marți, martie 18, 2025

München. 5 septembrie 1972

Atacul din 5 septembrie, filmul din anul 2024 al regizorului Tim Fehlbaum, pe un scenariu nominalizat la Oscar scris de regizor împreună cu Moritz Binder și Alex David, este interesant din cel puțin două puncte de vedere.

Mai întâi fiindcă reface cu lux de amănunte succesiunea de evenimente sângeroase din dimineața zilei de 5 septembrie 1972. Atunci când, un comando terorist al organizației arabe Septembrie negru, a pătruns în Satul Olimpic de la München, în zona în care era cazată delegația israeliană. Erau opt membri ai respectivei organizații teroriste, îmbrăcați în treninguri negre și purtând sacoșe pline cu armament.  Teroriștii au ucis sportivi în campus, pe alții i-au luat ostatici. S-au făcut că negociază cu autoritățile germane, au făcut-o de pe poziții de forță. Au negociat cu însuși ministrul de Externe german din acea vreme, legendarul Hans- Dietrich Genscher. În cele din urmă, sub presiunea timpului li s-au îndeplinit pretențiile, însă Poliția a încercat să îi elibereze pe ostatici. Operațiunea a eșuat și din cauza nepriceperii  germane în domeniu, și din vina unor reglementări a căror origine se aflau în statutul de țară învinsă în al Doilea Război Mondial al Germaniei. Atacul s-a soldat în cele din urmă cu moartea a 11 sportivi, a unui polițist și a cinci dintre cei opt teroriști.

Spectatorii care, din felurite motive, nu știau, până la a vedea filmul, nimic sau mai nimic despre acest moment negru nu doar din istoria olimpismului modern ori a relațiilor israeliano-palestiniene, ci și din aceea Germaniei postbelice (care vedea în găzduirea JO o șansă pentru reabilitare și iertarea măcar în parte a vinovăției) și din cea a umanității au, grație excelenței scenariului scris de Tim Fehlbaum, Moritz Binder, Alex David, ocazia de a afla despre episodul cu pricina aproape totul.

Aceasta cu toate că acțiunea filmului se petrece predominant în sediul situat foarte aproape de Satul Olimpic al echipei de redactori și tehnicieni trimiși la München de abc, unul dintre cele mai mari posturi de televiziune din SUA. În condițiile progresului fără precedent al tehnicii televiziunii, ale apariției transmisiilor prin satelit, concurența dintre posturi era acerbă. Important era să transmiți primul o știre, un eveniment, însă și să o faci respectând deontologia. Verificând tot ceea ce se primește pe surse, având grijă la alegerea cuvintelor, a imaginilor, știind că orice greșeală se plătește. Tensiunea devenise încă și mai mare căci ABC a fost singurul care a avut o vreme acces la satelit. Tot ceea ce se petrecea la München ajungea în timp real pe ecranele televizoarelor din SUA și de acolo în întreaga lume. Informațiile, imaginile lansate în eter de ABC erau urmărite de toată lumea, erau preluate de toate posturile, puteau fi văzute inclusiv de teroriști.

Filmul lui Tim Fehlbaum reface pasionant atmosfera din redacție, discuțiile contradictorii asupra a ceea ce transmitem și cum. De unde o serie întreagă de întrebări esențiale. Ce facem spre a obține cât mai multe informații și cum ne asigurăm că respectivele informații sunt corecte? Ce facem spre a avea și imagini, căci fără imagini televiziunea nu înseamnă nimic? Nu cumva imaginile și informațiile îi pot ajuta și pe teroriști? Patru producători și redactori cu totul remarcabil interpretați de Peter Sarsgaard, John Magaro, Ben Chaplin și Leonie Benesch au în spate o perfect antrenată echipă de tehnicieni. Efectul de real pe care mizează filmul este potențat de faptul că, în economia producției, sunt integrate imagini de arhivă (începerea negocierilor, sosirea lui Genscher, pertractările acestuia cu șeful teroriștilor) care conțin și momente din intervențiile live ale prezentatorului american Jim McCay. Și vorbele lui profetice.

Cum se simt acei producători, redactori, tehnicieni când după o transmisiune exemplară, cu mari, cu infinite șanse de a intra în istoria televiziunii (a și intrat ca atare), lucrurile se prăbușesc pe neașteptate? Aceasta fiindcă se dovedește că știrea venită de la surse autorizate privind reușita acțiunii poliției și salvarea  ostaticilor, dată cu entuziasm pe post, după o seamă de reticențe, sărbătorită ca atare, este infirmată. Despre ce e, la urma urmei,  vorba? Despre victorie sau înfrângere jurnalistică si umană? Apreciabil finalul cu actorul John Magaro.

BerghausWöbke Filmproduktion, Projected Picture Works, Constantin Film

ATACUL DIN 5 SEPTEMBRIE (SEPTEMBER 5)

Regia: Tim Fehlbaum

Scenariul: Tim Fehlbaum, Moritz Binder, Alex David

Producători: Mark Nolting, John Ira Palma, Sean Penn,Philipp Trauer, John Wildermuth, Thomas Wöbke

Imaginea: Markus Förder

Design de producție: Julian R. Wagner

Costume: Leonie Zykan

Coloana sonoră: Lorenz Dangel

Cu: Peter Sarsgaard (Roone Arledge), Ben Chaplin (Marvin Binder), Leonie Benesch (Mariane Gebhardt),Zinedine Soualem (Jacques Lesgards), John Magaro (Geofrey Mason),Georgina Rich (Gladys), Corey Johnson (Hank Hanson)

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Multumim pentru prezentarea acestui nou film! Uneori imi vine sa citesc doar articolele dumneavoastra si sa las la o parte orice alta analiza politica. Sunteti un autor unic si un excelent critic de film si teatru!
    A mai existat un film realizat in 2005 („Munich”), regizat de Steven Spielberg, cu Eric Banadinovici in rol principal, din cate stiu. Un film care te tine cu sufletul la gura si in care acest agent Mossad are misiunea de a-i captura si ucide in diverse locuri din lume pe cei care i-au ajutat pe teroristi in atac. Uneori se pare ca singura solutie pentru a face dreptate nu se afla in justitie, ci chiar in astfel de misiuni organizate de un serviciu secret.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Disponibil pentru precomandă

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro