joi, ianuarie 20, 2022

Năstase, profesorul lui Dragnea sau viceversa?

E de domeniul evidenței că fostul premier și președinte al PSD, dl. Adrian Năstase, nu se mai împacă cu statutul de gospodar principal la Cornu și scriitor pe blogul propriu.
Nu de alta, dar e din ce în ce mai apropiat momentul în care îi expiră interdicția referitoare la exercitarea drepturilor civile. În ultimele luni s-a conturat tot mai clar ideea că dl. Adrian Năstase nu se va mulțumi în anii ce urmează doar cu condiția de fost ori cu aceea de ins dornic să refacă pe cont propriu arta de a fi bunic. E clar, dl. Năstase nu are nimic din Victor Hugo.
Or, din această perspectivă, nu mi se pare deloc nejustificată ipoteza că prezența domniei-sale la recepția dată de președintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Naționale a fost cum nu se poate mai bine calculată. Că a fost parte a planului de revenire în prim-planul scenei politice a României. Orice s-ar putea spune despre dl. Adrian Năstase numai că ar fi prost ori lipsit de instinct politic. Fostul premier deține și o anume doză de histrionism că doar nu degeaba voia domnia- sa în tinerețe să își încerce norocul la concursul de admitere la Secția de Teatrologie a IATC.
Sunt gata să pariez că fostul prim-ministru știe că nu este o persoană din cale afară de simpatizată. Sunt cum nu se poate mai convins că se aștepta că trecerea lui la recepția de la Cotroceni nu va trece neobservată, că va stârni rumori în spațiul public, că îi va asigura o anume publicitate. Nu știu dacă dl. Năstase a mers până într-acolo încât să anticipeze amplitudinea reacțiilor negative, de protest și de revoltă, ori faptul că acestea se vor afla la originea deciziei de a-i fi retrasă Steaua României, însă e clar că a luat hotărârea de a profita la maximum de condiția recent dobândită de Nume fără Stea. Că o face dulceag, melodramatic, încălcând regulile de bază ale stilisticii apariției publice, că își spulberă bruma de demnitate rămasă trăgându-se de brăcinar într-o tutuială ea însăși descalificantă cu un ziarist cu atitudini de mahala, autoproclamat vedetă al unui post de televiziune specializat pe politică manelizată, că își plânge ridicol singur de milă dezamăgit de lipsa de reacție a actualei conduceri a PSD față de pretinsa nedreptate ce i-ar fi fost făcută de președintele Iohannis are, la urma urmei, importanță secundară. Nu la astfel de detalii este atent dl. Năstase. Dovadă și faptul că în primăvară s-a simțit extrem de bine când o plagiatoare dovedită cocoțată în funcția de rector i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa.
Semnificativă mi se pare dorința clar exprimată de dl. Adrian Năstase de a contribui la relansarea partidului, la reconturarea doctrinară a acestuia. Fostul premier aspiră, așa cum scriam și cu altă ocazie, la condiția de Deng Xiaoping al PSD. Aceasta mi se pare a fi fost principala concluzie ce s-a desprins din apariția de joi seara de la România tv a celui care a ținut să arate că până și la „Mititica” a construit, clădit, a făcut școală drept care pușcăriașii nu i s-au adresat vreodată altfel decât folosind apelativul de „domnule prim-ministru”. Toate celelalte lucruri ieșite pe gura d-lui Năstase, de la anunțul atacării în justiție a deciziei președintelui la exaltările prilejuite de evocarea frumuseții vieții la Cornu nu au decât valoarea unor bla-bla-uri.
Cum întrevede noul Deng Xiao Ping viitorul României? Într-un fel extrem de apropiat de cel în care și-l dorea dl. Liviu Nicolae Dragnea. Din perspectiva doctrinei suveraniste. În conformitate cu modelele puse în practică de guvernanții de la Varșovia sau de la Praga. Dragnea a încercat să conducă PSD cu mână de fier. De fapt, fără să o recunoască, s-a străduit să resusciteze stilul de conducere autoritar al d-lui Năstase. A făcut-o cu un minus evident de rafinament, de inteligență, cu o șiretenie de mult mai proastă calitate. Acum dl. Năstase dă semne că tare și-ar dori ca PSD și România să urmeze soarta pe care i-o plănuise Liviu Dragnea. Așadar, atenție la Adrian Năstase!
În Richard III, celebra piesă a lui Shakespeare, există o replică ce avertizează că în fiecare dintre noi zace câte un mic Richard. După apariția televizată de joia trecută a d-lui Năstase mi-am întărit convingerea că în PSD și în apropierea acestuia sălășluiesc o mulțime de alți noi și vechi Liviu Dragnea. Și că PSD este profund nociv și pe veci nereformabil.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. N-as prea crede. Inteleg logica domnului Morariu, da’ PSDul de acum nu e PSDul d’entemps. Da, si atunci existau dragneomorfi gen Miron Mitrea, dar nu aveau nici macar majoritatea numerica, nemaivorbind de quasi-exclusivitate. Guvernul Nastase, pentru comparatie, de bine de rau a avut niste Dijmarescu, Radu Vasile, Talpes, Geoana, Puscas, Diaconescu, Sarbu, Agathon, Dancu, chiar si Mircea Pascu CC UTC – niciunul vre-un monument de etica si/sau moralitate, dar macar alfabetizati. Prin contrast, cu cine sa faca echipa Nastase acuma? Cu Badalau, Oprisan, Catalin Radulescu, Manda cu Olguta, Serban Nicolae, Iordache, Codrin Stefanescu? Pai astia au nevoie de traducator din romana in [ce vorbesc ei acolo] ca sa priceapa ce le-ar putea spune Nastase, lasand la o parte sa retransmita mesajul catre electorat, sa-si insuseasca noua orientare, sa instrumenteze o schimbare de paradigma. Singur Ciolacu poate sa priceapa, si ala mai tanar, semi-dizidentul. In acelasi timp, baronii actuali, mentionati mai sus detin, aici si acum, parghiile de putere reala intrapartinica, ‘deep state-ul’ PSD cum ar veni. Ei, si ultima chestie de care au ei nevoie e un Nastase. In plus, structura electoratului PSD s-a modificat si ea, au ramas die-harzii model Cacana plus cateva categorii cu parti pris-uri date de privilegiile categoriei profesionale. Pentru astia un discurs mai slefuit este irelevant, logica lor este fie predefinita prin refuzul considerarii unei alternative, fie pur tranzactionala. Deci nu prea cred ca e un risc real, indiferent ce vise umede are Nastase in Shamballa de la Cornu.

 2. Nu cu „tamponări” discrete trebuie acționat împotriva comuniştilor (inclusiv Năstase). Există o singură cale. Calea Țuțea. Altă cale nu se va găsi. Ăştia trebuie stârpiți de mici, ca samovarul.

  • ‘Starpiti de mici ca samovarul’? Samovarul e un obiect, nu o specie, cum poate sa fie starpit? Daca e greseala de tipar, si ar trebui citit ‘starpiti CU samovarul’, atunci are sens. Pot sa-mi imaginez activitati rezultand in provocarea unor traume craniene cu deznodamant letal numitilor comunisti, prin administrarea unor lovituri repetate cu un obiect greu si contondent, cum ar fi un samovar. Aia da, cu observatia ca din perspectiva sigurantei muncii cel care utilizeaza samovarul trebuie sa se convinga, prin palpare sau altcumva, ca samovarul nu este fierbinte. Domnu’ Nicolescu, fiti dom’le mai specific, ca-mi provocati bataie de campi!

   • Ați lipsit la cursul de umor sovietic. Cică un țăran care nu mai vazuse tren a ajuns în gura unui tunel. A văzut în întuneric doi ochi gigantici și a auzit un șuierat puternic; a evitat în ultima clipă să fie călcat de trenul care ieșea din tunel.
    Apoi acelasi neitkulturnâi țăran a primit în dar un samovar. De îndată ce samovarul a început să șuiere, țăranul l-a smuls de pe plită, l-a aruncat pe jos și a început să-l calce în picioare. Când a fost întrebat ce i-a venit, a dat faimosul răspuns ”ăștia e periculoși și trebe stârpiți cât sânt mici!” Sper că v-am lămurit.

   • „…fiti dom’le mai specific, ca-mi provocati bataie de campi!”

    Este vorba despre o anecdotă cu un amețit și o locomotivă…

 3. in fond, nu de „dorința … de a contribui la relansarea partidului” e vorba,

  ci de lansarea propriilor baietii: propria camasa ii e mai aproape …

  altfel, se duce de rapa toata averea – agonisita „cu multa truda”

 4. Exista o vorba romaneasca pentru fiecare situatie in parte ,chiar si pentru prezumtiva situatie prezentata de textier ,dar nu o sa o spun pentru a nu jigni pe nimeni . Fiecare dintre noi are in viata o proprie perioada de marire (mai mare sau mai mica ) ce o data trecuta si neapucata (la fel ca pierderea accesului la trenul deja plecat din gara ) si care evident nu se mai intoarce .Diziluziile fiecaruia dintre noi ,ce pot fi mai mari sau mai mici, ar trebui sa ne arate modalitatea viitoare de a continua si nu sa ne puna in postura de a ne intoarce din -INSULA ELBA – pentru a pierde tot asa cum cindva a facut si atit de puternicul imparat al FRANTEI numit -NAPOLEON-.

 5. vorba lunga, saracia omului:

  Stricatii (cu deficit de caracter, psihopati, gainari, …) n-au ce cauta la butoanele tarii: fiindca strica

  „genialul” anastas a dovedit, ca pm, ce poate – pentru el, cu virf si indesat, fara cea mai mica jena

  acestia, cu cat sint mai cultivati, cu atit sint mai gretosi fiindca stiu mai bine ca altii

  care-i diferenta dintre bine si rau, dintre interesele personale si cele ale tarii

 6. „…dl. Adrian Năstase, nu se mai împacă cu statutul de gospodar principal la Cornu și scriitor pe blogul propriu […] PSD este profund nociv și pe veci nereformabil”

  H5 Strategies își face treaba pentru care este plătită [inclusiv] din banii mei, iar operațiunea de reformare a PSD a început profesionist și în forță.
  Strategii V Dîncu și C Gușă au simțit nevoia ca pentru coeziunea PSD, pe lângă noul/vechiul nucleu reprezentat de Grupul de la Cluj, să apeleze la notorietatea d-lui Năstase, pe care mulți români îl consideră genial în comparație cu actualii conducători „socialiști”.

  De fapt, guvernarea cleptocratică își „coafează” marionetele.

 7. @ Zev: Un vechi banc „malgaş”, din tinerețe: Un bețiv notoriu (ca toți sovieticii) care locuia lângă calea ferata era obsedat de pufăitul locomotivelor cu abur. Ajuns la Moscova, într-un mare hotel, cu un prieten,s-au culcat la fel de beți precum sosiseră. Dimineața, camerista, le-a adus samovarul cu ceai. Samovarul a început să facă mai rău decât o locomotiva. Atunci Ivan s-a trezit mahmur şi a început să dea cu samovarul de pământ. Alioşa se trezi, şi el, şi-l întrebă pe Ivan ce are cu bietul samovar. Iar Ivan îi zise: „Ăştia trebuie stârpiți de mici”.
  Despre Calea Țuțea e nevoie să detaliez?

  • M-a lamurit colegul Klopo-tare mai sus. Ma duc sa ma uit de un curs online de umor clasic sovietic, sa nu ma mai confuzez data viitoare.

 8. Alfabetizati, da, dar pătrunși de morbul parvenirii, cu orice preț! Și înainte de 1990, dar, mai ales după 1989, mai abitir!!!

 9. Sa insinuezi o comparatie intre puscariasul Nastase si Richard al III-lea este dincolo de orice propaganda in favoarea lui Bombonel. A mai fost el comparat cu Maniu in timpul procesului.
  Aducandu-l in discutie pe acest politruc comunist semidoct si tipic arogant pana la nesimtire nu reprezinta altceva decat publicitate gratuita probabil cu intentia de a-i pregati revenirea in cloaca politica romaneasca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro