joi, septembrie 21, 2023

Necesitatea unității

Așa după cum anticipam într-un comentariu publicat marți pe blogurile adevărul.ro, Opoziția nu a izbutit ieri să treacă moțiunea de cenzură împotriva guvernului condus de doamna Viorica Vasilica Dăncilă.
Șansele de a obține încă mai bine de 80 de voturi din partea parlamentarilor puterii și a celor din jurul ei erau din start reduse. Orgoliile celor în sarcina cărora ar fi căzut dărâmarea incompetentului guvern susținut de coaliția PSD-ALDE sunt nemăsurate, capacitățile de negociere ale domnului Ludovic Orban destul de limitate- orice s-ar spune dl. Orban este un ins complet lipsit și de charismă și nu stă foarte bine nici la capitolul simț politic-, dorința domniei-sale de a se vedea premier, chiar și negată de circumstanță, nefundamentată, , pretențiile UDMR, etern fidelă principiului „cine dă mai mult” și cele ale Pro România. Unele dintre dorințele și condițiile d-lui Ponta amintesc frapant de fantasmagoriile legate de revizuire enunțate de ilustrul domn Tache Farfuridi în celebrul lui discurs din O scrisoare pierdută.
La urma urmei, simpla concediere a guvernului Dăncilă și înlocuirea lui cu un altul controlat de aceeași majoritate PSD-ALDE plus alți câțiva reprezentanți ai partidului domnului Ponta, guvern susținut și de UDMR ce ar fi urmat să îi aibă în frunte ori pe doamna Corina Crețu, ori pe domnul Nicu Bănicioiu, nu însemnau mai mult decât schimbarea lui Tanda cu Manda. Marea problemă de astăzi a României nu este, la urma urmei, d-na Dăncilă, ea reprezentând un simplu instrument nesemnificativ, o sculă, ci dl. Liviu Dragnea și tandemul toxic format de domnia-sa cu dl. Călin Popescu-Tăriceanu.
Pentru moment, numărul celor din feluritele foruri de conducere ale PSD, fie ele județene sau naționale, care ar fi dornici să își unească puterile pentru a forța o demisie din partea d-lui Dragnea este redus. Am mai spus-o și altă dată. Dl. Liviu Dragnea beneficiază de experiența dobândită în funcțiile de conducere deținute anterior celei de președinte al PSD. În anii în care a fost secretar general al partidului, dl. Dragnea a bătut la pas întreaga țară, i-a cunoscut pe activiștii din teritoriu, a știut să evalueze cine i-ar putea sta alături și cine i-ar face opoziție, iar din 2015 încoace și-a promovat favoriții, a împărțit sinecuri și promisiuni.
Manevrele d- lui Dragnea le-au repetat aproape matematic pe cele ale Nicolae Ceaușescu care, la preluarea conducerii PCR, a profitat de experiența lui în funcția de secretar cu probleme organizatorice Mai întâi Ceaușescu și-a întărit puterea debarcându-i fie pe baronii lui Dej, fie pe alți activiști din generația ceva mai tânără care, într-un fel sau altul, puteau să reprezinte o primejdie pentru proiectul lui de trecere sub control propriu a întregului partid și a Securității, pe urmă i-a adus în față pe Bobu, Postelnicu, Spornic, Dincă, Găinușă.
Practic, în conducerea de astăzi a PSD nu mai figurează aproape nimeni din perioada în care la timonă era dl.Victor Ponta ca să nu vorbim de vremea în care social-democrații români erau conduși de domnii Mircea Geoană sau Adrian Năstase. Inși de non-valoarea unor Carmen Dan, Lia Olguța Vasilescu, Claudiu Manda, Liviu Pleșoianu, Paul Stănescu, Dumitru Buzatu, Niculae Bădălău, astăzi miniștri, vicepremieri, șefi de comisii parlamentare, președinți de consilii județene, dregători și mafioți politici, știu că li se va rezerva o valoare de întrebuințare zero în cazul în care Dragnea va fi silit să abandoneze conducerea social-democrată. Și tocmai de aceea fac scut în jurul lui. De altminteri, este în specificul PSD ca fiecare schimbare de lider să fie însoțită de o împrospătare completă a echipei așa că toți cei aflați azi la vârful partidului nu sunt deloc dispuși să își abandoneze liderul.
Vorbeam la începutul comentariului meu de astăzi despre orgoliile din rândurile Opoziției, despre neostoita ei poftă de supremații în ierarhie și de dobândire rapidă de funcții. Lucruri nu tocmai bune se fac simțite și printre unii dintre liderii informali ai protestatarilor # rezist. Zilele trecute celor din piețe li s-au asociat vârfuri ale intelectualității precum Gabriel Liiceanu, Ana Blandiana, Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu. 100 de vârfuri ale intelectualității au dat publicității o scrisoare publicată luni de revista 22. Bună parte dintre aceștia fac parte din Grupul de Dialog Social, iar, la un moment dat, s-au numărat printre susținătorii fostului președinte, dl. Traian Băsescu. Am auzit obiecții, suspiciuni, acuze care spuneau că respectivii ar dori să își răscumpere astfel greșelile ori să își spele imaginea. Cum spuneam, respectivele reproșuri, insinuări, acuze nu vin doar din partea vectorilor de imagine, comunicatorilor PSD care se comportă după modelul stalinist, același la care au făcut apel în anii 1990-1991 (cât mai durează până când România tv sau Antena 3 vor spune că au distribuit droguri și câte 10 euro demonstranților?), ci și din unele zone ale # rezist.
Nimic nu mi se pare mai primejdios în aceste momente în care este tot mai limpede că PSD-ALDE chiar sunt hotărâte “să meargă până la capăt” și pentru aceasta “au arma la picior”, cum iresponsabil le cerea tinerilor din PSD să o aibă vicepremierul Paul Stănescu, un ins venit din negura anilor 50, decât aceste disensiuni inutile în partea bună a societății românești. A celor care nu ”cred” în balivernele privind necesitatea stopării ofensivei Statului paralel, baliverne inventate doar în vederea reușitei operațiunii de îngenunchere a Statului de drept în România.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Parca totusi nu. In primul rand, ‘ nu însemnau mai mult decât schimbarea lui Tanda cu Manda’ e speculativ. N-o sa stim niciodata acum, iar prognoza intr-un sistem haotic cum este cel politic romanesc contemporan este loterie. Previziunea de nivelul unu – motiunea va cadea sau nu – mai e cum mai e, dar nivelul doi, daca trece atunci ‘X’, e extrem de dificila, fiindca nivelul unul vine deja cu prea multe necunoscute – cu ce voturi a trecut, ce targuri au avut loc, care au fost conditiile pe care castigatorii scenariului si le-au asumat etc. Cat despre basisti, in opinia mea sunt compromisi, pot sa semneze si mama scrisorilor. Imi retin respectul fata de alte merite ale persoanelor, dar politic nu, sorry. Opinie de votant, atat.

 2. Asta am zis si eu, ca e nevoie de toata lumea care e impotriva mafiei PSD-ALDE-UDMR sa se uneasca, indiferent in ce epoca isi au originile.

  Cand 60% din romani sunt prea fraieri sa le pese de soarta tarii (si a lor), avem nevoie de toata lumea.

  Nu (mai) fiti prosti! Uniti-va! Mesajul e valabil pentru toti romanii non-patologici, neafiliati PSD-ALDE-UDMR, inclusiv pentru opozitia slabita de inutilitatea PNL-ului.

  • @ marcel,
   e a doua oara cind te gasesc genial de badaran cu acest „Nu (mai) fiti prosti! ”
   Da` tu dece esti nesimtit?

 3. Ca sa se schimbe ceva in bine in Romania e nevoie nu doar de unitate in actiunea contra regimului PSD-ALDE. Mai e nevoie de un proiect mai bun si de oameni care sa aiba superioritate morala fata de PSD-ALDE. Meritocratia fara moralitate nu valoreaza cu nimic mai mult decat cleptocratia regimului PSD-ALDE, unde chestiunea moralitatii nu se pune in nici un fel. Schimbarea Romaniei in bine nu e posibila decat daca romanii, in majoritate, nu sunt ajutati sa se schimbe in bine.

 4. Errata la comentariul de mai sus: Schimbarea Romaniei in bine nu e posibila decat daca romanii, in majoritate, sunt ajutati sa se schimbe in bine.

 5. Domnule Morariu,
  Ziceti dumneavoastra asa: „Marea problemă de astăzi a României nu este, la urma urmei, d-na Dăncilă, ea reprezentând un simplu instrument nesemnificativ, o sculă, …”
  Pai tocmai asta e problema, ca pe locul de prim ministru este o persoana absolut docila, in mana unui personaj (si a unei gasti) care nu recunoaste legea.
  (mai e si o vorba din batrani: „Daca n-ai scula, poti sa fii tu si taurul comunal…”)
  Credeti ca la fel de docila ar fi Corina Cretu sau chiar si Firea? Ca sa nu mai vorbim de vreun alt barbat din psd. Ar mai rezista Dragnea la o confruntare cu cineva ca Grindeanu sau Tudose, oricat de indoctrinat psdist ar fi acela? M-as mira.
  D-na Dancila este solutia ideala – Dragnea a avut un noroc chior ca a gasit-o. Daca ea nu cedeaza nervos – si, se pare ca este atat de redusa incat nu poate sa-si dea seama care este „calitatea” pentru care este tinuta acolo, deci toate criticile si toata bascalia le receptioneaza fara pic de remuscare – ea poate sa stea in pozitia aia pana cand dragnea dispare, eventual de la sine. Ce se va intampla cu dumneaei dupa aceea? … nu cred ca merge cu gandirea atat de departe.
  Mai rau este ca opozitia nu are sanse sa castige destule locuri la eventuale alegeri anticipate (si cine stie daca va reusi semnificativ mai mult la cele programate).
  Surprinzator, Ponta nu este chiar aiurea – pare mult mai logic si mai coerent acum, cand nu mai este la comanda fata de situata cand era primministru / parlamentar… Caderea lui Dragnea din fruntea psd va fi provocata din interior sau nu va fi pana cand nu ma ramane piatra pe piatra. Cineva trebuie sa provoace o reformare, inainte sa se aleaga praful. Pentru ca altfel, din praful ala se poate naste un monstru si mai groaznic, un vadim reloaded mult mai pus pe rele.
  Unitatea opozitiei, cu PNL auto-plasat in postura de lider, fara alt merit decat ca ei au fost primii si mai au ceva infrastructura in teritoriu, dar si experienta mai mult sau mai putin penala este departe de a se profila. PNL este ca ala care a ajuns primul la o usa, dar nu stie cum s-o deschida si tine in loc pe toata lumea.
  Orgolii, opinii diferite pe chestii mai mult sau mai putin importante, mai mult sau mai putin urgente…
  Fiecare fractiune, tragand pentru o tinta intre 5-15 procente, nu poate prezenta o varianta de calcul pentru o majoritate in parlament.
  Alegatorii care nu se prezinta la vot nu sunt musai majoritari din cei pentru care „toti – aceeasi mizerie” dar sunt, cu siguranta, mult mai multi dintre cei care „n-ai cu cine”.
  Cand nu exista o alta formatiune decat cea aflata deja la putere, care sa poata sa ridice mai mult de 25-30% (o formatiune inchegata inainte de alegeri, nu pe virtuale aliante de dupa, in functie de cum a iesit scrutinul) pentru acestia, sceptici prin definitie, votarea e timp pierdut.

 6. As spune ca pericolul astazi este reprezentat de Dragnea-Tariceanu-UDMR si ce ma sperie este modul in care PSD negociaza cu UDMR pentru a obtine voturi in parlament, asa cum s-a intamplat ieri cand au schimbat niste legi privind limba maghiara (la 20% populatie maghiara intr-o zona). Ma intreb, daca UDMR ii va cere lui Dragnea o bucata din Romania pentru niste voturi, acesta va accepta fara nici un sentiment? Cred ca este un mare pericol asta.

 7. Subscriu la opinia lui donquijote: era o MARE diferenta daca pica guvernul ! Pentru ca nu ar fi putut sa pice decat cu concursul unor PSD-isti, care, apoi, ar fi fost direct interesati sa-l mature pe Dragnea si ar fi avut toate argumentele s-o faca. Dar asta presupunea o negociere pe functii cu PSD-istii dispusi sa tradeze, negociere pe care se pare ca dl. Orban a ratat-o din start… Cu UDMR nu era o problema: oportunisti cum sunt, daca ar fi simtit ca se inclina corabia, imediat ar fi sarit in cea nou (de fapt a spus-o si liderul lor, cu alte cuvinte). Consecinta, pentru noi, este ca, oricand, d-na Dancila va putea sa dea o noua OUG 13 si, de aceasta data, fara termen special de intrare in vigoare… Dar asa e cand punem orgolii mai presus de ratiune. Nu mi-am imaginat vreodata ca as putea sa-l privesc pe Ponta cu speranta, dar chiar se intampla !! Speranta ca ne va ajuta sa scapam de Dragnea si de pericolul ca el si penalii lui sa-si bata joc si mai abitir de justitie si de statul de drept.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro