzit cã dacã vecinul meu are o caprã şi munceşte din greu, pot sã-mi iau şi eu una. În Tara Româneascã am auzit cã dacã vecinul are o caprã şi eu nu am una, mai bine sã moarã capra vecinului. Dupã 1989 în România, aud cã dacã eu am o caprã, mai bine sã moarã şi capra mea decât sã aibã şi vecinul una. (glumã spusã de un politician român în 1990)“
Asta e mentalitatea româneascã?
In Tara Oasului, am auzit: daca vecinul are o capra, osanul vrea sa aiba trei capre.

Distribuie acest articol

48 COMENTARII

 1. sincer doamna, nu ar trebui sa fiti asa de tare de partea Ardealului, chiar daca de acolo sinteti. In fond, ati ales sa traiti la Bucuresti si nu sa sprijiniti cu inteligenta si creativitatea d-voastra (pe care atit le-am admirat, la concurenta cu d-na Udrea, ca stil mai ales, in guvernarea PD L) Salajul natal. De aceea, poate, pe viitor, nu veti mai innegri asa de tare Tara Romaneasca, pe „regateni” cum s-ar spune.

 2. Un articol extrem de scurt, pe o tema asa de importanta. Superficial chiar..daca ne gandim ca autoarea este si vicepresedintele unui partid care pana mai ieri era la butoane.
  Sa le luam pe rand:
  1. “Tara asta sta pe umerii a 3,5 milioane de romani angajati cu carte de munca in mediul privat. Lucreaza mai multi, dar ei sunt sustinuti din contributiile acestor 3,5 milioane de salariati.”
  Sa intelegem ca daca nu esti angajat la privat cu carte de munca, automat esti “sustinut”? De unde pana unde? Cum e cu PFA, II, AF..si ei sunt sustinuti? Ar trebui sa stiti ca un PFA plateste chiar mai mult la “stat”, la fiecare leu “in mana”, ca patronul unui salariat cu carte de munca , datorita algoritmului de calcul diferit (la PFA baza fiind venitul iar la SRL baza fiind salariul brut..etc) Una peste alta la un SRL se plateste (de angajator) un plus de 0.82 lei/leu net iar la PFA se plateste (de PFA) 0.88 lei/leu net. Sa lasam deci gogorita cu cei 3,5 milioane care sustin pe toata lumea. Da, sustin si ei , impreuna cu toti nebugetarii, cei care ne platim taxele si impozitele la zi. Punct.
  2. “59% dintre romanii cu vârsta între 15 şi 64 ani lucreaza. Stam pe locul 22 în UE-27 la sfarsitul anului 2012. Media europeană a ratei de ocupare e de 64%.”
  Curios..suntem pe locul 22 din 27…dar la rata somajului suntem pe locul 6…tot din aia 27.
  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/3-30042013-BP/EN/3-30042013-BP-EN.PDF
  Cum explicati? Nu se lucreaza..dar nu avem nici someri. Poate ca ceva lipseste in analiza.
  Acel ceva se regaseste (si) in rapoartele consilului fiscal, pe care nu prea ati avut bunavointa sa le bagati in seama, desi va dadeau si “diagnosticul” ..si “medicatia”. Rata de ocupare mica nu e de ieri de azi…plus problemele macro (defict bugetar, ciclic si structural-pe asta l-ati facut varza odata cu Tariceanu, crestera aiuritoare a datoriei publice care a produs o sarcina pe buget de 2% din PIB, etc)
  http://www.consiliulfiscal.ro/prezentare_BNR_29oct2012.pdf
  De ce nu spuneti nimic si de rata legala de taxare a muncii? Suntem pe locul 8 in UE 27..poate se “leaga” si cu rata de ocupare. Iarasi nu e de ieri de azi…

  3. “10% din totalul persoanelor angajate cu vârsta între 15 şi 74 ani au lucrat în regim part-timeîn anul 2012, comparativ cu media europeană de 20%. România ocupă locul 18 în UE-27.”
  Pai asta e bine, nu? Doar jumatate (raportat la procentul mediu European) lucreaza part time…restul, adica mai multi(90% vs 80%) sunt full time.
  4. “Rata de inactivitate a femeilor, între 25 şi 54 ani, pe piaţa muncii este de 29%. România e pe locul al 3-lea în UE-27, situându-ne în rândul ţărilor cu cele mai multe femei inactive, din motive variate, precum maternitatea. Media europeană e de 22%.”
  Adica maternitatea sa fie cauza? Pe un spor natural negativ? Ciudat…poate altele sunt cauzele, nu maternitatea.
  Nu mai continui, sincer ma-nerveaza articolul, este extreme de superficial..pe o problema atat de importanta. Si mai ales comentata de de un “greu” al unui partid care in loc sa colecteze mai bine ce era de colectat (TVA-ul ,ca sursa principal in veniturile fiscal), a crescut TVA-ul, ba a scazut si colectarea..ca ”singura solutie”, bla, bla.
  “Evaziunea fiscala este estimata undeva intre 10-15% din PIB. Daca s-ar colectadoar 30% din evaziunea evaziunea fiscala , Romania ar avea acum excedent bugetar.”
  Sa va aduc aminte ca daca la popupatie vorbim de sub 1% evaziune fiscal a, pe TVA suntem la aproape 4% din PIB? Putem sa muncim pana ne cocosam… nici “voi” n-ati facut nimic…si nici “ei” nu se agita pentru a stopa furtul.

   • “• Numărul șomerilor înregistrați la ANOFM a crescut drastic, cu 66.586 persoane (15,6%) de la sfârșitul lunii aprilie 2012 până în prezent.”
    “• Rata șomajului înregistrată la ANOFM a fost în creștere continuă începând din luna iunie 2012 și până în luna ianuarie 2013. În această perioadă, rata șomajului a crescut cu 1,33 puncte procentuale. În următoarele două luni, rata șomajului s-a diminuat ușor, rămânând oricum la un nivel ridicat (5,58%), cu 0,88 puncte procentuale peste cel înregistrat ăn luna aprilie 2012.”
    Doamna cineva “minte”. Pe siteul Eurostat, comunicatul din 30.04.2013, adica alalataieri, avem urmatoarea dinamica, la somaj: RO mar2012=7.3% sept2012=6.9%, oct 2012= 6.8%,nov2012= 6.7%, dec 2012= 6.7% ian 2013= 6.6%, feb 2013= 6.7%, mar 2013= 6.7%.
    Altfel spus somajul a scazut de la 7,3% in martie 2012…la 6,7% in ultimele 5 luni, stabil.
    La tineri la fel…eurostatu` ne da ca in martie 2012 aveam 23,7% iar in ianuarie 2013 22.2%
    Aveti linkul aici:
    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/3-30042013-BP/EN/3-30042013-BP-EN.PDF
    Pe cine sa crezi? Eurostatu`…sau pe Dvs.?
    Cat priveste inflatia, partial de acord. Iarasi nu a fost “nimerita” tinta…la fel ca pe vremea guvernarii PDL (din cate-mi aduc aminte si in ultimii 6 ani s-a rata tinta propusa). Nimic nou..poate doar secata.
    Cat priveste performantele PDL sa va aduc aminte ca in 2010 ati avut o dinamica a inflatiei pornind de la 4,74% in decembrie 2009 ajungand la 7,96% in decembrie 2010? Pe o tinta de 3,5%? Mi se pare ca rade ciob de oala sparta..

    • Tristut!

     cateodata trebuie si corelate cifrele, informatiile…
     uneori ne uitam peste aceleasi cifre si intelegem diferit – este ceva relativ frecvent, dar fenomenul, de langa noi, este acelasi…

     Daca somajul a scazut, dar ocuparea nu a crescut ce se intampla de fapt?
     Acei oameni s-au transformat in persoane inactive economic – definitie ILO.
     In traducere libera inseamna ca persoanele acelea nu mai primesc ajutor de somaj, nu se mai afla in cautarea unui loc de munca pentru ca au pierdut orice incredere/speranta…Acesti oameni traiesc in economia gri sau neagra pentru ca viata lor continua – sunt mortii inca vi…

     De aceea este atat de putreda economia in RO si miroase a mortaciune – iertare…

     Mai mult – ILO defineste ca fiind ceea ce pricepe romanul ca fiind angajat inclus categoria PFA/II. Eurostat intelege nu stiu – ca nu am gasit definitia…Cum intelege Eurostat asa intelege si RO.

     ILO lasa la latitudinea fiecarei tari/zone sa isi defineasca limitele in care considera ca o persoana este activa pe piata muncii – nici cum nu inteleg de ce Eurostat a fixat 74 de ani – in RO, speranta de viata ma face sa cred ca traiam numai ca sa fim numerati in populatie activa – ce oroare, cand noi ne stingem ca niste lumanari consumate – vezi mortii inca vi.

     • Domnule draga, tocmai pentru a exista o interpretarea unitara in UE se „lucreza” cu indicatori armonizati…penru a masura la fel in toate tarile membre. Adica avem o metodologie clara, unitara. Astea sunt datele care se iau in considerare…nu suntem in UE doar cand vrem, si daca nu ne convine ce „iese” o dam pe metodologii originale.
      Ca sa revenim la „chestiune”, iata notita care explica ce e „Harmonised unemployment rate”:
      „Short Description: The unemployment rate represents unemployed persons as a percentage of the labour force based on International Labour Office (ILO) definition. The labour force is the total number of people employed and unemployed. Unemployed persons comprise persons aged 15 to 74 who:
      – are without work during the reference week;
      – are available to start work within the next two weeks;
      – and have been actively seeking work in the past four weeks or had already found a job to start within the next three months.
      Data are presented in seasonally adjusted form.”
      http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&language=en&pcode=teilm020&tableSelection=1&plugin=1
      Nu este o definitie care sa lase la „latitudinea fiecarie tarisoare”..ar iesi un haloimas in analiza comparativa pe diferite tari, daca fiecare si-ar calcula cum vrea muschii lui.
      Problema este mai complexa…economia gri si neagra absorb o buna parte a fortei de munca. Acele persoane nu sunt inactive economic, ba chiar unele studii arata si efectele benefice ale economiei subterane (vs inexistenta ei…adica inactivitatea )
      http://www.imf.org/external/pubs/ft/issues/issues30/
      „Certainly empirical studies have shown that at least two thirds of the income earned in the shadow economy is quickly spent in the official economy. And in Germany and Austria, two thirds of the value added produced in the shadow economy would not be produced at all if the shadow economy did not exist. In the United Kingdom during 1960–84, earnings in the hidden economy significantly raised consumer spending, especially on durable goods and services. The positive effects of such expenditures on economic growth and on revenues from indirect taxes certainly bear keeping in mind.”
      Altfel spus acele persoane care nu se regasesc in difrenta dintre populatia activa si cea „fiscalizata”+someri nu sta degeaba. Fie munceste in strainatate, la negru, fie in tara..tot la negru sau la …gri. Daca ar sta degaba am avea un somaj aproape de 50%.
      Pe de alta parte chiar si in taraile dezvoltate vorbim de un 14-16% economie neagra, in taraile un curs de tranzitie20-30%…nu este ceva specific Romaniei. Trebuie sa o luam asa cum este, si sa nu ne vaitam ca doar la noi e „altfel”
      Aici aveti o harta cu ponderea economiei la negru
      http://www.imf.org/external/pubs/ft/wp/2012/wp1247.pdf
      Problema ratei de ocupare si a somajului este mult mai nuantata si trebuie abordata la modul serios…ceea ce , din pacate nu face acest articol. Care de fapt , in ciuda titlului, tot la capra vecinului se uita… daca nu moare poate macar se ologeste.

      • Treaba buna ati facut de sarbatori – nu stiu daca le sarbatoriti, presupun ca DA, dar evident ca pot gresi- ati clarificat unii indicatori.

       IMF, ILO, Eurostat, INS organizatii serioase – cand folosesc un parametru il definesc.
       Insa depinde de fiecare dintre noi daca purcedem in a citi definitia si acordam atentie atunci cand compara datele de la Eurostat cu cele de la INS.

       Unele rate, desi suna din coada. pot sa fie diferite in statisticile unei organizatii sau in ale alteia – vezi definitia specificata – pot sa fie si din perioade diferite, dar diferenta dintre numarul somerilor din aprilie 2013 si cel din martie 2012 este aceeasi, oriunde…Q.E.D.

       Problemele legate de rezolvarea somajului – vezi comentariul formulat de autoare – erau legi pregatite de PDL -bune, rele nu stiu, dar erau acolo – de aproape 6 luni nu vad nici o initiativa de la USL in aceasta directia – nu am pus la socoteala vara 2012 cand se coceau altele …

       Atentie la nivelul inflatiei in RO si mare atentie la modul in care evolueaza inflatia in UE – putin cam prea asemanator cu cea din Japonia, din perioada 1990-2000.

      • Piata neagra/gri – munca la negru/gri – este o problema care ne afecteaza pe fiecare.

       Impozitele, taxele necolectate de stat pot induce nevoia de cote mai mari de la cei care le platesc. Este Fair? Nu cred, zic asa …Evident ca nicaieri nu exista o lume perfecta, dar parca colectam cam putintel in RO, nu credeti?

       Rata persoanelor inactive economic, cu partile bune si cele mai putine bune, este:.
       „The inactivity rate is the proportion of the working-age population that is not in the labour force. By definition, the inactivity rate and the labour force participation rate will always be 100%.

       There are a variety of reasons why some individuals do not participate in the labour force; such persons may be occupied dans les soins for family members; they may be retired, sick or disabled or attending school; they may believe no jobs are available; or may simply not want to work.

       In some situations, a high inactivity rate for certain population groups should not necessarily be viewed as “bad”; for instance, a relatively high inactivity rate for women aged 25 to 34 years may be due to their leaving the labour force to attend to family responsibilities such as childbearing and childcare.

       A subgroup of the inactive labour force comprises those known discouraged workers, défini as persons not in the labour force, who are available for work but they are not actively looking for work parce que they think they will not find any.When numbers of discouraged workers are high, policy-makers may attempt to “recapture” membres of this group”

      • SI unde vroiam sa va aduc:

       „The labor market situation has been so bad for so long, discouragement has grown out of proportion,” – chief of the employment trends unit at the ILO

       See also the report 2013 Global Employment Trends

    • Difereneţa de date e dată de diferenţa de metodologie, ANOFM-ul lucrând cu propria metodologie „proprie şi personală”.

    • Carevasazica nu m-ati inteles sau am formulat neclar?

     Ceea ce aveti dvs. este rata somajului ajustata sezonier – metodologia de ajustare este prezentata pe site, deci avem procente ajustate. Metodologia spune ca dupa ce ajustarea se aplica de catre Eurostat se trimite spre validare tarii respective si mai apoi este diseminata informatia – fair!

     Personal m-am jucat cu datele din baza de date de la Eurostat si am cautat rata somajului in forma bruta, neajustate si aici – iarasi situatia nu cade de partea Dvs. Va incurajez sa o faceti si Dvs.!

     Mai mult fiti va rog atent la definitia ratei somajului de la Eurostat care face trimitere la populatia cu varsta cuprinsa intre 15 si 74 ani!!!

     Ceea ce a mentionat autoarea articolului sunt cifre, respectiv numarul de someri inregistrati – unde se vede clar tendinta. Aici nu se mai discuta in procente/rate, ci de un numar.

     Nu exista nici o contradictie intre aceste date – numai cu atentie sa le citim si sa vedem semnificatia lor.

     Ceea ce am precizat a fost legat de definitia folosita de ILO – fiind o organizatie mondiala lasa libertatea de a alege niste parametri in functie de legislatia fiecarei tari – ceea ce face si UE. exemple de parametri: varsta minima de intrare pe piata muncii – ILO accepta 15 ani, on USA este 16 ani – varsta maxima de iesire de pe piata muncii – ILO nu o fixeaza, USA nu are limita superioara , RO are 64 ani, UE are 74 ani.

     Nevrozarea mea este legata de faptul ca este considerata o persoana activa in zona UE pana la varsta de 74 ani – poate in Germania sa fie o realitate, dar in RO este o absurditate.- vezi speranta de viata.

     • OK. Pe mine ma nevrozeaza altceva: politicienii, de orice culoare, nu analizeaza problemele pentru a gasi solutii..ci pentru a da in cap…caprei vecinului. In cazul de fata autorea extrage doar date care folosesc acestui scop, in ciuda titlui cu cele 3 capre osenesti, tot in capra USL se da. N-am nicio problema cu asta…au bubele lor, dar ma-nerveaza manipulaera datelor.
      Ce zice INS-ul,referitor la ocuparea si somajul in tr IV, 2012… si autoarea „omite”:
      http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/somaj/somaj_IVr_12.pdf
      „Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) de 59,3% a crescut
      faţă de cea înregistrată în trimestrul corespunzător din anul precedent (+1,4 puncte
      procentuale şi a scăzut faţă de cea înregistrată în trimestrul anterior (-1,5 puncte
      procentuale). ”
      Adica rata de ocupare in tr. IV 2011 (pe vremea PDL)era mai mica cu 1,4% ca in trIV 2012 (USL)
      „Rata şomajului a fost de 6,9%, în creştere faţă de trimestrul anterior (6,8%) şi în
      scădere faţă de trimestrul corespunzător din anul precedent (7,7%). ”
      Adica rata somajului in tr IV 2011 (PDL) a fost mai mare cu 0.8% ca rata somajului in tr.IV 2012 (USL).
      Nu sunt fan USL..nici pe departe, dar nici nu pun botu` la orice gogorita PDL-ista.

  • N-ati inteles nimic despre articolul d-nei. Paul. Dar nu-i nimic, nu sunteti singurul. Keep doing what you’re doing. The world doesn’t care anyway.

   • nea mircea ala chiar n-a inteles nimic, asta daca a citit articolul, ca semne nu prea da, dar e bine ca oricum nu citeste nimeni poliloghiile lui lungi si plictisitoare.

    • Nimeni nu citeste polologhiile lui lungi si plictisitoare, da’ totusi, ca sa poti spune ca „chiar n-a inteles nimic” fara sa fii cu totul mitocan, se subintelege ca macar dumneata ai citit numitele polologhii.
     Ceea ce, evident, e o confirmare a statutului de „nimeni”. Cred ca ai gresit site-ul, malai s-a bagat la RMGC si la aia cu gazele de sist, mergi si posteaza acolo.

  • Nu ca zic, da’vreau sa spun:

   La:

   „Un articol extrem de scurt, pe o tema asa de importanta. Superficial chiar..daca ne gandim ca autoarea este si vicepresedintele unui partid care pana mai ieri era la butoane.”

   Daca esti prost de mititel, cand ajungi mare numa’ te joci! (vezi sula si prefectura)

   si la:

   „Munca la romani? Daca vecinul are o capra, osanul vrea sa aiba trei, ardeleanul una, iar in Tara Romaneasca mai bine moare capra vecinului. Dupa ’89, in Romania: ‘mai bine moare si capra mea’

   Lumea evoluiaza din cauza prostilor! (vezi primul LA)

  • Ocuparea a scăzut, șomajul a crescut de cand e USL la guvernare. Detalii bazate exclusiv pe cifre oficiale:

   • Populația ocupată reprezintă doar 59,3% din populația totală în vârstă de 15-64 ani la sfârșitul trimestrului 4 din anul 2012. După o creștere minoră în trimestrul al treilea față de cel anterior, rata de ocupare s-a diminuat.
   • Aceeași evoluție a avut loc la nivelul gradului de ocupare a populației cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani. Rata de ocupare de doar 63,6% la sfârșitul ultimului trimestru din anul 2012 semnalează că, sub guvernarea Ponta, ne aflăm tot mai departe de atingerea țintei stabilită prin strategia Europa 2020, a unui grad de ocupare de 70%.
   • Numărul șomerilor înregistrați la ANOFM a crescut drastic, cu 66.586 persoane (15,6%) de la sfârșitul lunii aprilie 2012 până în prezent.
   • Numărul șomerilor neindemnizați a crescut cu 12,5%, adică cu 34.477 persoane. Practic, situația s-a înrăutățit pentru mulți dintre șomeri, care nu și-au găsit un loc de muncă și au pierdut și indemnizația de șomaj.
   • Numărul șomerilor care beneficiază de indemnizaţie de şomaj a crescut cu 32.109 persoane (21,3%) în aceeași perioadă.
   • Rata șomajului înregistrată la ANOFM a fost în creștere continuă începând din luna iunie 2012 și până în luna ianuarie 2013. În această perioadă, rata șomajului a crescut cu 1,33 puncte procentuale. În următoarele două luni, rata șomajului s-a diminuat ușor, rămânând oricum la un nivel ridicat (5,58%), cu 0,88 puncte procentuale peste cel înregistrat ăn luna aprilie 2012.
   • Toate aceste sincope au venit pe fondul dezinteresul total manifestat de Ministerul Muncii față de continuarea unor politici menite a crește gradul de ocupare a forței de muncă.
   o Proiecte de legi lăsate aproape finalizate de Guvernul PDL (modificarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor de șomaj sau cele privind Ucenicia, Zilierii sau Economia Socială) nu au fost aprobate nici după un an de guvernare USL, deși erau vitale pentru creșterea gardului de ocupare a forței de muncă.
   • Lipsa soluțiilor guvernului USL în combaterea șomajului este cea mai vizibilă în rândul tinerilor, unde rata șomajului a ajuns la 22,7%, aproape de 4 ori mai mare decât rata generală a șomajului din România. Pentru combarerea acestei probleme Guvernul PDL a elaborat Planul Național de Stimulare a Ocupării Tinerilor, ce avea drep scop găsirea unor soluții pentru angajarea tinerilor în termen de patru luni de la finalizarea studiilor sau pentru încadrarea lor într-un curs de formare profesională, la finalul căruia să devină angajabili.
   o După un an de guvernare USL nu a pus în aplicare acest plan, sfidând nu doar așteptările românilor, dar și angajamentele internaționale ale României, din moment ce țara noastră s-a angajat încă din ianuarie 2012 că va elabora Planul respectiv.
   • Guvernul USL a uitat de promisiunile electorale privind deblocarea posturilor vacante din sistemul de asistență socială. Abia după 10 luni de guvernare USL a aprobat un proiect care prevede doar deblocarea posturilor vacantate după 1 ianuarie 2013, în condițiile în care în aprilie 2012 Guvernul PDL lansase un proiect prin care sistemul de asistență socială ar fi fost resuscitat (la acel moment existau peste 10 mii de posturi vacante în structurile județene). Efectul a fost văduvirea voită a sistemului de specialiștii necesari pentru îngrijirea în condiții optime a categoriilor asistate social, fie că vorbim de copii, bătrâni sau persoane cu dizabilități. În toată această perioadă au existat centre care au funcționat doar la 50% capacitate doar pentru că USL a tăiat aceste posturi cel puțin încă 10 luni de zile.

   Niciun leu în plus la salariului mediu net

   • Recuperarea salariilor bugetarilor s-a dovedit a fi un miraj marca USL. Iată și de ce. Aprilie a fost practic ultima lună a guvernului PDL la palatul Victoria. La vremea respectivă, un român câștiga în medie 1.553 lei pe lună, în mână. După 10 luni de guvernare USL și după recuperarea salariilor bugetarilor cu 8% și reîntregirea finală din luna decembrie, în februarie 2013, un român câștiga în medie tot 1.553 lei. Verdictul: nicio îmbunătățire a salariului mediu net, chiar și după 10 luni de guvernare Ponta. Economia gâfâie sub guvernarea și populismul USL. Măsură USL nu s-a resimțit în buzunarul românului. Creșterile de prețuri și deprecierea leului în raport cu euro au anulat orice creștere de salarii în mediul public.
   • Salariul mediu brut este în creștere cu doar 4 lei în aceeași perioadă.
   • Salariul românului nu a crescut, așa cum a promis USL înainte de alegeri. Este o nouă promisiune nerespectată a USL. Impactul este major pentru bunăstarea românilor, pentru că nici locuri noi de muncă nu au fost create, dar în schimb au crescut prețurile și taxele. Adevărul este acesta: traiul românilor nu s-a îmbunătățit de când a venit USL la guvernare. Din contră. USL sfidează cetățeanul cu fiecare nouă promisiune.

   Inflația – o luptă pierdută a USL, care îi costă usturător pe români

   • USL a pierdut bătălia cu inflația și, prin urmare, a trântit la pământ puterea de cumărare a românilor. Astăzi, deși salariul este același, rata inflației rămâne la niveluri ridicate.
   • Cele 11 luni de guvernare USL au fost suficiente pentru a ne trimite în topul țărilor din UE cu rate ale inflației alarmante. Avem cea mai mare rată a inflației din UE în luna februarie 2013, mai mult decât dublul mediei europene.
   • Rata inflației, de 5,25%, este de aproape trei ori mai mare în luna martie 2013 față de nivelul de 1,8%, înregistrat în luna aprilie 2012, adică în ultima lună de guvernare PDL (Grafic 9).
   • Ținta anuală a inflației pe anul 2012, de 3%, a fost ratată, în principal ca urmare a evoluției din ultimul trimestru din anul 2012, când s-a înregistrat o rată a inflaţiei de 4,95%, situată în afara intervalului de variaţie. Rata medie anuală a inflației a fost de 3,33% în anul 2012.

   • Cite din acestea sint efectele impotentei si incompetentei PDL-ului ? Destul de multe. E drept, citeva sint efectele incompetentei si impotentei USL-ului.
    Inteleg ca ati intrat in campanie … dar nu cred ca prostiti pe cineva (afara de cei care oricum sint prostiti deja si sint angrenati emotional de partea d-voastra).

   • păi de ce nu citaţi şi cifrele INS-ului privind şomajul? şi de ce nu spuneţi cum calculează AMOFM-ul şomajul? Ar fi destul de instructiv.

   • O demonstratie clara – felicitari!

    Poate mai trebuie explicatii:
    Istorie:
    De ce a fost nevoie de austeritate in vremea PDL?
    Se putea altfel si nu a vrut Boc – PDL???

    Stie toata lumea ca orice guvern care se urca pe scaun doreste sa conduca o perioada de cca, 4 ani care ii permite sa isi consolideze electoratul.

    Nimeni nu se apuca sa faca reduceri de personal/salarii, sa taie cheltuielile guvernamentale, sa creasca impozite, taxele sau TVA-ul pentru ca asa doreste muschiul lui, si atunci Boc de ce a facut-o?

    Prezent:
    Acum Ponta de ce nu creste salariile, reduce impozitele, taxele, TVa-ul si reduce somajul?

    Cu bine pana la o noua fata in economie!

 3. Stimata Doamna Andreea Paul,

  Am citit articolul Dvs.! Am stata…m-am gandit….am reflectat…si am o singura intrebare! Care este „valoarea adaugata”?

 4. Andreea,
  Esti la varful unui partid care a avut posibilitatea sa faca si chiar a facut, cine pricepe pricepe, drept e ca ai tot dreptu’;
  Esti deputat pe banii nostri, adica ai contribuabililor, ma intreb ce poti face acolo, da ai tot dreptu’ caci asa-s regulile;
  Esti cadru didactic universitar, citindu-ti curriculumul si postarile ma intreb ce le spui nefericitilor studenti, da’ se pare ca asta-i modelu’ in „invatamantul” romanesc contemporan, rezultatele se vad cu ochiul liber…
  Da’ ca esti autor pe Contribuitors chiar ca nu mai pricep, poate-mi explici, sau te abtii si-ti vor ramane resursele intacte in slujba partidului.
  PS: te rog sa nu te jenezi datorita formei de adresare, daca ne-am cunoaste sunt sigur ca aceasta ar fi din proprie-ti initiativa, ca doar esti fata educata.

 5. Doamna Paul, ati remarcat corect mentalitatea din Ardeal, si poate daca insistam pe subiect o sa patzim si noi ca haitienii, care regreta independenta, pentru ca autodeterminarea e buna abia dupa ce esti educat. Nu mai avem respectul pentru capra, nici ca animal nici ca pozitie! Dar, v-ati saturat de Romania ? Si eu regret ca nu suntem de limba germana ! Romania este garantia subdezvoltarii, prin traseul nostru hegelian pe latura negativa.

 6. Citind superficial articolul concluzia pe care o trag este ca cei 3.5 milioane de romani care muncesc ar trebui sa se opreasca. Asta ar face sa se scuture o tara intreaga pana le cad de pe umeri restul. Nu e frumos sa stai pe spatele unora doar pentru ca ai drept de vot si nu e bine sa muncesti pentru 6 altii doar pentru ca vreo 2 dintre ei te considera mai fraier (restul sunt familie in intretinere).

  Traiasca socialismul si cei care profita de pe urma lui, iar celor ce muncesc sa le fie rusine ca sunt prosti.

 7. Iar mandria asta penibila cu Ardealul cel cinstit si muncitor vs. Regatul ce puturos…

  Ciudat e ca experienta mea personala nu se potriveste deloc, dar deloc cu legenda asta. Am intalnit in Ardeal cam la fel ca in restul tarii tepari, manelisti si lume proasta. Da, nivelul de trai si gradul de civilizatie (consumul de sapun pe cap de locuitor spre exemplu) pe medie e ceva mai bun. Nu mai bun ca in Bucuresti insa, cu toata reputatia lor de „Mitici”.

  • Probabil ca experienta dvs se reyuma la orasele ardelenesti „colonizate” de moldoveni si regăţeni, gen Braşov, Sibiu… Aţi avut curiozitatea sa exploraţi Transilvania adâncă, satele şi micile oraşe ardeleneşti? Dacă nu, remarcile dvs sunt pur şi simplu neinformate, dacă nu chiar pline de reavoinţă…

   • Am „explorat” inca din copilarie, bunicii din partea tatalui fiind dintr-un sat ardelean, chiar n-are importanta care. Stiu foarte bine ce vorbesc.

    Doar un exemplu: e plina tara oasului de masini furate din vest, mafia hotilor de masini mana in mana cu serviciul inmatriculari din Satu Mare e vestita in toata tara. Sau un altul: Mailat, individul ala dezgustator de ne-a facut de pomina Italiei e din Avrig. Familie veche de gabori, nu import regatean.

 8. Daca politicienii si-ar vedea lungul nasului si mai ales si-ar vedea de treaba si ar actiona in interes public, tara asta ar arata altfel. Glumele spuse de politicienii romani de dupa ’90 despre poporul roman, arata un maxim cinism. Masura incompetentei si coruptiei clasei politice se vede. Nu sunt in pozitia sa dea lectii de moralitate! Romanii nu sunt asa de interesati de capre (nici macar de cele ale vecinilor) cum sunt si cum cred politicienii, ci vor sa traiasca bine intr-o tara normala si prospera.
  I-as sugera doamnei Paul si majoritatii politicienilor sa incerce sa scape de aceasta fascinatie pentru managementul caprelor la romani si sa isi de-a masura talentului prin fapte concrete pentru rezolvarea problemele acestei tari. Sper ca filozofia managementului caprelor la romani nu e singura lor competenta!

   • „Masura incompetentei si coruptiei clasei politice se vede. Nu sunt in pozitia sa dea lectii de moralitate! Romanii nu sunt asa de interesati de capre (nici macar de cele ale vecinilor) cum sunt si cum cred politicienii, ci vor sa traiasca bine intr-o tara normala si prospera.”

    Aşa-i. Oare în ce ţară din lume, una din prin principalele comisii ale Parlamentului, cum e cea juridică, care dă avizul TUTOROR legilor pentru a intra în dezbaterile din plen, e condusă de un semianalfabet ?!?…. iar legile, coordonează relaţiile interumane, interinstituţionale, etc. din stat.
    P.S. Să-i traducă cineva Preş Comisiei Juridice a Parlamentului, cuvintele alea mai lungi, de mai sus !

 9. Io zic sa mergeti inapoi in fundul istoriei si sa lasati locul altora. Voi politicienii nu sunteti in masura de a da lectii despre munca.

 10. Haideţi să vedem cum stau lucrurile cu caprele, omorâte de sudişti, din invidie, înmulţite de trei ori de oşeni, din hărnicie. Am intrat pe siteul INS. M-am dus pe pagina Direcţiei Agricole Satu Mare, rubrica „efective de animale”. Datele nu au mai fost actualizate din 2002. În anul acela, sătmărenii aveau fix 6914 capre. Să vedem cum stă un judeţ din Ţara Romanească. Aşadar, Gorjul. Statisticile aici sunt ceva mai proaspete, din 2009. Dar să vedem câte capre aveau gorjenii în 2002. Gorjenii aveau în anul acela fix 17761 de capre! În 2009, numărul caprelor din Gorj au crescut la 20148! Vâlcea? 15 500 de capre în 2002. În 2011 au behăit în judeţ 22.600 de capre.
  Or fi reuşit oşenii doamnei Andreea Paul să tripleze numărul de capre din 2002 pînă în prezent?

  • Doamna Paul are dreptate, la cele 6000 de capre declarate de oseni mai sunt 18000 de capre la vecinii de mai sus plus 18000 de capre la vecinii din jos, deci in total 42000 de capre. Plus tzapii aferentzi !!!

  • Ce dovedeşte asta? E simplu:

   1. În Oltenia capra e vaca poporului (o majoritate care tot creşte)

   2. În Oaş, capra e vaca săracului (o minoritate)

 11. Chiar n-ati inteles ca articolul e publicitate electorala?

  Oshanul e cel mai cel (asa a auzit autoarea), vrea trei capre cand ceilalti vor una (sau niciuna – asa a auzit autoarea).

  Imediat ctitim in dreapta: Andreea Paul – deputat de Tara Oasului (LOL, exista tara asta? Poate ii cere Andreea P. autonomia, sa poata sa creasca linistiti 3 capre de persoana)

  Deci e o actiune politica destinata crescatorilor de capre din Tara Oasului, cititori de Contributors.

 12. Este plictisitor, obositor si penibil sa ni se tot povesteasca despre ‘auchan’. E deja mai ridicol decat ‘castravetele are 80% apa’. D-na Paul-Vass va fi din pacate precum acei fotbalisti care promit mult ca juniori, dar nu reusesc sa ajunga niciodata mari fotbalisti. Articol inutil, la fel ca si prestatiile domniei sale din ultima perioada pe la diverse televiziuni. Daca asta e tot ce are mai bun echipa Blaga…

 13. Da, la rarefiatul nivel macroeconomic de la care priviti lucrurile, aceasta este mentalitatea.

  Aceste sisteme de valori se formeaza in sute de ani de evolutie a societatii dupa normele impuse de conducatorii sai. Istoria sociala trebuie studiata cu mintea deschisa si fara prejudecati. Romanii sunt un popor ca toate celelalte, si exista motive obiective si logice pentru diferentele regionale de mentalitate care persista desi comunistii au incercat zeci de ani sa le elimine. Ar fi fost util sa enumerati aceste motive, sa puneti degetul pe rana. De ce nu o faceti?

  Doar dupa ce intelegem profund cauzele putem lua masuri care sa duca la schimbarea treptata a valorilor si comportamentului societatii. Nu intereseaza insa pe nimeni pentru ca efectul schimbarilor ia prea mult timp, primele rezultatele se vor vedea cel mai devreme dupa o generatie. Ori, politicienii se schimba ca sosetele, deci din unghiul obtuz al propriilor lor interese, nu merita efortul.

  Daca ati fi venit macar cu o incercare de analiza a acestei situatii, articolul ar fi fost demn de respect. Asa, cateva constatari in doi peri, cateva statistici superficiale fara cauzalitate, si o recomandare de carte bazata pe nimic clar … ar fi slabut si ca eseu scolar scris de un elev de 16 ani. Din partea unui cadru didactic, si universitar pe deasupra, e sub nivelul marii. Pacat.

 14. Stimata d-na Vass ma intreb daca, chiar era cazul ca stra- bunicul meu din Moldova sa moara pe front in 1917 pentru ca d-stra si alti ardeleni fuduli si autosuficienti sa ne puteti jigni cu nonsalanta 100 de ani mai tirziu?
  Si in glumite gen arbeit macht frei.

  Cit despre mine m-ati pierdut de client – am plecat din tara ca sa nu mai platesc in veci impozite si taxe administratiei romane.

  Le platesc cu mare placere in Canada unde fiica mea capata o educatie adecvata si unde nu o jigneste nimeni pentru ca mama ei este din Bucuresti (4 limbi straine , masterat in arhitectura, postuniversitar in strainatate si concursuri de arhitectura cistigate la Toronto ) si tatal din Hunedoara (acelasi parcurs profesional)
  Succes martirilor administratiei romane din orice provincie ar fi ei si sarbatori fericite
  Andreea Scarlat (Mosoiu)
  Toronto ,Mai 3

  • Va multumesc pt. mesaj, exprima perfect si sentimentele mele. Bunicii materni – din Oltenia, oameni extrem de muncitori toata viata lor, practic au murit pt. pamantul si gradina lor pe care as fi vrut ca d-na Vass sa o vada. Doua case ridicate, as vrea ca d-na Vass sa le vada. Ceilalti – de langa Bucuresti, la fel de muncitori.
   Front, armata, concentrari la canal….pt. ce? Sa fim jigniti de ardelenii a-toate-stiutori si facatori?
   Slava Domnului ca traiesc in Elvetia, unde fiul meu nu va fi jignit niciodata la modul asta.
   Salutari si Paste fericit!

 15. Nu mai vorbiti despre etica muncii la romani, stimata doamna, nu sunteti in cunostinta de cauza!

  In schimb, va invit sa scrieti un articol bine documentat despre etica furtului la romani: aveti destui consultanti, incepand cu Monica Iacob Ridzi si terminand (sau nu), cu Roberta Alma Anastase.

 16. Pentru a intelege mai bine ce e „aia” populatia activa, ocupata, etc..dati un ochi pe linkul
  http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/somaj/somaj_IVr_12.pdf
  Si „aia” din economia neagra se numara, la activi, ocupati..ba chiar la salariati…altfel ar fi dezastru . Se numara la ocupati toti cei care au lucrat cel putin o ora pe saptamana…chiar si la negru, sau in gospodaria proprie. Durerea e la „inactivi”.
  Datele sunt extrem de greu de controlat (sa fim seriosi..cine stie la marele fix toata populatia care a lucrat macar o ora pe saptamana?)..practic nu se pot „contabiliza” nici cei care lucreaza afara, nu se ia in calcul nici macar soldul migratiei externe. Ce sa mai zicem de cei care lucreaza afara fara a fi inregistrati pe undeva, unde or fi „bagati”? La inactivi? sau la alte categorii? Pentru ca fiind plecati nu au putut raspunde la intrebarea: ati lucrat macar o ora pe saptamana?….Metodologia EU-LSF este unitara si stufoasa, dar nu cred ca datele pot fi completate la marele fix, fara un sistem informatic inerconectat la tot ce e forta de munca. Nu exista practic o sitiuatie foarte clara..dovada fiind ca nici nu s-a stiut cati suntem, la evenimentele de pomina din vara trecuta. Darmite cati mai si lucreaza…si apoi sa facem farmacie.

 17. sunt pescar si saptamana trecuta am avut o experienta cu doi ardeleni…
  acum pescuiesc la scrumbie si fiind sezonul ei, imi vin clienti de peste tot din tara ptr a o cumpara.
  singurii care nu s-au anuntat si au venti la ghici, au fost cei doi.
  mi-am dat toate „programarile”peste cap ca sa-i servesc, ptr ca sa nu fi facut drumul degeaba…
  si asta in contextul in care nu era prima data. le-am spus ca trebuie sa anunte cu o zi, doua inainte venirea, ca sa nu incurcam oamenii si sa ne calcam cuvantul. dar pe ei i-a durut la basca.
  ideea e ca dupa ce am cazut de neserios din cauza lor fata de clientii pe care deja ii programasem si i-am amanat, la o discutie telefonica ulterioara ptr a clarifica lucrurile…fiecare dintre cei doi dadea vina pe celalalt ca fusese cu initiativa si cu vina.
  dar am si cunoscuti ardeleni oameni seriosi, la fel cum am si moldoveni sau munteni la fel de parolisti.
  doamna vass ar face bine sa vina cu argumente si cifre si nu cu „impresii” sau cu prejudecati.
  poate ar face bine sa se duca la cluj ca sa fie consiliera lui boc la primarie,daca tot se simte in nesiguranta in bucuresti.
  aveam impresia despre domnia sa ca este o persoana serioasa, care vorbeste bazandu-se pe judecati de valoare pertinente.
  vad insa ca practica doar stilul de mitraliere al cuvintelor utilizat de fostul sau sef…
  iar doamna vass si dl boc numa a ardeleni nu par a fi…

 18. „Tara asta sta pe umerii a 3,5 milioane de romani angajati cu carte de munca in mediul privat.” Aşa începe articolul de mai sus.
  … Care mediu privat ? Majoritatea afacerilor care produc cei mai mulţi bani, sunt restaurantele, cârciumile şi barurile. Care produc beţivi. Mai departe, sunt magayinele, magazinaşele şi magazinoaiele (mall-uri, hypermarket-uri) care aduc din import şi vând în ţară. Adică, produc deficit. O altă afacere înfloritoare, este reprezentată de farmacii. Care nu mai are rost să comentăm ce vând, cui şi cum vând….
  Cam aici lucrează (la alb, negru sau gri) peste 70% din cei pe care se sprijină ţara asta. Repet: ce produce acest mediu în plus faţă de huliţii bugetari, sugativele ţării ?…. Mediul provat care produce cu adevărat, reprezintă mai puţin de 30% din angajaţii mediului privat. E vorba de industria auto, IT şi cea care se bazează pe resurse Inclusiv agricultura. Pe cale de dispariţie şi resursele, cât despre agricultură, majoritatea terenurilor cultivate aparţin străinilor, sau firmelor străine, care, rar îşi vând producţia în ţară.
  Cât despre bugetari, ei ce produc ? Nimic, în afară de siguranţă, justiţie (atât cât permit legile avizate de o comisie juridică condusă de un semianalfabet, legi care guvernează poliţia, justiţia, sri-ul armata şi tot ce seamănă cu ele), sănătate, aflată în acelaşi haos ca celelate, un aparat administrativ care asigură, de bine de rău, funcţionarea statului, aparat la fel de handicapat de politicile de personal (care încurajează pilele) dar mai ales de legile votate de parlamentari din ce în ce mai analfabeţi şi influenţabili financiari. De bine de rău, bugetarii ăştia asigură condiţiile în care lucreată susţinătorii statului.
  Realitatea e că din tot mediul privat, doar cca 30% produce cu adevărat ceva, restul sunt asemuibili bugetarilor. Pentru că în România, de 20 de ani, mediul privat e încurajat să deschidă cârciumi şi e gâtuit de legislaţiile fiscale sau comerciale dacă-i vine cumva ideea să deschidă o fabrică de producţie a ceva…. Ca să nu mai amintim de cercetare – cheia de boltă a productivităţii
  Ţara asta se sprijină în realitate pe DOAR 30% din mediul privat iar în rest pe fonduri europene şi pe împrumuturi…..
  TERMINAŢI CU INEPŢIILE GEN „Tara asta sta pe umerii a 3,5 milioane de romani angajati cu carte de munca in mediul privat.” !!!!

  • Tu esti Mircea?

   Nu te supara asa de tare pe cei 3.5 mil. lucratori ca acu’ se reduc si acestia!

   Si daca romanului ii place mancarea – stare de mat plin – si beutura – el cu cine sa voteze decat in starea de cetatean turmentat? – apai ce tip de business sa rasara in aista tara ca sa aiba piata?

   Vrei matale scoli, uzine si spitale? Mai asteapta!
   Pana vine dreapta la conducere, na – ma rog, daca suporti!

   P.S.finalul este publicitate nemascata, nemarcata!

   • Pai ca sa vina dreapta la conducere ar trebui mai intai sa existe!

    Aveti cumva stiinta de asa ceva? Ca daca da, se pare ca se ascunde bine… atat de bine incat nu este capabila sa se gaseasca singura, daramite s-o gasim noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Andreea Paul
Prim-vicepresedinte al PNL, Deputat de Tara Oasului, Satu Mare Lector univ. dr. la Facultatea de Relatii Economice Internationale, ASE

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro