joi, decembrie 9, 2021

Ne așteaptă o disoluție totală a autorității?

La data de 13 mai publicam atât pe site-ul contributors.ro cât și pe blogurile adevărul.ro un comentariu cf.(Se alege oare praful din politica externă a României?) în care îmi exprimam îngrijorarea față de consecințele posibile pe care le-ar putea avea asupra României o seamă de acțiuni de politică externă, neatutorizate de președintele Klaus Iohannis, puse la cale de Guvern la ordinul și spre a fi pe placul d-lui Liviu Nicolae Dragnea.
Aveam în vedere posibilitatea ca țările arabe, recte Palestina, să producă replici la o suită de acțiuni din cale afară de imprudente, insuficient cumpănite, gândite, hotărâte puse în practică fie la nivel de guvern, fie la nivel de MAE. Mai concret. Mă gândeam la memorandumul privind intenția coaliției PSD-ALDE de mutare a ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, blocarea și de către România a unei decizii a UE care să exprime ferm poziția Bruxelles-ului pe această temă și participarea unor reprezentanți diplomatici români la festivitatea de deschidere a ambasadei SUA din Ierusalim.
La nici 72 de ore de la apariția respectivului articol mi s-a confirmat confirmă, iată, justețea îngrijorărilor. Ambasadorul Autorității Palestiniene în România a primit în cursul după-amiezii de miercuri ordin de la șefii săi ierarhici să părăsească în numai câteva ore, în semn de protest față de atitudine neprietenească a țării noastre, Bucureștiul. Fapt fără precedent fiindcă de mai bine de 70 de ani România a știut să păstreze un echilibru în privința relațiilor sale atât cu Israelul cât și cu Palestina. A jucat ceea ce se cheamă rolul unui broker.
Nu voi mai evoca în comentariul meu de astăzi felul în care, măcar în această privință, chiar și în perioada comunistă, România a avut știința de a menține dreapta cumpănă ori că ar fi indicii în conformitate cu care Ceaușescu a jucat un oarecare rol, pozitiv, cu siguranță, în semnarea acordurilor de la Camp David. Mă voi mulțumi doar să reamintesc că orice vizită a unui înalt oficial român în Israel era contrabalansată, simbolic, și de un popas la Ramallah.
Aventurismul politic, nepriceperea, diletantismul, aberațiile comportamentale ale lui Liviu Dragnea și supușenia fără margini, absența, ignorarea consultării specialiștilor în politica externă de către premierul Viorica Dăncila, dar și lipsa coloanei vertebrale pe care a probat-o șeful diplomației, dl. Teodor Meleșcanu, au costuri.Pe care le plătește România. E greu de spus dacă ele se vor limita doar la părăsirea Bucureștiului de către ambasadorul de la Ramallah. Deocamdată consemnăm doar refuzul comisarilor europeni de a se întâlni cu vicepremierul Viorel Ștefan.
Acestei vești mai mult decât proaste ziua de miercuri i-a mai adăugat încă una. La fel de îngrijorătoare. Deși a fost prevenit de către MAE asupra inoportunității unei vizite la Moscova, președintele Curții Constituționale, dl. Valer Dorneanu, a încălcat consemnul. A făcut-o în niște zile extrem de complicate în care forul pe care îl conduce are de formulat niște decizii extrem de importante.
Trecem peste explicațiile infantile formulate de dl. Dorneanu. Descalificante pentru cineva care preț de ani de zile a deținut în Statul Român funcții extrem de importante. Nu îmi voi pune cu voce tare nici care erau urgențele ce i-au impus d-lui Dorneanu să țină neapărat să dea fuguța la Moscova spre a lua lumină direct de la sursă de la țarul Putin.
Marea întrebare este cât de coerentă, de sub control, de previzibilă, de pro-europeană mai este politica externă a României. Chiar să se fi ales praful și de aceasta? Chiar să ne așteptăm la o disoluție totală a autorității? Chiar să aibă dreptate cei care spun că ne putem oricând aștepta la un ROMEXIT?

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Mda, insa pana la urma a venit timpul ca Romania sa nu mai faca pe brokerul si sa aiba si ea o orientare. Pana la Romexit, ma intreb daca Romania va mai avea de unde iesi. Cred ca se declanseaza un proces de reorganizare dureros la nivelul UE mai repede decat anticipam.

 2. Pai echilibrul si cu Israelul si cu Palestina a insemnat vinzarea evreilor si colaborarea totala cu OEP-ul terorist al lui arafat. Si am dubii serioase ca Romania a insemnat ceva in semnarea acordului de la Camp David. Si ce atita tevatura si catastrofa cu mutarea asta? Da, GIO psd are interese particulare pe multiple planuri in Israel. Va surprinde ? Da, nu-l baga in seama pe iohannis nici ca presedinte, nici ca mediator. Si asta va surprinde ? Da, UE il are pe marxistul juncker in frunte si pe comunista deghizata mogherini si duce o politically correctness ce frizeaza stingismul militant, d-aia face un capat de tara din mutarea asta si din orice face Trump. Pai cine ne apara, NATO, sau UE ? Pai fara UE, NATO ar putea sa existe, dar fara America, NATO nu exista. Ce-au fost garantiile de securitate ale Frantei si Angliei in anii ’30 ? Fum, nimic, o hirtie fluturata ridicol de minusculul chamberlain. Am fost NEVOITI sa ne aliem cu Germania. Uite ca acum sintem loiali Americii, care-i problema? Ce atita tam-tam si oprobiu ? Foarte bine ca facem si noi mutarea. Sa crape de necaz stingistii. Trump nu ne-a cerut sa-i urmam exemplul, asta a facut-o dragnea ca sa-i mearga smenurile cu Israelul. Iar iohannis e mina-moarta. Pai n-a vrut tara presedinte nejucator ? Are tara ceea ce si-a dorit. Si ce prieteni la catarama erau in usl. Ce s-a-ntimplat de-atunci? Ii unea cacarau? Ii unea ura comuna impotriva lui Traian Basescu ? Nu stiu. Oricum, in parlament si in consiliile judetene prietenia continua, nu e problema, se voteaza in continuare cot la cot. Ca tara vrea liniste. O sa fie si mai liniste dupa nationalizarea pilonului II de pensii, dupa introducerea impozitului progresiv, dupa despagubirea puscariasilor cu bani de la buget si dupa dezincriminarea a 90% din infractiunile financiare. Si dupa citeva infringementuri de la UE. Si cind va veni criza aia nasoala, vom cauta vinovatii. Si in loc sa ne uitam in oglinda, vom striga Basescu e de vina, Soros e de vina, americanii, bancile si extraterestrii sint de vina. Si vom dormi linistiti si mindri, ca intotdeauna.

 3. „Marea întrebare este cât de coerentă, de sub control, de previzibilă, de pro-europeană mai este politica externă a României.”

  …In cuprinsul articolului tocmai ati aratat ca nu mai este. Pare de neinteles cum am ajuns in situatia in care am devenit inerti la procesul pe care l-ati descris. Sentimentul de impredictibilitate in politica noastra (de toate felurile) genereaza teama de insecuritate. Pare ca o gasca de golani tocmiti de cleptocrati pot face orice cu un stat fara a mai putea fi opriti, controlati in vreun fel. Sunt precum un „dat” caruia nu i te poti impotrivi, parca suntem o natiune aflata sub ocupatia unui trib barbar, care poate oricand, in mod discretionar, jefui averea localnicilor, pot porni razboaie fara a tine cont de interesele multimii, pot incheia orice aliante, cu oricine si in orice scop doresc, pot ucide, pot face ce vor fara teama ca vor fi in vreun fel pedepsiti.

  Parca suntem in Evul Mediu….Nimeni nu are curajul sa se rascoale impotriva asupritorului, iar justitia si principiile statului de drept vor aparea abia peste veo 500 de ani. Chiar pare ca au fost pierdute reperele sociale, cele legale si cele morale, si principiile democratice. Romania, dupa parerea mea, nu mai este o democratie functionala nici macar partial, pe cat era, din pricina dezechilibrului puterilor in stat si a capturarii institutiilor democratice de catre oligarhi.

 4. Da, se poate intampla orice.

  Nu inteleg de ce autorul, precum si cei care n-au votat la alegeri, refuza sa creada ca se poate si mult mai rau. Exemple sunt Grecia, Venezuela, Rusia, Bielorusia, Coreea de Nord etc.

  Mai oameni buni, de ce aveti voi impresia ca dictatura Dragnea nu va va inrautati viata si mai mult, indiferent cine sunteti si ce meserii aveti?

  Sunteti in Romania, nu intr-o tara normala, civilizata, europeana.

  Am avut deja colaps legislativ si judecatoresc, carora le urmeaza colapsul economic.

  Da, va fi mult mai rau. Pentru ca romanii sunt niste prosti care nu voteaza.

 5. Pesimismul la gazetari și comentatori e una. Participarea locuitorilor la treburile publice e întrebarea cheie?
  După 10 ani de partener în UE s-a ajuns la un „sentiment de apartenență „ a cetățenilor țării la UE?
  După 29 ani de deomocrație „autohtonă originală specifică“ s-a ajuns la un „sentiment de apartenență „ a locuitorilor țării la noua formă de societate?
  După 29 ani de libertate „autohtonă originală specifică“ s-a ajuns la un „sentiment de apartenență „ a locuitorilor țării la parteneriatul NATO & occident?

  … „… Chiar să aibă dreptate cei care spun că ne putem oricând aștepta la un ROMEXIT?… „….

  Naționalism etnic izolaționist de ieri, azi și mâine ca politică de stat național dâmbovițean la centenar?
  Buna vecinătate cu care stat național vecin?
  Buna vecinătate cu care stat național în balcani?
  Brandul României la președinția UE 2019 așa cum descrie autorul?
  Jocuri geopolitice dâmbovițene ca în ultimii 100 de ani?

  Bunăstare, belșug și prosperitate ca în vest? La bicentenar?

 6. „Ambasadorul Autorității Palestiniene în România a primit în cursul după-amiezii de miercuri ordin de la șefii săi ierarhici să părăsească în numai câteva ore, în semn de protest față de atitudine neprietenească a țării noastre, Bucureștiul. „–>>Really??? De cand este Palestina un stat cu ambasada si ambasador? N-ar trebui sa existe asa ceva. Paguba-n ciuperci ca a plecat ambasadorul, ce sa facem acuma. Drum bun si cale batuta!
  UE a stiut sa apere intotdeauna drepturile palestinienilor, iranienilor si altor popoare arabe pe care acum le primeste cu bratele deschise. Aceasta era s-a terminat, gata. Nu ne ajung atentatele teroriste care au avut loc in Europa? Nu ne mai ajung mortii prin aeroporturi , metrouri si in pietele de Craciun? Romania trebuie sa -si aleaga o orientare, nu mai poate fi broker la nesfarsit.

  • Pai, prin faptul ca are statut de observator non-membru al ONU, e recunoscut ca stat. Implicit, nu explicit, da, dar uite ca usor asa merge. 136 de tari recunosc statalitatea Palestinei. Cat de proasta a fost idea, e alta treaba, merge inapoi pana in 1948, cand s-au jucat niste deranjati cu creionul pe harta. Dupa care au tabarat arabii cu pustile pe evrei, dar noi nu mai vorbim despre asta, nu vorbim despre cine a ridicat sabia si cum a ajuns Israelul sa controleze Ierusalimul de Est, ca e insensitive. Estimp, degeneratii urmasi a lui de Molay se ascund prin hrube in mijlocul Parisului sa nu-i gabjeasca ISISoii.

 7. Dar cine este acest politruc psdist numit Dorneanu. Este sau nu este una din multele conserve kgbiste inca semanate pe aici si pe colo prin Romania? :)

 8. Era evident ca toate prostiile facute in politica interna vor ajunge la un moment dat si in cea externa.
  Cred ca Dragnea joaca pe Gica-contra, poate il baga in seama si pe el cineva sa-l invite la ceva summit ca sa-si dea importanta…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Noi ipocrizii climatice și criza energetică

În decembrie 2020, Adam Anderson, CEO-ul companiei Innovex Downhole Solutions din Houston, Texas, a încercat să facă un gest frumos pentru angajații...

Neamțu’ Țiganu’ citește Coranu’

Hafsa, Akif, Azra, Suleymen, Neyla, Dzina, Aisha... și multe alte nume. Eu nu știu cine sunt acești copilași, nu-i recunosc după fețe,...

Când nu știi că nu se poate

Dacă aș avea câte un leu pentru fiecare ocazie în care un “specialist” din România mi-a explicat savant și superior că “în...

Dimensiunile teritoriale ale depopulării țării în anul 2020

Populația rezidentă a țării era la începutul anului 2021 de aproape 19,2 milioane locuitori. Declinul din anul 2020 a fost deosebit de...

Ministrul degetului

(Titlu sugerat de o prietenă, cercetător în Franța) Probabil că rareori cercetarea (mai nou, acum, și “digitalizarea”) din România...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro