miercuri, mai 12, 2021

N-am mai avut manifestatii politice pe stadion de pe vremea lui Ceausescu

Cuvântul “stadion” alăturat cuvântului “politică” nu-mi sună bine. Nu-mi plac mulţimi mari de oameni încolonaţi unei cauze neclare. Nu-mi plac demonstraţiile de forţă şi nu mă dau în vânt nici după defilări. Demonstraţiile de forţă sunt menite şi gândite să intimideze. Nu-mi place ca în politică unii să încerce să-i intimideze pe alţii. Da, un protest pot să-l înţeleg, pot să-l accept are rolul lui in democratie. Dar lansările de candidaţi sau diferite celebrări pe stadioane, iniţiate de forţe politice, mă duc imediat cu gândul la apucături totalitare sau cel puţin megalomane.

Ştiu că actualul preşedinte al SUA şi-a lansat candidatura tot pe un stadion de fotbal american. Dar un alt exmplu de manifestaţie politică pe stadioane, din lumea civilizată nu-mi vine în minte sau nu ştiu eu de ele. În schimb, pot foarte uşor să asociez astfel de manifestări cu cele mai multe dintre cele mai crunte regimuri totalitare/autoritare din trecut (România, Germania Nazistă, URSS) sau prezent (Coreea de Nord, China).

Când vrei să faci demonstraţii de forţă şi mai ales în ziua unui eveniment important pentru adversari (Congresul PPE la Bucureşti) atunci trebuie să te ocupi să aduci acei oameni acolo, la stadion. Dacă nu demonstrezi forţa prin numere mari, ideea se poate întoarce impotriva ta. Oamenii nu vin aşa de mulţi pe stadioane din proprie iniţiativă, trebuie organizaţi. Este şi asta o similitudine cu regimurile tatalitare. OK, nu sunt aduşi cu forţa. Sunt încurajaţi să participe, li se pun mijloace de transport la dispoziţie. Uniilor li se spune că ar face bine să nu lipsească dacă vor să … Este greu de crezut că toţi sunt membri de partid.

Acum pentru USL, nu a fost chiar greu să-i aducă pe oamenii aceştia acolo. Mulţi vin doar să vadă stadionul pentru prima dată. Gratis…

Mai jos este o fotografie care mi-a fost recomandată pe feacebook. Departe de mine gandul de a-i asocia pe cei de la USL cu naziştii. In loc de zvastică ar pute fi un alt simbol. Imi place insa mesajul… Niciodata sa nu subestimati prostia oamenilor adunati in grupuri foarte mari.

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

 1. Ca şi tine Ciprian probabil simţim mai mult ataşement faţă de Instituţia Muntelui(fost vânător de munte) decât Instiuţia Stadionului. Competiţia cu stânca, cu este prin definiţie preponderent individuală, de autodepăşire atunci când simţi că nu mai poţi. Nu poţi rămâne suspendat la mijlocul pistei între trecut şi viitor, trebuie să ajungi la pisc.

  Stadionul(arenele) sunt infrastructuri proiectate de mintea umană în jurul ideii de competiţie dar şi de consens. O idee de competiţie presupune însă COMPETITORI. Iar la sfârşit, învingători sau perdanţi în funcţie de regulile consensuale create înainte de a declanşa competiţia. Acele reguli sunt clare. Baremuri în timp, număr de goluri, fără lovituri în anumite zone. Există predictibilitate dar în acelaşi timp există suprize dar şi acelea controlate într-o zonă a toleranţei şi spiritului fair-play. Stadionul permite confruntarea între cunoscut-necunoscut(nume celebre mai puţin celebre) permite afirmarea calităţilor individuale ale jucătorilor. Dar permite şi reflectarea participării spectatorilor la un nivel fără riscuri.

  Confiscarea atributului de ÎNVINGĂTOR pe un Stadion precum şi a prezentării mecanismului de delegare a acelui atribut printr-un mecanism de construcţie prin CONSENS de către consultanţii politici şi religioşi sau de marketing sunt cele două elemente de manipulare a conştiinţei sociale a celor neparticipanţi. Masele urmează liderii. Chiar artificial creaţi şi nu prin competiţie adevărate cu adversari. De aceea regimele totalitare au utilizat STADIOANELE pentru a creea impresia artificială de CONSENS cu propriile acte statale obligând minorităţile critice să se supună acelui consens pentru a nu fi supuse mecanismului de excluziune socială.

  Dacă te uiţi la mecanismele regimurilor democratice vestice, STADIONUL este folosit preponderent ca infrastructură a competiţiei politice FAIR-PLAY. Părţi care se confruntă pe argumente impunând diferenţele prin abilităţi sau forţa ideilor. Convenţiile republicane şi democratice urmează regulile unui mecanism de competiţie real. Şi nu artificial al mobilizării părţii tale încercând să o prezinţi ca OPŢIUNEA TUTUROR.

 2. daca germanii ar fi castigat razboiul n-ati mai fi avut curaj sa-i faceti prosti…ghinionul lor a fost ca au intalnit alte grupuri de oameni mult mai numeroase, dar nu mai destepte: rusi, americani, englezi. A fost doar aritmetica.

   • @Pan Petru
    Intreba-i pe germanii de azi (inteligenti, da), ce parere au despre nazism si despre bunicii si strabunicii lor incolonati in spatele lui Hitler. Sau urmareste-le documentarele despre nazism. Sau vezi cu ce seamana Germania de azi mai mult: cu Germania nazista sau cu Anglia, SUA, Franta? Probabil ca nu vei intelege exact unde bat, dar nu dispera: de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.

    • Nu confundati parerile germanilor (la randul lor destul de diverse) cu ale presei din Germania (tot ce are legatura cu extrema dreapta e „cah” si e infierat zilnic, in schimb, despre mizeriile stangii – ici si colo, cate o vorbulita). Si nu uitati nici de eficienta munca a celor care, dupa razboi, le-au sadit si inca le mai intretin nemtilor un acut sentiment de vinovatie.

    • Mesajul din poza zice cam asa “Niciodata sa nu subestimati PUTEREA oamenilor prosti adunati in grupuri mari” Adica votul oamenilor pe care ii considera unele partide “prosti” (de multe ori o eticheta interpretabila, pt si un prost are o bruma de liber arbitru) dar care sunt multi (vs. votantii “inteligenti” ai unor partide)

 3. Citeam de zilele trecute despre faptul ca USL organizeaza ceva in aceeasi zi cu PPE.
  Cand am aflat ca pe stadion, sincer, ma gandeam ce-i mai nasol: daca s-ar fi agitat in strada undeva aproape de ceilalti (oricum parca va urma si asta azi) sau ca o fac pe stadion (din aceleasi motive prezentate in articol)

 4. De fapt în opinia mea, tot ceea ce s-a întâmplat în România în ultimul an, începând de la manifestarea spontană în sprijinul lui Raed Arafat (consens autentic al unei pături din populaţie) a urmărit de fapt confiscarea Puterii eludând mecanismele predictibile şi raţionale ale democraţiei, de competiţie la 4 ani, în numele unui consens artificial fabricat în laboratoarele consultanţilor şi unei elite care dispune de bani şi putere acumulată cu timpul pe mediile de comunicare. TV şi Online.

  România a devenit un Stadion în sensul literar al cuvântului pentru actori diferiţi ca motivaţie (politici europeeni, pentru interesele economice diverse de natură geografică) iar românii au acceptat ei însăşi să devină jucători care trăiesc riscurile directe ale meciurilor cu posibilitatea tristă de a fi doar învingători sau perdanţi..deja două echipe adverse care îşi încurajează mai degrabă jucătorii proprii care dau la gioale şi coate-n gură…în timp ce ceilalţi din exterior sunt doar Spectatori ce mai aruncă o încurajare sau o sticlă-n cap după simpatie şi interes). Dacă cei responsabili vor înţelege asta. Sancţionarea propriilor jucători care nu respectă regulile jocului(corupţii, cei care nu respectă regulile democraţiei, regulile academice, regulile ce dau previzibilitate şi justiţie socială) şi în acelaşi timp abandonarea rolului de Stadion pentru două echipe, construirea unei singure

 5. Vad ca sunt tehnici tot mai folosita de postacii uselisti de pe Contributors: interpreteaza mesajul cum vor ei (de exemplu aici: autorul a sugerat ca liderii USL, si nu nemtii, ar fi prosti). Una dintre modalitatile cele mai frecvente este sa spuna ca autorul i-a facut prosti pe unii sua pe altii, si vai, ce rusinos ar fi (cand de fapt autorul a scris cu totul altceva).

  Procedeu de Antena 3…

 6. O ultimă intervenţie.

  Din vizionarea imaginilor de la mitingul USL se pot trage mai multe concluzii. În primul rând scenariştii organizatorii vroiau să creeze o imagine de unitate. Dar aceea unitate nu este una creată de mulţime ci de operatori. Cadre tipice de filmare.

  În mulţime, nu ştiu de câte ori aţi observat, printre oamenii normali – SĂRĂCIA era prezentă. O mare diferenţă între SCAUNELE alocate celor care şi-au permis o cravată şi un costum şi imaginii oamenilor obosiţi cu cearcănă , fără dinţi pensionari unii mai cu căte o şăpcuţă roşie primită cadou, puşi să cânte refrene sloganuri ca mijloc de aprobare. A fost şi o a treia categorie a activiştilor tineri, care intepretau momentul cred într-o atmosferă totuşi mai pozitivă de participare-implicare în societate dar o categorie restrânsă între monolitul clasei nobile USL şi prost. Momentul de tăcere monumental după fraza -Anul 2012 a fost anul victoriei- denotă la nivel de reacţii percepţia intimă a tuturor simpantizanţilor prezenţi. Era vorba de o înfrângere resimţită colectiv.

  Electoratul USL este unul dezamăgit. Iar capacitatea lui Vanghelie sau Pandele de ai aduce cu hei-rupul şi plasa la alegeri, este din ce în ce mai redusă.

  Prezenţa lui Dragnea, chiar cu acuzaţii de la DNA în prim-plan comunicaţional denotă un alt simptom, simptomul murdăriei la cârma puterii interne a USL. O perioadă de carantină comunicaţională ar fi fost impusă într-o societate democratică, atunci când secretarul general e acuzat de către o instituţie a Statului de Drept. Dar atitudinea contrară, de a realoca încrederea publică acestuia denotă că la acest nivel al corupţiei şi justiţiei sociale, USL-ul mai are lung drum de parcurs.

 7. Vorbind de sindromul intervenţiei celor de afară – declaraţia premierului bulgar „Preşedintele României aparţine trecutului, politica lui aparţine trecutului ” sunt totuşi în categoria obrăznicii depâşind limitele limbajului diplomatic într-o ţară gazdă. Preşedintele României a fost votat de români, deci intervenţia deschisă negativă a unui oaspete poate de asemeni fi considerată un afront de către ceilalţi români care nu au fost pe stadion.

 8. In schimb la Palatul Parlamentului vorbea cu discursuri lungi si Nicolae Ceausescu, discursuri lungi si goale !!
  Ca si azi la congresul PPE, asa cum a spus de la tribuna azi Premierul polonez Donald Tusk !!
  Uite aici:

  „”Mă uit la acest edificiu şi mă gândesc că şi lui Nicolae Ceauşescu îi plăcea să ţină discursuri deosebit de lungi în acest loc. Îi făcea probabil pe oameni să fie deosebit de iritaţi din acest motiv şi vă aduc aminte că a avut un final trist al carierei lui politice, dar şi al lui personal. De aceea, eu vreau să fiu foarte scurt”, a afirmat Tusk la începutul discursului său.

  Sesiunea de discursuri de la Congresul PPE de miercuri după-amiază a acumulat o întârziere de cel puţin o oră, în condiţiile în care vorbitorii au depăşit timpul alocat.

  Totodată, Tusk le-a cerut delegaţilor populari prezenţi la Congresul PPE să fie atenţi să nu cadă în capcana „ipocriziei politice” care rezidă în sloganul „Mai multă Europă” adoptat de familia popularilor.

  „Ipocrizia este atunci când un politician spune la Bucureşti «Mai multă Europă», iar acelaşi politician spune, a doua zi, la Bruxelles, că UE are nevoie de un buget european mai mic. Ipocrizia apare, de asemenea, atunci când politicianul spune «Mai multă Europă», iar apoi că nu e nevoie de a avea o Europă integrată, care să nu se împartă în Zona euro şi Zona noilor membri. Ipocrizia este şi atunci când aici, la Bucureşti, acelaşi politician spune «Mai multă Europă», iar apoi a doua zi afirmă că nu toate statele europene ar trebui să fie în Schengen (…) Deci nu trebuie ca acest slogan să fie unul gol”, a spus Tusk.

  El a arătat că popularii nu trebuie să fie ridiculizaţi pentru că s-au unit sub un slogan golit de conţinut.

  „Aveţi o influenţă asupra liderilor dumneavoastră, depinde de dumneavoastră să le cereţi ca Europa să nu fie dominată de ipocrizie. Sunt convins că dumneavoastră puteţi să împiedicaţi acest scenariu. Sloganul trebuie să fie «Mai multă Europă», dar niciodată «Mai multă ipocrizie»”, a afirmat Donald Tusk, potrivit traducerii în limba română din poloneză.”

  http://www.rtv.net/donald-tusk-si-nicolae-ceausescu-tinea-discursuri-lungi-in-acest-loc_49305.html

  SUBSCRIU, adica ipocrizie si vorbe goale la Congresul PPE!!
  Vorbe goale de care suntem satui si o Europa unde tot mai multi oameni se ridica impotriva ipocriziei acestor politicieni !!
  Ipocrizie si la politicienii romani si la astia europeni!!!
  Toti o apa si-un pamant !!

  • Spui ca: „Ipocrizie si la politicienii romani si la astia europeni!!! Toti o apa si-un pamant!!”. Tu vrei sa ne pacalesti! Uiti ca nu suntem telespectatorii de la Antena 3.
   Sunt sigur ca in UE exista si politicieni ipocriti, insa sa pui semnul egalitatii intre politicienii ipocriti din UE si politicienii romani penali (din Parlament!!), plagiatori (ministrii, Prim Ministru!!), „baroni locali” (hotul neprins este negustor cinstit!!), etc. este prea de tot!!!

   P.S. Mi-am permis sa te plagiez folosind !! sau !!! ca sa imi exprim uimirea autentica.

 9. Mesajul Derbedeului plagiator, mincinos, incompetent si impertinent pe Arena Nationala :

  Dragi simpatizanti usl,

  Ma bucur ca ati venit cu totii pe stadion.
  Vrem sa se creada ca suntem multi.
  Noi am furat de am rupt, am devalizat tara, am dat o lovitura de stat si am fraudat masiv referendulul. Ca sa scapam de puscarie, trebuie sa cistigam alegerile parlamentare.
  De aceea, avem nevoie de voi. Trebuie ca fiecare dintre voi sa voteze de cite o suta de ori. Autocarele care v-au adus la Bucuresti, va vor plimba, in ziua alegerilor, prin toata tara si vor opri in cele o suta de sectii de votare, unde veti fi asteptati de oamenii nostri. Sa nu aveti nicio grija. Se va ocupa tovarasul Dragnea de toate detaliile. Daca totusi se vor gasi presedinti de comisii electorale care nu va vor lasa sa votati multiplu, sa mintiti, asa cum fac eu in fiecare zi.
  Sa spuneti ca nu ati mai votat.
  Sa faceti galagie. Sa-l acuzati pe Presedinte ca va impiedica sa va exercitati dreptul democratic de a vota.
  Daca procurorii va vor deschide dosare penale, pentru fraudarea alegerilor, sa afirmati ca sunt dosare politice. O sa avem noi grija de acei procurori, dupa alegeri.
  Sa nu va ie frica.
  Daca vom cistiga alegerile, voi da imediat o ordonanta de urgenta, cu aplicare retroactiva, prin care fraudarea alegerilor va fi declarata legala, constitutionala, perfect democratica.
  Voi da o alta ordonanta de urgenta prin care toti infractorii usl arestati, vor fi eliberati si vor primi si despagubiri. Vor fi considerati detinuti politici.
  Daca nu veti reusi sa fraudati masiv alegerile, am incurcat-o, vom merge la puscarie.

 10. Si nu uitati nici de eficienta munca a celor care, dupa razboi, le-au sadit si inca le mai intretin nemtilor un acut sentiment de vinovatie-eu insine
  si nu e bine ca li se spune ce au facut?domnule eu insine!au format unitate si indestructibilitate si au fost folositzi de nazisti!oare unde mai intilneshti o situatzie asemanatoare?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

PNRR for dummies. Sau planul cincinal cu MCV ataşat

Luni 10 mai premierul Cîţu şi ministrul Ghinea merg la Bruxelles pentru a discuta o formă finală a Planul Naţional de Redresare...

Povestea ursului și gestionarea ciudată a crizei

Toți știm povestea celui mai mare urs din România, ucis de un prinț din Liechtenstein. Opinia publică a reacționat...

Conferința privind Viitorul Europei s-a reluat. Cine vorbește pentru România europeană?

Pregătirile pentru ”Conferința privind Viitorul Europei” s-au reluat după o pauză impusă de situația sanitară a Europei. Această inițiativă franceză preluată în...

Maia l-a învins definitiv pe Igor. Dar bătălia pentru direcția Republicii Moldova continuă

După ce a pierdut pe toate fronturile, adică și Președinția și Parlamentul, principalul agent politic al Moscovei la...

Școlile și epidemia

Numărul zilnic al deceselor este cel mai bun indicator al mersului epidemiei. Față de numărul cazurilor detectate, care depinde de numărul de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro