marți, martie 19, 2024

Navalnîi a fost judecat în secția de poliție. Doar pe vremea lui Stalin se mai putea întâmpla așa ceva. Interviu cu analistul Armand Goșu

Duminică seara, la revenirea în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat, la punctul de control al pașapoartelor, din aeroport. Cea mai răspândită întrebare pe rețele sociale a fost: de ce s-a întors? N-ar fi fost mai bine să rămână în străinătate?

Deci, de ce a revenit Navalnîi la Moscova? Și de ce acum?

Aleksei Navalnîi este politician, gândește și acționează ca un om politic; nu poți să faci politică în Rusia de la Berlin. Navalnîi este un luptător, trebuie să fie prezent pe câmpul de luptă, nu poate să-și abandoneze oastea. Și, nu în ultimul rând, Navalnîi este rus, gândește și acționează potrivit unor stereotipuri.

Rușii sunt foarte atașați de țara și limba lor. Mai ales intelectualii. Disidenții ruși erau expulzați – Soljenițin, Bukovski etc – și după decolarea avionului li se retrăgea cetățenia. Erau duși în cătușe la avion. Și li se scoteau cătușele abia în avion, de teamă că se vor opune deportării. Alți scriitori sau oameni de știință aflați în conflict cu regimul refuzau să iasă din țară ca să-și ridice premiile internaționale pe care le primeau, de teamă că nu vor fi lăsați să revină în Uniunea Sovietică.

Dar, această întrebare: de ce n-a rămas în străinătate? – este foarte populară în România, o întâlniți mai puțin în alte țări, atât în presă cât și în dezbaterea publică.

Ține de memoria istorică; se explică prin faptul că majoritatea covârșitoare a disidenților români primea pașaport și plecau în Occident. În mintea românilor, obiectivul era plecarea în Occident și e unul personal, individual, iar actul de disidență era mijlocul de obținere a pașaportului pentru a putea pleca. La ruși, obiectivul era schimbarea regimului, prin reforme, dar pentru asta trebuia ca opozantul să rămână în țară, nu să plece.

Vă reamintesc cazul Mihail Hodorkovski. A fost eliberat, în decembrie 2013, practic deportat în Occident, adus la avion cu cătușe la mâini, direct din lagăr. Astăzi, el nu mai contează în Rusia. Mai adună câteva zeci de like-uri la postările sale… care-s făcute de la Londra.

Navalnîi s-a întors la Moscova ca să facă politică, vrea să schimbe Rusia. Nu vrea să devină un Hodorkovski, fără ca măcar să aibă banii fostului șef al gigantului petrolier Iukos.

Dar, de ce acum? Putea să revină la primăvară, în fond nu și-a încheiat recuperarea.

Cred că decizia de a reveni acum a fost dictată de statutul său în Rusia. Procuratura Generală anunțase deschiderea unui dosar pe numele lui. Ceva cu deturnări de fonduri. Adică ar fi deturnat banii propriei fundații, deja celebra Fundație de luptă împotriva corupției. Navalnîi a fondat-o și a condus-o mulți ani. Astăzi, director este colaboratorul lui Navalnîi, Ivan Jdanov.

Alt dosar, care a fost și pretextul folosit la arestarea în aeroport, este cel deschis de Direcția penitenciare – asa ar fi în limba română, în rusă Federalnaia Slujba ispolneniia nakazanii, Serviciul Federal de executare a pedepselor. Navalnîi a fost condamnat de multe instanțe din Rusia. Acolo tribunalele sunt strict controlate de FSB, iar judecătorii execută cu mâna la chipiu ordinele primite. Una din condamnări este în „procesul Yves Rocher”, fratele său Oleg a luat închisoare cu executare, iar Aleksei 3,5 ani de închisoare fără executare.

Asta în ce an s-a întâmplat?

În 2014, dar procesul începuse din 2012. Francezii s-au considerat înșelați de frații Navalnîi cu peste 500 de mii de euro, dacă-mi amintesc bine. Însă aceștia respectaseră prețul pieței, lucru recunoscut de avocatul celor de la Yves Rocher. Numai că francezii n-au retras plângerea împotriva lui Navalnîi și procesul a continuat. Sentința a stârnit multe comentarii la acea vreme. Pentru că între timp, Navalnîi devenise politician de anvergură națională. În toamna 2013, Navalnîi a luat peste 27% la alegerile pentru Primăria Moscovei, caștigate de Serghei Sobianin, omulul sistemului, susținut de Kremlin. Din 2013 Navalnîi începuse să devină o amenințare la adresa puterii.

În octombrie 2017, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a dat o decizie în favoarea fraților Navalnîi, pentru că nu au avut parte de un proces echitabil iar sentința e motivată politic. Deci, nu e pe speța Yves Rocher, ci pentru că justiția nu funcționează corespunzător în Rusia. Fiind membră a Consilului Europei, Rusia – teoretic – este obligată să pună în aplicare decizia Curții pentru Drepturile Omului. Instanțele din Rusia ar fi trebuit să anuleze sentința și să rejudece cazul.

Și pentru că Navalnîi a fost condamnat la 3 ani și jumătate fără executare în 2014 e arestat la 17 ianuarie 2021?

Aceea condamnare prevedea că Navalnîi trebuie să se prezinte de două ori pe lună la poliție, până în decembrie 2020. Cum în august el a fost otrăvit cu noviciok și transportat în comă la Berlin, Navalnîi nu s-a mai prezentat, deși avocata sa a făcut notificări la timp iar poliția rusă știa unde se află, a și purtat corespondență cu Navalnîi la adresa din Germania. La 29 decembrie, Direcția Penitenciarelor l-a dat în căutare internațională, a cerut arestarea lui Navalnîi și transformarea sentinței de închisoare fără executare, într-una cu executare. Ceea ce se va judeca la 29 ianuarie.

Să rezumăm, în loc să anuleze sentința și să rejudece echitabil dosarul Yves Rocher, așa cum a decis Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, instituțiile din Rusia cer sancționarea unui om dus în comă la Berlin, care nu se știa dacă scapă cu viață, pentru că nu s-a prezentat la poliție, deși comunicase poliției unde se află și faptul că din motive medicale nu se poate prezenta…

Da, exact, iar Direcția penitenciarelor cere acum transformarea condamnării la închisoare 3,5 ani fără executare, în închisoare cu executare.

Și, acesta este doar continuarea unui lung calvar. Începutul a fost făcut acum 14-15 ani, când s-au pronunțat primele condamnări. N-am făcut un calcul, dar Navalnîi are zeci de condamnări la activ, în instanțele din Rusia. Ar fi o greșeală să luăm în serios corectitudinea aceste condamnări, toate pot fi suspectă că sunt motivate politic.

Pentru context, care au fost cele mai importante condamnări?

Cele mai importante au fost Yves Rocher și Kirovles. Cu ambele procese a mers la Strasbourg și a câștigat acolo. Oricum, nu a contat.

Cele mai multe procese pierdute sunt pe calomnie. Mai mulți oligarhi ruși l-au dat în judecată și au câștigat, din cauza dezvăluirilor făcute de Navalnîi, în anchetele de corupție.

El are două canale youtube cu milioane de abonați. Face niște filme-anchetă pe teme de corupție excepționale. De pildă, dezvăluirile despre averea fostului premier Dmitri Medvedev, celebrul „On vam de Dinom”, are 37 de milioane vizualizări. Dezvăluiri despre oligarhi, despre prietenii lui Putin, despre generalii din serviciile secrete, despre judecători, despre relațiile acestora cu lumea criminală, sunt fundamentale pentru a înțelege ce este și cum funcționează Rusia astăzi. Atât pentru intelectualii ruși care vor să priceapă în ce țară trăiesc, cât și pentru străini, fie ei diplomați, ziariști, din zona academică, Navalnîi pune o lupă mare care dezvăluie partea hidoasă a regimului Putin.

Asta și explică de ce se tem de Navalnîi. Se vede că sunt îngroziți, cred că altfel n-ar fi făcut atât de multe prostii. Tentativele de compromitere, de anihilare, de șantaj au curs unele după altele. Dacă adunăm perioadele în care a stat închis în urma unor sentințe civile și administrative cred că sunt cel puțin 6 luni de închisoare.

Totodată, Navalnîi e om politic, vrea să-și crească șansele în bătălia pentru putere. Cât sunt de obiective anchetele de corupție, dezvăluirile lui?

Sunt în afară de orice dubiu; sunt impecabil documentate.

Cred că Navalnîi își înțelege altfel rolul pe care-l are de jucat în istoria Rusiei. Din diverse interviuri și relatările unor apropiați, mi s-a părut o persoană sofisticată intelectual …. el vrea să genereze un context care să permită o schimbare majoră în politică, într-un sens democratic, occidental.

Astăzi, luni, 18 ianuarie, Navalnîi a fost condamnat la 30 de zile închisoare. Procesul s-a desfășurat în … secția de poliție. Cât de normală este o procedură ca asta?

Era … normală… să zicem în anii 1930…. când funcționau celebrele troika, în 10 minute erai judecat, condamnat și executat.

Așa ceva este fără precedent. Nici măcar în vremea lui Hrușciov sau Brejnev nu s-ar fi putut întâmpla așa ceva. Nici măcar codul penal adoptat în 1960, din timpul lui Hrușciov nu s-a respectat.

Seamănă cu tribunalele speciale sovietice. Dar în acest caz nu s-au respectat nici măcar condițiile de înființare ale acelora. E halucinant ce se întâmplă… depășește imaginația mea. Și am văzut destule în ultimii 30 de ani.

Va urma la 29 ianuarie, procesul inițiat de Direcția penitenciarelor în care cere închisoare pentru Navalnîi. Adică termenul de 3,5 ani închisoare cu suspendare, să fie transformat în închisoare reală. Pe motiv că nu s-a prezentat de 6 ori în fața ofițerului de poliție, în ultimele luni.

Vă așteptați ca populația să reacționeze? N-am auzit de proteste în Rusia pentru că FSB l-a otrăvit pe Navalnîi.

Au fost 2000 de oameni care l-au așteptat pe aeroportul Vnukovo, din sudul Moscovei. În fața aeroportului au fost zeci de mașini speciale cu polițiștii, jandarmi, trupe de intervenție. Poate că așteptările erau mai mari, Navalnîi a făcut un apel să vină cât mai multă lume… acum și frigul, a fost cea mai mică temperatură, – 23,6 grade, din această iarnă ceea ce a făcut ca numărul celor care au venit la Vnukovo să nu fie prea mare.

Au fost arestați 53 de oameni la Vnukovo. Alții au fost arestați pe când plecau din Petersburg spre Moscova, alții la Șeremietevo, unde a și aterizat; în total au fost 67 de arestați, dintre care trei au fost duși cu salvarea la urgență. Putem presupune că au fost bătuți și au avut nevoie de intervenția medicilor.

Dar sunt de acord cu observația dvs, că n-au fost proteste. Lumea a reacționat cu calm, cu o doză de cinism, la dezvăluirile despre existența unei unități speciale de lichidare fizică a opozanților regimului. Urmează în curând noi dezvăluiri din anchetele Bellingcat pe această temă. Numărul celor care au fost otrăviți e mai mare. Doi au scăpat, salvați de faptul că au fost trimiși la tratament în Germania, Kara-Murza și Navalnîi. Alții n-au avut acest noroc și au fost uciși. Știm numele ofițerilor care fac parte din această unitate de lichidare. Știm despre deplasările lor, avem fotografiile lor, detalii multe despre activitățile fiecăruia. Mă așteptam ca aceste dezvăluiri să producă un șoc în societate… Nimic! Absolut nici o reacție din partea opiniei publice, ca și cum era de la sine înțeles că FSB, după modelul unității de „treburi umede” conduse de Pavel Sudoplatov, din vremea lui Stalin, se ocupă în continuare de lichidarea unor persoane critice cu puterea.

Totuși, cum a scăpat cu viață Navalnîi?

La întrebarea dvs a răspuns unul dintre ofițerii FSB care a participat la operațiune și care a fost  „intervievat” de Navalnîi. În apropierea Crăciunului, Navalnîi a publicat o înregistrarea halucinantă cu un ofițer FSB care a oferit detalii mai mult decât putem noi procesa. Unele au intrat deja în folclorul moscovit. Faptul că otrava a fost pusă în chiloți, de pildă… Și acest nefericit ofițer care nu s-a prins că vorbește la telefon chiar cu cel pe care trebuia să-l ucidă, a spus că pur și simplu au avut ghinion, că avionul dacă mai întârzia puțin, Navalnîi ar fi fost mort. Deci, piloții avionului cursei Tomsk – Moscova, care a aterizat forțat la Omsk și medicii de la spitalul din Omsk care au intervenit imediat, i-au salvat viața lui Navalnîi. Dacă piloții ar fi continuat drumul spre Moscova, încă patru ore, sau dacă medicii n-ar fi executat anumite proceduri, Navalnîi era mort. Cum ar spune un clasic, FSB a avut ghinion.

Navalnîi nu putea să prevadă că va fi arestat și închis la intrarea în Rusia? Cariera lui politică se termina – spuneați dvs – dacă ar fi rămas în Germania; ea nu se termină dacă ajunge în închisoare?

Deloc. El pare că a căutat acest deznodământ.

Într-un interviu recent, Hristo Grozev, de la Bellingcat, unul dintre autorii anchetei privind ofițerii FSB care l-au otrăvit pe Navalnîi, povestește discuțiile din noiembrie-decembrie cu liderul opoziției ruse care-i spune că e foarte conștient de faptul că în Rusia va fi arestat și că va fi hărțuit prin tribunale iar următorii ani o să-i petreacă prin colonii de muncă și închisori.

Nu întâmplător, în ultima săptămână, cei câțiva analiști ruși onești dar și câteva publicații au promovat două teme: Navalnîi e noul Mandela și Iulia, soția lui Aleksei Navalnîi, e Svetlana Tihanovskaia a Rusiei.

Tihanovskaia e liderul opoziției din Belarus, care l-a înfruntat la alegerile prezidențiale pe Lukașenko, și care se află astăzi refugiată în Occident. Credeți că e posibil ca soția lui Navalnîi să fie Tihanovskaia pentru opoziția din Rusia?

Profilul Iuliei Navalnaia cred că se potrivește. E o femeie foarte puternică, are cuvintele la ea, își controlează emoțiile; numai că lucrurile nu se întâmplă de două ori la fel. Sigur că Iulia poate fi o piesă într-un scenariu mai sofisticat, de creștere a potențialului opoziției politice, în fața lui Putin. În fond, până la alegerile parlamentare mai sunt 9 luni. Ar fi timp suficient pentru o astfel de branduire.

Comparația cu Mandela nu rezistă, liderul sud-african avea în spate un partid puternic, ceea ce nu e cazul lui Navalnîi. Gruparea lui Navalnîi, Partidul Viitorului, cum se numește el, e un club al unor tineri interesanți, educați, care pot imagina proiecte interesante pentru Rusia, dar care n-au audiență națională. Ar putea să ia voturi doar în marile orașe. Și nici acolo foarte multe.

Are șanse opoziția la aceste alegeri parlamentare? Și dacă există un potențial de protest în cazul falsificării lor?

Alegerile din toamnă vor fi foarte importante. Pentru că vorbim de parlamentul care va acompania transferul de putere, din 2024. Deci, pentru Putin personal și pentru sistemul de putere creat de el este vital de important ca partidul puterii, Rusia Unită, să dețină o majoritate confortabilă, opoziția – câtă va fi – să fie una controlată, de „sistem” cum se spune la Moscova. Și să nu cumva să intre în Dumă ceva politicieni cu notorietate publică, care gândesc cu capul lor, care pot scăpa controlului puterii. Și care, pe fondul unei crize, ar putea să creeze o dinamică politică care să arunce în aer sistemul Putin.

Orice scenariu e posibil în 2024, fie Putin va găsi un succesor și va încerca un transfer de putere către acesta, fie Putin va mai candida pentru un nou, al cincilea mandat, pentru că modificarea Constituției în vara trecută, îi permite acest lucru. Alegerile prezidențiale sunt momentul de maximă tensionare a unui regim autoritar electoral. Atunci se petrec „revoluțiile colorate”. De unde și îngrijorarea Kremlinului că Navalnîi poate declanșa un proces de răsturnare a sistemului Putin.

Distribuie acest articol

40 COMENTARII

  1. Pentru cei interesati de stire direct de la o sursa interna din Rusia Moscow Times ,ziar independent varianta in engleza, prezinta filmul evenimentelor in flux continuu.
    Ultima actualizare a fost facuta acum 30 minute in articolul intitulat:

    -Kremlin Critic Navalny Jailed After Return to Russia.

    Cred ca merita citit si acest articol.

  2. Rusul , cetateanul Navalnii , revine acum la patria mama . Otravit , arestat in nenumrate rinduri ,ba chiar si acum cind se reintorce vindecat si cind cere populatiei iesirea la lupta in strada , nu putea rata acest unic moment . Ziarele ocidentale il sustin , intreaga omenire este de partea lui ,dar raspunsul venit atit de sec – nu suntem domnisoare de pension -sau macar asta era intelesul ,nu arata bine .I se va alataura natiunea sau totul a fost un -foc de paie – o incercare nereusita ca multe altele .Viitorul ne va spune .

  3. Ar fi fost de mirare sa nu pateasca nimic. Cit despre judecarea sa in postul de poltie, sa ne miram ca nu a fost si el batut ca unii dintre ceilalti arestati. In fond, cui sa dea socoteala autoritatile putiniste?

    • Nu conteaza atat unde l-a judecat ci cum ? In multe locuri de detentie, si nu numai in Rusia, sunt amenajate sali de judecata pentru fapte care nu necesita audiere de martori, dezbateri indelungate,expertize,etc. pentru a nu mai transporta arestatii, economie combustibil, la masuri de paza,
      anihilarea posibilitatii de a lua legatura cu cine nu trebuie. In cazul de fata a fost clara hotararea de a impiedica sustinatorii sa faca atmosfera ,sa demonstreze in favoarea lui, televiziuni, samd. S-au evitat alte interventii brutale ale politiei ca nu e ca in P-ta Victoriei, ai n-ai autorizatie iesi la protestat. E clar ca n-a fost nicio judecata in sensul real al cuvantului ci i s-a comunicat o sentinta dinainte stabilita, practic o formalitate.Nu cred ca Navalnaii e un naiv si nu se astepta. E o actiune,reintoarcerea in tara, asumata care ramane in CV si care va conta in
      palmaresul de revolutionar pentru viitor, daca il va mai apuca .

  4. Nu doar pe vremea lui Stalin, ci numai in Rusia se intampla asa ceva si se va intampla multa vreme. E tipic rusesc ceea ce s-a intamplat cu acest om.

  5. Am un deosebit respect pentru Aleksei. A fost cel care a spus ca nu e ok interzicerea lui Trump pe retelele sociale (cata viziune e necesara numai ca sa intelegi de ce!) si a ales ghiarele ursului in locul unei salvari personale. Este un adevarat erou al poporului rus, din care o mare parte realmente nu il merita… Speram ca nu va fi si un martir.
    Acum ceva vreme Putin, din inaltimile ametitoare ale puterii, a avut de ales: regasirea mantuirii si scoaterea Rusiei din incremenirea in fascism oligarhic si bezna postsovietica, sau cedarea in fata tentatiilor facile ale despotismului. Se pare, si o spun cu mare regret, ca tzarul de facto a ales sa treaca in posteritate ca doar un alt dictator mai mult sau mai putin sinistru, de care din nefericire e plina istoria. Dar puterea absoluta corupe in mod absolut.
    Pacat, mare pacat, ca o natiune ca Rusia nu reuseste sa schimbe mileniul…

  6. Mda, are toate sansele sa schimbe regimul. Mai mult ca sigur ca i s-a promis o masiva campanie de sustine internationala concertata, anterior programata, vezi reactia surprinzator de rapida a lui B. Aurescu, care s-a declansat la „ora si minutul stabilit” ! Numai ca s-a cam confundat adversarul. Rusia e Rusia ,mare putere mai ales pe timp de iarna, a nu se confunda cu Romania a carei prim ministru tremura cand a venit sa-l ia la cosor o tanti gospodina, ajutor de loctiitor a asistentei asistentului consilierului …. de la Dep. de Stat, ma rog se mai ocupa de Albania,Mongolia etc. si cresterea copiilor! Daca Putin cedeaza si devine rezonabil cine stie ce compensatie va pretinde, despre care poate vom afla candva sau mai degraba nu.

  7. Chiar observati multe deosebiri intre cele doua DICTATURI : a lui Stralin sau a „cracanatului” Putin ? Eu nu prea vad !

  8. Mai uit la fotografia sotilor Navalnii si-mi vine efectiv sa plang de mila lor. Ea arata o figura trista si plansa mult iar el, exprima mirare si ingrijorare, nesiguranta.
    In contrast, parca-i vad figura lui Putin: dezumanizat, o reptila, o fata care nu lasa nimic de citit, complet impasibila, exact ca o figura de ceara. dar in spatele acestei masti se ascunde un chip had, de calau, capabil de cele mai monstruoase decizii, fara macar a clipi.

    • Comentariu la obiect. Aceasta fotografie tragica ( fotografie care este si cosmarul lui Putin ) ne va urmari multa vreme pentru ca spune ceva ce noi simtim, dar inca nu putem exprima clar . In schimb , protagonistii ei sunt pregatiti pentru ce va urma , iar instinctul feminin traieste deja acest sentiment.
      Cu adevarat ingrozitor este faptul ca intreaga planeta asista neputincioasa la o crima si asta o stie in primul rand Putin , dar regimul dezumanizat si sinistru al lui Putin nu are nici scrupule , nici solutii . Din nefericire, timpul nu mai poate fi dat inapoi. Pasul a fost facut si drumul este fara intoarcere pentru toti protagonistii.

  9. A fost judecat imediat, în secția de poliție, de teama unor proteste în fața tribunalului.
    Și acest lucru spune multe.
    Vorbește despre lipsa de soluții a regimului Puțin în fața unui dizident hotărât, incoruptibil.

  10. Hai sa privim putin in perspectiva.
    Dupa caderea comunismului au venit tarile occidentale cu oferta de a implemetenta democratia si capitalismul in Rusia. Ele doreau, pasamite, sa ajute poporul rus frate si prieten si sa impartaseasca pro bono din experienta lor glorioasa.
    Au urmat ani de foamete, saracie si umilinte. Multumita terapiei de soc aplicata de occident toata Rusia a intrat in faliment, barbatii isi beau mintile si mureau cu 20 de ani mai repede decat femeile iar toate femeile se prostituau si visau sa gaseasca un sot in America chiar si boschetar. Filmele de la hollywood erau pline de stereotipul rusoaicei fomista si dispusa la orice pentru atentia unui barbat american. Au exista si cazuri de canibalism iar poporul rus parea ca va lua calea dinozaurilor. Eltsin era plimbat prin capitalele occidentale beat de nu se putea tine pe picioare si semna tratat dupa tratat in care vindea bucatele din averea Rusiei. Fabricile, pamanturile, resursele naturale, zacamintele rusesti au fost vandute la mezat pe banii de bacsis la un McDonalds.
    Putin a readus putina normalitate in viata rusului de rand. Bineinteles ca nici un roman nu poate accepta mental asta deoarece lucrurile astea i-au fost ascunse de presa.
    Ceva e blocat in mintea intelectualului roman deoarece am citit nenumarate articole scrise de doctoranzi care se minunau ca rusii il prefera pe Putin in locul lui Navalnai (sa zicem). Rusul de rand nu are de facut decat sa se uite pe geam acum pe vremea lui Putin si apoi sa isi aminteasca cum era Rusia pe vremea cand era condusa de fratii americani si europeni. Imi pare rau dar deobicei trebuie cel putin 2 generatii adica vreo 50 de ani minim pana trauma produsa de fratii occidentali asupra Rusiei sa se uite. Pentru cine nu isi aminteste in acele vremuri America si Occidentul au avut printre cei mai gloriosi ani traind din bogatiile furate din Rusia si Europa de Est. Tot pentru cine a uitat exact in acea perioada se scriau articole in occident in care lacomia si furtul erau ridicate in slavi si considerate calitati sacre ale capitalismului.
    Exact cum Roma a trait 3 ani de petrecere non stop fara taxe dar cu mancare si jocuri de gladiatori gratis dupa ce Traian a jefuit Dacia.
    Tot ce spune dl. Armand Gosu este adevarat, bine documentat si revoltator dar nu explica delor de ce si cum s-a ajuns aici.
    Comentariul meu se vrea de fapt un semnal de alarma. Romania esta partial in situatia Rusiei lui Eltin. Suntem indatorati 44% si datoria va creste in continuare. Romanii sunt satui de politicienii de 2 bani pe care ii avem. Fiecare tur de alegeri aduc in mod surprinzator o gasca de politicieni mult mai prosti si mai corupti decat cei precedenti. Ne-am plans de Viorica. Macar ea era bine intentionata. Dl. Catu este renumit incercarea esuata de a da o lovitura talhareasca pe cursul de schimb valutar. Daca ar fi reusit ar fi saracit multi romani. Atunci a fost aruncat ca o masea stricata si i s-a interzis sa mai lucreze in sistemul bancar. Acum a ajuns ministru de finante (seful celor pe care voise sa ii fure) si apoi prim-ministru. Va mai mirati de ce partidele gen AUR au prins avant? Un alt lucru care a prins intelectualitatea roman cu natragii jos.
    Inca vreo 2 alegeri tip Dragnea, Veorica si Citu si un Putin de Romania va fi primit de popor cu urale si petale de trandafir. Cand va da saracia in noi din cauza imprumuturilor „salvatoare” care ne-au fost varate cu forta pe gat romanii ca orice oameni normali vor cauta un Mesia gen Putin. Si nu e vina lor ci a elitelor care ne imping in aceasta directie. Sper din tot sufletul sa evitam aceasta situatie.
    Un ultim lucru. Mascarada de proces intentat lui Navalnai este o rusine. Dar Rusii au invatat asta din occident. Mascarada de proces intentat lui Asange de exemplu este o rusine si mai mare. Toata povestea din jurul lui Asange este atat de penibila si kafkiana ca este greu de imaginat ca s-a intamplat in realitate. Cine isi mai aminteste cum procuratura engleza tipa isteric si ameninta polita scandinava ca sa nu retraga plangerea impotriva lui Asange. Asta dupa ce legi europene s-a facut?
    Oleaca de realism in locul activismului idelogic ar fi de dorit la intelectualitatea roman. Sunt un parlit de inginer de provincie si ma simt rusinat ca trebuie sa reamintesc „alfabetul” intelectualilor romani. Imi cer scuze dl. Gosu deoarece ultima observatie nu tine in mod direct de articolul dumnealui ci este o concluzie rezultata dupa ani de citit articole si comentarii.

    • Здравствуйте товарищ @идеолог! Daca n-ar fi ramas KGB-istii in functii cheie dupa 1990, poate ca Rusia devenea un stat pro-occidental, insa s-au lipit de institutiile statului rus precum lipitorile. La fel a fost si in Romania. Practic, comunismul s-a prelungit in Rusia si dupa 1990, iar astazi rusii traiesc tot intr-un fel de neocomunism. Eu nu ma astept ca Navalnii singur sa rastoarne regimul Putin, atat timp cat elitele Rusiei si societatea civila nu reactioneaza la atrocitatile facute de acest regim. Cand sociatatea va reactiona masiv in strada si cand vor iesi milioane de oameni in strada, atunci opozitia politica si liderii occidentali vor depune eforturi pentru inlaturarea regimului oligarhic. Aici nu este vorba doar de Putin. Si noi l-am omorat pe Ceasuescu, iar apoi au ramas la putere tot fostii comunisti si securisti. N-am rezolvat nimic. Trebuie distrusa intreaga structura oligarhica si coruptia din Rusia pentru a elibera si alte state din sfera ei de influenta (Belarus, Ucraina, republicile din Asia). Trebuie curatate toate institutiile statului rus de coruptie si de KGB. Se poate face acest lucru in Rusia? Foarte greu. Putin este trecator, insa sistemul oligarhic nu.

    • Ce va place sa amestecati jumatatile de adevaruri cu afirmatiile total lipsite de fundament. O metoda de manipulare brevetata cu succes, undeva in estul Romaniei, nu mai stiu exact unde.

    • Intrebare pe bune, nu provocatoare:
      – Ce e cu incercarea talhareasca a lui Catu de a da o lovitura bazata pe cursul de schimb, dupa care a fost eliminat din activitatea bancara? Nu cunosc nimic. Rog un raspuns, cel putin un link.

    • Un alt mare dizident rus, care a riscat mult in timpul regimuui sovietic s-a întors în țară unde a devenit un promotor aprig al Rusiei pravoslavnice și imperiale.
      Soljenițîn a trăit în America și a ajuns la concluzia ca sistemul politic occidental nu se potriveste Rusiei.
      Dacă Năvalnyi va ajunge vreodata șef la Kremlin, și nu este chiar imposibil să ajungă, vom vedea adevărată fata a noului țar.
      O țară care a trăit și promovat si in exterior autotarismul timp de peste 7 secole nu poate deveni o democrație funcțională in cateva decenii. Puțin a pus tunurile pe Parlamentul sovietic, va pune Năvalnyi tunurile pe cel lăsat de Putin?

      • @Cinicul,
        Cu tot respectul, dar imi pare ca sariti la concluzii inainte chiar de a avea cele mai minime semne ale unei baze reale. Suna mai mult ca o speculatie intr-o discutie comfortabila, dar plictisitoare, de salon.

          • Adevarat, dar in lipsa acestor dovezi, nici nu m-am hazardat sa „prezic” cum se va dezvolta acest conflict.
            Pe de alta parte, spre creditul dvs., cred ca este o anume gena in poporul rus care-l predispune sa urmeze o linie, mai mullt sau mai putin, consistenta in istorie. Caci, ce este istoria, daca nu o serie de puncte aflate pe o curba in timp? Iar tocmai acele puncte iti configureaza forma probabila a viitorului.
            Insa, acestea fiind spuse, nu avem dreptul, mai ales in acest context, sa facem aprecieri la calitatea unor oameni care isi pun propria si unica viata in joc pentru o natiune. Sa lasam viitorul sa reveleze faptele, mai intai.

            • M-as bucura ca prezicerea mea da fie gresita. Istoria își pune amprenta asupra oamenilor și crează modele culturale și comportamente greu de zdruncinat. Romania are o experienta democratică ceva mai lungă decât Rusia și vad cat de greu este să se miște spre democrație.

    • @ idealogus 19/01/2021 At 9:29
      D-le „inginer parlit de provincie” dvs. n-ati absolvit nici o universiate americana (de fapt colegiu pentru cunoscatori) ca dl. Catu care, in tara, a cazut la admiterea in treapta a 2 la liceul energetic din provincie (Valcea) si de 2 ori la admiterea la ASE si nici macar vreun seminar de 2-3 zile fie in SUA fie in UE.
      Si nici nu sunteti nepotul matusii Tamara sau al unei bunici careia i s-a retrocedat 75 de ha de padure.
      Dat fiind ca nu aveti studii in strainatate dupa care toate „elitele politice/intelectuale romanesti” cad in extaz si nici nu stiti limbi straine (nici macar limba rusa ca @swartzmann 19/01/2021 At 10:51 sau Raluca Turcan) cum de ati indraznit sa scrieti asemena comentariu ?

      • Domnule David Wilson sunteti acel celebru profesor emerit de criminalistica de la Birmingham City University ?
        Va intreb pentru ca am o parere foarte buna despre el si era cat pe ce sa mi-o schimb atunci cand am citit informatia incredibila despre Florin Catu cum ca ar fi un amarat de undergraduate al unui colegiu american.
        Mi-am venit repede in fire dupa ce am cercetat si am aflat ca dl Florin Catu dupa Colegiul Grinnell a continuat pregatirea academica cu un masterat in stiinte economice la Iowa State University urmat de un doctorat la aceasi universitate,in macroeconomie si afaceri internationale.

        M-am intrebat in momentul ala cat de prost ( informat ) sau manipulator orbit de ura poate sa fie cineva pentru a incerca defaimarea cuiva folosind doar parti din adevar ?

        Aveti vreun raspuns sa-mi dati ?…

        • @ sile1 21/01/2021 At 22:47
          Nu sunt „acel celebru profesor emerit de criminalistica” pentru ca scriu pe un sire romanesc in limba romana. Stiti ca acel profesor citeste acest site si stie limba romana ? Altfel, intrebarea mi se pare cam………dar mai bine ma abtin.

          Din cate stiu eu, orice „State” university din orice stat al SUA este clasata mai jos decat universitatile particulare si-s finantate de stat. Si asta este valabil si pentru tot sistemul de invatamant american: invatamantul particular este calitativ peste cel de stat. Este exact invers ca-n Romania ! Eu nu cunosc exceptii de la aceasta regula.

          Tot despre dl. Catu se spune din diverse surse ar fi inceput un doctorat in 2002 pe care nu l-a terminat nici azi.
          In plus dl. Catu a lucrat in Noua Zeelanda (care cu tor respectul pentru acea tara, nu-i nici macar in Grupul celor 7 state industrializate) si apoi venind in Romania a ajuns economist sef la ING Direct. Din aceasta calitate ar fi facut atac asupra monedei nationale si, ca urmare, BNR i-a interzis sa lucreze in vreo banca din Romania.
          Zilele acestea dl Catu propune buget pe 2 ani. O alta idee originala care seamana cele practicata la inceputul comunismului in Romania.
          Stiu ca nu va place dar face bine sa va informati din istoria comunismului in Romania.
          Nici mie nu mi-a placut dar fiind in liceu si apoi in facultate, am fost nevoit s-o studiez si vazand asta – si altele- la unii din generatia de acum la putere vad multe asemenari si metehne.
          Mai cercetati inainte de a pune etichete.
          Altfel fie se aplica exact ce ati scris „prost ( informat ) sau manipulator orbit de ura poate sa fie cineva pentru a incerca defaimarea cuiva folosind doar parti din adevar ?”

    • Evrika ! Mama tuturor hotilor si relelor a fost localizata , in sfarsit, :) ) chiar in inima Occidentului decadent:

      “ Au urmat ani de foamete, saracie si umilinte. Multumita terapiei de soc aplicata de occident toata Rusia a intrat in faliment, barbatii isi beau mintile si mureau cu 20 de ani mai repede decat femeile iar toate femeile se prostituau si visau sa gaseasca un sot in America chiar si boschetar. Filmele de la hollywood erau pline de stereotipul rusoaicei fomista si dispusa la orice pentru atentia unui barbat american. Au exista si cazuri de cannibalism iar poporul rus parea ca va lua calea dinozaurilor. Eltsin era plimbat prin capitalele occidentale beat de nu se putea tine pe picioare si semna tratat dupa tratat in care vindea bucatele din averea Rusiei. Fabricile, pamanturile, resursele naturale, zacamintele rusesti au fost vandute la mezat pe banii de bacsis la un McDonalds.”

      “ Imi pare rau dar deobicei trebuie cel putin 2 generatii adica vreo 50 de ani minim pana trauma produsa de fratii occidentali asupra Rusiei sa se uite . Pentru cine nu isi aminteste in acele vremuri America si Occidentul au avut printre cei mai gloriosi ani traind din bogatiile furate din Rusia si Europa de Est. Tot pentru cine a uitat exact in acea perioada se scriau articole in occident in care lacomia si furtul erau ridicate in slavi si considerate calitati sacre ale capitalismului ( unde , cine si cand a scris asa ceva ?! – s.n.).”

      Interesanta viziune a unui “ parlit de inginer de provincie “ care “ dupa ani de citit articole si comentarii “ se simte rusinat ca trebuie “ sa reamintesca „alfabetul” intelectualilor romani „.
      Foarte interesant este ca domnul inginer aflat la datorie morala sub pseudonim il apreciaza pe Putin exact in aceeasi maniera in care Putin il apreciaza pe Stalin. Pentru Putin ( si implicit pentru propaganda regimului lui ) Stalin a fost , este si va ramane un erou national ( milioanele de morti , gulagurile , foametea si canibalismul din Ucraina , etc. nu se pun la socoteala ) si modelul trebuie urmat musai ( English Russia a prezentat o fotografie in care fetite de gradinita cu fustite si fundite incercau sa tina in manutele lor pistoale mitraliera cat inaltimea lor )
      Ca atare, in aceasta viziune originala disidentii impuscati in cap, decapitati, otraviti cu Noviciok , aruncati pe fereastra, etc. , sau protestatarii batuti mar si la lumina zilei ca sa nu mai vorbim de palatele si miliardele lui Putin, nu exista sau au o singura cheie de interpretare ascunsa cetatenilor:

      “Putin a readus putina normalitate in viata rusului de rand . Bineinteles ca nici un roman nu poate accepta mental asta deoarece lucrurile astea i-au fost ascunse de presa .”
      “ Ceva e blocat in mintea intelectualului roman deoarece am citit nenumarate articole scrise de doctoranzi care se minunau ca rusii il prefera pe Putin in locul lui Navalnai (sa zicem). Rusul de rand nu are de facut decat sa se uite pe geam acum pe vremea lui Putin si apoi sa isi aminteasca cum era Rusia pe vremea cand era condusa de fratii americani si europeni. “

      Chiar asa ! Datorita acestor blocaje si dezinformari, romanii cu intelectualii lor cu tot nu au inteles ceea ce domnul inginer aflat la datorie sub pseudonim stie mult mai bine.
      Pentru arestarea lui Navalnai nu este de vina Putin cu regimul lui cu tot , ci Occidentul care i-a dat ideea :

      “ Un ultim lucru. Mascarada de proces intentat lui Navalnai este o rusine. Dar Rusii au invatat asta din occident. Mascarada de proces intentat lui Asange de exemplu este o rusine si mai mare. “

      Problema este ca aceasta viziune in care Occidentul si capitalismul se bazeaza pe lacomie si furt si sunt mama tuturor relelor ( au furat averea Rusiei , au transformat rusii in alcoolici si canibali iar rusoaicele in prostituate,etc. ) aminteste mai degraba de tezele unui politruc gen Mircea Dogaru pentru care
      Uniunea Europeana este “ o adunatura de gansteri”, etc. care ne fura bogatiile sau , si mai rau, aminteste de tezele mentalitatii de buncar predate altadata pe la Academia “ Stefan Gheorghiu”, Scoala de ofiteri de Securitate de la Baneasa , etc.
      Aplicand algoritmul citat anterior si pastrand proportiile , de vina pentru milioanele de euro din conturile unor politicieni si afaceristi romani cercetati de DNA , nu sunt cei care le-au furat din banul public , ci Occidentul decadent cu “ rechinii imperialisti” cu tot care ( daca nu le-au luat chiar ei) le-ar fi dat modelul .
      Vorba marelui Ion Tiriac : “ Eu, între un hoț și un prost, prefer hoțul (s.n.). După hoț mai rămâne ceva. După prost, nu mai rămâne nimic”

  11. Iar daca va esua, se va spune ca a fost inca unul care a incercat inlaturarea regimului Putin. Asadar, se va sacrifica degeaba. Acesta este cel mai plauzibil scenariu, deoarece lumea nu a reactionat in strada la uciderea altor dizidenti, iar oamenii n-au venit in numar mare la aeroport sa-l astepte pe Navalnii. Atata timp cat societatea nu iese in strada in Rusia, precum in Belarus sau Ucraina, Navalnii isi pierde din credibilitate si lupta cu morile de vant. Este de neinteles intoarcerea sa in Rusia si acest sacrificiu pe care-l face, oricat de iubitor de tara ar fi. Cred ca ar fi putut lupta contra regimului si din afara, nu doar din tara.

  12. ..da, băiatul care se bătea pe străzile din Sankt Petersburg și care s-a dus să se înscrie în KGB, pe când era doar un licean.. Provine dintr-o familie modestă, dar atunci când a câștigat la LOTO, nu le-a dat nimic, și-a cumpărat o mașină și a plecat în excursie..
    Sunt amănunte biografice din „Omul fără chip”, excelenta cartea scrisă de dizidenta Masha Gessen și care explică, în oarecare măsură, comportamentul său după ce i-a pus Elțîn puterea în mâini.

    Lipsa de scrupule dovedită de Putin (așa cum răzbate și din paginile acestei cărți) a făcut multe victime în Rusia. Și nu e vorba doar de opozanții lui. FSB-KGB a tras la grămadă în teroriști și ostateci în multe situații. Poate de aici și frica de a ieși iar în stradă, după arestări, bătăi dure, sau chiar mai rău..

    Nu au toți curajul și tenacitatea lui Navalnîi, dar sunt convins că majoritatea îl aprobă tacit. Până când.. ?

  13. Rusia de azi nu e o democratie. A fost, pe vremea lui Eltin si a oligarhilor, cei vinati ulterior de Putin fiindca jefuisera si ruinasera complet Rusia. Si a fost si inainte, vreme de citeva decenii dupa lovitura de stat din 1917, perioada in care au fost exterminati 60 de milioane de rusi (marturie a lui Aleksandr Solzhenitsyn). E interesant ca unul din oligarhii blocati la mantinela de Putin, Mikhail Khodorkovsky, comparat de autorul textului de mai sus cu Navalnîi (amindoi ar fi victime ale lui Putin), a facut in doar citiva anisori, pe vremea lui Eltin, 15 miliarde de dolari (bani care azi ar valora cam de 3-4 ori mai mult), trecind fulgerator de la statutul de activist comunist (dupa terminarea facultatii, in 1986, a „lucrat” câțiva ani la Komsomol, „which was a typical way of entering upon a Soviet political career”, unde se ocupa de colectarea… cotizațiilor de la studentii komsomolisti – ii placea munca!) la cel de mare proprietar de zacaminte petroliere cumparate pe mai nimic (de la stat) cu bani imprumutati pe ochi frumosi (e drept ca si cu pile mari si multe) de la Banca Centrala a Rusiei. Dupa succesul in afacerile petroliere, s-a lansat si in alte directii, inca si mai lucrative: spalarea de bani, comertul cu alcool contrafacut, inginerii financiare (tunuri), fraude, evaziune fiscala etc. Problema a fost ca noul regim instaurat, in frunte cu Putin, unul patriotic (adica nedemocratic), a hotarit sa puna capat – cu celeritate – jafului oligarhilor. Si asa s-a terminat, aproape brusc, cu Khodorkovsky, cu Berezovsky etc.

    Cum ziceam, Rusia de azi nu e o democratie. A incetat sa fie odata cu venirea la putere a lui Putin. Ar putea, insa, sa redevina daca Navalnîi, omul oligarhilor, ar ajunge sef la Kremlin.

    Pina atunci, vom avea mare distractie democratica pe cealalta parte a globului: USA intra de poimiine pe panta lucioasa ca gheatza a democratiei socialiste odata cu instalarea la Casa Alba a cuplului Biden-Harris. Cred ca unii americani isi vor aminti curind de cartea lui Neil Postman (publicata acum 35 de ani!), „Amusing Ourselves to Death”. Dar va fi too little, too late.

    P.S.
    Pe cei care cred ca se pot face miliarde de dolari in 5-10 ani in mod cinstit si legal, ii rog sa explice cum se procedeaza, care e metoda etc. Fiindca as incerca si eu.

    • Inteleg de la dvs ca Khomdorovsky și Berezovski nu sunt mari luptători pentru democrație? Ca eu cam asa i-am văzut prezentați in media din afara Rusiei, in special cea anglofona.
      Înainte de a deveni proprietar al Yukos Khondorovski a fost ministru adjunct al Energiei in timpul domniei Tatianei, fiica lui Elțîn, ceea ce i-a ușurat preluarea petrolului rusesc. Si Berezovski a ajuns la vârfurile structurii de putere in acei ani. Ei și alți oligarhie fac parte dintr-o generație de minoritari, lupi tineri si inteligenti care trec peste cadavre si care ar fi ajuns la vârf și in timpul regimului comunist. La noi acest tip de individ a fost Dinu Patriciu.
      Interesul media pentru Khondorovski nu este doar politic, acesta si-a vandut o parte din Yukos unor investitori din UK, USA Olanda și Israel, iar aceștia își vor banii înapoi.

    • Rusia a fost un fel de democrație in 1917 doar vreo 6 luni, din martie până în octombrie. Si nici atunci pentru ca in conditii de război multe drepturi politice erau restrânse.
      România a avut un sistem democratic ceva mai lung din 1921 până în 1938.

    • Miliarde nu dar milioane da. Studiezi la o facultate adevarata, intri in consultanta, primesti 300 EUR/ora si in zece ani ai milionul.

      A spune ca Navalnyi e omul oligarhilor dovedeste o ignoranta crasa a subiectului.

    • @Tom H.,
      Cu exceptia PS-ului, comentariul dvs apare foarte pertinent.
      Dar Elon Musk a plecat acum cativa ani de la conditia „aproape falit” ajungand acum cateva zile la conditia „Omul cel mai bogat pe Planeta”.
      Explicatia mea este ca nimic in viata nu este imposibil daca posezi un anume „exotism”, numit geniu, combinat cu super-abilitatea de a vedea diamantul in noroi.

  14. Corect! Omul are un obiectiv și nu se lasă până nu-l atinge, chiar dacă riscă să fie ucis. E ceva uimitor și de necrezut pentru cei mai mulți oameni, care dau bir cu fugiții la prima amenințare.

    Dacă va reuși să rămână viu și activ încă trei ani – deși are șanse mici, în tradiția criminală a aparatului de stat rus ce face Navalnii e sfidare care cere pedeapsa capitală – dar dacă cumva rămâne activ ar putea cataliza masiv generațiile mai tinere decât el la vot, la manifestații și nesupunere civică.

    Ceva de neacceptat pentru regimul actual dar la fel de greu de digerat și de generațiile mai în vârstă, obisnuite cu obediența față de tot ce înseamnă statul.

  15. În Rusia e status quo încă din vremea lui Tolstoi și a lui Dostoievski. Nimic schimbat. Aceeași viață cenușie a vulgului. Doar țarul „înroșit” dar la fel de aspru ca Petru cel Mare.
    Vedeți cât de verosimilă este paralela, în timp, Rusia-România? Câte similitudini dureroase. Și noi vorbim de 20 de ani ai lui Brucan, cineva mai sus de două generații. Gândirea comunist-medieval-tribală a conducătorilor de la București și Moscova mă face să mă îndoiesc atât de socialism cât și de capitalism. O altfel de societate nu aveți?

  16. Pentru cei care doresc un link cu atacul speculativ asupra leului din 2008:

    https://www.capital.ro/scandalul-valutar-care-a-aruncat-romania-in-aer-povestea-atacului-speculativ-din-2008-legatura-cu-florin-citu.html

    Bineinteles ca dl. Catu dat afara din sistemul bancar romanesc neaga ca ar fi facut ceva incorect.
    Sincer nu cred ca pe vremea lui Eltin a fost democratie in Rusia. Poate un inceput timid de democratie. Nu poate exista democratie intr-un stat in care cativa miliardari isi fac de cap fara ca legea sa ii poata atinge.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro