miercuri, iulie 24, 2024

Neconflictuala Viorica Dăncilă în etern conflict cu limba română

Legea 53/2013, adoptată de Parlamentul României, a decis ca data de 31 august să fie declarată Ziua Limbii Române.
Ca să dovedească încă o dată cu puțin îi pasă de lege, de bun simț, de morală, de tot ceea ce înseamnă stilistica apariției publice, adică de un întreg set de norme de care un adevărat prim-ministru este obligat să țină seama pentru simplul motiv că ele reprezintă obligațiile specifice fișei postului, doamna Viorica Vasilica Dăncilă s-a găsit ca tocmai în ziua de 31 ausgust să polemizeze cu toți cei care o critică pentru felul în care siluiește sistematic limba română.
Aflată la Mamaia, la reuniunea anuală a femeilor pesediste, d-na Dăncilă s-a găsit să se dea bărbată și, voind să arate că poate fi combativă, s-a luat la harță cu cei care, pe bună dreptate, îi bat obrazul fiindcă are neobrazarea să se agațe pe mai departe de o demnitate pentru care nimic nu o recomandă. Căci greșelile de exprimare comise cu ocazia fiecărei apariții publice de insa care numai grație faptului că este vidă și lucrul acesta este pe placul șefului său de partid, dl. Liviu Nicolae Dragnea, a ajuns să fie premierul României îi trădează slaba pregătire, gândirea precară, logica debilă. Adică toate acele minusuri care – fatalitate!- ar trebui să o țină departe de orice demnitate publică. Și care, într-o țară guvernată normal, de abia dacă i-ar îngădui să ocupe un post minuscul într-o primărie de comună.
Or, nu. Doamna Dăncilă crede că ajunge că a țintuit-o în post partidul, adică penalul Liviu Dragnea, și asta îi îngăduie să facă orice. Să ducă spre dezastru economic țara, să comită greșeli diplomatice în cascadă, să se facă de râsul lumii cu ocazia fiecărei ieșiri în străinătate, făcând deopotrivă de râs România. Și să mai și spună că are convingerea că toate acestea ar fi in favoarea României și a românilor.

Este însă oare neconfllictuala doamnă Viorica Vasilica Dăncilă singurul membru din actualul guvern al României aflat în conflict deschis cu limba română? Nici vorbă. Disciplina de partid, incompetența, proasta selecție a cadrelor și – cine știe?- poate chiar solidaritatea guvernamentală greșit înțeleasă au făcut ca, din acest punct de vedere, doamnei Dăncilă să îi stea alături alte câteva pretinse “excelențe”. Așa cum sunt ministrul Educației, dl. Valentin Popa-Pamblică, cel care a ajuns să ocupe această demnitate cu sprijinul a vreo 40 de rectori fără coloană vertebrală, fapt ce spune multe despre calitatea inșilor în cauză, ministrul Economiei, dl. Dănuț Andrușca, ministrul Transporturilor, dl. Lucian Șova, ministrul de Interne, torționara Carmen Dan, ministrul Muncii și Justiției Sociale, d-na Lia Olguța Vasilescu căreia Facultatea de Litere de la Universitatea din Craiova i-a emis o diplomă de licențiat în filologie, dar și ministrul Justiției, dl. prof.univ. dr. Tudorel Toader, rector suspendat al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și membru al Comisiei de la Veneția.
Alături de sus-numiții stau, cu aceeași impertinență de care nu fac dovadă decât ipochimenii cu minte puțină, prost-crescuții, ambuscații, alte “mândrii” ale PSD și ale Coaliției guvernamentale. Așa cum sunt dl. Liviu Pop-Genunche, președintele Comisiei de învățământ din Senatul României, dl. Daniel Breaz, senator și rector al Universității “ 1 Decembrie” din Alba Iulia, dl. Dumitru Buzatu, președintele Organizației PSD Vaslui. Și, ultimul pe listă, cu voia dumneavoastră, dl. Călin Popescu-Tăriceanu, președintele ALDE și președintele Senatului României.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Cu cat sta mai mult Dancila in postul de prim ministru cu atat se duce mai la vale PSD. Deocamdata au mai ramas niste porci scapati de PPA dar cand se vor fi terminat, atunci sa vezi manifestaie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro