marți, decembrie 6, 2022

Nebunie generală?

De la tărăboiul legat de redeschiderea teraselor și până la amenințarea cu proteste stradale în cazul în care se amână redeschiderea restaurantelor, de la manifestările publice  bizare ale d-lui Viorel Cataramă,  la ieșirile complet iresponsabile ale primăriței generale a Capitalei, Gabriela Firea, care anunță, cu de la sine putere, redeschiderea Teatrelor bucureștene, susținută fiind, pe rețele sociale, de unul sau doi directori, recrutați, evident, dintre aceia fără rezultate, despre care breasla știe că s-au milogit pe la ușa acesteia să le fie reevaluată prestația, notată cu un calificativ prost, fiindcă altminteri riscau ’’trimiterea’’ la meserie (or fi știind cu adevărat una?), precum a pățit odinioară Ion Iliescu, tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile este politic. Sau se plasează într-o logică politică. Dacă despre logică poate fi vorba în toată această formidabilă harababură, cum ar fi spus Eugène Ionesco.
Guvernul anunță, sigur pe sine, precizând că totul este rezultatul unui îndelungat proces de gândire, o relaxare a măsurilor, pe urmă revine, adică se răzgîndește, însă văzând că pierde din intențiile de vot o dă la întors iar și chiar plusează. Făgăduiește că, după 1 iulie, vom avea parte și de alte surprize, mult mai plăcute. Opoziția, al cărei lider informal, a ajuns să fie gureșul și total imaturul Victor Viorel Ponta, amenință (starea de amenințare a devenit forma de existență a acestui bizar specimen de pește oceanic) că nici nu se poate problema votării în Parlamentul României a prelungirii stării de alertă. Lumea, clasa muncitoare, recte cei din sectorul privat, vor să muncească, să salveze țara, ne asigură, la Digi 24, dl. Ponta, doar bugetarii țin morțiș să stea pe mai departe acasă și să ia leafă degeaba, plusează individul cu pricina. Iar moderatorul Claudiu Pândaru nu are absolut nici o reacție, imitându-și perfect și la fel de nedeontologic șeful, pe Cosmin Prelipceanu, și el brusc atins de muțenie ori de câte ori se află față în față cu madama Pandele. E drept, aseară dl. Prelipceanu a fost cu totul altfel. La mijloc să fi fost orteza ori săpuneală pe care i-a tras-o în direct, în urmă cu ceva vreme, dl. Cristian Tudor Popescu?
Dl. Marcel Ciolacu ba ar vrea, ba nu se lasă, ba zice precum el, ba precum Olguța, ostrogot-olteanca pe care mimează că ar vrea- o vicepreședintă a PSD, spre a perpetua astfel latura peremistă a partidului și a nu se despărți definitiv de fantoma banditului Liviu Nicolae Dragnea. Dl Ciolacu amenință cu jumătate de gură cu iminența unei moțiuni de cenzură, pe urmă începe să pună Executivului în funcție condiții. Mai scoate câte un scâncet, cere moțiune de cenzură și semi-analfabeta Viorica Dăncilă, o insă altminteri de profesiune fără. Performerul la capitolele afaceri dubioase, căsătorii eșuate, greșeli gramaticale și partide politice create și apoi pierdute la masa de poker a istoriei, Călin Popescu-Tăriceanu, visează cu ochii deschiși la o nouă Golaniadă. Săracul, nu vede cât este de ridicol și de fără nici o șansă de relansare politică.
Purtătorul de cuvânt al PSD, dl. Lucian Romașcanu, apare prin talk show-uri, pozează în gânditor, pe intelectual și în om de cultură și formulează, pe adresa guvernului,m ceea ce mintiuca lui crede a fi întrebări încuietoare. Cum se face că tocmai înaintea de Ziua Liberării (15 iunie) crește numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-2? Nu cumva se manipulează cifrele? Nu avem oare motive temeinice să bănuim guvernul că ar manipula cifrele, că manipulează și conștiințele românilor și că, de fapt, pregătește terenul revenirii la starea de urgență? Ideea fiind că PNL terorizează populația, în vreme ce PSD, pe vremea când s-a aflat la guvernare, i-a dat acesteia doar lapte și miere. Că a făcut-o aducând țara la sapa de lemn domnul Romașcanu uită să spună. În ceea ce mă privește, îl bănuiesc pe ilustrissimul fiu al Buzăului, ridicat la rangul de vorbete șef al PSD, că lucrează la o lucrarea exhaustivă asupra sensurilor verbului a da. Sper să nu îl uite cumva din demonstrație pe senatorul de Bihor, Florian Bodog. Cel care tocmai a mai săvârșit o ticăloșie (a câta?) dându-și cazare la hotelul Dacia Continental din Oradea, mințind că s-ar afla în linia întâi a luptei anti-COVID.
Iar bomboana pe colivă o pune doamna Renata Weber, ridicată cu elevatorul, în cu nimic meritatul post de Avocat al Poporului, care insinuează că în spitalele din România s-ar aplica tortura. Noroc că stă ea la pândă, pe baricade, ea și prea-inteligenta ei adjunctă (Tusea și Junghiul!) și salvează democrația. Fiind un fel de alter-ego al Anei Ipătescu. Cea care a salvat în 1848 guvernul provizoriu.
Imaginea e de nebunie generală. E vorba însă, mai curând, despre un imens, un dezgustător spectacol de circ. Făcut pe seama și în disprețul românilor.

P.S. Într-o primă variantă a acestui text, am scris că dl. Viorel Cataramă ar fi fost colaborator dovedit al Securității. Cea mai recentă Decizie a CNSAS, dată la finele anului 2019, atunci când dl. Cataramă a candidat la alegerile prezidențiale, afirmă că au fost identificate note date, fie cu nume propriu, fie legendat Securității. CNSAS afirmă însă că nu sunt întrunite condițiile pentru ca dl. Cataramă să fie considerat colaborator al Securității. Am operat in text cuvenita modificare. ÎI sunt dator d-lui Cataramă scuze. Am dreptul însă, având în vedere statutul de persoană publică a d-lui Cataramă, să consider aparițiile publice ale domniei-sale cel puțin bizare.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. Pe scurt, oamenii descrişi de autor sunt „nevorbiţi” sau au diaree verbală. Toate mizeriile pe care aceştia le-au acumulat în ultimele trei luni sunt deversate în prezent pe toate canalele mediatice, exasperându-i pe cetăţenii oneşti.
  Pentru calmarea situaţiei ar trebui aplicate măsuri de izolare a specimenelor respective, ticăloase, similare cu cele stabilite în cazul covid-ului.

 2. „Gabriela Firea, care anunță, cu de la sine putere, redeschiderea Teatrelor bucureștene…”

  Într-adevăr, este „nebunie generală”, un soi de harababură cu atenție întreținută pentru a zăpăci electoratul în preajma alegerilor, generând lehamite. Alianța PSD-ALDE-UDMR-ProRomânia care deține puterea (prin majoritatea parlamentară) deși nu guvernează, speră că astfel cetățenii cuprinși de lehamite vor sta acasă, iar șansele lor vor crește.

  Pentru a mă detașa de nebunia asta generală, Festivalul International d Teatru de la Sibiu, care se desfășoară online, reprezintă o excelentă soluție, cu spectacole minunate:

  https://www.sibfest.ro/fits-online

 3. Efectul Dunning-Kruger e omniprezent in majoritatea instituțiilor statului, însă in Parlamentul României se manifesta ca o normalitate. Politrucii și pseudo-mason-media conștient sau nu se bazează pe biasul de confirmare al majorității turmei, al analfabetilor funcțional, al căror număr creste an de an. Oare ce-i de făcut pentru a opri aceasta hemoragie politicianist-jurnalistic in condițiile in care conceptul “știința ta e la fel de buna ca prostia mea” e statuat la nivelul societății?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Carte recomandată

 
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro