vineri, aprilie 19, 2024

Ne va învinge (și) ciuma rusească?

A trecut o lună  de când ciuma rusească s-a năpustit asupra Ucrainei. Și ce facem de atunci noi, lumea, NATO, SUA, UE?

Ne-am trezit mai omenoși ca niciodată. Se țin concerte de solidaritate și se cântă imnul Ucrainei în toată lumea, de la Londra, la New York, la Sydney, la Berlin. Împodobim poduri cu jucării plasate strategic, să le vadă copiii greu încercați, să se bucure de ele, să mai uite de necazuri.  Voluntarii nu mai prididesc cu atențiile, cu ajutoarele, cu omenia, peste tot, de la Vama Siret la vama din Tihuana.  Asta în timp ce apar din ce în ce mai des imagini cu îngropăciuni pripite în gropi comune, cu spitale pline, și apeluri disperate la donații de sânge și medicamente.

Avem și întâlniri la nivel înalt, cu declarații de solidaritate, fonduri de urgență, planuri de revitalizare sau salvare economică, sloganuri, promisiuni, urale. Ovații lui Zelenski prin toate parlamentele occidentale. Mulțumiri profunde voluntarilor și  profesioniștilor care se ocupă de victime, de cei mai afectați și vulnerabili.

America azvârle miliarde spre est mai ceva decât azvârle Putin cu bombe, CFR-ul dă bilete gratuite ucrainenilor, la Iași se instalează indicatoare în limba ucraineană… Până și vecinii mei texani au descoperit Ucraina pe hartă, și s-au trezit solidari cu ea (foto mai jos).

În fața a atâta solidaritate și omenie, am putea crede că n-are nici o șansă să ne învingă barbaria lui Putin, oricât de odios și înarmat ar fi el. Am putea crede că n-are nici o șansă ciuma rusească pe care, iată, o întâmpinăm atât de curajos, solidari și uniți. Dar, gândindu-mă la ce făceam noi toți, acum doi ani pe la ora asta, tare mi-e teamă că nu putem lua de bună victoria omeniei noastre.

Vi-l mai aduceți aminte pe Bocelli, cântând singur în fața Domului din Milano, pentru întreaga omenire, la începutul pandemiei? Dar zecile de mii care ieșeau la uși și geamuri în marile orașe din toată lumea și aplaudau și cântau seară de seară în cinstea medicilor și profesioniștilor din spitale? Dar grupurile de voluntari tineri care mergeau la cumpărături și duceau mâncare celor mai în vârstă, și mai vulnerabili? Dar zecile de orașe în care s-au pus jucărele de pluș în geamuri pentru a distra copiii? Dar camioanele militare care, în nordul Italiei, duceau morții spre gropi comune și îngropăciuni pripite? Urmate de alte gropi comune în Brazilia, India, Peru, Bolivia… Dar de zecile de semne și bannere din geamuri, de la uși, îndemnurile din media la generozitate și compasiune?

Atunci, față în față cu ciuma Covid, cât ne-a ținut omenia, solidaritatea și curajul? Cât a durat până au început unii să umble pe la spitale să filmeze paturi goale, ca “dovadă că nu e nici un Covid”, până s-au apucat să atace și să înjosească medici, să amenințe cu moartea profesori care au cerut elevilor să poarte măști la școală, să creadă și să răspândească cele mai crunte aberații și minciuni, fie despre inexistența bolii, fie despre “pericolul” purtării de măști, sau aberații crunte despre ineficacitatea ori “pericolul” prezentat de vaccinuri?

În mare parte, lipsa asta de umanitate care ne-a pătruns și ne-a dezbinat încet, dar sigur în anii pandemiei, care a erodat bunul simț, solidaritatea și curajul primelor zile, a fost alimentată pe net de mașinării de dezinformare și manipulare. Dar nu numai  dezinformarea a fost de vină. Încrederea în știri false a fost, de fapt, doar manifestarea a ceva mult mai profund. Dincolo de jucării de pluș, concerte și aplauze la geam, după prima lună de ciumă, a trebuit cu toții să începem să facem sacrificii reale. Joburi pierdute, copii școliți acasă, oboseală, stres, frică,  lipsă de viață socială, singurătate, boală, moarte. Și atunci, încet, încet, avântul primelor săptămâni, generozitatea și omenia, unitatea, frumoasa solidaritate, s-au atenuat cu mult în cele mai bune cazuri, ori s-au transformat în conspirații, paranoie, ură și mitocănie, în cele mai rele.

Va fi altfel cu ciuma rusească?

Mai ieri vedeam la TV doi “curioși” din județul Suceava care au condus la Kiev, să se convingă ei, cu ochii lor, că e război. Asemenea zevzecilor amintiți mai sus, care acum un an jumate căutau morții Covid prin spitale, ca să dovedească lumii că pandemia e o invenție. Mașinăria de dezinformare putinistă abia ce a început să umple mințile slabe cu apologii rusești și tot felul de conspirații anti-ucrainene. Iar  acum ne putem aștepta ca ea să fie mult mai agresivă, pentru că de dezbinarea, frica și lipsa noastră de solidaritate, va depinde în mare măsură victoria Rusiei în Ucraina.

Țările NATO vor trebui să rămână unite în timp ce costurile alianței vor crește, vestul în general va trebui să rămână unit în fața multor noi obstacole și greutăți. Nu va fi ușor. Iar sacrificiile pe care trebuie să le facem cu toții din cauza războiului sunt tot mai multe și mai grele. Prețul benzinei, al gazului, al curentului,  al alimentelor, vor continua să crească. Numai săptămâna asta, CFR a anunțat că va trebui să mărească prețul biletelor de tren de trei ori.

În America, sunt curioasă ce-o să facă texanii mei cu semnele de solidaritate cu Ucraina dacă o sa ajungă galonul de benzina la 7-8 dolari, dacă se va scumpi gazul din cauza noilor exporturi către Europa, sau dacă li se vor cere alte sacrificii concrete, precum trimiterea de mai multe trupe peste hotare. Companiile vestice numai acum ce încep să-și dea bine seama de pierderile pe care ele însele le suferă pe urma sancțiunilor economice. În Orientul Mijlociu au crescut alarmant prețurile la alimente care de obicei sunt furnizate de Ucraina, pe fondul deja existent al lipsurilor alimentare generate de o secetă acută. Asta în timp ce în Europa milioane de refugiați vor avea nevoie poate ani de zile de casă, masă, școală, îngrijiri medicale, vor intra pe piețe de muncă în competiție cu localnicii, vor avea nevoie de ajutor și protecție în fața a tot felul  de hoți, șarlatani, traficanți de carne vie.

Ne vom menține curajul, unitatea și integritatea solidarității cu Ucraina și când asta ne va costa scump, pe fiecare în felul său, lună după lună, an după an? Cert e că nu există victorie și nu există integritate fără sacrificii. Să sperăm că în cazul ciumei rusești vom ști să ni le asumăm mai bine, cu mai multă tărie de caracter și înțelepciune, decât în cazul pandemiei. Căci, vorba americanului: “drumul spre iad e pavat cu intenții bune”, iar Covidul ne-a arătat clar că la capitolul omenie și solidaritate, cu intențiile și teoria stăm bine, dar practica, mai ales pe termen lung, ne omoară.

Foto 1. Semne de solidaritate în prima lună a pandemiei. Dallas, Texas, aprilie 2020 (Credit foto Anca Turcu)

Foto 2. Semne de solidaritate în prima lună a razboiului din Ucraina. Dallas, Texas, martie 2022 (Credit foto Anca Turcu)

Foto 3. Semne de solidaritate în prima lună a razboiului din Ucraina. Dallas, Texas, martie 2022 (Credit foto Anca Turcu)

Distribuie acest articol

31 COMENTARII

  1. „Să sperăm că în cazul ciumei rusești vom ști să ni le asumăm mai bine, cu mai multă tărie de caracter și înțelepciune, decât în cazul pandemiei.”
    Nici un politician din Aianța Transatlantică nu s-a pus în fața TV să spună acum că vor veni zile grele și ani grei, că acest război are un preț foarte mare pentru toți, pentru toată omenirea. Încă nu știm cât timp mai durează războiul lui Putin în Ucraina. Nu știm cum se va sfârși. Acum sunt 3,2 milioane de ucrainieni care au trecut granița în UE. Dacă vor fi 8 sau 10 milioane va fi mai greu de a găsi locuințe adecvate pentru fiecare refugiat.
    Se mai pot intensifica sancțiunile împotriva criminalului de război Putin. La cererea SUA se poate impune boicot pe țiței din Rusia lui Putin. Mai greu e cu boicot de gaz rusesc. Unele state din UE d epind în foarte mare parte de gaz cum e Italia, RFG, Ungaria etc. Fără gaz rusesc lipsește curent electric în Italia. RFG are cam jumătate de locuințe și clădiri încălzite cu gaz, o parte din curent e din gaz, industria consumă mult gaz. Cum va fi solidaritatea Transatlantică în momentul când trebuie decis boicot împotriva importului de gaz rusesc?
    „Copii îmbrăcați-vă mergem la pat” era refrenul în „Națiunea” ceaușistă cu 12 grade Celsius în apartamente iarna. Va veni iarna 2022-2023 și va frig în multe locuințe din UE. Putin a pus în fața TV această întrebare în direcția UE acum câțiva ani: vreți să stați în frig?
    Polonia nu a auitat până azi „Mourir pour Danzig” când 1939 Führerul a atacat Polonia și Franța nu a garantat apărarea Poloniei.
    Cine va ajuta pe milioane de refugiați ucrainieni ani de zile pe drumurile UE?

    • O vom face, Kurt, vom gazdui ucraineni cit va fi nevoie chiar daca va trebui sa stingem citeva ore pe zi lumina in Europa. Prin forta anilor unii de pe-aici avem oarecare amintiri in materie. Om fi noi condusi de tutalai lasi insa nu am vreo urma de indoiala ca omul normal ii va ajuta pe oropsitii aia pina cind vor putea sa ajunga la ce va mai fi ramas din tara lor. Am trait noi vremuri mult mai grele, n-o sa ne dam in laturi acum cind o ducem mult mai bine sa gazduim niste femei cu copiii lor, ce naiba!

      • Bine ați venit în România liberă!
        Cred că e brandul românsc de azi. Vecinii din Cernăuti și Odessa au găsit acum adăpost în Moldova pe ambele maluri ale Prutului. E bine.

    • Cat va dura razboiul lui Putin? Va dura pana isi va atinge obiectivele. Pe urma va inceta. Aici avem doua variante:
      1. Negocieri, calea ideala de a ajunge la un compromis si la incetarea focului si la mai putine pierderi de vieti omenesti. Din cate se vede, nu prea functioneaza;
      2. Continuarea razboiului cu aceleasi rezultate (sau chiar mai rau pt. ucraineni); e calea mai lunga dar se pare ca este calea incurajata de SUA si Europa.
      Putin a aratat clar ca nu se va opri pana nu va obtine o victorie. Poate sa-i fie puse toate sanctiunile, nu se va opri. Putin nu este facut din acelasi aluat din care sunt facuti liderii de azi din Europa sau America ca sa fie speriati sau opriti de sanctiuni economice. Isi va urmari scopul indiferent de ce zice lumea sau de cate sanctiuni ii vor mai fi puse.
      O a 3-a varianta ce ar presupune o interventie NATO in Ucraina nu va opri razboiul ci il va extinde. Cu o putere nucleara nu se procedeaza ca in cazul Iraqului sau Afganistanului. Trebuie mare atentie, asta e ceea ce tot ni se spune. De preferat pt. toata lumea ar fi sa se incheie prin negocieri. Ucraina poate uita deja teritoriile alea, ca fie pe cale militara fie prin negocieri tot ii vor fi luate. Eu inteleg spiritul luptator al ucrainenilor pt. integritate teritoriala dar daca rezultatul este acelasi, de ce sa preferi calea mult mai grea, cu mai multe distrugeri si morti?

  2. Haideti sa nu deformam lucrurile si sa incercam sa intram pe fagasul normalitatii .Bunele intentii trebuiesc si el aratate . Intreaga omenire trebuie sa cunoasca adevarul .Razboiul nu este o joaca . Costurile ce tin de izolarea totala a actualei administratii din Rusia si redesenarea traseelor ce tin de aprovizionarea cu energie a Uniunii Europe implica costuri uriase .Sustinerea cu echipamente militare si logistica a armatei ucrainiene aduce in fata natiunilor Europene alte costuri .Noile repozitionari de trupe pe flancul Estic al aliantei numita NATO multiplica cheltuielile ,militare , de tot felul . Intram cu totii in zodia zeului razboiului ARES. Vedem cum Presedintele SUA ne prezinta aparitia unei noi ordini mondiale acolo unde Rusia actuala nu isi mai regaseste locul . Ceea ce pina acum era pentru noi toti normalitate poate deveni , o vreme , parte a unui trecut . Vom fi nevoiti sa ne adaptam .Marele nostru avantaj este ca omenirea intorce spatele raului si se incoloneza , puniind binele natiunilor lor in fata binelui unui singur om fie el si Presedintele ales al unei natiuni ,in spate democratiilor Occidentale .Rusia , actuala Rusie , nu are cum rezista sanctiunilor .Evident nimeni nu are nimic cu poporul rus .

    • Rusia a fost, dintotdeauna, vreme de 300 de ani de când a venit pe lume, o Contagiune. Ciuma RuSSeasca, Roșie sau Bruna, nu uita pe nimeni prea multa vreme. Mereu se întoarce să atace. Bacilul Ciumei Roscate nu a disparut, căci sta adormit in mobile și rufărie. El, bacilul Ciumei Estului Bolsoi, așteaptă cu răbdare în Kremlin, in Piata Roșie, in odai, in pivnițe, in grote, in hârțoage, în băutură, în mâncare. El vine când ți-e viața mai draga, sau când ți-a adormit vigilenta. Iată că a venit ziua nefastă, sau noaptea apocaliptică când, spre nenorocirea și învățătura oamenilor, Ciuma putinoida și-a trezit șobolanii și i-a trimis să contamineze o Cetate vecina. Într-un sens, ciumatul Dictator din buncăr, sau grota, își trăiește cu adevărat rolul genital de șobolan dominant terifiant. Așa stând lucrurile și vremurile, trebuie sa recunoaștem că urlete teribile (poruncile nesfantului Vladimir-sobolan cel Groaznic) din gura lugubră a refugiatului in obscuritate, au ametit podoabele false din casta sordidă sobolaneasca kremlineasca banditească. Crizele crizatului șobolan dictator – spirit sumbru, greu de pătruns – devin Ciuma colectiva, sau Contagiune colectiva. Dealtfel, ce e „lumea rusă”? Milioane de capete tulburi, milioane de creieri fierți și milioane de inimi de câine. In ciuda grămezilor de morți, poulimea rusă ciumată își continuă viața măruntă.

  3. ..nici acum nu sunt toți de partea Ucrainei. Diferența e că, da data asta, cei puși pe fapte bune au ieșit în față, iar exemplul lor a fost urmat și aplaudat.

    Pentru Covid, a fost nevoie de ceva timp ca să se coaguleze o mișcare anti, cu tot arsenalul de teorii conspiraționiste și fake-uri.
    Să sperăm că barbaria din Ucraina se va termina suficient de repede, ca să nu apară sindromul Covid și (mai ales) pentru a nu amplifica această catastrofă odioasă.

    Și apropo de empatie.. ce-ar fi dacă Agneta și ceilalți ABBA, ar lansa o versiune la Ciquitita, punând în loc Ucraina ..? https://www.youtube.com/watch?v=p4QqMKe3rwY

  4. Se va stinge si aceasta solidaritate cu Ucraina, asa cum a inceput. Apoi, cand guvernele occidentale vor realiza costurile sanctiunilor si renuntarii la gazele rusesti, vor incerca sa se reaproprie de Putin si sa renegocieze cu el. Din nou, America va fi prea departe si va pasa europenilor raspunderea negocierii cu Rusia.
    Probabil ca razboiul se va incheia in cateva saptamani, lasand in urma o Ucraina divizata intre est si vest, cu Crimeea si Donbasul anexate definitiv de Rusia. Va urma „reconstructia” Ucrainei, cand sute de companii europene si chiar americane vor investi in Ucraina si vor ajuta guvernul sa se refaca dupa razboi. Aici Putin o sa zica „mersi” ca nu este el obligat sa refaca Ucraina. Crimele de razboi si atrocitatile facute de Putin si ministri lui se vor sterge cu conditia ca Rusia sa livreze cel mai ieftin gaz Germaniei si Europei. Pandemia si razboiul din Ucraina sunt doua lucruri diferite. In timp ce pandemia si pericolul reprezentat de virus ne ameninta pe toti si ne punea pe toti in pericol, indiferent de rasa, etnie, culoarea pielii si indiferent daca erai un batran simplu, un miliardar sau chiar Putin, razboiul acesta din Ucraina nu reprezinta o amenintare pentru toata lumea, ci doar pentru o foarte mica parte. Exceptie ar face armele nucleare, desigur. Probabil ca, in memoria multor americani trecuti de 50 de ani, au revenit acele imagini din anii 60-70-80 cand un Kennedy sau Reagan negociau cu Hruchiov sau Gorbachev la ONU si cand pericolul nuclear era cat se poate de real, imagini care si astazi dupa atatia ani le dau fiori reci vazand o Rusie la fel de puternica si inarmata nuclear ca in timpul Razboiului Rece. Acestia sunt de fapt americanii solidari cu Ucraina si care si-au amintit foarte bine harta fostei URSS. Multi se plang ca Biden l-a facut criminal pe Putin sau ca afirma ca acesta ar trebui sa fie demis de la conducerea Rusiei, insa nici in trecut presedintii americani nu mai tineau cont de diplomatie in perioadele tensionate, cand lumea era pe marginea prapastiei. Poate ca, daca vom constientiza faptul ca oricand, orice stat din Europa ar putea fi atacat la un moment dat, vom ramane solidari cu ucrainienii si-i vom sustine mereu. Atunci cand pericolul va trece si conflictul se va fi incheiat, iar noi vom ramane cu criza energetica, alimentara si economica, probabil ca multi vor arata cu degetul spre Ucraina, iar solidaritatea ar putea sa dispara.

    • @Jay – iar în timpul ăsta, să nu atingem cumva de certificatele de carbon, că acelea sunt sfinte. Eventual, să le mai dublăm încă o dată prețul, ca să vedem: iese lumea în stradă sau tot nu?

      ”Poate, dacă vom conștientiza faptul că” politicienii europeni au depășit de mult orice limită în materie de fiscalitate și măsuri ecologiste absurde, s-ar putea schimba ceva. Însă Ceaușescu n-a înțeles nimic nici măcar la Târgoviște, el construia mai departe ”societatea socialistă multilateral dezvoltată”, exact ce faceți și voi în prezent.

      • @Harald…ma refeream strict la componenta militară. Din păcate, Europa socialista isi continua nestingherita atingerea visurilor mărețe de „ecologizare”. Ascultandu-l azi pe Sigfried Mureșan la o dezbatere pe G4Media, mi s-a întors stomacul pe dos la câte aberații rostea și văzând ca nu are o singura idee originala, ci numai texte dictate de liderii lui din partid. Mai mult, am rămas șocat sa vad cum cancelarul Germaniei declara ca vrea sa investească 100 miliarde în armata, iar Germania sa aibă cea mai mare armata din Europa. Adică acest război din Ucraina deschide larg porțile pentru inarmarea unei foste puteri militare care a distrus Europa în doua războaie mondiale. Voi va dați seama ce se întâmplă? Si totul sub nasul lui Biden, acest personaj sinistru care a încurajat Germania sa construiască NS2. Președintele SUA trebuia sa reacționeze imediat la asa ceva. O Germanie puternica militar(cea mai puternică) poate sa domine Europa total. Sa vezi atunci ecologizare forțată.

        • @jay
          Germania este o democratie matura, moderna in care domneste statul de drept, justitie libera, pluralismul, drepturile omului, meritocratia, competitivtatea, samd. Asadar, mai lasati voi manipularea ieftina cu lectiile de istorie si haideti odata cu reformele, desfiintarea sectiilor speciale „SS”, promovarea meritocratiei si a statului de drept. Sau asteptati cumva ca Biden (sau un alt Presedinte SUA in viitor) sa desemeneze nomenclaturistii din Estul-UE (Basescu, Dragnea, Gigi Muschi, GhitaTv, Cocosii, Dan Andronic, membrii PiS, Fidesz & Comp) pe post de administrator peste banii contribuabililor Germaniei?

          • Germania este o ”democrație” în care funcțiile în stat se negociază cu 6 luni înainte de alegeri, cum s-a procedat în 2017. ”Statul de drept” din Germania presupune ca președintele ales în 2010 să fie forâat să demisioneze sub un pretext ridicol în 2012 și să fie înlocuit tocmai cu învinsul din alegeri.

            Iar ”meritocrația” din Germania face ca sute de români emigrați în Germania să fi fost recrutați să posteze toate aberațiile pe forumurile de limbă română. Meritul lor fiind limba maternă. Cât despre ”banii contribuabililor Germaniei”, firmele germane plătesc în România salarii de 600 de euro pentru care același român în Germania ar trebui plătit cu 2000 de euro.

          • Germania este o democratie matura, moderna in care domneste statul de drept, justitie libera, pluralismul, drepturile omului, meritocratia, competitivtatea, samd.
            Asta a fost odata, azi meritocratia se manifesta prin numirea in posturi cheie a unor incompetenti, unii dintre ei nici nu au scolile terminate, altii nici incepute. Cu ce e mai buna Annalena, (excroaca care si-a frezat CVul), sau ministra apararii, sau sefa parlamentului, sau Ursula, sau primarita plagiatoare a Berlinului, decit Basescu, Dragnea etc.?
            Meritocratia se manifesta si prin faptul ca s-a dat liber la scos academicieni pe puncte, peste 60000 de studenti nu au bacalaureat, tendinta in crestere. Acei putini cu adevarat meritosi deja isi fac bagajele in directia USA.

  5. Razboiul de acum are cu totul alta latura, cea
    ale resurselor energetice. Sub pretextul Ucrainei, Marele Urs ne arata arma nucleara si ca poate opri gazul oricand. Greseli de guvernare si teritorialitate au facut si Rusia si Ucraina, ultima cu frontiere adjudecate de Lenin si Stalin. Solidaritatea are niste limite, de rezistenta ale oamenilor dar si baneasca. In fata acestor preturi prea mari, multi isi vor pierde proprietatile si vor ajunge pe drumuri, firme vor da faliment, calitatea vietii va scade tot mai mult. Consecintele sanctiunilor aplicate Rusiei se rasfrang asupra tuturor, dar mai ales europenilor. Daca cineva crede ca reconstructia in Ucr. va fi facuta de tari europene cred ca are sperante desarte, aici Rusia va avea ultimul cuvant ca in Crimeea.

    • Stim ca rusia nu este europeana.
      Reconstructia in Ucr. va fi facuta de ucraineni, la fel si distrugerea moscovei si a statului numit „federatia rusa”. desigur, vor mai fi si altii din „occidentul putred”. N-ar vrea sa fiu in locul lui kiril, lavrov, zaharova, peskov sau alti mascarici cu aere de mari oameni. Cred ca-ti imaginezi ce soarta va avea blondul. In locul lui, as fi ramas sa conduc taxiuri.
      rusia a vrut nazism, nazism va avea.
      om trai si fara ea.

  6. RUSIA ? Simplificind lucrurile ,Rusia nu poate sustine acest razboi .Economic, Rusia nu are , la dispozitie , urmare a sanctiunilor Occidentului , modalitatile prin care ar putea sa isi refaca stocurile de armament asta in cazul in care razboiul dureaza mai multa vreme . Excluderea Rusiei de la accesul la tehologia militara si de la obtinerea de componente necesare fauririi diferitelor capacitati militare impiedica Rusia in as finalizeza intreg parcursul tehnologic ce tine de productia de armament .Evidenta ne arata cum acest razboi nu se va incheia curind si totodata ne arata ca Occidentul ofera ,proportional, armament Ucrainei fapt ce nu poate da acesteia o sansa de cistig imediata .Motivatia acestei atitudini tine de impactul in Media a ceea ce putem numi„ lupta intre agresor si agresat” .Occidentul nu poate risca sa fie prezentat ca agresor .In acest moment ,multe dintre statele lumii in principal Germania, ar fi multumite daca actuala conducere a Rusei ar parasi puterea , fapt ce ar rezolva, instantaneu, toate dorintele Germaniei si nu numai,de a reface macar partial (ceea ce este parte a intelegerii cu SUA ramane valabila ) sistemul RESURSELOR de GAZE luate din Rusia .
    SUA ? Presedintele Biden ne arata aparitia unei noi ordini mondiale ce are in prin planul imaginii publice America si Occidentul care impreuna cu aliatii vor scoate Rusia (aceasta Rusie – nimeni nu are nimic cu poporul rus ) din jocul politico- economic mondial .De unde „Tarul”avea sub control(partial ) un numar mare de simpatizanti , acum fosti sefi de mari natiuni , s-a trezit „peste noapte ” cum acestia , contrar asteptarilor , au pierdut alegerile .Gaselnita cu -Opozitia Unita – ce cistiga alegerile peste tot a fost demna de un manual al politicii cum tot asa este si extraordinara forta degajata de Presedintele Biden in ultimile peripluri sociale , militareo si politice din ultima saptamina .
    Uniunea Europeana ? UE a inteles repede cum se misca astrele si cum intreaga situatie mondiala ii este favorabila pe segmentele de politica interna .Faptele ne arata cum deciziile CJUE devin obligatorii , cum Curtile Constitutionale, din toate statele membre UE , devin parte obligatorie a deciziilor juridice Europene , cum Toate tarile Europei isi maresc rapid procentul din PIB deferit Armatei , cum Germania aloca si ea 100 de miliarde de euro pentru inarmare si cum doreste sa cumpere noi sisteme de aparare (din Israel ) ca raspuns la agresiunea Rusiei . Vedem cum puterea NATO creste si cum NATO accepta desfasurarea unor forte militare ,in viiitor , ale UE, cu statut de forte complementare . Vedem cum devenim pe zi ce trece mai federalizati si cum deciziile militare se muta la NATO iar cele juridice si economice la Bruxelles .Resursele pe energie vor fi cumparate, in bloc ,de la Bruxelles si cum imprumuturile bancare sunt si ele facute , in bloc, in numele UE .Legile comunitare devin si ele primordiale in fata legilor nationale .
    China ? China nu isi poate permite sa iasa din acest nou aparut Cadru International atit de bine compactat de SUA si UE neputind a se singulariza sau a se apropia mediatic de Rusia .Cel putin o vreme China va fi obligata sa renunte la expansionismul sau si la o relatia afisata cu Rusia .
    Ucraina ?
    Ucraina are in fata o mare provocare .Un numar important de cetateni ucrainieni au plecat din tara .Cumva etniile s-au separat definitiv .O reconstructie a Ucrainei , in forma in care ea a existat pina acum , nu credem ca mai poate fi realizabila si asta nu pentru ca le va impune cineva , din exterior dar evidenta din teren ne arata o Ucraina unde fiecare etnie , existenta ca parte a vechii Ucraine , a plecat acolo unde s-a simtit mai protejata .A readuce ,acesti cetateni , mereu speriati de vreo reaparitie a razboiului ,la vechile lor asezaminte este cumva greu de realizat chiar daca razboiul inceteaza .Istoria ne poate spune cum doar o Ucraina aflata la sud de Nipru are sanse existentialiste in viitor . Distrugerile (orase intregi au fost practic detonate ) ne pot arata (nu stim cu exactitate compozitia etnica a zonelor distruse ) cum mase mari de cetateni nu vor dori sa se reintorca in acele zone ce au reprezentat practic zone de interes militar ce pot fi oricind supuse unor noi agresiuni. Zelenski poate doar incearca sa faca pace cu rusii, sa le indeplinesca toate cererile si poate doar asa sa ramana cu intreaga Ucraina ca si stat Independent .O prelungire a razboiului va antagoniza si mai mult dusmania intre natiunile ce conlocuiau decent in Ucraina , pina mai ieri .Asa cum am tot zis , de la inceput , Ucrainei ii va fi imposibil sa ramana intreaga .

      • O impartire a Rusiei ? intre cine si cine ? iar cele 6000 de focoase nucleare pe mana cui sa ajunga, printre altele pe mainile unor teroristi ceceni si alti nebuni.
        Nu cred ca cineva cu mintea intreaga si-ar dori asa ceva asa.

  7. Totul functioneaza pe news cycles.
    A iesit covid, a intrat razboiul din ucraina… In scurt timp si asta deja va plictisi occidentalul obisnuit sa se ralieze sentimentalist unei cauze sau alteia. Mai ales atunci cand va fi lovit la papica. Asteptati-va, in ciuda respiroului acordat clasei politice actuale de invazia din ucraina si de covid, la spectaculoase rasturnari politice in vest. Va fi rau. De asta tremura cancelarul, printre altele. Trebuie reluat businessul cu rusul.
    Altfel, Rusia va face ce doreste, are arma atomica si nu va fi vreodata amenintata serios. Despotul de la kremlin va putea fi debarcat, in principiu, doar de un complot boieresc. Narodnostul va indura ad infinitum, in traditia rusa.

    • „Altfel, Rusia va face ce doreste”

      Nu si daca va fi atacata si distrusa. Se poate. Mai sunt care au facut treaba, fara insa s-o termine. Mila civilizatiei… Haida-de, 160 milioane sa faca legea pe glob ?

      • Faptul ca sunt doar 160 de milioane (pe un teritoriu imens) e un avantaj.
        Nu vad de ce suprapopularea ar constitui un avantaj in caz de razboi.

        • Subscriu ! Povestea cu Sobieski si plaiesii ne arata ca se poate rezista mult si bine si cu zece insi.

          Dar oare stiu axioma asta cei 20-30 milioane soldati chinezi care se pregatesc si ei de operatiuni speciale, nu in Pacific ci mai la nord de prc ?

        • @crs Adevarat, in plus, ne scapa motivatia deosebita pe care o s-o aiba cei 20-30M de milioane cand vor realiza ca sunt singurii chinezi ramasi.
          Plaiesii au gresit desigur: in situatia lor (erau posesori de arme automate) trebuiau sa treaca la contraofensiva si nu sa astepte sa ramana fara munitie. Totusi au fost niste eroi; tactica lor a produs cele mai mari pagube adversarului, cu toate ca unele voci sustin ca o eventuala strapungere ar fi facut tandari mintea lui Sobieski.
          Pacat ca argumentul numeric, democratic si mult iubit de chinezi, nu-i convingator in disputele militare. Taiwan-ul, aka China reala, cred ca-i supara nespus.
          Solutia este simpla: operatiuni speciale simultane.
          O zi faina si sper ca zambiti.

  8. „Ciuma ruseasca” nu va putea fi eradicata decat de rusi, de nimeni altul.
    Din 1917 au trecut peste 100 de ani si „ciuma ruseasca” intr-o forma s-au alta a ramas acuta, punctul de inflexiune Gorbaciov fiind considerat infrangerea ei.
    Uite ca n-a fost sa fie, a revenit mai in forta decat multi s-ar fi inchipuit vreodata, de izbucnirea ei fiind responsabila intrega comunitatea politica internationala , mai ales cea europeana care in naivitatea ei a crezut ca o boala precum comunismul, despre el fiind vorba, poate fi eradicat in cativa ani.
    Comunsimul este cea mai crunta inventie de omenirii , mai rau decat fascismul care se doreste „eradicat” in Ucraina dupa spusele rusilor.
    Fascismul a putut fi tinut in viata numai prin forta armata barbara, comunismul a reusit datorita punctelor comune cu socialismul sa rama in capul oamenilor, generatii intregi atat in occident cat si alte zone ale lumii pt ca el a putut fi tinut in viata pe timp de pace, cu exceptia unor conflicte militare mai reduse, fara anvergura si impact mare.
    Actual puterea de la Moskova este una comunista, si-a dat arama pe fata, cei 30 de ani de „Glasnost” au fost stersi cu buretele, calcat de senilele tancurilor in Ucraina iar Rusia catapultata undeva cu 50 de ani inapoi si fara schimbari majore politice interne va deveni doar un furnizor de materie prima ieftina pentru China si india.
    Va fi nevoie de multi ani de acum inainte pana ce increderea va fi refacuta intr.un fel sau altul , daca ma gandesc, neincrederea intre SUA si Rusia persista de la terminarea celui de al 2 lea Razboi Mondial , de 77 de ani , acum a rabufnit violent peste capetele noastre, ucaenienii fiind cei care platesc cu vietile si distrugerile majore. Nu s-ar putut evita acesta tragedie barbara si care este rostul acestui groaznic macel intre doua popoare slave si in mare parte ortodoxe ?

    • Raspunsul este simplu . Sa ma invinga un actoras de comedie , un comediant!? Acum comediantul isi joaca rolul vietii in drama pusa la cale de agresor !?

  9. Ce intrebare mai e si asta ?
    Ciuma ruseasca invinge de secole si domina prin diverse forme si nu doar in Europa ci aproape in toata lumea.
    De la ortodoxismul bagat cu forta, invaziile pe care le-a tot facut prin Europa de-a lungul istoriei sub diverse scuze de eliberare, de la comunismul in toata Europa pana anii 2000 si pana la ideologiile sale si coruptia care inca sunt prezente in comportamentul partidelor de tip ciuma rosie , de la suprematia petrolului si a resurselor naturale de metale si minerale tot in Europa, de la suprematia exporturilor in Europa de cereale si pana la armele automate simple si de artilerie cu care se bat talibanii in desert.
    Suna pompos si a propaganda desi nu asta e intentia dar sa fim realisti, peste tot unde ne uitam cel putin in UE dam de amprenta ciumei rusesti (rosii).
    Unde nu a putut castiga ciuma ruseasca (rosie) teren masiv ? In China si in SUA. SUA are o puternica cultura de negare a ciumei rosii dovada fiind razboiul rece iar China e o tara imensa cu multe resurse si potential si chiar nu ar putea fi manipulata sau acaparata de ciuma ruseasca in vreun fel, nici macar cultural.
    In general tarile care stiu sa isi exploateze resursele si sa isi mareasca potentialul lor, vor fi imune la ciuma ruseasca si asa se aplica in special tarilor asiatice.
    Daca Rusia ar inghiti Ucraina ar avea un potential si mai mare cel putin in exporturile de grau ca sa nu mai spun de potentialul energetic dat de reactoarele nucleare ucrainiene.
    Atat timp cat detine suprematia in resurse naturale si alimentare la export, nici nu are nevoie sa atace Europa pentru ca o are la degetul mic. Cea mai mare lovitura care poate fi data Rusiei este sa nu mai cumperi de la ei nimic. Dar NIMIC adica nici macar talibanii din desert sa nu se mai aprovizioneze cu arme de la rusi. Cultura(curentul) anti-ciuma ruseasca abia acum incepe sa se propage in lume dar nu de-ajuns. De exemplu unii locuitori din Sri Lanka cred ca Rusia e acum in razboi cu Vietnamul ca asa au auzit ei de la alte rude sau prieteni!
    Acolo unde trebuie informatie reala, nu exista, si acolo unde exista este prea multa incat da nastere la fake news si propaganda. Si ciuma ruseasca (rosie) traieste si cu ajutorul propagandei.
    Rusii pot fi foarte usor comparati cu otomanii sau vikingii sau borgii din Star Trek, se vede ca au ADN de cotropitori si asimilatori. Isi merita porecla de orci pe buna dreptate.

    • Si ciuma ruseasca (rosie) traieste si cu ajutorul propagandei. Nu uita ca propaganda din Vest nu e cu nimic mai presus decat cea de la Kremlin. Tot propaganda e. Legat de comparatia rușilor cu orcii, stai linistit, americanii nu sunt nici ei elfi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Anca Turcu
Anca Turcu
Anca Turcu este doctor in științe politice și profesor de politici comparate la University of Central Florida. Născută la Brașov, s-a stabilit in SUA după terminarea liceului și a urmat studiile universitare si post-universitare la University of Texas at Dallas.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro