duminică, mai 22, 2022

Neînfrînabilii şi guvernul ilegitim

Monarhul absolut al partidului conducător a anunţat, în a cincea zi de proteste civice pentru retragerea ordonanţei 13/2017 de modificare a Codurilor penale, că e dispus să-i prezinte primului-ministru alternativa abrogării, pentru că nu mai poate ţine în frîu ”presiunea din organizațiile din țară, care pot aduce în stradă, la București, aproape un milion de oameni”. Curat milion. Aluzia la ”milionul” de neînfrînabili ai PSD-ului făcea cu sau fără voie referire la milionul de participanți din toată țara estimat pentru uriașul protest anti-guvernamental de duminică. Adevărații ”neînfrînabili” sînt cei care s-au trezit la realitate şi au realizat că nu vor legalizarea abuzului în serviciu şi a corupţiei banditeşti (deja posibilă de facto în administraţia locală prin alocarea imensului buget de peste 6 miliarde către primării). Şi – ceea ce e terifiant – legalizarea, prin aceeaşi ordonanţă, a posibilităţii de a emite şi aproba acte normative ce discriminează categorii de persoane (a se citi, încalcă grav drepturile omului).

Îmi pare rău că trebuie să-l contrazic pe Andrei Pleşu, dar Dragnea şi camarila lui, la care se adaugă „fiii lui Vadim Tudor”, par destul de hotărîţi, cu toate imundele lor jocuri mărunte, să facă un fel de istorie. Nu sînt doar nişte repetenţi mărunţi, ci unii băţoşi şi aroganţi, care au sfidat pînă nu s-a mai putut mesajele de îngrijorare ale unor ţări ca SUA, Franţa, Germania, Marea Britanie, Canada, Olanda atunci cînd sute de mii de cetăţeni cu conştiinţă democratică au ieşit în stradă. Care nu s-au prea sinchisit cînd colegi ai lor de partid şi-au dat demisia din funcţii, cînd un vicepreședinte și un europarlamentar PSD au trecut de partea protestatarilor, cînd chiar şi postul Antena 3 a adoptat (probabil din raţiuni pragmatice) un ton ceva mai favorabil manifestanţilor. Cînd procurorul general al țării a semnalat răspicat neconstituţionalitatea infamei ordonanţe emise în noaptea de 31 ianuarie şi a cerut retragerea ei, cînd preşedintele ţării a cerut acelaşi lucru, semnalînd ilegalitatea procedurii prin care a fost adoptată (fără avizul CSM). Cînd profesorii din mai multe universităţi au solicitat prin apeluri retragerea ordonanţei. Cînd zeci de mii de cetăţeni au semnat în cîteva ore petiţii online în acelaşi scop şi PSD-ul n-a ştiut decît să lanseze o contra-petiţie de susţinere a Guvernului Grindeanu (semnată, după două zile, de 3700 de utilizatori). Cînd patriarhul şi arhiepiscopul romano-catolic i-au invitat la compromis şi le-au cerut să continue lupta împotriva corupţiei, nu să o blocheze. Cînd oamenii le-au reamintit consecinţele corupţiei, uitate poate prea repede după incendiile de la Colectiv şi Bamboo.

Dar să nu ne îmbătăm cu apă rece. Chiar dacă acum domnii Dragnea, Grindeanu şi Tăriceanu par a fi dat înapoi, neliniștiți probabil de imaginea fluviilor de cetăţeni protestatari ce apar în mass-media din toată lumea, şi dacă încearcă să împrăştie și demobilizeze manifestanţii, nu e exclus să încerce să-şi impună în final tot termenii lor. Nu se înțelege încă prea clar în ce constă abrogarea-prorogarea promisă de Sorin Grindeanu. Deocamdată n-am auzit decît niște promisiuni verbale. Și nu e exclus să încerce să facă în viitor modificările la Codurile penale propuse în OUG 13/2017 în alte forme, mai încurcate juridic. Hoţie să fie, dar mai pe ascuns. Şi ceva democraţie şi libertate de ochii lumii. Dar de ce le trebuie agitaţilor „sorosiști” şi „iohaniști” din stradă atîtea drepturi? Baronul de Teleorman a fost obişnuit cu cetăţeni mai docili şi ordonaţi, care ştiau de frică. Auzi matale comedie: să iasă zilnic în stradă cu sutele de mii, cu familii, copii şi căţei… Şi camarila domnului Dragnea din partid pare bine disciplinată, înregimentată şi mituită. Cu excepţia cîtorva voci din PSD care sînt o surpriză plăcută, precum domnii Mihai Chirica, primarul Iaşiului şi Sorin Moisa, europarlamentar PSD, ca şi a demisiilor de onoare din funcţii din ultimele zile, majoritatea par că nu mişcă în front. Şi nu trebuie să fii specialist în limbajul corporal ca să observi atitudinea servilă şi subalternă a „premierului” Grindeanu faţă de boss-ul partidului.

Protestele stradale nu trebuie să înceteze. Parafrazînd o declaraţie a lui Mihai Chirica la B1 TV, retragerea ordonanţei trebuie urmată de demisia Ministrului Justiţiei, Florin Iordache, care „nu mai are autoritatea morală să emită alte acte normative”. Şi de ancheta anunţată de DNA asupra mecanismelor corupte ce au permis o asemenea ordonanţă. Poate și de demisia altor figuri compromise în aceste zile, ca Lia Olguţa Vasilescu, de pildă.

În privinţa PSD-ului, criza majoră din ultima săptămînă ar putea fi începutul sfîrşitului acestui partid insalubru. Dacă PSD devine făţiş Mafia românească, ostilă statului de drept, drepturilor omului şi democraţiei, este dezonorant să mai apari ca membrul sau susţinătorul său. Aviz la adresa oamenilor decenţi din PSD, care ar putea crea o contra-mişcare împotriva corupţilor autoritari din partid, în frunte cu Liviu Dragnea şi clica lui.

În privinţa regulilor nescrise ale guvernării, PSD pare că nu înţelege nici acum că nu se poate guverna atunci cînd ai pierdut încrederea populaţiei și că, în general, tonul sfidător-autoritar nu e deloc o modalitate adecvată de guvernare în România de azi. Legitimitatea, care se bazează pe încrederea investită în guvernanţi, este cu totul altceva decît puterea. Dacă îţi începi mandatul cu un hijacking la adresa statului de drept, democraţiei şi drepturilor omului precum cel din noaptea de 31 ianuarie, rişti să ai o guvernare catastrofală, dacă nu imposibilă. PSD nu înţelege nici că încrederea nu se poate recîştiga prin aroganţă sau tupeu agresiv (primăriţa PSD a Bucureştiului, doamna Gabriela Firea şi Ministra Muncii, Olguţa Vasilescu, ducînd aceste atitudini pe noi culmi). Pe fundalul gravelor polarizări dintre România urbană, în care conştiinţa civică şi democratică e mai alertă ca niciodată, şi amorţita Românie rurală care închide ochii la clientelismul politic sau aşteaptă doar „pomeni”, PSD nu mai reprezintă decît populaţia cea mai lipsită de cultură politică şi energie civică: cei 18% din populaţia cu drept de vot care trăiesc într-o Românie pre-modernă. Şi votează, e adevărat, cu hărnicie. Dar chiar şi sistemul care condiţionează votul de pomenile de la primărie ar putea fi, în final, compromis dacă PSD-ul apare fățiș ca partidul care încearcă să legifereze hoția. Compromis va rămîne, de fapt, atîta timp cît nu-și va schimba stilul de guvernare şi nu se va debarasa de „elefanţi”. Mai puţin autoritarism şi auto-suficienţă, tovarăşi. Mai puţine insulte la adresa sutelor de mii de oameni care protestează în stradă în plină iarnă, chiar şi în judeţele cele mai roşii din Moldova şi Oltenia – chiar şi la Alexandria, în judeţul Teleorman. Mai puţină agresivitate verbală şi morală faţă de bucureştenii din Piaţa Victoriei care, în opinia primăriţei Gabriela Firea pe care a ţinut să o facă publică, n-ar fi citit ordonanța împotriva căreia protestau.

Prioritatea rămîne în continuare cea a salvării României moderne şi democratice de pericolul unui derapaj major spre clientelism şi cleptocraţie, ca şi spre discriminări ce încalcă drepturile omului. În privinţa guvernanţilor cu proiecte şi acţiuni mafiote ce au preluat puterea după alegerile de la 11 decembrie 2016, nu putem spera decît că, dacă vor continua așa cum au început, vor ajunge în final în spatele gratiilor. Şi că poate vor dobîndi măcar de acolo o perspectivă mai umilă asupra realităţii.

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. Cele mai mari proteste de la caderea comunismului si piruetele axiologice si morale ale unor intelectuali publici

  Recentele evenimente care au scos in tara cetatenii revoltati de cursul evenimentelor din tara lor au luat prin surprindere nu numai Guvernul Romaniei , ci si societatea civila cu organizatiile si liderii ei cu tot, dar nu si cetatenii acestei tari care s-au comportat exemplar. Dupa Revolutia din 1989, Piata Universitatii din 1990 si Revolutia # Colectiv , si intuind pericolul de moarte pentru statul de drept , romanii participa la cele mai mari proteste de la caderea comunismului.
  Diagnosticul pus de romani este confirmat de privirile lucide din exterior. Reuters si Euronews compara situatia de acum cu cea din decembrie 1989 (http://adevarul.ro/news/eveniment/reuters-euronews-compara-situatia-curenta-romania-cea-decembrie-1989-1_5894e5af5ab6550cb8185d45/index.html ) iar Deutsche Welle vorbeste despre o “declaraţie de război la adresa naţiunii române, a coloanei ei vertebrale, instituţionale, a valorilor ei şi, deci şi a valorilor UE şi NATO, care, să nu uităm, nu sunt doar organizaţii cu profil comercial sau militar, ci comunităţi axiologice, obşti mândre, alcătuite din naţiuni libere şi democratice.” (http://www.dw.com/ro/antidemocra%C5%A3ie-original%C4%83-%C5%9Fi-noua-ei-premier%C4%83-mondial%C4%83/a-37365908)
  In realitate , Ordonanta 13 avizata printre altele si de un fost ofiter de Securitate este adevarata revansa Securitatii care pana in 1989 avea “dreptul” sa impuste romanii iar acum vrea dreptul legal sa le fure si banii cu impunitate si in acest scop calca peste oricate cadavre .

  “Noutatea zilelor pe care le trăim, însă, este schimbarea de tactică. Au adoptat una mult mai agresivă, care urmărește rezultate importante, rapid, și pe acest front. Compromiterea relațiilor externe vitale a devenit obiectiv în sine!”
  “Și-au propus nu doar să își asigure imunitatea, nu doar să strângă motive pentru demiterea președintelui, ci și să genereze deliberat conflict și instabilitate.”
  “Dragnea și ai săi, în schimb, nu doar că nu dau semne că le-ar păsa de ce cred americanii și europenii. Au luat toporul și s-au apucat să ciopârțească punțile chiar înainte de a fi siguri că vor reuși să îngenuncheze statul. Faptul că își asumă acest risc demonstrează că decuplarea României de Occident a devenit un scop în sine.”
  http://www.digi24.ro/opinii/dragnea-si-a-atins-deja-primul-mare-obiectiv-663013

  Altfel spus , romanii au inteles pericolul si s-au miscat in strada mult mai repede decat au actionat ONG-urile in spatiul institutional sau condeiele personalitatilor culturale si intelectualilor publici in spatiul mediatic. Din acest punct de vedere , unele din luarile de pozitie ale personalitatilor civice si intelectualilor publici sunt semnificative.

  >>Vladimir Tismaneanu si virtutile axiologice ale tautologiei si neutralitatii pozitive

  Pentru cel mai mare protest de la caderea comunismului provocat de, citez , “diktatul borfasilor” (“paraziti, escroci, spoliatori”) , Vladimir Tismaneanu reuseste performanta de a scrie in 5 fraze cel mai scurt articol pe care l-a publicat vreodata in limba romana in care observa ca “Romania are un presedinte numit Klaus Johanis” si alte “adevaruri factuale” :

  Cinci adevăruri factuale despre Romania acestui anotimp politic
  1. România este un stat pluralist care face parte din UE si NATO;
  2. România nu este proprietatea unor infractori, a unor paraziţi, escroci şi spoliatori ce-şi zic PSD, ci a cetăţenilor onorabili a acestui stat care, pentru a supravieţui, trebuie să fie unul de drept;
  3. România are un preşedinte numit (s.n.) Klaus Iohannis care a condamnat fără echivoc atacul mafiotic impotriva statului de drept;
  4. România nu este dispusă sa ingenuncheze laş şi umil in faţa diktatului borfaşilor;
  5. România nu se va resemna, nu va ceda şi va lupta.
  Vladimir Tismaneanu – Cinci adevăruri factuale despre Romania acestui anotimp politic
  http://www.contributors.ro/politica-doctrine/cinci-adevaruri-factuale-despre-romania-acestui-anotimp-politic/

  >>Andrei Plesu si principiul ocheanului intors

  Gand la gand cu bucurie si cu aceeasi viziune algoritmica asupra realitatii romanesti , Andrei Plesu isi depaseste tovarasul de drum si stabileste un record national publicand despre cele mai mari proteste de dupa caderea comunismului un articol in 3 fraze in care felicita protestatarii nu pentru ca au protestat , ci pentru ca “au suportat marlaniile expertilor in teoria conspiratiei” .
  In deplina unitate de cuget si simtiri cu autorul citat anterior , Andrei Plesu crede ca cele mai mari proteste de la caderea comunismului au fost generate tot de actiunea unor borfasi marunti si smecheri de cartier ( “capabili numai de mici manevre de cartier “) :

  1. Din ce am văzut şi auzit pînă acum, este pentru prima dată cînd membrii unui guvern românesc, în frunte cu prim-ministrul, au gîndire de repetenţi, vorbire de semi-analfabeţi şi fire de ticăloşi(s,n.). Nu mari ticăloşi, pentru că marii ticăloşi fac, din păcate, istorie. La noi e vorba de mici ticăloşi (s.n.) , capabili numai de mici manevre de cartier (s.n.).”
  2. Scuza, emfatic repetată, a unor alegeri cîştigate zdrobitor e – ca tot restul – o păcăleală: Din numărul total al alegătorilor, s-au pronunţat în favoarea coaliţiei PSD-ALDE 18%. Adică puţin peste trei milioane din 18. Restul nu şi-au exprimat, prin absenţă, decît lehamitea. Oricum, în numele unui procent de 18%, nu se poate guverna autoritar şi nu se poate dansa grotesc pe nervii întregii ţări.
  3. Îi felicit (s.n.) pe cei care au reacţionat prompt, în stradă, suportînd mîrlăniile experţilor în teoria conspiraţiei, ale cîtorva gazetari plătiţi să fie proşti făcînd pe deştepţii şi ale unui bătrîn miliţian care sugerează deschiderea focului ca măsură democratică de restabilire a ordinii (s.n.) .
  Andrei Plesu – Andrei Pleşu, despre evenimentele de marţi seară
  http://adevarul.ro/news/politica/andrei-plesu-despre-evenimentele-aseara-1_5891b4035ab6550cb8015355/index.html

  Felicitarea demonstrantilor din aceste zile este un gest remarcabil de solidaritate civica al domnului Andrei Plesu daca ne gandim ca in urma cu 27 de ani aceeasi demonstranti erau pur si simplu decimati :

  „Oficial, în urma evenimentelor din 13-15 iunie 1990 cel puțin patru persoane și-au pierdut viața, trei au fost rănite prin împuşcare (s.n.) , iar peste o mie au suferit vătămări corporale.”
  http://www.evz.ro/lista-cu-100-de-victime-neidentificate-ale-mineriadei-din-1990.html

  Recent , dosarele Revolutiei din 1989 si Minieriadei din 1990 au fost redeschise , dar adoptarea cat de curand a legii gratierii va ingropa pentru totdeauna orice discutie despre batranii militieni ai acelor ani care nu au sugerat , ci au aprobat „deschiderea focului ca masura democratica de restabilire a ordinii”.
  Problema este ca in cazul de fata nu vorbim despre niste borfasi de cartier , ci despre teroristi politici de cel mai mare calibru care au initiat atacul nuclear asupra intregii societati si in cea mai buna traditie marxista , comunista si securista arunca in aer democratia si statul de drept si incendiaza tara sfidand comunitatea internationala.
  Totusi, ca sa fim in acord cu istoria factuala , nu este prima data cand un guvern se manifesta asa. Andrei Plesu a vazut si stie chiar mai multe pentru ca trait ceva similar in timpul Mineriadei din 1990 cand Guvernul Roman din care facea parte in calitate de ministru al Culturii , a hotarat sa “elibereze” de demonstranti Piata Universitatii din Bucuresti ( pe unii, dintre ei „eliberarea” i-a costat chiar viata ) . Cu toate acestea ministrul Culturii nu si-a dat demisia , in schimb a dat publicitatii un comunicat prin care spunea ca nu este de acord cu ceea ce a aprobat prin apartenenta domniei sale la acel guvern.

  >>Alina Mungiu Pippidi, relativismul moral si razboaiele civile ale societatii in civil

  Articol publicat recent in „Romania Curata ” si „Adevarul” de catre Alina Mungiu Pippidi despre uriasele proteste din tara pe tema ordonantelor de gratiere si amnistie mascata care ar putea da penalilor drept de cetate si drept de decizie politica in societate ( Alina Mungiu Pippidi – De ce s-a radicalizat politica la romani ) stabileste un alt record respectiv acela de „a se adresa dudului injurand salcamul” cum spune un vechi proverb chinez.
  In primul rand este suprinzator ca un autor cu un doctorat in psihologie sociala si cu o formatie anterioara de medic psihiatru sa postuleze din start si fara nici o ezitare existenta unui adevarat razboi civil in care oamenii iesiti in strada pentru doleantele lor legate de integritate mentinerea democratiei si statului de drept , in realitate ar fi utilizati fara sa stie in cu totul alte scopuri, deci uriasa revolta a oamenilor impotriva legalizarii furtului si abolirii principiilor statului de drept si principiilor democratice ar fi de fapt irelevanta :

  „ Războiul civil pe care îl vedem (s.n.) nu e despre integritate(s.n.), foloseşte doar pe unii oameni care cred în ea( s.n.) şi face praf democraţia şi statul de drept (s.n.) ”.
  Alina Mungiu Pippidi – De ce s-a radicalizat politica la romani
  https://www.romaniacurata.ro/de-ce-s-a-radicalizat-politica-la-romani/

  Surpriza nu se opreste aici deoarece, printr-o fractura logica , postularea unui astfel de razboi civil semnalat de uriasele proteste recente este exemplificata prin incidentul care a afectat un ecologist preferat de Romania Curata :

  “Omul care are cinci procese cu compania Schweighofer, pentru că se luptă cu defrişările ilegale, şi care a iniţiat petiţia de succes către Hornbach, Dedeman, Arabesque, Leroy Merlin și Brico să nu mai comercializeze produse Schweighofer, Hans Hedrich din Sighişoara, şi-a găsit acum cîteva zile maşina în flăcări.”

  De aici incolo fractura logica se transforma intr-un haos total in care sunt amestecate savant epocile , actorii politici si sociali , faptele sociale , domeniile , cauzele, efectele , etc., si nimeni nu mai intelege nimic :

  “Incidentul e semnificativ pentru o atmosferă de violenţă şi manipulare pe care nu am mai văzut-o din anii nouăzeci. S-au reîntors ameninţările la telefon, sau prin email, violenţa limbajului pe Facebook şi forumuri depăşeşte orice imaginaţie, demonstraţiile sunt infiltrate de oameni cu slogane şi intenţii radicale, care greu pot fi ţinuţi în frîu de marea masă, paşnică, dat fiind că nimic nu e oficial organizat.”
  Acest viziune ambigua asupra faptelor sociale are drept explicatie o distantare fata de evenimente respectiv o “neutralitate pozitiva” in care autoarea nu numai ca refuza o judecata morala asupra comportamentelor actorilor politici ai prezentului , dar merge pana acolo unde tine cu lupul care in opinia sa a devenit o victima a rautatii statului de (ne)drept :

  “Termenele de judecată se apropie, astfel că Dragnea, cel puţin, are de ales între a merge la închisoare sau a întoarce niţel mîna la spate statului de drept ca să-şi rezolve situaţia în orice fel, prin graţieri sau amnistii. Nu i s-a mai lăsat altă ieşire (s.n.). Şi are probabil dreptate cînd spune că dacă nu asta, îi vor găsi altceva. Chiar aşa e, deşi e inexplicabil de ce atîta vreme nimic serios, adică o infracţiune de corupţie, nu e fost reţinută contra lui. Cazul Tăriceanu e şi mai penibil. Asupra lui s-au făcut presiuni directe să schimbe tabăra.”
  “Ei (… ) spun în apărarea lor că asta nu e justiţie şi nu e anticorupţie. E greu de pretins că ar fi (s.n.). Dacă unii fac trimiteri în judecată cu dedicaţie, alţii or să facă ordonanţe cu dedicaţie să se scape. E un cerc vicios.”

  In esenta , daca “strada infiltrata” trage cea, Alina Mungiu Pippidi trage hais si asta o demonstreaza printr-un un sondaj de casa de la “Romania Curata” care demonstreaza chipurile ca oamenii ( cinstiti) vor sa respecte dorintele altor oameni ( corupti) care nu vor sa faca puscarie si sunt crezuti pe cuvant ca nu au loc acolo . Asta se intampla pentru ca de fapt toti romanii s-ar simti cu musca pe caciula deoarece in realitate toti ar fi intr-o forma sau alta corupti :

  “Am făcut un sondaj pe România curată între timp, sigur, debalansat către oamenii mai educaţi, şi am văzut cam ce gîndeşte lumea. Nimeni nu vrea amnistie, din prima mie de oameni care au răspuns cred că au fost doi pentru (Şerban şi Nicolae). Lumea e altfel echilibrată, nu ca strada infiltrată, vor politici preventive şi mai ales pedepse pecuniare , să le luăm tot ce au la corupţi dacă vor să nu intre la puşcărie şi nu avem loc. Combinat cu o interdicţie a drepturilor politice (să nu poată candida), iată o rezolvare cost eficientă şi populară. Dar pentru asta trebuie să cercetezi, să ştii. Şi cine ştia a văzut marele paradox radical, că lumea vrea să nu se prescrie infracţiunile de corupţie niciodată (urmarea lungirii insuportabile a proceselor cu Udrea etc.), dar jumătate din repondenţi recunosc că ei înşişi au făcut ceva ilegal în ultimii zece ani – nu au declarat toate veniturile, au dat şpagă cînd a trebuit sau au căpătat ceva de la stat cu pile. Cu alte cuvinte, ar putea să îi aresteze şi pe ei. Dar cumva sunt siguri că nu e vorba de ei. Aşa e românul, şi la integritate, ca şi la toate. Persoanele de faţă le exclud.”

  Daca toti romanii sunt corupti intr-o forma sau alta, este clar ca nu au ce cauta acum in strada cu atat mai mult cu cat “orice arestare este o catastrofa politica”(!) . Pasul urmator propus este acela de a-i scapa noi pe corupti de inchisoare acolo unde nu se pot scapa ei unul pe altul , si eventual , de a recupera prejudiciul.

  “Ideea de a-i face pe corupţi să plătească scump în loc să meargă la închisoare are sens. Nu mai bine punea Adamescu banii în Astra înapoi decît să moară de stafilocul auriu? Şefii de partide trebuie să se menajeze între ei, nu să se bage la închisoare sau să-şi trimită ANAFul acasă. Aşa e civilizat.”
  “Fiecare arestare a unui şef PSD, oricît o fi fost de întemeiată juridic, a fost o catastrofă politică.”

  Finalul aceste interventii civile este unul apoteotic in care fractura logica initiala se transforma intr-o adevarata prapastie. Articolul despre radicalizarea politicii la romani a inceput de fapt cu domnul Hans Hedrich si se incheie tot cu domnul Hans Heidrich deoarece avem nu numai o “strada infiltrata” ci si o societatea civila care “este mai infiltrata ca niciodata”.

  “Solidaritatea contra o fi bună, dar e inferioară celei pentru cineva. Mulţumesc ca atare celor, nu mulţi, dar semnificativi, care s-au solidarizat cu Hans Hedrich, şi asta într-un moment în care societatea civilă e mai infiltrată ca niciodată, că nu e loc mai bun ca Facebook să spui că eşti cine nu eşti, să minţi ce diplome ai, ce ştii să faci şi cine îţi plăteşte lumina.”
  “Că în marele război civil în care fiecare foloseşte pe fiecare mai aveţi şi voi, nu ştiu de ce, o mînă de oameni dezinteresaţi. Faceţi o diferenţă între ei şi cei care vă socotesc doar carne de tun, la alegeri sau între ele, că altfel meritaţi tot ce vă paşte.”
  https://www.romaniacurata.ro/de-ce-s-a-radicalizat-politica-la-romani/
  Cu alte cuvinte , in strada nu protesteaza romanii , ci “infiltratii”, iar ceilalti se iau ca oile dupa ei fara sa stie saracii ca sunt manipulati. In acest punct exista o convergenta de suflet intre viziunea Alinei Mungiu Pippidi despre infiltrarea strazii si societatii civile si viziunea celui mai prolific autor de scenarii SF din presa romaneasca , care crede ca protestele din ianuarie,etc, “… au fost organizate cu sprijinul masiv al binomului SRI-DNA …atat prin nuclee de manipulare a multimii cat si prin retele sociale dirijate de o divizie a SRI specializata in asa ceva ” ( http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-marti-31-ianuarie-2017/ ).

  >>Gabriel Liiceanu sau declaratia de razboi total al cetatenilor cu coalitia PSD-ALDE

  Daca in 1990 Gabriel Liiceanu scria un celebru “Apel catre lichele” (http://webcultura.ro/apel-catre-lichele/ ) in care le promitea “recunostinta si iubire noastra” daca isi schimbau si parul si naravul , dupa 27 de ani a renuntat la utopie si le infrunta deschis, in strada si alaturi de cetateni :

  “Îl anunț pe domnul condamnat penal Dragnea că și eu sunt gata, ca și el, dar din motive diferite, să mor în picioare . Vreau cu orice preț, acum după ce i-am cunoscut gustul, să nu-mi mai pierd libertatea. Și asta vor toate acele zeci de mii (vor deveni, dacă e nevoie, sute de mii și milioane) care ies să-și strige indignarea în toate orașele țării. Nu-mi place prețul pe care, în bătaie de joc, oamenii ăștia l-au pus pe viețile noastre. Nu vreau să trăiesc în țara mea – acum când nu mai am căluș în gură – o viață cu reguli date de alde Tăriceanu, Nicolicea, Bănicioiu, Ponta, Ghiță, Vosganian, Olguța Vasilescu, Nicușor Constantinescu, Bunea Stanciu și toată pegra politică a țării…. O viață nespus de ieftină, o viață pe care ți-e rușine s-o trăiești.”
  Gabriel Liiceanu – Marea Sfidare. E prea mult !
  http://www.contributors.ro/editorial/marea-sfidare-e-prea-mult/

  Din nefericire, nevoia de a fi de partea adevarului si moralitatii se transforma intr-o ocazie de a eticheta optiunea politica a membrilor de rand ai PSD si de a-i jigni in bloc ( in acest caz se da tonul in etichetarea unui intreg grup social ) confirmand vechiul proverb romanesc dupa care pestele numai de la coada se curata desi de la cap se strica :

  “Acest manipulator ascuns în rărunchii ființei tale te îndeamnă, dacă ești membru PSD, să te întrebi dacă cineva te poate face, în numele partidului, să bagi cuțitul în spatele poporului tău.
  „Conștiința” te face să te gândești la cum te vor judeca, în curând, copiii și nepoții tăi.
  Conștiința te ajută să nu devii victima minciunii.
  În sfârșit, acestui manipulator i se face milă de tine și te ajută să te lecuiești de imoralitatea prostiei (s.n.).”

  Gabriel Liiceanu – Cine ii manipuleaza pe manifestanti http://www.contributors.ro/editorial/cine-ii-manipuleaza-pe-manifestan%c8%9bi/

  In esenta , marile noastre personalitatile culturale si intelectuale , directorii de constiinta si liderii de opinie care au ghidat societatea civila timp de 27 de ani fac faţă cu greu noilor vremuri . Dupa cum se manifesta acum in spatiul public*) au un discurs palid , inadecvat sau chiar inexistent explicabil prin paradoxurile culturale inerente schimbarii sociale. Asa cum nu se poate construi o lume noua numai cu liderii lumii vechi , este foarte greu sa ai acelasi succes cultural si social in doua sisteme politice antagonice care se anihileaza reciproc si care presupun sisteme morale complet diferite .
  Dincolo de aceste pozitii ale unor personalitati culturale si intelectuali publici , este evidenta existenta unei fracturi adanci nu numai intre o clasa politica penala si societatea romaneasca in ansamblul ei , ci si intre societatea civila in forma in care a evoluat ea pana acum si cetatenii iesiti in strada sa-si apere adevaratele valori in care cred.
  Ceea ce se intampla in aceste zile in Romania este in realitate finalul revolutiei neterminate din 1989 si o lupta pentru adevaratele valorile sociale , culturale si morale ale unei societati captive pana acum intr-un adevarat Program National de Imbecilizare prin mass-media si de resetare a sistemului de valori culturale si morale traditionale la romani .
  Asistam in aceste zile la trezirea unei natiuni si la o schimbare istorica de paradigma in care noile generatii au preluat cu hotarare stafeta si se desprind cu tarie de un trecut traumatic pentru a construi un viitor pe care il merita aceasta tara.

  *) Acest text nu este despre persoane , ci despre opiniile si atitudinile lor publice .

   • Multumesc. Dupa cum vedeti si dvs , astfel de opinii neortodoxe ( si ignorate) pot apare numai la comentariile de pe forum-uri , nu in articolele de mare calibru de deasupra lor .
    Dar cand 300.000 de oameni ies in strada si au ceva de spus cu asemenea forta , inseamna ca timc de 27 de ani nici o instanta nu le-a reprezentat de fapt , si cu adevarat , interesele .

    Sergiu Simion

 2. Oricit de pornit impotriva PSD-ului as fi (si sint de la nasterea FSN-ului), nu pot spune ca guvernul PSD+ALDE este „ilegitim”. Este un guvern de sacali, dar care si-au dobindit democratic locul. Durerea asta nu trebuie sa ne determine sa indreptam eventuale nedreptati prin alte nedreptati.
  Nu sint nihilist, nu pot sa nu accept ca alegerile din 11 decembrie trecut au fost alegerile unde nu s-a pronuntat cuvintul frauda. Daca ne simtim vinovati pentru neparticiparea la vot (nu intru in amanunte), trebuie sa invatam ce e democratia. Avem doar 27 de ani de exercitiu cam deformat.
  Asta nu inseamna ca nu trebuie protestat la orice derapaje.
  Dar ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa se intimple.
  NB,
  „În privinţa PSD-ului, criza majoră din ultima săptămînă ar putea fi începutul sfîrşitului acestui partid insalubru.”.
  Unde nu e asa cum credeti!
  Dar eu nu cred; PSD-ul are multi alegatori si nu mai sint doar taranii, pensionarii si asistatii social.

  • @ victor L
   Ba tocmai ce și-au „obținut” ilegitimitatea, aceste clanuri mafiote – psd și alde (nu merită scrise cu majuscule), atunci când, fără a exista URGENȚA, exact la miezul nopții de 31 ianuarie spre 1 februarie 2017, au dat, ca hoții, ordonanța 13/2017! Ce fel de urgență și de ce este Guvernul legislator, când Parlamentul, deja, ERA ÎN SESIUNE EXTRAORDINARĂ (declarată de vechilul Dracnea!), iar din 1 februarie ÎNCEPEA SESIUNEA PARLAMENTARĂ PROPRIU-ZISĂ?!… Doar spre a fi „albit” vechilul, taman de „abuzul în serviciu”, pentru care „dă cu subsemnatul” la DNA! Scrie undeva, în „programul de guvernare” că Guvernul – care are atribuții EXECUTIVE – legiferează, în locul Parlamentului, când acesta ESTE ÎN SESIUNE??? Păi, hai să desființăm Parlamentul și facem economii babane, că nu mai cheltuim cu organizarea alegerilor, cu plata celor ce păzesc secțiile de votare și a celor care numără (degeaba!) voturile! Stilul ăsta de a „ne da imparțiali” e cel puțin suspect, ca să nu zic mai mult! Unde mai sunt, atunci, statul de drept, separația puterilor în stat, democrația, egalitatea cetățenilor în fața legii, respectarea Constituției???
   Apoi, ce credibilitate au psd – cu 4 din cei 5 președinți de până acum ai „partidului” anchetați, judecați sau deja condamnați? Iliescu – anchetat pentru mineriade; Năstase – condamnat (a și făcut pușcărie, și încă de două ori), Ponta – anchetat; Dracnea – condamnat, deja (cu suspendare) și anchetat într-un al doilea dosar! Doar Geoană este „fără pată” (deocamdată) și, de (ne)bun ce a fost (pentru clan), nu doar că i s-a luat șefia, dar a mai fost și exclus din… gașca mafiotă zisă psd! Și să nu-mi vorbiți nici de alde, în condițiile în care și Trădiceanu e sub anchetă! Mai multe, aici: https://paganelis.wordpress.com/2017/02/02/in-democratie-hotii-stau-la-puscarie/
   Rezumând, eu aș merge chiar mai departe: nu doar abrogarea ordonanței 13/2017, ci, după acest act – DEMISIA GĂȘTII DE INFRACTORI CARE OCUPĂ – ABUZIV (din 31 ianuarie 2017) – PALATUL VICTORIA!

  • Pentru a fi mai limpede:
   – PSD a venit la putere prin mecanisme democratice, ceea ce i-a asigurat din start o legitimare electorala. Dar prin modul cum a incercat sa impuna o ordonanta atit de controversata sfidind protestele a sute de mii de cetateni, a pierdut increderea, de care depinde legitimitatea unui guvern in exercitiu.
   – un guvern fara legitimitate este un guvern fara autoritate. Trebuie sa intelegem distinctia intre „putere” si „autoritate” (Hannah Arendt) ca sa observam ca acest guvern nu mai are autoritate. Faptul ca un Ministru al Justitiei ca dl Iordache nu mai are autoritatea morala sa emita sau propuna acte normative a fost recunoscut si de la virful PSD, de vicepresedintele Mihai Chirica. Cred ca multi cetateni sint insa de acord ca un guvern care a emis Ordonanta
   13 nu mai are, in intregul lui, autoritatea de a guverna. Are o putere dobindita democratic, dar lipsita de autoritate.

   • Daca „- PSD a venit la putere prin mecanisme democratice, ceea ce i-a asigurat din start o legitimare electorala,
    de unde atunci „guvern ilegitim”?
    -„ceea ce i-a asigurat din start o legitimare electorala”.
    Si atunci de unde „- un guvern fara legitimitate este un guvern fara autoritate”.
    Dna Tereza-Brindusa Palade,
    nemultumirea pentru situatia a ctuala nu ne indreptateste sa fim si noi ca ei.
    Da, „Abrogare”.
    Dupa care dialog politic; fara compromisuri in politica se ajunge la dictatura.
    Asa vrea muschii mei!
    Muschii astia trebuiau folositi in 11 decembrie.
    Va reamintesc ca PSD nu a fost votat doar de tarani, pensionari si asistati social; ci chiar de muuulti votanti cu studii superioare.
    Acolo trebuie lucrat.

    • @ victor L

     Persistați (înclin să cred că nu voit, sper!) într-o mare eroare! Da, PSD a venit la putere prin mijloace democratice și eu, care nu i-am votat niciodată, din 1990 (FSN0, până azi, am recunoscut asta, până în 31 ianuarie! Au câștigat, să facă guvernul, să-l învestească în Parlament și să guverneze, dar pentru toată țara, nu pentru infractorii din „partidul” lor, din „coaliția de guvernare”! Însă, dacă în campanie au „adormit” alegătorii și au convins inclusiv universitari (!) să-i voteze, ulterior au trecut la aplicarea unor „puncte” de pe lângă programul de guvernare, spre „albirea” penalilor! Să nu-mi spuneți, ca lacheul de grindeanu (slugoiul lui Dracnea), că este scris să fie „albiți” infractorii la capitolul „respect față de cetățean” că asta înseamnă că „gura păcătosului adevăr grăiește!”: PSD tocmai a recunoscut că „respectul” există doar pentru borfașii lui, actuali și viitori condamnați și un dispreț hiper-galactic față de lege, față de oamenii corecți, cinstiți, onești (fie ei votanți PSD sau nu!), expediind și un imens scuipat disprețuitor pe obrazul acestora! Ori premeditarea și reaua-credință, nesimțirea față de țară și popor se vădește clar din faptul că susținerea în coaliția psd-alde a ordonanței 13/2017 a fost „cumpărată”, în „coaliția psd-alde”, cu devalizarea bugetului, așa cum se demonstrează aici:
     http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-21581254-ultima-piesa-din-puzzle-romania-scoasa-amanet-ordonanta-prin-care-primarii-sefii-consilii-judetene-ministrii-voie-cheltuiasca-praduiasca-banii-care-inca-nu-buget.htm
     Pe scurt, s-a „dat liber la furat” și nu mai pot fi incriminați, că ordonanța în cauză scotea „abuzul în serviciu” și dădea și o limită de până la 200000 de lei până la care, dacă furi, nu e furt! Iar vechilul Dracnea (care confundă România cu moșia lui tac-su!) este anchetat de DNA, exact în aceste zile, taman pentru abuz în serviciu și o furăciune (cu fosta nevastă) de până-n 200000 lei!… Coincidențe, nu???

 3. Lasati domnule Sergiu Simion ca vine nu peste mult timp peste noi domnii Orban si Putin si vor face ei in asa fel ca nici un roman sa nu mai demonstreze in strada. Sa ne fereasca cel de sus. PSD are pacatele si nulitatile lui, dar daca acest partid, organizatie nu era la putere in 90-91 (evenimentele de la Tg.Mures) tara ar avea forma de banana si nu de cerc cum este azi.

  • @ Iosif Ciosif
   Mai ușor cu proslăvirea PSD (care se chema FSN, la vremea aia) și cu pretinsul lor rol „pozitiv” în contextul evenimentelor de la Târgul Mureș! Ba, ca originar de peste munți și cunoscător al specificului zonei, pot să vă zic că a fost taman pe dos! Ungurii au vrut să serbeze Ziua lor națională, pe 15 martie (în fiecare an se marchează, fiindcă în această zi a început Revoluția de la 1848 în Ungaria), iar feseniștii, prin organizația ultranaționalistă „Vatra Românească” (nucleul PUNR de mai târziu) au adus țărani din satele românești de pe Valea Gurghiului, ca să se lase cu păruială… Cum lumea era „atentă” la Târgul Mureș, ca să se „justifice” prevenirea unor asemenea „situații”, bolșevicul Ilici și bunul său aliat (atunci!) Petrică Roman, au decis „crearea” SRI, ca să nu rămână „șomeri” o grămadă de foști securiști… Nu sunt deloc de acord cu nici un fel de autonomie colectivă pe criterii etnice, dar, din 1990, FSN/FDSN/PDSR?PSD (ca, dealtfel, cam toate partidele românești) au tolerat și au încurajat o politică duplicitară față de UDMR (inclusiv față de aripa sa tâlharo-mafiotă), fiindcă au avut nevoie, în Parlament, de voturile Uniunii maghiare!… Relația, inclusiv la nivel de entități politice (partide) între români și maghiari trebuie puse pe baze ale corectitudinii, sincerității și cooperării și ale unor acțiuni comune, realizate împreună! În această „ecuație”, însă, dacă nu se reformează, DIN TEMELII (cu eliminarea hoților, penalilor și infractorilor – actuali și/sau viitori – din conducere), PSD nu are nici un rol și e condamnat la dispariție!

  • Dle Iosif,sant targumuresean si am 53 ani,an trait evenimentele acelea.Ce s-a intamplat atunci in frumosul meu oras a fost rezultatul unei operatiuni clasice de manipulare:pe fondul unor cereri legitime a minoritatii maghiare-invatamant in limba materna,reprezentare parlamentara,lucruri care azi deja sant banale si exploatand inabilitatea conducerii UdDMR,s-a crosetat ideea unui pericol grav asupra integritatii nationale.De aici pana la lupte de strada n-a mai fost decat un pas.Au fost adusi cu autocarele(pare cunoscut?)tarani din Hodac si Ibanesti carora li s-a spus ca ungurii vor sa ia Ardealul.Dupa care a aparut PDSR-ul care impreuna cu Securitatea resapata,si „au salvat tara”.Adica piromanul a aparut si el in mijlocul incendiului,carand o galetusa cu apa..

  • Legende si balade. Avem un vecin care a mers exact pe calea pe care o recomandati: nu a cedat la cererile minoritatilor, nu a vrut să impartă puterea cu nimeni, nici de buna voie nici cu forta. Acel vecin era Iugoslavia.

  • Ceea ce stie mai putina lume este ca deranjul de la Tg Mures a avut un preambul,un episod-pilot,destinat sa testeze reactia maselor:evenimentele de la Ghimes-Palanca.Comuna e locuita de ceangai,oameni cu origine etnica incaincerta,bilingvi,catolici.Pana prin 1965 parca,tineau administrativ de jud Harghita,dupa care au fost transferati Bacaului.In Ianuarie 90 au cerut,din ratiuni practice,administrative si religioase,trecerea comunei la jud Harghita.Presa bacauana s-a inflamatat,iarserviciile au profitat imediat de ocazie sa testeze in mic care ar fi reactiile,probabil asta a oferit ideea pentru operatiunea Tg Mures de mai tarziu.La vremea respectiva lucram in presa bacauana,si eu am documentat atat evenimentele de la Ghimes-Palanca,cat si cele de la Tg Mures,impreuna cu un coleg de etnie romana,asa ca stiu foarte bine ce vorbesc.

 4. ” …PSD are pacatele si nulitatile lui, dar daca acest partid, organizatie nu era la putere in 90-91 (evenimentele de la Tg.Mures)”.

  Mai stim noi pe unii care artunci ne amenintau mereu ca vin pericole din afara , dar numai ca sa aiba motiv sa caute dusmanii inauntru. Evenimentele de la Tg.Mures au fost provocate in prealabil exact de catre cei care au venit sa le stinga, dar probabil ca atunci aveati alte preocupari si nu ati avut timp decat sa urmariti efectele .

 5. Pentru a fi eficienți în demersul pe care-l facem în favoarea independenței justiției, consolidării democrației și statului de drept, o condiție esențială este obiectivitatea și identificarea corectă a pașilor necesar a fi urmați. Nu am simpatii de stânga. De niciun fel. Dar, dacă privim îmgust doar spre PSD avem șanse mari să eșuam în ceea ce declarăm că dorim să facem, iar demersul nostru devine contestabil.

  Nu este o chestiune de partid. Cei care formează sistemul kleptocratic se situează deasupra partidelor politice, iar servicile de informații sunt în slujba lor. Politicienii, indiferent de aparenta orientare ideologică, sunt de fapt marionete care ne sunt prezentate periodic pentru a fi votate. Pe scurt, am să amintesc că în presă a apărut informația că OUG13 de modificare a CP a fost redactată cu ajutorul cuiva care cunoaște bine Codul Penal, pentru că a participat la redactarea lui. D-na A Bica, fosta șefă a structurii antimafia, a fost condamnată în primă instanță pentru ca a colaborat cu mafioții. Domnia-sa nu a fost apropiată a PSD și nu a fost numită în funcție de cineva apropiat PSD. (Nu continui seria de posibile exemple.)

  Dintre cei aflați la putere, putem citi programul Partidului Conservator, sau, acum, al ALDE. Este programul unui partid de dreapta. La fel cel al formațiunii numite UDMR. Într-adevăr, dintre persoanele cercetate sau condamnate penal sunt mai multe apropiate de PSD. Dar, hoții noștri nu sunt cu nimic mai buni decât hoții lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Tereza-Brindusa Palade
Profesoară de Etică Politică la Facultatea de Științe Politice a SNSPA, București. Eseistă, publicistă și poetă. Membră a Grupului pentru Dialog Social. Autoare a numeroase cărți de eseistică filosofică și teologică, printre care amintim: Noaptea gîndirii metafizice (2008), Fragilitatea Europei (2009), Castelul libertății interioare (2010), Chemarea înțelepciunii (2011), Infinitul fără nume (2013). Autoare a zeci de articole științifice în limbi străine, dintre care unele publicate în reviste de prestigiu ca Annalecta Husserliana, Persona, European Journal of Science and Theology. Autoare a sute de articole apărute în presa culturală și de opinie din România. Autoare a două volume de versuri și a unor serii de poeme publicate în revistele literare Familia, Viața Românească și Discobolul.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro