duminică, octombrie 24, 2021

Nebunie generală?

De la tărăboiul legat de redeschiderea teraselor și până la amenințarea cu proteste stradale în cazul în care se amână redeschiderea restaurantelor, de la manifestările publice  bizare ale d-lui Viorel Cataramă,  la ieșirile complet iresponsabile ale primăriței generale a Capitalei, Gabriela Firea, care anunță, cu de la sine putere, redeschiderea Teatrelor bucureștene, susținută fiind, pe rețele sociale, de unul sau doi directori, recrutați, evident, dintre aceia fără rezultate, despre care breasla știe că s-au milogit pe la ușa acesteia să le fie reevaluată prestația, notată cu un calificativ prost, fiindcă altminteri riscau ’’trimiterea’’ la meserie (or fi știind cu adevărat una?), precum a pățit odinioară Ion Iliescu, tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile este politic. Sau se plasează într-o logică politică. Dacă despre logică poate fi vorba în toată această formidabilă harababură, cum ar fi spus Eugène Ionesco.
Guvernul anunță, sigur pe sine, precizând că totul este rezultatul unui îndelungat proces de gândire, o relaxare a măsurilor, pe urmă revine, adică se răzgîndește, însă văzând că pierde din intențiile de vot o dă la întors iar și chiar plusează. Făgăduiește că, după 1 iulie, vom avea parte și de alte surprize, mult mai plăcute. Opoziția, al cărei lider informal, a ajuns să fie gureșul și total imaturul Victor Viorel Ponta, amenință (starea de amenințare a devenit forma de existență a acestui bizar specimen de pește oceanic) că nici nu se poate problema votării în Parlamentul României a prelungirii stării de alertă. Lumea, clasa muncitoare, recte cei din sectorul privat, vor să muncească, să salveze țara, ne asigură, la Digi 24, dl. Ponta, doar bugetarii țin morțiș să stea pe mai departe acasă și să ia leafă degeaba, plusează individul cu pricina. Iar moderatorul Claudiu Pândaru nu are absolut nici o reacție, imitându-și perfect și la fel de nedeontologic șeful, pe Cosmin Prelipceanu, și el brusc atins de muțenie ori de câte ori se află față în față cu madama Pandele. E drept, aseară dl. Prelipceanu a fost cu totul altfel. La mijloc să fi fost orteza ori săpuneală pe care i-a tras-o în direct, în urmă cu ceva vreme, dl. Cristian Tudor Popescu?
Dl. Marcel Ciolacu ba ar vrea, ba nu se lasă, ba zice precum el, ba precum Olguța, ostrogot-olteanca pe care mimează că ar vrea- o vicepreședintă a PSD, spre a perpetua astfel latura peremistă a partidului și a nu se despărți definitiv de fantoma banditului Liviu Nicolae Dragnea. Dl Ciolacu amenință cu jumătate de gură cu iminența unei moțiuni de cenzură, pe urmă începe să pună Executivului în funcție condiții. Mai scoate câte un scâncet, cere moțiune de cenzură și semi-analfabeta Viorica Dăncilă, o insă altminteri de profesiune fără. Performerul la capitolele afaceri dubioase, căsătorii eșuate, greșeli gramaticale și partide politice create și apoi pierdute la masa de poker a istoriei, Călin Popescu-Tăriceanu, visează cu ochii deschiși la o nouă Golaniadă. Săracul, nu vede cât este de ridicol și de fără nici o șansă de relansare politică.
Purtătorul de cuvânt al PSD, dl. Lucian Romașcanu, apare prin talk show-uri, pozează în gânditor, pe intelectual și în om de cultură și formulează, pe adresa guvernului,m ceea ce mintiuca lui crede a fi întrebări încuietoare. Cum se face că tocmai înaintea de Ziua Liberării (15 iunie) crește numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-2? Nu cumva se manipulează cifrele? Nu avem oare motive temeinice să bănuim guvernul că ar manipula cifrele, că manipulează și conștiințele românilor și că, de fapt, pregătește terenul revenirii la starea de urgență? Ideea fiind că PNL terorizează populația, în vreme ce PSD, pe vremea când s-a aflat la guvernare, i-a dat acesteia doar lapte și miere. Că a făcut-o aducând țara la sapa de lemn domnul Romașcanu uită să spună. În ceea ce mă privește, îl bănuiesc pe ilustrissimul fiu al Buzăului, ridicat la rangul de vorbete șef al PSD, că lucrează la o lucrarea exhaustivă asupra sensurilor verbului a da. Sper să nu îl uite cumva din demonstrație pe senatorul de Bihor, Florian Bodog. Cel care tocmai a mai săvârșit o ticăloșie (a câta?) dându-și cazare la hotelul Dacia Continental din Oradea, mințind că s-ar afla în linia întâi a luptei anti-COVID.
Iar bomboana pe colivă o pune doamna Renata Weber, ridicată cu elevatorul, în cu nimic meritatul post de Avocat al Poporului, care insinuează că în spitalele din România s-ar aplica tortura. Noroc că stă ea la pândă, pe baricade, ea și prea-inteligenta ei adjunctă (Tusea și Junghiul!) și salvează democrația. Fiind un fel de alter-ego al Anei Ipătescu. Cea care a salvat în 1848 guvernul provizoriu.
Imaginea e de nebunie generală. E vorba însă, mai curând, despre un imens, un dezgustător spectacol de circ. Făcut pe seama și în disprețul românilor.

P.S. Într-o primă variantă a acestui text, am scris că dl. Viorel Cataramă ar fi fost colaborator dovedit al Securității. Cea mai recentă Decizie a CNSAS, dată la finele anului 2019, atunci când dl. Cataramă a candidat la alegerile prezidențiale, afirmă că au fost identificate note date, fie cu nume propriu, fie legendat Securității. CNSAS afirmă însă că nu sunt întrunite condițiile pentru ca dl. Cataramă să fie considerat colaborator al Securității. Am operat in text cuvenita modificare. ÎI sunt dator d-lui Cataramă scuze. Am dreptul însă, având în vedere statutul de persoană publică a d-lui Cataramă, să consider aparițiile publice ale domniei-sale cel puțin bizare.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. Pe scurt, oamenii descrişi de autor sunt „nevorbiţi” sau au diaree verbală. Toate mizeriile pe care aceştia le-au acumulat în ultimele trei luni sunt deversate în prezent pe toate canalele mediatice, exasperându-i pe cetăţenii oneşti.
  Pentru calmarea situaţiei ar trebui aplicate măsuri de izolare a specimenelor respective, ticăloase, similare cu cele stabilite în cazul covid-ului.

 2. „Gabriela Firea, care anunță, cu de la sine putere, redeschiderea Teatrelor bucureștene…”

  Într-adevăr, este „nebunie generală”, un soi de harababură cu atenție întreținută pentru a zăpăci electoratul în preajma alegerilor, generând lehamite. Alianța PSD-ALDE-UDMR-ProRomânia care deține puterea (prin majoritatea parlamentară) deși nu guvernează, speră că astfel cetățenii cuprinși de lehamite vor sta acasă, iar șansele lor vor crește.

  Pentru a mă detașa de nebunia asta generală, Festivalul International d Teatru de la Sibiu, care se desfășoară online, reprezintă o excelentă soluție, cu spectacole minunate:

  https://www.sibfest.ro/fits-online

 3. Efectul Dunning-Kruger e omniprezent in majoritatea instituțiilor statului, însă in Parlamentul României se manifesta ca o normalitate. Politrucii și pseudo-mason-media conștient sau nu se bazează pe biasul de confirmare al majorității turmei, al analfabetilor funcțional, al căror număr creste an de an. Oare ce-i de făcut pentru a opri aceasta hemoragie politicianist-jurnalistic in condițiile in care conceptul “știința ta e la fel de buna ca prostia mea” e statuat la nivelul societății?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Să amânăm o vreme arderea pe rug a Angelei Gheorghiu!

Am cumpărat cartea O viață pentru artă în care marea soprană Angela Gheorghiu își spune povestea, fiind stimulată de întrebările bine țintite...

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Ce s-a întâmplat în Liban?

Săptămâna trecută, capitala Libanului a fost martora unui episod violent, cel mai intens incident armat din 2008 până în prezent. Ce s-a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.