În luna martie a anului 2017, la sugestia și la dorința președintelui Senatului României, dl. Călin Popescu- Tăriceanu, Legislativul adopta o declarație solemnă. După cum bine ne-am obișnuit deja, totul în România este solemn, ceea ce nu este solemn nu se pune, însă chiar și așa mai nimic, nici o minune, nu ține mai mult decât trei zile.
Declarația respectivă reafirma onoarea și demnitatea Parlamentului României. Trecem acum peste faptul că nici demnitatea, nici onoarea nu se afirmă, ci se dovedesc prin fapte, trecem și peste realitatea că toate aceste reafirmări ale onoarei, demnității și suveranității au o tentă naționalistă și anti-europeană tot mai pronunțate, ne facem că am fi brusc loviți de amnezie și nu ne amintim detaliul că, fideli principiului “obrazul subțire (și demn) cu cheltuială se ține”, parlamentarii au fost primii pe listă atunci când s-a pus problema măririi indemnizațiilor lunare.
Însă nu putem trece peste un fapt de dată recentă. Și anume peste detaliul că, în luna iunie a anului 2018, dl. Liviu Dragnea, președintele Camerei Inferioare a Parlamentului, președintele PSD și posesorul unei condamnări la 3,6 ani la închisoare, edictează într-o cuvântare delirantă susținută vineri, la încheierea CEX al PSD, că procesul adoptării legilor în Parlament ridică numeroase probleme, că nu mai este nici eficient, nici practic, așa că se va recurge la ordonanțe de urgență. Aceasta pentru a fi trecute fără probleme toate modificările la legile justiției, la Codurile penale, așa încât să scape el și alții de teapa domniei sale de perspectiva închisorii.
Până la data scrierii și publicării acestui comentariu, nu l-am auzit pe dl.Tăriceanu să sară în sus de indignare. Să spună, să protesteze, să argumenteze că eliminarea Parlamentului din procesul legiferării înseamnă nici mai mult, nici mai puțin decât o gravă încălcare a suveranității acestuia, o inimaginabilă ofensă adusă onoarei și demnității Legislativului. Luni s-a mulțumit să afirme că modificările la legile justiției,inclusiv la Coduri vor urma calea parlamentară. Târziu și fără vlagă, domnul Tăriceanu! Chiar dacă în ultimul moment, Dragnea și PSD-ul au fost nevoiți să cedeze. A contat, se pare, și opoziția UDMR care a încasat din plin palma primită odată cu demisia din rândurile sale ale d-lui Peter Eckstein-Kovács.
Ce se întâmplă de fapt? Ce l-a enervat pe dl. Dragnea? Ce îl va face ca și de acum înainte să încerce, pe cât îi va sta în putere, să excludă dezbaterea parlamentară? Faptul că în Legislativ există încă Opoziție. Care introduce amendamente, are obiecții la noianul sfidărilor și încălcărilor procedurilor democratice care sunt a doua natură a majorității parlamentare PSD-ALDE-UDMR.
E drept. Lucrările ședințelor parlamentare sunt atât de măiastru conduse ba de dl. Dragnea, ba de dl. Tăriceanu, ba de aghiotanți și servanți ai ilustrelor lor persoane care fac astfel încât amendamentele și protestele Opoziției să nu fie nici măcar băgate în seamă. Mai există însă soluția sesizării Curții Constuționale care, oricât de supusă majorității parlamentare și oricât de încălecată de aceasta din punct de vedere politic, tot trebuie să mimeze analizarea sesizării. Mai e nevoie pentru legi de semnătura președintelui României care, cel puțin deocamdată, mai deține încă dreptul de a nu iscăli ca primarul.
Până în momentul în care coaliția PSD-UDMR-ALDE va reuși să transforme Parlamentul într-o copie fidelă a Marii Adunări Naționale, locul în care totul era adoptat în unanimitate, până când funcția Președintelui României va fi devidată de orice sens, dl. Dragnea și guvernul condus de magnifica doamnă Viorica Vasilica Dăncilă se gândesc la soluția ordonanțelor de urgentă. Adică guvernarea prin decrete. La fel ca pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Deocamdată le e teamă să o aplice. Însă e clar că trecem printr-o criză a democrației de mare magnitudine.
La fel de clar este și faptul că, dacă e nevoie să îl salveze de pușcărie pe dl. Liviu Nicolae Dragnea, dar și pe alții de teapa domniei sale, majoritatea parlamentară PSD-UDMR-ALDE, dl. Tăriceanu însuși, își pun în cui și demnitatea, și onoarea. Nu și beneficiile financiare aferente. Ele sunt sfinte!
Deșteaptă-te, Române!
Prezentare generală a confidențialității
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Top frecvență emitere OUG (la cîte zile se emitea o OUG)
1) Tudose – …………………….1OUG/……… 2,7 zile
2) Boc – …………………………1 OUG/ ……..3,02 zile
3) Cioloș- ………………………1 OUG/ ……..3,66 zile
4) Ponta – ………………………1 OUG/ ……..3,73 zile
5) Grindeanu – ………………..1 OUG/ ……..4,16 zile
7) Ungureanu- ………………..1OUG/ ………6,69 zile
(sursa http://www.capital.ro/exclusiv-romania-guvernata-de-urgenta-tudose-premierul-urgenta.html)
Diferența timp între emiterea unei OUG dintre Tudose și Boc…..0,32 zile (aprox. 8 ore)
Diferența timp între emiterea unei OUG dintre Cioloș și Ponta….0,07 zile (aprox. 1,5 ore)
Se părea că și ”ăștia” și ” ăilalți” au în cap același stil de guvernare, prin OUG și prin bășcălia numită ”asumarea răspunderii”, unde campion e Boc, care ”pe răspunderea lui” a trecut următoarele
1. Legea Educatiei Nationale – Legea nr. 1/2011 – Monitorul Oficial nr. 18 din 2011
2. Codul Muncii – Legea nr. 40/2011 – Monitorul Oficial nr. 225 din 2011
3. Codul Civil – Legea nr. 71/2011 – Monitorul Oficial nr. 409 din 2011
4. Codul Penal – Legea nr. 202/2010 – Monitorul Oficial nr. 714 din 2010
5. Legea asistentei sociale – Legea nr. 292/2011 – Monitorul Oficial nr. 905 din 2011
6. Legea salarizarii unice – Legea nr. 329/2009 – Monitorul Oficial nr. 761 din 2009
7. Legea dialogului social – Legea nr. 62/2011 – Monitorul Oficial nr. 322 din 2011
8. Legea privind promovarea judecatorilor la ICCJ – Legea nr. 300/2011 – Monitorul Oficial nr. 925 din 2011
9. Legea privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare
Atunci zbiera pesedeaua, acum zbiară peneleaua, pentru că așa se întîmplă atunci cînd o țară e condusă prin rotație de găști de interese și de slugile lor.
Exista totusi niste diferente, nu ca as vrea eu neaparat sa ii iau apararea lui Boc, dar cred ca e bine sa zicem si asta:
Guvernul lui Boc se baza pe o majoritatea ultra-fragila, doar cativa oameni in plus si aia luati de la UNPR cu japca. Pur si simplu nu putea sa isi treaga legile mai delicate decat in felul ala, prin asumarea raspunderii.
Guvernarea actual are o majoritate ultra-comfortabila (UDMR voteaza cot la cot). Guvernarea asta are niste „urgente” legislative, mai ales in materie de justitie (stie toata lumea cam care sunt alea si cine are nevoie de ele), si e inebunita de circuitul normal legislativ, ca e prea lent: lucru in comisii, trecere prin ambele camere, mers la promulgare la presedinte, retur de la presedinte, sesizare CCR si asa mai departe.
„Ce l-a enervat pe dl. Dragnea? Faptul că în Legislativ există încă Opoziție.”–> Nu, care opozitie? Opozitia nu este suficient de puternica pentru a rasturna un guvern sau pentru a amana distrugerea legilor justitiei. Opozitia nu reprezinta o amenintare pentru Dragnea. Poate in viitor daca ii vor convinge pe votantii PSD, opozitia va avea un cuvant de spus. Pana atunci…noapte buna Romania, oriunde te-ai afla.
Ordonantele de urgenta ar trebui scoase in afara legii ca si toate pensiile speciale.
Chiar cu riscul de a nu mai beneficia de OUG-uri nici cei ,,de bine”.
Daca padurea are uscaturi, alegi sa tai toata padurea?
Ar trebui interzise Ordonantele de Urgenta , pensiile speciale si vopseaua de par.
Probabil nu-i departe ziua în care – tot printr-o ordonanţă de urgenţă – vor fi trimişi la canal, sau în Siberia, toţi cârcotaşii care nu vor să priceapă că s-a dat jos milităria din pod.
Ar fi cazul să se înfiinţeze Asociaţia Viitorilor Deţinuţi Politici