marți, iunie 22, 2021

Ne-am invatat sa fim impreuna… Si asta e bine

Am crezut că vremurile astea au apus pentru totdeauna dar se pare că m-am înşelat. Ca unul care, chiar dacă iese rar din casă şi la miting ajunge şi mai rar ( totuşi de data asta  am ajuns) , dar care se revendică de la spiritul Pieţei Universităţii, nu cred că e nevoie să explic de care parte a baricadei mă găsesc în aceste zile.

Dar pentru că aspectele juridice şi politice le pot trata mult mai bine alţii, o să mă rezum doar la câteva observaţii, să le zicem comparative.

Tema preferată a adversarilor manifestaţiilor este, acum ca şi atunci în ‘90, sprijinul extern. Omnipotentul şi omniprezentul domn Soroş pare a trăi o nouă tinereţe la venerabila dumisale vârstă.

Ca să spun cinstit, absenţa  îndelungată din dezbaterea publică ( iată, din 1996 până în 2016 sunt vreo douăzeci de ani) mă cam îngrijorase. Cu bătrâneţea nu e de glumit.

Este însă o diferenţă între societatea de atunci, din ‘90 şi societatea de acum. Viaţa socială a evoluat enorm şi a devenit incredibil de complexă. Dacă în ‘90 finanţarea externă a diverselor organizaţii era un fapt real ( eu l-aş numi benefic, dar probabil Vadim vedea altfel situaţia), acum există zeci, sute de grupuri, formale sau informale, majoritatea fără nici o legătură cu politica, de la Grupul utilizatorilor Români de Linux ( unde am mai dat şi eu cei 2% câteodată, pentru fursecurile de la întâlnirile care se ţineau într-o vreme)  până la asociaţia mămicilor sau a parinţilor de la şcoala X ( cine are copii, ştie). Capacitatea de coagulare a societăţii a crescut extraordinar, şi oamenii au început să devină capabili să se organizeze; încetul cu încetul apar şi oamenii care să conducă aceste mici organizaţii, lideri formali sau informali. E doar un început deocamdată, dar pare destul de puternic pentru a nu mai putea fi întors din drum.

Tema ONG-urilor a dispărut deci aproape de la sine din discuţie în 20 de ani, pentru că practic nu mai avea obiect, pentru a reapărea acum, adusă de noua propagandă a aripii PSD la putere. Nu pot să nu remarc faptul că pe lângă noi există o mare putere care practică exact acest discurs de vreo zece ani, dar să zicem că e doar o coincidenţă. Cum nu am competenţe în contrainformaţii, să îi lăsăm însă pe alţii să se ocupe de asta, şi să ne gândim, cum ne învaţă Descartes, clar şi distinct, de ce e asta o temă centrală a propagandei.

Pentru mine, lucrurile sunt simple. În organizaţii, oamenii învaţă să se organizeze. Paşoptiştii au început prin a cânta la cor, în Societatea Filarmonică. Organizându-se, pot să facă lobby, să forţeze decizii politice, ba chiar, doamne-fereşte, să construiască vreun partid, de jos în sus, iar nu de sus în jos ca până acum. Din punctul meu de vedere, chiar dacă la modul caricatural-grotesc, partidul lui Dan Diaconescu a fost o dovadă că se poate. Evident, a fost un avorton, dar vă spun cinstit că nici primul meu montaj electronic n-a funcţionat.

Avem însă doua mari probleme de rezolvat. Mai întâi, evoluţia societătii nu este de loc uniformă. O parte din societate nu a depăşit stadiul amorf din anii ‘90. Ei sunt perdanţii europenizării, alungaţi de la toate mesele, care s-au refugiat în amintirile propagandei ceauşiste. Din păcate, pentru ei, noi ăştia „civilizaţii” n-am făcut nimic. În satul meu natal, din nisipurile Olteniei, înainte de război exista un „teatru de vară”. O construcţie în aer liber, unde se ţineau toate serbările şcolare. În copilăria mea, încă mai trăia „domnul Brumă”, un învăţător din vremea de dinainte, care formase un ansamblu de elevi care cântau la vioară. (şcoala nr 1, pentru că erau trei, fusese şi ea construită din donaţia unui localnic ajuns băcan pe Lipscani). Teatrul a fost demolat prin anii ‘80 pentru a se construi singurul bloc din sat, domnul Brumă a murit chiar mai înainte şi de atunci nu mai cântă nimeni la vioară. Satul meu a devenit celebru acum câţiva ani prin păţania cu primarul PSD ( fost PCR, PRM etc) care l-a forţat pe secretar la diverse activităţi care nu prea se pot spune în public, dar le găsiti în tabloide dacă doriţi. Degradarea începe când muzica tace.

A doua mare problemă este demonizarea politicii. Când au început manifestaţiile din ‘90, acuzaţia principală a FSN a fost că „sunt ţărănişti”. Cea mai mare prostie pe care a făcut-o generaţia mea a fost să se delimiteze de aceste „acuzaţii”. A fost o mişcare tactică, menită să demonstreze că manifastaţiile sunt dezinteresate. Dar îndepărtarea de politică a lipsit partidele atunci în formare de „cadre”. Pe fundalul acesta, infiltrarea partidelor istorice a devenit simplă; infltraţii aveau experienţă şi  şi se pricepeau mai bine decât idealiştii naivi care se înscriau cu o oarecare sfială.

Și aici lucrurile stau mult mai bine acum. Am lucrat multă vreme într-o firmă pornită „de jos” ( nu cred că eram mai mult de 25 când am ajuns acolo)  şi ajunsă, la apogeu, la mai mult de 300 de angajaţi. Am constatat că de la o mărime încolo, firma devine un fel de mic univers, în care găseşti toate tipologiile şi toate comportamentele din societate. Trebuie să supravieţuieşti în acest mediu, în care unii încearcă să îşi ascundă greşelile, alţii să promoveze, alţii doar să îţi „paseze pisica”. E un antrenament excelent pentru cineva care ar vrea o carieră politică, pentru că reuşeşte să îţi dezvolte abilităţi de a contracara toate aceste acţiuni. Ori, există acum suficienţi oameni cu asemenea experienţă, pe care în ‘96 nu îi aveam.  Cei 30 000 de specialişti ai Convenţiei, dacă or fi existat vreodată ( sunt sigur că ar fi existat şi mai mulţi dacă le-ar fi cerut cineva sfatul) erau, în mod sigur, mult mai naivi, şi au fost repede făcuţi şah-mat de experimentaţii politruci ai Partidului.

Sunt deci, cumva optimist pentru azi. Marea mea dilemă e legată de mâine.

Distribuie acest articol

27 COMENTARII

 1. Pai, exista un partid pornit de jos, de la nivel de organizatii non-guvernamentale, si care este in parlament: se cheama USR. Pana acum, sunt cam singurii din parlament care incearca sa faca ceva in sensul protestului din strada. Nici ei, ca partid, nu sunt suficient structurati, dar cine a fost copil vreodata stie despre ce este vorba. De ce ne este frica sa spunem ca USR promoveaza exact mesajul protestului si, cu mijloace foarte reduse, lupta cu masinaria unui partid mamut plus
  sarjele laterale ale unor partide fals de opozitie (gen PMP, o deziluzie majora).

  • Dupa ce ne-am tot fript cu ciorbă, suntem si noi circumspecţi.
   Da, USR este un astfel de partid, insa nici el nu este suficient structurat; cata vreme nu va avea „organizatii de baza” solide este expus la derapaje. Deocamdată este singurul pe care ne putem baza pentru că, nefiind la putere pana acum, nu are corupţi de apărat, ba, dimpotrivă, tema anticorupţiei îi ajută. Dacă cineva simte nevoia să se inscrie şi crede că sfatul meu l-ar ajuta, eu nu pot zice decât DA :) Pana la urmă tocmai de asta depinde evoluţia lor ca partid, de intrunirea „masei critice” . Părerea mea este că la un moment dat se va scinda in două aripi, una mai de stanga si alta mai de dreapta, ceea ce nu poate fi decat pozitiv. Pana la evenimentele de saptamana trecuta, credeam că si PSD si PNL mai pot fi „reparate” , acum cu PSD m-am lămurit. Cu PNL sunt sceptic, dar nu se stie; au filiale peste tot ( chiar şi la Marsani :) ) si dacă găsesc un lider care să o resusciteze pe tanti Speranţa… mai au şanse. PMP, ALDE sunt construite cu scopul de a fi „balamale”. Dacă ăsta e idealul spre care tinzi, cât de departe poţi să ajungi? :)

   • „avea “organizatii de baza” solide este expus la derapaje.”

    Pai organizatii de baza avea PCR. Ori toate partidele din Romania sunt de acest tip. Nu stiu altceva. (Chestia aia de demult cu „cine-a stat 5 ani la rusi…”) Ele nu stiu sa isi aleaga liderii decit prin jocuri de culise, conferinte si delegati si mari congrese.
    Un partid (in opinia mea, strict personala) nu trebuie sa aibe multi membri. Mai putini si buni. Sa caute oamenii valorosi din fiecare judet si sa-i convinga sa candideze. COnvingerea sa fie pe argumente, pe fapte si pe programe. Alegerea liderilor sa se faca prin votul membrilor si eventual cu optiuni. Adica sunt 5 candidati. Iar eu vreau candidatul nr 4 ca sef (prima optiune, apoi cel cu nr 3 a doua si cel cu nr 1 a 3-a optiune).
    Nu vedeti ca in partidele de azi e tot ca inainte? „Tovarasi, cine nu e cu noi, e impotriva noastra!!!” Se exclud, se dizolva…
    Judeteana de partid a creat baronii…

    • Ba da, tocmai că vad, am fost şi membru PAC un an, dacă mai ştiţi despre ce era vorba; am fost la două şedinte si n-am mai mers, pentru că am constatat că indiferent ce vorbeam acolo deciziile se luau tot de către şefii de partid :) Cred că e clar că nu la acest tip de organizatii mă gândesc. Sigur că nu trebuie să fie mulţi membri, dar dacă partidul nu are viaţă politică locală si se transformă intr-un receptor de indicatii pretioase de la centru, logica si experienta spun ambele că o va lua razna la un moment dat. In primul rand chestiunea alegerilor interne mi se pare esentială. Dacă partidul tau nu e democratic in interior, cum putem spera că va consolida democraţia?

  • Asa a ajuns dreapta bucati si bucatele, cu judecati ca ale tale: numai noi sintem cei buni.
   Dormind in Parlament vei rezolva ceva intr-un stat de drept? astea sint pustisme. Iar ei sint parlamentari

    • De cand ne tutuim? Iar in materie de rationamente, aveti serioase fracturi de logica. Insa deja asta probabil ca va depaseste nivelul.

      • Cred că noi aici ne certăm pe blana ursului din pădure. O sa trebuiască să va rog să folositi un limbaj adecvat si pana una alta sa asteptam sa creasca… ursul, si om vedea atunci dacă latră sau schelălăie :)

   • Acum vom vedea… Deocamdata nici USR nu prea are optiuni in Parlament. Dupa ce se va termina criza vom vedea ce posibilităti se deschid şi cum se vor comporta. Din punctul meu de vedere dreapta a murit pe mâna ei, n-a fost nici o ticăloşie pe care să o rateze, de la USL până la complezenţa cu ordonanţa. PSD-ul nu a castigat alegatori in plus, in schimb PNL a scăzut dramatic, si majoritatea nu s-au dus la USR, ci au stat acasă, asta a fost sursa evidentă a esecului din decembrie. Momentan USR este curat pentru că nu prea a încercat nimeni să îi corupă. Evident că vom vedea si de la ei oameni care vor „calca pe bec”, dar dacă la bază organizatia e puternică, ii va da deoparte ( macar pentru ca vor fi destui sa le ia locul). Eu inca mai sper că si PNL va reusi sa paraseasca „the dark side” . Dar nu se va intampla dacă ne ferim de ei ca de ciumaţi, e treaba noastra ca oameni cu pretenţii sa „producem cadre” .

    • De dupa al doilea Mondial, odata cu tradarea lui Tatarascu, PNL-ul este o gluma.
     Presedintele si-a lasat inlocuitor pe Alinuta; acuma e Raluca :P

     • Ei, n-are treabă Tătărăscu cu PNL-ul de azi, dar trebuie să vă gânditi că sunt multe locuri prin ţară unde sunt singurul partid de opoziţie ( la mine in Ilfov, unde votez, la locale am avut de ales între PNL, PMP şi PSD de exemplu). In multe locuri sunt chiar cinstiti, pentru că nu au ajuns niciodată la putere :) Când n-ai un lider ( că n-are de unde să iasă) apelezi la solutii-surogat …

      • Caldut, dle Badici.
       „pentru că nu au ajuns niciodată la putere ”
       Tariceanu ce guvern a prezidat 4 ani?
       Cu USL-ul nu erau la putere?
       Ce faceau in vara lui 2012?

      • Au fost la Guvern, dar in multe localitati nu au reusit sa obtina primaria. Sau au avut un consilier-doi, dar jocurile s-au facut fără ei.
       La mine in sat, de exemplu, desi in 1990 au fost alaturi de Maglavit singurele doua localitati din Dolj cu primar ţărănist :) , din motive asupra cărora nu insist ulterior s-a pierdut primăria in favoarea fostului primar comunist, care e si azi in funcţie. Eu despre asta vorbesc. Da, au avut prefect la judeţ, dar pe plan local nu. Exista chiar localitati mari, Galati, Vaslui de exemplu, care nu stiu sa fi avut vreodata alt primar sau alta majoritate decat PSD. Craiova l-a avut pe Solomon prin „transfer” . Sigur ca multi, dupa esecuri rasunatoare, s-au retras, dar or mai fi ramas vreunii…

   • Nu e un lucru simplu „Abrogarea” ordonantei. Ea a fost inaintata in Parlament si publicata in M O, deci este in vigoare.
    Ordonanta de urgenta nu e o hirtie pe care poti s-o rupi si gata, e amintire.
    Ma astept de la sacalii PSD sa coaca altceva. Pentru asta au materie cenusie.

 2. Vorbiti de USR. Iata ca usor, usor intră si ei in fabricuta. Nicusor Dan o sa treaca pe la parchet (DNA) pentru a lămuri niste lucruri legate de banii din campanie. Din cate citesc ar fi chiar culmea sa aibe probleme legate de un mic abuz in serviciu ( legat de provenienta banilor dar si de gestionarea acestora ). Legat de activitatea lor din parlament, imi aduc aminte de stilul PRM in perioada de glorie. Sa avem rabdare pana prind si ei un pic la miere. Un inceput nu tocmai promițător.

  • Am stat o clipa sa ma gandesc daca sa aprob comentariul dvs sau nu, pentru că nu sunt informat in speţa asta şi am impresia că suna a ceea ce numim „antenism”. Eu nu stiu ca respectivul sa fi avut functie publică, deci nu prea vad despre ce abuz in serviciu ar putea fi vorba. Pe de altă parte, poate să treacă pe la DNA si să iasă curat. Nu cred că este chiar asa de stupid incat sa isi compromită o viitoare carieră printr-un furtisag de doi bani. Dar, evident, never say never….

  • Câteva clarificări legate de acuzațiile aduse în comentariu: http://www.agerpres.ro/politica/2017/02/05/nicusor-dan-contesta-la-aep-mai-multe-acuzatii-privind-finantarea-ilegala-a-campaniei-usb-si-usr-14-54-50
   Poate ajută în stabilirea adevărului.
   Nu de alta dar folosesc paypal si plata cu cardul online de vreo 5 ani deja plus semnatură electronică de un an și mă minunez cu fiecare ocazie de conservatorismul autorităților în ceea ce privește factura și chitanța pe hârtie, ideal cu scris de mână, semnătură și ștampilă. ;)

   • Ma gândeam că trebuie să fie ceva de genul ăsta, până la urmă de asta am aprobat comentariul, ca să dau posibilitatea apărării. Stiu că si doamna Macovei a avut acelasi gen de probleme pentru campania dumneaei de la alegerile trecute. Din păcate logica a dispărut din practica noastră zilnică. Mie imi e de ajuns să ştiu că Nicusor Dan este o persoană cu inteligenţă peste medie, la inceputul unei cariere politice promiţătoare. Ar trebui să fie exagerat de prost ca să facă genul ăsta de măgării. Un om inteligent, dacă tot fură, fură şi el un milion, nu găinării din astea pe care le poţi astepta poate de la vreun secretar de primărie :)

 3. „…să construiască vreun partid, de jos în sus, iar nu de sus în jos ca până acum. Din punctul meu de vedere, chiar dacă la modul caricatural-grotesc, partidul lui Dan Diaconescu a fost o dovadă că se poate…”. Va contrazic la modul categoric, partidul lui Dan Diaconescu, ca si partidul lui Vadim Tudor sau al lui Gigi Becali au fost partide construite de sus in jos, de la varf, de la liderul emblematic. Cand n-a mai existat liderul au disparut si partidele respective.

  • Da, sigur că partidul s-a construit in jurul lui DD si neavând ceva viabil de spus a crăpat o dată cu el. Dar el a generat o oarecare „tulburare” la nivel local, in principal in rândul unei categorii sociale mai dezavantajate. Adică oamenii ăia chiar au avut impresia că fac ceva util candidând … am cunoscut câţiva , inclusiv catindatul din localitatea unde locuiesc ( a fost singurul care a bătut drumul până la noi să incerce să ne convingă, am apreciat asta, doar că era clar că e doar un bătrânel naiv care ar da chix şi ca administrator de bloc… )

 4. Ai uitat să-i menționezi pe cei altruiști, care nici nu se kotexxx, nici nu pasează.
  Și mai și știu.
  Dacă n-ar exista ăștia – urmașii lui Monsieur Brumă – n-ai mai prea avea la ce să te antrenezi cu ceilalți.
  Dar pari optimist, carevasăzică, e OK. :-) :-) :-) :-) :-)
  Hai Linus Torvalds. :-) :-)

 5. De ce, va trecea OLTUL pe linga casa natala?
  …pariu ca NU!
  Daca nu e JiuL, era Dunarea mult mai aproape si deci nu sunteti din ALL tenia, logic.
  Spre deoasebire de voi, Molda, catzeua LEGENDARA, era mai mult decat o apa mare – poate chiar Siretul, cin’ sa bage pe atunci de seama – ci o denumire folosita de catre vorbitorii de LIMBA GERMANA – vezi, mold, molde -, nu maghiara, huna, slava comuna, spre deosebire de Erdely, fara alternativa in afara de turca.
  Transilvania nu e identica cu Ardealul – un erdely rominizat – deoarece a fost creata, colonizata si adm de Biserica Catolica, nu de regii analfabetzi ai Ungariei.

 6. Oameni buni, voi ati vazut ce a declarat dl Serban Nicolae, astazi despre Tokes? Tokes de mult nu mai reprezinta comunitatea maghiara din Romania.Preotul nu are ce cauta in politica.
  Sunt cetatean Roman, de etnie maghiara, am fost zi de zi cu protestarii in Tg Mures, nu vreau autonomie, nu vreau colaborare a UDMR cu PSD(eu am votat cu tinerii-USR). Se pare ca PSD-ul va lucra pe tema nationalismului, urmeaza 15 Martie, ziua maghiarilor de pretutindeni, va fi ultima solutie, pentru ei.Desi nu a fost publicat doar pe hotnews.ro, exista o petitie a maghiarilor impotriva UDMR.
  Deci atentie, domnilor se pare ca iarasi vor fi manipulari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mihai Badici
Mihai Badici
Absolvent al Facultății de Electronică si Telecomunicații București ( 1991) Administrator de sistem cu peste zece ani de experiență cu specializari in sisteme de stocare si securitatea datelor. De asemenea a absolvit in 1996 Facultatea de Litere la Universitatea Bucuresti. In prezent, consultant IT independent, colaboreaza pe mai multe proiecte legate de infrastructura de date.

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Roexit prin decizia CCR 390/8 iunie 2021?

Curtea Constituțională a publicat motivarea Deciziei 390/8 iunie 2021 prin care confirma legalitatea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Nimic din raționamentul CCR...

Despre legea Goodhart și efectele ei perverse

Există o deosebire esențială între a măsura proprietăți fizice în laborator și a măsura activități umane în societate. Când...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Primele concluzii după întâlnirea Joe Biden – Vladimir Putin din Geneva, 16 iunie 2021

În articolul anterior, dedicat întâlnirii Biden – Putin, am trecut în revistă o serie de informații legate de contextul inițial de la...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro