miercuri, septembrie 27, 2023

Neconflictuala Viorica Dăncilă în etern conflict cu limba română

Legea 53/2013, adoptată de Parlamentul României, a decis ca data de 31 august să fie declarată Ziua Limbii Române.
Ca să dovedească încă o dată cu puțin îi pasă de lege, de bun simț, de morală, de tot ceea ce înseamnă stilistica apariției publice, adică de un întreg set de norme de care un adevărat prim-ministru este obligat să țină seama pentru simplul motiv că ele reprezintă obligațiile specifice fișei postului, doamna Viorica Vasilica Dăncilă s-a găsit ca tocmai în ziua de 31 ausgust să polemizeze cu toți cei care o critică pentru felul în care siluiește sistematic limba română.
Aflată la Mamaia, la reuniunea anuală a femeilor pesediste, d-na Dăncilă s-a găsit să se dea bărbată și, voind să arate că poate fi combativă, s-a luat la harță cu cei care, pe bună dreptate, îi bat obrazul fiindcă are neobrazarea să se agațe pe mai departe de o demnitate pentru care nimic nu o recomandă. Căci greșelile de exprimare comise cu ocazia fiecărei apariții publice de insa care numai grație faptului că este vidă și lucrul acesta este pe placul șefului său de partid, dl. Liviu Nicolae Dragnea, a ajuns să fie premierul României îi trădează slaba pregătire, gândirea precară, logica debilă. Adică toate acele minusuri care – fatalitate!- ar trebui să o țină departe de orice demnitate publică. Și care, într-o țară guvernată normal, de abia dacă i-ar îngădui să ocupe un post minuscul într-o primărie de comună.
Or, nu. Doamna Dăncilă crede că ajunge că a țintuit-o în post partidul, adică penalul Liviu Dragnea, și asta îi îngăduie să facă orice. Să ducă spre dezastru economic țara, să comită greșeli diplomatice în cascadă, să se facă de râsul lumii cu ocazia fiecărei ieșiri în străinătate, făcând deopotrivă de râs România. Și să mai și spună că are convingerea că toate acestea ar fi in favoarea României și a românilor.

Este însă oare neconfllictuala doamnă Viorica Vasilica Dăncilă singurul membru din actualul guvern al României aflat în conflict deschis cu limba română? Nici vorbă. Disciplina de partid, incompetența, proasta selecție a cadrelor și – cine știe?- poate chiar solidaritatea guvernamentală greșit înțeleasă au făcut ca, din acest punct de vedere, doamnei Dăncilă să îi stea alături alte câteva pretinse “excelențe”. Așa cum sunt ministrul Educației, dl. Valentin Popa-Pamblică, cel care a ajuns să ocupe această demnitate cu sprijinul a vreo 40 de rectori fără coloană vertebrală, fapt ce spune multe despre calitatea inșilor în cauză, ministrul Economiei, dl. Dănuț Andrușca, ministrul Transporturilor, dl. Lucian Șova, ministrul de Interne, torționara Carmen Dan, ministrul Muncii și Justiției Sociale, d-na Lia Olguța Vasilescu căreia Facultatea de Litere de la Universitatea din Craiova i-a emis o diplomă de licențiat în filologie, dar și ministrul Justiției, dl. prof.univ. dr. Tudorel Toader, rector suspendat al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și membru al Comisiei de la Veneția.
Alături de sus-numiții stau, cu aceeași impertinență de care nu fac dovadă decât ipochimenii cu minte puțină, prost-crescuții, ambuscații, alte “mândrii” ale PSD și ale Coaliției guvernamentale. Așa cum sunt dl. Liviu Pop-Genunche, președintele Comisiei de învățământ din Senatul României, dl. Daniel Breaz, senator și rector al Universității “ 1 Decembrie” din Alba Iulia, dl. Dumitru Buzatu, președintele Organizației PSD Vaslui. Și, ultimul pe listă, cu voia dumneavoastră, dl. Călin Popescu-Tăriceanu, președintele ALDE și președintele Senatului României.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Cu cat sta mai mult Dancila in postul de prim ministru cu atat se duce mai la vale PSD. Deocamdata au mai ramas niste porci scapati de PPA dar cand se vor fi terminat, atunci sa vezi manifestaie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro