marți, aprilie 29, 2025

NATO: mai putini dragoni, mai multi serpi

Acesta este titlul unui articol publicat in  “The Economist”( Fewer dragons, more snakes), articol care incearca sa prezica viitoarea evolutie a Aliantei Nord Atlantice.  Cred ca autorul articolului reuseste sa surprinda exact situatia in timp, desi nu am aceleasi pareri in ceea ce se poate intampla si probabil ca se va intampla in viitorul acestei aliantei, opiniile prezentate sunt plauzibile si corect formulate. Cred ca prezentul este clar tuturor si ca tranzitia de la  “lumea bipolara” care a caracterizat perioada postbelica de dupa cel de al-II-lea razboi mondial spre o “lume multipolara” pe care o traim astazi, a fost completata de evenimente experimentate in ultimul deceniu. Dupa o perioada de un deceniu, care parea a fi apogeul american si lumea a devenit unipolara, au inteles cu totii ca Pax Americana a fost un fenomen temporar si de scurta durata.

America care a transformat Doctrina Monroe, un act dintre cele mai nobile posibile in secolul al XIX, in  principalul indemn al interventionalismului american, trebuia sa se schimbe. Desi America a fost principalul pivot al eliberarii Europei de Est si prabusirea Uniunii Sovietice, eliberare de care s-au bucurat milioane de oameni, din nefericire nu a reusit sa se limiteze in a fi un bastion al libertati si a incercat printr-o politica gresita si unilaterala sa  exporte “democratia de interese” in locuri in care ea nu putea supravietui.

Aparenta unor pierderi ale fortei militare si economice reprezentate de rezultatele din Irak si Afganistan si de criza economica au declansat niste sentimente anti-americane justificate sau nu, cam peste tot, inclusiv in Europa. Trebuie sa amintesc tuturor celor care se bucura sau care jelesc America puternica ca s-au mai intamplat  in ultimele decenii evenimente similare. Dupa “criza petrolului” din anii ’70 si un Presedinte slab ca Jimmy Carter, America se trezeste cu o inflatie de aproape 20% si cu o infrangere rusinoasa in Iran (ostatecii ambasadei si un fiasco militar in incercarea de a-i elibera in forta). Pana la urma lucrurile s-au aranjat, America si-a revenit. Reagan a devenit  al 40-lea Presedinte al SUA si toti am simtit rezultatele presedintiei lui. Se va intampla si dupa presedintia celui de al 44-lea Presedinte? Chiar nu stiu, exista insa mai mult decat o vaga posibilitate. Tandemul Obama-Biden s-a dovedit ineficient pentru perioada in care traim, dar a creat si o posibilitate unica pentru Europa de a-si regandi politica economica si militara.

Pentru Romania si pentru romani existenta si prosperitatea Uniunii Europene si a Aliantei Atlantice sunt fundamentale. Viitorul statului si a natiuni sunt major dependente de aceasta axioma politica. Daca vom fi suficient de intelepti vom reusi sa ne creem si alte oportunitati prin aliante cu vecinii nostri din nord si sud in genul descris de mult “hulitul” George Friedman de la STRATFOR. O alianta “intermarum” este mai mult decat esentiala pentru noi ca “Borderland”.  Un aspect important ar fi si “umplerea cu esenta” a unei relatii cu adevarat bi-laterale cu Statele Unite. Din nefericire, momentan, diplomatia-ciobaneasca, practicata de unii din diplomatii nostri acreditati in occident (suficient sa vizitezi cateva ambasade romanesti ca sa-i localizezi)  nu poate sustine astfel de demersuri, sper ca lucrurile se vor schimba. Cu cat mai repede, cu atat mai bine!

Pana la inchiderea sesiunii NATO, astazi nu putem analiza mai bine ceea ce s-a intamplat si sa incercam sa intrezarim un viitor mai apropiat sau mai indepartat. Voi reveni cu completari.

Cred ca este oportun sa-l citez  pe autorul articolului din “The Economist”  mai sus mentionat :

In the 20 years since the end of the cold war NATO’s obituary has been written many times, so far always prematurely. In a world of fewer dragons but a great many more snakes, it can look clumsy. Yet it carries on, attempting, as next week, to reinvent itself a little every decade or so. NATO has more members than ever and other countries wish to join it. Even the most critical Americans admit they would miss it if it was not there. And whatever its failings, most of NATO’s members still see it as the cornerstone of their security and the irreplaceable bond that joins America to Europe. After 61 years, the alliance shows signs of wear and tear, but it endures.

Pentru cei care nu pot accesa articolul in linkul de mai sus, aveti o copie a lui aici: Dragons and snakes.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Theophyle
Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro