marți, iulie 27, 2021

Ne reîntoarcem la guvernarea prin decrete la fel ca în vremea domniei lui Nicolae Ceaușescu?

În luna martie a anului 2017, la sugestia și la dorința președintelui Senatului României, dl. Călin Popescu- Tăriceanu, Legislativul adopta o declarație solemnă. După cum bine ne-am obișnuit deja, totul în România este solemn, ceea ce nu este solemn nu se pune, însă chiar și așa mai nimic, nici o minune, nu ține mai mult decât trei zile.
Declarația respectivă reafirma onoarea și demnitatea Parlamentului României. Trecem acum peste faptul că nici demnitatea, nici onoarea nu se afirmă, ci se dovedesc prin fapte, trecem și peste realitatea că toate aceste reafirmări ale onoarei, demnității și suveranității au o tentă naționalistă și anti-europeană tot mai pronunțate, ne facem că am fi brusc loviți de amnezie și nu ne amintim detaliul că, fideli principiului “obrazul subțire (și demn) cu cheltuială se ține”, parlamentarii au fost primii pe listă atunci când s-a pus problema măririi indemnizațiilor lunare.
Însă nu putem trece peste un fapt de dată recentă. Și anume peste detaliul că, în luna iunie a anului 2018, dl. Liviu Dragnea, președintele Camerei Inferioare a Parlamentului, președintele PSD și posesorul unei condamnări la 3,6 ani la închisoare, edictează într-o cuvântare delirantă susținută vineri, la încheierea CEX al PSD, că procesul adoptării legilor în Parlament ridică numeroase probleme, că nu mai este nici eficient, nici practic, așa că se va recurge la ordonanțe de urgență. Aceasta pentru a fi trecute fără probleme toate modificările la legile justiției, la Codurile penale, așa încât să scape el și alții de teapa domniei sale de perspectiva închisorii.
Până la data scrierii și publicării acestui comentariu, nu l-am auzit pe dl.Tăriceanu să sară în sus de indignare. Să spună, să protesteze, să argumenteze că eliminarea Parlamentului din procesul legiferării înseamnă nici mai mult, nici mai puțin decât o gravă încălcare a suveranității acestuia, o inimaginabilă ofensă adusă onoarei și demnității Legislativului. Luni s-a mulțumit să afirme că modificările la legile justiției,inclusiv la Coduri vor urma calea parlamentară. Târziu și fără vlagă, domnul Tăriceanu! Chiar dacă în ultimul moment, Dragnea și PSD-ul au fost nevoiți să cedeze. A contat, se pare, și opoziția UDMR care a încasat din plin palma primită odată cu demisia din rândurile sale ale d-lui Peter Eckstein-Kovács.
Ce se întâmplă de fapt? Ce l-a enervat pe dl. Dragnea? Ce îl va face ca și de acum înainte să încerce, pe cât îi va sta în putere, să excludă dezbaterea parlamentară? Faptul că în Legislativ există încă Opoziție. Care introduce amendamente, are obiecții la noianul sfidărilor și încălcărilor procedurilor democratice care sunt a doua natură a majorității parlamentare PSD-ALDE-UDMR.
E drept. Lucrările ședințelor parlamentare sunt atât de măiastru conduse ba de dl. Dragnea, ba de dl. Tăriceanu, ba de aghiotanți și servanți ai ilustrelor lor persoane care fac astfel încât amendamentele și protestele Opoziției să nu fie nici măcar băgate în seamă. Mai există însă soluția sesizării Curții Constuționale care, oricât de supusă majorității parlamentare și oricât de încălecată de aceasta din punct de vedere politic, tot trebuie să mimeze analizarea sesizării. Mai e nevoie pentru legi de semnătura președintelui României care, cel puțin deocamdată, mai deține încă dreptul de a nu iscăli ca primarul.
Până în momentul în care coaliția PSD-UDMR-ALDE va reuși să transforme Parlamentul într-o copie fidelă a Marii Adunări Naționale, locul în care totul era adoptat în unanimitate, până când funcția Președintelui României va fi devidată de orice sens, dl. Dragnea și guvernul condus de magnifica doamnă Viorica Vasilica Dăncilă se gândesc la soluția ordonanțelor de urgentă. Adică guvernarea prin decrete. La fel ca pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Deocamdată le e teamă să o aplice. Însă e clar că trecem printr-o criză a democrației de mare magnitudine.
La fel de clar este și faptul că, dacă e nevoie să îl salveze de pușcărie pe dl. Liviu Nicolae Dragnea, dar și pe alții de teapa domniei sale, majoritatea parlamentară PSD-UDMR-ALDE, dl. Tăriceanu însuși, își pun în cui și demnitatea, și onoarea. Nu și beneficiile financiare aferente. Ele sunt sfinte!
Deșteaptă-te, Române!

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Top frecvență emitere OUG (la cîte zile se emitea o OUG)
  1) Tudose – …………………….1OUG/……… 2,7 zile
  2) Boc – …………………………1 OUG/ ……..3,02 zile
  3) Cioloș- ………………………1 OUG/ ……..3,66 zile
  4) Ponta – ………………………1 OUG/ ……..3,73 zile
  5) Grindeanu – ………………..1 OUG/ ……..4,16 zile
  7) Ungureanu- ………………..1OUG/ ………6,69 zile
  (sursa http://www.capital.ro/exclusiv-romania-guvernata-de-urgenta-tudose-premierul-urgenta.html)
  Diferența timp între emiterea unei OUG dintre Tudose și Boc…..0,32 zile (aprox. 8 ore)
  Diferența timp între emiterea unei OUG dintre Cioloș și Ponta….0,07 zile (aprox. 1,5 ore)
  Se părea că și ”ăștia” și ” ăilalți” au în cap același stil de guvernare, prin OUG și prin bășcălia numită ”asumarea răspunderii”, unde campion e Boc, care ”pe răspunderea lui” a trecut următoarele
  1. Legea Educatiei Nationale – Legea nr. 1/2011 – Monitorul Oficial nr. 18 din 2011
  2. Codul Muncii – Legea nr. 40/2011 – Monitorul Oficial nr. 225 din 2011
  3. Codul Civil – Legea nr. 71/2011 – Monitorul Oficial nr. 409 din 2011
  4. Codul Penal – Legea nr. 202/2010 – Monitorul Oficial nr. 714 din 2010
  5. Legea asistentei sociale – Legea nr. 292/2011 – Monitorul Oficial nr. 905 din 2011
  6. Legea salarizarii unice – Legea nr. 329/2009 – Monitorul Oficial nr. 761 din 2009
  7. Legea dialogului social – Legea nr. 62/2011 – Monitorul Oficial nr. 322 din 2011
  8. Legea privind promovarea judecatorilor la ICCJ – Legea nr. 300/2011 – Monitorul Oficial nr. 925 din 2011
  9. Legea privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare
  Atunci zbiera pesedeaua, acum zbiară peneleaua, pentru că așa se întîmplă atunci cînd o țară e condusă prin rotație de găști de interese și de slugile lor.

  • Exista totusi niste diferente, nu ca as vrea eu neaparat sa ii iau apararea lui Boc, dar cred ca e bine sa zicem si asta:

   Guvernul lui Boc se baza pe o majoritatea ultra-fragila, doar cativa oameni in plus si aia luati de la UNPR cu japca. Pur si simplu nu putea sa isi treaga legile mai delicate decat in felul ala, prin asumarea raspunderii.

   Guvernarea actual are o majoritate ultra-comfortabila (UDMR voteaza cot la cot). Guvernarea asta are niste „urgente” legislative, mai ales in materie de justitie (stie toata lumea cam care sunt alea si cine are nevoie de ele), si e inebunita de circuitul normal legislativ, ca e prea lent: lucru in comisii, trecere prin ambele camere, mers la promulgare la presedinte, retur de la presedinte, sesizare CCR si asa mai departe.

 2. „Ce l-a enervat pe dl. Dragnea? Faptul că în Legislativ există încă Opoziție.”–> Nu, care opozitie? Opozitia nu este suficient de puternica pentru a rasturna un guvern sau pentru a amana distrugerea legilor justitiei. Opozitia nu reprezinta o amenintare pentru Dragnea. Poate in viitor daca ii vor convinge pe votantii PSD, opozitia va avea un cuvant de spus. Pana atunci…noapte buna Romania, oriunde te-ai afla.

 3. Ordonantele de urgenta ar trebui scoase in afara legii ca si toate pensiile speciale.
  Chiar cu riscul de a nu mai beneficia de OUG-uri nici cei ,,de bine”.

 4. Probabil nu-i departe ziua în care – tot printr-o ordonanţă de urgenţă – vor fi trimişi la canal, sau în Siberia, toţi cârcotaşii care nu vor să priceapă că s-a dat jos milităria din pod.
  Ar fi cazul să se înfiinţeze Asociaţia Viitorilor Deţinuţi Politici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

O întrebare pentru „colegii de la Academie”

Una dintre sculpturile prin care Christophe Gabriel Allegrain (1710-1795) a atras atenția (cea a lui Diderot e notabilă) și a devenit dezirabil...

Energie și Geopolitica – Pe unde este România în relațiile energetice cu Moldova și Ucraina?

În ultimile zile s-au petrecut două evenimente care ar putea influența situația energetică regională. Prima și cea mai importantă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro