joi, aprilie 18, 2024

„Nation building at home” în vremea Siriei

Luni, 22 octombrie 2012. Boca Raton, Florida. A treia dezbatere prezidențială americană, cea dedicată politicii externe. După prima dezbatere în care Romney punctase și o a doua în care Obama fusese foarte agresiv, cea de-a treia dezbatere se desfășura sub spectrul unei improbabile răsturnări a situației electorale, dar în care Președintele în funcție avea nevoie de o prestație convingătoare.

În contextul evenimentelor din Siria și Libia, Obama vorbea apăsat, rostind de patru ori sintagma „nation building”. Accentul cădea, în cuvintele Președintelui american, pe „nation building at home”, pe efortul administrației americane, după 11 ani de războaie, de a se concentra pe rezolvarea crizei economice interne. Nici verdictul despre Siria al lui Obama nu era prea încurajator pentru adepții, de ieri și de azi, ai intervenției. „În cele din urmă, sirienii vor trebui să-și stabilească propriul viitor”, spunea Președinele de atunci și de astăzi al SUA.

Această  orientare în plan extern a administrației Obama s-a văzut și în numirile în poziții-cheie. În ianuarie 2013, într-un articol din Foreign Policy, comentând opțiunile pentru Kerry, Hagel și Brennan, David Rothkopf folosea termenul de „disengagers”, vorbind despre „sfârșitul aventurismului militar american”.

În linii mari, acesta este cadrul în care are loc discuția din SUA despre intervenția în Siria. Ea cuprinde amintirea eșecului din Somalia și din Irak, a armelor chimice nedescoperite după 2003 sau discreditarea doctrinei neoconservatoare care a influențat mandatele prezidențiale ale lui G.W. Bush. La acestea adăugăm realitatea unui Congres împărțit între republicani și democrați, o dezbatere fără sfârșit despre deficit și despre plafonul datoriei (în care, periodic, reducerea cheltuielilor pentru apărare este principal subiect de dispută între politicieni). Dacă mai ținem cont și de alegerile de anul viitor, care îl pot transforma pe Obama fie într-un „lame-duck President”, fie într-un președinte foarte influent în a-și impune politicile în ultimii doi ani de mandat, observăm că Siria nu este doar o temă de politică externă, ci o provocare majoră pentru cursul filosofic și de acțiune stabilit de un Președinte altfel foarte consecvent în angajamentele sale externe (retragerea americană din Irak, finalizată în decembrie 2011 și opțiunea fermă pentru părăsirea în 2014 a Afganistanului stau ca exemple).

O spun sondajele de opinie, poporul american nu vrea o nouă aventură militară  în Siria. Episodul armelor chimice folosite de regimul Assad sună  pentru mulți americani prea asemănător cu exercițiul de PR al Kuweit-ului din primul război din Golf. Dilema nu este însă una clasică între imperativul lui ce trebuie și ceea ce dorește națiunea, căci acum administrația și populația sunt pe aceeați linie. Dilema deciziei americane despre Siria este dacă direcția de politică externă adoptată post-2008 (cu privilegierea ideii de „smart defence”, cu primatul zonei pacifice asupra celei atlantice, cu renunțarea la statutul de jandarm mondial) merită schimbată printr-un angajament „la vedere” în Siria.

Precaute, SUA, denunțând regimul Assad, nu vorbesc totuși despre o schimbare de regim. În binomul intervenție umanitară – război contra terorismului, Obama, în ultimele declarații, pare mai degrabă  adept al construirii unui narativ care să descrie amenințările pentru regiune în cazul în care Assad, susținut de Hezbollah și de Iran, nu ajunge să dea socoteală. Miza este un Liban deja fragilizat, miza este „contaminarea” Iordaniei și, până  la urmă, efortul dus de Secretarul de Stat Kerry cu privire la conflictul israelo-palestinian și la soluția celor două state. Siria devine simptomul unei regiuni în care, intervenind din nou (chiar dacă punctual și limitat), americanii ar trebui să revină solid, cu un plan care să aibă sens și viitor, pentru a forța un nou echilibru.

Cazul Siria este mai mult decât despre raison dʹétat și morală în relațiile internaționale, despre limitele suveranității și ale sistemului de guvernanță post-al Doilea Război Mondial. Este despre influența și existența marelui vis al liberalilor, pe urmele lui W. Wilson, de la începutul secolului al XX-lea – opinia publică internațională. Cât poate această opinie publică globală să convingă o superputere (care, chiar dacă nu mai e, vorba lui Huntington, atât de singură, tot este ecuatorul acțiunii internaționale) să igienizeze zone contaminate cu dispreț pentru valoare absolută a vieții umane?

Toate opțiunile sunt pe masă, împărțite între intervenție și non-intervenție. Prima opțiune a SUA este pentru temporizare și prudență, pentru sprijin de la distanță. Precum în Libia sau în Mali, Franța, din rațiuni de politică internă, se arată dispusă să  conducă. A doua ține de prezență activă la fața locului, de o manieră ce ar urma să fie determinată. Situația se complică judecând la umbrela sub care ar avea loc intervenția (dacă nu ONU și NATO, atunci ce altceva?), la justificarea sa legală, la scenariile post-eveniment (călcâiul lui Ahile în Irak). În cazul non-intervenției, dilemele rămân: cum poate fi ea justificată ținând cont de depășirea „liniei roșii” a folosirii armelor chimice, care va fi în continuare atitudinea față de regimul Assad și față de opoziția siriană care nici ea nu oferă perspective liniștitoare, cum vor evolua lucrurile pe frontul emoțional, cel al zecilor și zecilor de mii de familii răvășite de conflict. E atât de complicat și atât de greu, în primul rând pentru o Americă divizată și în așteptarea unor alegeri în care republicanii vor ținti cucerirea Senatului, pentru o Americă în revenire ușoară (ținând cont și de revoluția din domeniul energetic), dar încă slăbită economic și marcată de experiența ultimelor aventuri militare. Responsabilitatea deciziei, de a hotărî asupra unei orientări care să țină cont de toate aceste întrebări, va reveni Congresului, așa cum a fost cazul și în Marea Britanie, cu respingerea moțiunii prezentate de Guvernul Cameron. Adăugăm deci dramei din Siria pasiunea dezbaterii unei orientări fundamentale de politică externă pentru America. Miza Siriei e tot la Washington.

Rezumând, toată desfășurarea aduce aminte de filmele de la Hollywood cu eroul retras și pensionat, răvășit de probleme personale și pus în fața situației de a mai încerca o aventură. În aceste zile, în cazul Siriei, SUA arată puțin precum Bruce Willis. Vestea proastă, ne-o spun tabloidele, e că Bruce Willis ar cam avea probleme cu auzul. Să fie oare capabilă sau dispusă America să audă mai mult decât „nation building at home”?

Concluzionând, dimensiunea dificultăților pe care le presupune Siria vine ca o veste proastă pentru cei care s-au obișnuit cu o Americă „musculoasă”, proiectând, vizibil pentru toată lumea, forță. În era dronelor, vremea marilor operațiuni terestre a trecut, lăsând în urmă și forma cea mai consacrată a conceptului de „nation building”. Sunt destui care, luând în calcul mandatele lui Clinton și Bush Jr., își pun întrebarea dacă SUA mai au energia și pentru politică internă, și pentru politică externă, în contextul actual. Dar tabloul este mult mai nuanțat. SUA au interese imense pe care le promovează în continuare viguros. Din această perspectivă, Siria nu e o doar o problemă umanitară, ci și o uriașă problemă strategică de balanță a puterii. Soluția va veni privind nu către vechile opoziții, ci către noile realități. Cine știe, sub presiunea opiniei publice internaționale, problema siriană ar putea fi sâmburele unei noi doctrine de securitate și de politică externă a SUA.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Obama nu e singurul demagog contrazis de realitate si nici ultimul. Inchipuitiva ca experienta sa de viata e limitata si asociata in exclusivitate organizatiilor militante de stinga iar cunosterea sa adesea pusa la indoiala de afirmatii utopice si absurde, bazate pe sloganuri proletare.
    Cresterea numerica a clasei dependente de asistenta sociala si influenta politica a sindicatelor in mare parte din sectorul public au inclinat balata politica in favoarea Democratilor, chiar daca Obama e cel mai liberal Presedinte American. Partidul Democrad American e infiltrate la toate nivele de stinga militanta (progresivi, liberali, socialisti si comunisti) ce sunt mult mai bine organizata decit Blue dog democrats or de centristI (Reagan Democrats) si chiar de independent.
    Se poate slune chiar ca alegerea Presedintelui Obama e un fel de triumph al Liberalismului in US si ca politicile implementate de aceasta adminstratie vor altera definitiv canvasul politic Akmerican iar in lipsa unui miracol electoral (un candidat Republican bun, o organizatie buna, un mesaj clar si a unui viitor candidat Democrat slab), US va deveini California iar Partidul Democrat va Guverna in perpetuitate.

    • Observ doar că dificultatea pe care o au republicanii în a răspunde avântului democrat (chiar în statele din sud) este similară cu dificultatea pe care o are Obama în planul politicii externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Costin Ciobanu
Costin Ciobanu
Costin Ciobanu este consultant politic, cu o experiență de peste cinci ani în campanii electorale (prezidențiale, parlamentare și locale) și în gestiunea de imagine pentru politicieni sau organizații politice. În trecut, a fost consilier al Președintelui Senatului și asistent programe la Institutul pentru Politici Publice. Licențiat în filosofie al Universității București și în științele comunicării la SNSPA, Costin este în prezent masterand în comunicare politică și socială al Universității Paris 1 Panthéon – Sorbonne

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro