joi, iulie 18, 2024

Nadejdin, contracandidatul lui Putin, este noua nadejda (speranță) a Rusiei?

Se apropie vertiginos alegerile prezidențiale din Federația Rusă, care vor avea loc pe 17 martie. Desigur că rezultatele sunt cunoscute de pe acum, chiar dacă mai apare câte o potențială „speranță”. Dar care este adevărul despre cea mai nouă senzație la aceste alegeri? Cine îi stă în față actualului președinte, Vladimir Putin? Ce crede acest contracandidat despre războiul din Ucraina și cine îl susține de fapt? Dacă cineva crede că în statul numit Rusia se acceptă măcar o formă de opoziție reală, atunci se înșeală amarnic. Așadar, este important să ne întrebăm: este acest concurent al lui Putin cu adevărat diferit sau doar o altă fațadă a aceluiași regim?

Patru candidați care fac parte din partidele parlamentare, printre care și actualul președinte Vladimir Putin au fost înregistrați până acum. La 28 ianuarie, Comisia Electorală Centrală din Federația Rusă a acceptat documentele de înregistrare, inclusiv semnăturile pentru participarea la alegeri a liderului Partidului Comuniștilor din Rusia, Serghei Malinkovici. Pentru comuniști au votat la alegerile trecute cei declarați împotriva lui Putin, pentru că Alexey Navalny i-a îndemnat să o facă. Candidatul comuniștilor va fi urmat de alții, inclusiv de organizatorul celei mai active campanii de colectare a semnăturilor, Boris Nadejdin, sprijinit de Partidul Inițiativa Civică. Echipa sa de campanie continuă să strângă semnături. Listele vor fi trimise, probabil, la Comisia Electorală Centrală în ultima zi de colectare – 31 ianuarie. Acest lucru înseamnă că eventualele revendicări formale ale semnăturilor nu au fost încă eliminate. În termen de 10 zile, din februarie, va deveni clar care sunt șansele de înregistrare ale lui Nadejdin. Până în prezent, potrivit opiniei ruse, acesta ar avea șanse slabe, după cum reiese din explozia de critici aduse împotriva sa din ultimele zile. Cu toate acestea, problema admiterii la alegeri nu este în mod clar închisă.

În calitate de liberal, Boris Nadejdin a fost angajat al aparatului guvernamental și deputat în Duma de Stat din partea „Uniunii Forțelor de Dreapta” a lui Anatoli Chubais și Boris Nemțov, iar mai târziu o figură publică, care, din punctul meu de vedere, joacă un rol important în regia acestui scrutin. În octombrie 2023, Vedomosti, un ziar apropiat autorităților ruse, a relatat că Putin plănuia să diversifice buletinul de vot cu un candidat „liberal”, cum ar fi Alexei Venediktov, fost redactor-șef al Ekho Moskvy (postul și-a încetat emisia la o săptămână după începerea invaziei). El însuși a declarat că nu intenționează să candideze la președinție.

Cu toate acestea, aproximativ în același timp, Boris Nadejdin și-a anunțat intenția de a candida la Președinție. Să fie acesta candidatul liberal perfect pentru Kremlin?

Prin Nadejdin, actualul președinte al Rusiei, Vladimir Putin, vrea să înțeleagă mai exact câți ruși, dar și cine anume se împotrivește războiului. Prin colectarea de semnături, se obțin date personale. Un candidat care ademenește prin faptul că este „anti-război” este momeala perfectă pentru a vedea pulsul în societate referitor la susținea reală a agresiunii ruse în Ucraina. Folosindu-l pe Nadejdin ca un candidat aparent anti-război, Putin poate monitoriza și controla eficient opoziția. Prin colectarea de semnături și informații personale, regimul poate identifica indivizii care se opun politicii sale, ceea ce poate duce la represalii, intimidări sau chiar arestări.

Mai ales că pentru speranța Nadejdin au semnat și ruși refugiați în străinătate, apropo, într-un număr foarte mare. Pentru înregistrarea în cursă sunt necesare 105 mii de semnături. Până în acest moment, Nadejdin a reușit să strângă peste 300 de mii de semnături. Deci, se înțelege că suportul pentru candidatul care se declară împotriva războiului ar fi de luat în calcul. De cealaltă parte, Vladimir Putin a strâns cel puțin trei milioane de semnături, potrivit echipei sale electorale, care desigur este echipa partidului „Rusia Unită”, chiar dacă acesta dorește să candideze drept independent.

Majoritatea absolută a analiștilor politici consideră că Boris Nadejdin va fi, totuși, eliminat din alegeri (eu nu mă număr printre aceștia). Și chiar dacă ar fi eliminat, rușii stau la cozi doar pentru că nu au altă opțiune pentru a-și exprima poziția anti-Putin și anti-război. Este singura modalitate legală de a protesta, votând un alt candidat înregistrat. Dar aceasta mai este și o consecință a apelului din partea personalităților publice rusești din străinătate, considerate parte din societatea civilă rusă, precum Mihail Hodorkovski.

Când Boris Nadejdin a apărut pentru prima dată în rolul unui potențial candidat, multor ruși li s-a părut amuzant că s-a înscris în cursa prezidențială împotriva lui Putin. Și nici nu se credea că va fi capabil să organizeze o campanie clară, să strângă semnăturile necesare, dar iată că se pare că le-a strâns și este gata să facă următoarea mutare în joc, să obțină locul doi la alegerile prezidențiale, curios doar cu ce procentaj. Nadejdin, prezentându-se ca un critic al războiului, poate devia atenția publică de la problemele reale și de la criticile autentice la adresa conducerii lui Putin. Aceasta poate reduce eficacitatea opoziției reale și poate dilua mesajele anti-război. În esență, chiar dacă Nadejdin se prezintă ca o voce anti-război și dorește să declare pace cu Ucraina odată ce ar fi ales drept președinte, poziția sa privind păstrarea granițelor actuale de război cu Ucraina sugerează o aliniere cu interesele și politica lui Putin, în loc de o opoziție reală sau un angajament autentic pentru pace și respectarea dreptului internațional. Practic, ce propune Nadejdin nu este cu nimic mai bun decât acțiunile lui Putin, este aceeași manipulare.

Una dintre criticile cele mai aprige aduse de Nadejdin este lansarea „operațiunii militare speciale” de către președintele Putin, pe care o consideră o greșeală fatală. El argumentează că obiectivele declarate ale războiului din Ucraina nu au fost atinse și că, în schimb, există riscul unor daune economice și demografice ireparabile pentru Rusia. Practic, pare că ar fi candidatul perfect al opoziției, cu o poziție anti-război, anti-sistem și anti-Putin.

Pentru a ne da seama dacă avem dreptate în privința pretinsului candidat „anti-război”, trebuie doar să urmărim noutățile și să observăm:

1. Dacă acesta va fi scos din cursa prezidențială;
2. Dacă acesta este confirmat drept candidat la alegerile prezidențiale din martie ori dacă acesta va fi lăsat să candideze (cel mai probabil) pentru a legitima într-un fel acest scrutin deloc democratic.

Din păcate, Nadejdin este încă un instrument al lui Putin. Rolul său nu este de a opune rezistență reală politicii Rusiei privind războiului din Ucraina, ci de a susține agresiunea prin metode subtile, consolidând astfel controlul lui Putin asupra narativului intern și diminuând din importanța opoziției reale ruse.

Acest editorial a apărut prima dată pe site-ul publicației din Republica Moldova – Agora.md

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. Toti candidatii sunt papusi ale kgb ului…un circ si o regie ieftina pt alegerea lui putler boss ul mafiei cleptocrate.

 2. Nu va castiga; dar el sondeaza opinia rusilor cu privire la razboi; chiar daca Putin ii va ceda puterea, faptul ca vrea granite pe actualul aliniament, il face un putlerist mascat.
  Si tabara pro-razboi il poate trimite pe Putler la pensie, onorabil. Iar Nadejdin continua nebunia. De data asta, ei vor pace, dar uite ca U nu vrea, ataca … teritoriile „lor”!
  Asta arata ca Putler e doar un pion. Nu el e seful adevarat. Puterea e ascunsa undeva in birourile KGB/GRU.(DA, KGB; nu a disparut.)
  (Iar daca aduce un plan de pace bazat pe retragerea totala… o sa bea ceai, cade de la etaj…)

 3. Putin poate fi „scos” de tot din scena politica doar daca poporul rus isi doreste asta. Pana la acel moment, a spera precum un copil inocent ca Putin poate fi detronat de un Nadejdin, inseamna ca Occidentul se teme si nu mai are solutii in fata atacului Rusiei. Situatia trebuie privita pragmatic si foarte, foarte realist, lucru care lipseste cu desavarsire in abordarea occidentala fata de Rusia. Probabil ca va manca ceva stricat si acest candidat si va avea bubite pe fata.

 4. Este un Prigojin cu mai multa carte si priza la intelectuali dar este esenta poporului rus , orice loc in care a vagabondat vreun rus betiv o saptamana este teritoriu istoric care trebuie adus in ruski mir ceilalti sunt nazisti pentru ca isi apara tara si nu accepta sa fie spalati pe creier pentru a dobandi un frumos sindrom Stockholm cum au toate republicile asiatice. Va fi util precum Prigojin dar daca isi depaseste rolul desemnat Kremlinul are rezolvari verificate de zeci de ani. Acum ca Putin e calare pe val si toate ii merg din plin isi permite ca Nadejdin sa fie pe buletinul de vot.

 5. Nu cred ca exista posibilitatea inlaturarii lui Putin si a clicii lui pe cale pasnica asa incat raman celelalte cai( binecunoscute).Cand opoziția la regimul lui Putin va deveni majoritara in Rusia atunci regimul putinist se va prabusi ca un castel din carti de joc .Vom vedea ( in curand).

 6. In rusia contemporana, puterea se mosteneste. Alegerile lor sunt un soi de spectacol fals, pentru a da impresia de normalitate rusilor cu capul (mai) limpede. Mi-e greu sa cred ca opozitia anti-putinista, de orice orintare ideologica ar fi ea, are vreo sansa de a accede la putere, prin vot

 7. Într-o țară în care „operațiunile speciale” sunt la ordinea zilei în toate domeniile, ipoteza lansată de autor e mai mult decât plauzibilă. E mai probabil ca Nadejdin să fie o operațiune specială decât un candidat independent anti-Putin pe bune.

 8. Fraza de la inceput :” Dacă cineva crede că în statul numit Rusia se acceptă măcar o formă de opoziție reală, atunci se înșeală amarnic” a omorat restul articolului. De ce ne-ar mai interesa cine sunt, ce vor, ce fac eventualii candidati declarati pierzatori din start?

 9. Cred ca este foarte mica probabilitatea sa se schimbe ceva in Rusia pe termen scurt.
  https://www.msn.com/en-gb/money/other/even-russia-s-central-bank-is-surprised-as-country-s-lenders-post-record-profits/ar-BB1hxxkp?ocid=winp2fptaskbar&cvid=08d3305ff6594259f1873891a51e1ee4&ei=4
  KGB-istii au invatat cum functioneaza sistemul capitalist dar politicienii din EU …au uitat complet, presupunand ca au stiut vreodata.
  Se poate anticipa ca o sa se faca un program grandios UE pe tema asta.

 10. Rusii se asigura intotdeauna ca democratia va triumfa, De aceea nu conteaza cine si cum voteaza, ci cine numara voturile. Pentru a se asigura de corectitudinea rezultatului ei numara de doua ori; prima data dupa inchiderea sectiilor de votare, iar a doua oara cu o luna inainte de deschiderea lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Laurențiu Pleșca
Laurențiu Pleșca
Laurențiu Pleșca este cercetător științific la Centrul Român de Studii Ruse și Program Assistant în cadrul German Marshall Fund of the United States. Este Doctorand al Școlii Doctorale de Științe Politice al Universității din București, licențiat în Științe Politice, Universitatea din București, absolvent al unui masterat la aceeași facultate, Programul de Relații Internaționale și Studii Europene. Vorbește 3 limbi străine: engleză, italiană și rusă. Domeniile sale de expertiză sunt geopolitica Federației Ruse în zona Mării Negre, politica internă și externă a statelor ex-sovietice (în special Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Georgia, Belarus, Azerbaijan, Kazahstan). De asemenea, îl preocupă integrarea europeană și analizează politica internă și externă a României, cât și a Republicii Moldova.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro