luni, ianuarie 25, 2021

Neconflictuala Viorica Dăncilă în etern conflict cu limba română

Legea 53/2013, adoptată de Parlamentul României, a decis ca data de 31 august să fie declarată Ziua Limbii Române.
Ca să dovedească încă o dată cu puțin îi pasă de lege, de bun simț, de morală, de tot ceea ce înseamnă stilistica apariției publice, adică de un întreg set de norme de care un adevărat prim-ministru este obligat să țină seama pentru simplul motiv că ele reprezintă obligațiile specifice fișei postului, doamna Viorica Vasilica Dăncilă s-a găsit ca tocmai în ziua de 31 ausgust să polemizeze cu toți cei care o critică pentru felul în care siluiește sistematic limba română.
Aflată la Mamaia, la reuniunea anuală a femeilor pesediste, d-na Dăncilă s-a găsit să se dea bărbată și, voind să arate că poate fi combativă, s-a luat la harță cu cei care, pe bună dreptate, îi bat obrazul fiindcă are neobrazarea să se agațe pe mai departe de o demnitate pentru care nimic nu o recomandă. Căci greșelile de exprimare comise cu ocazia fiecărei apariții publice de insa care numai grație faptului că este vidă și lucrul acesta este pe placul șefului său de partid, dl. Liviu Nicolae Dragnea, a ajuns să fie premierul României îi trădează slaba pregătire, gândirea precară, logica debilă. Adică toate acele minusuri care – fatalitate!- ar trebui să o țină departe de orice demnitate publică. Și care, într-o țară guvernată normal, de abia dacă i-ar îngădui să ocupe un post minuscul într-o primărie de comună.
Or, nu. Doamna Dăncilă crede că ajunge că a țintuit-o în post partidul, adică penalul Liviu Dragnea, și asta îi îngăduie să facă orice. Să ducă spre dezastru economic țara, să comită greșeli diplomatice în cascadă, să se facă de râsul lumii cu ocazia fiecărei ieșiri în străinătate, făcând deopotrivă de râs România. Și să mai și spună că are convingerea că toate acestea ar fi in favoarea României și a românilor.

Este însă oare neconfllictuala doamnă Viorica Vasilica Dăncilă singurul membru din actualul guvern al României aflat în conflict deschis cu limba română? Nici vorbă. Disciplina de partid, incompetența, proasta selecție a cadrelor și – cine știe?- poate chiar solidaritatea guvernamentală greșit înțeleasă au făcut ca, din acest punct de vedere, doamnei Dăncilă să îi stea alături alte câteva pretinse “excelențe”. Așa cum sunt ministrul Educației, dl. Valentin Popa-Pamblică, cel care a ajuns să ocupe această demnitate cu sprijinul a vreo 40 de rectori fără coloană vertebrală, fapt ce spune multe despre calitatea inșilor în cauză, ministrul Economiei, dl. Dănuț Andrușca, ministrul Transporturilor, dl. Lucian Șova, ministrul de Interne, torționara Carmen Dan, ministrul Muncii și Justiției Sociale, d-na Lia Olguța Vasilescu căreia Facultatea de Litere de la Universitatea din Craiova i-a emis o diplomă de licențiat în filologie, dar și ministrul Justiției, dl. prof.univ. dr. Tudorel Toader, rector suspendat al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și membru al Comisiei de la Veneția.
Alături de sus-numiții stau, cu aceeași impertinență de care nu fac dovadă decât ipochimenii cu minte puțină, prost-crescuții, ambuscații, alte “mândrii” ale PSD și ale Coaliției guvernamentale. Așa cum sunt dl. Liviu Pop-Genunche, președintele Comisiei de învățământ din Senatul României, dl. Daniel Breaz, senator și rector al Universității “ 1 Decembrie” din Alba Iulia, dl. Dumitru Buzatu, președintele Organizației PSD Vaslui. Și, ultimul pe listă, cu voia dumneavoastră, dl. Călin Popescu-Tăriceanu, președintele ALDE și președintele Senatului României.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Cu cat sta mai mult Dancila in postul de prim ministru cu atat se duce mai la vale PSD. Deocamdata au mai ramas niste porci scapati de PPA dar cand se vor fi terminat, atunci sa vezi manifestaie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Democrația este pentru zei. Nu trebuie să ne surprindă faptul că oamenii nu o pot menține

„De ce eșuează democrațiile?” Am auzit această întrebare de multe ori în ultimii ani, în cărți, în paginile de...

Navalnîi a fost judecat în secția de poliție. Doar pe vremea lui Stalin se mai putea întâmpla așa ceva. Interviu cu analistul Armand Goșu

Duminică seara, la revenirea în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat, la punctul de control al pașapoartelor, din...

O variantă modernă a poveștii cu vulpea bearcă: „Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a calculat că mai avem circa 60 de...

Dacă ați fi participat în iulie 2015 la lucrările Conferinței dedicate Anului Internațional al Solurilor, desfășurate în Colorado sub auspiciile Organizației pentru...

Parada dascălilor

Prin 2004 – 2005 mergeam mult pe munte cu un amic care se credea foarte deștept. Poate și era; poate. Eu tot...

Radiografia dezastrului industriei energetice românești în 10 ani

Cifrele nu mint, sunt luate din site-ul Transelectrica și puse în tabele și grafice pentru a trage concluziile. Am extras datele SEN...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.