joi, septembrie 21, 2023

Ne-am imunizat prea uşor la otrava Gâdea-Laura Georgescu

Vă mai aduceţi aminte de doamna Laura Georgescu? Cea care speria copiii, spunându-le: „Dacă-ncepea un borș d-ăla de-i crăpa creierii pe pereți!”? Cea care striga la angajaţi: “Vă belesc! Să moară mama! Pe bani vă belesc!”? Doamna trimisă în judecată de DNA pentru abuz în serviciu şi instigarea la fals în înscrisuri sub semnătură privată…Da, am uitat de dânsa: doamna Laura Georgescu este în continuare preşedinta CNA şi nimeni nu mai pare preocupat că acesta este personajul care păzeşte audiovizualul românesc. Menţinerea Laurei Georgescu în fruntea CNA-ului, abandonarea oricăror tentative de a elimina acest demnitar corupt şi cu comportament golănesc din fruntea instituţiei, ilustrează conivenţa dintre partidele fostului USL pentru protejarea celei mai otrăvitoare televiziuni din România, Antena 3.

Trăiesc în Statele Unite şi ştiu să respect dreptul la liberă exprimare. Dar mediul audiovizual este într-o situaţie specială: spectrul de frecvenţe este o resursă relativ limitată. Dacă dvs. doriţi să vă deschideţi o televiziune, trebuie să cereţi statului român să vă aloce o licenţă. Legiuitorul român, în înţelepciunea sa, a decis să acorde licenţe pentru radiourile şi televiziunile din această ţară doar prin intermediul CNA. Există o legislaţie destul de stufoasă care prevede nenumărate obligaţii atât din partea celor care beneficiază de licenţe de emisie, cât şi din partea consiliului audiovizualului. Inclusiv “protejarea demnităţii umane” sau “respectarea exprimării pluraliste de idei”! Pe scurt, era datoria legală a CNA-ului să oprească linşajele mediatice de la Antena 3 şi de la celelalte televiziuni controlate de USL. CNA nu a reuşit pentru că nu a vrut.

După plecarea din consiliu a jurnalistei Narcisa Iorga (PNL a refuzat să-i înnoiască mandatul pentru că a fost trimisă în judecată, dar exact aceasta este şi situaţia Laurei Georgescu), acolo au fost plasate nişte personaje cenuşii care au rolul de a se preface că nu văd atunci când Gâdea şi compania se năpustesc, în haită, asupra cuiva. Prea scurtă este memoria publicului, care nu-şi mai aminteşte de atacurile murdare împotriva unui Andrei Pleşu, împotriva lui H.R.Patapievici sau împotriva judecătorului Cristian Danileţ. Chiar şi actualul preşedinte Klaus Iohannis a trecut prin această experienţă, dar foştii săi colegi de partid par să fi trecut peste acele momente penibile, iar acum se simt excelent în studioul Sintezei Zilei. Cum a reacţionat CNA-ul la linşajele CNA? Câteva amenzi leşinate, pe care familia Voiculescu le poate plăti lejer din zecile de milioane de euro sifonate de la statul român şi pe care ANAF-ul nu reuşeşte să le confişte, conform hotărârii judecătoreşti.

În paranteză, fiindcă veni vorba de bani, observ şi tăcerea care s-a aşternut peste ordonanţa de urgenţă prin care guvernul Ponta a decis să acorde ajutoare de stat în valoare de 15 milioane de euro televiziunilor care produc “emisiuni informative”. Nu am auzit nici un protest din partea opoziţiei parlamentare. Ordonanţa este profund incorectă faţă de publicaţii precum Hotnews sau ziare.com, pentru că aceşti bani vor subvenţiona, indirect, şi site-urile Antenei 3 sau ale României Tv. De ce este nevoie de subvenţii, când România are un exces de televiziuni zise de ştiri (în fapt, multe sunt simple instrumente de propagandă)? Este evident o mită a guvernului Ponta, acoperită legal, către media pe care o controlează.

Cea mai simplă soluţie pentru a opri infecţia numită Antena 3 ar fi ca toţi oamenii onorabili să refuze să mai frecventeze acest post. Cine acceptă invitaţiile lui Gâdea girează, prin prezenţa sa, linşajele, trecute şi viitoare, orchestrate de acest personaj.

Legal însă, soluţia este la îndemâna CNA. Legea este relativ simplă, sancţiunile se aplică gradual şi se poate ajunge de la “obligarea radiodifuzorului de a difuza timp de 3 ore, între orele 18,00 şi 21,00, numai textul deciziei de sancţionare” la retragerea licenţei, pentru fapte precum “incitarea explicită la violenţă publică”. Întrebaţi-l pe judecătorul Danileţ, de exemplu, dacă a văzut vreodată, la Antena 3, astfel de incitări.

“Mulţi ani de acum înainte Antena 3 va fi aici”, promitea Victor Ponta, la 8 august 2014. Eu aş corecta şi aş spune: Antena 3 va fi aici cât timp va mai trăi USL-ul, sub diferitele sale denumiri. Într-o societate decentă – nu impecabilă, doar decentă – domnul Gâdea ar închide singur instituţia, ar preda cheia ANAF-ului şi ar pleca să practice o meserie cinstită.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Ma gandeam cand ma voi pensiona sa ma retrag in Romania, dar citind prezenta „contributie” (cuvant derivat de la „contriburs”), de altfel ca si multe din precedentele postate de d-l George Mioc, incep sa ma indoiesc cu privire la aceasta reintoarcere. In plus aud ca vor veni si sirieni sau – posibil – sa ne atace si rusii. Cred ca-i mai bine aici, unde sunt peste vreo suta de natii (inclusiv sirieni) iar rusii sunt departe.

 2. Felicitari pentru articol !
  Sunt sigur ca aceasta idee este impartasita de milioane de oameni, oameni care insa tac si accepta in continuare aceasta marsavie. Aici este vorba de lipsa spiritului civic, a implicarii si a lipsei de solidaritate, boli de care poporul nostru sufera de foarte mult timp. Pana cand nu gasim antidotul acestor boli, va exista un Gadea, un Ursu, un Ciuvica si oameni care sa le urmareasca ratacirile.

 3. Felicitari pentru articol.
  Ma intreb de multa vreme : „o fi mai existand postul „latrina 3 „?:
  Eu, l-am scos de multa vreme din grila.

 4. O corectura mica:

  „Cea mai simplă soluţie pentru a opri infecţia numită Antena 3 ar fi ca toţi oamenii onorabili să refuze să mai frecventeze acest post”.

  Oamenii onorabili nu se mai duc de mult timp la acest post.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro