vineri, septembrie 22, 2023

Ne-am procopsit cu un nou Nero?

De-a dreptul îngrijorătoare declarațiile făcute duminică seara la postul de televiziune Antena 3 de dl. Liviu Nicolae Dragnea. Îngrijorător și faptul că respectivele declarații sunt lăudate de revista Sputnik, un fel de Glas al Moscovei pe adresa cetățenilor români. Laude simptomatice pentru cine îl inspiră cu adevărat pe dl. Dragnea.
Din câte se pare, nereușita mitingului de sâmbătă trecută organizat din dispoziția domniei-sale de partidul pe care îl conduce, miting în care a fost reactualizată importanța luptei de clasă, în loc să îl îndemne la reflecție și regăsirea simțului măsurii, îl determină pe dl. Dragnea să recurgă la măsuri radicale și la excese de limbaj absolut impardonabile. Deloc în specificul și în limitele de funcționare și de manifestare ale unui autentic Stat de drept afiliat la organismele europene.
Ce ar dori să facă cât mai urgent posibil dl. Dragnea, conform declarațiilor făcute în emisiunea de televiziune de duminică seara? Mai întâi să renunțe la dezbaterea oricum formală, de vreme ce orice amendament al Opoziției este în chip regulat nebăgat în seamă, respins fără nici cea mai mică simulare a dezbaterii, a modificărilor la Codul penal și la Codul de procedură penală. Dl. Dragnea a declarat chiar că se gândește să solicite cu maximă fermitate guvernului condus numai de formă de marioneta domniei-sale, d-na Viorica Vasilică Dăncilă, impunerea prin OUG a tuturor modificărilor la Coduri dorite de alianța PSD-ALDE.
În cazul în care gândurile d-lui Dragnea vor deveni realitate-iar președintele PSD nu a dat nicidecum impresia că ar glumi ori că ar recuge la un balon de încercare spre a testa posibilele reacții negative ale populației- situația va deveni cu mult mai gravă decât cea instituită, pe neașteptate, în noaptea de 31 ianuarie 2017, odată cu adoptarea Ordonanței 13. Atunci a mai fost posibilă, grație ieșirilor masive în stradă a reprezentaților societății civile și a atitudinii hotărâte a președintelui Iohannis, dar și a conduitei temătoare și parcă mai deschisă spiritului democratic a premierului Sorin Grindeanu reconsiderarea pozițiilor de forță pe care s-a situat pentru câteva ore puterea. Acum forța devine explicit instrumentul principal prin care mai-marii coaliției PSD-ALDE par a fi deciși să-și vadă transformată în lege vrerea.
Prezența relativ scăzută, oricum mult sub așteptări, la mitingul de la sfârșitul săptămânii trecute pare să-l fi înfuriat la culme pe dl. Dragnea. Conform celor declarate în aceeași emisiune de la postul de televiziune controlat de familia Voiculescu, PSD ar lua serios în calcul repetarea luării cu asalt a Bucureștiului de așa-zișii membri și simpatizanți ai PSD. Conform spuselor d-lui Dragnea, sâmbăta trecută nu am fi avut parte decât de un exercițiu de descurajare a tuturor celor ce se opun voinței PSD-ALDE, de la votanții simpli, la reprezentanții mișcării rezist, de la partidele de opoziție la președintele Iohannis. De astă dată, dacă ar fi să îi dăm crezare d-lui Dragnea, vizibil iritat de semi-eșecul de sâmbătă, PSD nu ar fi dorit decât să facă o demonstrație a forței sale organizatorice și a capacității de coagulare a voinței celor care dau semne a fi din ce în ce în ce mai tentați să purceadă la „reducerea democrației”. Data viitoare, ne-a notificat pe un ton marțial dl. Dragnea, ton de general sud-american, ton de Fidel Castro mai bolnăvior, fluviul va deveni mare și nu va lăsa loc pentru nici cea mai mică urmă de îndoială. Trebuie să ne fie clar tuturor o dată pentru totdeauna. Ne-am întors la vremurile dictaturii proletariatului, trebuie să fim conștienți că ni se pregăteşte retrăirea fără menajamente a perioadei staliniste, pumnul și palma își reintră viguros în pâine, fără nici urmă de cosmetizare. Sunt tot mai multe semne că ne întoarcem la vremurille în care era la mare preț, dobândise valoare de deviză politică, de acțiune, de luptă și de punere în cui a oricărei urme de viață democratică zicerea în conformitate cu care „cine nu e cu noi e împotriva noastră”.
Încă și mai îngrijorător e faptul e că președintele PSD a trecut la amenințări pe față. Dl. Dragnea nu a avut nici cea mai firavă o reticență în a profera amenințări la adresa procurorilor indezirabili pe care i-a înștiințat că ar urma să-și plăteacă greșelile. Ce altă dovadă mai clară că ne-am întors la vremurile în care ingerința politicului în treburile Parchetelor era lege? E de văzut cum vor reacționa după aceste declarații absolut iresponsabile asociațiile profesionale ale magistraților, în primul rând, Consiliul Superior al Magistraturii. Deja s-au înregistrat din partea Uniunii judecătorilor și Asociația magistraților ca și din partea DIICOT. O alertare a forurilor europene mi se pare că se impune cu maximă urgență. Căci este de neiertat ca un condamnat penal așa cum este numitul Dragnea Liviu Nicolae să amenințe pe un post de televiziune, fie el și al famigliei Voiculescu, procurorii anti-mafia că vor avea de suferit în cazul în care se vor ocupa de cazul doamnei Dăncilă.
Și tot duminică, dl. Dragnea a intrat în război deschis cu presa care nu scrie așa cum îi dictează și cum ar dori Puterea. Numindu-i „șobolani” pe jurnaliștii care au profitat de trecerea lui prin Piață spre a-i adresa întrebări nu foarte confortabile, președintele PSD s-a întors la limbajul din Scânteia deceniilor al cincilea și al șaselea.
În ultimii ani ai regimului comunist, presa internațională îl numea pe Ceaușescu, ba Dracula, ba Ubu, ba Nero. Se înmulțesc indiciile că etichetările respective revin primejdios în actualitate. Că i se potrivesc perfect d-lui Dragnea.
Președintele României, dl. Klaus Iohannis ar trebui să observe că zicerile de duminică ale d-lui Liviu Nicolae Dragnea intră serios în coliziune cu fundamentele democratice ale Constituției.
Este de așteptat din partea domniei-sale o reacție fermă.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Poate încep să-şi dea seama că nu mai ţine cu jumătăţi de măsură şi un gest suprasimbolic ar fi începerea, oficial, a investigaţiilor în averea lui Voiculescu. Cu referire la păcatele primordiale din 1990, cu Crescent şi averile lui Nea Nicu. Despre care vorbeşte şi judecătoarea Camelia Bogdan ca fiind sursa demiterii ei – faptul că s-a referit la respectiva afacere. Nu credeţi?

 2. Prea tarziu pentru Dragnea. Va fi condamnat pe 21 Iunie, a doua oara, de data asta cu executare. Atunci se va termina totul pentru el. Timp nu mai are pentru a modifica legile justitiei prin OUG sau s-o demita pe Kovesi. Iohannis trebuie sa traga de timp si sa n-o demita. Personal, nu cred ca Dragnea va avea curajul sa dea o OUG si sa modifice legile. Ar insemna sfarsitul lui si al PSD-ului. Probabil ca partidul il va sacrifica.

 3. Folosirea instrumentelor oferite de regimul democratic pentru acapararea totala a puterii politice se numeste fascism si a fost aplicata atat de Hitler cat si de Musolini

 4. ” Dragnea a intrat în război deschis cu presa care nu scrie așa cum îi dictează și cum ar dori Puterea”

  Unii colegi comentatori sunt optimiști și se gândesc la schimbări pozitive rapide în democrația românească. Eu sunt realist și îndrăznesc să reamintesc autorului articolului că propunerea „celui de-al doilea om în stat”, președintele Senatului, dl C P Tăriceanu, prinde contur și ne putem aștepta în curând la înființarea Ministerului Adevărului și Reconcilierii.

  Așadar, eu cred că se apropie timpul în care presa va scrie exact „așa cum îi dictează și cum ar dori Puterea”. Am mai trăit o astfel de epocă, iar cea mai mare parte a presei actuale, cu o audiență uriașă pentru țara noastră, se află deja la dispoziția cleptocraților. Dl Cristoiu, spre exemplu, care a fost adesea beștelit pe motive de deontologie, este exact ziaristul extrem de talentat și cu un extraordinar fler, care simte din timp din ce direcție bate vântul și se plasează înaintea tuturor de partea învingătorilor.

 5. Deduc ca cel vechi a fost „dictatorul- dujmanul justitiei”.
  Din moment ce va intrebati daca „Ne-am procopsit cu un nou Nero?”

  • Just for fun (desi banuiesc ca nu mai intrati pe acest articol):
   Iliescu a folosit la un moment dat expresia „fostul dictator”.
   Evident ca sa faca deosebirea cu „actualul” … „cu voia dumneavoastra ultimul pe lista…”

   Cu toate ca, in mod evident, autorul nu-l are la inima deloc pe d-l Basescu, nu ajunge la calificari de genul asta. D-l Basescu are destule pacate ca sa nu fie nevoie ca oamenii cu scaun la cap sa-i inventeze unele. Daca nu ar fi avut aatea, ar fi putut ramane cu alta imagine decat cea pe care o are acum, din pacate pentru el si pentru noi.
   Aici sunt, totusi, oameni cu o destul de buna proprietate a termenilor. Cel putin autorii daca nu, musai, toti comentatorii.

 6. brusc, imaginea bibiblica mi-a tulburat mintea. o piata, lumea adunata in albul camasilor contrastind puternic pe burtile convexe ale minoritarilor Romaniei. Piata sobolanilor chitaia fara sa gindeasca prea mult ‘il vrem liber pe Barabas’ si cu el pieirea noastra a tuturora. ce conteaza ca sintem inculti, infractori, asistati, noi sintem cei care gidim corect si drept. NOI, minoritatile cu al nostru stapin sintem in stare sa va dictam voua mamaligii muncitoare pline de frica si plina de principii etice. intr-o zi copiii nostri vor sluji acestor barbari tigani in batjocura nepasarii noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro